Dobrý den, nedávno jsem četla, že barfem se dá psovi i ublížit, chovatelé jsou rozděleni na dva tábory - granule nebo barf, pry může krmení barfem dojít i k tomu že psu začnou odcházet ledviny.jak je to možné?myslela jsem, že naopak psovi tím 'prodlužuji život'. Tak tomu ted moc nerozumim a jsem z toho zmatena my davame rano granule (zatim fitmin chceme prejit na TOTW) a vecer barf.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.2
No, ono prostě nelze říct, budu krmit masem, do psa rvát přehrše bílkovin a bude to ok...
wejka
napsal(a):
Dobrý den, nedávno jsem četla, že barfem se dá psovi i ublížit, chovatelé jsou rozděleni na dva tábory - granule nebo barf, pry může krmení barfem dojít i k tomu že psu začnou odcházet ledviny.jak je to možné?myslela jsem, že naopak psovi tím 'prodlužuji život'. Tak tomu ted moc nerozumim a jsem z toho zmatena my davame rano granule (zatim fitmin chceme prejit na TOTW) a vecer barf.
Take jsem cetla clanek od vyzivare, kde psal, ze mnoho bilkovin ledvinam skodi.Zalezi urcite jakym zivotem zvire zije, pokud se do gaucaka cpou nabusene granule, nebo same maso, urcite to dobre neni.Znami krmili sveho mopse cely zivot srotem a ve zdravi se dozil patnacti let. Jo jo, kdyby bylo vsechno tak jednoduche.
Záleží na tom, JAK je pes krmený. To, že někdo dává psovi syrové krmení ještě neznamená, že mu dává vše tak, jak by mělo být. Ale to samé platí i o granulích, nejsou granule jako granule.
Taky ten konkrétní pes může mít ke špatným ledvinám genetickou dispozici.
Kdyby to bylo tak, že tzv. BARF psovi ničí ledviny, tak by se před granulovou érou nemohl žádný pes dožít slušného věku a umírali by na selhání ledvin všichni. Stejně tak všechny šelmy v přírodě by umřeli na příliš bílkovin z masa. Chtělo by to trochu zapojit mozek.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.2
granulovou érou nemohl žádný pes dožít slušného věku a umírali by na selhání ledvin všichni
Nevim, jakou předgranulovou éru si zažila...
My psy krmili všim, co bylo - maso bylo drahé a tak ho dostávali velmi střídmě. Dokrmovalo se rohlíkama s mlíkem, šrotem, vajíčkama, zbytkama ze zabijaček, vším, co bylo... Sem tam se usmlouvalo s řezníkem a bylo chvíli maso v podobě odřezků... Ale rozhodně maso nebylo denně a nedal se tomu říkat barf.
A další věc, ono přece jen je to už skoro 20 let, a kam se některá plemena za 20 let dostala, to už se nedá srovnat s tím, co to bylo před 20 lety za psy...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7
Tak naši psi měli dostatek masa naštěstí i před 20 lety - od řezníka + denně kyblík masa z vojenské kuchyně (taťka mé nej kámošky tam byl plukovník ), a přesto problém s ledvinama neměl žádný
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.2
Já jsme ráda, že v r.91 přišel na trh vetamix a masa bylo dost
A od tý doby jedu maso + granule... a olala psiska žijou
Otázka je, zda někdo vůbec řešil, před 20 lety, na co ten pes zemřel...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Já jsme ráda, že v r.91 přišel na trh vetamix a masa bylo dost
A od tý doby jedu maso + granule... a olala psiska žijou
Otázka je, zda někdo vůbec řešil, před 20 lety, na co ten pes zemřel...
No nevím jak kde, ale 20 let zpět už byla v ČR veterinární péče a prevence na dost slušné úrovni - to už nebyl žádný pravěk . A hlavně v té době ještě NO v 9 letech makali, a nebyli to chromí chudáci nad hrobem (popř. už pod drnem), jako dneska kdy všichni pitvají každý psí prd...
Uživatel s deaktivovaným účtem

