Krátkosrstý pes celoročně venku

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

lúca29

19.1.2016 10:31
lúca29

XXX.XXX.42.183

Ahojky, chtěla bych pořídit do rodiny psa, který by byl celoročně venku. Máme velkou zahradu takže pohybu bude mít dostatek. Chtěla bych psa s krátkou srstí. Vím o německém ohaři.
poraďte mi ještě nějaké plemeno, kterému nevadí být venku v zimě.
Velikost: přibližně jako německý ohař
děkuji.

Uživatel s deaktivovaným účtem

19.1.2016 10:36

Na co chcete loveckého psa jako je německý ohař? Je to F1 mezi loveckými ohaři ale jako zahradní povaleč se vůbec nehodí. krom toho když chcete psa na ven, z jakého důvodu má být s krátkou srstí ? To pro to aby mu byla zima nebo proč ?

19.1.2016 10:43
marcelaamax

XXX.XXX.141.4

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Na co chcete loveckého psa jako je německý ohař? Je to F1 mezi loveckými ohaři ale jako zahradní povaleč se vůbec nehodí. krom toho když chcete psa na ven, z jakého důvodu má být s krátkou srstí ? To pro to aby mu byla zima nebo proč ?

Souhlasím, navíc nesnáším větu: Máme velkou zahradu, takže pohybu bude mít dostatek..
Ten pes si prostě nebude sám pobíhat po zahradě a neunaví se tím, nejspíš si bude vybíjet energii ničením a tak podobně. Pes potřebuje pohyb venku, mimo zahradu, ale taky psychicky unavit. A pokud se nechci věnovat loveckému výcviku, tak na co ohaře?

lúca29

19.1.2016 10:47
lúca29

XXX.XXX.42.183

Proto bych chtěla poradit nějaké jiné plemeno, máme už irského vlkodava a protože je pes občas i doma tak chlupy všude.

19.1.2016 10:49
imattree

XXX.XXX.109.4

lúca29 napsal(a):
Proto bych chtěla poradit nějaké jiné plemeno, máme už irského vlkodava a protože je pes občas i doma tak chlupy všude.

V tom vám krátkosrstý pes nepomůže, chlupů bude mít minimálně stejně.

19.1.2016 10:56
marcelaamax

XXX.XXX.141.4

lúca29 napsal(a):

Ony ty krátké chlupy jsou ještě horší, všude se zapichují a jdou hůře odstranit. Po chlupáčovi je v pohodě odstraním navlhčeným hadrem (třeba z koberce) po krátkosrstým ne.

19.1.2016 10:59
Clayton

XXX.XXX.129.33

imattree napsal(a):
V tom vám krátkosrstý pes nepomůže, chlupů bude mít minimálně stejně.

Souhlas, líná každý pes a krátké chlupy nejdou odstranit.Nehledě na to, že KRÁTKOSRSTÝ PES NEPATŘÍ VEN!
A už vůbec si nepořizujte temperamentního loveckého psa, který potřebuje každý den tvrdě pracovat s pánem.Ne se válet po zahradě.Pokud nebude mít dostatek zaměstnání, začne zdrhat a vyvražďovat zvířata v sousedství.A v lese taky bude muset být výlučně na vodítku.

lúca29

19.1.2016 11:04
lúca29

XXX.XXX.42.183

Dám tedy na vás, přítel by chtěl ještě jednoho vlkodava, ale to jsem zavrhla
teď máme ještě 13ti letou německou ovčandu, ale už je ráda že je ráda, na nohy trpí už dlouho, chtěla bych místo ní jiného psa spíše většího, ale ne úplně obra.

19.1.2016 11:04
marcelaamax

XXX.XXX.141.4

lúca29 napsal(a):
Ahojky, chtěla bych pořídit do rodiny psa, který by byl celoročně venku. Máme velkou zahradu takže pohybu bude mít dostatek. Chtěla bych psa s krátkou srstí. Vím o německém ohaři.
děkuji.

