LolaB
napsal(a):
Ahoj. Mám problém s mým 8-mi měsíčním maďarským ohařem krátkosrstým. Vždycky když pes žere, leží, spí... a já kolem něj jenom projdu, tak po mě začne vrčet a už mě i dvakrát pokousal. Je to můj třetí ohař a u žádného jsem se s tímto nesetkala. Děkuju za rady.
To přece nejde řešit takhle na dálku. Bez znalosti toho jaký pes je, jak s ním fungujete. Z něčeho to bude vycházet. Něco mezi vámi proběhlo a to se takhle na dálku nepozná. Někde děláte chybu. Musí vás vidět někdo naživo. Pátrejte ve svém okolí po nějakém kvalitním trénérovi či odborníku na psy (skutečném odborníku).
LolaB
napsal(a):
Ahoj. Mám problém s mým 8-mi měsíčním maďarským ohařem krátkosrstým. Vždycky když pes žere, leží, spí... a já kolem něj jenom projdu, tak po mě začne vrčet a už mě i dvakrát pokousal. Je to můj třetí ohař a u žádného jsem se s tímto nesetkala. Děkuju za rady.
Čeho tím pes chce dosáhnou? Jaké jsou jinak vaše vztahy? Co spolu děláte, jak se chováte vy k němu a on k vám při jiných příležitostech?
LolaB
napsal(a):
Nebojte se, vážně jsem to nevzala . Může se ještě zeptat, co by tak mohlo proběhnout mezi mnou a psem? Vždycky jsme byli kámoši a teď se chová jako cizí.
To je to, co prostě člověk těžko může na dálku říct, když neví jaký pes je, jak spolu fungujete. Můžete na něj nevědomky víc tlačit, to co nevadilo u těch předchozích, tak on nedá a pak je nejistý. Náš vižlík je oproti ostatním zatr. jemná duše a zradilo by ho to, co s jiným psem nehne. A taky to může být to, že může zkoušet mantinely, ale zase klidně kombinováno s jemnou povahou, takže sice zkusí, ale když vy půjdete zhurta, bude nejistý a zatímco jiný by vyklidil pozice a bylo by, on se bojí a reaguje takhle. To se opravdu nedá nadálku. Každopádně bych gauč řešila povelem dolů a místo. Žádný tlak. A trénovat to - pozitivně. A vzala bych si na to můj oblíbený klikr, aby to byla opravdu hra, založená na tom, že pes půjde dolů ochotně a ne nátlak, kdy já ho chci dolů dostat a on musí. Žrádlo - rozhodně ne nějaký sahání do misky a pes to musí ustát. Ne nemusí, může se o jídlo bát. Takže bych zase s klikrem trénovala manipulaci s prázdnou miskou, pak tam přihodila něco ne moc atraktivního, aby ho to moc nemotivovalo si bránit a aby bylo možno vhodné chování odměnit něčím atraktivnějším. Ad to spaní - pes by měl mít na spaní klid a mít možnost být v klidu a nerušen. naši mají možnost se uvelebit buď na kuchňském pelíšku, když chtějí dělat monitoring a nebo mají v předsíni svůj bydlík, kam si můžou zalézt a vědí, že to je jejich bezpečné místo. Jaký máte aktivity, jaký režim?
rapotacka11
napsal(a):
Klackuje.
Ohýbej mě mamko, dokud jsem já Janko.
Až já budu Jano, neohneš mě mámo...
Může a nemusí být k ohýbání. Oni jsou vižlouni dost cíti. Ale pochopitelně důslednost být musí o tom žádná. Ale oni si lidi to ohýbání často představují způsobem pro vižlu dost nevhodným.
Zkuste pročíst tohle téma: https://www.ifauna.cz/psi/nemodforum/r/detail/377972/vrci-na-vas-nekdy-vlastni-pes#a3053477
Psal jsem tam i postup, kterým jsem u svého psa potravní agresi odstranil.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ešte som nepočul, že by bolo šteňa agresívne. Práve je v puberte a skúša čo si môže dovoliť.
LolaB
napsal(a):
Nevyrušujete ho ze spani potrebou ho pomuchlat, nerusila jste ho u zradla nekdy?
Myslím, že je to špatně - on vás posílá někam a vy ho chlácholíte? Nejde mi to dohromady.
Okomentovala bych to - aby ses nepo... a dala mu povel, který dobře zná - například přivolání, za povel pochválit a pak dál podle reakce psa. Chtělo by to vidět naživo, i to vrčení- jak se při tom tváří, jeslti klopí oči nebo uhybá pohledem nebo naopak vyhrožuje... ono to vrčení může být jak nejistota tak sebeobrana vůči nějakému domnělému nebezpečí nebo právě to poslání někam. A na dálku se to odhaduje dost těžko.
LolaB
napsal(a):
Začnu na něj mluvit a uklidňovat ho. Je to dobře nebo špatně?
Špatně.
Tentokrát souhlasím s Scyllou.
Je málo informací, aby někdo takhle mohl vaši situaci posoudit. Bylo by nejlepší, aby vás navštívil nějaký odborník přes psy (potíž je zjistit, kdo to je?) a poradil vám v reálu. Je potřeba vidět - jak se pes chová, jakým tónem dáváte povely apod.

