Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
7.3.2016 10:07
lady.maya

XXX.XXX.101.154

Zdravím. Kdykoliv sem zavítám, vítá mne na první stránce inzerátů stálý inzerát na štěňátka z chov.st Lištička CCOC. Nedávno jsem jej taky tedy rozklikla a nestačila se divit. Tak jsem otevřela jejich web a web společnosti CCOC a jen zírala. Jakési sdružení lidí, vlastnící pastevecké psy, si založilo klub, což by nebylo tak zajímavé, ale tento klub si vydává svoje vlastní PP. Které samozřejmě FCI vůbec neuznává. Může mi někdo chytřejší říct, v čem je tohle dobré? Pro admina. Můj příspěvek nikoho nepomlouvá, ani se nesnaží znevážit chov Lištička. Ptám se jen na to CCOC.

Uživatel s deaktivovaným účtem

7.3.2016 10:12

lady.maya napsal(a):
Zdravím. Kdykoliv sem zavítám, vítá mne na první stránce inzerátů stálý inzerát na štěňátka z chov.st Lištička CCOC. Nedávno jsem jej taky tedy rozklikla a nestačila se divit. Tak jsem otevřela jejich web a web společnosti CCOC a jen zírala. Jakési sdružení lidí, vlastnící pastevecké psy, si založilo klub, což by nebylo tak zajímavé, ale tento klub si vydává svoje vlastní PP. Které samozřejmě FCI vůbec neuznává. Může mi někdo chytřejší říct, v čem je tohle dobré? Pro admina. Můj příspěvek nikoho nepomlouvá, ani se nesnaží znevážit chov Lištička. Ptám se jen na to CCOC.

Nebuďte tak vyplašená tady Vás admin nesežere.
Založili si vlastní klub, jelikož se nechtějí pokořovat Fci, co je na tom k nepochopení? A pokud jste četla správně, mají docela dobře rozpracované testy povah. Mně jsou sympatičtí.

7.3.2016 11:08
lady.maya

XXX.XXX.101.154

Nejsem tu tak dlouho a nevím, za co všechno se maže a banuje.
No, já to asi pochopila dobře. Jen mi není jasné, proč vzniká další klub, jehož PP neuzná ani jedna nadnárodní organizace. Nemluvě o výstavách a PP akorát tak vhodných k omalovánkám. Viz třeba UCI, i když to má aspoň zastoupení i v jiných zemích, než jen u nás.

7.3.2016 11:22

Tak např. mě je úplně fuk jaký mám PP, nejsem chovatel a nejezdím po výstavách, důležité (pokud bych si kupovala pastevecké plemeno) je pro mě zdraví rodičů a typická povaha pro plemeno, pokud mi ukážou např. video s testy povahy rodičů, tak za mě ideál

7.3.2016 11:50
LájošM

XXX.XXX.14.251

Pokud vedou poctivě plemennou knihu, najdete u nich důležité informace o zdraví a povaze jednotlivých psů, jestli jsou v klubu lidé znalí genetiky, je úplně jedno, kdo vám PP vydá.
Pokud s údaji neumíte pracovat, tak vám PP od FCI je jen k tomu, že by vám mělo zaručovat příslušnost vašeho psa k určitému plemeni. Ale to snad u té druhé organizacea taky.

7.3.2016 11:52

U mne vyhrává povaha předků.

7.3.2016 17:15
lavacca

XXX.XXX.164.49

Téda, teď si připadám jak trubka - na CHS Lištičku jsem koukala dříve, líbí se mi jejich přístup ke psům a udržení povah, tak jsem si říkala, že bych jednou štěně od nich...a teď jak puk koukám, že nejsou pod FCI?

7.3.2016 17:52

lavacca napsal(a):
Téda, teď si připadám jak trubka - na CHS Lištičku jsem koukala dříve, líbí se mi jejich přístup ke psům a udržení povah, tak jsem si říkala, že bych jednou štěně od nich...a teď jak puk koukám, že nejsou pod FCI?

Byli, ale už nejsou.

7.3.2016 17:54

No a co s těmi FCI papírky budu dělat, když chci psa nateď a ne na rozmnožování, výstavy pod fci a prodej.
ať je takových víc.

7.3.2016 18:03
Aliens_II

XXX.XXX.194.35

To budou profíci. A to myslím zcela vážně. A taky to dělají z lásky k těm psům, k tomu plemenu a ne pro FCI. Za mě více takových.

7.3.2016 18:07

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Byli, ale už nejsou.

Doufám, že zas někdo nepřijde s tím, že je z fci vylili.

7.3.2016 18:39
lavacca

XXX.XXX.164.49

No a co s těmi FCI papírky budu dělat, když chci psa nateď a ne na rozmnožování, výstavy pod fci a prodej.
ať je takových víc.

Tak jasně, že pokud nechcete mít možnost psa jednou zapojit do chovu, pokud bude mít všechny zdrav.testy v pohodě a povahově bude taky odpovídat, tak jsou papíry jaksi k ničemu...

Já jsem tu možnost chtěla mít, i když není vůbec jistota, že by i tak člověk štěňata odchoval, když vidím, jak kvalitní zájemci občas jsou, jak sleduju psy s PP v nouzi na FB...

7.3.2016 19:10

lavacca napsal(a):
Tak jasně, že pokud nechcete mít možnost psa jednou zapojit do chovu, pokud bude mít všechny zdrav.testy v pohodě a povahově bude taky odpovídat, tak jsou papíry jaksi k ničemu...

Já jsem tu možnost chtěla mít, i když není vůbec jistota, že by i tak člověk štěňata odchoval, když vidím, jak kvalitní zájemci občas jsou, jak sleduju psy s PP v nouzi na FB...

Mohu poprosit odkaz ?

7.3.2016 19:19
lavacca

XXX.XXX.164.49

Mohu poprosit odkaz ?

Snad to bude fungovat

https://www.facebook.com/groups/149580651794253/

Případně si dejte hledat " PSY S PP NA DAROVANIE / PSY S PP HĽADAJÚCICH NOVÝ DOMOV".

7.3.2016 19:28

lavacca napsal(a):
Snad to bude fungovat

https://www.facebook.com/groups/149580651794253/

Případně si dejte hledat " PSY S PP NA DAROVANIE / PSY S PP HĽADAJÚCICH NOVÝ DOMOV".

Funguje, děkuji.

7.3.2016 20:04
lavacca

XXX.XXX.164.49

Funguje, děkuji.

Není vůbec zač. ;).

7.3.2016 20:33

Já tomu nemůžu uvěřit. že se vyhazují vořeši, to je starý.
že se vyhodí něco co bylo fakt drahý se stejnou výmluvou jako vořech, tak to nechápu. ani vysoká cena lidi nedonutí se zamyslet o připoutání na 15 let. tak teď jsem zmatena.
kam se furt kdo stěhuje komu už potřetí umřel pán a kolik lidí má alergii na chlupy no co to jééé.

7.3.2016 20:56
imattree

XXX.XXX.8.240

LájošM napsal(a):
Pokud vedou poctivě plemennou knihu, najdete u nich důležité informace o zdraví a povaze jednotlivých psů, jestli jsou v klubu lidé znalí genetiky, je úplně jedno, kdo vám PP vydá.
Pokud s údaji neumíte pracovat, tak vám PP od FCI je jen k tomu, že by vám mělo zaručovat příslušnost vašeho psa k určitému plemeni. Ale to snad u té druhé organizacea taky.

Neřekl bych úplně jedno. Nějakou váhu má taky tradice organizace, její hodnoty, způsoby, řády, atd. Čímž nechci tvrdit, že je FCI dokonalá, jen to, že existují k posouzení i jiné hodnoty než plemenná kniha. Pro mě je například tradice spolku velmi důležitá, protože každého něco baví ze začátku, pár měsíců nebo let, co když ale potom přijdou o toho člověka, který vede knihu a který je drží po hromadě, nikomu jinému se do toho nebude chtít a rozpadnou se? Na co mi potom bude jejich PP (Pokud se bavíme o chovatelském záměru, který očividně mají), když nebudu mít organizaci pod kterou odchovávat štěňata s PP?

8.3.2016 05:14
lady.maya

XXX.XXX.115.204

Mě překvapují pozitivní názory na tuto organizaci a v jiné diskusi se dočtu jen samé negativní na organizaci, která dělá nemlich to samé, jako CCOC. Vlastní pl.kniha, vlastní PP.
Jak tu někdo psal, ze pokud neumím v PP od FCI číst, ze jsou mi stejně k ničemu, musím oponovat. FCI PP je tradice, fungující organizace téměř po celém světě, řád.
Kdyby si to každý, komu nepustí FCI do chovu jeho psa pro třeba nevyhovující barvu, nebo výšku, založil organizaci vlastní, tak to potěš koště.

8.3.2016 05:53
koňadra

XXX.XXX.128.31

Nemyslím si, že FCI je modla, ale je to organizace s tradicí (jak už tady někdo napsal), sjednocuje plemeno napříč různými státy a nejspíš se nestane, že celá organizace padne, když to nějakého "tahouna" přestane bavit, nebo zemře.
Nějak nechápu, proč mají lidé potřebu zakládat vlastní kluby? Já za tím vidím spíše jen osobní ambice. FCI určuje nějaký rámec, ale nikdo nikomu nebrání, aby si stanovil podmínky chovu přísnější než daný rámec; jsou plemena, která u nás mají přísnější podmínky k chovu než ve zbytku Evropy a funguje to. K čemu mít nějaký klub mimo FCI, když další generace nemají řádný PP a nemohou být tedy porovnáváni / posuzováni s ostatními? Vzniká tak "stát ve státě", čili další plemeno v rámci jednoho plemene, které se po nějakém čase může i lišit od původního plemene. Nějak mě uniká smysl tohoto podnikání.

8.3.2016 06:32

"Vzniká tak "stát ve státě", čili další plemeno v rámci jednoho plemene, které se po nějakém čase může i lišit od původního plemene. Nějak mě uniká smysl tohoto podnikání."

není tím smyslem naopak snaha o zachování původního plemene, neb pod taktovkou FCI se plemeno/plemena mění a to nikoliv vždy (spíše málokdy) směrem pozitivním?!

A je možno nějak zdůvodnit, proč by FCI mělo mít monopol na plemena psů?

8.3.2016 06:50
koňadra

XXX.XXX.128.31

"Vzniká tak "stát ve státě", čili další plemeno v rámci jednoho plemene, které se po nějakém čase může i lišit od původního plemene. Nějak mě uniká smysl tohoto podnikání."

není tím smyslem naopak snaha o zachování původního plemene, neb pod taktovkou FCI se plemeno/plemena mění a to nikoliv vždy (spíše málokdy) směrem pozitivním?!

A je možno nějak zdůvodnit, proč by FCI mělo mít monopol na plemena psů?

Já v tom snahu o zachování původního plemene tedy nevidím. Nějaká pidi organizace o pár členech nemůže konkurovat mezinárodní zavedené organizaci.
Monopol na plemena psů? Já v tom spíše vidím sjednocení pro dané plemeno napříč Evropou.
Ano, uznávám, že někdy se to zrovna moc nepovede - např. kam to dovedli chovatelé NO, že?
Ale - bohužel - nějaký efektivnější systém, i za cenu chyb, ještě nikdo nevymyslel.
Je to prostě úhel pohledu, v každém případě já bych si psa s nějakým cárem papíru vydávaným za rodokmen, prostě nekoupila.

8.3.2016 07:10

"Já v tom snahu o zachování původního plemene tedy nevidím"

z jakého důvodu?

"Nějaká pidi organizace o pár členech nemůže konkurovat mezinárodní zavedené organizaci."

Oni mají za cíl konkurovat FCI? Nebo jde o plemeno...

"Monopol na plemena psů? Já v tom spíše vidím sjednocení pro dané plemeno napříč Evropou."

Sjednocení pouze ve smyslu jednotného standardu, chovatelské podmínky si určuje každý klub sám! A bohužel NO nebudou jediným příkladem, některá plemena to pod FCI dokonce dovedla až do stavu takřka neslučitelného se zdravým životem... .
A, kupříkladu, mám pastevecké plemeno, kde skutečně existují dva velmi velmi odlišné typy, kde i rozhodčí ze země původu říká, že se jedná pouze o velké bílé psy, ale nikoliv ono plemeno - a - kupodivu - i tito psi vyhrávají na výstavách FCI a jsou uchovňováni a množení pod hlavičkou FCI...takže prosím o jaké sjednocování plemene jde...

8.3.2016 07:53
koňadra

XXX.XXX.128.31

"Já v tom snahu o zachování původního plemene tedy nevidím"

z jakého důvodu?

"Nějaká pidi organizace o pár členech nemůže konkurovat mezinárodní zavedené organizaci."

Oni mají za cíl konkurovat FCI? Nebo jde o plemeno...

"Monopol na plemena psů? Já v tom spíše vidím sjednocení pro dané plemeno napříč Evropou."

Sjednocení pouze ve smyslu jednotného standardu, chovatelské podmínky si určuje každý klub sám! A bohužel NO nebudou jediným příkladem, některá plemena to pod FCI dokonce dovedla až do stavu takřka neslučitelného se zdravým životem... .
A, kupříkladu, mám pastevecké plemeno, kde skutečně existují dva velmi velmi odlišné typy, kde i rozhodčí ze země původu říká, že se jedná pouze o velké bílé psy, ale nikoliv ono plemeno - a - kupodivu - i tito psi vyhrávají na výstavách FCI a jsou uchovňováni a množení pod hlavičkou FCI...takže prosím o jaké sjednocování plemene jde...

Stále si myslím, že není zapotřebí zakládat nové pseudoorganizace. I v rámci FCI fungují kluby některých plemen, které fungují dobře a rozhodně nevedou ke zkažení plemen. Ano, každý klub si stanovuje podmínky sám! A o tom to je. Pokud si členská základna zvolí lidi, kteří vedou klub špatným směrem, tak je potřeba to změnit - v rámci klubu.
Pořád apelujete na to, že nové kluby se zakládají proto, aby se plemeno zlepšilo, zůstaly zachovány původní vlastnosti apod. Ale já si myslím, že to může být i úplně naopak. V několika klubech jsem zaregistrovala snahy o zmírnění chovných podmínek, když to nešlo prosadit, byly snahy zakládat nové kluby... Prostě někdo nemá zrovna ideálního psa, tak tomu uzpůsobíme chovné podmínky.
Prostě je to věc názoru, jak už jsem napsala, je každého věc jakého psa a s jakým rodokmenem si pořídí. Čas ukáže, jestli vsadil na toho správného koně, že?

8.3.2016 08:03

"Pokud si členská základna zvolí lidi, kteří vedou klub špatným směrem, tak je potřeba to změnit - v rámci klubu."
už jste se o něco takového pokoušela?

Krom toho, jak je definován "špatný" a "správný" směr? Vcelku jasné to bude u zdraví, pokud se mi posune střední délka života plamene směrem dolů, tak to bude jednoznačně ten špatný směr. Co u povah - je špatně nebo dobře, že u četných (pracovních) plemen z populace mizí specifické vlastnosti...v kontextu se změnami v podmínkách života a držení psů...?

"Pořád apelujete na to, že nové kluby se zakládají proto, aby se plemeno zlepšilo, zůstaly zachovány původní vlastnosti apod."
no, neapeluji na nic, uvádím to jako možnou motivaci...zatím jste neodpověděla na otázku, z jakého důvodu myslíte, že CCOC o plemeno ve skutečnosti nejde...

8.3.2016 08:09
koňadra

XXX.XXX.128.31

"zatím jste neodpověděla na otázku, z jakého důvodu myslíte, že CCOC o plemeno ve skutečnosti nejde..."

Já nevím, o co konkrétně jde CCOC, tuto debatu míním spíš všeobecně jako pohled na to, proč se vlastně zakládají nové organizace, kluby?

Že jde o zlepšení plemene - to je zaklínadlo všech! I těch, kterým ve skutečnosti o plemeno až tak nejde, ale o osobní ambice a o to, aby mohli chovat na čem chtějí.

Nezkoušela jsem změnit něco v klubu, jsem totiž spokojená, máme přísnější pravidla než v Evropě. Pokud se to (změnit) v nějakém klubu nedaří, může být důvodem třeba i to, že to většina nepovažuje za nutné, tudíž problém má jen pár jedinců. A kdo určí, že zrovna ten jejich názor je ten správný?

8.3.2016 08:17

"Že jde o zlepšení plemene - to je zaklínadlo všech! I těch, kterým ve skutečnosti o plemeno až tak nejde, ale o osobní ambice a o to, aby mohli chovat na čem chtějí."
Koňadra, zcela konkrétně u jednoho mého plemene- pracovního - klub snižuje podmínky na povahy (a dokonce v jednom klubovém zpravodaji to bylo i zdůvodněno tím, aby bylo umožněno chovat více chovatelům) a dle mého názoru jde částečně i proti povaze plemene...Tuším i nějaké pokusy o založení druhého klubu i byly, ale na čmku to patrně neprošlo (nebo nevím do jaké fáze se to dostalo)...o možnosti změn na členské schůzi radši pomlčím, účast na ní mě dost šokovala a iluze vzaly rychle za své...takže co z toho vyplývá?!

Edit:
"Nezkoušela jsem změnit něco v klubu, jsem totiž spokojená, máme přísnější pravidla než v Evropě. Pokud se to (změnit) v nějakém klubu nedaří, může být důvodem třeba i to, že to většina nepovažuje za nutné, tudíž problém má jen pár jedinců. A kdo určí, že zrovna ten jejich názor je ten správný?"
No...než v Evropě...každý chovatelský klub si podmínky uchovnění stanovuje sám, takže v jaké Evropě? (a to je to sjednocení plemene?)
No většinou se nedaří právě ty změny, které by přinesly zpřísnění chovu, a o tom to je...
O správnosti či nesprávnosti jsem už psala výše, přičemž dodám - a právě z toho důvodu by neměl existovat monopol, protože názory mohou být různé, přičemž všechny "správné"..

8.3.2016 08:41

Jiné než fci třeba nemají tak dlouhou tradici, jsou i takové, které mají delší.
co mám dělat, když to co se chová pod fci se mi vůbec nelíbí a jdu po psech co jsou takoví přírodní a pod fci je nenajdu ?
nekupuji na chov.
pokud má někdo výsledky, koupím od něj.
výstava pro mne není výsledek.
organizace mne nezajímá vůbec.
líbí se mi adba, ale to neznamená, že poběžím pro psa jen pod jejich hlavičkou kvůli hlavičce.
a to je starší než fci.
ukc ještě zajímavější.
ale vždy půjdu po člověku, který má to co já chci.
a to mi klub ani organizace co kluby a další a další kluby a organizace zastřešuje nezajistí.

8.3.2016 08:48

Ještě dotaz.
proč si kupujete a množíte českého strakatého psa, krysaříka apod., když ti fci pp taky nemají ?

8.3.2016 09:03
jezicek

XXX.XXX.94.7

Tohle je v principu zcela pochopitelna vec, ktera se objevuje treba u pracovnich psu, kde lide hledaji primarne zachovani pracovnich vlastnosti a extrerier povazuji za ne bezvyznamny, ale rekneme podruzny.

Klasickym prikladem jsou KNPV (pracovni/policejni psi) nebo ISDS (ovcacti pracovni psi), obe jsou renomovane organizace s vice nez stoletou tradici, ktere vedou vlastni rodokmeny a ceny stenat velmi casto predci ceny stenat "stejnych" plemen chovanych pod FCI.

To, jestli se takova organizace osvedci a ziska renome nebo zda se ukaze, ze to byl chvilkovy rozmar, projev zhrzenosti a osobnich ambici, ukaze az cas. V principu se ale nejedna ani o nic noveho ani o nic, co by nemelo v zakladu realny smysl. Co je potreba je soudit kazdou takovou organizaci zvlast, na konkretnich prikladech a nejlepe s odstupem casu.