Zkuste se trošku rozepsat, co tomu psovi můžete nabídnout, a co od něj očekáváte. Pak vám možná budeme moci poradit nějaké plemeno.

lúca29

19.1.2016 11:07
lúca29

XXX.XXX.42.183

Co očekávám? jak jsem psala máme ještě vlkodava, zahrada velká, vedle zahrady pole, takže procházky se psi
velikostně přibližně stejně jako německý ovčák, ale ti hodně trpí na nohy, vloni mi zemřel ovčák na nemocnou slinivku, nebo spíš jsem ho musela dát utratit už to bylo špatný a nic nepomáhalo.

19.1.2016 11:16
Clayton

XXX.XXX.129.33

lúca29 napsal(a):
Co očekávám? jak jsem psala máme ještě vlkodava, zahrada velká, vedle zahrady pole, takže procházky se psi
velikostně přibližně stejně jako německý ovčák, ale ti hodně trpí na nohy, vloni mi zemřel ovčák na nemocnou slinivku, nebo spíš jsem ho musela dát utratit už to bylo špatný a nic nepomáhalo.

Napadl mě hovawart.Hlídá, vyhovuje mu být venku, ale samozřejmě potřebuje, jako každý pes, procházky.

19.1.2016 11:16

lúca29 napsal(a):

Pokud psa jen na zahradu a jako kamaráda k vlkodavovi, ne na specifický výcvik ale pouze na procházky, volila bych třeba špice, možná kolii z těch větších třeba BSP, leonberger, novofundlandan ale na zahradu určitě něco osrstěného, ne krátkosrstého psa. A v žádném případě ne psa loveckého pokud s ním nebudete pracovat.

19.1.2016 11:18
marcelaamax

XXX.XXX.141.4

Mě napadl berňák, ale co jsem četla vedle ve vlákně, jakého se dožívají věku, tak to je hrůza

19.1.2016 22:30
Zrzavci

XXX.XXX.126.167

lúca29 napsal(a):

To už tak chodí, že když máte psa, máte doma taky jeho chlupy. , pokud vám vadí, tak si prostě psa nepořizujte. Navíc německého ohaře, který potřebuje víc než jen "zahradu, kde bude mít pohybu dost".
Bože pokud nejste provokace a jste reálná osoba, tak prosím, ne, nepořizovat nic.

Neregistrovaný uživatel

20.1.2016 01:54
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.94.208

My meli celorocne venku rotvajlery a naprosto bez problemu. Zakladem tedy byla zdena kulnicka utesnena a v ni jeste zateplena bouda (polystyren) v boude matrace, koberec, stare velke deky. Psi byli v pohode. Pri extremnich mrazech se nechavali v dilne ci kotelne. Do domu nesmel ani jeden. A prezili to. A ve zdravi. Takze ano. Pri vhodnem zajisteni lze mit i kratkosrsteho psa venku i kdyz do boudy bych dnes misto dek volila treba kopu slamy nebo hoblin.

20.1.2016 03:51
scylla

XXX.XXX.109.99

lúca29 napsal(a):
děkuji.

Krátkosrstý pes nepatří celoročně ven, to je blbost.

20.1.2016 08:59

marcelaamax napsal(a):
Ony ty krátké chlupy jsou ještě horší, všude se zapichují a jdou hůře odstranit. Po chlupáčovi je v pohodě odstraním navlhčeným hadrem (třeba z koberce) po krátkosrstým ne.

Pozor na rozdíl mezi krátkosrstým a hladkosrstým psem. Pokud chce zad. psa krátkosrstého na ven, tak bude mít srst jako NO, s podsadou.

20.1.2016 09:00

scylla napsal(a):
Krátkosrstý pes nepatří celoročně ven, to je blbost.

Předesílám, že nechci tvrdit, že pro zadavatelku je německý ohař vhodný. Ale jinak - v prehistorických dobách, kdy ještě lovečtí psi byli opravdu lovečtí, nedovedu si představit, že by je lesní, nadlesní, hajní měli v kuchyni. Ohaři, bíglové, pointři...atd, všichni bývali v psincích.

