Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

10.3.2016 08:01

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
No něco takového jsem si původně myslela, ale spousta lidí zde tvrdí, že štěně s PP mimo FCI může být defakto kříženec, že si prostě PP natisknou defakto, jak se jim to hodí...
Že pod FCI je vše více hlídáno, opravdu jsem nikdy nechovala, mám jen obecné povědomí o výstavách titulech atd. a když tedy nebudu potřebovat štěně na výstavy tak je jedno s jakým PP bude.

Chci tady jen napsat svou zkušenost s touto mašinérií.
Když jsem si koupila afgána s topten chovu, bylo mi defakto chovatelkou nařízeno, že musíme být členem ČMKU, v té době mi to bylo putna ani nevím, zda byl ještě další klub nebo bychom byli bezprizorní...pak jsem tedy pravidelně dostávala pozvánky na výstavy a také (jak to mám nazvat) věstník z klubových výstav...co mě na tom tedy přišlo zvláštní bylo umístění jednotlivých psů...nic proti chovatelce, pesany měla nádherný, chovala na kvalitních importech, byla poradkyní chovu...atd, na výsledkových listinách se jako první (klidně prvních šest psů) umísťovaly její odchovy popř. její psi.
Předpokládám, že jsou pouze 3 možnosti, jak je to možné: na výstavu jezdili z 90% lidé se psy z této chovatelské stanice, ostatní odchovy nesahaly těmto psům ani po kotníky a nebo...?
Nevím, jak u jiných plemen...je toto normální?
V této situaci bych se snad ani nedivila, kdyby si někdo udělal klub pro sebe.

Evidentně si chovatelka vybírala nové majitele, kteří budou vystavovat, takže to tak prostě mohlo být. Těžko mohla permanentně páchat nějaké nekalosti, protože nějakým způsobem ovlivnit všechny rozhodčí, se kterými se kdy na výstavách její psi setkají, není dost dobře možné. Založením nového klubu by úspěchy na výstavách těžko někdo vyřešil. Možná tak non FCI, ale to by mohl absolvovat sem tam nějakou výstavu v Horní Dolní někde v tělocvičně, tj. tenhle důvod je nesmysl.

10.3.2016 08:36
bilusik

XXX.XXX.168.4

Vaše tykání a nechápání psaného textu znám téměř 8 let, pořád si jedete tu svou.
nevidíte, že nikoho nepomlouvám, beru i váš názor jako každý jiný.
pokud nevíte na co reaguji, stačí se zeptat. (na začátku diskuze říkám, že neodsuzuji nikoho, bavili jsme se o různém a ti co chtěli pochopili)
pokud chcete někomu tykat, platí totéž.
nebo vás to rodiče nenaučili.
to je ale váš problém.

Tvoje nechápání psaného textu a daného problému, o kterém píšeš skoro samé nesmysly je ještě zřejmější než to moje. A jednodušším lidem na anonymní diskuzi prostě tykám. A co říkáš na začátku diskuze, je mi holka vcelku šumák, po většinu diskuze píšeš blbosti a jen se nesmyslně navážíš do FCI a snažíš se obhajovat horší organizace, kde je ještě více bordelu, špíny a podvodů než pod samotnou FCI. Takže stále mi chov s P pod FCI vychází lépe než pod trus organizacemi typu UCI, IHR, KOSD apod.

10.3.2016 08:45

bilusik napsal(a):
Tvoje nechápání psaného textu a daného problému, o kterém píšeš skoro samé nesmysly je ještě zřejmější než to moje. A jednodušším lidem na anonymní diskuzi prostě tykám. A co říkáš na začátku diskuze, je mi holka vcelku šumák, po většinu diskuze píšeš blbosti a jen se nesmyslně navážíš do FCI a snažíš se obhajovat horší organizace, kde je ještě více bordelu, špíny a podvodů než pod samotnou FCI. Takže stále mi chov s P pod FCI vychází lépe než pod trus organizacemi typu UCI, IHR, KOSD apod.

Jenže UCI, IHR, KOSD sem cpete jen vy
a máte názor na CCOC ?
jestli ne, neodepisujte.

10.3.2016 08:58
bilusik

XXX.XXX.168.4

Jenže UCI, IHR, KOSD sem cpete jen vy
a máte názor na CCOC ?
jestli ne, neodepisujte.

To se opět pleteš, tyto různé protest kluby zmiňovali i jiní ( třeba UKC a IHR zmínili jiní ve svých příspěvcích dříve než já). Názor na CCOC mám stejný na jako již výše zmíněné truc organizace - nikdo úspěšný pod FCI nemá potřebu odcházet a zakládat si novou organizace - vždy zatím odcházeli a zakládali ti neúspěšní nebo vyhození od FCI. Není problém v klubu pod FCI si podmínky zpřísnit a chovat za přísnějších podmínek než vyžaduje FCI - kluby musí dodržovat normativy FCI a nemohou si je změkčit, ala naopak, pokud si dá chovatelský klub pod FCI tvrdší podmínky pro chov a uchovnění, v tom mu samozřejmě nikdo bránit nebude. Takže jsme stákle u toho, že kdo chce přísnější podmínky, nemusí zakládat vlastní truc organizace. A bohužel to bývalo právě naopak, zakládali si organizace mimo FCI, aby mohli mít měkčí podmínky pro uchovnění a nedělat třeba vůbec vyšetření DKK. Takže stále mi vychází chov pod FCI nejlépe a tvrdím, že do truc organizací odchází neúspěšní nebo z FCI vyhození. Takže jestli nemáš něco nového, také nemusíš odepisovat...

10.3.2016 09:14

"Není problém v klubu pod FCI si podmínky zpřísnit "
teda je mi trapné se opakovat, ale ještě jednou - realita a nikoliv virtuální - klub podmínky zmírnil (povahy) - samozřejmě, že odhlasováno členskou schůzí, protože VĚTŠINA chovatelů chce chovat a každý požadavek navíc je špatně, zdraví pouze základní - DKK, i když jsou v plemeni i jiné problémy. Jiný klub pod ČMKU založit nejde.

"Takže jsme stákle u toho, že kdo chce přísnější podmínky, nemusí zakládat vlastní truc organizace."
není pravda.

Neregistrovaný uživatel

10.3.2016 09:24
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

teda je mi trapné se opakovat, ale ještě jednou - realita a nikoliv virtuální - klub podmínky zmírnil (povahy) - samozřejmě, že odhlasováno členskou schůzí, protože VĚTŠINA chovatelů chce chovat a každý požadavek navíc je špatně, zdraví pouze základní - DKK, i když jsou v plemeni i jiné problémy. Jiný klub pod ČMKU založit nejde.

"Takže jsme stákle u toho, že kdo chce přísnější podmínky, nemusí zakládat vlastní truc organizace."
není pravda.

Pořád nerozumím tomu, proč by měl ten kdo chce odchovávat kvalitnější, a povahově lepší zvířata musel zakládat nový klub - naopak, když bude mít lepší zvířata, a ten zbytek bude chovat šrot, tak to bude jeho vizitka a prestiž .
Vystavuju psy pro jednu hodně prestižní CHS, a kdysi jsem se divila, s jakýma "hajtrama" jsou ti lidi schopní přijít na výstavu (naši psi byli o 2 třídy jinde), a chovatelka mi říkala, že je dobře, že tady jsou protože někdo musí dělat to křoví, aby naši psi vynikli..., a měla pravdu!

10.3.2016 09:24
aj

XXX.XXX.5.173

Zeptám se pro upřesnění: Doteď jsem žila v přesvědčení, že pro jedno plemeno můžou existovat i dva ( popř.i více) kluby, přičemž oba jsou pod křídly FCI. Čili, kdyby mi nevyhovoval jeden- např. pro osobní vztahy které v něm vládnou, protože nebudeme si namlouvat, že tohle je vždy ideální- tak vždy se můžu stát členem druhého, ale pořád chovám pod FCI, resp ČMKU.
Je to tak ?

10.3.2016 09:26
bilusik

XXX.XXX.168.4

není pravda.

Ale jak již jsem napsal - a je problém si založit v rámci FCI nový klub, kde si podmínky mohou zpřísnit ? Nemusí si zakládat novou truc organizaci mimo FCI. Vždyť to se nevylučuje co jsem napsal, že si v rámci FCI podmínky pro uchovnění lze zpřísnit. No že si to členové klubu na členské schůzi zjednodušili, za to nemůže klub ani FCI, ale členové klubu... Takže jsme stále u toho, že není třeba zakládat nové truc organizace - je pravda. A až si v tom novém klubu c té nové rádoby organizaci ccoc její členové zase na členské schůzi podmínky zmírní a zakladatelku klubu přehlasují (protože chovatelské podmínky se schvalují a mění na členských schůzích daného klubu nebo organizace, jak si je odhlasují členové klubu ), tak zase si někde založí nový klub a zase jinou truc organizaci ? To snad ne...

10.3.2016 09:26

není pravda.

Ale je to pravda. Co vám brání svého psa nechat vyšetřit na další nemoci? Nic., Co vám brání nechovat na psech, jejichž povahu nepovažujete za správnou? Nic.
Tím, že založíte nějakou trucorganizaci uděláte ze svých odchovů pod touto trucorganizací defacto bezpapíráky.

