Dobrý den,
ráda bych se zeptala zkušenějších chovatelů i ostatních, co si myslíte o chování štěňat nyní + do budoucna.
Máme teď štěňátka (je to můj i feny první vrh, s PP), v úterý jim byli 3 týdny (narozena jsou 26.1.2016), takže už běhají, navzájem se "perou", vrčí, kňučí, poštěkávají, začínají papat z misky.
Můj dotaz směřuje k jejich chování. Ve vrhu jsou 3 fenky. Jednu fenečku si chci nechat doma a zatím jsem si 100% nevybrala. Rozhoduji se mezi 2. Chci fenku hlavně na agility, příp. chov. Fenka č.1 je velmi krásná, vynikající exteriérově,2. největší z vrhu. Druhá fenka je nejmenší, drobná. Povahově jsou nyní zcela jiné.2. fenečka (ta nejmenší) je od začátku ve všem napřed. už od 2. dne věku se batolila po celé boudičce, tak 2x denně z ní utekla ven (nemáme klasickou porodní bednu, nebrání štěňatům vylézat ven)... Nyní obě fenky porovnávám v různých situacích. Dnes je jim 24 dní. Když přijdu ke štěňatům a začnu na ně vesele volat a tleskat, nejmenší fenečka je jediná z vrhu (občas ještě jeden kluk), která mi více věnuje pozornost a na toto přivolávání ke mě chodí. V situaci kdy tyto 2 fenky vezmu samostatně do jiné místnosti a posadím je na zem, nejmenší fenečka je vpohodě. Hned začne chodit a zkoumat, na volání a tleskání většinou přiběhne. Druhá fenka většinou jen sedí. příp. trošku couvá.
Vím že jsou ještě malá a že pravděpodobně za týden mě budou vítat všechna, všechna budou zkoumat nové okolí, ale přesto... Co si o tom myslíte? Bude fenka vždy nejodvážnější, zůstane jí oproti ostatním taková povaha?
Prostě by mě zajímalo, co si o tom obecně myslíte, spíše taková diskuze, klidně pište co Vás napadá, za všechny příspěvky budu moc ráda. :).
Já si myslím, že právě teď ještě vidíte pravou povahu štěňat, ještě není nijak ovlivněná výchovou nebo výcvikem. Samozřejmě se ještě povaha s dospíváním změní, ovšem základní rysy by měly být zachovány, tudíž si myslím, že byste si radši měla nechat tu komunikativnější fenečku. Pokud vás vnímá, reaguje na váš hlas, atd. Jediným problémem by mohlo být, že by mohla dospět do větší samostatnosti, ale to se asi předem nedozvíme. Stejně tak by potom mohla být více samostatná i ta méně komunikativní, protože už teď se radši rozhodne sama.
Jen tak na závěr takový fakt, že některé studie tvrdí, že povaha je geneticky ovlivněna až z 80%, takže byste právě teď přesně viděla, jaká potom bude, jak jsem psal na začátku.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Myslím, že srdcem máte už vybráno. Nebo spíš si už vybrala ta nejmenší vás? Které štěně si nechat do chovu je těžké rozhodnutí, beztak to pak bude ještě dlouhá cesta - skus a kompletní chrup coby začátek. Ale povaha je to nejdůležitější. A ano, bude možná nejvyrovnanější z vrhu.
Štěně, které na třech týdnech zkoumá a plně reaguje na chovatele, je hujerka, která chce zůstat ve svém domově. Nejde říct, zda taková povaha zůstane, to je na majiteli, jak bude štěně rozvíjet, socializovat, ale určitě má o něco lepší předpoklady oproti ostatním.
Myslím, že tři týdny je strašně brzo jak na posouzení povahy, tak i exteriéru.Někdy ten základní povahový rys zůstane, někdy ne, to samé platí o exteriéru. Já bych na definitivní rozhodnutí ještě počkala. Anebo dejte na intuici a berte tu, co je vašemu srdci bližší. Stejně, kdyby jste ji prodala, furt by ve vás hlodalo, že jste si ji měla nechat.