Je to trochu složitější.
Maso obsahuje ve velkém množství dvě věci: bílkoviny a fosfor.
Bílkoviny se nedají v těle nijak skladovat a když je pes všechny nespotřebuje, udělá z nich v játrech močovinu a močovina odchází s močí pryč z těla. To zatěžuje játra i ledviny, ale pokud jsou tyhle orgány v pořádku, nijak je to nepoškozuje. Problém je, když některý z těch orgánů nefunguje ok, tomu pak ten přebytek bílkovin vůbec nepomáhá. U psů krmených vysokoproteinovou dietou a je jedno jestli barfem nebo třeba holistickými granulemi je zvýšená hladina močoviny v krvi (oproti ofiko tabulkám) docela častá, ale těm psům nic není, jsou klinicky zdraví a prostě jim nic není.
No a fosfor, ten je v těle potřebný jen v rozumném množství. A jeho metabolismus je úzce spojen s metabolismem vápníku. Pokud pes žere moc masa a má ve stravě o hodně víc fosforu než vápníku, mohou se mu ošklivě odvápnit kosti. No a přebytečný fosfor zase odchází před ledviny do moči.
No a když mám psa, který trpí selháním ledvin, tím pádem bude mít problémy s vyloučením močoviny a fosforu, jsou to zvýšené hladiny té močoviny a zvláště toho fosforu, co způsobuje klinické příznaky selhávání ledvin. Takže v dietě pro psa ledvinového selhávače by maso nemělo být vlastně skoro vůbec.

No a pokud je takový pes na barfu, dokážu si představit, že se u něj projeví příznaky selhání ledvin mnohem dříve než u psa krmeného napůl šrotem.
wejka
napsal(a):
Zkuste zapojit selský rozum - éra granulová opravdu není tak dlouhá a před ní se psi krmili masem, přílohami, zbytky, vším. Zajisté některým selhávaly ledviny a jiným zas ne.
Nemám ráda slovo barf, ale dalo by se říct, že divoké šelmy taky žerou barf- je to prostě přirozená čerstvá strava a já bych se o dost víc bála o zdraví svého psa, pokud by celý život žral jen granule.
Jen u té čerstvé stravy (barfu) člověk musí víc myslet, to je pravda. Je to ale stejné jako u lidské výživy- taky si nesprávnou skladbou jídelníčku můžete přivodit poškození ledvin, žaludku, srdce a cév, diabetes...
Granule považuju za relativně dobrou alternativu na cesty nebo když psa hlídá sousedka, přirovnala bych to ke kojenecké výživě ve skleničkách - nechtěla bych, aby moje dítě nejedlo nic jiného, ale občas to může být fajn.
Uvažujte logicky - proč by šelmě mělo poškodit ledviny to, čím se co svět světem stojí přirozeně živí? A proč by mu měly zajistit dlouhý a zdravý život nějaké průmyslově vyráběné lentilky?
napsal(a):
Je to trochu složitější.
Maso obsahuje ve velkém množství dvě věci: bílkoviny a fosfor.
Bílkoviny se nedají v těle nijak skladovat a když je pes všechny nespotřebuje, udělá z nich v játrech močovinu a močovina odchází s močí pryč z těla. To zatěžuje játra i ledviny, ale pokud jsou tyhle orgány v pořádku, nijak je to nepoškozuje. Problém je, když některý z těch orgánů nefunguje ok, tomu pak ten přebytek bílkovin vůbec nepomáhá. U psů krmených vysokoproteinovou dietou a je jedno jestli barfem nebo třeba holistickými granulemi je zvýšená hladina močoviny v krvi (oproti ofiko tabulkám) docela častá, ale těm psům nic není, jsou klinicky zdraví a prostě jim nic není.
No a fosfor, ten je v těle potřebný jen v rozumném množství. A jeho metabolismus je úzce spojen s metabolismem vápníku. Pokud pes žere moc masa a má ve stravě o hodně víc fosforu než vápníku, mohou se mu ošklivě odvápnit kosti. No a přebytečný fosfor zase odchází před ledviny do moči.
No a když mám psa, který trpí selháním ledvin, tím pádem bude mít problémy s vyloučením močoviny a fosforu, jsou to zvýšené hladiny té močoviny a zvláště toho fosforu, co způsobuje klinické příznaky selhávání ledvin. Takže v dietě pro psa ledvinového selhávače by maso nemělo být vlastně skoro vůbec.
Díky za rozumné vysvětlení jen mi to nějak nebylo jasné.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.2
Uvažujte logicky - proč by šelmě mělo poškodit ledviny to, čím se co svět světem stojí přirozeně živí? A proč by mu měly zajistit dlouhý a zdravý život nějaké průmyslově vyráběné lentilky?
No asi proto, že šelma psovitá nežere pouze a jen maso a taky logicky pes a vlk už jsou od sebe docela daleko - asi jako my od gorily...
Třeba srovnávat vlka a přešlechtěného amerického buldoka mi přijde fakt úplně mimo...