8.3.2016 09:19
bilusik

XXX.XXX.168.4

Tak např. mě je úplně fuk jaký mám PP, nejsem chovatel a nejezdím po výstavách, důležité (pokud bych si kupovala pastevecké plemeno) je pro mě zdraví rodičů a typická povaha pro plemeno, pokud mi ukážou např. video s testy povahy rodičů, tak za mě ideál

No, jo tak to je třeba jedno laikům, jako jste vy, co nechcete chovat nic s PP a jezdit po výstavách a chovu se kvalitně a dlouhodobě věnovat. Ale kdo se chcde věnovat nejen výstavám, ale i kvalitnímu chovu a prodávat potom štěňata s PP nejen u nás, ale i třeba prorazit do zahraničí, tak věřte, že tomu to není vůbec jedno, jaké PP má štěně co kupuje a se kterým si zakládá chov. Kdo tomu rozumí, tak ví o čem mluvím. Před pár lety se tu prsili ještě v moderované diskuzi od moskevského strážního psa, jak nepotřebují PP FCI - také si založili svůj klub mimo FCI - jmenoval se tenkrát KOSD - a dnes po pár letech jsou i ti tenkrát nejzarytější zastánci KOSD, kdo z nich mohl nalezlí pod FCI a ukazují na sebe prstem, kdo porušil řády FCI a jeho pes kryje i pod KOSD, aby byl vyloučen. Jo, peníze za prodej štěňat se správnými PP dělají divy a věřte, že cenu ovlivňuje i to, pod jakou organizací jsou vydány PP štěňat co inzerujete. Takže máte opravdu docela laický pohled na věc...

8.3.2016 09:20
bilusik

XXX.XXX.168.4

imattree napsal(a):
Neřekl bych úplně jedno. Nějakou váhu má taky tradice organizace, její hodnoty, způsoby, řády, atd. Čímž nechci tvrdit, že je FCI dokonalá, jen to, že existují k posouzení i jiné hodnoty než plemenná kniha. Pro mě je například tradice spolku velmi důležitá, protože každého něco baví ze začátku, pár měsíců nebo let, co když ale potom přijdou o toho člověka, který vede knihu a který je drží po hromadě, nikomu jinému se do toho nebude chtít a rozpadnou se? Na co mi potom bude jejich PP (Pokud se bavíme o chovatelském záměru, který očividně mají), když nebudu mít organizaci pod kterou odchovávat štěňata s PP?

Přesně.

8.3.2016 09:27

By mě zajímalo jestli ti co nechovají pod fci mají co jíst.
pochybuji, že jsou závislí na tom co si tu kdo myslí.
mají výsledky.

8.3.2016 09:59
bilusik

XXX.XXX.168.4

By mě zajímalo jestli ti co nechovají pod fci mají co jíst.
pochybuji, že jsou závislí na tom co si tu kdo myslí.
mají výsledky.

A jaké mají výsledky třeba pod UCI (většinou neúspěšní chovatelé vyhození od FCI, kterým nezbývalo nic jiného než přeběhnout nebo chovat bez PP ) nebo KOSD - můžete mi je tady nějaké vypsat ty jejich ohromující výsledky ? Zase se dost pletete a píšete laické nesmysly...

8.3.2016 10:12

bilusik napsal(a):
A jaké mají výsledky třeba pod UCI (většinou neúspěšní chovatelé vyhození od FCI, kterým nezbývalo nic jiného než přeběhnout nebo chovat bez PP ) nebo KOSD - můžete mi je tady nějaké vypsat ty jejich ohromující výsledky ? Zase se dost pletete a píšete laické nesmysly...

Víte houby o tom jaký já jsem laik a o uci jsem neřekla ani slovo.
těžko ale zpochybníte organizace o kterých jsem psala.
najít ubohé umím také, stejně tak kluby.
falešných pp pod fci je taky dost a nikde to nevyřvávám. kdo chce, přečte si.
nejdu po klubu, jdu po jedincích.

8.3.2016 10:17
bilusik

XXX.XXX.168.4

Víte houby o tom jaký já jsem laik a o uci jsem neřekla ani slovo.
těžko ale zpochybníte organizace o kterých jsem psala.
najít ubohé umím také, stejně tak kluby.
falešných pp pod fci je taky dost a nikde to nevyřvávám. kdo chce, přečte si.
nejdu po klubu, jdu po jedincích.

A jakých falešných PP od FCI, máte nějaké důkazy nebo jen plácáte něco co nemůžete dokázat ? Jenže když jdete po jedincích, jak píšete, tak jaksi třeba jedinci s PP KOSD nebo UCI vám nebudou vcelku na nic, jejich štěňata by byla vcelku neprodejná (nebo za podstatně menší částku, než štěňata s PP třeba FCI), to snad chápete i vy... Jsou prostě uznávanější organizace a méně uznávanější organizace, tak to je ať se vám to líbí nebo ne.

8.3.2016 10:35

bilusik napsal(a):
A jakých falešných PP od FCI, máte nějaké důkazy nebo jen plácáte něco co nemůžete dokázat ? Jenže když jdete po jedincích, jak píšete, tak jaksi třeba jedinci s PP KOSD nebo UCI vám nebudou vcelku na nic, jejich štěňata by byla vcelku neprodejná (nebo za podstatně menší částku, než štěňata s PP třeba FCI), to snad chápete i vy... Jsou prostě uznávanější organizace a méně uznávanější organizace, tak to je ať se vám to líbí nebo ne.

Zrovna s těmi falešnými pp třeba u krysaříků nebo ta chovatelka od BSP...to nezametete pod koberec.

8.3.2016 10:46

"A jakých falešných PP od FCI, máte nějaké důkazy nebo jen plácáte něco co nemůžete dokázat ?"
Ale tak zrovna nedávno se řešila v TV nějaká aféra o štěňatech s PP (chov FCI), kdy majitelé z nějakého důvodu šli po rodičovství a ejhle, taťka nebyl taťka (či oba či mamka...). A kolik z novopečených majitelů si vyžádá test rodičovství? No, přiznám se, já ne...a PP je jenom papír, ten snese... Kolik klubů v rámci uchovnění odebírá vzorky na stanovení DNA/rodičovství? A jak často se toto využívá?

8.3.2016 11:18

Zápis z jednání fci ukazuje 700 falešných pp jen u jednoho plemene a dodnes nenašli všecky potomky těchto psů. je to veřejně přístupné v pdf.
to jen namátkou. jestli začnu hledat, budu mít zkažený oběd.
ale já fci nepomlouvám.
já si hledám fakta o jedincích jakékoli org.

8.3.2016 11:21
balisek

XXX.XXX.7.95

Ještě dotaz.
proč si kupujete a množíte českého strakatého psa, krysaříka apod., když ti fci pp taky nemají ?

Mýlíte se. Český strakatý pes a krysařík jsou plemena vedená v Národním registru a dostávají průkaz původu od ČMKU jako členského subjektu FCI. Průkaz původu je označený přetiskem "Breed not recognized by the FCI". Původ doložený registrem je nezbytnou podmínkou pro případný pozdější uznávací proces plemene v rámci FCI.

Plemena můžete vystavovat na všech FCI výstavách v ČR a v zemích, kde pro tato plemena vedou registr.

8.3.2016 11:22
Aliens_II

XXX.XXX.77.30

bilusik napsal(a):

Ohromujícíc výsledky?
Takže stručně:
60x šampionát krásy FCI
5x šampionát práce KRaAOP
50x vítězství v handlingových soutěžích KRaAOP
99x vítězství v pracovních soutěží KRaAOP
18x vítězství na celonárodních pracovních přeborech KRaAOP
a další.
To je asi málo co? Když už teda stojíte na základech FCI a přidruženého národního klubu.

Pak odešli a šli svou cestou. V roce 2013. Nejsou tedy neúspěšní a nejsou vyhození.

Nesmysly, nesmysly. Zrovna tady bych to za nesmysly a je za laiky nepovažoval. Pokud se bavíme o chovce a plemenu, kvůli které to téma vzniklo.

Jo, jo, PéPé od FCI a nikdy jinak.

8.3.2016 11:45
bilusik

XXX.XXX.168.4

Zrovna s těmi falešnými pp třeba u krysaříků nebo ta chovatelka od BSP...to nezametete pod koberec.

Ale co to píšete za nesmysly ? Kdo by co někam chtěl zametat ? Podvody nedělá organizace FCI - ale někteří chovatelé, co se pod ní snaží chovat, A to jsou právě ty případy, kdy když se na to přijde, tak je FCI vyhodí a tito jedinci buď dále množí bez PP nebo pod UCI, KOSD či jinými dalko ještě méně důvěryhodnějšími organizacemi. Takže mi z toho vychází stále FCI a jiejí PP lépe než jiné truc organizace, jejichž PP mají ještě daleko menší váhu a chová pod nimi odpad z FCI a toto je třeba také vidět.

8.3.2016 11:51
bilusik

XXX.XXX.168.4

Aliens_II napsal(a):
Ohromujícíc výsledky?
Takže stručně:
60x šampionát krásy FCI
5x šampionát práce KRaAOP
50x vítězství v handlingových soutěžích KRaAOP
99x vítězství v pracovních soutěží KRaAOP
18x vítězství na celonárodních pracovních přeborech KRaAOP
a další.
To je asi málo co? Když už teda stojíte na základech FCI a přidruženého národního klubu.

Pak odešli a šli svou cestou. V roce 2013. Nejsou tedy neúspěšní a nejsou vyhození.

Nesmysly, nesmysly. Zrovna tady bych to za nesmysly a je za laiky nepovažoval. Pokud se bavíme o chovce a plemenu, kvůli které to téma vzniklo.

Jo, jo, PéPé od FCI a nikdy jinak.

...Jo, jo, PéPé od FCI a nikdy jinak... - to nic nemění na faktu, že v Evropských státech patří štěňata s PP FCI k nejžádanějším. A zkuste prodat třeba lovecké, služební nebo společenské plemeno s PP UCI za stejnou cenu jako s PP FCI. Zeptejte se třeba myslivce, jestli by si koupil štěně s PP UCI. Já tam prostě rozdíl vidím a drtivá většina zájemců o štěně by si štěně s PP UCI nikdy nekoupila, protože to je jako kupovat bezpapíráky.

8.3.2016 11:53
bilusik

XXX.XXX.168.4

koňadra napsal(a):
Nemyslím si, že FCI je modla, ale je to organizace s tradicí (jak už tady někdo napsal), sjednocuje plemeno napříč různými státy a nejspíš se nestane, že celá organizace padne, když to nějakého "tahouna" přestane bavit, nebo zemře.
Nějak nechápu, proč mají lidé potřebu zakládat vlastní kluby? Já za tím vidím spíše jen osobní ambice. FCI určuje nějaký rámec, ale nikdo nikomu nebrání, aby si stanovil podmínky chovu přísnější než daný rámec; jsou plemena, která u nás mají přísnější podmínky k chovu než ve zbytku Evropy a funguje to. K čemu mít nějaký klub mimo FCI, když další generace nemají řádný PP a nemohou být tedy porovnáváni / posuzováni s ostatními? Vzniká tak "stát ve státě", čili další plemeno v rámci jednoho plemene, které se po nějakém čase může i lišit od původního plemene. Nějak mě uniká smysl tohoto podnikání.

8.3.2016 11:57

FCI podvody narozdíl od ostatních organizací řeší. Dlouholetý chovatel s chovatelským záměrem si podvod nedovolí, nicméně při jakémkoliv náznaku podezření se s tím můžete obrátit na klub a pak lze nařídit DNA testy.

K těm výstavním úspěchům - známá se byla mrknout u dvou, tuším UCI a IHR (na jedné v Německu) a je to prý doslova a do písmene sranda voříškiáda (nic proti voříškiádám). Rozhodčí nekompetentní, nedodržovala se pravidla, měnila se v průběhu výstavy atd.

Neregistrovaný uživatel

8.3.2016 12:04
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.2

Ono tím, že je FCI prakticky monopol, na který každý slyší - je to největší kynologická organizace na světě, kde se drží stejná pravidla ať už si v jakékoliv zemi na jakékoliv výstavě (samo pod FCI), tak pokud chci chovat jinde než pod FCI, tak každej brzy zjistí, že to prostě úplně nejde...
A nebo se snažit hodně zaujmout - což bezva marketing rozjela Lištička, otázkou je jak dlouho.

I moskeváci hlásali, jak FCI nepotřebují a kde si co si a ejhle, najednou jsou nasáčkování pod FCI - v registru a budou čekat na uznání... Proč asi? Protože FCI je organizace na kterou většina slyší...

Koňadra to napsala velmi pěkně...

8.3.2016 12:14
bilusik

XXX.XXX.168.4

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Ono tím, že je FCI prakticky monopol, na který každý slyší - je to největší kynologická organizace na světě, kde se drží stejná pravidla ať už si v jakékoliv zemi na jakékoliv výstavě (samo pod FCI), tak pokud chci chovat jinde než pod FCI, tak každej brzy zjistí, že to prostě úplně nejde...
A nebo se snažit hodně zaujmout - což bezva marketing rozjela Lištička, otázkou je jak dlouho.

I moskeváci hlásali, jak FCI nepotřebují a kde si co si a ejhle, najednou jsou nasáčkování pod FCI - v registru a budou čekat na uznání... Proč asi? Protože FCI je organizace na kterou většina slyší...

Koňadra to napsala velmi pěkně...

Přesně, o těch moskevácích jsem to také výše psal, a kdo kdysi četl ty staré diskuze, tak se jim dnes musí smát, jak nedodrželi co hlásali a za pár let změnili názor a sami nalezli pod FCI - i ti tenkrát největší odpůrci. Takže na tom asi něco bude, proč je to nejuznávanější organizace.

Neregistrovaný uživatel

8.3.2016 12:20
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.2

bilusik napsal(a):
Přesně, o těch moskevácích jsem to také výše psal, a kdo kdysi četl ty staré diskuze, tak se jim dnes musí smát, jak nedodrželi co hlásali a za pár let změnili názor a sami nalezli pod FCI - i ti tenkrát největší odpůrci. Takže na tom asi něco bude, proč je to nejuznávanější organizace.

Jojo, tak já zakladatelku tehdejšího KOSD znám osobně a vím, jak to tu celé prezentovala...
Taky se musím smát, jak nastal obrat a najednou je tolik zatracovaná FCI potřeba...

8.3.2016 12:23

"tak je FCI vyhodí "
FCI patrně nikoho vyhazovat nebude, on to je v podstatě jenom takový byrokratický aparát, vše řeší národní kynologické organizace, u nás tedy čmku.

Nicméně jsme asi u podstaty a to, že chov dělá chovatel...

jolyha

8.3.2016 12:39
jolyha

XXX.XXX.229.101

bilusik napsal(a):
...Jo, jo, PéPé od FCI a nikdy jinak... - to nic nemění na faktu, že v Evropských státech patří štěňata s PP FCI k nejžádanějším. A zkuste prodat třeba lovecké, služební nebo společenské plemeno s PP UCI za stejnou cenu jako s PP FCI. Zeptejte se třeba myslivce, jestli by si koupil štěně s PP UCI. Já tam prostě rozdíl vidím a drtivá většina zájemců o štěně by si štěně s PP UCI nikdy nekoupila, protože to je jako kupovat bezpapíráky.

Takže o prachy jde prostě v první řadě. No tak konečně už to chápu...

Neregistrovaný uživatel

8.3.2016 12:52
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.2

jolyha napsal(a):

Spíš o prestiž být pod FCI, jakžto největší světovou organizací...

8.3.2016 12:57

"je to největší kynologická organizace na světě, kde se drží stejná pravidla ať už si v jakékoliv zemi na jakékoliv výstavě (samo pod FCI), "

Jaká stejná pravidla?

Neregistrovaný uživatel

8.3.2016 12:58
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.2

"je to největší kynologická organizace na světě, kde se drží stejná pravidla ať už si v jakékoliv zemi na jakékoliv výstavě (samo pod FCI), "

Jaká stejná pravidla?

Zadávají se stejné tituly, organizace výstav je prakticky totožná...

8.3.2016 13:00
bilusik

XXX.XXX.168.4

jolyha napsal(a):

Zase to přetáčíte špatně, jen na příkladu s nějakou hodnotou - tedy penězích vám ukazuji, jaké že průkazy - které organizace jsou mezi chovateli po evropských zemích více ceněny a čí průkazy mají mezi chovateli větší váhu a prestiž. Jak si to vysvětlíte nebo přetočíte, to už je vaše věc.

8.3.2016 13:19

Takže vám co jde o peníze za prodej řešte fci a my co chceme psa budeme kupovat to co si sami ověříme.
jednotlivého chovatele a jeho psy.
necpěte sem uci o tom nikdo nepsal. to jen vy co nemáte jediný argument krom peněz sem cpete uci.
všude se podvádí, všude se krade. to je vlastnost tohoto druhu. lidí.
mám svůj rozum a cit a ten mi fakt fci nenahradí. ani nikdo jiný.

8.3.2016 13:33
bilusik

XXX.XXX.168.4

Takže vám co jde o peníze za prodej řešte fci a my co chceme psa budeme kupovat to co si sami ověříme.
necpěte sem uci o tom nikdo nepsal. to jen vy co nemáte jediný argument krom peněz sem cpete uci.

To tak píšete vy, že jde někomu jen o peníze. Jen to dokazuje, že odchovy s PP FCI jsou v našich končinách žádanější a mají větší prestiž a hodnotu, a že PP FCI jsou důvěryhodnější a štěňata s PP FCI lépe prodejnější - je to uvedeno jako příklad. O co komu v chovu jde, to je každého věc, ale pro mne štěně s PP UCI je rovno jako štěně bez PP a nedal bych za něj o nic víc než za štěně bez PP. A jak jsem psal u loveckých plemen mít zvíře s PP UCI to je jako mít bez PP, na žádné zkoušky nebo závody by vás nepusttili. Je to o prioritách a rozumný člověk tam prostě mezi něktrými organizacemi vidí rozdíl na první pohled.

8.3.2016 13:38
bilusik

XXX.XXX.168.4

Spíš o prestiž být pod FCI, jakžto největší světovou organizací...

Neregistrovaný uživatel

8.3.2016 14:12
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

Prosím vás, co si ověříte u neověřitelné organizace?
Pokud máte oprávněnou pochybnost o původu zvířat pod FCI, a vznesete podezření, tak je nařízená paternita (u plemen, co ji ještě nemají do chovu povinnou). Takže už si něco takovýho lajzne málokdo, navíc PP FCI má status úřední listiny s bezpečnostními prvky jako mají třeba bankovky (vodotist, vlisek z alu folie), takže jejich padělání je nejenom v domácích podmínkách neproveditelné, ale zároveň je ve stejné trestní sazbě jako např. padělání maturitního vysvědčení...
... zatímco u těchto samozvaných organizací si každý bez problémů a beztrestně může tisknout a čmárat co chce, a na jaký chce zvířata...

8.3.2016 14:34
koňadra

XXX.XXX.128.31

"...my co chceme psa budeme kupovat to co si sami ověříme...".

A to se nějak vylučuje? Nebo si myslíte, že my, co chováme pod FCI, si chov neověříme? A myslím, že to máme jednodušší, protože PP od FCI se dá věřit spíš, než nějakému PP natisknutému v obýváku u nějaké "takyorganizace".

Někteří se možná smějí, že FCI není zárukou "křišťálově čistého chovu", ale to není záležitostí FCI, ale slušností jednotlivých chovatelů. A jak píší jiní, jsou-li pochybnosti, udělá se test paternity.

8.3.2016 14:36

bilusik napsal(a):
No, jo tak to je třeba jedno laikům, jako jste vy, co nechcete chovat nic s PP a jezdit po výstavách a chovu se kvalitně a dlouhodobě věnovat. Ale kdo se chcde věnovat nejen výstavám, ale i kvalitnímu chovu a prodávat potom štěňata s PP nejen u nás, ale i třeba prorazit do zahraničí, tak věřte, že tomu to není vůbec jedno, jaké PP má štěně co kupuje a se kterým si zakládá chov. Kdo tomu rozumí, tak ví o čem mluvím. Před pár lety se tu prsili ještě v moderované diskuzi od moskevského strážního psa, jak nepotřebují PP FCI - také si založili svůj klub mimo FCI - jmenoval se tenkrát KOSD - a dnes po pár letech jsou i ti tenkrát nejzarytější zastánci KOSD, kdo z nich mohl nalezlí pod FCI a ukazují na sebe prstem, kdo porušil řády FCI a jeho pes kryje i pod KOSD, aby byl vyloučen. Jo, peníze za prodej štěňat se správnými PP dělají divy a věřte, že cenu ovlivňuje i to, pod jakou organizací jsou vydány PP štěňat co inzerujete. Takže máte opravdu docela laický pohled na věc...

Ano máte pravdu, laikům jako já je to opravdu jedno, mám psy na hlídání a jako společníky, měla jsem psy s PP i bez, teď tomu náhoda chtěla, že mám i křížence, nejdůležitější při výběru štěněte je pro mě zdraví a povaha a musím zaťukat, za 25 let, kdy jsem majitelka psů, jsem měla psy vždy zdravé s povahami typickými pro dané plemeno...tak doufám, že mi to laické štěstí vydrží i nadále.

