Tento rok by sme si chceli nechať šteňa z nášho odchovu, čiže budeme mať doma matku s dcérou a rozmýšľam ako im vyriešiť bývanie. Naša terajšia sučka do búdy nechodí, má na terase pelech a v lete spáva na ňom vonku, v zime sme ju na noc púšťali dnu. Keď budú ale dve tak by som ich chcela naučiť na búdu a napadlo mi dať vyrobiť búdu s dvoma vchodmi, ale spoločnú (nákres v prílohe). Máte niekto skúsenosť s tým či by to mohlo fungovať, alebo potrebujú oba psy svoje súkromie a tá dominantnejšia tú menej dominantnú z búdy jednoducho vyženie? Jedná sa o vlkodavov, čiže veľmi nekonfliktné plemeno.
Jak se budou snášet vaše feny za rok, za 3 roky... to vám nikdo neřekne. I když vlkodav není konfliktní, přece jen 2 feny jsou dvě feny - u nich po čase neplatí, že matka s dcerou se snesou vždy. Po mých zkušenostech bych doporučila 2 boudy, klidně vedle sebe, nebo jednu větší se dvěma vchody a oddělenou na dvě samostatné části. Je možné, že alespoň zpočátku se budou obě tísnit v jedné boudě (příp. jedné ´polovině boudy), ale to je jejich boj. V každém případě vy budete mít klid, že každá z nich má vždycky možnost se schovat. Takže se nestane, že jedna nepustí druhou do boudy a ta stráví chladnou noc někde venku. Společnou boudu se dvěma vchody bych nedoporučila i proto, že tam bude průvan.
Ano, přesně tak - s tím průvanem. To je to hlavní, co jsem chtěla napsat. Stejnou věc jsme řešili před lety, když jsme pořizovali najednou dvě štěňata. Nakonec mají dvojdomek se dvěma samostatnými vchody a rozdělený přepážkou. To by pravděpodobně nebyl problém ani u vás, v případě nevraživosti tam dát tu přepážku, ale neřeší to problém s průvanem. Ten je pro psy nejhorší, respective pro zvířata i lidi. Vybodla bych se na předsíňku...mám pocit, že psi ji nemají rádi, protože nemají přehled o tom, co se děje kolem. Pes raděj vidí ven. Naši psi, když už spí v boudě, mají hlavy většinou ve vchodě, nebo až ven z boudy.