Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
11.1.2016 22:40
koňadra

XXX.XXX.128.31

Viděl jste někdo dnes večer reportáž o vodicích psech na ČT 1 v pořadu Reportéři ČT? Viz http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1142743803-reporteri-ct/
Jde tam o to, že nevidomá žena dostala vodicího psa (vlastně fenu), která ale nevodila, takže ji žena po nějakém kratším čase vrátila. Výcvikářka psa tvrdila, že pes je zkažený, snad i týraný. Jenže na výcvik psa dal stát (potažmo pracovní úřad) výcvikářce 250 tisíc a teď to chce po té nevidomé - protože podle vyhlášky je potřeba "pomůcku" využívat 5 let. Ale to, že není "funkční" asi nikdo neřeší. Ukazovali tam ještě jednoho pána, jehož nevidomý pes také nevodil jak by měl. Jenže ten pán ho nechtěl vrátit, tak peníze po něm nikdo nechce. Tak nevím, co si o tom myslet. Asi by bylo skutečně vhodné zjistit, proč pes nevodí? Každý pes, který byl předán nevidomému, přece musí před komisí skládat zkoušku - takže vodí. A když přestane vodit, tak to může být buď z důvodu, že byl vycvičen špatně, pak bych peníze chtěla po výcvikářce, nebo ho osoba, jíž měl sloužit, zkazila, a to potom bych peníze chtěla po té osobě. Jenže jak prokázat, kde se stala chyba, je asi dost složité.

Uživatel s deaktivovaným účtem

11.1.2016 22:42

koňadra napsal(a):
Viděl jste někdo dnes večer reportáž o vodicích psech na ČT 1 v pořadu Reportéři ČT? Viz http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1142743803-reporteri-ct/
Jde tam o to, že nevidomá žena dostala vodicího psa (vlastně fenu), která ale nevodila, takže ji žena po nějakém kratším čase vrátila. Výcvikářka psa tvrdila, že pes je zkažený, snad i týraný. Jenže na výcvik psa dal stát (potažmo pracovní úřad) výcvikářce 250 tisíc a teď to chce po té nevidomé - protože podle vyhlášky je potřeba "pomůcku" využívat 5 let. Ale to, že není "funkční" asi nikdo neřeší. Ukazovali tam ještě jednoho pána, jehož nevidomý pes také nevodil jak by měl. Jenže ten pán ho nechtěl vrátit, tak peníze po něm nikdo nechce. Tak nevím, co si o tom myslet. Asi by bylo skutečně vhodné zjistit, proč pes nevodí? Každý pes, který byl předán nevidomému, přece musí před komisí skládat zkoušku - takže vodí. A když přestane vodit, tak to může být buď z důvodu, že byl vycvičen špatně, pak bych peníze chtěla po výcvikářce, nebo ho osoba, jíž měl sloužit, zkazila, a to potom bych peníze chtěla po té osobě. Jenže jak prokázat, kde se stala chyba, je asi dost složité.

Teď to psala Fiona, že to asi bude Flip...

Veronika 86

11.1.2016 23:09
Veronika 86

XXX.XXX.255.94

Ano, opravdu jde o Flip, kauza Archie, který skončil v Olomouckém útulku. Je mi z té paní na blití, a to jsem ještě mírná. Takto splachovací, egoistická, bezpáteřní, ulhaná osoba "cvičí" hafany? Kde to proboha žijeme? Vše hází na romskou komunitu (zajímavé, že další nevidomý pán rom nebyl). Proč by ti lidé proboha týrali pejsky elektrickým obojkem, když hafani byli údajně vycvičení?
JASNĚ, UŽ TO VÍÍÍÍM, proto, aby pak mohli jen tak ze srandy zaplatit úřadu práce čtvrt milionu, já jsem ale hloupá.
Doufám, že tyto řádky paní čte a upřímně bych jí přála, aby jste také oslepla a dostala od nějaké dobré duše takto vycvičeného pejska!

11.1.2016 23:48
rapotacka11

XXX.XXX.32.182

Koňadra
- nebo ho osoba, jíž měl sloužit, zkazila, a to potom bych peníze chtěla po té osobě.
"""""""""""""""""""""""""""""""""
Osoba zkazila ?
Vycvičenýho psa ?
To jde ?
Jak ?