8.3.2016 14:50
bilusik

XXX.XXX.168.4

Ano máte pravdu, laikům jako já je to opravdu jedno, mám psy na hlídání a jako společníky, měla jsem psy s PP i bez, teď tomu náhoda chtěla, že mám i křížence, nejdůležitější při výběru štěněte je pro mě zdraví a povaha a musím zaťukat, za 25 let, kdy jsem majitelka psů, jsem měla psy vždy zdravé s povahami typickými pro dané plemeno...tak doufám, že mi to laické štěstí vydrží i nadále.

Zdraví a povaha, tak lze vybírat i jedince s PP FCI - to se přece vůbec nevylučuje. Pro mně je také důležité zdraví, povaha, ale i to mít psa s PP, ne křížence vydávané za plemeno a ne mít nějaké PP natisklé doma v obýváku nějaké pochybné organizace. A já za skoro 30 let chovu ( nebo vlastnění psů s PP ) si také nemohu stěžovat a jsem spokojen pod FCI, štěně bez PP nebo UCI bych prostě nechtěl. V našich zeměpisných šířkách zase pro mne vychází chov s PP FCI jako nejlepší a nejprestižnější a nejdůvěryhodnější - ale jako všude je to o lidech, zkušenostech a správném výběru.

Neregistrovaný uživatel

8.3.2016 15:04
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.2

Mám psy jen a pouze s PP FCI - mám je hlídání, ale i jako společníky, to, že objíždíme výstavy vnímám, jako bonus...
U psa mě zajímá povaha, předpoklad zdraví a další předpoklady třeba pro práci. Tedy znám rodokmeny svých psů, co se chorob týče, rovnež mě zajímá povaha - proto mám plemeno s PP, kde je povaha jasně daná - právě tím, že se bonitují jen jedinci se standardní povahou... (Jasně, psa si pak dotváří majitel k obrazu svému.). Pak třeba předpoklady pro práci - jestliže má matka i otec štěněte složeny nějaké zkoušky (a teď nemyslim jen ZOPku), tak logicky to není zásluha jen psovoda, ty psi k tomu musí mít předpoklady. Atd atd...
U křížence či bezpapíráka těžko určíš povahu a těžko určíš předpoklady a už vůbec těžko určíš nějaký předpoklad zdraví...

8.3.2016 15:54

Víte, teď možná ode mne jen taková úvaha...jakmile se zde nahodí téma např. kastrace ano nebo ne...pes s PP nebo ne...atd. tak mi přijde, že s diskuze se stává "hon na čarodějnice", souhlasím s vámi, že je fajn, že máte takové zkušenosti a psy, ale přeci kvůli tomu nejsme my ostatní černé ovce.

Moje první ovčanda byla bez PP...nechtěné spojení u chovatele, který měl jak psa tak fenu (fena neuchovněna- mírně přerostlá, oba rodiče zkoušky z výkonu, fena s výborného chovu, její rodiče taktéž vždy výborní...a "chovatel" náš známý...myslela jsem si, že jsem ke svému účelu koupila velmi kvalitní štěně (jak se říká- čistokrevné bez PP) a tady po těch letech zjistím, že jsem měla kříženku neurčitého původu , s nepředvídatelnou povahou atd...jak to tady píšete každému, kdo má psa bez PP.

Také jsem měla např. psa s PP z nej chovu v republice po (v té době) 2. nejúspěšnější feně v republice a otec štěněte vyhrál celou mezinárodku v Brně, oba rodiče z Francie, v PP 16 amerických a australských šampionů - ani by mě nenapadlo říkat paní, co s námi chodila venčit s afgánkou bez PP, že nechápu, jak si mohla pořídit kříženku, že jedině pes s PP je správné řešení...

Takže...byť jsme všichni pejskaři, mrzí mě, co se tady někdy strhne za šílený boj, zkusme být u některých témat tolerantnější...

8.3.2016 17:13
Aliens_II

XXX.XXX.194.35

Víte, teď možná ode mne jen taková úvaha...jakmile se zde nahodí téma např. kastrace ano nebo ne...pes s PP nebo ne...atd. tak mi přijde, že s diskuze se stává "hon na čarodějnice", souhlasím s vámi, že je fajn, že máte takové zkušenosti a psy, ale přeci kvůli tomu nejsme my ostatní černé ovce.

Moje první ovčanda byla bez PP...nechtěné spojení u chovatele, který měl jak psa tak fenu (fena neuchovněna- mírně přerostlá, oba rodiče zkoušky z výkonu, fena s výborného chovu, její rodiče taktéž vždy výborní...a "chovatel" náš známý...myslela jsem si, že jsem ke svému účelu koupila velmi kvalitní štěně (jak se říká- čistokrevné bez PP) a tady po těch letech zjistím, že jsem měla kříženku neurčitého původu , s nepředvídatelnou povahou atd...jak to tady píšete každému, kdo má psa bez PP.

Také jsem měla např. psa s PP z nej chovu v republice po (v té době) 2. nejúspěšnější feně v republice a otec štěněte vyhrál celou mezinárodku v Brně, oba rodiče z Francie, v PP 16 amerických a australských šampionů - ani by mě nenapadlo říkat paní, co s námi chodila venčit s afgánkou bez PP, že nechápu, jak si mohla pořídit kříženku, že jedině pes s PP je správné řešení...

Takže...byť jsme všichni pejskaři, mrzí mě, co se tady někdy strhne za šílený boj, zkusme být u některých témat tolerantnější...

Páne jo.

8.3.2016 17:24

Už vás chápu.
všecky ostatní organizace včetně ukc a adba mají bezpapíráky.páč mají divné pp.
hlavně ať ta ccoc nemá úspěšnější psy.
to by bylo pozdvižení

Neregistrovaný uživatel

8.3.2016 17:28
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

Už vás chápu.
to by bylo pozdvižení

Problém vidím spíš v tom, že jedinou podmínkou k zíkání PP u těchto organizací je pouhá existence psa - je jedno jak jeho rodiče vypadají, jak se chovají, jaké mají diagnozy, vady, a jestli jsou to vůbec oni

8.3.2016 17:52
bilusik

XXX.XXX.168.4

Už vás chápu.
to by bylo pozdvižení

No, tak k organizacím jako ADBA, UKC, UCI, KOSD bych určitě výhrady měl a zůstanu u nás ve střední Evropě raděj u chovu s PP pod FCI, ten mi stále vychází v porovnání s organizacemi co jsem vypsal nejlépe. V té americké organizaci UKC vystaví PP skoro na vše, něco zkříží, udělají dva tři vrhy a uznají to za plemeno a vystaví na to nějaké pochybné PP a je nové plemeno - takže to také zrovna moc neschvaluji, to FCI má podmínky pro uznávání plemen daleko přísnější a myslím si, že přísnější podmínky v uznávání různých nových rychlokvašně vykřížených plemen jsou lepší. Nebo máte pocit, že ne ?

8.3.2016 17:56
bilusik

XXX.XXX.168.4

Problém vidím spíš v tom, že jedinou podmínkou k zíkání PP u těchto organizací je pouhá existence psa - je jedno jak jeho rodiče vypadají, jak se chovají, jaké mají diagnozy, vady, a jestli jsou to vůbec oni

Přesně. Uznávání plemen jak na běžícím pásu a vystavováné PP na vše jejichž rodiče měli PP bez ohledu na to jestli byli rodiče s vadou nebo nikoliv, žádné povinné výstavy či bonitace (tam to nikdo neřeší ) - to se mi moc nelíbí, to není chov to je anarchie a parodie na chov psů s PP...

8.3.2016 17:58
imattree

XXX.XXX.8.240

Sardullah: Já nejvíce prosazuji PP chov proto, že útulky jsou plné "slepých" psů, kteří nemají návaznost na člověka a tím pádem tam stráví zbytek života. Pes s PP musí být dnes nezaměnitelně označen a registrován, takže se nikdy neocitne "naslepo" v útulku. Leda v případech jako je úmrtí chovatele atd. Pokud by registrovali všichni kdo mají štěňata, tak by mi bylo celkem jedno, kdo jaké psy odchovává, to se bohužel většinou neděje. Tudíž s chovem bez PP nesouhlasím. Druhý hlavní důvod je ten, že nemáme ponětí, kdo jsou naši psi, takže se klidně může stát, že nakryji fenu bratrem nebo synovcem. Stěhování a silnice jsou v dnešní době běžné, takže argument "Já jsem z Varů, on je Kopřivnice" neberu. Za třetí, ten případ co popisujete je právě ono, ta fena neodpovídala standartu, proto nebyla uchovněna, pokud ovšem chceme zachovat plemeno nejde jen tak říct "byla o dva cm vyšší, proč by neměla mít štěňata", protože jde o zachování určitého typu, její štěně může být zase o dva cm vyšší a potom toho štěněte může být i o 4 cm vyšší a pokud si vezmete uchýlení se opačným směrem máme tu taky psa 4 cm pod standartem, což je třeba u plemene, kde je standartní výška 50-56 cm rozdíl 14 cm, což už je docela výrazné.

Jinak nezatracoval bych organizace jen proto, že jsou nové, FCI, taky jednou bylo nové, ale taky bych je hned neadoroval kvůli tomu, že nejsou pod FCI. Proč si teda nezaložili klub s přísnějšími povahovými zkouškami pod FCI? To je to, co mě zajímá. V samotném řádu ČMKU je, že kluby nesmí podmínky chovnosti zjednodušovat, ale mohou je zpřísňovat. Nebo proč nechovali liniově/"nespolupracovali liniově" a nevyužívali jen psy, co jim vyhovují?

Neregistrovaný uživatel

8.3.2016 18:04
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.2

Však já sem nikde nepsala, že bys měla být ovce a podobně...

Psala jsem za sebe, že bych si křížence nebo bezpapíráka prostě nevzala...
Protože mi není úplně jedno, jakou povahu pes bude mít a rovněž mě zajímá z jakého spojení je a s jakými vadami mám počítat co se týče třeba zdraví... Mě by prostě vadilo, že o psovi nic nevím... Mám psy jako hlídače, jako společníky, ale taky jako výstaváky či pracanty. A k tomu předpoklady pes mít prostě musí.
Je mi jasné, že tobě to stačí, poněvadž se psy neobjíždíš výstavy a nezávodíš. Mě holt ne.
Nemám nic proti tomu, když si někdo pořídí psa z útulku - dle mě je to úctyhodný čin...

K čemu jedinému nejsem tolerantní, když někdo množí bezhlavě bezpapíráky, protože Fifinka nebo Alík si musí vrznout, nebo věčné kecy, jak jsou papíráci drahý a papíry jsou jen na výstavu a jak majitelé bezpapíráků tu pak brečí, že naletěli množiteli... atd...

8.3.2016 18:05
bilusik

XXX.XXX.168.4

imattree napsal(a):
Sardullah: Já nejvíce prosazuji PP chov proto, že útulky jsou plné "slepých" psů, kteří nemají návaznost na člověka a tím pádem tam stráví zbytek života. Pes s PP musí být dnes nezaměnitelně označen a registrován, takže se nikdy neocitne "naslepo" v útulku. Leda v případech jako je úmrtí chovatele atd. Pokud by registrovali všichni kdo mají štěňata, tak by mi bylo celkem jedno, kdo jaké psy odchovává, to se bohužel většinou neděje. Tudíž s chovem bez PP nesouhlasím. Druhý hlavní důvod je ten, že nemáme ponětí, kdo jsou naši psi, takže se klidně může stát, že nakryji fenu bratrem nebo synovcem. Stěhování a silnice jsou v dnešní době běžné, takže argument "Já jsem z Varů, on je Kopřivnice" neberu. Za třetí, ten případ co popisujete je právě ono, ta fena neodpovídala standartu, proto nebyla uchovněna, pokud ovšem chceme zachovat plemeno nejde jen tak říct "byla o dva cm vyšší, proč by neměla mít štěňata", protože jde o zachování určitého typu, její štěně může být zase o dva cm vyšší a potom toho štěněte může být i o 4 cm vyšší a pokud si vezmete uchýlení se opačným směrem máme tu taky psa 4 cm pod standartem, což je třeba u plemene, kde je standartní výška 50-56 cm rozdíl 14 cm, což už je docela výrazné.

Jinak nezatracoval bych organizace jen proto, že jsou nové, FCI, taky jednou bylo nové, ale taky bych je hned neadoroval kvůli tomu, že nejsou pod FCI. Proč si teda nezaložili klub s přísnějšími povahovými zkouškami pod FCI? To je to, co mě zajímá. V samotném řádu ČMKU je, že kluby nesmí podmínky chovnosti zjednodušovat, ale mohou je zpřísňovat. Nebo proč nechovali liniově/"nespolupracovali liniově" a nevyužívali jen psy, co jim vyhovují?

Jako chybu vidím to, že většina výše zmiňovaných klubů UCI, UKC, ADBA, apod má podmínky na uchovnění -mnohdy nemusí být k uchovnění vůbec nic, jen to že měli PP rodiče - což je strašně málo, vydání PP a uznání za plemeno právě daleko měkčí než FCI, a to vidím jako chybu. A kdyby si udělali podmínky stejné nebo tvrdší než má FCI - to by jim tam už právě nikdo nelezl, proto to mají bohužel naopak...

8.3.2016 18:11
imattree

XXX.XXX.8.240

bilusik napsal(a):
Jako chybu vidím to, že většina výše zmiňovaných klubů UCI, UKC, ADBA, apod má podmínky na uchovnění -mnohdy nemusí být k uchovnění vůbec nic, jen to že měli PP rodiče - což je strašně málo, vydání PP a uznání za plemeno právě daleko měkčí než FCI, a to vidím jako chybu. A kdyby si udělali podmínky stejné nebo tvrdší než má FCI - to by jim tam už právě nikdo nelezl, proto to mají bohužel naopak...

Tuhle reakci trochu nechápu. Proč, když mají klub mimo FCI s více lidmi a chovají podle svých, na povahu přísnějších podmínek, by nemohli chovat pod FCI s těmi samými lidmi ve svém FCI klubu, kde by si stanovili přísnější podmínky na povahu? To je to, o co mi jde, nebo proč na to vůbec potřebují klub. Když chovám liniově (Což oni v podstatě dělají) hledím na určité znaky jinak než se na ně hledí na bonitaci a podle toho vybírám jedince.

8.3.2016 18:20
bilusik

XXX.XXX.168.4

imattree napsal(a):
Tuhle reakci trochu nechápu. Proč, když mají klub mimo FCI s více lidmi a chovají podle svých, na povahu přísnějších podmínek, by nemohli chovat pod FCI s těmi samými lidmi ve svém FCI klubu, kde by si stanovili přísnější podmínky na povahu? To je to, o co mi jde, nebo proč na to vůbec potřebují klub. Když chovám liniově (Což oni v podstatě dělají) hledím na určité znaky jinak než se na ně hledí na bonitaci a podle toho vybírám jedince.

Já zase nechápu vaší reakci. A jaký klub konkrétně myslíte ? Je dost chovatelských klubů, co chovají pod FCI a svým klubovým řádem si podmínky pro uchovnění a zdravotní testy zpřísní ještě nad rámec FCI (ať co se týče zdravotních vyšetření, výstav, či povahy). Takže nevidím důvod k zakládání nějaké jiné organizace mimo FCI. Naopak jak jsem psal já UCI a UKC mají podmínky pro nějaké uchovnění nebo vydávání PP daleko měkčí a benevoletnější - vydávat PP na štěňata, jen že měli rodiče PP (a rodiče nemusí mít ani výstavu, ani bonitaci ani zdravotní vyšetření) mi správné prostě nepřijde a neměl bych k takové organizaci důvěru.

8.3.2016 18:30
imattree

XXX.XXX.8.240

bilusik napsal(a):
Já zase nechápu vaší reakci. A jaký klub konkrétně myslíte ? Je dost chovatelských klubů, co chovají pod FCI a svým klubovým řádem si podmínky pro uchovnění a zdravotní testy zpřísní ještě nad rámec FCI (ať co se týče zdravotních vyšetření, výstav, či povahy). Takže nevidím důvod k zakládání nějaké jiné organizace mimo FCI. Naopak jak jsem psal já UCI a UKC mají podmínky pro nějaké uchovnění nebo vydávání PP daleko měkčí a benevoletnější - vydávat PP na štěňata, jen že měli rodiče PP (a rodiče nemusí mít ani výstavu, ani bonitaci ani zdravotní vyšetření) mi správné prostě nepřijde a neměl bych k takové organizaci důvěru.

No to já celou dobu píši: "Proč si nezaložili klub pod FCI s přísnějšími podmínkami do chovu?" a taky "Proč eventuelně nechovali jen liniově, na co jim ten nový klub je?".

8.3.2016 18:34

bilusik napsal(a):
No, tak k organizacím jako ADBA, UKC, UCI, KOSD bych určitě výhrady měl a zůstanu u nás ve střední Evropě raděj u chovu s PP pod FCI, ten mi stále vychází v porovnání s organizacemi co jsem vypsal nejlépe. V té americké organizaci UKC vystaví PP skoro na vše, něco zkříží, udělají dva tři vrhy a uznají to za plemeno a vystaví na to nějaké pochybné PP a je nové plemeno - takže to také zrovna moc neschvaluji, to FCI má podmínky pro uznávání plemen daleko přísnější a myslím si, že přísnější podmínky v uznávání různých nových rychlokvašně vykřížených plemen jsou lepší. Nebo máte pocit, že ne ?

Copak na vaše vadné jedince se pp nevystavují ? si trochu lžete do kapsy.
odkud fci vzala psy pod sebe aby je mohla uznat a vydat pp ?

zvláštní je, že já žádnou org. neurážím, vážím si jednotlivců co něco dokázali, ale vy si dovolíte okecávat ukc aniž byste znal jediného psa odtamtud.
důležité pro mne je, že se mám čemu smát. děkuji

tady nejde o to kdo to sdružuje.

nebo jste neschopní chovat dobré psy bez klubu ?

nemusíte odpovídat, již jsme si obrázek udělali.

8.3.2016 18:35
bilusik

XXX.XXX.168.4

imattree napsal(a):
No to já celou dobu píši: "Proč si nezaložili klub pod FCI s přísnějšími podmínkami do chovu?" a taky "Proč eventuelně nechovali jen liniově, na co jim ten nový klub je?".

Jasně, už si rozumíne. Takže vlastně tvrdíme to samé a shodneme se na tom, že si nemuseli zakládat nové organizace mimo FCI - stačilo si zpřísnit podmínky v rámci chovatelského klubu FCI, tak jako to udělali některé kluby.

Neregistrovaný uživatel

8.3.2016 18:38
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

imattree napsal(a):

Ale vždyť FCI nikomu nebrání chovat povahově nadprůměrné jedince - naopak, pokud budou mít lepší zvířata než ti ostatní, tak o ně bude zájem, a budou mít prestiž .
My máme taky do chovu povinný jen povahový test (kromě zdravotních a paternity), ale já na zvířatech bez všestranných zkoušek ze zásady nechovám a chovat nebudu, a FCI mi rozhodně nebrání v tom chovat na nadprůměrných zvířatech!

8.3.2016 18:42
bilusik

XXX.XXX.168.4

zvláštní je, že já žádnou org. neurážím, vážím si jednotlivců co něco dokázali, ale vy si dovolíte okecávat ukc aniž byste znal jediného psa odtamtud.

Ne nelžu si do žádné kapsy na rozdíl od vás a píšete zase nesmysly, protiřečíte si a nevidíte ten problém, co jsem napsal. Některé organizace vystavují, jak již jsem vypsal třeba vámi zmiňovaná UKC - vystaví PP na štěňata jen proto, že měli PP rodiče, aniž by ty rodiče museli na nějakou výstavu, či bonitaci nebo na ně muselo být děláno třeba vyšetření DKK - a jak již jsem napsal k takové organizaci a k takovému systému prostě nemám důvěru, když se vystavují PP jen díky tomu, že měli PP třeba nestandardní rodiče - tam je z chovu nikdo nevyřadí, když nedělají ani výstavu, ani bonitaci ani žádné zdravotn vyšetření. O vašem tvrzení, kdy to přetáčíte mimo a nechcete vidět podstatu problému - že chovat něco jakoby s PP bez žádných podmínek je špatně, to už mi také stačí to už jsem si taky udělal obrázek, a taky už nemusíte odpovídat... A jinak nepotřeboval bych žádnou organizaci, ale z těch co tu jsou a co vy jste vypsala mi FCI vychází stále pro chov nejlépe a s nejpřísnějšími podmínkami.

8.3.2016 18:47
imattree

XXX.XXX.8.240

Ne, nevystaví PP i "vadným jedincům", ale v některých organizacích na nich i dále chovají, o to jde.

