Dobrý den všem,
minulý týden naší fence našli na rtg srůsty na páteři. Nejhorší je to v bederní oblasti, fenka nám z toho i začala kulhat.
Hledala jsem si různé varianty léčby a narazila jsem na rázovou vlnu. Má s tím někdo zkušenosti? Jestli to pomáhá, kde to dělají, na kolik to přibližně vyjde?
Případně budu vděčná za jakékoli jiné rady, jak jí pomoci. V pondělí chceme všechno probrat s veterinářem a ještě to konzultovat i jinde, ale byla bych ráda za osobní zkušenost ze strany pacienta...
Mělo by to fungovat na principu zvýšení prokrvení v místě aplikace. Většinou to na čas pomůže od bolesti, uleví od svalové ztuhlosti, která v místě vzniká, ale problém, srůsty, to přímo neléčí. Nemělo by to být nijak zvlášť drahé, pro lidi je většinou aplikace kolem 500-600Kč.
Dál to chce hlídat štíhlou linii, zajistit přiměřený pohyb (např. dle možnosti pravidelné plavání), udržovat dobrou svalovou kondici. Zabránit prochlazení, nenechat spát na chladné zemi.
Copak máte za pejska a kolik mu je roků?
Máme dobrmana,6 let.
Já jsem četla, že ty vlny by měly rozpustit ty útvary, které se vytvořily a vstřebat je, tak jsem předpokládala, že by to mohlo alespoň částečně ustoupit. Myslíte tedy, že to k něčemu je? Nerada bych ji trápila zbytečně, někde jsem četla, že to nemusí být úplně příjemné...
Také jsem četla, že na artozu zabírají kmenové buňky, chtěla bych se po víkendu vyptat, jestli by to nepomohlo i na tohle. Nebo pak operace, ale o tom si také musíme zjistit podrobnosti.
Když nám to u veterináře oznámili, tak jsme nebyli zrovna ve stavu, kdy by nás napadaly nějaké dotazy...
Jsme z toho dost zoufalí
Nemyslím si, že je to schopné rozpustit nárůstky na kosti. Nicméně i kdyby to "jen" pomohlo id bolesti, taky dobře. Možná to oddálí aplikaci některých medikamentů. Nebuďte z toho smutní, počkejte do pondělka, co přesně vám řeknou. Ony nějaké nárůstky se objevují s věkem, možná třeba teď prochladl, tak se to projevilo, a jak se zaléčí, dá mu to zas na nějaký čas pokoj.
U lidí s páteřními srůsty - bechtěreviků - se pro úlevu a uvolnění páteř masíruje - jmenuje se to Breussova masáž. Srůsty to samozřejmě neodstraní, ale mírní to bolest a usnadňuje pohyb. U psů se to dá aplikovat taky, když se to naučíte (což není nic těžkého), můžete mu to doma provádět třeba každý druhý den. Jestli chcete, napište mejlík, pošlu vám to i s obrázky. Míša.
tapina
napsal(a):
Nemyslím si, že je to schopné rozpustit nárůstky na kosti. Nicméně i kdyby to "jen" pomohlo id bolesti, taky dobře. Možná to oddálí aplikaci některých medikamentů. Nebuďte z toho smutní, počkejte do pondělka, co přesně vám řeknou. Ony nějaké nárůstky se objevují s věkem, možná třeba teď prochladl, tak se to projevilo, a jak se zaléčí, dá mu to zas na nějaký čas pokoj.
Spíš máme strach z toho, jak to má postupovat - stlačuje jí to míchu a hrozí ochrnutí.
Moc vám děkuji za rady, uvidíme, co nám ještě zítra řekne veterinář...
nexxi
napsal(a):
Nevim odkud jste ale expert na operace.pateri sice predevsim jezevciku, ale to je asi jeeno, je mvdr johanides zdar nad sazavou. Dvakrat prijemnej mj ten pan neni, ale bejvalymu zachranil nezevcika a celkove je zde v okoli temito operacemi vyhlaseny.
Přemýšíme o Brně, pokud by bylo třeba (a k něčemu) jít na to chirurgicky. Jinak jsme od Plzně.
Ale děkuji za tip, podíváme se na to
lesnížínka
napsal(a):
Asi je to blbost a vet by vám to nejspíš doporučil, pokud by se to dalo aplikovat ale: u lidí se patní výrůstky(ostruhy) léčí ultrazvukem a s dobrým výsledkem. Všichni, co znám a byli na tom(a nic jiného nepomohlo) jsou nadmíru spokojení, vyléčení.
Dobrý den,
tohle jsem právě myslela, nám to doporučili jako "rázovou vlnu", ale je to v podstatě ultrazvuk.
Poptám se na to zítra ortopeda a už jsem si našla i veterinu v Praze, kde ten přístroj mají, tak se zkusím zeptat i tam. Snad to bude fungovat i psů s naší diagnozou...
mrsniky
napsal(a):
Dobrý den,
tohle jsem právě myslela, nám to doporučili jako "rázovou vlnu", ale je to v podstatě ultrazvuk.
Poptám se na to zítra ortopeda a už jsem si našla i veterinu v Praze, kde ten přístroj mají, tak se zkusím zeptat i tam. Snad to bude fungovat i psů s naší diagnozou...
Já právě hledala rázovou vlnu - její vysvětlení a podle popisu se mi to na ultrazvuk úplně nezdálo(když je tedy ultrazvuk jinak normálně zobrazovací metoda. Ale možná je to jen trochu jiný způsob použití