12.1.2016 00:05
balisek

XXX.XXX.109.177

"Každý pes, který byl předán nevidomému, přece musí před komisí skládat zkoušku - takže vodí."

Bohužel nemusí. Jedinou podmínkou je, že cvičitel či cvičitelská organizace je členem mezinárodního sdružení výcvikových škol nebo má o členství zažádáno. Vyhláška sice určuje, co všechno musí vodicí pes zvládat, ale způsob ověření těchto schopností je v kompetenci výcvikáře - neexistuje žádný oficiální zkušební řád a nezávislá zkušební instituce.

Jak v pořadu zaznělo z úst pracovníka ministerstva a také cynicky od paní cvičitelky, cvičit vodící psy dnes může i Franta Vomáčka z náměstí a veškerou odpovědnost nese nevidomý majitel, který je příjemcem státního příspěvku.

12.1.2016 04:26

rapotacka11 napsal(a):
Koňadra
- nebo ho osoba, jíž měl sloužit, zkazila, a to potom bych peníze chtěla po té osobě.
"""""""""""""""""""""""""""""""""
Osoba zkazila ?
Vycvičenýho psa ?
To jde ?
Jak ?

A proč by nešel pes zkazit? I když je vycvičený sebelíp pořád je živý, není to stroj, pokud s ním nevidomý zachází špatně je klidně možné že ho zkazil. sama sem viděla nevidomou jak mlátila psa, není to určitě vyjímka. někteří z těhle lidí berou psa spíš jako nástroj než přítele.

12.1.2016 05:07
koňadra

XXX.XXX.128.31

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
A proč by nešel pes zkazit? I když je vycvičený sebelíp pořád je živý, není to stroj, pokud s ním nevidomý zachází špatně je klidně možné že ho zkazil. sama sem viděla nevidomou jak mlátila psa, není to určitě vyjímka. někteří z těhle lidí berou psa spíš jako nástroj než přítele.

Asi tak. Taky nevím, proč by nevidomý člověk nemohl psa zkazit. Jsou to taky jen lidi se vztahem ke psům asi různým - někdo to může brát skutečně jen jako "pomůcku" a ne živého tvora a kamaráda.

12.1.2016 05:35
rapotacka11

XXX.XXX.32.24

Nemyslím, že se dá pes, tak lehce odnaučit naučené.
Ne, že by to nešlo vůbec, ale ti lidé nevypadali, že by na tom pracovali.
Jsem zvědavá, jak rozhodne znalec...
Osobně jsem viděla taky špatné zacházení, jak s asistenčním, tak s vodícím
psem. Proto bych psa nikdy k těmto účelům neposkytla.
( Samozřejmě, že vím i o lidech, kteří mají ke psu hluboký vztah.).

12.1.2016 06:10
koňadra

XXX.XXX.128.31

rapotacka11 napsal(a):

V každém případě je zvláštní, že hned 2 psi od jedné cvičitelky jaksi nevodí.

12.1.2016 06:25
ivulka2

XXX.XXX.155.174

koňadra napsal(a):
V každém případě je zvláštní, že hned 2 psi od jedné cvičitelky jaksi nevodí.

Je zajímavé že jsou to dva psi od jedné cvičitelky... proč to nejsou psi třeba od Z.Daušové která má přece jen podstatně víc psu takže by se dalo říct že by se mohlo stát...
Většinou se pes připravuje pro konkretního klienta a psa nedostane každé k tomu je potřeba urazit dlouhou cestu a stejně pak probíhá i předání psa kdy se klient naučí se psem pracovat a poté ještě nějaký čas jezdi na přezkoušení a udržovací tréninky.
Výcvik vodícího psa je v podstatě velmi jednoduchý a jde spíš o sladění psa a budoucího klienta.Podstatně složitější je to ostatní okolo a to jak organizačně tak finančně a k tomu je potřeba velké zázemí, lidi a finance a to si myslím nějaká, která skupuje kde jakého čokla a kříží kde co s kde kým a má čas sedět na diskuzích asi nebude to správné ořechové.