Terven
napsal(a):
Zkuste zapojit selský rozum - éra granulová opravdu není tak dlouhá a před ní se psi krmili masem, přílohami, zbytky, vším. Zajisté některým selhávaly ledviny a jiným zas ne.
Nemám ráda slovo barf, ale dalo by se říct, že divoké šelmy taky žerou barf- je to prostě přirozená čerstvá strava a já bych se o dost víc bála o zdraví svého psa, pokud by celý život žral jen granule.
Jen u té čerstvé stravy (barfu) člověk musí víc myslet, to je pravda. Je to ale stejné jako u lidské výživy- taky si nesprávnou skladbou jídelníčku můžete přivodit poškození ledvin, žaludku, srdce a cév, diabetes...
Granule považuju za relativně dobrou alternativu na cesty nebo když psa hlídá sousedka, přirovnala bych to ke kojenecké výživě ve skleničkách - nechtěla bych, aby moje dítě nejedlo nic jiného, ale občas to může být fajn.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
No asi proto, že šelma psovitá nežere pouze a jen maso a taky logicky pes a vlk už jsou od sebe docela daleko - asi jako my od gorily...
Třeba srovnávat vlka a přešlechtěného amerického buldoka mi přijde fakt úplně mimo...
Myslím, že jsem nikde nepsala, že by pes měl žrát pouze a jen maso - psala jsem o čerstvé přirozené stravě a že barf není jen maso, to je, předpokládám, obecně známo.
Že vlk a pes jsou od sebe daleko...no, v mnohých ohledech určitě, ale konkrétně trávicí trakt se za těch třicet let rozhodně nestihl přizpůsobit granulím. Na to, aby se vlivem vnějších podmínek pozměnila stavba nebo funkce orgánu nějakého živočišného druhu, potřebuje příroda o dost víc času
Štěňata se rodí připravena trávit maso a kosti stejně jako vlčata, samozřejmě po x letech, kdy jedinec žere granule, už to tak jednoduché není.
Já jsem se snažila převést na čerstvé dlouholetého granuláře a příliš se mi nedařilo. Teď u štěňátka zírám, jak je to jednoduché - jde to prakticky samo - a žádné zažívací obtíže, průjem, zvracení, nic.

Záleží na zátěži, na zdravotním stavu, ale i na plemeni. Např. některá severská plemena jsou hyperkarnivorní, naopak jiní psi jsou hypo. A tam už je sakra velký rozdíl v příjmu masa. Prostě krmit s rozumem a ne přecpávat gaučáka, co vyběhne 3 krát denně na pár minut ven na záchod a pak se zase válí, třeba Orijenem.
Můj pes má jako základ dobré odlehčené granule (třeba Marp Hol. jehně) + pamlsky. Když je klídek, jedeme hlavně sušené maso a okurky, v aktivnějším období zvýším množství, do toho syrové maso, pamlskuji i rýži, brambor, sladší kedlubnu, sem tam pod dohledem chroustne něco s vápníkem. Nemám u toho váhu s počítačkou (tedy granule vážím, na to nemám odhad :), ale snažím se krmit vyváženě s ohledem na zátěž nebo na počasí.