Ono ani v těch 8 týdnech nemusí být jasno. Třeba sestra mého psa byla nejtemperamentnější dračice z vrhu a vyrostla z ní naopak snad nejpohodovější holka ze všech. Samozřejmě je to dáno i přístupem páníčků. Naopak můj (jediný kluk) zůstal stejný, takový klidnější.
aj
napsal(a):
Myslím, že tři týdny je strašně brzo jak na posouzení povahy, tak i exteriéru.Někdy ten základní povahový rys zůstane, někdy ne, to samé platí o exteriéru. Já bych na definitivní rozhodnutí ještě počkala. Anebo dejte na intuici a berte tu, co je vašemu srdci bližší. Stejně, kdyby jste ji prodala, furt by ve vás hlodalo, že jste si ji měla nechat.
Přesně tak. Pokud si chci nechat štěně z vlastního chovu, nechávám si 2 - 3 štěňata tak do 8 měsíců. Potom mohu něco soudit. Nejen co se týče povahy, ale i exteriéru (např. chybějící zuby dřív neodhalím).
Conaf - nic ve zlém, ale asi hodně čtete. Ty nesmysly jak dělat testy se štěňátkama, které nám ukáží, které z nich bude největší borec, pomalu už hned po narození. Jenže kritériem pravdy je praxe, a ta mě ukazuje, že povaha se vyvíjí a záleží i na dalších faktorech - vnějším prostředí, vedení majitele atd.
Už se mě několikrát stalo, že to poslední štěně, které nikdo nechtěl, bylo nakonec nejlepší.
koňadra
napsal(a):
Přesně tak. Pokud si chci nechat štěně z vlastního chovu, nechávám si 2 - 3 štěňata tak do 8 měsíců. Potom mohu něco soudit. Nejen co se týče povahy, ale i exteriéru (např. chybějící zuby dřív neodhalím).
Conaf - nic ve zlém, ale asi hodně čtete. Ty nesmysly jak dělat testy se štěňátkama, které nám ukáží, které z nich bude největší borec, pomalu už hned po narození. Jenže kritériem pravdy je praxe, a ta mě ukazuje, že povaha se vyvíjí a záleží i na dalších faktorech - vnějším prostředí, vedení majitele atd.
Už se mě několikrát stalo, že to poslední štěně, které nikdo nechtěl, bylo nakonec nejlepší.
Mam odchováno dost vrhu a ty testy jsou opravdu nesmysl možná ukáži jen to které štěně je rannější nebo rychlejší ve vývoji ale jinak nic.Z mojí zkušenosti že akčnější jsou většinou spíš štěnata se silnějším vzruchem a ta mužou být v budoucnu hodně nevyrovnaná, povahově vyrovnané a sebevědomé štěně se většinou moc neprojevuje a muže se jevit jako pecka lenivá.
posuzovat exterier ve třech týdnech je utopie...možna tak zbarvení u plemen kde se to už nemění ale i to je ještě hodně brzo.

"akčnější jsou většinou spíš štěnata se silnějším vzruchem a ta mužou být v budoucnu hodně nevyrovnaná, povahově vyrovnané a sebevědomé štěně se většinou moc neprojevuje a muže se jevit jako pecka lenivá."
přesně! Znamená to vyšší temperament, ale ne automaticky i sebevědomí, odvahu či naopak bázlivost.
conaf
napsal(a):
Dobrý den,
ráda bych se zeptala zkušenějších chovatelů i ostatních, co si myslíte o chování štěňat nyní + do budoucna.
Máme teď štěňátka (je to můj i feny první vrh, s PP), v úterý jim byli 3 týdny (narozena jsou 26.1.2016), takže už běhají, navzájem se "perou", vrčí, kňučí, poštěkávají, začínají papat z misky.