10.3.2016 09:28
bilusik

XXX.XXX.168.4

Ale je to pravda. Co vám brání svého psa nechat vyšetřit na další nemoci? Nic., Co vám brání nechovat na psech, jejichž povahu nepovažujete za správnou? Nic.
Tím, že založíte nějakou trucorganizaci uděláte ze svých odchovů pod touto trucorganizací defacto bezpapíráky.

10.3.2016 09:35

Názor na CCOC mám stejný na jako již výše zmíněné truc organizace - nikdo úspěšný pod FCI nemá potřebu odcházet
a toto stačilo napsat hned.).

10.3.2016 09:35

"Doteď jsem žila v přesvědčení, že pro jedno plemeno můžou existovat i dva ( popř.i více) kluby, přičemž oba jsou pod křídly FCI. Čili, kdyby mi nevyhovoval jeden- např. pro osobní vztahy které v něm vládnou, protože nebudeme si namlouvat, že tohle je vždy ideální- tak vždy se můžu stát členem druhého, ale pořád chovám pod FCI, resp ČMKU."

Pokud existují, tak ano. Ale, pokud se nic nezměnilo, nový klub pro plemeno, pokud již nějaký existuje, pod ČMKU založit nelze.

"a je problém si založit v rámci FCI nový klub"
ještě jednou a dokola - FCI je to srdečně jedno, chov pod FCI u nás řídí ČMKU. A nový-další klub pro totéž plemeno (opět, pokud se nic nezměnilo) pod ČMKU založit nelze.

"Co vám brání svého psa nechat vyšetřit na další nemoci?"
a co jako píšu...nic, tohle je jednoduché

"Co vám brání nechovat na psech, jejichž povahu nepovažujete za správnou?"
prosím o konkretizaci - to jako mám pořádat soukromé povahové testy?!
A opět a ještě jednou - já jako jeden chovatel plemenem příliš nepohnu, restrikce v chovatelství musí být plošné, aby se to nějak významně na plemeni odrazilo !...a vo to de!

10.3.2016 09:38

není pravda.

Prosím o info jak víte o tom, že jiný pod čmku nejde.
já to vím, objevuje se občas na veřejně čitelných webech, jen chci vědět zda čerpáte ze stejných zdrojů. stačí do soukr.zprávy, ať to nevypadá jako pomluva. pomůže mi v rozhodování.
děkuji.

10.3.2016 09:43
balisek

XXX.XXX.7.95

není pravda.

Ale jděte... Jak to už většinou bývá, i v případě CCOC došlo ke konfliktu mezi klubem a chovatelkou. Bordel v papírech je možná administrativní záležitost, ale právě dodržování nezbytné administrativy (evidence importů, chovný jedinců, krytí, vrhů atd.) je podstatou registrovaného chovu.

Chci chovat tzv. "na zdraví"? V současnosti je k dispozici přes 80 (!) DNA testů na geneticky podmíněné nemoci +další možnosti klinických vyšetření. Svého psa mohu otestovat horem-dolem a pokud mi na tom záleží, na tomtéž se mohu domluvit (příp. vyšetření uhradit) s majitelem druhého partnera z rodičovského páru.

Je pro mě důležitá povaha a chci mít přehled, jak jsou na tom zdejší psi a feny? Mohu přece organizovat různé sportovní akce, soutěže či tábory, aniž bych si kvůli tomu zakládala nový chovatelský spolek.

Nový chovatelský klub pod ČMKU samozřejmě založit lze, akorát je k tomu potřeba splnit jisté podmínky: http://www.cmku.cz/soubory/dokumenty/789_smernice_pro_uznavani_chovatelskych_klubu.pdf.

Neregistrovaný uživatel

10.3.2016 09:46
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.2

Tak všichni víme, proč se zakládaj truc organizace... protože klub daného plemene má pod FCI jaxi nějaké podmínky a do těch se daný jedinec prostě nemusí vejít, tak se založí trucorganizace a tam se vymyslej podmínky, aby se tam daný jedinec "vešel"...

Tzn.: příklad... třeba u šarplaninců se uchovňují psy/feny do 3/3 DKK (za mě bych to zpřísnila, ale budiž). Mám šarplanince 3/4 DKK, tak udělám na truc nový klub, kde budu uchovňovat do 4/4 DKK. A začnu na něm "chovat". Výsledkem budou už prakticky psy bez oficiálních papírů - tedy je bude uznávat jen má organizace - NIKDE jinde platit nebudou a štěňata už budou zatížená postižením DKK...

Něco jiného je, když má organizaci, která pod sebe slučuje dané plemeno - tedy vede plemenou knihu plemene, které je třeba národní plemeno a vzniklo a vzniká z jedinců stejného typu (tedy tradičně) - dobrým příkladem je Tornjak (již plemeno v registru). Dalším takovým, příkladem je Shilonský ovčák, atd...
Ale u kavkazana, který je pod FCI již mraky let mi přijde zakládat další kluby kavkazana úplně a jen na truc... Dle mě se jednou jeden kavkazan nevešel do bonitace a tak se založil truc klub, protože pes je přece nejkrásnější a prostě se na něm chovat bude tečka...

10.3.2016 09:46

hmn - "Co vám brání nechovat na psech, jejichž povahu nepovažujete za správnou?"
A opět a ještě jednou - já jako jeden chovatel plemenem příliš nepohnu, restrikce v chovatelství musí být plošné, aby se to nějak významně na plemeni odrazilo !...a vo to de!

Nemusíte pořádat soukromé povahové testy, na ty by se vám ostatní stejně vykašlali, ale můžete si zvířata do chovu, vy jako chovatel, pečlivě vybírat, nejprve je poznat - závody, zkoušky, výstavy,... A stejně si můžete vybírat štěně - poznat chovné jedince a z nich si vybrat ty, po nichž by se vám líbilo štěně...

Neregistrovaný uživatel

10.3.2016 09:47
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

"Doteď jsem žila v přesvědčení, že pro jedno plemeno můžou existovat i dva ( popř.i více) kluby, přičemž oba jsou pod křídly FCI. Čili, kdyby mi nevyhovoval jeden- např. pro osobní vztahy které v něm vládnou, protože nebudeme si namlouvat, že tohle je vždy ideální- tak vždy se můžu stát členem druhého, ale pořád chovám pod FCI, resp ČMKU."

Pokud existují, tak ano. Ale, pokud se nic nezměnilo, nový klub pro plemeno, pokud již nějaký existuje, pod ČMKU založit nelze.

"a je problém si založit v rámci FCI nový klub"
ještě jednou a dokola - FCI je to srdečně jedno, chov pod FCI u nás řídí ČMKU. A nový-další klub pro totéž plemeno (opět, pokud se nic nezměnilo) pod ČMKU založit nelze.

"Co vám brání svého psa nechat vyšetřit na další nemoci?"
a co jako píšu...nic, tohle je jednoduché

"Co vám brání nechovat na psech, jejichž povahu nepovažujete za správnou?"

No nevím, třeba u belgičáka je do chovu jen socializační test, a projde naprosto každý (výsledek je jen informativní), rtg na DKK, DLK, a přesto je plemeno pracovně na nesrovnatelně lepší úrovni než jiná, co mají do chovu zkoušky a kdesi cosi...
Jak je možné, že u jednoho plemene to jde i bez restrikcí a plošných úprav, a jinde "je potřeba" zakládat truc kluby, kde si každý dělá co chce? Je to totiž jenom o lidech! Těm, co jim jde o plemeno, budou chovat kvalitní zvířata, a ti druzí to budou řešit různýma kličkama a výmluvama a omluvama.

10.3.2016 09:48
bilusik

XXX.XXX.168.4

Prosím o info jak víte o tom, že jiný pod čmku nejde.
já to vím, objevuje se občas na veřejně čitelných webech, jen chci vědět zda čerpáte ze stejných zdrojů. stačí do soukr.zprávy, ať to nevypadá jako pomluva. pomůže mi v rozhodování.
děkuji.

Běžně máte pro spoustu plemen minimálně 2 nebo někdy i 3 chovatelské kluby pod FCI. Pro moloss plemena je to třeba Moloss klub a Klub málopočetných dogovitých plemen. A třeba pro anglické buldoky jsou pod FCI - 3 kluby. Takže se třeba nedivím, že když už jsou pro dané plemeno 2 nebo 3 kluby pod FCI, že již nepovolí založit další - není přece nutné, aby mělo plemono u nás založeno pod FCI třeba 4 nebo 5 klubů. Podle mne si myslím, že třeba 2 kluby pro plemeno je dostatečný počet a nedivím se, že už třeba další nepovolí založit. Ale u plemene, kde je třeba jen jeden klub, tam by to možné ještě třeba šlo, ale na co zakládat tam, kde už dva nebo 3 kluby zakložené jsou.

10.3.2016 09:53

"Prosím o info jak víte o tom, že jiný pod čmku nejde"
Já to nevím, domnívám se (alespoň to tak před pár lety bylo...se právě ohledně nových klubů cos dělo), není problém vznést dotaz přímo v poradně ČMKU.