milannn
napsal(a):
Jen jedna jediná věc, kterou chci připojit do diskuse: Pes se vás nesmí bát, to není dobré, ale MUSÍ z vás mít respekt. Tzn. nějaké vrčení při kolem-procházení bych mu absolutně netrpěl.
Když ona je někdy mezi tím "bát se" a respektem špatně rozlišitelná hranice.
napsal(a):
Když ona je někdy mezi tím "bát se" a respektem špatně rozlišitelná hranice.
Myslím, že kdo má skutečný vztah se svým psem, každá ze stran to pozná, dokáže hranici rozlišit. Sám to mám se psem velmi čitelné - rozhodně se mě nebojí, ale má respekt. Provádí různé věci, ale ví, kde je hranice a za tu už nejde.

milannn
napsal(a):
Myslím, že kdo má skutečný vztah se svým psem, každá ze stran to pozná, dokáže hranici rozlišit. Sám to mám se psem velmi čitelné - rozhodně se mě nebojí, ale má respekt. Provádí různé věci, ale ví, kde je hranice a za tu už nejde.
Myslím, že mám se svou psicí také dobrý vztah, také se mě nebojí a přitom má respekt ( i když někdy...ale projevuje se to jen tak, že např. držkuje, ale nikdy nezavrčí ). Jen je to cíťa a i když ji mám už pět let, může se stát, že přepne do "minulého režimu", stačí abych na ni trochu houkla (zaslouženě) a vyděsí se a začne se plazit a předvádět bitého psa. Naposled včera na ulici, radši bych šla kanálem. Stačilo abych hnula rukou a už zas ležela. Ode mě ( vlastně za těch 5 let od nikoho ) bita nebyla.
Takže ona se nebojí mě, ale nastalé situace.

Chtěla sem se zeptat i když to zdánlivě nesouvisí, ale je ten ohař s pp nebo bez ?
napsal(a):
Chtěla sem se zeptat i když to zdánlivě nesouvisí, ale je ten ohař s pp nebo bez ?
Už zase? Prosím, nezatahujte do toho diskuzi " s PP nebo BEZ". Pokud si pes dovolí "otevírat držku" na majitele, je něco špatně bez ohledu na plemennou příslušnost a průkaz původu.
napsal(a):
Myslím, že mám se svou psicí také dobrý vztah, také se mě nebojí a přitom má respekt ( i když někdy...ale projevuje se to jen tak, že např. držkuje, ale nikdy nezavrčí ). Jen je to cíťa a i když ji mám už pět let, může se stát, že přepne do "minulého režimu", stačí abych na ni trochu houkla (zaslouženě) a vyděsí se a začne se plazit a předvádět bitého psa. Naposled včera na ulici, radši bych šla kanálem. Stačilo abych hnula rukou a už zas ležela. Ode mě ( vlastně za těch 5 let od nikoho ) bita nebyla.
Takže ona se nebojí mě, ale nastalé situace.
Máme psa z útulku (cca 7-8mes stareho) nekdo ho bil a tyral a nakonec vyhodil jako štene na ulici..na jeho bojacnosti jsme dobre zapracovali, ale kolikrat si neuvedomim napr rychly pohyb proti němu nebo ho okřiknu vic nez on snese..proste jak okřikuju feňuli tak i jeho.a vzdy kdyz se stane takova situace, jakoby nas to vratilo o krok zpet..je dost mlady, ale myslite, ze se s nim to spatne obdobi ponese cely zivot?i kdyz se ma u nas dobre? Nebo je sance ze na to uplne zapomene?

