Kaja 68

XXX.XXX.148.254
Ahoj, na stránce se dohadujeme ohledně zbarvení německého ovčáka, konkrétně tohoto. Chtěla bych se o něm dozvědět více informací a popř. i napsat článek, ale většina stránek je v angličtině nebo je o něm velmi málo info. Chtěla bych vědět hlavně jak byl vyšlechtěn, četla jsem že se snad křížil s ?kolii? ? Může mi někdo o něm něco napsat ? :).
Kaja 68

XXX.XXX.148.254
Mrkla jsem Vám na info ohledně genetiky. Není to křížením, nýbrž genetická mutace. Toto "zbarvení" se i u jiných zvířat nazívá piebald, zkráceně pied.
Piebald gen způsobuje, že část srsti (kůže) je bez pigmentu, na zbytku těla je kresba jakoby normální, což je i na Vaší fotce hezky vidět. Podle informací z netu by se mělo jednat o dominantní gen. Jaké další změny krom zbarvení tento gen způsobuje nevím. :)
Jinak gen se prý objevil původně v USA u jednoho štěňátka, jehož oba rodiče byli NO.
Jestli jsem to správně pochopila, tak v současné době jsou NO s tímto zbarvením stále registrovaní jako NO, ale někteří chovatelé se snaží "vyšlechtit" a uznat nové plemeno "Panda Shepherds".
Kaja 68

XXX.XXX.148.254
Super, moc děkuji za informace
Není zač, ale za správnost neručím, brala jsem pouze info z netu :) jinak články o panda NO jsou opravdu všechny v angličtině a i tak jich moc není. Doporučila bych kontaktovat přímo nějakého chovatele, třeba by vám řekl, zda panda NO má oproti jiným NO nějak jiné vlastnosti.
Jinak tzv "piebaldism" je jev často se vyskytující u domestikovaných zvířat. Například u koček už by lidi ani nenapadlo, že to zbarvení je nějak zvláští, například bílo-mourovatých nebo bílo-zrzavých koček je všude spousta.