20.1.2016 09:07
manbea

XXX.XXX.70.116

Předesílám, že nechci tvrdit, že pro zadavatelku je německý ohař vhodný. Ale jinak - v prehistorických dobách, kdy ještě lovečtí psi byli opravdu lovečtí, nedovedu si představit, že by je lesní, nadlesní, hajní měli v kuchyni. Ohaři, bíglové, pointři...atd, všichni bývali v psincích.

To ano, ale jejich život trval tak 8 let. Víc ani nebylo potřeba, jakmile pes ztratil na výkonnosti z důvodu věku, tak byl už stejně k nepotřebě. Záněty ledvin, močových cest, artritidu - to nikdo neřešil (osobní zkušenost v příbuzenstvu)...

20.1.2016 09:12

V tom psinci jich v prehistorických dobách bývalo kapku víc pohromadě, a to byl nějaký zdroj tepla!

Neregistrovaný369

20.1.2016 10:19
Neregistrovaný369

XXX.XXX.65.169

V tom psinci jich v prehistorických dobách bývalo kapku víc pohromadě, a to byl nějaký zdroj tepla!

Ano, ano. a i tak - proč se asi říká, zima jak psírně smajlík

Máme ty ohaře. s tím, že fenka z útulku, kde byli psi ubytovaní v kotcích (žádný hrozný podmínky, nové kotce), ale jak ta byla po příchodu k nám zimomřivá. I vzhledem k jejímu věku! Byla opravdu schopná se celé léto opíkat na rozžhaveném kačírku, v poledne. Dneska už to nedělá, ráda se vyhřívá, ráda leží u kamen, ale tehdy potřebovala evidentně naakumulovat teplo. nedovedu si ji představit venku v kotci, že žije komfortní život. Navíc starý pes má mnohem horší termoregulaci. A nehledě na to, že on ten ohař patří do té početné skupiny psů, kteří potřebují úzký kontakt s majitelem, jako většina plemen. To že se na to dřív nehledělo přece neznamená, že to tak musí být napořád.

20.1.2016 10:24
awake

XXX.XXX.115.136

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
My meli celorocne venku rotvajlery a naprosto bez problemu. Zakladem tedy byla zdena kulnicka utesnena a v ni jeste zateplena bouda (polystyren) v boude matrace, koberec, stare velke deky. Psi byli v pohode. Pri extremnich mrazech se nechavali v dilne ci kotelne. Do domu nesmel ani jeden. A prezili to. A ve zdravi. Takze ano. Pri vhodnem zajisteni lze mit i kratkosrsteho psa venku i kdyz do boudy bych dnes misto dek volila treba kopu slamy nebo hoblin.

Rotvajler má na zimu podsadu. Ten se "spokojí" s boudou na zahradě (žádnou kůlničku nepotřebuje ). Německý ohař podsadu nemá, ten je hladkosrstý a venku mu prostě bude zima.
Měla jsem venku jeden čas Dobrmana (což je stejná srst jako Ohař) a vícekrát bych si hladkosrstého psa nepořídila pokud by nemohl bydlet jen doma.

20.1.2016 12:25
Clayton

XXX.XXX.104.9

awake napsal(a):
Rotvajler má na zimu podsadu. Ten se "spokojí" s boudou na zahradě (žádnou kůlničku nepotřebuje ). Německý ohař podsadu nemá, ten je hladkosrstý a venku mu prostě bude zima.
Měla jsem venku jeden čas Dobrmana (což je stejná srst jako Ohař) a vícekrát bych si hladkosrstého psa nepořídila pokud by nemohl bydlet jen doma.

Přesně, srst rotvajlera a ohaře je velký rozdíl!
Psi v dávných dobách bývali celé dny na lovu, nevyvalovali se v kotci nudou.A nikdy nebyl 1 pes sám v kotci.Zahřívali se o sebe.A přesto se dožívali v průměru 7 let, pak zastřelit a za pivo v hospodě od hajného koupit nového...

