Dobrý večer,
potřebovala bych úpradit.
Před měsícem jsem za symbolickou cenu koupila dvouletou fenku k mé pětileté fence.
Nová fenka si skoro 14 dní špatně zvykala, kňučela, vyla, hrabala a dobývala se ven, nespala v boudě atd. Teď už je docela v pohodě a ozvala se bývalá majitelka a chce fenku navštívit. Navrhovala jsem, aby fenku viděla, ale ona jí ne. Ale nesouhlasí, chce přímý kontakt s fenkou. Myslím si, ale, že to fenku rozhodí, že si bude pamatovat a vše bude nanovo a fenka bude akorát zmatená. Tak nevím.
Připomínám, že koupě byla jen ústní formou, žádný papír ani jedna nemáme, ani o kontaktu.
Máte někdo zkušenost a jaký je názor někoho jiného? Děkuji.
tambos
napsal(a):
Dobrý večer,
Před měsícem jsem za symbolickou cenu koupila dvouletou fenku k mé pětileté fence.
Nová fenka si skoro 14 dní špatně zvykala, kňučela, vyla, hrabala a dobývala se ven, nespala v boudě atd. Teď už je docela v pohodě a ozvala se bývalá majitelka a chce fenku navštívit. Navrhovala jsem, aby fenku viděla, ale ona jí ne. Ale nesouhlasí, chce přímý kontakt s fenkou. Myslím si, ale, že to fenku rozhodí, že si bude pamatovat a vše bude nanovo a fenka bude akorát zmatená. Tak nevím.
Připomínám, že koupě byla jen ústní formou, žádný papír ani jedna nemáme, ani o kontaktu.
Měsic je dost dlouhá doba a nebála bych se setkání, měla jsem takto v rukách hodně psu a po 2-3 týdnech se už k bývalému majiteli moc nehlásily a když tak to vypadalo jen jako když potká někoho známého...a moc to neřeší.
Především nechápu bývalou majitelku, v zájmu fenky a její aklimatizace u nového majitele bych uvažovala o návštěvě tak asi nejdříve za 3 měsíce. Nicméně vše záleží na vztahu feny a původní majitelky, je možné, že už po měsíci fenka nebude mít takový vztah k původní majitelce, aby ji to nějak moc rozhodilo. Ale stejně je to sázka do loterie. Váš návrh, aby majitelka fenu viděla, ale fena ji ne, je rozumný. Pokud je rozumná i původní majitelka, měla by na to přistoupit.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Odmítněte to, akorát budete feně bl.bnout hlavu. Prodala ji, tak ať jí dá pokoj. Nedovedu si představit, že by fena po měsíci zapomněla.Když odešel syn na vysokou, jezdíval domů za 3 týdny, vždycky ho nadšeně vítala, když odjel na dva měsíce na zahr.stáž, vítala ho stejně.Jezdívali jsme 2x do roka na návštěvu do cizího města do sídliště, vždycky po tom 1/2 roce poznala bezpečně, do kterého vchodu jdeme atd, atd.

Já nevím no. Osobně si nemyslím, že by to fence nějak moc uškodilo. Já bych se řídila asi podle toho, co je bývalý majitel zač a proč ji dal pryč. Pokud ji dala pryč, z nějakého hloupého důvodu a třeba se o ni nestarala, tak jak by měla, nebo bych měla takový pocit, tak bych neviděla důvod návštěvu umožnit. Na druhou stranu jestli jí měla ráda, hezky se starala a kvůli závažným důvodům se jí s těžkým srdcem musela vzdát, tak bych té návštěvě nebránila, i když bych asi návštěvu domluvila až po delší době než je měsíc. To mi prijde moc krátká doba.
Každopádně řiďte se svým srdcem a rozhodněte se, jak chcete :).
napsal(a):
Já nevím no. Osobně si nemyslím, že by to fence nějak moc uškodilo. Já bych se řídila asi podle toho, co je bývalý majitel zač a proč ji dal pryč. Pokud ji dala pryč, z nějakého hloupého důvodu a třeba se o ni nestarala, tak jak by měla, nebo bych měla takový pocit, tak bych neviděla důvod návštěvu umožnit. Na druhou stranu jestli jí měla ráda, hezky se starala a kvůli závažným důvodům se jí s těžkým srdcem musela vzdát, tak bych té návštěvě nebránila, i když bych asi návštěvu domluvila až po delší době než je měsíc. To mi prijde moc krátká doba.
Každopádně řiďte se svým srdcem a rozhodněte se, jak chcete :).
S tímto nemohu souhlasit, hlavně s tou druhou částí. Pokud původní majitelka měla s fenou pěkný vztah, tak její návštěva fenu pravděpodobně rozhodí a zmate, nic nebude chápat. Původní majitelka je člověk s mozkem, tak by neměla tu návštěvu uspěchat, pokud jí jde o to, aby se přesvědčila, že se fena má dobře, to může udělat i tak, aby ji ta fena neviděla. Jinak je to o její sobeckosti. Co z toho bude mít, že se s fenou pomuchlá, ale zanechá ji zmatenou? A co nová majitelka? Stálo ji to jistě hodně úsilí, aby fenku navázala na sebe a může začít od začátku.
Bau