Možno i si přečíst Směrnici pro uznávání atd., ze které to i vyplývá :
("Čl.2 Projednávání žádostí
P ČMKU je povinno projednat písemné žádosti o uznání subjektu a navázání spolupráce s ním,
které mu budou řádně doručeny doporučenou poštou, kurýrem nebo osobně, budou splňovat
podmínky uvedené v Čl.2, bod 1) a 2) a budou obsahovat dále uvedené náležitosti a přílohy.
1) Chovatelské kluby:
a) na úrovni ČMKU nemá dané plemeno svůj specializovaný klub (pozn.: specializovaným
klubem se rozumí chovatelský klub pro jedno plemeno nebo skupinu příbuzných plemen).".

10.3.2016 10:01

"A opět a ještě jednou - já jako jeden chovatel plemenem příliš nepohnu, restrikce v chovatelství musí být plošné, aby se to nějak významně na plemeni odrazilo !..."

Prosím o reakce na citaci výše těch, kteří argumentují, že jako chovatel můžu......

samozřejmě, že jako chovatel můžu vše možné a cíleně se snažit o vysokou kvalitu (a jsme tam, kam neustále poukazuje megiii - u konkrétních lidí a konkrétních zvířat a ne u organizace), ale jak tím ovlivním plemeno jako celek?! (pokud teda nechovám echt málopočetné plemeno a jsem jediný, nebo jeden z mála chovatel/ů plemene v zemi)

"Ale u plemene, kde je třeba jen jeden klub, tam by to možné ještě třeba šlo"
myslím že nešlo.

10.3.2016 10:01

Co jsem pozjistila kolem a kolem, tak když čmku nechce, tak se nehne.

Neregistrovaný uživatel

10.3.2016 10:07
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

"A opět a ještě jednou - já jako jeden chovatel plemenem příliš nepohnu, restrikce v chovatelství musí být plošné, aby se to nějak významně na plemeni odrazilo !..."

Prosím o reakce na citaci výše těch, kteří argumentují, že jako chovatel můžu......

samozřejmě, že jako chovatel můžu vše možné a cíleně se snažit o vysokou kvalitu (a jsme tam, kam neustále poukazuje megiii - u konkrétních lidí a konkrétních zvířat a ne u organizace), ale jak tím ovlivním plemeno jako celek?! (pokud teda nechovám echt málopočetné plemeno a jsem jediný, nebo jeden z mála chovatel/ů plemene v zemi)

myslím že nešlo.

Moje kamarádka chová pracovní plemeno, u kterého se v ČR jede jen na exterier - nezaložila si truc klub, ale importovala kvalitní pracovní fenu, udělala s ní vrcholovou zkoušku, kryje špičkovými pracovními psi v zahraničí, a co si tady plácají místní nicky je jí ukradený, protože nezájmem o kvalitní pracovní štěňata rozhodně netrpí

10.3.2016 10:09

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Moje kamarádka chová pracovní plemeno, u kterého se v ČR jede jen na exterier - nezaložila si truc klub, ale importovala kvalitní pracovní fenu, udělala s ní vrcholovou zkoušku, kryje špičkovými pracovními psi v zahraničí, a co si tady plácají místní nicky je jí ukradený, protože nezájmem o kvalitní pracovní štěňata rozhodně netrpí

A jak to ovlivnilo stav plemene jako takového? O tom je tady řeč, o chovu řízeném nějakou/ými organizací/emi a ne o jednotlivých chovatelích.

Neregistrovaný uživatel

10.3.2016 10:13
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

A jak to ovlivnilo stav plemene jako takového? O tom je tady řeč, o chovu řízeném nějakou/ými organizací/emi a ne o jednotlivých chovatelích.

Nijak - pro chov tohoto plemene nemá nějaká ČR absolutně žádný význam, a ona se vydala cestou, která je běžná u tohoto plemene v zahraničí

10.3.2016 10:17

Nijak - pro chov tohoto plemene nemá nějaká ČR absolutně žádný význam, a ona se vydala cestou, která je běžná u tohoto plemene v zahraničí

To jsme kapku mimo téma, ne...

10.3.2016 10:20
aj

XXX.XXX.5.173

To hmn- Jak vidíte, prosím, reálnou možnost ovlivnit plemeno u jiných organizací než FCI ?
Když jsem se dívala na původní odkaz, tak např. CCOC představuje šest nebo sedm lidí, klub byl založen přednedávnem.
Zdá se mi nanejvýš nepravděpodobné, že by dokázali konkurovat tak zavedené organizaci jako je ČMKU a nějak významně ovlivnit směrování plemene.

10.3.2016 10:44

aj napsal(a):
To hmn- Jak vidíte, prosím, reálnou možnost ovlivnit plemeno u jiných organizací než FCI ?
Když jsem se dívala na původní odkaz, tak např. CCOC představuje šest nebo sedm lidí, klub byl založen přednedávnem.
Zdá se mi nanejvýš nepravděpodobné, že by dokázali konkurovat tak zavedené organizaci jako je ČMKU a nějak významně ovlivnit směrování plemene.

Nevidím že by konkurovat chtěli a proč by měli.

10.3.2016 10:52
aj

XXX.XXX.5.173

Slovo konkurovat jsem myslela -obrazně. Můžu dotaz přeformulovat.
Zdá se mi nanejvýš nepravděpodobné, že by dokázali ( organizace mimo FCI) ovlivnit "směrovaní" a vývoj plemene výrazněji než kluby pod FCI (potažmo ČMKU), resp. že by jejich činnost nějak výrazně zasáhla plemeno.

10.3.2016 10:57
balisek

XXX.XXX.7.95

A proč tedy zakládali vlastní chovatelskou organizaci, když nechtění FCI konkurovat a ovlivňovat směřování plemene?

10.3.2016 11:20

aj napsal(a):
Slovo konkurovat jsem myslela -obrazně. Můžu dotaz přeformulovat.
Zdá se mi nanejvýš nepravděpodobné, že by dokázali ( organizace mimo FCI) ovlivnit "směrovaní" a vývoj plemene výrazněji než kluby pod FCI (potažmo ČMKU), resp. že by jejich činnost nějak výrazně zasáhla plemeno.

Beru.
na výsledek si asi budeme muset počkat. asi se poštěkali no, to už tak bývá.
nejsem vychována k tomu abych odsoudila předem.
je spousta chovatelů co nijak neposunulo plemeno a je jedno pod jakou org.
když si projdu zápisy čmku, fci, ukc, advokátů, pročtu diskuze zájemců o koupi, tady a jiných pejsových fórech, tak je mi zle a nechci ani chovat a ani žádného psa z čr.
tak teď si řeknu no fůj ta čmku to je nějaka kravina to nechci.
je to proto, že teď čechy nenávidím za to co jsou schopní na sebe navzájem nakydat.
pak se ale vyspím a dojde mi to. někomu ne no.
nemůžu vše splácat do jednoho pytle, tak nebudu řešit ani ccoc. bude tam super pes ? koupím.

10.3.2016 11:25

balisek napsal(a):
A proč tedy zakládali vlastní chovatelskou organizaci, když nechtění FCI konkurovat a ovlivňovat směřování plemene?

Zkuste se jich zeptat a pak to sem napište, ráda si to přečtu.
z toho co jsem vyčetla to někam směřují. nebudu se k tomu vyjadřovat podrobněji, bylo by to jen pověste mě vejš.)
můžete si počíst u nich a hledat protiargumenty u jiných klubů. mně z toho tihleti vyšli ok.

10.3.2016 11:33
aj

XXX.XXX.5.173

Beru.
na výsledek si asi budeme muset počkat. asi se poštěkali no, to už tak bývá.
nejsem vychována k tomu abych odsoudila předem.
je spousta chovatelů co nijak neposunulo plemeno a je jedno pod jakou org.
když si projdu zápisy čmku, fci, ukc, advokátů, pročtu diskuze zájemců o koupi, tady a jiných pejsových fórech, tak je mi zle a nechci ani chovat a ani žádného psa z čr.
tak teď si řeknu no fůj ta čmku to je nějaka kravina to nechci.
je to proto, že teď čechy nenávidím za to co jsou schopní na sebe navzájem nakydat.
pak se ale vyspím a dojde mi to. někomu ne no.
nemůžu vše splácat do jednoho pytle, tak nebudu řešit ani ccoc. bude tam super pes ? koupím.

Pro další diskuzi je bylo možná dobré ujasnit si, že se zde prolínají dva přístupy:
1, Chovatel
2, Potencionální majitel
Zatímco u chovatele vidím jednoznačně přednosti chovu pod ČMKU, tak u potencionálního majitele to tak jednoznačné není. Tam bych přihlížela na záměr a plány příštího majitele. Já bych sice i jako majitel radši sáhla po FCI psovi, ale nemusí to tak mít každý.

10.3.2016 11:39

aj napsal(a):
Pro další diskuzi je bylo možná dobré ujasnit si, že se zde prolínají dva přístupy:
1, Chovatel
2, Potencionální majitel
Zatímco u chovatele vidím jednoznačně přednosti chovu pod ČMKU, tak u potencionálního majitele to tak jednoznačné není. Tam bych přihlížela na záměr a plány příštího majitele. Já bych sice i jako majitel radši sáhla po FCI psovi, ale nemusí to tak mít každý.