8.3.2016 18:49
imattree

XXX.XXX.8.240

Ale vždyť FCI nikomu nebrání chovat povahově nadprůměrné jedince - naopak, pokud budou mít lepší zvířata než ti ostatní, tak o ně bude zájem, a budou mít prestiž .
My máme taky do chovu povinný jen povahový test (kromě zdravotních a paternity), ale já na zvířatech bez všestranných zkoušek ze zásady nechovám a chovat nebudu, a FCI mi rozhodně nebrání v tom chovat na nadprůměrných zvířatech!

O to mi jde, pokud CCOC argumetují jen tím, že se jim nelíbí směr, kterým se odvíjí povaha plemene, tak mohli dát chovat pod FCI, jen do svého chovu vybírat určité jedince. To tu celou dobu tvrdím a ptám se na jiné (Relevantní) důvody jejich odchodu.

8.3.2016 18:50
manako

XXX.XXX.226.36

imattree napsal(a):
Ne, nevystaví PP i "vadným jedincům", ale v některých organizacích na nich i dále chovají, o to jde.

Vystaví PP i vadným jedincům a dále na nich s PP chovají protože se v těchto některých organizacích vystavují PP jen díky tomu, že měli PP rodiče třeba UKC, UCI. A nikdo tam nic neřeší a nezkoumá. Viz vámi zmiňované organizace, kde vystavují PP v podstatě dědičně, což je samozřejmě špatně o to jde.

8.3.2016 18:52

Však já sem nikde nepsala, že bys měla být ovce a podobně...

Psala jsem za sebe, že bych si křížence nebo bezpapíráka prostě nevzala...
Protože mi není úplně jedno, jakou povahu pes bude mít a rovněž mě zajímá z jakého spojení je a s jakými vadami mám počítat co se týče třeba zdraví... Mě by prostě vadilo, že o psovi nic nevím... Mám psy jako hlídače, jako společníky, ale taky jako výstaváky či pracanty. A k tomu předpoklady pes mít prostě musí.
Je mi jasné, že tobě to stačí, poněvadž se psy neobjíždíš výstavy a nezávodíš. Mě holt ne.
Nemám nic proti tomu, když si někdo pořídí psa z útulku - dle mě je to úctyhodný čin...

K čemu jedinému nejsem tolerantní, když někdo množí bezhlavě bezpapíráky, protože Fifinka nebo Alík si musí vrznout, nebo věčné kecy, jak jsou papíráci drahý a papíry jsou jen na výstavu a jak majitelé bezpapíráků tu pak brečí, že naletěli množiteli... atd...

Nejsem v žádném případě pro množení bezpapírových psů...i když ani u psa s PP nemá člověk jistotu, že bude v pohodě...ale samozřejmě člověk má jakous takous jistotu, že rodiče odpovídali standardu, povaze plemene, u některých plemen zkoušky. O to se nepřu.
Pokud budu chovatel, tak vám musím dát za pravdu. A musím říct, že i ve většině diskuzních témat s vámi musím souhlasit.

Jen pořád prostě nerozumím tomu, když nebudu chtít chovat a např. chci si pořídit kavkazana na hlídání...myslím, že mi bude jedno s jakým PP štěně bude...pokud rodiče jsou zdraví, typická povaha, odpovídají standardu...pak u mě tedy rozhoduje, prostředí v jakém štěně vyrostlo a původ rodičů...nebo je to jinak? V tomto ohledu jsem opravdu laik...asi i naivní...

Hypotetická otázka pro všechny...proč si tedy nemám kupovat štěně, které nemá PP od FCI, když jinak má perfektní původ? Ráda bych, aby mi to konečně někdo vysvětlil, abych následně pochopila spory o tom, kdo pod čím chová?

8.3.2016 18:55
imattree

XXX.XXX.8.240

manako napsal(a):
Vystaví PP i vadným jedincům a dále na nich s PP chovají protože se v těchto některých organizacích vystavují PP jen díky tomu, že měli PP rodiče třeba UKC, UCI. A nikdo tam nic neřeší a nezkoumá. Viz vámi zmiňované organizace, kde vystavují PP v podstatě dědičně, což je samozřejmě špatně o to jde.

Tam mám překlep, vystaví ho. Jaké organizace, kromě CCOC, jsem já zmiňoval? Jeden člověk nepochopil, co jsem psal a teď si všichni myslí, že jsem chovatelem pod UCI, to píši tak nesrozumitelně?

8.3.2016 18:57
imattree

XXX.XXX.8.240

Nejsem v žádném případě pro množení bezpapírových psů...i když ani u psa s PP nemá člověk jistotu, že bude v pohodě...ale samozřejmě člověk má jakous takous jistotu, že rodiče odpovídali standardu, povaze plemene, u některých plemen zkoušky. O to se nepřu.
Pokud budu chovatel, tak vám musím dát za pravdu. A musím říct, že i ve většině diskuzních témat s vámi musím souhlasit.

Jen pořád prostě nerozumím tomu, když nebudu chtít chovat a např. chci si pořídit kavkazana na hlídání...myslím, že mi bude jedno s jakým PP štěně bude...pokud rodiče jsou zdraví, typická povaha, odpovídají standardu...pak u mě tedy rozhoduje, prostředí v jakém štěně vyrostlo a původ rodičů...nebo je to jinak? V tomto ohledu jsem opravdu laik...asi i naivní...

Hypotetická otázka pro všechny...proč si tedy nemám kupovat štěně, které nemá PP od FCI, když jinak má perfektní původ? Ráda bych, aby mi to konečně někdo vysvětlil, abych následně pochopila spory o tom, kdo pod čím chová?

Kvůli ověřitelnosti toho průkazu. Papír snese všechno.

Neregistrovaný uživatel

8.3.2016 19:01
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

Podle mě je každýho věc, odkud si pořídí psa na zahradu, ale ať se pak nediví, že má rtg 4/4, je hluchý, nebo má místo 70 cm v kohoutku 50cm, když to u několika generací zpět nikoho nehákovalo (popř. vznikly na vyřazených zvířatech z FCI).

8.3.2016 19:02

imattree napsal(a):

Takže nejprve u matky mé NO (přerostlá o 4cm, při zachování rámce a proporcí), je samozřejmé, že takovou fenu nikdo neuchovní, ale vzhledem k jejímu původu, povaze, zdraví a pracovním a povahovým vlastnostem, jako matka mého budoucího štěněte ideální (znala jsem osobně oba rodiče mého štěněte a babičku také) samozřejmě s tím, že na mojí feně nebylo dále chováno.

A teď na téma chov s PP a plné útulky:
myslím, že na tom se tady všichni shodneme...proto nechápu, pokud nastane téma kastrace, je většina účastníků diskuze proti...cože to těm nebohým psům a fenám páníčci dělají...a že jediná prevence nechtěného nakrytí je fenu HLÍDAT, HLÍDAT A HLÍDAT...to mi fakt přijde licoměrné

i když můj pohle je zaujatý, mám vykastrovanou fenu (prvotně jako zdravotní prevence).

8.3.2016 19:08
imattree

XXX.XXX.8.240

Takže nejprve u matky mé NO (přerostlá o 4cm, při zachování rámce a proporcí), je samozřejmé, že takovou fenu nikdo neuchovní, ale vzhledem k jejímu původu, povaze, zdraví a pracovním a povahovým vlastnostem, jako matka mého budoucího štěněte ideální (znala jsem osobně oba rodiče mého štěněte a babičku také) samozřejmě s tím, že na mojí feně nebylo dále chováno.

A teď na téma chov s PP a plné útulky:
myslím, že na tom se tady všichni shodneme...proto nechápu, pokud nastane téma kastrace, je většina účastníků diskuze proti...cože to těm nebohým psům a fenám páníčci dělají...a že jediná prevence nechtěného nakrytí je fenu HLÍDAT, HLÍDAT A HLÍDAT...to mi fakt přijde licoměrné

i když můj pohle je zaujatý, mám vykastrovanou fenu (prvotně jako zdravotní prevence).

Ano, ale na sourozencích klidně někdo mohl a na jejich potomcích taky, nebo víte, jak to bylo se všemi? Já vás neodsuzuji, jen říkám, co si myslím. Pokud tomu chci říkat plemeno, musí mít nějaké odpovídající předky. Plemeno je jednotná linie zvířat, která si jsou po všech stránkách velmi podobná a pokud ho chceme zachovat, musíme si určit nějaké hranice (Standart), kterého se budeme držet, vezměte si např. kokry, v Americe se nedrželi UK standartu a už tu máme nové plemeno.

Já jsem pro kastraci jedinců, kteří nejsou k chovu, lepší, než "nehody", ale nestrhávejme tuhle diskuzi tímhle směrem.

8.3.2016 19:10

Podle mě je každýho věc, odkud si pořídí psa na zahradu, ale ať se pak nediví, že má rtg 4/4, je hluchý, nebo má místo 70 cm v kohoutku 50cm, když to u několika generací zpět nikoho nehákovalo (popř. vznikly na vyřazených zvířatech z FCI).

Takže v organizacích jiných než FCI jsou převážně chovatelé, kterým je jedno na čem chovají?
No to se mi snad ani nechce věřit.

Prosím pokud je zde někdo, kdo má psa s PP jiným než od FCI, můžete napsat svoje zkušenosti...ať již pozitivní nebo negativní...toto téma mě opravdu začalo zajímat...

8.3.2016 19:13
imattree

XXX.XXX.8.240

Takže v organizacích jiných než FCI jsou převážně chovatelé, kterým je jedno na čem chovají?

Prosím pokud je zde někdo, kdo má psa s PP jiným než od FCI, můžete napsat svoje zkušenosti...ať již pozitivní nebo negativní...toto téma mě opravdu začalo zajímat...

To nikdo neříká, jde o to, že to tam nikdo (Kromě těch zodpovědných chovatelů) nekontroluje a jak víme, lidé hledají snadné cesty. Navíc, proč by zakládali svoji organizaci, pokud by dělali to samé jako FCI, která má století tradic a mezinárodní i zákonné uznání?

8.3.2016 19:14
balisek

XXX.XXX.7.95

8.3.2016 19:14

imattree napsal(a):
Ano, ale na sourozencích klidně někdo mohl a na jejich potomcích taky, nebo víte, jak to bylo se všemi? Já vás neodsuzuji, jen říkám, co si myslím. Pokud tomu chci říkat plemeno, musí mít nějaké odpovídající předky. Plemeno je jednotná linie zvířat, která si jsou po všech stránkách velmi podobná a pokud ho chceme zachovat, musíme si určit nějaké hranice (Standart), kterého se budeme držet, vezměte si např. kokry, v Americe se nedrželi UK standartu a už tu máme nové plemeno.

Já jsem pro kastraci jedinců, kteří nejsou k chovu, lepší, než "nehody", ale nestrhávejme tuhle diskuzi tímhle směrem.

Ano máte pravdu, ale já jsem nebyla chovatelka...pouze jsem jedno ze štěňat odebrala...a tady by bylo jediné řešení k zamezení dalšího chovu na těchto štěňatech...utracení...

Neregistrovaný uživatel

8.3.2016 19:16
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

balisek napsal(a):
Hádanka: Copak je to za pejsky?

Nejsou to ty inovace z UCI - turský harlekýn a to druhý těžko říct... ?

8.3.2016 19:16
imattree

XXX.XXX.8.240

Ano máte pravdu, ale já jsem nebyla chovatelka...pouze jsem jedno ze štěňat odebrala...a tady by bylo jediné řešení k zamezení dalšího chovu na těchto štěňatech...utracení...

Ne, řešením by bylo, že by chovatel všechna štěňata očipoval/otetoval zaregistroval na sebe na úřadě a po prodeji by je noví majitelé přeregistrovali (A stejně tak, pokud by na psech dále chovali), tím pádem by psi měli stále návaznost na nějakého člověka.

8.3.2016 19:17
imattree

XXX.XXX.8.240

Nejsou to ty inovace z UCI - turský harlekýn a to druhý těžko říct... ?

Jo, turský harlekýn mne taky napadl a to druhé taky nevím.2 vypadají jak vlkodaví štěňata a zbytek jak kříženci NO+jiný ovčák.

8.3.2016 19:24
balisek

XXX.XXX.7.95

Přesně tak - první obrázek je Turský harlekýn. Oříšek, kterého si jako UCI plemeno nechal uznat jakýsi pan Martínek.

Ti druzí "každý pes jiná ves" taky patří pod UCI plemeno a dokonce všichni dokonce pod stejné - je to "plemeno" ČERNÝ ŠERY. Co tam po tom, že stejně jako u turského harlekýna pomalu nenajdete dav stejně vypadající psysmajlík.

Tolik ke kvalitě UCI chovu...

Neregistrovaný uživatel

8.3.2016 19:25
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.2

Přesně v tomhle je ten háček... chci si pořídit kavkazana na hlídání...
A jak zjistíš, že to štěně, které si kupuješ je skutečně kavkazan? když k němu nemáš žádný "doklad" který by prokázal jeho původ?
Chceš kavkazana a pak ti z údajného kavkazana vyroste tohle (viz obr.) ?
S povahou dupneš a pes bere kramle... Tedy těžce mimo povahu pastevce.

Pokud chceš dané plemeno, tak chtěj originál se vším všudy. Né napodobeninu podobnou plemeni. Další věc, pokud chceš dané plemeno a víš, že ho chceš jen jako kámoše, tak stačí se zmínit chovateli a naféra mu říct, že se psem žádné chovatelské ambice nemáš.
A chovatel ti nabídne štěně, které pro další chov nebude vhodné - žádný vrh není 100% (jsou to štěňata která mají horší pigment, jsou to štěňata která mají barevnou vadu - třeba nežádoucí flek na hrudi, nebo na hlavě, jsou to štěňata třeba se špatným skusem, ale taky štěňata, kterým neslezli kulky, atd... - to psovi na zahradě bude fakt jedno, do chovu už takového psa prostě nedáš. A chovatel ti takové štěně rád nechá i za cenu bezpapíráka).
Sice nemáš psa do chovu, ale máš PP - tedy doklad o tom, že máš to plemeno které chceš.
Pokud nechceš plemeno, jdi do útulku...

Neregistrovaný uživatel

8.3.2016 19:28
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

balisek napsal(a):
Přesně tak - první obrázek je Turský harlekýn. Oříšek, kterého si jako UCI plemeno nechal uznat jakýsi pan Martínek.

Ti druzí "každý pes jiná ves" taky patří pod UCI plemeno a dokonce všichni dokonce pod stejné - je to "plemeno" ČERNÝ ŠERY. Co tam po tom, že stejně jako u turského harlekýna pomalu nenajdete dav stejně vypadající psysmajlík.

Tolik ke kvalitě UCI chovu...

Možná mám snížený rozlišovací schopnosti, ale mně ten druhý "černý šery" moc černý nepříjde:-D, ale obě "plemena" jsou dobrý úlet

8.3.2016 19:28

imattree napsal(a):
Ne, řešením by bylo, že by chovatel všechna štěňata očipoval/otetoval zaregistroval na sebe na úřadě a po prodeji by je noví majitelé přeregistrovali (A stejně tak, pokud by na psech dále chovali), tím pádem by psi měli stále návaznost na nějakého člověka.

Štěně jsem odebírala v roce 1990, co se týkalo registrace štěňat a podobných věcí u nechtěného vrhu bez PP, myslím, že to příliš nikdo neřešil.
Myslím, že v té době se to opravdu nějak neřešilo celkově, když jsem šla s ovčandou a lidé, co měli co dočinění s NO se zeptali odkud mám štěně, tak stačilo říct, že je po Prášilovský feně...jejich chov byl v té době u nás pojem...a nikoho opravdu nezajímalo, zda je s PP nebo bez...
Hlavně u většiny rodinných domů byli jako hlídači převážně NO bez PP, popř. kříženci NO...
kteří byli za hubičku popř zadarmo.

8.3.2016 19:36
imattree

XXX.XXX.8.240

Štěně jsem odebírala v roce 1990, co se týkalo registrace štěňat a podobných věcí u nechtěného vrhu bez PP, myslím, že to příliš nikdo neřešil.
Myslím, že v té době se to opravdu nějak neřešilo celkově, když jsem šla s ovčandou a lidé, co měli co dočinění s NO se zeptali odkud mám štěně, tak stačilo říct, že je po Prášilovský feně...jejich chov byl v té době u nás pojem...a nikoho opravdu nezajímalo, zda je s PP nebo bez...
Hlavně u většiny rodinných domů byli jako hlídači převážně NO bez PP, popř. kříženci NO...
kteří byli za hubičku popř zadarmo.

No ale jde o to množství psů v útulcích. Já nijak neshazuji vaši fenu nebo vás, ale pokud byste ji v noci přivázala u útulku nikdo ji s vámi či chovatel už nespojí, ať už byste chtěla, nebo ne, o to jde. Práve registraci bez PP nikdo neřeší ani teď. Kdyby se ke každému kdo odchoval štěňata a nezaregistroval je dostala informace, kolik štěňat, vnoučat a pravnoučat je v útulcích, asi by si další vrh rozmyslel.

8.3.2016 19:37

Wulfino...
tak u mě jasně pokud budu chtít plemeno, tak jedině s PP (třeba u těch kavkazanů...známý si koupil štěně "kavkazana" na trhu...vyrostla mu z toho krásná kříženka asi s NO"

Mám to chápat tak, že pokud chovatel chová pod jinou organizací může si defakto vyprodukovat co chce např. "křížence" s PP té konkrétní organizace?
Prosím víš o nějakém konkrétním příkladu?

Opravdu se zde nezastávám jiných klubů ani chovu bez PP.

8.3.2016 19:38
lady.maya

XXX.XXX.115.204

Já se vratim k té CCOC. Pročetla jsem pozorně jejich web a web klubu zastřešujicí kavkazáky a našla jednu zajímavost. FCI nedovoluje zařadit k chovu modrou barvu, protože v zemi původu existuje nějaká studie, kde se praví, že tahle barevná mutace na sebe váže velké zdravotní problémy. Jsem téměř laik, co je na tom pravd, nevim... Ale zajímavé je to, že CCOC modrou barvu uznává.

8.3.2016 19:38
imattree

XXX.XXX.8.240

Wulfino...
tak u mě jasně pokud budu chtít plemeno, tak jedině s PP (třeba u těch kavkazanů...známý si koupil štěně "kavkazana" na trhu...vyrostla mu z toho krásná kříženka asi s NO"

Mám to chápat tak, že pokud chovatel chová pod jinou organizací může si defakto vyprodukovat co chce např. "křížence" s PP té konkrétní organizace?

Ano, tak to máte chápat, viz. černý šery a turský harlekýn.

8.3.2016 19:42

imattree napsal(a):
No ale jde o to množství psů v útulcích. Já nijak neshazuji vaši fenu nebo vás, ale pokud byste ji v noci přivázala u útulku nikdo ji s vámi či chovatel už nespojí, ať už byste chtěla, nebo ne, o to jde. Práve registraci bez PP nikdo neřeší ani teď. Kdyby se ke každému kdo odchoval štěňata a nezaregistroval je dostala informace, kolik štěňat, vnoučat a pravnoučat je v útulcích, asi by si další vrh rozmyslel.

Nezlobte se o zvířatech v útulcích ani nemohu diskutovat...nezodpovědnost jejich "majitelů" a za mě i bezcitnost (nebo oni nemají ke svým psům citový vztah?) mě přivádí k varu a vzteky nevidím.

8.3.2016 19:42
balisek

XXX.XXX.7.95

Možná mám snížený rozlišovací schopnosti, ale mně ten druhý "černý šery" moc černý nepříjde:-D, ale obě "plemena" jsou dobrý úlet

Nebuďte detailista a vyšlechtěte si vlastní plemeno! Nic na tom není. Pořiďte si nějakého ořecha, napište ořeší standard a nechte si to podepsat někomu z místní UCI. Pak si už jen zajedete s ořechem třeba na mezinárodku do kulturáku v Tymákově a máte to.

Neregistrovaný uživatel

8.3.2016 19:43
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

Wulfino...

V podstatě ano, a o nějakém příkladu se člověk těžko dozví. Odkud taky - kde není žalobce, není ani soudce, zatímco o průšvihu nebo podvodu u FCI ví okamžitě celá republika, a propírá se to na netu horem dolem.

8.3.2016 19:43
imattree

XXX.XXX.8.240

Nezlobte se o zvířatech v útulcích ani nemohu diskutovat...nezodpovědnost jejich "majitelů" a za mě i bezcitnost (nebo oni nemají ke svým psům citový vztah?) mě přivádí k varu a vzteky nevidím.