Ja momentalne krmim varenym 50%maso 40%prilohy 10%zelenina + doplnky.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
granulovou érou nemohl žádný pes dožít slušného věku a umírali by na selhání ledvin všichni
My psy krmili všim, co bylo - maso bylo drahé a tak ho dostávali velmi střídmě. Dokrmovalo se rohlíkama s mlíkem, šrotem, vajíčkama, zbytkama ze zabijaček, vším, co bylo... Sem tam se usmlouvalo s řezníkem a bylo chvíli maso v podobě odřezků... Ale rozhodně maso nebylo denně a nedal se tomu říkat barf.
A další věc, ono přece jen je to už skoro 20 let, a kam se některá plemena za 20 let dostala, to už se nedá srovnat s tím, co to bylo před 20 lety za psy...
Já mám psy přes 40 let a teda krmili jsme masem z jatek, sice hnusným a olezlým, ale masem, žádné zbytky z kuchyně nebo dokonce rohlíky s mlíkem!
Nevím teda, kde jste žil(a), ale nebyl to přece žádný středověk!
Maso se vařilo, přidávaly se těstoviny, rejže a vločky, příloh minimum. Škodlivost "přebytku" bílkovin jsme vůbec neřešili, masem krmili i veterináři. Psi se dožívali úctyhodného věku v plné síle. Jistěže byli i tehdy psi nemocní, ale neznali jsme potravní alergie a především: z krmení se nedělala věda, hlavní úkol byl to maso vůbec sehnat, na jatkách bývaly slušné fronty a ve výseku zase nervózní důchodci.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
A pak taky určitě nežere každý den a to každý den do sytosti až přežranosti.

Šarina
napsal(a):
Já mám psy přes 40 let a teda krmili jsme masem z jatek, sice hnusným a olezlým, ale masem, žádné zbytky z kuchyně nebo dokonce rohlíky s mlíkem!
Maso se vařilo, přidávaly se těstoviny, rejže a vločky, příloh minimum. Škodlivost "přebytku" bílkovin jsme vůbec neřešili, masem krmili i veterináři. Psi se dožívali úctyhodného věku v plné síle. Jistěže byli i tehdy psi nemocní, ale neznali jsme potravní alergie a především: z krmení se nedělala věda, hlavní úkol byl to maso vůbec sehnat, na jatkách bývaly slušné fronty a ve výseku zase nervózní důchodci.
V tom hrají roli mraky faktorů, nejen strava. Když to vezmu mimo chov a rovnou na vesnici, tak co si pamatuji, tak tam byla fluktuace psů dost vysoká. K veterináři lidi moc nechodili, pes buď prostě umřel, nebo mu bylo fakt zle a přišel myslivec s puškou. Selekce slabších jedinců probíhala už od štěňat, nemocná štěňata nikdo nezachraňoval. Byli rádi, že je udali, pokud je vůbec nechali žít. Žádné diskuze neexistovaly, nikde se to neřešilo, tj. ani nevědělo. Teď je to množení bez ohledu na zdraví, v PP dopady exteriérového "šlechtění" do extrémů, kdy některá plemena jsou doslova zdravotně postižená, jedna anomálie vedle druhé. Pak samozřejmě životní prostředí, čím dál víc chemie ve všem... Té se tedy snažím celkově vyhýbat a psovi pak klidně nabídnu ten nejtučnější jogurt a klidně mu lžičkou vydloubnu i centimetrovou horní vrstvu smetany.

Můžu srovnat své psy.Bígl krmený dalo by se říct postaru, přílohy plus maso.Niky nedostal granuli ani konzervu.Utracen v 11 lletech kvůli selhání ledvin.Kříženec asi 30 kg krmen marketovkami a konzervami utracen ve 13 letech na selhání ledvin.NO krmená dražšími granulemi acana, proplan apod. Utracena ve 12 letech na selhání ledvin.Tak si z toho vyberte.
napsal(a):
Můžu srovnat své psy.Bígl krmený dalo by se říct postaru, přílohy plus maso.Niky nedostal granuli ani konzervu.Utracen v 11 lletech kvůli selhání ledvin.Kříženec asi 30 kg krmen marketovkami a konzervami utracen ve 13 letech na selhání ledvin.NO krmená dražšími granulemi acana, proplan apod. Utracena ve 12 letech na selhání ledvin.Tak si z toho vyberte.
Hmm, tak u vás bych popřemýšlela nad nějakým problémem v prostředí. Tím nechci strašit, ale je to hodně divné. Prvotně voda. Máte svou studnu? Nebo radon? Azbest v okolí?To jen ty hlavní průšvihy, co mne napadly..
elois