20.1.2016 12:52

Clayton napsal(a):
Přesně, srst rotvajlera a ohaře je velký rozdíl!
Psi v dávných dobách bývali celé dny na lovu, nevyvalovali se v kotci nudou.A nikdy nebyl 1 pes sám v kotci.Zahřívali se o sebe.A přesto se dožívali v průměru 7 let, pak zastřelit a za pivo v hospodě od hajného koupit nového...

Krom toho když už někdo musí mít ohaře nutně venku existují i dlouhosrsté nebo hrubosrsté varianty.

20.1.2016 13:51
Clayton

XXX.XXX.104.9

Krom toho když už někdo musí mít ohaře nutně venku existují i dlouhosrsté nebo hrubosrsté varianty.

Naprostý souhlas...viz.ČF, NDO, VOD, MOD a další.Ti ať si klidně venku jsou, těm zima nebude.Ale chudák takovej vychrtlej pointer, který se musí v mrazu drkotat a modlit se, až se pán uráčí jít s ním ven, aby se prohřál.

20.1.2016 14:13
hunter

XXX.XXX.22.6

OT
Záleží, co znamená v "prehistorických" dobách, doslovně jste to asi nemyslela.
Velmi zjednodušeně ve vrcholném novověku, pokud byl panovník/šlechtic náruživý lovec, zjistíte, že jeho smečka se měla mnohem lépe než většina poddaných a i než většina dnešních psů. Některé psince měly velmi luxusní vybavení, psi samotní měli lepší podmínky než psáři/hajní. Jak budeme postupovat po sociálním žebříčku směrem dolů, bude se snižovat i kvalita života psů. Často psi žili ve stájích, či jiných hospodářských budovách, a to včetně ohařů. Ale na druhou stranu, nebylo ani tolik nezvyklé, že pes žil ve stavení společně s hajným.
Těch pramenů o dožití psů je velmi málo, nebo jen s nimi nejsem obeznámen. Proto si nedovolím se vyjadřovat k průměrnému věku dožití psů.
Doba, kdy "za pivo pořídíte psa" je až otázka téměř současnosti, jde ruku v ruce s lidovou myslivostí. A tady už to je velmi individuální
Život psů zcela jistě nebyl vždy a všude ideální, ale ani přístup ke psům, jakožto k rovnocenným parťákům, není záležitostí pouze dnešní doby.

20.1.2016 14:51
Clayton

XXX.XXX.104.9

hunter napsal(a):
OT
Záleží, co znamená v "prehistorických" dobách, doslovně jste to asi nemyslela.
Velmi zjednodušeně ve vrcholném novověku, pokud byl panovník/šlechtic náruživý lovec, zjistíte, že jeho smečka se měla mnohem lépe než většina poddaných a i než většina dnešních psů. Některé psince měly velmi luxusní vybavení, psi samotní měli lepší podmínky než psáři/hajní. Jak budeme postupovat po sociálním žebříčku směrem dolů, bude se snižovat i kvalita života psů. Často psi žili ve stájích, či jiných hospodářských budovách, a to včetně ohařů. Ale na druhou stranu, nebylo ani tolik nezvyklé, že pes žil ve stavení společně s hajným.
Těch pramenů o dožití psů je velmi málo, nebo jen s nimi nejsem obeznámen. Proto si nedovolím se vyjadřovat k průměrnému věku dožití psů.
Doba, kdy "za pivo pořídíte psa" je až otázka téměř současnosti, jde ruku v ruce s lidovou myslivostí. A tady už to je velmi individuální
Život psů zcela jistě nebyl vždy a všude ideální, ale ani přístup ke psům, jakožto k rovnocenným parťákům, není záležitostí pouze dnešní doby.

