zuzka _h
XXX.XXX.115.190
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda máte někdo zkušenosti... naše fenečka má zánět dělohy a k tomu se jí nějakým způsobem přetočila slezina, prý je to kvůli tomu zánětu. Veterinář nám doporučil operaci, na kterou by měla jít již zítra dopoledne. Bohužel máme strach, jak ta operace dopadne nehledě na 8 000 Kč které jsme si museli půjčit. Známý byl v podobné situaci a bohužel fenečka operaci nepřežila :( ale byl to poloviční pejsek, my máme akita inu... Prosím máte někdo podobné zkušenosti s touto operací?
Měla jsem dvě feny které jsem musela kastrovat. V jedné zemřeli štěňata a začali se rozkládat. Fena bojovala o život (otrava) a hrozilo její utracení. Druhá fena měla zánět dělohy a jeden den skončila na kapačkách s tím, že pokud zvládne noc půjde druhý den na kastraci. Obě operaci zvládly a byli s námi ještě několik let. Měla jsem i psa s torzí a přišel o slezinu a také operaci zvládl a žil ještě další 4 roky. Operace nás stáli tak nějak stejně. Psi byli podobné velikosti jako Vaše fena.
zuzka _h
XXX.XXX.115.190
Mockrát děkuji za povzbuzení, nezdá se, ale opravdu to pomůže :).
zuzka _h
XXX.XXX.115.190
JInak jsem ještě nedodala, že jí je 9 let, ale do teď byla v perfektním vitálním stavu a přes bolest ze zánětu stále žere a pije a chce být mezi námi :).
Moje fenka byla na kastraci kvuli pyometre v patek. Sli jsme na veterinu a rovnou si ji tam nechali. Akorat zijeme v Anglii a ta operace stala v prepoctu cca 25 000, - Kc na zdejsi vyhlasene klinice. Ale fenka je nastesti v poradku. Pece kliniky skvela, doktor mi v sobotu volal, jak se fence dari. Ma vnitrni stehy, tudiz nepujde ani na vyndani a nemuze si je vykousat a mela inhalacni anestezii. Ze ma jizvu jeste ani nezaregistrovala, briska si vubec nevsima. Jen si lizala obvaz na pacce po vpichu po kapacce.
Jinak fence bylo 8 let, ale uz prestastavala zrat a hodne pila, pres noc zacala mit zapachajici vytok (hnis s krvi). Dnes uz je nastesti dobra.
Tak drzim palce, at vam to dopadne stejne dobre jako nam.
jinázuzka
XXX.XXX.89.52
Mám zkušenost s přetočenou slezinou u velkého psa. Musela být odstraněna. Byla několikanásobně zvětšená, prý vinou dlouhodobého zánětu, nebo poúrazový stav. Bez sleziny pes může normálně žít, jen je náchylnější k infekcím.
Ale našemu bylo už 12,5 let. Operaci přežil a druhý den už chodil a žral, jen bolesti přetrvávaly. Po 14 dnech po operaci vet usoudil, že mu (jak ležel na stole na zádech) asi hnuli s plotýnkou, nasadil tedy vysokou dávku Prednisonu. Zdálo se že bolesti ustaly, ale po dvou dnech pes přestal žrát a už jen ležel, neměl o nic zájem a čůral pod sebe.
Nechali jsme ho uspat.
Nějak mi neleze do hlavy, proč u zánětu dělohy, který už veterinář diagnostikoval+ta přetočená slezina, riskuje celý další den? Tento stav je dost akutní a život ohrožující a já bych jela okamžitě na kliniku, kde by psa zoperovali ihned. Snad se na to přišlo hodně včas a všechno vám dobře dopadne. Znám také dost fen, které to musely podstoupit a všechny to zvládnuly. Držím palce.
jinázuzka
napsal(a):
Mám zkušenost s přetočenou slezinou u velkého psa. Musela být odstraněna. Byla několikanásobně zvětšená, prý vinou dlouhodobého zánětu, nebo poúrazový stav. Bez sleziny pes může normálně žít, jen je náchylnější k infekcím.
Ale našemu bylo už 12,5 let. Operaci přežil a druhý den už chodil a žral, jen bolesti přetrvávaly. Po 14 dnech po operaci vet usoudil, že mu (jak ležel na stole na zádech) asi hnuli s plotýnkou, nasadil tedy vysokou dávku Prednisonu. Zdálo se že bolesti ustaly, ale po dvou dnech pes přestal žrát a už jen ležel, neměl o nic zájem a čůral pod sebe.
Nechali jsme ho uspat.
V tomto případě bych si asi vyžádala pitvu. Člena rodiny to nevrátí, ale zdá se mi ten případ jaksi...zvláštní.
lesnížínka
napsal(a):
Nějak mi neleze do hlavy, proč u zánětu dělohy, který už veterinář diagnostikoval+ta přetočená slezina, riskuje celý další den? Tento stav je dost akutní a život ohrožující a já bych jela okamžitě na kliniku, kde by psa zoperovali ihned. Snad se na to přišlo hodně včas a všechno vám dobře dopadne. Znám také dost fen, které to musely podstoupit a všechny to zvládnuly. Držím palce.
jinazuzka
XXX.XXX.89.52
fikovnice
napsal(a):
V tomto případě bych si asi vyžádala pitvu. Člena rodiny to nevrátí, ale zdá se mi ten případ jaksi...zvláštní.
Máte pravdu, ale byla to akutní operace, rychlovka, šlo o život. Byla neděle a operoval vet v malé soukromé ordinaci, ke které jsme to měli s 55kg psem který s přetočenou slezinou samozřejmě nechodil nejblíže a to ještě ve svém volnu. Za celou operaci si řekl jen 6000, - Kč. U operace byl sám a když nám ukázal nám co z něj vyndal, šli jsme do kolen. Někde se asi stala chyba, ale našemu miláčkovi se v prvních dnech po operaci dařilo dobře. Plakal jen, když si chtěl lehnout, nebo naopak z lehu vstát. Týden po operaci byl vyšetřen ultrazvukem a všechno bylo OK, rána se hojila dobře.
Nač pitva, život nevrátí. A nač si hojit smutek na vetovi, který se v dobré vůli a láskou ke zvířatům snažil pomoci.