XXX.XXX.89.52
Všichni řešíte stravu, ale co častá a leckdy i zbytečná ATB, odčervovací tablety, a teď ještě ta skvělá novinka – bravecto?
Je to pouze vina člověka, který prostě převzal již dávno roli "pána" všeho a to jen tím, že uměl vzít klacek do ruky, pomlátit konkurenci, ke klacku vzít šutr, upravit jej a naučit se efektivně zabíjet a tím přežít. Nicméně když se půjde k naší době blíže, nikoho netrklo kolik bylo plemen psů a kolik je teď? Jen pro rozmar člověka existují psi, že je ani jejich vlastní nohy neunesou, sotva lezou a nebo už ani to ne a nosí se v kabelkách. A k tomu dalšímu, mluvíte zde o době před 20_ti lety, jak bylo a jak se krmilo. Nikoho vůbec ani nenapadá, co se psy dělají např. rádiové sítě, to jsou takové dardy na ogranismus, to máte už i mobilní sítě, bezdráty a podobně. Byl tu Černobyl a kdo ví co ještě a my se tu kasáme, jak svým psů dáváme jen to nej. No jistě, že ano, ale v rámci doby, co řidí člověk.
Já obdivuji a fandím lidem, kteří drží línie "prapsů", jako je třá wulfina a mnozí další, kteří jsou v této době v menšině, ale co zbude ze psů za pět, šest generací lidského pokolení? Kdo ví.
Mám pocit, že to budou androidí hafani a dost psů se vrátí do volného divokého života, lidé přestanou mít pocit je vlastnit, ale spíše chránit, někde v rezervacích, které zbudou, jako že, lidstvo, vzpamatuj se, ještě zbývá pár druhů psů, žádní kytovci a tak dále a tak dále.

Aliens_II
napsal(a):
Je to pouze vina člověka, který prostě převzal již dávno roli "pána" všeho a to jen tím, že uměl vzít klacek do ruky, pomlátit konkurenci, ke klacku vzít šutr, upravit jej a naučit se efektivně zabíjet a tím přežít. Nicméně když se půjde k naší době blíže, nikoho netrklo kolik bylo plemen psů a kolik je teď? Jen pro rozmar člověka existují psi, že je ani jejich vlastní nohy neunesou, sotva lezou a nebo už ani to ne a nosí se v kabelkách. A k tomu dalšímu, mluvíte zde o době před 20_ti lety, jak bylo a jak se krmilo. Nikoho vůbec ani nenapadá, co se psy dělají např. rádiové sítě, to jsou takové dardy na ogranismus, to máte už i mobilní sítě, bezdráty a podobně. Byl tu Černobyl a kdo ví co ještě a my se tu kasáme, jak svým psů dáváme jen to nej. No jistě, že ano, ale v rámci doby, co řidí člověk.
Já obdivuji a fandím lidem, kteří drží línie "prapsů", jako je třá wulfina a mnozí další, kteří jsou v této době v menšině, ale co zbude ze psů za pět, šest generací lidského pokolení? Kdo ví.
Mám pocit, že to budou androidí hafani a dost psů se vrátí do volného divokého života, lidé přestanou mít pocit je vlastnit, ale spíše chránit, někde v rezervacích, které zbudou, jako že, lidstvo, vzpamatuj se, ještě zbývá pár druhů psů, žádní kytovci a tak dále a tak dále.
Lepší to být napsáno, ani nemohlo
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.139.10
Šarina
napsal(a):
Však právě...
Prd, žádnej středověk... ale když na jatkách došlo, co ti zbylo, buď ukecat řezníka nebo nakrmit tím, co bylo...

napsal(a):
Vodu máme z vodovodního řádu, želivka. tím to asi nebude.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Představte si, že i před "vynálezem" psích granulí dokonce existovali tabulky na doporučenou skladbu psí stravy (v podstatě dnešní BARF, jen se dávalo víc těstovin a rýže). Jo, bylo to pro služebáky, ale pes je pes a my se tím orientačně řídili.
Na jatkách se dalo maso koupit, dokonce i existovaly (před r.1989) speciální obchody, kde prodávali maso pro psy (vnitřnosti, kravské tlamy, odřezky, kosti...). Naši psi měli maso 6x týdně (samozřejmě s přílohami, zeleninou apod.), jeden den v týdnu se doporučoval půst (většinou to byl den před tím, než šel člověk pro zásobu masa na další týden, mrazáky ještě nebyly v domácnostech běžné). Když byl majitel psa členem některé zájmové organizace (např. Svazarm, Myslivecký svaz), míval výhody i v nákupu levného masa pro psy.
Nepamatuji si, že by psi běžně umírali ve věku pod 10 let, služebáci makali stejně jak dnes, možná i víc. Nemapatuji si na žádného psa, který by v té době odešel moc mladý na ledviny, a to jsem se pohyboval v kynologii velmi aktivně.

