lona

XXX.XXX.112.226
Dobrý deň, doma sa rozhodujeme či si máme kúpiť psíka. Bývame v 3-izbovom byte sme 3 členná rodina, dcéra má 14 rokov. Hľadáme plemeno malé ktoré nelina (pudlík a naháč sa nám nepačia). Viete nám poradiť?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ruská bolonka.
lona
napsal(a):
Dobrý deň, doma sa rozhodujeme či si máme kúpiť psíka. Bývame v 3-izbovom byte sme 3 členná rodina, dcéra má 14 rokov. Hľadáme plemeno malé ktoré nelina (pudlík a naháč sa nám nepačia). Viete nám poradiť?
Pochopte.
Co má chlupy, prostě líná.
To známe ze základní školy .
To rapotačka: Jasně, že líná. Jenže je rozdíl mezi krátkosrstými plemeny a mezi tkz. nelínajícími. A to rozdíl velice markantní ! ( Mám to odzkoušeno )
Zatímco u línajících plemen máte chlupy po celém bytě a " nelínajících" je musíte pravidelně vyčesávat, čili jsou z 90 % pouze na kartáči.
Ta poznámka o základní škole byla zbytečná.
lona
napsal(a):
Zdravím, pokud nemáte vyhlídnuté přímo plemeno, co takhle se podívat po útulcích? Taky se tam najde spousta kříženců plemen, kteří nelínají a potřebují teď do tepla

Rozmyslete si, co chcete se psem dělat.( Jen tak ho mít, to vás brzy přestane bavit a vlastnictví psa se vám smrskne na hádky, kdo ho půjde vyvenčit. Zvlášť když mrzne, nebo prší.). Podle toho potom vybírejte plemeno. Minimálně líná třeba malý knírač, jak začne pouštět chlupy vytrimuje se a nechá upravit. Když ne - budou také chlupy všude.
merrinka

XXX.XXX.227.26
Kavalír king charles španěl.
lona
napsal(a):
Marcelaamax - iba že tam mi nikto nezaručí ako bude tenpsík veľký
orionka - my chceme len psa společníka.
Ale tak odhadem se dá určit jestli pes bude mít do 10 kg nebo 30 kg. Nebo si vzít třeba ročního, dvouletého pejska - tam už bude velikost jasná, navíc bude klidnější, nebude Vám doma všechno trhat, kousat Vás atd...
Každopádně - pokud se rozhodnete o pejska ze skupiny bišonů- tak jedině s PP. Případné meziplemenné ( havaňak x maltezák nebo poil frise nebo boloňak) v mladém věku nerozeznáte.
Pokud by jste se rozhodli pro pejska z útulku, tak zde je FB stránka věnována zvlášť malým psům:
https://www.facebook.com/Nekupujte.adoptujte.
naits

XXX.XXX.84.144
Malý knírač splňuje vše. Dneska už není tak aktivní a pracovitý jako dřív, klidně bude dobrým společníkem. A pokud bude dcera chtít cvičit, určitě ji nezklame .
Hlasuji pro Havanskeho psika, mam to jako Anja7. Jen je treba si uvedomit, ze o nelinaci srst se musi pecovat.Takze si musi clovek vybrat bud bude mit plemeno linaci a bude vic vysavat nebo nelinaci a bude zase vice cesat psa Ale jsou jine priority, ktere by mely hrat roli pri vyberu plemene.

..."Ale jsou jine priority, ktere by mely hrat roli pri vyberu plemene."...
To je to, o čem jsem psala hned na začátku. Čtrnáctiletá slečna už by měla chtít se psem něco dělat. Píší: Chceme jenom jako společníka. Společníka na co? Na výlety, túry, aby ležel u nohou, když četuju na FB, na chatu...
Na tom přece hodně záleží, jak dalece je rodina aktivní a při čem jim má pes dělat společníka. To, že nechtějí doma chlupy - chápu. Ale co dál ?
anonym178

XXX.XXX.254.174
Doporučila bych Shih-tzu, můžete ho mít ostříhaného a tak je ještě hezčí něž klasic.

lona
napsal(a):
Na túry nechodíme maximálne 20-30 min prechádzky. inak spoločníka aby ležel u nohou.
Myslím, že vašemu životnímu tempu by lépe vyhovovala kočka ( nemyslím to zle, taky mám dvě ). Jen s tím línáním - nevím jestli jsou kočky nelínavky, já mám obyčejné venkovské micky-myšilovky.
napsal(a):
Myslím, že vašemu životnímu tempu by lépe vyhovovala kočka ( nemyslím to zle, taky mám dvě ). Jen s tím línáním - nevím jestli jsou kočky nelínavky, já mám obyčejné venkovské micky-myšilovky.
Ano, jsou i nelínající kočky. Z devon rexe prakticky není ani chloupek. Siamky a orientálky sice línají, ale málo (chybí jim totiž podsada). Všechny výše uvedené plemena mám osobně ověřené, skutečně z nich doma nepořádek nebude. Navíc jsou velice společenská, tudíž tak trochu nahradí i psa.
Pak jsou tu zcela bezrsté kočky - různé druhy sphynxů (kanadský, donský). Nahatky ale produkují ve zvýšené míře kožní maz a musí se často koupat.