XXX.XXX.77.21
koňadra
napsal(a):
S tímto nemohu souhlasit, hlavně s tou druhou částí. Pokud původní majitelka měla s fenou pěkný vztah, tak její návštěva fenu pravděpodobně rozhodí a zmate, nic nebude chápat. Původní majitelka je člověk s mozkem, tak by neměla tu návštěvu uspěchat, pokud jí jde o to, aby se přesvědčila, že se fena má dobře, to může udělat i tak, aby ji ta fena neviděla. Jinak je to o její sobeckosti. Co z toho bude mít, že se s fenou pomuchlá, ale zanechá ji zmatenou? A co nová majitelka? Stálo ji to jistě hodně úsilí, aby fenku navázala na sebe a může začít od začátku.
Naprosto s vámi souhlasím...neměla by to původní majitelka dělat už kvůli fence...ne, ne, ne a zase ne!

koňadra
napsal(a):
Uznávám, že máte pravdu. Já se asi moc vžila do bývalé majitelky a říkala si, že bránit ji v návštěvě by nebylo z mého pohledu fér, když jí chybí. Na druhou stranu jsem z toho vynechala to, jak to bude prožívat fenka. Čím víc o tom přemýšlím a co jsem pročetla ostatní příspěvky, tak bych to nedovolila. Poslala bych fotky z nového domova, jak se jí daří, to by bylo asi tak vše.

napsal(a):
Uznávám, že máte pravdu. Já se asi moc vžila do bývalé majitelky a říkala si, že bránit ji v návštěvě by nebylo z mého pohledu fér, když jí chybí. Na druhou stranu jsem z toho vynechala to, jak to bude prožívat fenka. Čím víc o tom přemýšlím a co jsem pročetla ostatní příspěvky, tak bych to nedovolila. Poslala bych fotky z nového domova, jak se jí daří, to by bylo asi tak vše.
Jo, je to z její strany hodně sobecké. Odvolala bych i tu nabídnutou návštěvu s tím, že ona uvidí a fena ji ne. Prostě bych jí nevěřila, že najednou na fenu nazavolá, aby se ujistila, že na ní nezapomněla. Když na fenu neměla čas, tak ať ho nemá dál a najde si jinou zábavu.
napsal(a):
Odmítněte to, akorát budete feně bl.bnout hlavu. Prodala ji, tak ať jí dá pokoj. Nedovedu si představit, že by fena po měsíci zapomněla.Když odešel syn na vysokou, jezdíval domů za 3 týdny, vždycky ho nadšeně vítala, když odjel na dva měsíce na zahr.stáž, vítala ho stejně.Jezdívali jsme 2x do roka na návštěvu do cizího města do sídliště, vždycky po tom 1/2 roce poznala bezpečně, do kterého vchodu jdeme atd, atd.
Přesně tak. Byla jsem na studijním pobytu 5 týdnů mimo republiku a když jsem se vrátila, div mě naši psi neulízali k smrti! Fena, která je na mě nejvíc fixovaná, mi vlítla okamžitě do náruče, jak mě viděla.
Za mě bych to neudělala. Jednou se jí vzdala, tak buď jen fotky nebo max. tak, aby ji viděla, ale fena ji ne. Ale žádné přímé kontaktování, atd. To udělá feně v hlavě akorát hrozný zmatek a zcela zbytečně.

