Ahoj všichni,
zajímala by mne taková věc, třeba mi na ní Vy - kdož máte zkušenosti s pastevci odpovíte. Známá má čuvače, prý že utíká z domu, ale zároveň je na domácím území velice teritoriální, opravdu nikdo mu tam nesmí vlézt a při návštěvách musí být jedině v kotci. Jednou ho nestihla chytit, nevšimla si, že přes bránu vešel příbuzný, pes ho okamžitě zadržel v rohu a nedovolil mu pohnout se ani o milimetr.. venku si přitom stejného člověka v pohodě čuchal a nezajímal se o něj.. takže v souvislosti s tímto, mě prostě zajímalo, jakto, že to svoje posvátné chráněné území klidně opustí a nechá ho napospas vetřelcům? Myslela jsem, že když si pastevec rozšiřuje území, tak bude "netýkavý" i k těm za plotem, nebo jak to vlastně je?
Moc díky za odpovědi :).
Uživatel s deaktivovaným účtem

Za prvé, čuvač není až tak klasický pastevec jako SAO či KAO, ale asi více hlídač domu. To, že utíká patrně vůbec není rozšiřování území, ale prostě ho ven žene nuda a možná i hledání nějakých kontaktů - oni jsou hodně smečkoví, rodinní a kontaktu se svou rodinou velmi potřební (ten konkrétní čuvač žije jak?). Pokud se mu toho nedostává, tak jde jinam a prostě to venku ve své hlavičce do toho svého území nepřiřadí.
napsal(a):
Za prvé, čuvač není až tak klasický pastevec jako SAO či KAO, ale asi více hlídač domu. To, že utíká patrně vůbec není rozšiřování území, ale prostě ho ven žene nuda a možná i hledání nějakých kontaktů - oni jsou hodně smečkoví, rodinní a kontaktu se svou rodinou velmi potřební (ten konkrétní čuvač žije jak?). Pokud se mu toho nedostává, tak jde jinam a prostě to venku ve své hlavičce do toho svého území nepřiřadí.
Dobrá tedy :), díky za odpověď. Žije venku, momentálně je teda na úvaze. Cituji co mi napsala majitelka: ráno má tak čtvrt hodiny procházku, odpoledne třičtvrtě hodinky, hodinku vylítávačku, tam ho pouštím na volno i přes to nedokonalé přivolání, ale jenom v místech kde vím že si to můžu dovolit.. není hračkový, není to aportér, takže si běhá a maximálně mu hážu klacky které chytá (ale nenosí, takže to chce velkou zásobu klacků Emotikona grin ), večer ho beru tak na hodinku do sklepa kde cvičíme, čucháme, zkrátka zaměstnání hlavy.. to je zimní režim, v létě jsme venku i dýl, nebo chodíme plavat.. plus o víkendech nebo ve volné dny chodíme na túry, je v postroji v tahu aby se víc unavil.. přes léto jsme i hodně venku, dělá se na poli, atd takže je v náma třeba půl dne venku.. přes tu zimu je to horší.. jinak přes den bych řekla že má v podstatě naučený režim.. po ranní procházce jde spát nebo se jen tak fláká a jak přijde čas odpolední tak se vzbudí a už čeká kdy jdem ven.. po odpolední se taky relativně hodí do klidového režimu.. a ožije zas tak kolem půl 7 večer kdy ho beru zase na to cvičení.. jenže je problém když třeba jsem někde pryč a některou z těch činností má tak vynechanou.. jde na něm vidět že je jak bomba.. a kdyby byl puštěný a já nevyšla nejpozděj ve 3 hodiny ven, že jdeme na procházku, tak jde prostě sám.
Mám KAO doma ostré-obě feny, pokud to není člen rodiny, nekompromisní.Když jde návštěva, tak stačí když tam jsem, zavírat je nemusím.Venku mají obě dokonalé přivolání, tam strpí pohlazení od cizí osoby a neřeší je, pokud bych jim neřekla.
Nemyslím, že by si pes rozšiřoval území, prostě se nudí.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.232.130
Pastevec opouští své doma jen když nemá do čeho rejpnout nebo je to závislák a utíká za svou rodinou - tady se spíš přikláním k tomu, že se nudí...
Můj šarplaninec je v tomhle rovněž nekompromisní - cizí by k nám nevlezl, ale mimo svůj rajon snáší i psy i cizí v pohodě - na výstavě se mi nikdy nestalo, že by někoho pokousal.
Návštěvu bere v pohodě, ale musím tam být. Horší je, když návštěva se psů bojí, to ho zavírám, protože toho okamžitě využívá...
napsal(a):
Čuvač je naprosto klasický pastevec jako SAO, jen evropského typu a pochopitelně ne tak "starodávný". Využití je shodné (snad kromě zápasů). To moderní KAO není klasický pastevec, protože byl vyšlechtěn ne tak dávno a pro vícero účelů. Ale samozřejmě i kavkazská oblast má klasické pastevce.
Můj SAO pokud by se vyskytne mimo své terirorium (už vyskytl, utekl za fenkou), tak je v pohodě k lidem, už ne tak ke psům (mohlo být ale tou háravkou). Když je někde mimo se mnou, tak se projeví jejich klasická vlastnost "jsem tu 5 minut a už je to tady moje". Což je důvodem např. proto, že když se jde někam mimo třeba grilovat, nemůže tam být navolno.
Jinak ten čuvač a večery ve sklepě.. zvláštní. Já jdu se psem ven i když je -20.
To, že pes chodí na procházky sám, má jen dva možné důvody: Buď ho panička pustí schválně, nebo mají nedostatečný plot.