Zdravím, potreboval by som poradiť s výberom plemena, mám rodinnú farmu a okrem hospodárskych zvierat, v poslednej dobe máme aj more potkanov. Mačky sa im vyhýbajú, tak majú raj. Rozmýšlam nad tým zariadiť si pomocníka v podobe nejakého malého pracanta, psíka. Máme na farme 2 kaukazáčky, ktoré sem tam niečo chytia, ale do veľa priestorov sa skrátka nedostanú. Čo som na internete našiel videá, tak dosť často na túto prácu používajú teriéry. Trošku sa pri nich bojím až privysokého temperamentu, nikdy som s takým psom nepracoval. Zaujal ma možno bradáč malý alebo stredný? Ako sú na tom v dnešnom svete? Majú ešte nejaké vlohy na tento účel v sebe?
Od psa očakávam určitú samostatnosť, možno nejakú učenlivosť a schopnosť tolerovať iné hospodárske zvieratá (pohyboval by sa hlavne v priestore prasačáku, kde sú prasatá všetkých vekových kategórii, čiže aj novonarodené). Viem mu poskytnúť základný výcvik a výchovu, no nehľadám psa na výlety, alebo k rodine, ale pracanta na likvidáciu nežiadúcich votrelcov. Mal by spoločníčky 2 kaukazské ovčandy.
Moc ma esteticky nepriťahujú plemená s neprirodzene k telu krátkymi nohami ako jazvečík alebo JRT.