S tímto souhlasím. přesně tak.

10.3.2016 11:59

balisek napsal(a):

Protože chtějí chovat i na zvířatech neuchovnitelných podle normativů klubu pod ČMKU a FCI...

10.3.2016 12:05

aj napsal(a):

Záleží na:
- početnosti plemene (pokud nově vzniklý klub bude vlastnit 50 a více procent chovných jedinců, tak to reálné být může...). U málopočetných plemen by to mohlo být zajímavé.
- konkrétních osobách - na osobě tahouna, bez toho by to nešlo (nebudu vypisovat vlastnosti)...z tohoto důvodu si myslím kleklo mnoho kynologických iniciativ...

10.3.2016 12:10

Záleží na:
- početnosti plemene (pokud nově vzniklý klub bude vlastnit 50 a více procent chovných jedinců, tak to reálné být může...). U málopočetných plemen by to mohlo být zajímavé.
- konkrétních osobách - na osobě tahouna, bez toho by to nešlo (nebudu vypisovat vlastnosti)...z tohoto důvodu si myslím kleklo mnoho kynologických iniciativ...

To se přece nikdy nestane, aby vzniklý klub mimo ČMKU a tedy FCI vlastnil 50 a více procent chovných jedinců plemene, které je uznáváno FCI. To by rázem hodnota těch jedinců klesla na hodnotu bezpapíráků. A těch zbylých 49% by vesele chovalo pod FCI dál bez této konkurence, co se sama vyřadila.

10.3.2016 12:22

To se přece nikdy nestane, aby vzniklý klub mimo ČMKU a tedy FCI vlastnil 50 a více procent chovných jedinců plemene, které je uznáváno FCI. To by rázem hodnota těch jedinců klesla na hodnotu bezpapíráků. A těch zbylých 49% by vesele chovalo pod FCI dál bez této konkurence, co se sama vyřadila.

Balu - trošku mimo...
Zcela virtuálně - pokud bude v republice 7 chovných jedinců s PP FCI, z nichž majitelé 5ti jedinců si založí svůj klub mimo FCI, tak klub mimo FCI bude vlastnit 71% chovných jedinců na území daného státu...Na hodnotu bezpapíráků mohou klesnout jedinci uchovňovaní již pod klubem "ABC" s PP ABC a to v očích těch, kteří uznávají pouze FCI. Jiní zájemci o plemeno si třeba prostudují stanovy, řády, posoudí odlišné požadavky na chovné jedince, zajedou se podívat na klubovou akci a rozhodnou se...(prosím, zcela pomíjím účast na výstavách FCI, ne všichni o ně mají zájem).

Samozřejmě chovatelé v klubu pod ČMKU si budou dál vesele chovat, a proč by to taky nedělali...nějak nechápu, co tím bylo myšleno...

10.3.2016 12:32

Teoreticky je možné všechno, jistě, ale prakticky? Myslíte, že by majitelé tak málopočetného plemene jak uvádíte, svoje psy devalvovali tím, že si založí v podstatě bezcennou organizaci, v rámci níž si budou chovat? A pořádat klubové akce? K čemu by jim to proboha bylo? Kdo bude chtít zaručený původ, kdo bude chtít se psem něco dělat - výstavy, chov (a tím odbyt štěňat), ten se nezahrabe v organizaci, která nemá žádnou váhu, a jejíž PP mají cenu pouze potištěného papíru.

10.3.2016 15:45
aj

XXX.XXX.5.173

Balu - trošku mimo...
Zcela virtuálně - pokud bude v republice 7 chovných jedinců s PP FCI, z nichž majitelé 5ti jedinců si založí svůj klub mimo FCI, tak klub mimo FCI bude vlastnit 71% chovných jedinců na území daného státu...Na hodnotu bezpapíráků mohou klesnout jedinci uchovňovaní již pod klubem "ABC" s PP ABC a to v očích těch, kteří uznávají pouze FCI. Jiní zájemci o plemeno si třeba prostudují stanovy, řády, posoudí odlišné požadavky na chovné jedince, zajedou se podívat na klubovou akci a rozhodnou se...(prosím, zcela pomíjím účast na výstavách FCI, ne všichni o ně mají zájem).

Samozřejmě chovatelé v klubu pod ČMKU si budou dál vesele chovat, a proč by to taky nedělali...nějak nechápu, co tím bylo myšleno...

To se ale bavíme čistě v rovině teoretické. Kdyby v rovině praktické- tak pro těch 5 chovatelů by nebyl problém přehlasovat zbylé dva členy a upravit si stanovy klubu pod ČMKU. Jedině, že by požadavky těch pěti chovatelů byly v rozporu se stanovami ČMKU. A pak bych se musela ptát, v čem by spočíval ten rozpor ? Zpřísnit si podmínky chovu klub může, takže by mohlo jít jedině o zmírnění požadavků na chov.

10.3.2016 15:59
Šarina

XXX.XXX.231.146

myslím že nešlo.

Prozradím vám tajemství: "plemeno jako celek" neovlivníte ani vy, ani váš klub (je jedno, zda původní, či ten nový)!

Vy ani neodpovídáte za "plemeno jako celek". Ani váš klub za "plemeno jako celek" neodpovídá.
Víte, kolik je na světě chovatelů vašeho plemene? Kolik vrhů za rok? Kolik štěňat?
Jak toto chcete "jako celek" ovlivňovat nějakým českým klubem?

Já vám řeknu, co můžete ovlivnit přímo: svoje odchovy. Máte pocit, že klub má mírné podmínky? No tak si je sám zpřísněte! Udělejte více zdravotních testů. Protáhněte své psy nějakými zkouškami, testy pracovních vloh. Pokud se nedělají u nás, vyražte do světa a účastněte se toho jinde. Ukažte své psy! To je na vás, jen a jen na vás. Na to berličku klubu nepotřebujete.
Pak najděte ve vaších očích toho nejlepšího psa a nakryjte. Pokud začnete produkovat mimořádní štěňata, teprve PAK můžete vaše plemeno alespoň minimálně ovlivnit.

Členství v klubu (žádném) na to nemá sebemenší vliv. Jsou země, a není jich málo, kde je členství v klubech zcela nepovinné a chovatelé splňují jen to, co je pro dané plemeno centrálně určené. A pokud se jim to zdá málo, dělají to, co jsem popsala nahoře.

Fakt nechápu, proč do kvality odchovů pletete kluby.

Howgh.

10.3.2016 16:58

aj napsal(a):
To se ale bavíme čistě v rovině teoretické. Kdyby v rovině praktické- tak pro těch 5 chovatelů by nebyl problém přehlasovat zbylé dva členy a upravit si stanovy klubu pod ČMKU. Jedině, že by požadavky těch pěti chovatelů byly v rozporu se stanovami ČMKU. A pak bych se musela ptát, v čem by spočíval ten rozpor ? Zpřísnit si podmínky chovu klub může, takže by mohlo jít jedině o zmírnění požadavků na chov.

Anjo, tato tvá úvaha je v pořádku, ale máš tam jednu malinkou, ale zásadní chybu díky které nekoresponduješ s tím, co jsem napsala já...víš proč?

Šarina, jako emotivní výlev hezký, ale jinak nic...

10.3.2016 17:14
aj

XXX.XXX.5.173

Anjo, tato tvá úvaha je v pořádku, ale máš tam jednu malinkou, ale zásadní chybu díky které nekoresponduješ s tím, co jsem napsala já...víš proč?

Šarina, jako emotivní výlev hezký, ale jinak nic...

To Hmn-: dám se poddat. Po pravdě, tahle dizkuse je dost rozsáhlá a teď nevím, který konkrétní příspěvek mám podrobně studovat

10.3.2016 17:34

aj napsal(a):
To Hmn-: dám se poddat. Po pravdě, tahle dizkuse je dost rozsáhlá a teď nevím, který konkrétní příspěvek mám podrobně studovat

No ten, na který jsi odpovídala ...tak jo, já nepsala o chovatelích, ale o chovných zvířatech, a ta na schůzi hlasovat nemůžou...a neplatí jedno chovné zvíře = 1 chovatel a navíc - to se nerovná 1 člen klubu s hlasovacím právem (podmínkou členství klubu není - to předpokládám platí obecně - vlastnictví psa)...takže tak

10.3.2016 18:23
aj

XXX.XXX.5.173

To hmn: jo, to uznávám.(to od tebe není hezké, takto rozbít moji propracovanou úvahu )
Jen s malou výhradou, totiž, že členem klubu může být někdo, kdo žádného psa nevlastní. Ne, že by to nebyla pravda, ale v reálu výskyt takových členů se blíží nule.

10.3.2016 20:55
bilusik

XXX.XXX.168.4

Přesně. Co to má za smysl odejít a začít chovat de facto bezpapíráky ? Zbývající chovatele pod FCI to nepoškodí, ba právě naopak - ti odešlí poškodí jen sami sebe.

Neregistrovaný uživatel

10.3.2016 21:14
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

bilusik napsal(a):
Přesně. Co to má za smysl odejít a začít chovat de facto bezpapíráky ? Zbývající chovatele pod FCI to nepoškodí, ba právě naopak - ti odešlí poškodí jen sami sebe.