Když jsem byla malá, tak jsme měli jezevčíka, který celý život jedl jen vařené hovězí s mrkví. Někdy si k tomu zobnul rýže, nic jiného jíst nechtěl. Jo, ještě tak na chalupě prohnat ptáky a ze sportu jim ukrást pár drobků strouhanky. K vet se chodilo akorát očkovat a dožil se 16 a půl roku. Určitě se nedá paušálně říct, co je pro psa ideální.
napsal(a):
Když jsem byla malá, tak jsme měli jezevčíka, který celý život jedl jen vařené hovězí s mrkví. Někdy si k tomu zobnul rýže, nic jiného jíst nechtěl. Jo, ještě tak na chalupě prohnat ptáky a ze sportu jim ukrást pár drobků strouhanky. K vet se chodilo akorát očkovat a dožil se 16 a půl roku. Určitě se nedá paušálně říct, co je pro psa ideální.
Dneska se běhá s každým průjmíčkem, pes dostane injekci a většinou páníček ani neví, co pes dostal. Možná, že si ty pacienty vyrábí vetové sami.
Ztratila jsem důvěru, když se mi na klinice na psa osypaného vyrážkou po scaliboru vet pokusil stejný obojek prodat. Prý píchne injekci (asi prednison) a půjde to.

nexxi
napsal(a):
Me teda prijde a ted nechci byt zla.. jestli to spis neni oblibena diagnoza veterinate, kdyz mu tam nekdo privede stareho hodne nemocneho psa..
Výsledky krve si veterinář z prstu nevycucá.
fikovnice
napsal(a):
Nádor mozku se ale často projeví právě epilepsií.
Aha, nám právě na té klinice, kde to zjistili, tak říkali, že je to hodně podobné ty záchvaty, ale není to to samé. ale ono to mohlo být i o tom, že chtěl ze sebe veterinář udělat toho největšího odborníka, že jedinej on zná pravdu.. tak nevím.. teď už bych tam nejela, ale bohužel tou dobou jsem bydlela jinde než teď a neznala jsem veterinu, kam jezdím se současným psem..
mě to u habe právě jenom přišlo, jeslti to není ten typ veterináře, co má jednu diagnozu pro případ, kdy si neví rady,.. protože takové veterináře tu bohužel my máme..
nexxi
napsal(a):
Aha, nám právě na té klinice, kde to zjistili, tak říkali, že je to hodně podobné ty záchvaty, ale není to to samé. ale ono to mohlo být i o tom, že chtěl ze sebe veterinář udělat toho největšího odborníka, že jedinej on zná pravdu.. tak nevím.. teď už bych tam nejela, ale bohužel tou dobou jsem bydlela jinde než teď a neznala jsem veterinu, kam jezdím se současným psem..
mě to u habe právě jenom přišlo, jeslti to není ten typ veterináře, co má jednu diagnozu pro případ, kdy si neví rady,.. protože takové veterináře tu bohužel my máme..
Ono je to tak, že jednak je více druhů epi záchvatů, a dokonce u daného jedince se může i více typů záchvatů projevovat. S nádory na mozku je to zase tak, že jejich malignitu a nebezpečnost určuje především jejich umístění v mozku. Mnoho nádorů zůstane klinicky němých a vlastně se na ně nikdy ani nepřijde. Pak jsou takové, které právě vyvolávají epileptické záchvaty. Dále jsou zas takové, které vyvolávají změnu v chování zvířete - může to být bezdůvodná zuřivost nebo naopak apatie, pak poruchy motoriky (zvíře třeba při chůzi začne vrážet do předmětů, začnou se mu podlamovat nohy), atd. atd. Prostě ty příznaky mohou být opravdu velmi rozmanité.
No a s vety - to je asi o vychytání takového, kterému budu především věřit a budu přesvědčená, že to, co dělá, dělá správně - a klidně i za cenu toho, že to u něj bude finančně náročnější.
Náš vet.nepoznal falešnou březost.. Šla jsem tam s hrůzou, ze ji odchazej ledviny nebo buh vi co jsem googlila na internetu, fenka nam snad 5dni bezrala bylo leto a prisuzovala jsem to k tem vedrum, ale kdyz si nevzala ani salam piskot tak se neco delo.vet nas poslal domu s pastou na vraceni chuti k jidlu a za 24hod mame prijit, kdyz by nam nezrala ani vyvar s masem nic..no fenka stavkovala, tak jsme valili..byla tam jina veterinarka, ktera kdyz si zpetne precetla co jsem tam rikala co nas trapi, okamzite ohmatala ceciky a zakricela'no vzdyt mate falesku jezisi ' spadnul mi kamem ze srdce k vet.jezdim jen na ockovami, kdyby se neco opravdu delo, jela bych ba kliniku do vedlejsiho mesta...
Love vera