No právě nemají, ani citový, ani právní (Nejsou registrovaní, tudíž ani dohledatelní), takže se snadno zbaví zodpovědnosti a proto si psa pořídí každý, kdo na to jen pomyslí. Což se v PP chovu nestane, viz. krycí list, zápis vrhu, plemenná kniha, čipování, kupní smlouvy, ...

Neregistrovaný uživatel

8.3.2016 19:50
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

balisek napsal(a):
Nebuďte detailista a vyšlechtěte si vlastní plemeno! Nic na tom není. Pořiďte si nějakého ořecha, napište ořeší standard a nechte si to podepsat někomu z místní UCI. Pak si už jen zajedete s ořechem třeba na mezinárodku do kulturáku v Tymákově a máte to.

Dobře, jdu na to! Máme doma bordery a belgičáky, tak to sprsknu dohromady, a mohlo by se to jmenovat třeba moravský border ovčák .
A do Tymákova nejedu - udělám si mezinárodku u nás v sokolovně - můžete to třeba pískat

8.3.2016 19:55

To vám tady nikdo nevysvětlí.
nebo vlastně jo. takhle. perfektní původ bez fci nelze

Neregistrovaný uživatel

8.3.2016 19:56
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.2

balisek napsal(a):

Samozřejmě, mám v plánu sprsknout Pyrenejce a Berňáka...
Plemeno se bude jmenovat Pyber a uchovňovat budu i se 4/4...
(samozřejmě vtip...).

Neregistrovaný uživatel

8.3.2016 19:58
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

Samozřejmě, mám v plánu sprsknout Pyrenejce a Berňáka...
Plemeno se bude jmenovat Pyber a uchovňovat budu i se 4/4...
(samozřejmě vtip...).

Tak dojeďte na výstavu

8.3.2016 19:59
imattree

XXX.XXX.8.240

Dobře, jdu na to! Máme doma bordery a belgičáky, tak to sprsknu dohromady, a mohlo by se to jmenovat třeba moravský border ovčák .
A do Tymákova nejedu - udělám si mezinárodku u nás v sokolovně - můžete to třeba pískat

Ne, správně česky, hraniční ovčák!

8.3.2016 20:00
imattree

XXX.XXX.8.240

To vám tady nikdo nevysvětlí.
nebo vlastně jo. takhle. perfektní původ bez fci nelze

Ale to jen vy pořád překrucujete...

Neregistrovaný uživatel

8.3.2016 20:01
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

imattree napsal(a):
Ne, správně česky, hraniční ovčák!

My tu žádný hranice nemáme, tak to bude Moravský bordel ovčák - tomu už by měl každý rozumět

8.3.2016 20:04
imattree

XXX.XXX.8.240

My tu žádný hranice nemáme, tak to bude Moravský bordel ovčák - tomu už by měl každý rozumět

Přeci hranice Čech a Moravy! Eventuelně, krajů, okresů, obcí nebo sousedních pozemků, to zvlášť, když do chovu neplánovaně přijmete i sousedovic psy, to bude akorát z hranice

Neregistrovaný uživatel

8.3.2016 20:08
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

imattree napsal(a):
Přeci hranice Čech a Moravy! Eventuelně, krajů, okresů, obcí nebo sousedních pozemků, to zvlášť, když do chovu neplánovaně přijmete i sousedovic psy, to bude akorát z hranice

Když my jsme odevšad tak nějak uprostřed, a sousedy díky bohu taky nemáme. Ale Vy nejste úplně blbej - nechcete mi dělat poradce chovu, nebo aspoň rozhodčího na mé výstavě?

8.3.2016 20:10
imattree

XXX.XXX.8.240

Když my jsme odevšad tak nějak uprostřed, a sousedy díky bohu taky nemáme. Ale Vy nejste úplně blbej - nechcete mi dělat poradce chovu, nebo aspoň rozhodčího na mé výstavě?

Bohužel specializuji se na svojšické horské teriéry (To máme doma)

Neregistrovaný uživatel

8.3.2016 20:12
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

imattree napsal(a):
Bohužel specializuji se na svojšické horské teriéry (To máme doma)

To neva, tak si je vystavíte, a pak půjdete posuzovat ty moje (když něco nebudete vědět, tak vám budu radit ).

8.3.2016 20:14

Dotaz. když jsem ten laik.
čmku mi zakáže chov pro nějaký průšvih.
může si manžel, bratr, apod. zaregistrovat chovku a jet dál ?

8.3.2016 20:14

Klíč k pochopení proč vznikl CCOC je v tom, co se dělo v Klubu ruských a asijských ovčáckých psů v letech 2012 a 2013. Doporučuji přečíst, zajímavé čtení...
http://kraop.cz/03zapisy.php.

8.3.2016 20:15

Může.

8.3.2016 20:16

V podstatě ano, a o nějakém příkladu se člověk těžko dozví. Odkud taky - kde není žalobce, není ani soudce, zatímco o průšvihu nebo podvodu u FCI ví okamžitě celá republika, a propírá se to na netu horem dolem.

No tak mě kdyby se něco takového stalo, tak to rozmáznu všade...i na tom netu nebo snad "podvedení" majitelé takovýchto psů si něco takového nechávají pro sebe?

No nebudu se v tom dál pitvat...uznávám FCI, ale u jiných organizací je to pro mě pořád tak nějak "jedna paní povídala".

I tak moc děkuji všem diskutujícím, že trpělivě odpovídali na mé dotazy ohledně této tématiky

Neregistrovaný uživatel

8.3.2016 20:18
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

Může, jen se to hned každý dozví
... to je snad logický, že nemůžou trestat třeba bratra, za to, že je jeho sestra kráva

8.3.2016 20:22

Omlouvám se, ale ještě mě napadlo, co plemena, která nejsou uznána FCI (např. chodský pes),
takže choďák s PP, může být kříženec jen proto, že nemá PP od FCI ?

Neregistrovaný uživatel

8.3.2016 20:23
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

Jinak jsem našla príma čtení, když už jsme u té UCI:
http://danilo.wz.cz/uci.html.

8.3.2016 20:23

Omlouvám se, ale ještě mě napadlo, co plemena, která nejsou uznána FCI (např. chodský pes),

Néé to není kříženec pže to je zas božstvo čmku :D.

Neregistrovaný uživatel

8.3.2016 20:26
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

Ne, choďák má vydaný PP a plemenou knihu vedou členskou organizací FCI (ČMKU), takže se může zůčastňovat všech akcí FCI, a jediný, co nemůže dostat je CACIB a CACIT.

8.3.2016 20:27
Aliens_II

XXX.XXX.194.35

Klíč k pochopení proč vznikl CCOC je v tom, co se dělo v Klubu ruských a asijských ovčáckých psů v letech 2012 a 2013. Doporučuji přečíst, zajímavé čtení...
http://kraop.cz/03zapisy.php.

Teď si to louskám. Jenže, kde je ta pravda? Ta Červená podváděla s tou fenou z Ukrajiny? Nebo to byl spor vedení klubu s dalším členem? Jako že slepice si nesedly a začaly se mydlit?

8.3.2016 20:30

Jinak jsem našla príma čtení, když už jsme u té UCI:
http://danilo.wz.cz/uci.html.

No zajímavé, až neuvěřitelné

8.3.2016 20:36
koňadra

XXX.XXX.128.31

lady.maya napsal(a):
Já se vratim k té CCOC. Pročetla jsem pozorně jejich web a web klubu zastřešujicí kavkazáky a našla jednu zajímavost. FCI nedovoluje zařadit k chovu modrou barvu, protože v zemi původu existuje nějaká studie, kde se praví, že tahle barevná mutace na sebe váže velké zdravotní problémy. Jsem téměř laik, co je na tom pravd, nevim... Ale zajímavé je to, že CCOC modrou barvu uznává.

Není modrá barva jako modrá barva. Zatímco např. u modrých dog žádné problémy modrá barva s sebou nenese a také je povolená standardem, u takových stafbulů s sebou určité vady může nést a proto v zemi původu (Anglii) je jako nežádoucí, ale u nás se z ní dělá pomalu přednost.
Takže s modrou barvou u kavkazáků to asi bude podobné - proč asi FCI tuto barvu nepovoluje? A jsme u toho: v klubu kavkazanů pod hlavičkou FCI je modrá barva nežádoucí (možná i zakázaná, to nevím), tak uděláme svoji "pseudoorganizaci" a tam je dovoleno vše. Názorný příklad, proč prostě neuznávám v naší zemi jiné kynologické organizace než FCI. Kdybych žila např. v Americe, nejspíš bych měla jiný pohled, ale zatím jsem v Čechách. Takže psa s jiným PP než od FCI bych nekoupila, to pro mne není pes s prokázaným původem, ale "vořech".

8.3.2016 20:36
Aliens_II

XXX.XXX.194.35

Proto říkám. Klub. Nervy, hádky. Předsedkyně autokrak, demagog a neznalá věci a potom bitva členů. Praha vs Morava a podobně. Jó kluby. Prachy na prvním místě.

8.3.2016 20:38

Aliens_II napsal(a):
Teď si to louskám. Jenže, kde je ta pravda? Ta Červená podváděla s tou fenou z Ukrajiny? Nebo to byl spor vedení klubu s dalším členem? Jako že slepice si nesedly a začaly se mydlit?

Já jsem z toho jelen

8.3.2016 20:39
imattree

XXX.XXX.8.240

Néé to není kříženec pže to je zas božstvo čmku :D.

Vy tu pořád házíte samá překroucená moudra, ale pořádný názor z vás ještě nevypadl.

8.3.2016 20:41
imattree

XXX.XXX.8.240

Aliens_II napsal(a):

No očividně podváděla i s fenou z Ukrajiny i se psem z Itálie a je to celkem zjevné. Navíc, proč by ten klub zveřejňoval i argumenty protistrany, pokud by ona měla pravdu?

8.3.2016 20:45
Aliens_II

XXX.XXX.194.35

koňadra napsal(a):
Není modrá barva jako modrá barva. Zatímco např. u modrých dog žádné problémy modrá barva s sebou nenese a také je povolená standardem, u takových stafbulů s sebou určité vady může nést a proto v zemi původu (Anglii) je jako nežádoucí, ale u nás se z ní dělá pomalu přednost.
Takže s modrou barvou u kavkazáků to asi bude podobné - proč asi FCI tuto barvu nepovoluje? A jsme u toho: v klubu kavkazanů pod hlavičkou FCI je modrá barva nežádoucí (možná i zakázaná, to nevím), tak uděláme svoji "pseudoorganizaci" a tam je dovoleno vše. Názorný příklad, proč prostě neuznávám v naší zemi jiné kynologické organizace než FCI. Kdybych žila např. v Americe, nejspíš bych měla jiný pohled, ale zatím jsem v Čechách. Takže psa s jiným PP než od FCI bych nekoupila, to pro mne není pes s prokázaným původem, ale "vořech".

Wau. Nezbývá než gratulovat za takového psa.

Já jsem naopak velmi rád, že mám svou vořechovici! Má barvu, která se mi líbí, má užasné tělo, které se mi líbí, má pradávný původ, který mi imponuje, ač prokázaný jen historií. A má povahu, která je naprotosto boží a já o ni věděl. Ale nemá papíry a je mi to volné.

8.3.2016 20:50
koňadra

XXX.XXX.128.31

Aliens_II napsal(a):

Já jsem naopak velmi rád, že mám svou vořechovici! Má barvu, která se mi líbí, má užasné tělo, které se mi líbí, má pradávný původ, který mi imponuje, ač prokázaný jen historií. A má povahu, která je naprotosto boží a já o ni věděl. Ale nemá papíry a je mi to volné.

Dyť jo. Někdo prostě chce být chovatel se vším všudy, chce jezdit na výstavy, dělat se psem zkoušky... takže si koupí psa s PP, někdo hledá jen kamaráda, tak si koupí bez PP. To je každého volba. Důležité je, jestli pes, kterého si člověk pořídí, splní jeho představy.

Aliens_II napsal(a):

...
tak jsem opravdu ráda, že momentálně nemusím žádný problém s kluby a průkazy původu řešit. #.

imattree napsal(a):
Vy tu pořád házíte samá překroucená moudra, ale pořádný názor z vás ještě nevypadl.

Já mám názor, že psi tu byli i před fci a tak pro mne není jedinou.
vybírám si psa ne podle uší dozadu nebo fleku navíc.
když najdu dobrého pod fci, beru.
pokud bude odjinud, beru.
psala jsem to již od začátku, ale asi moc složitě, nevím.
nic nepřekrucuju, nikoho nepomlouvám.
jen pořád dostávám odpovědi, že fci je nejsvatější a já na to říkám, že to není o vrchnosti ale o jednotlivých lidech.
vím o průšvihu pod fci, ale to neznamená, že si pod nimi nikdy nic nepořídím.
vím o průšvihu pod ukc, stejně tak.

8.3.2016 20:52
imattree

XXX.XXX.8.240

Aliens_II napsal(a):

Ale to je něco úplně jiného. Vy když jste si kupoval svoji fenu z ciziny, věděl jste, že se povahy, vzhled, atd. velmi různí. Věděl jste do čeho jdete, atd. Jak byste se ale divil, pokud byste si pořídil NO bez PP a vyrostl vám kříženec třícet cm vysoký.

Nikdo neříká, že váš pes je méně cenný, protože nemá průkaz původu.

8.3.2016 20:55

Aliens_II napsal(a):
Proto říkám. Klub. Nervy, hádky. Předsedkyně autokrak, demagog a neznalá věci a potom bitva členů. Praha vs Morava a podobně. Jó kluby. Prachy na prvním místě.

Prosím zkrátíte mi oč šlo ?

8.3.2016 20:56
imattree

XXX.XXX.8.240

Já mám názor, že psi tu byli i před fci a tak pro mne není jedinou.
vybírám si psa ne podle uší dozadu nebo fleku navíc.
když najdu dobrého pod fci, beru.
pokud bude odjinud, beru.
psala jsem to již od začátku, ale asi moc složitě, nevím.
nic nepřekrucuju, nikoho nepomlouvám.
jen pořád dostávám odpovědi, že fci je nejsvatější a já na to říkám, že to není o vrchnosti ale o jednotlivých lidech.
vím o průšvihu pod fci, ale to neznamená, že si pod nimi nikdy nic nepořídím.
vím o průšvihu pod ukc, stejně tak.

Ale o to jde, tady nikdo neříká, že se nenajde slušný chovatel mimo FCI, nebo, že pod FCI nejsou špatní chovatelé. Samozřejmě, dá se najít krásný pes i mimo FCI.

Pokud chci plemeno a určitý typ psa, tak mi holt na postavení uší i záleží, když mohou změnit celý výraz psa.

A až by se vám do ruky dostal hluchý pes jen proto, že má navíc flek na hlavě, tak byste asi taky nebyl úplně nejradši. Zbarvení není jen vzhled.

Neregistrovaný uživatel

8.3.2016 21:00
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

imattree napsal(a):
Ale o to jde, tady nikdo neříká, že se nenajde slušný chovatel mimo FCI, nebo, že pod FCI nejsou špatní chovatelé. Samozřejmě, dá se najít krásný pes i mimo FCI.

Pokud chci plemeno a určitý typ psa, tak mi holt na postavení uší i záleží, když mohou změnit celý výraz psa.

A až by se vám do ruky dostal hluchý pes jen proto, že má navíc flek na hlavě, tak byste asi taky nebyl úplně nejradši. Zbarvení není jen vzhled.

to je pravda - obzvlášť u míchání merle, nebo modré u některých predisponovaných plemen, které je u mimo FCI a bez PP tak populární

8.3.2016 21:01
Aliens_II

XXX.XXX.194.35

imattree napsal(a):
Ale to je něco úplně jiného. Vy když jste si kupoval svoji fenu z ciziny, věděl jste, že se povahy, vzhled, atd. velmi různí. Věděl jste do čeho jdete, atd. Jak byste se ale divil, pokud byste si pořídil NO bez PP a vyrostl vám kříženec třícet cm vysoký.

Nikdo neříká, že váš pes je méně cenný, protože nemá průkaz původu.

To je právě to. Nebyl jsem ve stresu, co mi z toho krásného šťěňátka vyroste nakonec. A za nemalý peníz, dle plemene. Vím, že i ta moje je dosti specifická, už to není ořech, jako ořech a právě s tím jsem počítal. Beru to asi tak, že já jsem pouhý hobbík a PéPé tady jsou první linie, jak na startu, tak i v boji. No kdo se tu furt mele a drtí? PéPé, . To my jsme v klidu a pak, až bude vhodný čas, udeříme ze záloh.

Ale teď vážně. Mě se ten systém nelíbí a když Vás tady tak všechny čtu, je mi to víc a víc prosti rozumu a srsti. ale já jsem freerider, volnomyšlenkář a od toho to asi plyne. Fakt vám nezávidím, ale nikdy bych do toho mlýna s Vámi nešel.

imattree

XXX.XXX.8.240

Prosím zkrátíte mi oč šlo ?

Hlavní poradkyně chovu importovala fenu z Ukrajiny a zaregistrovala ji do plemenné knihy až po půl roku po narození štěňat, s tím, že ten den zapsala i uchovnění feny, i když uchovnit lze fenu až po zápisu do PK. Také krycí list si na svůj vrh po této feně vydala bez čísla či data. A navíc, exportní PP byl na Ukrajině vydán na nějakou paní z Polska, která na dalších dokumentech vůbec nefiguruje.

Pes byl importován z Itálie a zaregistrován až 4 roky po té, na čemž by nebylo nic špatného, pokud by před tím nebyl tou samou paní prohlášen za chovného a nenakryl její fenu. KL taktéž neobsahoval datum, či číslo.

Díky těmto podvodům vznikl i paradox, že potomci této feny a tohoto psa mají nižší čísla v PK než jejich rodiče.

Navíc byla chovatelka několikrát vyzývána k dodání kopii dokumentů ke kontrole výborem klubu, ale i tak je dodala po termínu.

Že jo? Zní to, jako by Uci byla vlastněna negramoty a dementy.

8.3.2016 21:02

Aliens_II napsal(a):

8.3.2016 21:03

Výstižně řečeno...

8.3.2016 21:03
imattree

XXX.XXX.8.240

Aliens_II napsal(a):
To je právě to. Nebyl jsem ve stresu, co mi z toho krásného šťěňátka vyroste nakonec. A za nemalý peníz, dle plemene. Vím, že i ta moje je dosti specifická, už to není ořech, jako ořech a právě s tím jsem počítal. Beru to asi tak, že já jsem pouhý hobbík a PéPé tady jsou první linie, jak na startu, tak i v boji. No kdo se tu furt mele a drtí? PéPé, . To my jsme v klidu a pak, až bude vhodný čas, udeříme ze záloh.

Ale teď vážně. Mě se ten systém nelíbí a když Vás tady tak všechny čtu, je mi to víc a víc prosti rozumu a srsti. ale já jsem freerider, volnomyšlenkář a od toho to asi plyne. Fakt vám nezávidím, ale nikdy bych do toho mlýna s Vámi nešel.

No, ale pokud vám je jedno, jak se váš pes chová, jak vypadá, atd., tak vás PP nemusí vůbec zajímat a není na tom nic špatného, ale jsou lidé, kteří mají vysněného psa a pak se jim ho nedostane.

Neregistrovaný uživatel

8.3.2016 21:05
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

Asi to tak bude, protože znám řadu lidí, co se téhle akce zůčastnili, a všichni to popisovali podobně

8.3.2016 21:06
balisek

XXX.XXX.7.95

Aliens_II napsal(a):

Mám psa v barvě, která se mi líbí. Má tělo, které se mi líbí. Má pradávný původ, který mi imponuje. Akorát má papíry. V čem je tedy Vaše výhoda?

Pořád nechápu, co za problém s PP máte. Vlastnila jsem dvě různá plemena patřících pod dva různé kluby. V žádném z nich jsem neměla žádné těžkosti. Nemám problém dodržet pár (nikterak náročných) chovatelských pravidel, jinak byl chov volný - hleděla jsem si svého a nějaké žabomyší v klubu mi mohly být opravdu ukradené.

Teď mám psa pouze pro radost, bez chovatelských ambicí. Tudíž v žádném klubu nejsem a dění v něm mě naprosto nezajímá.