12.1.2016 07:11
ivulka2

XXX.XXX.155.174

rapotacka11 napsal(a):

Viděla jsem několik nevidomých a tito lidi mají ke psum zvlaštní pouto a pes je pro ně nejen pomucka, dobré organizace které si stojí za svou prací nedají psa každému a i zájemce musí projít výběrem tak aby pes mohl dobře pracovat a měl podmínky.
Pes opravdu nezapomene naučené, muže se zkazit a to spíš tak že některé cviky zlajdá ale podstatné věci prostě dělat bude, proto taky dobré organizace s klientem pracují a spolupracují dál tak aby pes nezapoměl.
Po shlédnutí reportáže mám dojem že paní o výcviku moc neví a jde jí fakt jen o prachy a výmluvy že jde o romskou komunitu... to měla řešit před předáním psa a ne se na to vymlouvat a stejně tak výmluva o tom že psa kazí el.obojkem...a stejně tak prodat nevidomému psa kterej je taky skoro slepej.

12.1.2016 08:54
aj

XXX.XXX.50.88

Mně na tom celém případě zaráží, jakým dvojím metrem Flip měří. Sama psala, že několikrát vrátila psa CHS, pokud se ukázalo, že pes je nemocný. Což se samozřejmě může stát a nemusí jít o podvod ze strany chovky, v tom případě ji chovatelka vracela peníze.
V případě, že sama předá psa, který nevodí a klient jí ho později vrátí, tak bych očekávala, že se zachová obdobně.

12.1.2016 10:05

aj napsal(a):
Mně na tom celém případě zaráží, jakým dvojím metrem Flip měří. Sama psala, že několikrát vrátila psa CHS, pokud se ukázalo, že pes je nemocný. Což se samozřejmě může stát a nemusí jít o podvod ze strany chovky, v tom případě ji chovatelka vracela peníze.
V případě, že sama předá psa, který nevodí a klient jí ho později vrátí, tak bych očekávala, že se zachová obdobně.

Navíc údajně chtěla od chovky vrátit kromě pořizovací ceny i "ušlý zisk" - 15 000 + 250 000 Kč.

12.1.2016 10:29
aj

XXX.XXX.50.88

A druhá věc, co mně zaráží, je ten neskutečný bordel v tomto státě. Jak je možné, že nikdo nedohlíží a nestanoví alespoň minimum, co musí vodící pes splňovat, resp. nekontroluje, zda to pes splňuje ?
To jsou skutečně takové minimální resp. žádné požadavky na cvičitele ?
Pak ale musíme počítat, že se s podobnými případy budeme setkávat častěji. Vypadá to na velice lukrativní podnikání.

12.1.2016 10:35
ivulka2

XXX.XXX.155.174

aj napsal(a):
A druhá věc, co mně zaráží, je ten neskutečný bordel v tomto státě. Jak je možné, že nikdo nedohlíží a nestanoví alespoň minimum, co musí vodící pes splňovat, resp. nekontroluje, zda to pes splňuje ?
Pak ale musíme počítat, že se s podobnými případy budeme setkávat častěji. Vypadá to na velice lukrativní podnikání.

Tak 250 tisíc za psa kterého vlastně nemusí nic pořádně naučit a pokud dojde k problému tak peníze nechcou po cvičitelce ale po tom kdo psa užívá takže riziko žádné.
Pokud odečtu náklady na pořízení psa a krmení a péči do toho 1-1,5 roku což je nějakých 50-60 tisíc tak čisté zisk bez rizika je velice pěkné

12.1.2016 10:43

aj napsal(a):

No jistě! Jak to, že nemusí cvičitel se psem prokázat určitý stupeň vycvičenosti při předání nevidomému? Jak to, že stát fnancuje něco, co si nezkontroluje? Tady je chyba! Vy, když potřebujete finančně náročnou léčbu, musíte nezřídka žádat ZP, zda vám ji schválí. Když ne, platíte sami, pokud na to máte.
Tady se jedná o náklad cca čtvrt milionu na jednoho psa, a stát si nezkontroluje, jestli splňuje vůbec status pomůcky?