Asi se budu opakovat ( chování minulé majitelky mě však štve ), ale na jeden měsíc odjíždí od svého psa docela dost lidí. Psa dává na opatrování a bylo by dost smutné, aby se k němu pes po měsíci nehlásil. Zadavatelko, nenechte se přemluvit !
Moje cubina tri roky po rozcbodu s mym ex bezpecne pozna, ze to auto.ktery projizdi kolem nas je jeho.. jiny auta absolutne neresi a tady u toho je videt, ze zbystri.a to toho cloveka tri roky nevidela.
Takze bych spis nafotila fotky, nebo na mobil natocila kratky.video jak si hraje venku, nebo s jinym psem.. my takhle obcas posleme fotky slecne/pani od ktere jsem sj cubi u brala, kdyz byla mrne a kolik to udela radosti ;).
tambos
napsal(a):
Dobrý večer,
Nedovolila bych to.
Bývalá majitelka si potřebuje ukonejšit své svědomí, že se vlastně nic špatného nestalo a fenka se má jinde dobře. Ona si ukonejší svědomí, fenka ji pozná a ráda se s ní přivítá a bývalou majitelku vůbec nezajímá, jak to s fenkou zacvičí, když zase odjede a nechá ji u vás.
Být dnes fenka moje, nikdy bych nedovolila společné setkání. Ani tak, že by bývalá panička fenku viděla a fenka ji ne. Fenka by ji mohla cítit.
Ne, ne a zase ne. Možná bych jednou za uherský rok poslala fotku, ale osobní setkání NE.
Měsíc je krátká doba.
K nám se na fenu přišli podívat po půl roce (býv. maj. s dětmi), vzali
si ji ven, vrátili a fenka šla v pohodě (k nám) domů.
Přišli ještě několikrát, asi po půl roce.
Fena byla naprosto v pohodě - žádné stesky.
Ale.
Vždy asi týden po návštěvě jsem musela být ve střehu. Venku
se zajímala o děti v dálce, sledovala
auta. (hledala je)
Ale celkově si myslím, že byla šťastná, měla svátek
a já jsem jí to ráda dopřála.
Nesmutnila. (nenechala jsem ji, neměla čas).
napsal(a):
Asi se budu opakovat ( chování minulé majitelky mě však štve ), ale na jeden měsíc odjíždí od svého psa docela dost lidí. Psa dává na opatrování a bylo by dost smutné, aby se k němu pes po měsíci nehlásil. Zadavatelko, nenechte se přemluvit !
Orionko a když píšete, že tak Váš syn pravidelně odjížděl na tři týdny do školy- jaké následky z toho váš pes měl? Proč by měla fenka zadavatelky mít nějaké následky z toho, když se jednou za čas objeví bývalá majitelka? Prostě se s ní přivítá jako Váš pejsek se synem a zase se ní rozloučí...Já bych to zase až tak tragicky neviděla... :).
Grandina
napsal(a):
Orionko a když píšete, že tak Váš syn pravidelně odjížděl na tři týdny do školy- jaké následky z toho váš pes měl? Proč by měla fenka zadavatelky mít nějaké následky z toho, když se jednou za čas objeví bývalá majitelka? Prostě se s ní přivítá jako Váš pejsek se synem a zase se ní rozloučí...Já bych to zase až tak tragicky neviděla... :).
Předpokládám, že syn "Orionky" je jejich psem brán jako člen smečky. Třeba dříve býval více doma, při studiu na VŠ asi zůstávala část jeho věcí s jeho specifickým pachem doma, a tím pádem - dle mě - to pes bral jinak, než když se najednou po krátké době zjeví žena, která byla původní možná jedinou majitelkou daného psa. Prostě to vnímám jako dvě odlišné situace.
fikovnice
napsal(a):
Předpokládám, že syn "Orionky" je jejich psem brán jako člen smečky. Třeba dříve býval více doma, při studiu na VŠ asi zůstávala část jeho věcí s jeho specifickým pachem doma, a tím pádem - dle mě - to pes bral jinak, než když se najednou po krátké době zjeví žena, která byla původní možná jedinou majitelkou daného psa. Prostě to vnímám jako dvě odlišné situace.
Asi tak. Taky se mě zdá, že tady mnozí srovnávají nesrovnatelné.