Poškodí sami sebe, jen za předpokladu, že mají zvířata splňující podmínky chovnosti

10.3.2016 21:26
bilusik

XXX.XXX.168.4

Taky jsem se teď dobře pobavil, když jsem se teď podíval na stránky CCOC na stránku chovných psů - ze 17 prý chovných psů jich je 9 z CHS Lištička - zakládajícího člena CCOC - že by odbyt na vlastní štěňata a nábor na krytí psy z této chovky. Velkochovatel si založí klub... Proč mi to připomíná velkopodnikatele Babiše, co si založil vlastní stranu, aby pronikl ještě do politiky a měl větší vliv a moc a více peněz (státních dotací) - u této chovky to na mne bohužel působí stejně, založím si klub, kde bude nejvíce mých odchovů a krycích psů a budu klub ovládat... http://www.caucasianovcharka.cz/index.php/chovatelstvi/kryti-plemenici.

10.3.2016 21:34
Aliens_II

XXX.XXX.194.35

Na tomto to celé vzniklo. Obrázek si může udělat každý sám.

http://www.caucasianovcharka.cz/index.php/chovatelstvi/psi-color.

10.3.2016 21:42
aj

XXX.XXX.5.173

Zajímalo by mně kolik má CCOC chovných jedinců, Dá se to někde zjistit ?

10.3.2016 21:44
bilusik

XXX.XXX.168.4

Aliens_II napsal(a):
Na tomto to celé vzniklo. Obrázek si může udělat každý sám.

http://www.caucasianovcharka.cz/index.php/chovatelstvi/psi-color.

Jasně, takže má psy nestandardních barev ( možná i s vysokou DKK), co jí neuchovnili pod FCI. Takže jsme zase u toho, že si nové organizace a kluby mimo FCI zakládají neúspěšní chovatelé, kterým nechtěli psy pod FCI uchovnit pro nějaké vady. Tak to zaobalí do toho, že chtějí chovat v klubu, kde jsou přísnější podmínky pro povahu - ale jaksi obratem zapomenou dodat, že by jim jejich psy neuchovnili pod FCI pro něco jiného - tím se zapomenou pochlubit... Takže je to tak, jak jsme si někteří mysleli a jak píšeme od začátku.

10.3.2016 21:50

aj napsal(a):
Zajímalo by mně kolik má CCOC chovných jedinců, Dá se to někde zjistit ?

Vidím akorát krycí psy

http://www.caucasianovcharka.cz/index.php/chovatelstvi/kryti-plemenici.

10.3.2016 21:51
bilusik

XXX.XXX.168.4

Názor na CCOC mám stejný na jako již výše zmíněné truc organizace - nikdo úspěšný pod FCI nemá potřebu odcházet
a toto stačilo napsat hned.).

CCOC - to je fraška klub a parodie na klub - rodinný podnik - předseda - Červený, poradkyně chovu Červená - jeho manželka... A pak tam dali k sobě do výboru na neklíčové pozice ještě nějaké tři utřinosy co jim dělají poskoky...

10.3.2016 21:55

Jelikož jsem úplnej idiot a negramot, prosím někoho aby mi ukázal kde je napsáno, že barvy o nichž je řeč u aboriginal neexistují a jak v zemi původu probíhala selekce staletí, odkdy je psaný standard a plemeno pod fci.
přírodní, domorodé, říkejte tomu jakkoli, jsou krásní, nepodělaní a možná je lepší, že to nechcete, protože tady se jen všecko zkazí.

10.3.2016 21:56
Aliens_II

XXX.XXX.194.35

bilusik napsal(a):
Jasně, takže má psy nestandardních barev ( možná i s vysokou DKK), co jí neuchovnili pod FCI. Takže jsme zase u toho, že si nové organizace a kluby mimo FCI zakládají neúspěšní chovatelé, kterým nechtěli psy pod FCI uchovnit pro nějaké vady. Tak to zaobalí do toho, že chtějí chovat v klubu, kde jsou přísnější podmínky pro povahu - ale jaksi obratem zapomenou dodat, že by jim jejich psy neuchovnili pod FCI pro něco jiného - tím se zapomenou pochlubit... Takže je to tak, jak jsme si někteří mysleli a jak píšeme od začátku.

Nevím, co Vy přesně máte na mysli, napsal jste toho poměrně dost, ale ještě bych podotkl, že cituji madam Červenou:

"Všichni chovní jedinci jejich členů, jsou a byli s průkazem původu od FCI. A byli uchovněni pod FCI".

Nicméně já mám zcela opačný názor. Pokud barva, hraje až tak obrovský rozdíl v tom, k čemu jsou tito psi určeni, tak s celou tou trapnou mašinérií prostěnesouhlasím a hrajete si zde pouze na bohy. Pracovní upotřebitelnost, povaha, kde je tedy rozdíl oproti standardu? Nicméně mluvím u tohoto plemene.
to, že někdo, někde psy záměrně přebarvuje jen kvůli módě, je zrůdnost. A i to se děje a mění se standardy. Takže co bohové?

Něco jako, když se jednomu manželskému páru, který byl "bílý", narodil černoch, neb v jejich rodu figuroval řekněme "otrok". A co jako? Vada barvy? To asi standard teda nebude, tak co s tím? Vyřadíme? Rodný list nebude? A co občanka?

Ne, fajn, chápu. V pohodě. Jen jsem se trochu zamyslel.

10.3.2016 21:58

Co se zeptat googla na ovcharka pedigree jednotliví psi ccoc atd.
to dám i já :D.

10.3.2016 22:00
manako

XXX.XXX.226.36

bilusik napsal(a):
CCOC - to je fraška klub a parodie na klub - rodinný podnik - předseda - Červený, poradkyně chovu Červená - jeho manželka... A pak tam dali k sobě do výboru na neklíčové pozice ještě nějaké tři utřinosy co jim dělají poskoky...

Jj To je fakt trapárna a ne solidní klub, to smrdí na dálku.

10.3.2016 22:06

Aliens_II napsal(a):
Nevím, co Vy přesně máte na mysli, napsal jste toho poměrně dost, ale ještě bych podotkl, že cituji madam Červenou:

"Všichni chovní jedinci jejich členů, jsou a byli s průkazem původu od FCI. A byli uchovněni pod FCI".

Nicméně já mám zcela opačný názor. Pokud barva, hraje až tak obrovský rozdíl v tom, k čemu jsou tito psi určeni, tak s celou tou trapnou mašinérií prostěnesouhlasím a hrajete si zde pouze na bohy. Pracovní upotřebitelnost, povaha, kde je tedy rozdíl oproti standardu? Nicméně mluvím u tohoto plemene.
to, že někdo, někde psy záměrně přebarvuje jen kvůli módě, je zrůdnost. A i to se děje a mění se standardy. Takže co bohové?

Něco jako, když se jednomu manželskému páru, který byl "bílý", narodil černoch, neb v jejich rodu figuroval řekněme "otrok". A co jako? Vada barvy? To asi standard teda nebude, tak co s tím? Vyřadíme? Rodný list nebude? A co občanka?

Ne, fajn, chápu. V pohodě. Jen jsem se trochu zamyslel.

Toto není první a asi ani poslední plemeno kde se vyřazuje kvůli barvě, která v zemi původu je stovky let. vždyť to víte. viz orig. austrálie donesené sem do jiného světa.
když už do toho začneme kousat, tak čmku uchovní i bezpapíráka a klidně s blbou barvou, ale musíte být kamarádi.
ověřeno, zápis čmku veřejně čtitelný.

10.3.2016 22:06
Aliens_II

XXX.XXX.194.35

manako napsal(a):
Jj To je fakt trapárna a ne solidní klub, to smrdí na dálku.

Určitě s Vámi souhlasím. Vybočovat, a to jakkoli, se ani o píď nevyplácí!

10.3.2016 22:08

dnes jste mne opět pobavili, přeji dobrou noc.

10.3.2016 22:14
bilusik

XXX.XXX.168.4

Toto není první a asi ani poslední plemeno kde se vyřazuje kvůli barvě, která v zemi původu je stovky let. vždyť to víte. viz orig. austrálie donesené sem do jiného světa.
když už do toho začneme kousat, tak čmku uchovní i bezpapíráka a klidně s blbou barvou, ale musíte být kamarádi.

Můžeš uvést konkrétní příklad, kdy FCI uchovnuje bezpapíráky ? Nebo si zase jen bezdůvodně vymýšlíš nesmysly co nemůžeš nijak dokázat ? Já mám teda zase informace opačné - truc organizace uchovňují bezpapíráky a odpad vyhozený z FCI - takže přesně opačně než píšeš ty...

10.3.2016 22:15
bilusik

XXX.XXX.168.4

Aliens_II napsal(a):
Určitě s Vámi souhlasím. Vybočovat, a to jakkoli, se ani o píď nevyplácí!

Nevím, jestli se vyplácí nebo nevyplácí vybočovat - stačí, když chovatel chová podle platných řádů a regulí, a pak si ho nikdo nevšímá a nemusí si zakládat žádný truc klub mimo FCI...