12.1.2016 11:06
koňadra

XXX.XXX.128.31

Tak to také nechápu! Dodnes jsem si myslela, že takový pes musí projít nějakou zkouškou před nějakou komisí. Jak se tedy pozná, že pes je schopen vodit slepce? Prostě v tomto státě je bor.del, kam se člověk podívá.
Ale rozhodně si nemyslím, že by výcvik vodicího psa byl jednoduchý - jak naznačuje ivulka. Ba právě naopak. Kdysi jsem se o to hodně zajímala, chtěla jsem se tím zabývat, ale protože jsem se nakonec odstěhovala z města, tak jsem od toho upustila. Bylo by to hodně náročné - dojíždět někam, kde by pes se naučil městský provoz, do Prahy, aby znal metro atd. atd. Ale tenkrát jsem to nechtěla dělat vůbec pro peníze, vlastně ani nevím, jak to v té době po finanční stránce fungovalo.
Dnes, když se někteří "lidé" nerozpakují přepadnout a okrást nevidomé, staré a nemohoucí lidi, se nedivím, že jsou i takoví, kteří si svoje podnikání založí na pseudovýcviku vodicího psa. Co na tom, že ten pes zavede slepce přímo pod auto? Co na to jejich svědomí? Asi žádné nemají.

12.1.2016 12:53
Arni

XXX.XXX.36.75

Já si myslím že by měl být předání psa přítomen zástupce sociálního odboru, ten co výcvik provádí, klient i nezávislý další cvičitel vodicich psů. Někteří to tak mají co jsem si přečetl. Vím že pracovník soc. odboru bude laik., ale měli by vědět komu a za co příspěvek za výcvik dávají, možná i jako psychologický prvek.
A za další by tam měla být nějaká ochranná doba pro obě strany, v případě problémů. Během ni by třeba musel ten kdo výcvik provádí případné nedostatky řešit a nést za to odpovědnost. Možná by se tak mnohému předešlo.
Nevim jak to ve skutečnosti je. Možná se ozve někdo seriózní kdo cvičí vodící psy cvičí.

12.1.2016 13:34
jezicek

XXX.XXX.94.7

ivulka2 napsal(a):
Viděla jsem několik nevidomých a tito lidi mají ke psum zvlaštní pouto a pes je pro ně nejen pomucka, dobré organizace které si stojí za svou prací nedají psa každému a i zájemce musí projít výběrem tak aby pes mohl dobře pracovat a měl podmínky.
Pes opravdu nezapomene naučené, muže se zkazit a to spíš tak že některé cviky zlajdá ale podstatné věci prostě dělat bude, proto taky dobré organizace s klientem pracují a spolupracují dál tak aby pes nezapoměl.
Po shlédnutí reportáže mám dojem že paní o výcviku moc neví a jde jí fakt jen o prachy a výmluvy že jde o romskou komunitu... to měla řešit před předáním psa a ne se na to vymlouvat a stejně tak výmluva o tom že psa kazí el.obojkem...a stejně tak prodat nevidomému psa kterej je taky skoro slepej.

Leta jsem temer casto chodival okolo zarizeni, ktere navstevuji nevidomi a tvrzeni " tito lidi mají ke psum zvlaštní pouto a pes je pro ně nejen pomucka" nemuzu potvrdit.

Nevidomi psovodi jsou stejni jako vidici, nekteri psy miluji, udelaji pro ne prvni posledni (muzu jen doufat, ze jsou ve vetsine), nekteri jsou "jen" ignoranti a nekteri jsou hovada, co si na psovi vyleji svoji frustraci. Pamatuji na dva pripady, kdy jsem se neudrzel a slovne "prerusil nezadouci chovani" - rozumej vylev nasili nevidomeho k vodicimu psovi.

(jinak v tom co tu pisete s vam souhlasim ).

27.1.2016 23:15

27.1.2016 23:31

Kdopak je to podle telefonu? Ach jo...

http://www.annonce.cz/inzerat/australsky-ovcak-x-border-32786741-wph6bk.html.

Nechám se podat.

28.1.2016 08:14

Nechám se podat.

No Flip, no... Kromě jiného nechápu, že si lidé dovolí chtít tolik peněz za křížence, potažmo se najde někdo, kdo množiteli ty peníze dá.

28.1.2016 08:36

No Flip, no... Kromě jiného nechápu, že si lidé dovolí chtít tolik peněz za křížence, potažmo se najde někdo, kdo množiteli ty peníze dá.

No jó vlastně, že mě to hned nenapadlo, já hlava děravá, takoví kříženci...Jste vnímvá

28.1.2016 09:41
honzapm

XXX.XXX.182.25

Celý ten systém je na hlavu. Jak může stát vymyslet tak špatná pravidla, to zůstává rozum stát. Pes není věc, aby byly možné jen dvě cesty - buďto 250.000 zaplatí výcvikář nebo nový majitel. Kde je prostor pro nějaké alternativy, třetí možnosti, individuality?