Měla jsem psa na dočasce (z útulku věk 10 m, šel po roce věku) a viděla jsem ho za dva měsíce po přebrání. V pořádku, dostal ale výcvik a tím se na nového pána ještě víc fixoval. Na mě jako útulkáč visel, ale stabilní prostředí a pevná ruka udělalo své, naštěstí. :) Dost se to ale řešilo, pokud by nový majitel usoudil, že všechno neprobíhá hladce a setkání ještě vhodné není, tak by k němu samozřejmě nedošlo.
Rodinní příslušníci - pes nám reagoval příznivě (vítal, neštěkal) na dceru, kterou neviděl 2 roky.
Také jsem loni opatřila rodičům 5 letou fenku jezevčíka. Vezla jsem ji k rodičům, takže jsem u ní jakýmsi nástupcem původních majitelů. Fenka mě vidí jednou, dvakrát za měsíc a vítá mne jako paničku (nebo jako někoho, kdo ji vrátí "domů"?), přitom je v novém domově několik měsíců a má se tam ohromně - celý den s rodiči, co jsou v důchodu proti tomu, že za ní předchozí majitelé 1x denně zajeli na chatu a nakrmili ji a krátce vyvenčili.
Takže - já osobně souhlasím s názorem, aby původní majitelka psa viděla nejlépe tak, že o ní nebude vědět (pokud to bude možné provést takto).
A ještě jeden příklad - kdysi se nám ztratila fenka, našla ji paní 10 km od domova a nechala si ji. Neustále jsme vylepovali cedulky, že ji hledáme, až se podařilo a paní nás kontaktovala. Po asi měsíci, mezi dveřmi bytu nálezkyně, fenka skočila mámě do náručí a bylo jasno, že je naše.
Zkušenost mé známé: Měli psa, po přestěhovaní mu našli nový domov. Po dvou letech ho navštívili v novém domově. Dle slov známé- traumatický zážitek. Pes se k nim okamžitě přidal a byl přichystaný vyrazit s nimi domů. Poslední vzpomínka na psa: pes sedí u branky a nechápavě hledí na ně, jak se vzdalují.
aj
napsal(a):
Zkušenost mé známé: Měli psa, po přestěhovaní mu našli nový domov. Po dvou letech ho navštívili v novém domově. Dle slov známé- traumatický zážitek. Pes se k nim okamžitě přidal a byl přichystaný vyrazit s nimi domů. Poslední vzpomínka na psa: pes sedí u branky a nechápavě hledí na ně, jak se vzdalují.
jay

XXX.XXX.124.12
Tak je možné, že původní majitelka není až tak lhostejná o další osud fenky a chce se podívat jak a co, jaké má podmínky, jak si zvyká, třeba má i cestu kolem. Ale zdá se mi, že by mohla počkat tak dva tři měsíce i déle, toto je příliš brzy. Klidně bych ji zdvořile odmítla s tím, že pes není ještě úplně adaptovaný a tak brzká návštěva původní majitelky by proces přivykání i moje dosavadní výsledky podstatně zhoršila.

fikovnice
napsal(a):
Ta fena byla jeho a chtěla jsem tím říct, že rozhodně za měsíc, ba ani za rok, nezapomněla.
Fena zadavatelky si bude myslet, že byla u nové majitelky "na hlídání" a hurá panička je tady a konečně půjdu domů. A nová majiitelka bude mít další měsíc co dělat, aby ji dala do kupy.
Nechápu, někdo nemá na psa čas, prodá ho a pak se mu cpe znovu do života. Proč ? Ta fena ji nepotřebuje! Jo paničce se stýská? Tak si to měla rozmyslet.
napsal(a):
Ta fena byla jeho a chtěla jsem tím říct, že rozhodně za měsíc, ba ani za rok, nezapomněla.
Fena zadavatelky si bude myslet, že byla u nové majitelky "na hlídání" a hurá panička je tady a konečně půjdu domů. A nová majiitelka bude mít další měsíc co dělat, aby ji dala do kupy.
Nechápu, někdo nemá na psa čas, prodá ho a pak se mu cpe znovu do života. Proč ? Ta fena ji nepotřebuje! Jo paničce se stýská? Tak si to měla rozmyslet.
Aha, tak díky za vysvětlení. Jinak náš pes vítá selektivně. Předpokládám, že mě by snad sežral radostí, i když jsem pryč jen hodinu, o to víc, když přijedu třeba až za měsíc. Ale paničku, která jej krmí a nejvíc se o něj stará, tak opakovaně zvláštní zkušenost. Opakovaně se ocitla ve vážném stavu na dýl v nemocnici. Když se pak vrátila, tak pes si jí ani nevšiml, nevítal, nekňučel, nic... Ji to dost mrzelo, nemám pro to pořádné vysvětlení...snad jen, že jí měl za zlé, že mu na čas zmizela ze života...? Ale to já dělám také a mě vítá jak šílenec!