10.3.2016 22:24

bilusik napsal(a):
Nevím, jestli se vyplácí nebo nevyplácí vybočovat - stačí, když chovatel chová podle platných řádů a regulí, a pak si ho nikdo nevšímá a nemusí si zakládat žádný truc klub mimo FCI...

Sou kecy páč už vás musí řešit i Soud ve štrasburku a jestli si to neumíš najít, popros rodiče.

10.3.2016 22:29
bilusik

XXX.XXX.168.4

Sou kecy páč už vás musí řešit i Soud ve štrasburku a jestli si to neumíš najít, popros rodiče.

Kecy píšeš akorát tak ty, a hledat určitě nic nebudu, je mi to vcelku šumák, jestli se nějaký jouda, kerému někdo stoupl na bebbínko soudí s FCI či nikoliv. Já vím, že pod jinými truc organizacemi je to ještě daleko horší než pod FCI - a u truc organizací typu UCI, IHR, CCOC, apod - je to přesně naopak než píšeš ty - uchovňují odpad vyhozený od FCI a to mi opravdu stačí, Stále platí co jsem již psal, že FCI mi z výše jmenovaných organizací vychází stále nejlíp.

10.3.2016 22:31

bilusik napsal(a):
Kecy píšeš akorát tak ty, a hledat určitě nic nebudu, je mi to vcelku šumák, jestli se nějaký jouda, kerému někdo stoupl na bebbínko soudí s FCI či nikoliv. Já vím, že pod jinými truc organizacemi je to ještě daleko horší než pod FCI - a u truc organizací typu UCI, IHR, CCOC, apod - je to přesně naopak než píšeš ty - uchovňují odpad vyhozený od FCI a to mi opravdu stačí, Stále platí co jsem již psal, že FCI mi z výše jmenovaných organizací vychází stále nejlíp.

Souhlas!

11.3.2016 03:54
balisek

XXX.XXX.7.95

Je vidět, že se opravdu vyznátesmajlík. Představte si, že bezpapíráka lze uchovnit zcela legálně a oficiálně, aniž byste k tomu potřebovala kamarády v ČMKU.

Nejčastěji se jedná o jedince méně početných plemen bez PP, importované z krajiny původu kvůli oživení krve. Takový pes musí mít posudek ze dvou mezinárodek (žádanku k posouzení vystaví klub) a odpovídá-li standardu, je zapsán do pomocného registru. Jeho potomci do 4. generace budou zapsání do registru zvláštního, další již získají řádný rodokmen.
Stejné pravidlo platí pro psy, jenž mají PP z nečlenské země FCI.

Co se týče standardů a barev, ty neurčuje FCI, ČMKU ani zdejší chovatelský klub, ale země původu. Takže pláčete na špatném hrobě.

Neregistrovaný uživatel

11.3.2016 06:57
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

balisek napsal(a):
Je vidět, že se opravdu vyznátesmajlík. Představte si, že bezpapíráka lze uchovnit zcela legálně a oficiálně, aniž byste k tomu potřebovala kamarády v ČMKU.

Nejčastěji se jedná o jedince méně početných plemen bez PP, importované z krajiny původu kvůli oživení krve. Takový pes musí mít posudek ze dvou mezinárodek (žádanku k posouzení vystaví klub) a odpovídá-li standardu, je zapsán do pomocného registru. Jeho potomci do 4. generace budou zapsání do registru zvláštního, další již získají řádný rodokmen.

Co se týče standardů a barev, ty neurčuje FCI, ČMKU ani zdejší chovatelský klub, ale země původu. Takže pláčete na špatném hrobě.

Ano, zejména tuto větu by si měli obhájci samozvaných trucklubů přečíst několikrát:

Co se týče standardů a barev, ty neurčuje FCI, ČMKU ani zdejší chovatelský klub, ale země původu.

protože pak by jim možná došlo, že tyto organizace nerespektují ani standard země původu plemene, takže jim těžko někdo příčetný může věřit, že se snaží plemeno vylepšit nebo posunout někam dál.

11.3.2016 07:30

Vážení, už se nebudu k žádným klubům vyjadřovat...je mi to šumák a vím, že i jako laik si umím vybrat štěně zodpovědně (i moji současní psy-kříženci- mají rodiče uchovněné pod FCI s DKK a DLK nulovými - nejsem žádnej idiot, co koupí první štěně na které narazí i když jsem laik a nějaký CACIBY jsou mi ukradený)
jen je zvláštní kolik příspěvků má za necelé čtyři dny tato diskuze a připadá mi, jak kdyby se zde hádali příslušníci různých náboženství, čí bůh je ten pravý...

11.3.2016 07:48
koňadra

XXX.XXX.128.31

Vážení, už se nebudu k žádným klubům vyjadřovat...je mi to šumák a vím, že i jako laik si umím vybrat štěně zodpovědně (i moji současní psy-kříženci- mají rodiče uchovněné pod FCI s DKK a DLK nulovými - nejsem žádnej idiot, co koupí první štěně na které narazí i když jsem laik a nějaký CACIBY jsou mi ukradený)
jen je zvláštní kolik příspěvků má za necelé čtyři dny tato diskuze a připadá mi, jak kdyby se zde hádali příslušníci různých náboženství, čí bůh je ten pravý...

(i moji současní psy-kříženci- mají rodiče uchovněné pod FCI s DKK a DLK nulovými...)

Tak zrovna tohle vám vůbec nevěřím! Když jsou ti rodiče vašich psů tak skvělí, dokonce jsou uchovnění (?!) proč nemají potomky s PP?
Neznám nikoho, kdo dělá štěňata bez PP, že by se namáhal dělat alespoň ten rentgen DKK a ještě DLK - to je prostě utopie. I kdyby se takový blázen našel a šel na rentgeny s matkou, kde vezme toho vyšetřeného otce?

Neregistrovaný uživatel

11.3.2016 07:50
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

Tohle není o bohovi - vždyť tyhle organizace nerespektují ani standard země původu. Vám opravdu nepříjde na hlavu, když se 2 manželé z ČR rozhodnou proti přání země původu "vylepšovat" jejich národní plemeno... ? Vždyť oni vlastně řekli: ti rusáci jsou úplně vypatlaní, a my jim vyšlechtíme lepšího..., barevnějšího! Kdyby o to ti rusáci stáli, tak si tam ty barvy nechají, a neoznačí je sami za nestandardní, nemyslíte?
Jako ať si každý chová co chce, ale udělat si marketing na nestandardech, tisknout si k tomu doma papíry, a vydávat je za něco lepšího než má země původu mi příjde fakt už jako komedie - každý seriozní chovatel když se mu narodí nestandard, tak ho prodá za sníženou cenu, jako nestandarda nevhodného pro chov. Prostě se to stává, ale nezakládá si kvůli tomu svůj spolek, a nedělá z lidí debily.

11.3.2016 07:55

Hlavním rozdmýchávačem diskuze jsou zarytí odpůrci FCI. Než něco začnu kritizovat, tak si o tom zjistím pokud možno ještě víc, než ví protistrana, abych neblábolila nesmysly a nebyla za blbce.

11.3.2016 08:22

koňadra napsal(a):
(i moji současní psy-kříženci- mají rodiče uchovněné pod FCI s DKK a DLK nulovými...)

Tak zrovna tohle vám vůbec nevěřím! Když jsou ti rodiče vašich psů tak skvělí, dokonce jsou uchovnění (?!) proč nemají potomky s PP?
Neznám nikoho, kdo dělá štěňata bez PP, že by se namáhal dělat alespoň ten rentgen DKK a ještě DLK - to je prostě utopie. I kdyby se takový blázen našel a šel na rentgeny s matkou, kde vezme toho vyšetřeného otce?

Třeba proto, že majitelka vlastnila oba rodiče štěňat...prostě nehoda a když už se stalo, tak štěňata odchovala...nejsme prostě všichni dokonalý...a navíc je mi úplně fuk, co vy si myslíte...to je snad jasný, že si pro svoji chovnou fenu nebude hledat psa jiného plemene...leda že by měla papíry na hlavu.

11.3.2016 08:24

balisek napsal(a):

Ahaa...a co jsem psala asi ? já proti fci nic nemám, pořád ale nevím proč by se nemohl chovat pes s jinou barvou než jen v čr ?
bavím se v jiném měřítku, když vše vezmete přesně za slovo, tak je diskuze jinde...
můžu vás vzít za slovo a registry rozepsat pořádně, třeba výstavy musí být vd aspoň. aby si někdo nemyslel, že se uchovní úpě cokoli.
ale takový blbý nápad nemám, každý o preg a zreg kdo sem chodí to snad ví ne.

11.3.2016 08:29

Změnit standard několikrát od uznání je total blbý, vždyť eště neumřeli a najednou jsou vořeši.
musíte to brát s nadhledem, z očí do očí by to vypadalo jinak.
Jinak teda si nemyslím, že je potřeba kohokoli pomluvit, pokud na vše upozorňuje kupní smlouva, pokud ne, nemám problém je označit za podvodníky.

11.3.2016 08:40
balisek

XXX.XXX.7.95

To megi:
Hm, tak najednou o pomocném a zvláštním registru pro zápisy "bezpapíráků" víte. Tak pro jste tedy napsala: "ČMKU uchovní i bezpapíráka a klidně s blbou barvou, ale musíte být kamarádi."