8.3.2016 21:06
Aliens_II

XXX.XXX.194.35

imattree napsal(a):

Já nevím jestli tomu rozumím, ale neřidí náhodou, neurčuje, standard plemene země jeho vzniku, tedy národní asociace, kde byl pes do té modly zapsán? Já myslím, že ano. Tedy FCI nic nenařizuje, podle mě, jen zastřešuje.
Přesně NO. V Germínii z něj udělali "degena" a to mslím s plnou vážností a změnili tedy standard plemene a FCI jen upravila to, co dostala od GER. Proto říkám, ež FCI nikdy není svatý grál, na který Vy jste obrácení na jeho víru. USA změní standard psa, např barvu zelenou a tady začnou ty psy malovat na zeleno. Selsky řečeno.
Nebo ne?

8.3.2016 21:12

imattree napsal(a):

Možná jsem se vyjádřila nejasně, ale o vzhled mi jde až na posledním místě. zas to neberte doslova, nohy do x neberu.
testů na nemoci je hooodně, DNA se dělá často, stojí 50 dolarů.
o bílé, merle, modré atd. víme, přeci jen strašně čtu od 5 let a jsem stará jak.. teď mne nic nenapadá.

8.3.2016 21:14

balisek napsal(a):
Mám psa v barvě, která se mi líbí. Má tělo, které se mi líbí. Má pradávný původ, který mi imponuje. Akorát má papíry. V čem je tedy Vaše výhoda?

Pořád nechápu, co za problém s PP máte. Vlastnila jsem dvě různá plemena patřících pod dva různé kluby. V žádném z nich jsem neměla žádné těžkosti. Nemám problém dodržet pár (nikterak náročných) chovatelských pravidel, jinak byl chov volný - hleděla jsem si svého a nějaké žabomyší v klubu mi mohly být opravdu ukradené.

Teď mám psa pouze pro radost, bez chovatelských ambicí. Tudíž v žádném klubu nejsem a dění v něm mě naprosto nezajímá.

Výhodu z vás dvou nikdo nemá, o to jde.

8.3.2016 21:15
imattree

XXX.XXX.8.240

Aliens_II napsal(a):
Já nevím jestli tomu rozumím, ale neřidí náhodou, neurčuje, standard plemene země jeho vzniku, tedy národní asociace, kde byl pes do té modly zapsán? Já myslím, že ano. Tedy FCI nic nenařizuje, podle mě, jen zastřešuje.
Přesně NO. V Germínii z něj udělali "degena" a to mslím s plnou vážností a změnili tedy standard plemene a FCI jen upravila to, co dostala od GER. Proto říkám, ež FCI nikdy není svatý grál, na který Vy jste obrácení na jeho víru. USA změní standard psa, např barvu zelenou a tady začnou ty psy malovat na zeleno. Selsky řečeno.
Nebo ne?

FCI samozřejmě zastřešuje, ale taky má své základní stanovy a řády.

NO už se v poslední době vydává jiným směrem.

Jinak, pokud je tedy FCI tak špatná tak vám přijde lepší utrácení/odkládání/vraždění chrtů a lurcherů po skončení jejich závodní či lovecké kariéry? Protože jim to nikdo nezakazuje, je to takové volnomyšlenkářské?

8.3.2016 21:18
imattree

XXX.XXX.8.240

Možná jsem se vyjádřila nejasně, ale o vzhled mi jde až na posledním místě. zas to neberte doslova, nohy do x neberu.
testů na nemoci je hooodně, DNA se dělá často, stojí 50 dolarů.
o bílé, merle, modré atd. víme, přeci jen strašně čtu od 5 let a jsem stará jak.. teď mne nic nenapadá.

Ano, a kolik chovatelů, kteří nejsou pod FCI ty testy dělá? Kolik chovatelů australáků bez PP víc, co je to double merle?

8.3.2016 21:20
Aliens_II

XXX.XXX.194.35

balisek napsal(a):

Na co Váš pes trpí? Kolik toho má generace po generaci táhnoucí se, za jakých podmínek a vadách to není ten "pravý" pes? Kolik testů musel prodělat, aby byl ten PéPe? Co nohy? Klouby? Kolik se muselo stát a dít, aby to byl právě ten Váš vyněný pes? Jak Vás to stresuje a stresovalo? Počítáte s tím, že se mu v budoucnu stane něco, co mají prostě určené tím, že jsou to právě ti psi FCi?
Budete vystavovat? Tak mnoho úspěchů přeji.
Jako jó, beru to a máte respekt, všichni, jeden do druhého. Ale máte přeci jen životní parťáky, ne nadpsy s PéPé od FCI.

U mě nic. Žijeme, běháme a jíme.

8.3.2016 21:27
Aliens_II

XXX.XXX.194.35

imattree napsal(a):
FCI samozřejmě zastřešuje, ale taky má své základní stanovy a řády.

NO už se v poslední době vydává jiným směrem.

Jinak, pokud je tedy FCI tak špatná tak vám přijde lepší utrácení/odkládání/vraždění chrtů a lurcherů po skončení jejich závodní či lovecké kariéry? Protože jim to nikdo nezakazuje, je to takové volnomyšlenkářské?

Toto fakt ne e. To není fér.

Tam to je hospodářské zvíře a je to ostuda Angličanů, Irů, Australanů a lidí. To žádná FCI nezachrání. To je podpásovka. Ta plemena, obě, trpí neskutečně. Bohužel. stejně jako pdencové, galgové. momentálně to mají prostě v osudu, nechutném osudu.

Tady se také zakazuje, ale zabíjí. Viz osm štěňat v kufrech tady v Pze odhozených.

8.3.2016 21:29
bilusik

XXX.XXX.168.4

...
tak jsem opravdu ráda, že momentálně nemusím žádný problém s kluby a průkazy původu řešit. #.

Tak já mám psy s PP a také jsem rád, že nemusím žádné problémy s průkazy původu a s klubem řešit, vše šlape jak má k mojí spokojenosti. Když si plním svoje povinnosti a chovám se jako řádný člen a chovatel, tak žádné problémy nejsou.

8.3.2016 21:33
imattree

XXX.XXX.8.240

Aliens_II napsal(a):
Na co Váš pes trpí? Kolik toho má generace po generaci táhnoucí se, za jakých podmínek a vadách to není ten "pravý" pes? Kolik testů musel prodělat, aby byl ten PéPe? Co nohy? Klouby? Kolik se muselo stát a dít, aby to byl právě ten Váš vyněný pes? Jak Vás to stresuje a stresovalo? Počítáte s tím, že se mu v budoucnu stane něco, co mají prostě určené tím, že jsou to právě ti psi FCi?
Jako jó, beru to a máte respekt, všichni, jeden do druhého. Ale máte přeci jen životní parťáky, ne nadpsy s PéPé od FCI.

Jenže to, že se o těch nemocech u psů bez PP neví neznamená, že je nemají. Prostě pes umře a je to, začne kulhat, je už starý, oslepne, je už starý, ... To jestli to byla vrozená oční nemoc, která postupně zhoršuje, až způsobí úplné oslepnutí a mohlo se jí zabránit správným výberem rodiču nikdo nezkoumá. Podle vaší logiky by stačilo psovi roztrhat průkaz původu a byl by zdravý, nebo jeho potomci by byli zdraví, pokud by ho majitel neuchovnil.

Taky si musíme uvědomit, že např. kočky jsou šlechtěny prakticky jen na vzhled, kdežto plemena psů vyplývají z určitého pracovního účelu, který dříve měli, nebo stále ještě malí. Ohaře nenaučíte pást, s kolií nesložíte lovecké zkoušky, německý ovčák nebude nejlepší plemeno do zápřahu. A každý pes je pravý pes, jen ne každý je vhodný do chovu určitého plemene.

Neregistrovaný uživatel

8.3.2016 21:33
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

Aliens_II napsal(a):

Víte, že v rámci FCI se nesmí dostihy chrtů běhat za peníze, a díky tomu jsou FCI chrti uchránění před věšením na stromech, zabíjením el. proudem apod.! Zrovna Vy byste se vzhledem k minulosti svého psa mohl objektivně zamyslet...

8.3.2016 21:34
imattree

XXX.XXX.8.240

Aliens_II napsal(a):
Toto fakt ne e. To není fér.

Tam to je hospodářské zvíře a je to ostuda Angličanů, Irů, Australanů a lidí. To žádná FCI nezachrání. To je podpásovka. Ta plemena, obě, trpí neskutečně. Bohužel. stejně jako pdencové, galgové. momentálně to mají prostě v osudu, nechutném osudu.

Tady se také zakazuje, ale zabíjí. Viz osm štěňat v kufrech tady v Pze odhozených.

Ale ta štěňata nebyla s průkazem původu, protože pokud by byla, byla by očipovaná a dal by se dohledat a potrestat majitel.

8.3.2016 21:35
imattree

XXX.XXX.8.240

Víte, že v rámci FCI se nesmí dostihy chrtů běhat za peníze, a díky tomu jsou FCI chrti uchránění před věšením na stromech, zabíjením el. proudem apod.! Zrovna Vy byste se vzhledem k minulosti svého psa mohl objektivně zamyslet...

Nemohl, protože FCI je vaše svatá modla a vaši psi se v 4 letech nebudou moct hnout, protože jsou FCI, ale naštěstí jsou to ti "praví" psi a vy jste ten stres spojený s tím, jestli splní testy taky naštěstí přežila.

8.3.2016 21:41
Aliens_II

XXX.XXX.194.35

Vím. A vím, že s tím nikdo nic nedělá. Ani FCI, jen drží linii nezávoďáků, ale to jim nepomůže. Já jsem aspoň jednomu dal šanci žít. Aspoň jednomu.

Neregistrovaný uživatel

8.3.2016 21:43
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

imattree napsal(a):
Nemohl, protože FCI je vaše svatá modla a vaši psi se v 4 letech nebudou moct hnout, protože jsou FCI, ale naštěstí jsou to ti "praví" psi a vy jste ten stres spojený s tím, jestli splní testy taky naštěstí přežila.

Tak v tomhle jsem naprosto klidná, protože můj nemožný FCI pes v 9 letech ve sportovce stále úspěšně závodí, a figurantům pořád pěkně protahuje šroubky

8.3.2016 21:45
Aliens_II

XXX.XXX.194.35

imattree napsal(a):

Neútočme. Proč? Diskutujme. O spoustě věcí jste mě přesvědčili, o dalších ne. A jak říkám, mnozí z Vás mají u mě respekt.

8.3.2016 21:46

imattree napsal(a):
Ano, a kolik chovatelů, kteří nejsou pod FCI ty testy dělá? Kolik chovatelů australáků bez PP víc, co je to double merle?

Nevím kolik to dělá, já si vybírám ty co to dělají.

8.3.2016 21:48
imattree

XXX.XXX.8.240

Tady běhají ->

http://www.riuna.cz/novinky_2015.html

Tady třeba taky běhají ->

http://www.grefina.net/index.html

A to je jen jeden "short google search"...

Předem se omlouvám, ale musím to napsat.

A ano, dal jste šanci jednomu žít, ale tím pádem jste uvolnil místo pro dalšího psa u onoho lovce nebo dostihového magnáta, kdyby ale byli všichni jeho psi registrovaní, nemohl by se jich zbavovat tak snadno.

8.3.2016 21:49
imattree

XXX.XXX.8.240

Nevím kolik to dělá, já si vybírám ty co to dělají.

Stačí se podívat do inzerce a zjistit i jen očkovaná/neočkovaná štěňata.

8.3.2016 21:50
imattree

XXX.XXX.8.240

Aliens_II napsal(a):
Neútočme. Proč? Diskutujme. O spoustě věcí jste mě přesvědčili, o dalších ne. A jak říkám, mnozí z Vás mají u mě respekt.

Omlouvám se, ale i přesto, že jsem několikrát napsal, že i u FCI se najdou špatní lidé, pořád jste na mé příspěvky reagoval slovy "Svatá FCI" a "ta vaše modla" (Nejsou to přesné citace). Navíc to byla jen ve zkratce vaše slova.

Neregistrovaný uživatel

8.3.2016 21:51
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

Aliens_II napsal(a):
Vím. A vím, že s tím nikdo nic nedělá. Ani FCI, jen drží linii nezávoďáků, ale to jim nepomůže. Já jsem aspoň jednomu dal šanci žít. Aspoň jednomu.

FCI pro to dělá to, že zakázala běhání za peníze - tím vyloučila "své" chrty z tohoto nechutného kšeftu! A v FCI jsou dostihové linie, jen se běhá o tituly (CACIL), a nejsou zneužívaní jako stroje na prachy. Pro chrty z FCI nemusí nikdo pořádat záchranné akce, a vykupovat je před smrtí!

8.3.2016 21:53
bilusik

XXX.XXX.168.4

Tak tomu věřte, že jsou organizace, kde vystavují PP štěňatům jen proto, že PP měli jejich rodiče, a nic k tomu, aby štěňata dostala PP nemuseli ti rodiče absolvovat, ani výstavu, ani bonitaci, ani třeba DKK. Takže v podstatě spoustě členům těchto klubů, kde jsou ještě jednodušší podmínky než pod FCI je v podstatě jedno na čem chovají a to je ta chyba, a já se vůbec nedivím proč někdo tyto organizace prostě neuznává a FCI nechce mít stakovými organizacemi nic společného.

8.3.2016 21:53
Aliens_II

XXX.XXX.194.35

imattree napsal(a):
Tady běhají ->

http://www.riuna.cz/novinky_2015.html

Tady třeba taky běhají ->

http://www.grefina.net/index.html

A to je jen jeden "short google search"...

Předem se omlouvám, ale musím to napsat.

A ano, dal jste šanci jednomu žít, ale tím pádem jste uvolnil místo pro dalšího psa u onoho lovce nebo dostihového magnáta, kdyby ale byli všichni jeho psi registrovaní, nemohl by se jich zbavovat tak snadno.

Jsou očipování a ví se od koho jsou. I přesto se dostávají do dog poundů. Je to o něco složitější, než to vypadá. Lurcheři to je něco jiného.

8.3.2016 21:57
imattree

XXX.XXX.8.240

Aliens_II napsal(a):
Jsou očipování a ví se od koho jsou. I přesto se dostávají do dog poundů. Je to o něco složitější, než to vypadá. Lurcheři to je něco jiného.

Ti, kteří jsou do dog poundů odložení, ne ti zachránění.

8.3.2016 21:58
Aliens_II

XXX.XXX.194.35

FCI pro to dělá to, že zakázala běhání za peníze - tím vyloučila "své" chrty z tohoto nechutného kšeftu! A v FCI jsou dostihové linie, jen se běhá o tituly (CACIL), a nejsou zneužívaní jako stroje na prachy. Pro chrty z FCI nemusí nikdo pořádat záchranné akce, a vykupovat je před smrtí!

Takže jsem si měl pořídit chrta s papíry z místní chovky a udělal bych líp? Když myslíte.

O tom, jak a kde a o co chrti běhají vím. Ale zavírat oči o té druhé straně nechci a nebudu. Tady jsou množírny na prachy, tam jsou množírny na dostihy a prachy.

8.3.2016 21:59

Za mě ať si každý dělá, co chce. Ale ať jsou psi v rámci možností zdraví a nekončí v útulcích. Opak se ve většině případů děje právě v bez PP produkci psů, to je prostě prokazatelný fakt, který někdo bude těžko vyvracet. Já si vezmu psa jedině s PP FCI a ještě si pečlivě vyberu, nebo třeba budu někdy adoptovat.

to Aliens II: nějak nechápu, proč se tak rozčilujete, když zrovna vy jste ve skupině lidí, kteří přebírají zodpovědnost za ty, kteří se na své psy vykašlali.

8.3.2016 22:00
Aliens_II

XXX.XXX.194.35

Za mě ať si každý dělá, co chce. Ale ať jsou psi v rámci možností zdraví a nekončí v útulcích. Opak se ve většině případů děje právě v bez PP produkci psů, to je prostě prokazatelný fakt, který někdo bude těžko vyvracet. Já si vezmu psa jedině s PP FCI a ještě si pečlivě vyberu, nebo třeba budu někdy adoptovat.

to Aliens II: nějak nechápu, proč se tak rozčilujete, když zrovna vy jste ve skupině lidí, kteří přebírají zodpovědnost za ty, kteří se na své psy vykašlali.

Já se nerozčiluji, to asi jen tak vypadá.

8.3.2016 22:06
imattree

XXX.XXX.8.240

Aliens_II napsal(a):
Takže jsem si měl pořídit chrta s papíry z místní chovky a udělal bych líp? Když myslíte.

O tom, jak a kde a o co chrti běhají vím. Ale zavírat oči o té druhé straně nechci a nebudu. Tady jsou množírny na prachy, tam jsou množírny na dostihy a prachy.

Ale to zase překrucujete.

Pokud by byli všichni greyové pod FCI, žádný by nemohl závodit za peníze, tudíž by majitelům bylo celkem jedno, jestli ještě vyhrávají či ne a nezbavovali by se "starých", nebo by to měli alespoň o mnoho težší.

Lurcheři a podencové a jejich majitelé jsou velmi svojská skupina, tam si nejsem jistý snadným řešením.

A zase, s PP se množí mnohem hůře, fena může mít jen jedna štěňata ročně, musí splnit určité podmínky, veterinární kontrola vrhu, registrace (Doživotní zavázání se zodpovědnosti za štěně,...)...

8.3.2016 22:07

Aliens_II napsal(a):
Já se nerozčiluji, to asi jen tak vypadá.

Vypadá. Měla jsem strach, že vám každou chvíli praskne cévka.

Neregistrovaný uživatel

8.3.2016 22:08
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

Aliens_II napsal(a):

Ne, pořídil jste si psa podle svého nejlepšího vědomí a svědomí, ale nechápu ty vaše invektivy směrem k chovu pod FCI, když vám jednak tato organizace nic neudělala, a druhak se zrovna k vám blízkým plemenům, chová narozdíl od non FCI organizací nejvlídněji. Přišlo mi to, jako kdybyste v této debatě šel proti proudu jen tak, aniž byste k tomu měl nějaký relevantní důvod.
A tady jsou ty množírny v drtivé většině bez PP - jsme evropská velmoc v množení psů bez PP pro výkupy

8.3.2016 22:09

Co když někdo chce lurchera. co má dělat ?

8.3.2016 22:11
bilusik

XXX.XXX.168.4

Ne, pořídil jste si psa podle svého nejlepšího vědomí a svědomí, ale nechápu ty vaše invektivy směrem k chovu pod FCI, když vám jednak tato organizace nic neudělala, a druhak se zrovna k vám blízkým plemenům, chová narozdíl od non FCI organizací nejvlídněji. Přišlo mi to, jako kdybyste v této debatě šel proti proudu jen tak, aniž byste k tomu měl nějaký relevantní důvod.
A tady jsou ty množírny v drtivé většině bez PP - jsme evropská velmoc v množení psů bez PP pro výkupy

Přesně.

Neregistrovaný uživatel

8.3.2016 22:11
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

Pořídit si ho

8.3.2016 22:12
imattree

XXX.XXX.8.240

Pořídit si ho? To se tak většinou dělá, když něco chci a rozmyslel jsem si, jestli si to můžu dovolit a zvládnu to.

8.3.2016 22:12

Nechápu příspěvky pp a bez. co mají společného s organizacemi.

8.3.2016 22:14
imattree

XXX.XXX.8.240

Diskuze k nim svým rozvojem dospěla. Např. vytažením množíren.

Neregistrovaný uživatel

8.3.2016 22:14
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

Vy toho evidentně nechápete víc, ale každému holt nebylo dáno, no

8.3.2016 22:16
imattree

XXX.XXX.8.240

Vy toho evidentně nechápete víc, ale každému holt nebylo dáno, no

LOL.

8.3.2016 22:17
balisek

XXX.XXX.7.95

Aliens_II napsal(a):

Můj pes trpí akorát na nedostatek mého pochopení pro jeho občasný laxní přístup k poslušnostismajlík.

Stresovaná nejsem. Proč?

Plemeno je zatíženo očními nemocemi PRA a PLL. Každý jedinec zařazený do chovu na ně musí být povinně testovaný, takže je určitě nezdědí. Cena za oba genetické testy dohromady je 2000 Kč + pár stovek za doplňkové klinické oční vyšetření, co mi nepřijde nijak závratná částka za spolehlivou prevenci slepoty. Klouby má naprosto zdravé s malou pravděpodobností dědičného postižení - oba rodiče mají nulové čéšky (nepovinné vyšetření). Plemeno je celkově zdravé a vitální.

"Něco" se může stát jak psovi s PP, tak bez něj. Počítat by s tím měl každý majitel.

Na výstavu občas zajdu, protože je příjemné strávit den ve společnosti nadšenců pro "moje" plemeno a popovídat si spolu. Zatím máme tři "Výborné" a dva Vítěze třídy, ale nehrotím to a je to jen milý bonus navíc - uchovňovat ho stejně nebudu.