Můj dotaz směřuje k jejich chování. Ve vrhu jsou 3 fenky. Jednu fenečku si chci nechat doma a zatím jsem si 100% nevybrala. Rozhoduji se mezi 2. Chci fenku hlavně na agility, příp. chov. Fenka č.1 je velmi krásná, vynikající exteriérově,2. největší z vrhu. Druhá fenka je nejmenší, drobná. Povahově jsou nyní zcela jiné.2. fenečka (ta nejmenší) je od začátku ve všem napřed. už od 2. dne věku se batolila po celé boudičce, tak 2x denně z ní utekla ven (nemáme klasickou porodní bednu, nebrání štěňatům vylézat ven)... Nyní obě fenky porovnávám v různých situacích. Dnes je jim 24 dní. Když přijdu ke štěňatům a začnu na ně vesele volat a tleskat, nejmenší fenečka je jediná z vrhu (občas ještě jeden kluk), která mi více věnuje pozornost a na toto přivolávání ke mě chodí. V situaci kdy tyto 2 fenky vezmu samostatně do jiné místnosti a posadím je na zem, nejmenší fenečka je vpohodě. Hned začne chodit a zkoumat, na volání a tleskání většinou přiběhne. Druhá fenka většinou jen sedí. příp. trošku couvá.
Vím že jsou ještě malá a že pravděpodobně za týden mě budou vítat všechna, všechna budou zkoumat nové okolí, ale přesto... Co si o tom myslíte? Bude fenka vždy nejodvážnější, zůstane jí oproti ostatním taková povaha?
Prostě by mě zajímalo, co si o tom obecně myslíte, spíše taková diskuze, klidně pište co Vás napadá, za všechny příspěvky budu moc ráda. :).
Nechte štěňata u mámy a nechte je být. Každé se vyvíjí jinak, jinou rychlostí a nemůžete teď usuzovat o povaze.
Také je potřeba umět vyhodnotit chování štěňat, protože to, že je akčnější a rychlejší neznamená, že je lepší než ta druhá, může to být pravý opak.
Vlastní zkušenost - ale pouze ze dvou vrhů zatím :)
První - nejmenší fenečka a nejmenší pejsek zůstali doma... O oba jsem se bála, i když papali a rostli, ale byli oproti ostatním maličcí - v osmi týdnech je od ostatních dělilo skoro kilo... Fenečka od první chvíle superakční, zvědavá, samostatná, nejakčnější a největší uličnice z celého vrhu... Pejsek mamánek, klidnější, pořád jsem ho měla za zadkem. Nebál se, ale situace hodnotil a pak teprve něco podnikal. Dnes je jim rok a můžu říct, že to oběma zůstalo. Oba dorostli standartní velikosti, pes o kterém mi tvrdili, že je exteriérově nejslabší z vrhu (a já si ho nechala, protože jsem se do něj zamilovala) a že je blbost, aby zůstal doma, je dneska naprosto luxusní. Fena byla od malička nádherná a zůstalo jí to. Z vrhu jsou zatím tihle dva pro mně TOP.
Ostatním prckům bych řekla, že povaha taky zůstala stejná - ale taky možná proto, že jsme vybírali majitele, kterým psi povahově sednou a majitelé je neutlučou, ale budou je rozvíjet... Jediné, na co si občas majitelé "stěžují" je, že jsou naše děti rozmazlené a extrémně vyžadují pozornost - protože u nás ji měli 24/7 :)
Druhý vrh je malý, půlroční. Opět zůstali doma pes a fena. Holčička největší hlupáček z vrhu, klidná a rezervovaná, dneska akční uličnice, ve které vidím její šílenou mámu :D Pejsek klidnější, ale sebevědomý a nebojácný od začátku, zůstalo mu to. Ostatní z vrhu jsou povahou taky stejní jako u nás, ale zatím je brzo je hodnotit...
Ale já jsem zájemce nechala vybírat až v sedmi týdnech... Do té doby se návštěvy jezdily dívat, věděly, že chtějí fenku nebo psa, ale vybrali jsme až později. Nevadí mi, když mi štěně zůstane doma dýl, když jsem si jistá, že majitel je opravdu ten pravý pro něj.