Manipulujete s fakty, jak se Vám to právě hodísmajlík. Pro zařazení psa bez PP existují zcela regulerní postupy dané zápisním řádem!

"Blbou barvu" Vám uchovní v případě, že se nejedná o vylučující vadu (nepovolené zbarvení). Od toho jsou mimochodem bonitační kódy - aby se popsaly odchylky od standardu.

Nerozumím Vaší otázce "Nevím proč by se nemohl chovat pes s jinou barvou než jen v čr?" Pokud standard z krajiny původu určité barvy vylučuje, tak je zkrátka regulerně chovat a uchovňovat pod FCI nejde - v ČR ani jinde.

11.3.2016 08:44
koňadra

XXX.XXX.128.31

Třeba proto, že majitelka vlastnila oba rodiče štěňat...prostě nehoda a když už se stalo, tak štěňata odchovala...nejsme prostě všichni dokonalý...a navíc je mi úplně fuk, co vy si myslíte...to je snad jasný, že si pro svoji chovnou fenu nebude hledat psa jiného plemene...leda že by měla papíry na hlavu.

Aha, takže se jí to nakrylo při dalším hárání když byla fena po štěňatech? Takže, podle chov. řádu, štěňata mít neměla a tudíž nedostali PP? No, pěkně zodpovědná chovatelka! Taky jsem měla psa, ale NEMOHLO se prostě stát, aby neplánovaně nakryl některou z mých fen. Nejsem dokonalá, ale tohle si prostě hlídám. A znám řadu jiných chovatelů, kteří mají psy a feny a také se jim to nestává.

11.3.2016 08:45

balisek napsal(a):
To megi:
Hm, tak najednou o pomocném a zvláštním registru pro zápisy "bezpapíráků" víte. Tak pro jste tedy napsala: "ČMKU uchovní i bezpapíráka a klidně s blbou barvou, ale musíte být kamarádi."

Manipulujete s fakty, jak se Vám to právě hodísmajlík. Pro zařazení psa bez PP existují zcela regulerní postupy dané zápisním řádem!

"Blbou barvu" Vám uchovní v případě, že se nejedná o vylučující vadu (nepovolené zbarvení). Od toho jsou mimochodem bonitační kódy - aby se popsaly odchylky od standardu.

Nerozumím Vaší otázce "Nevím proč by se nemohl chovat pes s jinou barvou než jen v čr?" Pokud standard z krajiny původu určité barvy vylučuje, tak je zkrátka regulerně chovat a uchovňovat pod FCI nejde - v ČR ani jinde.

Jenže existují důkazy o tom, že čmku neuchovní když nechce.
nesoudilo se to jednou.
vaše info je správné, mám to načteno skrz naskrz, realita je ale mnohdy jiná.
bohužel.
standard několikrát upravovaný je lepší nebo škoda ?
špičkoví psi jsou teď k ničemu páč maj řízlý uši, jiné barvy atd.
to je na dlouho.
doufám, že princip někdo vidí.
i kdyby ne, je mi to fuk, jdem horolezcovat.
hezký den přeji.

11.3.2016 09:00
koňadra

XXX.XXX.128.31

Megiií pořád se snažím ve vašich příspěvcích najít něco, co svědčí o vaší fundovanosti, ale nenalézám nic.
Prosím vás, nejprve si něco nastudujte o vzniku a uznávání nových plemen, o zápisním řádu, o uchovňování psů... vždyť to jsou bláboly, mnohdy bez logiky a smyslu, co tady většinou píšete!

Neregistrovaný uživatel

11.3.2016 09:04
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

koňadra napsal(a):
Megiií pořád se snažím ve vašich příspěvcích najít něco, co svědčí o vaší fundovanosti, ale nenalézám nic.
Prosím vás, nejprve si něco nastudujte o vzniku a uznávání nových plemen, o zápisním řádu, o uchovňování psů... vždyť to jsou bláboly, mnohdy bez logiky a smyslu, co tady většinou píšete!

Ona za to nemůže - všichni holt nemůžou být chytří, no

11.3.2016 09:11
bilusik

XXX.XXX.168.4

Hlavním rozdmýchávačem diskuze jsou zarytí odpůrci FCI. Než něco začnu kritizovat, tak si o tom zjistím pokud možno ještě víc, než ví protistrana, abych neblábolila nesmysly a nebyla za blbce.

bilusik

XXX.XXX.168.4

koňadra napsal(a):

bilusik

XXX.XXX.168.4

Ona za to nemůže - všichni holt nemůžou být chytří, no

11.3.2016 09:15

koňadra napsal(a):
Aha, takže se jí to nakrylo při dalším hárání když byla fena po štěňatech? Takže, podle chov. řádu, štěňata mít neměla a tudíž nedostali PP? No, pěkně zodpovědná chovatelka! Taky jsem měla psa, ale NEMOHLO se prostě stát, aby neplánovaně nakryl některou z mých fen. Nejsem dokonalá, ale tohle si prostě hlídám. A znám řadu jiných chovatelů, kteří mají psy a feny a také se jim to nestává.

Fena předtím žádná štěňata neměla...nebudu tady hájit pochybení majitelky feny, o vystavení PP se nejednalo matka BSP otec bernardýn...prostě stalo se, vím, že to je nezodpovědnost chovatelky, že se to nikdy nikomu nestalo...jenom jí, ale co s tím já mám společnýho, já jsem u toho těm psům nesvtila...co měla tedy dělat, nechat udělat feně "interupci", utratit narozená štěňata, dát štěňata do útulku...?
Fena navíc nebyla uchovněna primárně k dalšímu chovu, prostě majitelka fenu uchovnila, kdyby náhodou odchovat štěňata chtěla...přeci, když máte chovné zvíře, tak není podmínkou na něm chovat.
Když už se to stalo, tak prostě vrh odchovala, vymazlila, socializovala a našla štěňatům domov...tohle zase já oceňuji...
A podotýkám, že mi opravdu nejde o pořizovací cenu psů (ročně mě psi vyjdou cca na 30 tis.)
Byla to vysloveně náhoda, vybírali jsme štěně k našemu afgánkovi, chtěli jsme něco molosoidního, nějak jsme se s manželem nemohli shodnout na konkrétním plemeni a vzhledem k tomu, že jsme rodiče štěňat i chovatelku znali osobně, tak jsme se nakonec rozhodli pro tyto drobečky...
A co si o tom kdo myslí je mi, se vší úctou opravdu jedno!

Neregistrovaný uživatel

11.3.2016 09:27
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

Fena předtím žádná štěňata neměla...nebudu tady hájit pochybení majitelky feny, o vystavení PP se nejednalo matka BSP otec bernardýn...prostě stalo se, vím, že to je nezodpovědnost chovatelky, že se to nikdy nikomu nestalo...jenom jí, ale co s tím já mám společnýho, já jsem u toho těm psům nesvtila...co měla tedy dělat, nechat udělat feně "interupci", utratit narozená štěňata, dát štěňata do útulku...?
Fena navíc nebyla uchovněna primárně k dalšímu chovu, prostě majitelka fenu uchovnila, kdyby náhodou odchovat štěňata chtěla...přeci, když máte chovné zvíře, tak není podmínkou na něm chovat.
Když už se to stalo, tak prostě vrh odchovala, vymazlila, socializovala a našla štěňatům domov...tohle zase já oceňuji...
A podotýkám, že mi opravdu nejde o pořizovací cenu psů (ročně mě psi vyjdou cca na 30 tis.)
Byla to vysloveně náhoda, vybírali jsme štěně k našemu afgánkovi, chtěli jsme něco molosoidního, nějak jsme se s manželem nemohli shodnout na konkrétním plemeni a vzhledem k tomu, že jsme rodiče štěňat i chovatelku znali osobně, tak jsme se nakonec rozhodli pro tyto drobečky...

Tohle se stát může, a chovatelka se zachovala správně. Já, i když psy hlídám v době hárání jak ostříž, a doufám, že se mi tohle nikdy nestane, tak si říkám nikdy neříkej nikdy! Taky už jsem měla jednou pěkně nahnáno, že mi nakryl sousedovic utečený pes chovnou fenu přes kotec (taky s PP ale jiného plemene)
Nicméně, kdyby byla chovatelka dostatečně drzá a jela na vlně těch spolků, o kterých je řeč, tak tyhle křížence vydá za novou varietu BSP nebo bernardýna, načmárá jim PP, a megííí bude vrnět blahem...

11.3.2016 09:30
balisek

XXX.XXX.7.95

To Sardullah: Ale ano, občas se to stává i jiným chovatelům. Vaše známá není první ani poslednísmajlík. Tvrzení, že "MĚ BY SE TO NEMOHLO STÁT" je značně přehnané.

A jak se kdo v takové situaci zachová, je už jen jeho volba. Někdo upřednostní přerušení gravidity, někdo nechá štěňata narodit a najde jim majitele. Nakonec takový kříženec "s původem" vůbec není špatná volba - alespoň člověk ví, co má doma (povahova, zdravotní predispozice atd.).