Jinak jíme, spíme, chodíme spolu do kanceláře, trávíme čas ve stáji u koní, couráme po parku, jezdíme na výlety...

Pořád nějak nechápu, proč by pes s PP neměl být pro mě parťák?!

8.3.2016 22:19

S organizacemi hodně. Tuším u IHR proběhl v mém okolí (dotyčný nebyl chovatel FCI, než se někdo ozve, jen jeho sestra naletěla a ze štěněte jí vyrostl voříšek) pokus získat PP a uchovnit neexistující čivavu bez PP. Prý to nebyl žádný problém.

8.3.2016 22:34
Aliens_II

XXX.XXX.194.35

Vypadá. Měla jsem strach, že vám každou chvíli praskne cévka.

Ne, ne, nebojte. To je asi tou plemenou psanou formou.

8.3.2016 22:37
Aliens_II

XXX.XXX.194.35

Né, tak to není. To se omlouvám.

9.3.2016 08:17

S organizacemi hodně. Tuším u IHR proběhl v mém okolí (dotyčný nebyl chovatel FCI, než se někdo ozve, jen jeho sestra naletěla a ze štěněte jí vyrostl voříšek) pokus získat PP a uchovnit neexistující čivavu bez PP. Prý to nebyl žádný problém.

Takhle vám rozumím. říkat že jiné org. než fci jsou podvodníci ale normální není.
problém koupit pp není pořád a to u všech. stačí si vybrat. nejsou falešné. štěně, fena, cokoli umře, zakope se na zahradě, pp se dá jinýmu. nedávno fci probírala jak strčit nějaký přesnější popis do pp. já si prostě prověřím vše. je to nutnost v dnešní době.

9.3.2016 08:20

Pokud jsem měla stafforda před rokem než ho fci uznala jako plemeno měla jsem podle vás vořecha ?

Existuje seznam chovek se zastavenou činností nebo jak tomu říkáte ?

9.3.2016 08:40

Pokud jsem měla stafforda před rokem než ho fci uznala jako plemeno měla jsem podle vás vořecha ?

Existuje seznam chovek se zastavenou činností nebo jak tomu říkáte ?

?! Myslíte amstafa? Ten je pod FCI od roku 1972.

9.3.2016 08:59
aj

XXX.XXX.5.173

Takhle vám rozumím. říkat že jiné org. než fci jsou podvodníci ale normální není.
problém koupit pp není pořád a to u všech. stačí si vybrat. nejsou falešné. štěně, fena, cokoli umře, zakope se na zahradě, pp se dá jinýmu. nedávno fci probírala jak strčit nějaký přesnější popis do pp. já si prostě prověřím vše. je to nutnost v dnešní době.

To jako myslíte, že z uhynulého zvířete vyjmete čip a pak ho opětovně aplikujete jinému zvířeti?
Myslím, že to není tak jednoduché.

Co motivuje chovatele chovat pod jinýma organizacemi než FCI ? Kdesi výše zaznělo, že se zaměřují spíše na povahové vlastnosti, než na exteriér. Jsou však požadavky FCI na povahu tak odlišné, že by jim znemožňovali uspět v rámci FCI? To se mi nezdá. Pořád mi z toho vychází, že mimo FCI jsou sdružování chovatelé, kteří by pod FCI neuspěli.

9.3.2016 09:02

?! Myslíte amstafa? Ten je pod FCI od roku 1972.

Před tím rokem jsme měli vořechy ?

Neregistrovaný uživatel

9.3.2016 09:07
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

To jste asi jedla vtipnou kaši ne? Víte o tom, že žádanka o vydání PP se posílá, až jsou štěňata označená (a u většiny i po kontrole vrhu)? Takže byste tomu mrtvýmu musela vyndat čip, a dát ho tomu živýmu.
A kolik PP už jste takto koupila, že o tom tak zasvěceně píšete... ?!
Ono pořídit si PP po mrtvým psovi je jednoduché - klidně vám hned teď věnuju 3, ale postavit na ně jinýho psa tak, aby se na to nepřišlo, už v době čipování a DNA testů, tak lehké není.
Nedávno to zkusil jeden u našeho plemene, a sebrali dodatečně PP všem potomkům po jeho feně (včetně těch, co už byli uchovnění). Stačilo, že se někdo prokecl na cvičáku, a už to jelo...

Neregistrovaný uživatel

9.3.2016 09:08
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

Před tím rokem jsme měli vořechy ?

Ne, před tím rokem tu AST nebyli - u každého plemene, krom národních jednou někdo dovezl prvního jedince

9.3.2016 09:17
Aliens_II

XXX.XXX.194.35

To jste asi jedla vtipnou kaši ne? Víte o tom, že žádanka o vydání PP se posílá, až jsou štěňata označená (a u většiny i po kontrole vrhu)? Takže byste tomu mrtvýmu musela vyndat čip, a dát ho tomu živýmu.
A kolik PP už jste takto koupila, že o tom tak zasvěceně píšete... ?!
Ono pořídit si PP po mrtvým psovi je jednoduché - klidně vám hned teď věnuju 3, ale postavit na ně jinýho psa tak, aby se na to nepřišlo, už v době čipování a DNA testů, tak lehké není.
Nedávno to zkusil jeden u našeho plemene, a sebrali dodatečně PP všem potomkům po jeho feně (včetně těch, co už byli uchovnění). Stačilo, že se někdo prokecl na cvičáku, a už to jelo...

To jako že se někdo prokecl a začala vyšetřovačka s výsledkem sebrání papírů?
Co tedy jelo? A kdo to dokázal? Takže proběhla, jak to říci, prostě čistka. A pravdu měl tedy ten prokecnutý, když tomu podvodníkovi vyčistili "chlévy". No pěkně.

9.3.2016 09:28

Ne, před tím rokem tu AST nebyli - u každého plemene, krom národních jednou někdo dovezl prvního jedince

Nevěřím, že tohle myslíte vážně.
mě tak nějak nezajímá co se dělo tady a že někdo nevěděl.
mě zajímá jestli to před tím rokem byl teda voříšek.

Neregistrovaný uživatel

9.3.2016 09:30
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

Aliens_II napsal(a):
To jako že se někdo prokecl a začala vyšetřovačka s výsledkem sebrání papírů?
Co tedy jelo? A kdo to dokázal? Takže proběhla, jak to říci, prostě čistka. A pravdu měl tedy ten prokecnutý, když tomu podvodníkovi vyčistili "chlévy". No pěkně.

Jelo to, že byla chovateli nařízena paternita - ten fenu narychlo uklidil, a přestal komunikovat, ale klub vyzval majitele odchovů + majitele sourozence feny, které ten cinknutý PP patřil, aby poskytli vzorky DNA, a neseděla matka. Teď už máme do chovu DNA testy povinné, takže každý chovný jedinec musí mít paternitu (i když nepochybuju, že Megíííí by oblafla i tohle ).

Neregistrovaný uživatel

9.3.2016 09:34
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

Předtím to bylo plemeno čekající na uznání - tomu uznání totiž předchází docela dlouhá doba, kdy se normálně vede plemenná kniha, musí být určitý počet jedinců v populaci, určitý počet na sebe nepříbuzných linií apod.

9.3.2016 09:36

Tak si to přečtěte, abychom nemuseli vysvětlovat základní pojmy, pokud to tedy není jen zarputilé rýpání.

https://www.ifauna.cz/psi/clanky/r/detail/1638/ke-vzniku-novych-plemen-psu.

9.3.2016 09:39
Aliens_II

XXX.XXX.194.35

Jelo to, že byla chovateli nařízena paternita - ten fenu narychlo uklidil, a přestal komunikovat, ale klub vyzval majitele odchovů + majitele sourozence feny, které ten cinknutý PP patřil, aby poskytli vzorky DNA, a neseděla matka. Teď už máme do chovu DNA testy povinné, takže každý chovný jedinec musí mít paternitu (i když nepochybuju, že Megíííí by oblafla i tohle ).

No tak to beru! Ovšem ti podvedení, ti potomci, to je na pikaču. No ale poučení bylo. to je právě to. Lidský faktor a prachy. Do toho bych fakt nešel.

9.3.2016 09:40

Předtím to bylo plemeno čekající na uznání - tomu uznání totiž předchází docela dlouhá doba, kdy se normálně vede plemenná kniha, musí být určitý počet jedinců v populaci, určitý počet na sebe nepříbuzných linií apod.

A akc to má uznané od roku 1936. celá akc je blbá, protože fci rozhodla o 36 let později. dobře vy

9.3.2016 09:43

Mě problémy tady moc nezajímají, tohle plemeno už vůbec ne. podvádělo se a podvádět bude. mě se to netýká, nic neprodávám. ten seznam podvodníků někde je nebo se ho nedočkám ?

Neregistrovaný uživatel

9.3.2016 09:45
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

Aliens_II napsal(a):
No tak to beru! Ovšem ti podvedení, ti potomci, to je na pikaču. No ale poučení bylo. to je právě to. Lidský faktor a prachy. Do toho bych fakt nešel.

Jo, majitelům potomků nezávidím, zvlášť když jedno z těch zvířat už bylo chovné .
Jinak teď nedávno dal taky někdo podnět chovatelské komisi u jiného plemene, že se jedné chovatelce narodila štěňata, u kterých je nepravděpodobné, aby po otci měli takovou barvu, a rovněž jí nařídili paternitu. Ono totiž tam kde je konkurence (a dnes i přístup k informacím), tak se mezi sebou chovatelé dost hlídají navzájem, a podrazy se dělají čím dál hůř.

9.3.2016 09:48

My si asi nerozumíme.
ale to nevadí.
já půjdu po jedinci, ostatní uznávejte jen fci.

Neregistrovaný uživatel

9.3.2016 09:49
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

Mě problémy tady moc nezajímají, tohle plemeno už vůbec ne. podvádělo se a podvádět bude. mě se to netýká, nic neprodávám. ten seznam podvodníků někde je nebo se ho nedočkám ?

Seznam podvodníků těžko získáte, když není jak ty podvody u těhle samozvaných organizací jak prokázat - PP dostanete na požádání na cokoliv, a jestli je to to, po tom už nikdo nepátrá.

Neregistrovaný uživatel

9.3.2016 09:53
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

A akc to má uznané od roku 1936. celá akc je blbá, protože fci rozhodla o 36 let později. dobře vy

AKC a FCI spolu spolupracují a FCI rodokmeny AKC uznávají, stajně jakoAKC uznává rosokmeny FCI tak nechápu oč vám běží?

9.3.2016 09:54

Jo, majitelům potomků nezávidím, zvlášť když jedno z těch zvířat už bylo chovné .
Jinak teď nedávno dal taky někdo podnět chovatelské komisi u jiného plemene, že se jedné chovatelce narodila štěňata, u kterých je nepravděpodobné, aby po otci měli takovou barvu, a rovněž jí nařídili paternitu. Ono totiž tam kde je konkurence (a dnes i přístup k informacím), tak se mezi sebou chovatelé dost hlídají navzájem, a podrazy se dělají čím dál hůř.

Prosím o informaci. kolik ten pes stojí že to lidem stálo za podvod v dobách kdy je DNA levný test ?
pže co jsem četla kdysi se to moc nedělalo že je to nákladné apod.

Neregistrovaný uživatel

9.3.2016 09:59
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

Prosím o informaci. kolik ten pes stojí že to lidem stálo za podvod v dobách kdy je DNA levný test ?

Kterej pes kolik stojí?
Třeba u koní se dělá paternita všem hříbatům z inseminace (těch je u teplokrevníků většina), a všem plnokrevníkům už 20 let, a pořád to stojí víceméně stejně.

9.3.2016 09:59

Konkrétní případ neznám, ale jde např. i o to, že dá někdo pálku za import a psa mu z nějakého důvodu (ať už exteriérové vady nebo zdraví) neuchovní. Pokud je duší podvodník a nepřekousne "finanční ztrátu", tak to třeba zkusí i s rizikem, že s chovem končí.

9.3.2016 10:01

AKC a FCI spolu spolupracují a FCI rodokmeny AKC uznávají, stajně jakoAKC uznává rosokmeny FCI tak nechápu oč vám běží?

I bez fci jsme měli pp.
stačí ?

9.3.2016 10:03

Seznam podvodníků těžko získáte, když není jak ty podvody u těhle samozvaných organizací jak prokázat - PP dostanete na požádání na cokoliv, a jestli je to to, po tom už nikdo nepátrá.

Seznam podvodníků pod čmku třeba mě zajímá.
cena psa jak jste psali u vašeho plemene že jim to stálo za podvod.

Neregistrovaný uživatel

9.3.2016 10:07
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

Konkrétní případ neznám, ale jde např. i o to, že dá někdo pálku za import a psa mu z nějakého důvodu (ať už exteriérové vady nebo zdraví) neuchovní. Pokud je duší podvodník a nepřekousne "finanční ztrátu", tak to třeba zkusí i s rizikem, že s chovem končí.

Pokud si někdo doveze importa, tak je zatraceně pod drobnohledem konkurence, a jsme zase u toho, že by si musel rozřezat psa, aby vytáhl čip, a ten aplikovat novému zvířeti, a další věc je, že i kdyby ho nikdo nepráskl (jakože dneska vás napráší nebo se prokecne i vlastní rodina), tak je toto zvíře krevně bezcené a pro jeho chov nepoužitelné

9.3.2016 10:08
balisek

XXX.XXX.7.95

Taky jsem to v klubu jednou zažila. Majitelé přišli na svod mladých se psím dorostencem. Jenže psisko mělo místo hrubé srsti srst krátkou a přiléhavou, která se geneticky jednoduše nemá v plemeni kde vzít.

A ejhle - chovatel měl také dogy, nějak se mu to "sprsklo" a výsledkem byl početný vrh kříženců s průkazem původu, za něž chudáci majitelé zaplatili po 20 tisících. Jestli se jim někdy podařilo své peníze z chovatele vytřást, netuším. Ten by posléze vyloučen z klubu a vesele dál množil bez papírů.

I na tomhle případu je vidět, že klubové "buzerace" jako svody a bonitace nejsou tak zbytečné, jak by se mohlo zdát. Nebýt povinného uchovnění, mohli tito kříženci dále zasáhnout do plemenitby - ať už z neznalosti majitele nebo proto, že by i přes tento "handicap" nechtěl přijít o peníze za plánované odchovy. A pak bychom se divili, kde se v plemeni pořád bere nestandardní srst či příliš těžká molosoidní hlava.

9.3.2016 10:09
bilusik

XXX.XXX.168.4

Zase píšete naprosté nesmysly, u FCI by to nebylo tak jednoduché, jak vy si myslíte. Z toho mrtvého štěněte vám někdo musí vyndat čip, aby číslo sedělo s těmi PP co chcete použít. Vy si ho asi z mrtvého štěněte vyndavat nebudete a veterinář vám to také dělat nebude, takže bez čipu vám jsou PP k ničemu, to možná šlo, když se tetovalo a měla jste přístup k tetovacím kleštím. Ale dnes už je dost plemen, kde se dělá paternita a u těch to prostě nejde přendat PP na jiného psa, a jak jsem psal výše bez čipu z uhynulého zvířete také ne. A kolik lidí by si ho z mrtvého psa našlo a vyřízlo ? Je vidět, že píšete o něčem o čem nemáte ani páru, jak to chodí. Takže pořád mi vychází organizace FCI, lépe než ostatní organizace jako jsou UCI, IHR, UKC apod.

9.3.2016 10:10

Pokud si někdo doveze importa, tak je zatraceně pod drobnohledem konkurence, a jsme zase u toho, že by si musel rozřezat psa, aby vytáhl čip, a ten aplikovat novému zvířeti, a další věc je, že i kdyby ho nikdo nepráskl (jakože dneska vás napráší nebo se prokecne i vlastní rodina), tak je toto zvíře krevně bezcené a pro jeho chov nepoužitelné

Jasně. Myslela jsem jen jako další důvod, ne tenhle konkrétní druh podvodu.

Neregistrovaný uživatel

9.3.2016 10:12
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

Seznam podvodníků pod čmku třeba mě zajímá.
cena psa jak jste psali u vašeho plemene že jim to stálo za podvod.

Seznam podvodníků si můžete snadno dohledat na stránkách ČMKU - to nejsou tajné informace, a já to za vás dělat nebudu.
Jak mám vědět, kolik stál něčí pes? Chovná fena BOM má cenu od 50tis. nahoru, podle původu zkoušek, výsledků v chovu, a vrh štěňat podle počtu, použitého krycího psa a kvality štěňat (v té době cena štěněte cca 8-9 tis.), tak si to spočítejte - já tomu týpkovi účetní uzávěrku nedělala, tak fakt nevím, kolik na tom měl.

9.3.2016 10:25

bilusik napsal(a):
Zase píšete naprosté nesmysly, u FCI by to nebylo tak jednoduché, jak vy si myslíte. Z toho mrtvého štěněte vám někdo musí vyndat čip, aby číslo sedělo s těmi PP co chcete použít. Vy si ho asi z mrtvého štěněte vyndavat nebudete a veterinář vám to také dělat nebude, takže bez čipu vám jsou PP k ničemu, to možná šlo, když se tetovalo a měla jste přístup k tetovacím kleštím. Ale dnes už je dost plemen, kde se dělá paternita a u těch to prostě nejde přendat PP na jiného psa, a jak jsem psal výše bez čipu z uhynulého zvířete také ne. A kolik lidí by si ho z mrtvého psa našlo a vyřízlo ? Je vidět, že píšete o něčem o čem nemáte ani páru, jak to chodí. Takže pořád mi vychází organizace FCI, lépe než ostatní organizace jako jsou UCI, IHR, UKC apod.

Ale mně nejde o organizaci. je fakt tak těžké to pochopit ?
nepíšu to od začátku asi desetkrát ?
ne ? dobře.

9.3.2016 10:26

Tak to nejsou podvodníci, to jsou debilové.

9.3.2016 10:37

ne ? dobře.

Můžete, prosím, shrnout, co vás zajímá a na co se vlastně konkrétně ptáte? Já to nějak nechápu.

9.3.2016 12:30
imattree

XXX.XXX.8.240

ne ? dobře.

Je, protože neustále shazujete FCI a vymýšlíte si své nesmyslné postupy, atd. Protože neustále překrucujete to, co říkají ostatní. Protože neustále zesměšňujete názory ostatních, protože jste snad neuvedla jediný smysluplný argument, v čem jsou ostatní organizace lepší, ale očerňujete FCI, jak je to samý podvod, atd.

Neregistrovaný uživatel

9.3.2016 12:51
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

Tak to nejsou podvodníci, to jsou debilové.

... a vy jste letadlo!

9.3.2016 13:44

Tak pro vás znovu.
fci ani akc ani ukc ani uci mě nezajímá.
nevybírám si psa podle značky.
hezký den a hlavně se nesnažte to pochopit.

Neregistrovaný uživatel

9.3.2016 14:00
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

Tak pro vás znovu.

Však si vybírejte co chcete, a podle čeho chcete, jen se prosím pěkně nenavážejte do věcí, do kterých vidíte, jak husa do flašky, protože to pak budí dojem, že jste úplně vygumovaná

9.3.2016 14:25
Arni

XXX.XXX.49.159

Jestli Megiii nejde o to co se tu probíralo v jejím tématu, Volný chov po deseti letech.

9.3.2016 14:25

Tak pro vás znovu.

A ty otázky? Pokud budou jasné a někdo bude vědět, určitě se vám dostane odpovědi.

Jinak pokud si chcete pořídit plemeno, které pod FCI není, tak řešit konkrétně tuhle organizaci je zbytečné. Nicméně strakáč, horák, choďák nebo krysařík (něco z toho jste zmínila) se pod FCI normálně chovají.

9.3.2016 14:32

Já se na nic neptala, ale děkuji za snahu.)
diskuze byla o ccoc, tak jsem je nezavrhla no a to jsem si dovolila moc

9.3.2016 14:38

Arni napsal(a):
Jestli Megiii nejde o to co se tu probíralo v jejím tématu, Volný chov po deseti letech.

Vůbec. tohle je diskuze o ccoc.

9.3.2016 14:43
Arni

XXX.XXX.49.159

Vůbec. tohle je diskuze o ccoc.

Tak to se omlouvám, když jsem si to zpětně četl, tak mi to tak přišlo.

9.3.2016 18:26
imattree

XXX.XXX.8.240

Já se na nic neptala, ale děkuji za snahu.)
diskuze byla o ccoc, tak jsem je nezavrhla no a to jsem si dovolila moc

Ale ccoc nikdo nezavrhl, jen se tu přemýšlelo nad tím, proč se oddělili, jaký k tomu měli důvod a jestli byl relevantní a vy hned ostatní osočujete typem "Vy si mějte vaši svatou FCI a já si budu mít to svoje" jinak řečeno "myslím lepší a inteligentnější." Vůbec si nepřipouštíte názor někoho jiného.