Za ta leta muzu poradit jen jedno, vybirejte srdcem. To prvni stene, ktere vam "padne do oka" a nepremyslejte. Kdyz jsem pozorovala a premyslela tak jsem i sahla spatne a kdyz jsem nevybírala tak jsem vzdy udelala dobře. Fakt je, ze mne jde jen a jen o povahu. I ted naposledy, vybirala jsem ze 3 a k jedne mne to tahlo. Tyden jsem si nadavala, ze jsem vybrala spatne a ted ji je 3,5 mesice a jsem z ni nadsena.
anonymx
napsal(a):
Za ta leta muzu poradit jen jedno, vybirejte srdcem. To prvni stene, ktere vam "padne do oka" a nepremyslejte. Kdyz jsem pozorovala a premyslela tak jsem i sahla spatne a kdyz jsem nevybírala tak jsem vzdy udelala dobře. Fakt je, ze mne jde jen a jen o povahu. I ted naposledy, vybirala jsem ze 3 a k jedne mne to tahlo. Tyden jsem si nadavala, ze jsem vybrala spatne a ted ji je 3,5 mesice a jsem z ni nadsena.
To je právě problém, mě padly do oka obě. :D Opravdu...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.2
Pokud máš vybrané 2 fenky, tak je dál pozoruj a až kolem 5-6. týdne uvidíš, jak se to s nimi vyvíjí
Ono typnout povahu je někdy oříšek a někdy se vše rozhodně tak nějak samo a nenuceně.
A jak píše anonymx uvidíš až půjdeš mimo domov, až je pustíš ven - tam uvidíš, jak která reaguje, uvidíš, která je smělejší a která ne...
Vyber srdcem, rozum použij až při výchově a výcviku
Šťastnou ruku!
conaf
napsal(a):
Dobrý den,
Co je to za plemeno?
Za prvé jsem prostě zvědavá a za druhé si myslím, že je důležité, co je to za štěnda, jestli si můžete nechat je doma déle, aniž byste riskovala, že je budete mít na furt . I když... taky by to bylo řešení a nebylo by žádné dilema
Jedna je krásná dračice, druhá rozvážná pohodářka. Která je lepší?
Vybírejte srdcem.
Fiona.Praha
napsal(a):
Co je to za plemeno?
Za prvé jsem prostě zvědavá a za druhé si myslím, že je důležité, co je to za štěnda, jestli si můžete nechat je doma déle, aniž byste riskovala, že je budete mít na furt . I když... taky by to bylo řešení a nebylo by žádné dilema
Jedna je krásná dračice, druhá rozvážná pohodářka. Která je lepší?
Vybírejte srdcem.
Jak to myslíte, abych je neměla doma na furt? Pokud tím myslíte jestli seženu zájemce, tak to je to poslední co řeším, rozebrána byla už asi měsíc před narozením a to jsem si pěkně vybírala, spoustu lidí jsem už předtím odmítla, všichni museli přijet na návštěvu (i pán z druhého konce republiky přijel,...). Zájem obrovský, s tím problém není. ;)
Srdce už má příliš rádo obě. :D.

conaf
napsal(a):
Jak to myslíte, abych je neměla doma na furt? Pokud tím myslíte jestli seženu zájemce, tak to je to poslední co řeším, rozebrána byla už asi měsíc před narozením a to jsem si pěkně vybírala, spoustu lidí jsem už předtím odmítla, všichni museli přijet na návštěvu (i pán z druhého konce republiky přijel,...). Zájem obrovský, s tím problém není. ;)
Tak si necháte obě
aj
napsal(a):
No, čím déle si je necháte, tím přesněji budete moct odhadnout povahu i exteriér. Kdyby jste si je nechala do půl roku a pak se rozhodla pro jednu, myslíte, že by jste dokázala tu druhou prodat ? (jako najít na ni zájemce).
To dokázala. :D Ale já už bych je nedala. :D
Nene, nic takového, navíc zájemce už mám pevné a těší se na svá štěňátka... Jen fenky ještě nejsou rozdělené. A já mám pocit že výběr bude čím dál tím těžší :D.
conaf
napsal(a):
Jj, tak jsem to myslela, jestli když by zůstaly doma obě do např.6 měsíců, jestli by byl nebo nebyl problém je prodat. Nebyl. Ale je mi jasné, že půl roku je půl roku a pak by bylo rozhodování asi ještě těžší.