XXX.XXX.68.148
Hello good day i am happy to connect with you my name is vera i will be happy to Talk to you please send me mail so that you will know me more pleasure to read from you thanks
(verazokaya@hotmail.com)
Dobrý deň, dobrý deň Som rád, že sa s vami spojiť volám sa vera Budem rád s vami hovoriť, prosím pošlite mi e-mail, takže mi bude vedieť viac potešenie čítať z vás vďaka.
Mám 1,5 roku starou barvářku, do 8mi měsíců pravděpodobně krmena "barfem" (nalezenec, granule jí nevoněly, dle toho soudím, že je neznala).
Teď krmíme granulemi Taste of Wild (máte zkušenosti?), které jí mícháme s "paštikou" pro psy, aby to neměla suché a tak jednou za 14 dní dostane syrové maso (přemražené, rozmražené).
Někde jsem četla, že by se neměly kombinovat granule + maso apod. Co myslíte?
Barunas
napsal(a):
Mám 1,5 roku starou barvářku, do 8mi měsíců pravděpodobně krmena "barfem" (nalezenec, granule jí nevoněly, dle toho soudím, že je neznala).
Teď krmíme granulemi Taste of Wild (máte zkušenosti?), které jí mícháme s "paštikou" pro psy, aby to neměla suché a tak jednou za 14 dní dostane syrové maso (přemražené, rozmražené).
Někde jsem četla, že by se neměly kombinovat granule + maso apod. Co myslíte?
Klidně míchejte, když to psovi vyhovuje a nechcete krmit jen masem. Ničemu to nevadí.
sadik

XXX.XXX.124.56
Možnosti, které vyžadují naléhavá dárce teď?
Pokud jste připraveni stát se spermií, vejce, ledvin nebo jater dárce, kontaktujte mě ihned od této chvíle sadikmoneyorg@gmail.com
dr Sadik Yasar.
sadik
napsal(a):
Pokud jste připraveni stát se spermií, vejce, ledvin nebo jater dárce, kontaktujte mě ihned od této chvíle sadikmoneyorg@gmail.com
dr Sadik Yasar.
A nebo narukujte k ISIS - čili, jak se stát dárcem snadno a rychle
To se nabízelo...nemohl by to admin smazat?(klidně obojí ).
jolyha

XXX.XXX.229.101
sadik
napsal(a):
dr Sadik Yasar.
Ok, jsem připravena stát se vejcem. Spermií být nechci, ocásek by mi neslušel.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Prvního psa jsem si pořídila v roce 1983. Rozmáčenými rohlíky nebo zbytky jsem ho nekrmila nikdy. Maso dostával denně. Kupovala jsem ho v tzv. nuceném výseku, levnější druhy (např. plíce) i přímo u řezníka. Z masa se vařila polévka, která se pak zahušťovala ovesnými vločkami a zeleninou v poměru dva díly masa a jeden díl přílohy. K tomu jako přídavek na přilepšenou tvaroh s vajíčkem, rybí tuk, Roboran H...
Bytostně jsem nesnášela manipulaci s masem a vnitřnostmi, z pachu vařícího se jídla pro psa se mi dělalo šoufl a tak když je v roce 1992 (nebo to bylo 1993?) objevilo Pedigree, byl to pro mě dar z nebes.
Je paradoxem, že první pes, podle dnešních módních trendů vlastně krmený velice zdravě, trpěl celoživotně problémy se srstí a dožil se relativně nízkého věku. Ten další, část života odchovaný na Pedigree (když se na trhu objevily jiné možnosti, přešli jsme na něco kvalitnější), se 16 let těšil železnému zdraví.