9.3.2016 18:29
bilusik

XXX.XXX.168.4

Však si vybírejte co chcete, a podle čeho chcete, jen se prosím pěkně nenavážejte do věcí, do kterých vidíte, jak husa do flašky, protože to pak budí dojem, že jste úplně vygumovaná

Souhlasím, výstižná charakteristika. Takhle to vypadá, když tu někteří lidi píší o věcech, o kterých nemají ani páru.

9.3.2016 18:30
bilusik

XXX.XXX.168.4

imattree napsal(a):
Je, protože neustále shazujete FCI a vymýšlíte si své nesmyslné postupy, atd. Protože neustále překrucujete to, co říkají ostatní. Protože neustále zesměšňujete názory ostatních, protože jste snad neuvedla jediný smysluplný argument, v čem jsou ostatní organizace lepší, ale očerňujete FCI, jak je to samý podvod, atd.

Také bezezbytku souhlasím, hezky napsané.

9.3.2016 18:46

Co se tady přemýšlelo ? že to jsou bezpapíráci. nic jiného tu nevidím.

9.3.2016 19:24
bilusik

XXX.XXX.168.4

Co se tady přemýšlelo ? že to jsou bezpapíráci. nic jiného tu nevidím.

Ty nevidíš nikdy nic co máš, vždy vidíš v příspěvku jen to co chceš a co tam třeba ani není...

9.3.2016 19:59

Tak mi to nedalo na najela jsem na stránky CCOC, takhle na papíře mi připadají cíle členů docela rozumné (zaměření na povahu a zdraví), jen nechápu proč nemaj povinné DLK a DKK (i když předpokládám, že poctivý chovatel minimálně toto provede) a chovnost (mimo mnoho dalších podmínek) se "nedá" psům s těžkou dysplazií, tím pro mě vzniká otázka, co už je pro ně těžká dysplazie a jak doloží, že pes je v pořádku, když nemá rentgeny. Zase na druhou stranu se mi líbí, že bezchybný exteriér není na prvním místě.
Co se mi nelíbí u FCI je, že dovolí šlechtit exteriér některých plemen do (alespoň pro mě) extrému, i když je to na úkor zdraví celého plemene...nebudu tu omýlat případ exteriérových NO, ale mě např. nepřijde normální, že feny u některých plemen jsou schopné porodit pouze císařským řezem...
takže ani PP pod FCI mi nezaručí, že mnou zakoupený dobrman neumře předčasně na vadu srdce, německá doga na torzi žaludku, že mnou zakoupený NO nebude mít displazii, že mi berňák neodejde v sedmi letech na selhání ledvin např...
Pro mě jsou tedy rizika u obou organizací a u některých plemen je pořízení opravdu sázka do loterie i když jejich chov hlídá FCI.
Neberte toto prosím jako shazování FCI, jen bych se chtěla jako LAIK vyjádřit, jak tuto problematiku vnímám já.

Neregistrovaný uživatel

9.3.2016 20:10
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

Tak mi to nedalo na najela jsem na stránky CCOC, takhle na papíře mi připadají cíle členů docela rozumné (zaměření na povahu a zdraví), jen nechápu proč nemaj povinné DLK a DKK (i když předpokládám, že poctivý chovatel minimálně toto provede) a chovnost (mimo mnoho dalších podmínek) se "nedá" psům s těžkou dysplazií, tím pro mě vzniká otázka, co už je pro ně těžká dysplazie a jak doloží, že pes je v pořádku, když nemá rentgeny. Zase na druhou stranu se mi líbí, že bezchybný exteriér není na prvním místě.
Co se mi nelíbí u FCI je, že dovolí šlechtit exteriér některých plemen do (alespoň pro mě) extrému, i když je to na úkor zdraví celého plemene...nebudu tu omýlat případ exteriérových NO, ale mě např. nepřijde normální, že feny u některých plemen jsou schopné porodit pouze císařským řezem...
takže ani PP pod FCI mi nezaručí, že mnou zakoupený dobrman neumře předčasně na vadu srdce, německá doga na torzi žaludku, že mnou zakoupený NO nebude mít displazii, že mi berňák neodejde v sedmi letech na selhání ledvin např...
Pro mě jsou tedy rizika u obou organizací a u některých plemen je pořízení opravdu sázka do loterie i když jejich chov hlídá FCI.
Neberte toto prosím jako shazování FCI, jen bych se chtěla jako LAIK vyjádřit, jak tuto problematiku vnímám já.

To samozřejmě ano, ale štěně si nekupujete od FCI, či jiné organizace, ale od konkrétního chovatele, a právě dostupnost a ověřitelnost informací (která je u FCI nejvyšší), vám dává větší šanci na výběr kvalitního zvířete.

9.3.2016 20:12
aj

XXX.XXX.5.173

Podle mně PP není záruční list na psa. Je to jen šance ( jelikož platí zákonitosti genetiky), že vybrané štěně bude mít požadované exteriérové, povahové a zdravotní vlastnosti.
Jelikož FCI má dlouhodobou tradici, propracovanou metodiku a organizaci, tak jeho PP věřím víc než PP vydávaným nějakým trucklubem.

9.3.2016 20:51

Takže se asi shodneme na tom, že při výběru štěněte je nutné postupovat uvážlivě a zodpovědně a snažit se minimalizovat rizika s nákupem štěněte spojená. Protože všichni chceme, aby nám nový přírustek do rodiny dělal radost, plnil účel ke kterému jsme si ho pořídily, ať už je to sport, hlídání nebo jen jako "mazlíček" rodiny a aby s námi prožil, co nejdelší život s minimem zdravotních komplikací...

Neregistrovaný uživatel

9.3.2016 20:54
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

Takže se asi shodneme na tom, že při výběru štěněte je nutné postupovat uvážlivě a zodpovědně a snažit se minimalizovat rizika s nákupem štěněte spojená. Protože všichni chceme, aby nám nový přírustek do rodiny dělal radost, plnil účel ke kterému jsme si ho pořídily, ať už je to sport, hlídání nebo jen jako "mazlíček" rodiny a aby s námi prožil, co nejdelší život s minimem zdravotních komplikací...

To rozhodně, jen s tím přístupem k relevantním informacím má člověk trošku lepší výchozí pozici

9.3.2016 21:03
balisek

XXX.XXX.7.95

"Co se mi nelíbí u FCI je, že dovolí šlechtit exteriér některých plemen do (alespoň pro mě) extrému, i když je to na úkor zdraví celého plemene...U některých plemen je pořízení opravdu sázka do loterie i když jejich chov hlídá FCI."

FCI nehlídá chov, nedovoluje ani nezakazuje šlechtění exteriéru, nevytváří standardy a dokonce ani nevydává rodokmeny!

FCI není nic více a nic méně než "homologační" autorita, která Vám garantuje, že psa s platným FCI PP bez problémů zapíšete do národní plemenné knihy jakéhokoliv členského státu / subjektu. Garantuje platnost titulů a ocenění získaných na akcích pod záštitou FCI bez ohledu na hranice. Garantuje, že název Vaší CHS je mezinárodně chráněný a že 10 dalších chovatelů nebude nabízet štěňata pod stejným jménem.

Za chov odpovídá jen a pouze CHOVATELSKÝ KLUB a jednotliví CHOVATELÉ!

Jestli chcete psa "na kanape", může Vám být opravdu více-méně jedno, zda bude mít rodokmen vydaný FCI, UCI, CCOC nebo spolkem zahrádkářů. Máte-li však chovatelské, vystavovatelské či sportovní ambice, je zvíře s FCI průkazem původu stále nejlepší volbou, jelikož pro Vás znamená nejméně omezení, nejvíce příležitostí a zatím největší možnosti kontroly. Jak však s těmito možnostmi naloží chovatelé a zájemci o štěňata, je už jen na nich - s tím nic nesvede žádná organizace.

9.3.2016 21:24

balisek napsal(a):
"Co se mi nelíbí u FCI je, že dovolí šlechtit exteriér některých plemen do (alespoň pro mě) extrému, i když je to na úkor zdraví celého plemene...U některých plemen je pořízení opravdu sázka do loterie i když jejich chov hlídá FCI."

FCI nehlídá chov, nedovoluje ani nezakazuje šlechtění exteriéru, nevytváří standardy a dokonce ani nevydává rodokmeny!

FCI není nic více a nic méně než "homologační" autorita, která Vám garantuje, že psa s platným FCI PP bez problémů zapíšete do národní plemenné knihy jakéhokoliv členského státu / subjektu. Garantuje platnost titulů a ocenění získaných na akcích pod záštitou FCI bez ohledu na hranice. Garantuje, že název Vaší CHS je mezinárodně chráněný a že 10 dalších chovatelů nebude nabízet štěňata pod stejným jménem.

Za chov odpovídá jen a pouze CHOVATELSKÝ KLUB a jednotliví CHOVATELÉ!

Jestli chcete psa "na kanape", může Vám být opravdu více-méně jedno, zda bude mít rodokmen vydaný FCI, UCI, CCOC nebo spolkem zahrádkářů. Máte-li však chovatelské, vystavovatelské či sportovní ambice, je zvíře s FCI průkazem původu stále nejlepší volbou, jelikož pro Vás znamená nejméně omezení, nejvíce příležitostí a zatím největší možnosti kontroly. Jak však s těmito možnostmi naloží chovatelé a zájemci o štěňata, je už jen na nich - s tím nic nesvede žádná organizace.

O tom jsem se snažila diskutovat...né o chovatelské činnosti, ale o problematice pořízení štěněte bez využití k dalšímu chovu...

9.3.2016 21:28

bilusik napsal(a):
Ty nevidíš nikdy nic co máš, vždy vidíš v příspěvku jen to co chceš a co tam třeba ani není...

Vaše tykání a nechápání psaného textu znám téměř 8 let, pořád si jedete tu svou.
nevidíte, že nikoho nepomlouvám, beru i váš názor jako každý jiný.
pokud nevíte na co reaguji, stačí se zeptat. (na začátku diskuze říkám, že neodsuzuji nikoho, bavili jsme se o různém a ti co chtěli pochopili)
pokud chcete někomu tykat, platí totéž.
nebo vás to rodiče nenaučili.
to je ale váš problém.

10.3.2016 07:07

"Co motivuje chovatele chovat pod jinýma organizacemi než FCI ? Kdesi výše zaznělo, že se zaměřují spíše na povahové vlastnosti, než na exteriér. Jsou však požadavky FCI na povahu tak odlišné, že by jim znemožňovali uspět v rámci FCI? "
Ještě jednou - FCI nemá žádné specifické požadavky na povahu, než "standardní"...lze si přečíst chovatelský řád FCI. FCI je jenom zastřešující organizace, která do činnosti zemí ani nezasahuje - chov řídí národní organizace. Tudíž, prakticky, pouze kluby, ty stanovují podmínky chovu.
A proč někdo má potřebu založit klub mimo FCI? Protože patrně nesouhlasí se směřováním chovu ve stávajícím klubu, protože mu nějaké ZTÍŽENÍ (prosím, ještě jednou - ztížení, ne zmírnění) podmínek neprošlo členskou schůzí (výše jsem psala - zcela stejná situace v klubu jednoho mého plemene)...a - jak je to se zakládáním druhých klubů pro téhož plemene si prosím, kdo to nevíte, ověřte na ČMKU...a bude si myslím jasno.

"co už je pro ně těžká dysplazie "
těžká dysplazie je pro všechny (nejen pro "ně") stupeň E a je to shodný požadavek s Chov, řádem FCI.

10.3.2016 07:15
koňadra

XXX.XXX.138.226

Hmn: "...A proč někdo má potřebu založit klub mimo FCI? Protože patrně nesouhlasí se směřováním chovu ve stávajícím klubu, protože mu nějaké ZTÍŽENÍ (prosím, ještě jednou - ztížení, ne zmírnění) podmínek neprošlo členskou schůzí..."

Ono to ale může být (a často je) právě opačně! Proč někteří zakládají nové kluby? Protože mají psa, který právě ty náročnější podmínky, které klub stanovuje, nesplňuje.
Nikdo nikomu přece nebrání, aby se svým psem dokázal víc než je povinnost daná klubem. Ale nesplnit ty dané podmínky = nechovat! Tudíž nemít prachy. A to je to celé.

10.3.2016 07:31

"Co motivuje chovatele chovat pod jinýma organizacemi než FCI ? Kdesi výše zaznělo, že se zaměřují spíše na povahové vlastnosti, než na exteriér. Jsou však požadavky FCI na povahu tak odlišné, že by jim znemožňovali uspět v rámci FCI? "
Ještě jednou - FCI nemá žádné specifické požadavky na povahu, než "standardní"...lze si přečíst chovatelský řád FCI. FCI je jenom zastřešující organizace, která do činnosti zemí ani nezasahuje - chov řídí národní organizace. Tudíž, prakticky, pouze kluby, ty stanovují podmínky chovu.
A proč někdo má potřebu založit klub mimo FCI? Protože patrně nesouhlasí se směřováním chovu ve stávajícím klubu, protože mu nějaké ZTÍŽENÍ (prosím, ještě jednou - ztížení, ne zmírnění) podmínek neprošlo členskou schůzí (výše jsem psala - zcela stejná situace v klubu jednoho mého plemene)...a - jak je to se zakládáním druhých klubů pro téhož plemene si prosím, kdo to nevíte, ověřte na ČMKU...a bude si myslím jasno.

těžká dysplazie je pro všechny (nejen pro "ně") stupeň E a je to shodný požadavek s Chov, řádem FCI.

No něco takového jsem si původně myslela, ale spousta lidí zde tvrdí, že štěně s PP mimo FCI může být defakto kříženec, že si prostě PP natisknou defakto, jak se jim to hodí...
Že pod FCI je vše více hlídáno, opravdu jsem nikdy nechovala, mám jen obecné povědomí o výstavách titulech atd. a když tedy nebudu potřebovat štěně na výstavy tak je jedno s jakým PP bude.

Chci tady jen napsat svou zkušenost s touto mašinérií.
Když jsem si koupila afgána s topten chovu, bylo mi defakto chovatelkou nařízeno, že musíme být členem ČMKU, v té době mi to bylo putna ani nevím, zda byl ještě další klub nebo bychom byli bezprizorní...pak jsem tedy pravidelně dostávala pozvánky na výstavy a také (jak to mám nazvat) věstník z klubových výstav...co mě na tom tedy přišlo zvláštní bylo umístění jednotlivých psů...nic proti chovatelce, pesany měla nádherný, chovala na kvalitních importech, byla poradkyní chovu...atd, na výsledkových listinách se jako první (klidně prvních šest psů) umísťovaly její odchovy popř. její psi.
Předpokládám, že jsou pouze 3 možnosti, jak je to možné: na výstavu jezdili z 90% lidé se psy z této chovatelské stanice, ostatní odchovy nesahaly těmto psům ani po kotníky a nebo...?
Nevím, jak u jiných plemen...je toto normální?
V této situaci bych se snad ani nedivila, kdyby si někdo udělal klub pro sebe.

10.3.2016 07:45

No něco takového jsem si původně myslela, ale spousta lidí zde tvrdí, že štěně s PP mimo FCI může být defakto kříženec, že si prostě PP natisknou defakto, jak se jim to hodí...
Že pod FCI je vše více hlídáno, opravdu jsem nikdy nechovala, mám jen obecné povědomí o výstavách titulech atd. a když tedy nebudu potřebovat štěně na výstavy tak je jedno s jakým PP bude.

Chci tady jen napsat svou zkušenost s touto mašinérií.
Když jsem si koupila afgána s topten chovu, bylo mi defakto chovatelkou nařízeno, že musíme být členem ČMKU, v té době mi to bylo putna ani nevím, zda byl ještě další klub nebo bychom byli bezprizorní...pak jsem tedy pravidelně dostávala pozvánky na výstavy a také (jak to mám nazvat) věstník z klubových výstav...co mě na tom tedy přišlo zvláštní bylo umístění jednotlivých psů...nic proti chovatelce, pesany měla nádherný, chovala na kvalitních importech, byla poradkyní chovu...atd, na výsledkových listinách se jako první (klidně prvních šest psů) umísťovaly její odchovy popř. její psi.
Předpokládám, že jsou pouze 3 možnosti, jak je to možné: na výstavu jezdili z 90% lidé se psy z této chovatelské stanice, ostatní odchovy nesahaly těmto psům ani po kotníky a nebo...?
Nevím, jak u jiných plemen...je toto normální?
V této situaci bych se snad ani nedivila, kdyby si někdo udělal klub pro sebe.

Majitel psa s PP nemusí být členem chovatelského klubu. Pokud nechce, nic a nikdo jej nemůže přinutit. Pro nečleny klubu ale většinou platí vyšší ceny na klubových akcích než pro nečlena a vyšší ceny úkonů, které zajišťuje klub (svod, bonitace, atd).

Někdo si udělá svou organizaci mimo FCI pro sebe v okamžiku, kdy neuspěje v oficiální pod ČMKU, potažmo pod FCI. Důvody neúspěchu mohou být různé - pes nesplňuje podmínky chovnosti a dotyčný na něm chce produkovat štěňata, dotyčnému je pro hrubé porušování stanov, chovatelských normativů, zakázán chov, a tak dále. Většinou jsou to lidé, kteří se s ČMKU "rozešli ve zlém".

10.3.2016 07:49

"Nikdo nikomu přece nebrání, aby se svým psem dokázal víc než je povinnost daná klubem"

To samozřejmě nikdo nikomu nebrání a je poměrně běžné, že zdravotní vyšetření navíc chovatelé dělají (v souvislosti s problémy týkající se toho kterého plemene). ALE - jak by prosím probíhal a jakou by měl váhu nějaký soukromý povahový test?!
Podstata je to, že podmínky chovu plemene v dané zemi určuje klub, klub je zodpovědný za řízení chovu, a od toho se odvíjí stav plemene včetně něčeho jako pověst plemene obecně! To, co píše Megiii - vybírat si konkrétního chovatele - je jednak náročné (to dá znalec plemene, který se v daném prostředí už nějaký ten pátek pohybuje a krom jiného dokáže i posoudit, co je drb a co fakt, neb kynologické prostředí je ) a zároveň by to právě díky způsobu chovu (neb PP přeci "zaručuje"...a fakt by zaručovat mělo - standardní rodiče) mělo být pro běžného zájemce bez specifických požadavků, i zbytečné.
Proto chtějí někteří ten klub, protože chtějí něco zaručit způsobem řízení chovu pro všechny členy, chtějí ovlivnit stav plemene jako takového (pod daným klubem) a ne to nechat na jednotlivcích.

Neregistrovaný uživatel

10.3.2016 07:52
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

Chcete říct, že klub zakazoval chovatelům chovat na zvířatech, která svou kvalitou přesahovala základní podmínky k uchovnění, tak si museli založei vlastní klub mimo FCI... ? Tomu se dost těžko věří;-)

ad dysplazie: Na jedincích s HD E (4/4) se nemůže chovat nikde bez ohledu na organizaci, protože je to v rozporu s Zákonem na ochranu zvířat proti týrání, a ten je všem klubovým řádům nadřazený. Tzn. že i kdyby tyhle samozvané kluby na čtverkových zvířatech chovat chtěli, tak nemohou - proto to často řeší tím, že rtg jednoduše nemají povinné (nebýt rtg = nebýt dysplazka ).

10.3.2016 07:52

"Majitel psa s PP nemusí být členem chovatelského klubu. Pokud nechce, nic a nikdo jej nemůže přinutit. Pro nečleny klubu ale většinou platí vyšší ceny na klubových akcích než pro nečlena a vyšší ceny úkonů, které zajišťuje klub (svod, bonitace, atd). "

Tak ty peníze jsou snad zcela nepodstatná informace - podstatné je to, že ať člen či nečlen, pro všechny platí stejná pravidla...takže z tohoto pohledu je rozdíl skutečně jenom v těch penězích (nečlen samozřejmě nemůže nijak ovlivňovat dění v klubu).

"Chcete říct, že klub zakazoval chovatelům chovat na zvířatech, která svou kvalitou přesahovala základní podmínky k uchovnění, tak si museli založei vlastní klub mimo FCI... ? Tomu se dost těžko věří;-)"

inspektor pišišvor, přečti si to, co jsem napsala, ještě jednou, s pochopením a pak zkus reagovat...

Přidejte reakci

Přidat smajlík