A proč si chcete štěně nechat? Na výstavy? Na sport? Pro potěchu?
Pro mne by asi hrálo roli to plemeno, pokud jsou to akční psi, chci akčního-vzala bych tu akční. Nechci zas tak akční-brala bych tu rozumbradu
A opačně, je to klidné plemeno, chci sportovat-beru akční, chci gaučáka-beru rozumbradu .
A to jsou obě stejně krásné?
Jedna přece musí být v něčem "lepší" než ta druhá, ne?
Fiona.Praha
napsal(a):
Jj, tak jsem to myslela, jestli když by zůstaly doma obě do např.6 měsíců, jestli by byl nebo nebyl problém je prodat. Nebyl. Ale je mi jasné, že půl roku je půl roku a pak by bylo rozhodování asi ještě těžší.
A proč si chcete štěně nechat? Na výstavy? Na sport? Pro potěchu?
Pro mne by asi hrálo roli to plemeno, pokud jsou to akční psi, chci akčního-vzala bych tu akční. Nechci zas tak akční-brala bych tu rozumbradu
A opačně, je to klidné plemeno, chci sportovat-beru akční, chci gaučáka-beru rozumbradu .
A to jsou obě stejně krásné?
Jedna přece musí být v něčem "lepší" než ta druhá, ne?
Jsou to kooikři (kooikerhondje). Takový multifunkční pejsek na vše, perfektní třeba na agility i na další sporty - sportovna, dogdancing, lovectví, uplatní se skoro ve všem. Povahově - doma klidný pes, který Vám neleze po hlavě když se nudí, venku hromada energie, milují práci, sport, pohyb. ;)
Já chci fenku primárně na agility + výstavy a případně chov.
aj
napsal(a):
Tak je vyfoťte a hoďte to sem. Uspořádáme veřejné hlasování
Dobrá. :D
Ale prosím nehlasujte - stejně je vidíte jen podle fotky - jen exteriér...
conaf
napsal(a):
Jsou to kooikři (kooikerhondje). Takový multifunkční pejsek na vše, perfektní třeba na agility i na další sporty - sportovna, dogdancing, lovectví, uplatní se skoro ve všem. Povahově - doma klidný pes, který Vám neleze po hlavě když se nudí, venku hromada energie, milují práci, sport, pohyb. ;)
Já chci fenku primárně na agility + výstavy a případně chov.
Znám kooikry - to je ale vzhledově každý pes originál, ne?
Tak jedna musí být prostě hezčí
To je fakt těžké rozhodování. Chápu.
conaf
napsal(a):
Dobrá. :D
Ale prosím nehlasujte - stejně je vidíte jen podle fotky - jen exteriér...
Vůbec nevím, jak se posuzují kooikři na výstavách (myslím barvy), ale mně se líbí ta dvě nejsvětlejší štěňata (mám ráda bílé psy) Mají oranžovou a červenou mašli.
Doufám, že jsem se netrefila do těch dvou feneček
conaf
napsal(a):
TREFILA! :D :D :D
Oranžovka a růžovka :D.
Jsem šikulka - to je bez diskuse
A kterou by chtěli ti zájemci, kteří čekají, co na ně zbyde?
Ještě mne napadlo - už mají jména?
Která má hezčí jméno?
Tak nějak si myslím, že už máte stejně podvědomě vybráno, jen mozek se tomu brání.
Fiona.Praha
napsal(a):
Jsem šikulka - to je bez diskuse
A kterou by chtěli ti zájemci, kteří čekají, co na ně zbyde?
Ještě mne napadlo - už mají jména?
Která má hezčí jméno?
Tak nějak si myslím, že už máte stejně podvědomě vybráno, jen mozek se tomu brání.
Zájemci ví o tom že si nechávám a poslušně čekají.
Jména máme jen nahlášená, každý majitel má jméno vybrané, ale ještě nejsou ke štěňátkům přidělena, rozhodnout se musím do čipování.