Já osobně jsem měla v mysli cca 60.léta min. století.
Myslivec měl hájovnu-vybavenou trofejemi, kožešinami apod.Měl 4 fousky, buď ve velkém kotci nebo je pouštěl někdy i domů.Každý den od rána do večera byli venku s pánem na lovu a pak v hospodě ''na pokec''.Psi vypadali spokojeně, umírali stářím, měl párkrát i štěňata.
Později, asi 90. léta ve vesnici byl myslivec, který narval 2 NKO do kotce a dvakrát do týdne je vzal ven.Psi byli chudáci, celou zimu mrzli na studené podlaze ve studené boudě.Pes umřel ve 4 letech na selhání ledvin a fena o rok později doslova umrzla do rána, když byl přes noc silný mráz.
Psi za dob knížepánů se měli luxusně, o tom žádná.To je ale opravdu prehistorie...

20.1.2016 19:53
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

Neregistrovaný369 napsal(a):
Ano, ano. a i tak - proč se asi říká, zima jak psírně smajlík

Máme ty ohaře. s tím, že fenka z útulku, kde byli psi ubytovaní v kotcích (žádný hrozný podmínky, nové kotce), ale jak ta byla po příchodu k nám zimomřivá. I vzhledem k jejímu věku! Byla opravdu schopná se celé léto opíkat na rozžhaveném kačírku, v poledne. Dneska už to nedělá, ráda se vyhřívá, ráda leží u kamen, ale tehdy potřebovala evidentně naakumulovat teplo. nedovedu si ji představit venku v kotci, že žije komfortní život. Navíc starý pes má mnohem horší termoregulaci. A nehledě na to, že on ten ohař patří do té početné skupiny psů, kteří potřebují úzký kontakt s majitelem, jako většina plemen. To že se na to dřív nehledělo přece neznamená, že to tak musí být napořád.

Tak já znám přirovnání - zima jak v pr... (zadní část těla) a tam teda určitě zima není smajlík

To bylo jen pro odlehčení smajlík

20.1.2016 22:20
milannn

XXX.XXX.90.222

Clayton napsal(a):
Já osobně jsem měla v mysli cca 60.léta min. století.
Myslivec měl hájovnu-vybavenou trofejemi, kožešinami apod.Měl 4 fousky, buď ve velkém kotci nebo je pouštěl někdy i domů.Každý den od rána do večera byli venku s pánem na lovu a pak v hospodě ''na pokec''.Psi vypadali spokojeně, umírali stářím, měl párkrát i štěňata.
Později, asi 90. léta ve vesnici byl myslivec, který narval 2 NKO do kotce a dvakrát do týdne je vzal ven.Psi byli chudáci, celou zimu mrzli na studené podlaze ve studené boudě.Pes umřel ve 4 letech na selhání ledvin a fena o rok později doslova umrzla do rána, když byl přes noc silný mráz.
Psi za dob knížepánů se měli luxusně, o tom žádná.To je ale opravdu prehistorie...

To uvádíte dva případy... možná z vašeho okolí. Vše je individuální, a to i podmínky držení loveckých psů u hajných v Česku. Může to tak být a také nemusí.
Zrovna teď mě myslí probíhají dva naprosto odlišné příklady z mého okolí - jeden dle uvedeného typu A, druhý dle uvedeného typu B. A oba dnes, naprostá současnost. Rozhodující je přístup, ne doba.

21.1.2016 05:17
scylla

XXX.XXX.150.32

Pocházím z rodiny, kde byli chování čeští fousci, byli lovecky vedeni a využívání. Spali v posteli, bydleli doma a byli celý den s příbuzným - lesníkem venku. Po příchodu jídlo a šup páníčkovi do postele, případně v kuchyni teplé peci na několik ovčích kožichů, které jim sloužily za pelech. V životě by příbuzného nenapadlo, že on bude doma a pes v psinci nebo v kotci. A nikdy neprodal štěně do kotce nebo do psince, to zájemce dost nezdvořile odmítl.

Přidejte reakci

Přidat smajlík