wejka
napsal(a):
Máme psa z útulku (cca 7-8mes stareho) nekdo ho bil a tyral a nakonec vyhodil jako štene na ulici..na jeho bojacnosti jsme dobre zapracovali, ale kolikrat si neuvedomim napr rychly pohyb proti němu nebo ho okřiknu vic nez on snese..proste jak okřikuju feňuli tak i jeho.a vzdy kdyz se stane takova situace, jakoby nas to vratilo o krok zpet..je dost mlady, ale myslite, ze se s nim to spatne obdobi ponese cely zivot?i kdyz se ma u nas dobre? Nebo je sance ze na to uplne zapomene?
Asi je to u každého psa jiné, moje fena je cíťa a pozůstatků minulých režimů se za 5 let nezbavila. Ale je tu popsáno hodně psů, kteří na minulé období zapomněli.
A to moje psice nebyla vyloženě týraná ( snad ), ale "jen" nevhodně vychovávaná a cvičená, pravděpodobně několika majiteli. Mám ji od roka.

balisek
napsal(a):
Už zase? Prosím, nezatahujte do toho diskuzi " s PP nebo BEZ". Pokud si pes dovolí "otevírat držku" na majitele, je něco špatně bez ohledu na plemennou příslušnost a průkaz původu.
Není to tak docela pravda. Ohaři jsou neagresivní psi. Ale u maďarů jsem se na cvičáku setkala s několika agresivními mladými jedinci, kteří startovali po svých majitelích. Vždy se jednalo o psy bez pp.

napsal(a):
Není to tak docela pravda. Ohaři jsou neagresivní psi. Ale u maďarů jsem se na cvičáku setkala s několika agresivními mladými jedinci, kteří startovali po svých majitelích. Vždy se jednalo o psy bez pp.
Je možné, že by rodiče nebyli uchovněni pro agresivitu ? Ohaři snad bonitaci, kde se posuzuje povaha, nemají. Zkoumá se povaha na mysliveckých zkouškách ?
Nebo jsou agresivní, protože jim chybí práce v lese ( po několik generací)? - nemají PP, protože se s nimi myslivecky nepracuje a tudíž nemají zkoušky ?

napsal(a):
Je možné, že by rodiče nebyli uchovněni pro agresivitu ? Ohaři snad bonitaci, kde se posuzuje povaha, nemají. Zkoumá se povaha na mysliveckých zkouškách ?
Nebo jsou agresivní, protože jim chybí práce v lese ( po několik generací)? - nemají PP, protože se s nimi myslivecky nepracuje a tudíž nemají zkoušky ?
Na mysliveckých zkouškách se povaha zkoumá, agresivní pes letí. Na bonitaci nevím. ohaře nemám.Že jim chybí práce je pravda. Asi je to od všeho něco.
napsal(a):
Habe - když jsme si pořizovali prvního ohaře, pamatuju si na rozhovor s poradkyní chovu- měla tehdy na návštěvě pána, na kterýho jeho pes - s PP spratkoval. Pán špatně pochopil to, co se píše o povaze vižlíků - že jsou měkký a nesnesou tvrdou ruku. To je velká pravda, nicméně důslednost a určité mantinely musí být u každého psa. A to pán jaksi nedodal. Pak si taky pamatuju dva vižlíky v útulku. Byli agresivní. Skončili tam pro nevhodné chování majitele. Oba měl v práci Ivo Eichler. Ten první našel domov u holky která měla zkušenosti s RR, takže vižle nebyl problém. Ten druhý, bohužel tolik štěstí neměl. Není to o papírech, je to o lidech.
Evulle

XXX.XXX.47.251
Nejspíš už je to dlouho a odpověď nedostanu...ale podařilo se vám to vyřešit? Máme stejný problem

No právě, je to majitelích. Když si pořídím loveckého psa, tak mám s ním dělat loveckou kynologii. Ne si ho pořídit jen jako mazlíčka na gauč nebo pro to, že se mi jen líbí. Na to gaučování jsou společenská plemena. Ohař chce pracovat, pro to byl vyšlechtěn! A navíc je opravdu měkké neagresivní plemeno a dle toho by se také mělo k tomu přistupovat.

Přesně tak, jenže dnešním sobeckým lidem je to fuk. Hlavně že ten pejsek má krásně modrá očička. A pak uvidíte inzerát daruji psa, už ho nezvládám atp. Lituju všechny psy, kteří nemohou dělat svou práci. 😥