Věřte že nemám! Třeba včera už jsem si myslela že jo a dnes je to zase obráceně

conaf
napsal(a):
Zájemci ví o tom že si nechávám a poslušně čekají.
Jména máme jen nahlášená, každý majitel má jméno vybrané, ale ještě nejsou ke štěňátkům přidělena, rozhodnout se musím do čipování.
Věřte že nemám! Třeba včera už jsem si myslela že jo a dnes je to zase obráceně
A mně se zase víc vzhledově líbí ta po tatínkovi (červenà)
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.143.251
napsal(a):
A mně se zase víc vzhledově líbí ta po tatínkovi (červenà)
Mě také
vava69
napsal(a):
Červená stužka. Je vidět i na tom postoji u misky, ze se jen tak nedá. Stojí jistě, čumáček nejdál v jídle Ta druhá vypadá taková váhavá.
Přece nemůžete podle jedné fotky štěňat usuzovat povahy.
Podle toho jak se zrovna nějaká hejbla, to je vtipné
Oranžová zrovna teda váhavá rozhodně není :D.
conaf
napsal(a):
Taky neodhaduju povahu, jen tipuju, že mě se líbí červená tím postojem. Vy je vídáte naživo. Fotka může na každého působit jinak. Někdo vidí, že pes váhá a natahuje se pomalu a druhý vidí, že se natahuje tak rychle, až mu ujely nohy Holt někdo vidí sklenici napůl plnou a někdko napůl prázdnou. Každý to vidí jinak.
conaf
napsal(a):
Taky už mě to tady připadá spíše trapné jak jsou všichni odborníci a vidí povahy i exteriér ze dvou mizerných (promiňte) fotek maličkých štěňat. Co na těch fotkách všichni vidí, když jsou štěňata focena seshora? Ani postoj, úhlení, výraz "obličeje"...
Conaf, už jsem vám psala výše, že já vybírám nejdřív v 8 měsících, pokud chcete vybrat dřív, nezbývá vám, než dát na intuici. A věřte, že ta je mnohdy lepší, než všechna zkoumání. Zvláště pokud jsou štěňata v podstatě rovnocenná.
Zajímá mě jiná věc: znáte někdo někoho, kdo používá tohle plemeno jako loveckého psa a případně jak se osvědčilo?
Fiona.Praha
napsal(a):
Vůbec nevím, jak se posuzují kooikři na výstavách (myslím barvy), ale mně se líbí ta dvě nejsvětlejší štěňata (mám ráda bílé psy) Mají oranžovou a červenou mašli.
Doufám, že jsem se netrefila do těch dvou feneček
Taky jsem nějak automaticky koukala na ty dvě.
Já bych dle barvy brala tu s růžovou mašlí.
Povahy budete +- moci odhadnout až kolem 7.týdne, teď to nemá cenu, ještě se budou projevovat.
005

XXX.XXX.40.209
koňadra
napsal(a):
Taky už mě to tady připadá spíše trapné jak jsou všichni odborníci a vidí povahy i exteriér ze dvou mizerných (promiňte) fotek maličkých štěňat. Co na těch fotkách všichni vidí, když jsou štěňata focena seshora? Ani postoj, úhlení, výraz "obličeje"...
Conaf, už jsem vám psala výše, že já vybírám nejdřív v 8 měsících, pokud chcete vybrat dřív, nezbývá vám, než dát na intuici. A věřte, že ta je mnohdy lepší, než všechna zkoumání. Zvláště pokud jsou štěňata v podstatě rovnocenná.
Zajímá mě jiná věc: znáte někdo někoho, kdo používá tohle plemeno jako loveckého psa a případně jak se osvědčilo?
U nás se zatím nenašel nikdo, kdo by se lovectví plně věnoval, také je jich u nás zatím stále dost málo... Ale zrovna otec těchto štěňat byl na zkoušce vloh, kterou vyhrál - titul CACT... A myslivec který ho několikrát viděl (společné procházky po lese, u honu apod.) říkal že se mu moc líbí, že by byl skvělý, zaujal ho prý víc než jeho teriérky. :D.