18.11.2016 09:01
ainu

XXX.XXX.127.239

Merle labrador pro nevidomé? Tohle jsem potkala ted v parku, pry "slechti" bezpapose jako vodici psy (delaji pry geneticke testy) a merle je proto, ze i slepi lide chteji hezke psy a libi se jim :D Pry 6% AUO a zbytek labrador. Odchov od paní cvičitelky...

18.11.2016 16:28

ainu napsal(a):
Merle labrador pro nevidomé? Tohle jsem potkala ted v parku, pry "slechti" bezpapose jako vodici psy (delaji pry geneticke testy) a merle je proto, ze i slepi lide chteji hezke psy a libi se jim :D Pry 6% AUO a zbytek labrador. Odchov od paní cvičitelky...

Je to hezkej vořech, ale že by je šlechtili jako vodící nevim. i když kombinace plemen by nemusela být špatná. Ale určo to nebude kvůli vzhledu :-D.

18.11.2016 17:57
balisek

XXX.XXX.131.211

Je to hezkej vořech, ale že by je šlechtili jako vodící nevim. i když kombinace plemen by nemusela být špatná. Ale určo to nebude kvůli vzhledu :-D.

Ano, Flip cíleně chová křížence jako vodící psi - zejména křížence retrievru s BOC a astralštími ovčáky. A co se jí nehodí do výcviku, prodá v inzerci.

https://www.facebook.com/HEPA-v%C3%BDcvik-vod%C3%ADc%C3%ADch-a-asisten%C4%8Dn%C3%ADch-ps%C5%AF-440260679389811/
http://www.guidedog.cz/stenata.

18.11.2016 19:01
ainu

XXX.XXX.200.132

balisek napsal(a):
Ano, Flip cíleně chová křížence jako vodící psi - zejména křížence retrievru s BOC a astralštími ovčáky. A co se jí nehodí do výcviku, prodá v inzerci.

https://www.facebook.com/HEPA-v%C3%BDcvik-vod%C3%ADc%C3%ADch-a-asisten%C4%8Dn%C3%ADch-ps%C5%AF-440260679389811/
http://www.guidedog.cz/stenata.

Co je pravdy na tvrzení, že ti psi mají testy DLK, DKK a pod.?

25.4.2017 09:28
Andrýsek3

XXX.XXX.48.183

Flip – paní cvičitelko, doufám, že si to přečtete, jen bych ráda řekla, jak je mi z vás pořád víc a víc zle. Vydělávat na zvířatech, takovým způsobem, že nejen, že ubližujete svým chováním těm psům, ale i postiženým lidem.
Poslední dobu jsem v kontaktu se zrakově postiženými lidmi, na první pohled si všimnete zvláštně zbarveného labradora, očividně mixlého s australským ovčákem, kterého jste prodala za 250 tisíc, bohužel absolutně nevycvičeného, do rukou nevidomému člověku. Sáhněte si do svědomí, ta žena i ten pes může zemřít, pod koly auta, protože ten pes, jak.jsem na vlastní oči viděla neumí převést ani přes silnici. Je mi z vás opravdu špatně, samozřejmě to s vámi jistá organizace i majitelka řešila, vaše rada? Elektrický obojek! Ten pes za rok, co jste ho měla ve výcviku vodících psů neumí ani přivolání, a vaše rada je elektrický obojek. To zvíře je tak nádherné, hodné, a její majitelka moc milá paní, že vám není hanba. Fuj.

25.4.2017 20:19
Andrýsek3

XXX.XXX.212.59

Posouvám...

23.5.2018 12:43
tielpe

XXX.XXX.134.148

Přidám příspěvek mimo diskutované téma ale na téma diskuze: vodicí psi. Díval se někdo na tohle http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10435049455-dobre-rano/318291310020042/obsah/618258-reportaz-vodici-psi povídají tam o projektu Veď mě ve tmě, je to o tom jak se chovat k nevidomým a ke psům. Třeba udělají něco i o výcviku a původu těch vodicích psů. Každopádně se mi to docela líbí.

Přidejte reakci

Přidat smajlík