fikovnice
napsal(a):
Aha, tak díky za vysvětlení. Jinak náš pes vítá selektivně. Předpokládám, že mě by snad sežral radostí, i když jsem pryč jen hodinu, o to víc, když přijedu třeba až za měsíc. Ale paničku, která jej krmí a nejvíc se o něj stará, tak opakovaně zvláštní zkušenost. Opakovaně se ocitla ve vážném stavu na dýl v nemocnici. Když se pak vrátila, tak pes si jí ani nevšiml, nevítal, nekňučel, nic... Ji to dost mrzelo, nemám pro to pořádné vysvětlení...snad jen, že jí měl za zlé, že mu na čas zmizela ze života...? Ale to já dělám také a mě vítá jak šílenec!
Vy jste pro něj zpestření, návštěva a asi je to tak odjakživa. Pes byl uražený do hloubi duše, že ho panička opustila. Těžko mu vysvětlíte, že to jinak nešlo. A potom, možná pro něj není autorita, i když se o něj stará.
napsal(a):
Vy jste pro něj zpestření, návštěva a asi je to tak odjakživa. Pes byl uražený do hloubi duše, že ho panička opustila. Těžko mu vysvětlíte, že to jinak nešlo. A potom, možná pro něj není autorita, i když se o něj stará.
Ano, myslím, že v obojím máte pravdu. Toto jsou mé spekulace a Vy mi je potvrzujete... Přitom ale rád ji má, to je patrné z jejich vzájemného vztahu, jen asi nemá respekt...
A já jsem mu skutečně vzácnější.
napsal(a):
Taky to nechápu - původní majitelka fenku nechce, ale chce mít přehled a motat jí hlavu? Proč? Sobecká majitelka, smutná a zmatená fenka, nešťastná nová majitelka ze smutné fenky. Nevidím důvod, proč tohle absolvovat.
Tambos: a jaký důvod vám řekla? že se jí stýská?
Chápala bych to jedině v případě, že byste byly zcela cizí, že se třeba bojí o psa. Pak by ale měla přijmout nabídku pejska ukázat, aniž pes uvidí ji. Nebo by mohla poslat někoho jiného, kdo se psovi ukázat může v pohodě.
Před lety jsem si za obdobných podmínek pořídila bytovou kočku. Paní jsem návštěvu umožnila, po měsíci a půl. Ale bylo to moje svobodné rozhodnutí, nijak mě do setkání nenutila. A kočka byla už dávno v pohodě, byla smutná tak první den, max. dva, a pak už pohoda.
Joanne.s: bývalá majitelka mi řekla, že se chce přesvědčit, že je fenka v pořádku. Né, že se jí stýská. A na mé, že je to brzy atd.mi odvětila, že mě fenka nebere jako pána.
Pořád si říkám ano, pak zase nee.
Nejspíše jí dám volbu, že pošlu fotky nebo video a to musí stačit. Každopádně dám vědět, jak to dopadlo. Děkuji za zkušenosti.
tambos
napsal(a):
Joanne.s: bývalá majitelka mi řekla, že se chce přesvědčit, že je fenka v pořádku. Né, že se jí stýská. A na mé, že je to brzy atd.mi odvětila, že mě fenka nebere jako pána.
Pořád si říkám ano, pak zase nee.
Nejspíše jí dám volbu, že pošlu fotky nebo video a to musí stačit. Každopádně dám vědět, jak to dopadlo. Děkuji za zkušenosti.
Nepouštět bývalou majitelku k fence.Prostě ne, jde o fenku, nikoli o člověka, který ji nechtěl.
Ona tuší, kde konkrétně bydlíte? Pokud ano, určitě bych nenechávala fenku samotnou venku bez dozoru. Ne, že by ji snad chtěla ukrást, ale mohla by na ni pokřikovat přes plot.
Fenku Vám prodala, tím se jí vzala, tak musí věřit tomu, že jste si ji nepořizovala proto, abyste ji týrala.
tambos
napsal(a):
Tak jsem býv.majitelce navrhla, že pošlu ty fotky, video, že mi jde hlavně o fenku a reakce byla ok. Poděkovala za upřímnost a poprosila o ty fotky. Docela mě překvapila, protože naposledy mě dost přemlouvala a asi si to taky uvědomila.
Super
Přeji pohodový a dlouhý život s fenkou.

tambos
napsal(a):
Tak jsem býv.majitelce navrhla, že pošlu ty fotky, video, že mi jde hlavně o fenku a reakce byla ok. Poděkovala za upřímnost a poprosila o ty fotky. Docela mě překvapila, protože naposledy mě dost přemlouvala a asi si to taky uvědomila.
Možná si to tady přečetla