Andrýsek3
napsal(a):
Jinak ještě dodám, vaše fenka je opravdu nádherná, pes taky fešák, ale líbí se mi méňe flekaté. A z fotky mě hned zaujalo štěně s oranžovou mašlí. Určitě vyberete dobře, ať to bude ta nebo druhá fenka.
Děkuji. :)
Standard říká že by hnědá měla převažovat, jenže to co říká standard nemusí být to co se nám líbí, že? Mě se také líbí kooikři s více bílou.
Jen ještě k povahám- mám fenku, je strašně mazlivá. Když jsem si ji vybírala, tak tuhle vlastnost mi popisoval chovatel jako nejvýraznější. Čili u ní to zůstalo, nezměnilo se po celý život. Za bernou minci se to nedá brát, ale někdy to vyjde.
Myslím, že fenečka se uklidní. Je to prvnička a tak je úzkostlivá, časem ji dojde, že má raubíře a nemusí vyšilovat po každém zakňučení.
conaf
napsal(a):
Ještě se zeptám, máte zkušenosti s tím že je fenka nervní z toho jak si štěňata hrají? Totiž oni jak vrčí a už se koušou, tak občas nějaké zaječí a ona z toho hrozně vyšiluje, hned tam běží, kňučí a hledá kterému štěněti se co stalo...
Ano, je to něco, co nezná a má ochranitelský pud - to je u prvniček docela běžné. Ono ji to časem přejde, jak zjistí, že si nic nedělají. ;).

conaf
napsal(a):
Ještě se zeptám, máte zkušenosti s tím že je fenka nervní z toho jak si štěňata hrají? Totiž oni jak vrčí a už se koušou, tak občas nějaké zaječí a ona z toho hrozně vyšiluje, hned tam běží, kňučí a hledá kterému štěněti se co stalo...
Ano, někdy se tak pozná správná matka. Neměla by tedy vyšilovat příliš, ale umravnění svého potomka, když to přehání příliš vůči sourozencům, je jen a jen v pořádku. Zejména u vícepočetného vrhu a prvničky. Učí je krásně té správné psí etiketě, kterou si štěňata vezmou do vínku. Až banda povyroste, sama před zbojníky ráda prchne a ať se třeba pomlátí mezi sebou.
Přesně před 16 lety jsem stála před stejným výběrem. Exteriérově krásné štěně versus nejmenší pejsek z vrhu. Mrňous od 5 týdnů vlezl, přelezl, ochutnal a vyzkoušel co mu přišlo do cesty. Exteriérák byl hodný zápaťák. Vyhrál mrňous. Do 8 měsíců věku dohnal velikost, exteriérově výborný a nějaky ten CAC byl a na 4 letech věku A3 Champion.
mishule
napsal(a):
To conaf: sice vám neporadím s výběrem štěnda, jelikož s chovem nemám zkušenosti, ale nedá mi to se neozvat. Jsou nádherní. Všichni. Na tohle plemeno jsem se dívala už minule, že by se mi jednou, třebas k dětem, líbilo. Nebude vadit, když se na pár věcí zeptám přes SZ? :)
Děkuji. :) Určitě ne, napište, ráda preferuji, příp. poradím. :).
žoli
napsal(a):
Přesně před 16 lety jsem stála před stejným výběrem. Exteriérově krásné štěně versus nejmenší pejsek z vrhu. Mrňous od 5 týdnů vlezl, přelezl, ochutnal a vyzkoušel co mu přišlo do cesty. Exteriérák byl hodný zápaťák. Vyhrál mrňous. Do 8 měsíců věku dohnal velikost, exteriérově výborný a nějaky ten CAC byl a na 4 letech věku A3 Champion.
Moc pěkné, děkuji. :)
Asi už jsem si také vybrala - stejně. Ona je prostě osobnost, je něčím výjímečná...
Ještě bych měla dotaz - je jasné že když si nechávám vlastní štěně je výhodou třeba to, že si na sebe zvykáme už od jejího narození a ne až od 2 měsíců. Napadají Vás nějaké nevýhody oproti "cizímu" štěněti přivezenému ve 2 měsících? Trochu se bojím aby nebyla příliš závislá na matce...
conaf
napsal(a):
Ještě bych měla dotaz - je jasné že když si nechávám vlastní štěně je výhodou třeba to, že si na sebe zvykáme už od jejího narození a ne až od 2 měsíců. Napadají Vás nějaké nevýhody oproti "cizímu" štěněti přivezenému ve 2 měsících? Trochu se bojím aby nebyla příliš závislá na matce...
Na to je jediná rada - chodit s nimi ven nejen dohromady, ale často i zvlášť. Ostatně při výcviku později to ani jinak nejde. Ale tohle platí, i kdyby jste si přivezla štěně cizí ve 2 měsících - to by mohlo být závislé na vašem původním psovi stejně, jako tohle štěně na své matce.
conaf
napsal(a):
Moc pěkné, děkuji. :)
Asi už jsem si také vybrala - stejně. Ona je prostě osobnost, je něčím výjímečná...
A taková osobnost (možná ještě větší) bude v každém vrhu . Jenže tenhle je první, že? Jo, jo, taky to mám za sebou - tohle úžasné štěně si musím nechat, to je přece škoda někomu dát... pak jsem se dostala do situace, že jsem měla 4 jedince v rozmezí 4-5 let a pár let jsem si nemohla nic nechat, protože moje možnosti prostoru, času i financí nejsou nafukovací. Dnes už "obměňuji" až když je feně 6,7 let. Na poslední vrh to zase nelze tak úplně nechat, protože není jistota, že se vůbec narodí nějaká fenka, ideálně více, aby bylo vůbec z čeho vybírat. No, ale to jen tak rada letitého chovatele, je mě jasné, že první štěně je první štěně - a jak jsem psala, také jsem neodolala.
koňadra
napsal(a):
A taková osobnost (možná ještě větší) bude v každém vrhu . Jenže tenhle je první, že? Jo, jo, taky to mám za sebou - tohle úžasné štěně si musím nechat, to je přece škoda někomu dát... pak jsem se dostala do situace, že jsem měla 4 jedince v rozmezí 4-5 let a pár let jsem si nemohla nic nechat, protože moje možnosti prostoru, času i financí nejsou nafukovací. Dnes už "obměňuji" až když je feně 6,7 let. Na poslední vrh to zase nelze tak úplně nechat, protože není jistota, že se vůbec narodí nějaká fenka, ideálně více, aby bylo vůbec z čeho vybírat. No, ale to jen tak rada letitého chovatele, je mě jasné, že první štěně je první štěně - a jak jsem psala, také jsem neodolala.
Tak to není...
Mé fence už je 4,5 roku a druhého psa jsem plánovala. To není "jé, krásné štěně, tak si nechám", kdyby mi štěňátka nevyšla, pořídila bych si odjinud. Bylo to předem v plánu.
Já se domnívám, že to nejzákladnější povahové se dá poznat i u tak malých štěňat. Když jsme měli první vrh, chtěla jsem si nechat fenečku.Ale narodili se dva pejsci, toho prvního jsem rodila sama, ale potom se porod zkomplikoval, cv cestách uvázlo mrtvé štěně, takže druhý pejsek šel císařem.
Od samého začátku ten "císařský" byl vítací pejsek. Jakmile někdo zazvonil, hned se batolil spolu s fenkou, podívat se, kdo to je, zatímco prvorozený opatrně vyčkával, kdože to bude.
Vzala jsem si prvorozeného, už od začátku bylo na něm vidět, že je pěkně stavěný /také nám hodně výstav vyhrál/ ale ta opatrnost mu zůstala, hned tak ke každému nejde, zatímto ten "císařský" zůstal vítacím pejskem /má ho moje kamarádka/.
Takže když fenečka nebyla, koupila jsem si jednu z chovky od dobré kamarádky. Vybrala jsem si tu nejčipernější, která první chodila, první vylezla z boxu atd. Ta čipernost oproti jejím sestřičkám jí zůstala, je opravdu strašně moc aktivní, až přehnaně, není možné ji utahat.
Takže si myslím, že ten základ může být už dán.