11.3.2016 09:31
koňadra

XXX.XXX.128.31

Tak konečně jsem to pochopila. Chovná BSP se spustila s chovným bernardýnem, takže vznikly křižovatky po vyšetřených perfektních rodičích. Ale kolik takových "náhod" je? Drtivá většina vořechů vzniká křížením kdo ví čeho s kdo ví čím. A pak jsou tady ještě takové varianty, že chovatel psů s PP, který má doma psa i fenu, nakryje v roce 2x - jednou štěňata dostanou papíry, podruhé ne (ale jsou to také peníze, že?).
Jinak vás celkem chápu, že jste si to štěně vzali, kdybych neměla chovatelské ambice, také bych sáhla raději po tomto štěněti než jiném, třeba na anonymní inzerát. Jednak bych věděla, jak jsou na tom oba rodiče do xtého kolena a jednak bych věděla, z jakého prostředí štěně bude, že bude socializované, dobře živené...

Neštěstím těchto diskusí je to, že lidi většinou napíší jen část nějaké informace, příběhu... Potom se tady dovozují věci, které nejsou pravda. Kdyby jste i vy hned zkraje napsala, že máte křižovatku dvou uchovněných jedinců různých plemen jednoho svého známého majitele z náhodného zkřížení, z podmínek, které znáte (takže víte jistě, že matka je tato a otec tento), tak by to zase vypadalo jinak.

11.3.2016 09:49
balisek

XXX.XXX.7.95

To Pišivor: "Nicméně, kdyby byla chovatelka dostatečně drzá a jela na vlně těch spolků, o kterých je řeč, tak tyhle křížence vydá za novou varietu BSP nebo bernardýna, načmárá jim PP, a megííí bude vrnět blahem... "

Ještě nic není ztraceno! Seženeme nějaké bezpapírové berňáky, Sardullah nám půjčí svého křížence a půjdeme do těch nových barev! Jen to musíme udělat rychle, než se to rozkřikne. Podívejte se, jak jsou na tom teď chovatelé biewrů - nejdříve se prodávali za 50 tisíc a teď je udáte stěží za desítku, protože je už má každý.

A jak to uděláme s klubem? Necháme si uznat plemeno pod UCI nebo si založíme vlastní spolek?

11.3.2016 09:49

Tohle se stát může, a chovatelka se zachovala správně. Já, i když psy hlídám v době hárání jak ostříž, a doufám, že se mi tohle nikdy nestane, tak si říkám nikdy neříkej nikdy! Taky už jsem měla jednou pěkně nahnáno, že mi nakryl sousedovic utečený pes chovnou fenu přes kotec (taky s PP ale jiného plemene)
Nicméně, kdyby byla chovatelka dostatečně drzá a jela na vlně těch spolků, o kterých je řeč, tak tyhle křížence vydá za novou varietu BSP nebo bernardýna, načmárá jim PP, a megííí bude vrnět blahem...

No co jsem hledala na internetu, tak pokud je otec bernardýn a matka BSP, tak štěňďata vypadaj všechny stejně - no prostě hybridi F1...kam se hrabe labradudl

11.3.2016 10:01

balisek napsal(a):
To Pišivor: "Nicméně, kdyby byla chovatelka dostatečně drzá a jela na vlně těch spolků, o kterých je řeč, tak tyhle křížence vydá za novou varietu BSP nebo bernardýna, načmárá jim PP, a megííí bude vrnět blahem... "

Ještě nic není ztraceno! Seženeme nějaké bezpapírové berňáky, Sardullah nám půjčí svého křížence a půjdeme do těch nových barev! Jen to musíme udělat rychle, než se to rozkřikne. Podívejte se, jak jsou na tom teď chovatelé biewrů - nejdříve se prodávali za 50 tisíc a teď je udáte stěží za desítku, protože je už má každý.

A jak to uděláme s klubem? Necháme si uznat plemeno pod UCI nebo si založíme vlastní spolek?

S klubem bych si hlavu nelámala...jako novinku prodáme bez problémů, lidi rádi koupí to co nikdo jiný nemá

11.3.2016 11:19
gábina_21

XXX.XXX.7.250

Je mi vás tady líto, o čem diskutujete. O tom, zda je jedna organizace, a to FCI, nejlepší ze všech? A všechny ostatní za nic nestojí. No, tak se zamyslete, jenom letem světem:

Přečtěte si platný výstavní řád ČMKU od 1.3.2016, kde je uvedeno:
a) Předsednictvo ČMKU může za porušení ustanovení tohoto VŘ postihnout jednotlivé psy, jejich vystavovatele a v neposlední řadě také pořadatele, a to:
1. V případě opakovaného agresívního chování psa vůči ostatním psům či lidem může P ČMKU vyloučit tohoto psa z účasti na výstavách všech typů konaných pod záštitou ČMKU až na dobu jednoho roku.
2. V případě opakovaného či hrubého porušení ustanovení tohoto VŘ nebo VŘ FCI nebo jiných předpisů a řádů FCI či ČMKU může P ČMKU vyslovit zákaz účasti na výstavách všech typů konaných pod záštitou ČMKU jednotlivým vystavovatelům, a to až na dobu dvou let.
3. V případě porušení ustanovení tohoto VŘ nebo VŘ FCI ze strany pořadatele může P ČMKU neudělit souhlas s pořádáním výstav všech typů konaných pod záštitou ČMKU tímto pořadatelem, a to až na dobu dvou let.
4. V případě opakovaného postihu dle bodu 1),2) a 3) může P ČMKU přestupce postihnout až na dobu 10 let.

Což nemá chybu pro plemeno jako je kavkazský pastevecký pes, který má v FCI standardu uvedeno:
Chování je vyrovnané, aktivní, sebevědomé, nebojácné a nezávislé. Kavkazský pastevecký pes je oddaný svému pánovi, je vynikajícím strážním psem.

Pokud takový pes na sebe má nechat šahat rozhodčího (také popsáno ve výstavním řádu), je to nereálně v případě, že se jedná o KPP a ne jeho atrapu, kterou tak často vidíme na dnešních výstavách.

Dále zamysleli jste se již nad tím, že pokud máte více psů, tak si můžete v podstatě odchovat pod FCI na čem chcete a dát papíry, jaké chcete? Kdo zkontroluje, zda realita se shoduje s tím, co nahlásil majitel feny?

A v neposlední řadě, kdo dnes rozhoduje v klubech a na ČMKU? Jsou to lidi, kteří něco dokázali v chovu KPP anebo jen figurky, které si na něco hrají a chtějí dokázat svojí chytrost / blbost?

11.3.2016 11:50

Gábino 21, ty jsi dost mimo, co?
Pokud takový pes na sebe má nechat šahat rozhodčího (také popsáno ve výstavním řádu), je to nereálně v případě, že se jedná o KPP a ne jeho atrapu, kterou tak často vidíme na dnešních výstavách. I veterinář musí na psa sahat, a mnohdy mu provádí poněkud nepříjemná vyšetření a úkony...

Dále zamysleli jste se již nad tím, že pokud máte více psů, tak si můžete v podstatě odchovat pod FCI na čem chcete a dát papíry, jaké chcete? Kdo zkontroluje, zda realita se shoduje s tím, co nahlásil majitel feny? Při sebemenší pochybnosti o tom, zda jsou deklarovaní rodiče skutečnými rodiči lze nařídit test DNA.

A v neposlední řadě, kdo dnes rozhoduje v klubech a na ČMKU? Jsou to lidi, kteří něco dokázali v chovu KPP anebo jen figurky, které si na něco hrají a chtějí dokázat svojí chytrost / blbost? Rozhodují ti, kdo byli členy klubů zvoleni. A tak je věcí členů klubu, koho zvolí a jak zodpovědně zvolí...

11.3.2016 11:56
balisek

XXX.XXX.7.95

Takže teď zas bude pro změnu problém ve výstavním řádu? smajlík

Co Vám přijde divné na tom, že agresivní zvíře (bez ohledu na plemeno) nemá co pohledávat na veřejné akci?

Já si tedy pod vyrovnaným a sebevědomým psem představuji něco jiného než zvíře, které není s to jeho majitel zvládnout, ale budiž - to je Váš boj! Výstavy nejsou povinnou podmínkou pro uchovnění Vašeho plemene, takže jen na Vás, zda se jich zúčastníte nebo nikoliv.

PS: Jen pro zajímavost - jak to děláte třeba u veterináře? Vyšetřuje psa pohledem ze vzdálenosti pár metrů?

11.3.2016 12:21
aj

XXX.XXX.5.173

O Gabina 21: Jestli jsem vás správně pochopila, tak vy tvrdíte, že správná povaha KPP je neslučitelná s procedurami, kterým je pes vystaven při posuzování na výstavách ČMKU.
Pak bych se chtěla zeptat, jak jsou tedy posuzování na jiných výstavách ?

Neregistrovaný uživatel

11.3.2016 12:40
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

balisek napsal(a):

Založíme vlastní spolek

11.3.2016 12:41
koňadra

XXX.XXX.128.31

balisek napsal(a):
Takže teď zas bude pro změnu problém ve výstavním řádu? smajlík

Co Vám přijde divné na tom, že agresivní zvíře (bez ohledu na plemeno) nemá co pohledávat na veřejné akci?

Já si tedy pod vyrovnaným a sebevědomým psem představuji něco jiného než zvíře, které není s to jeho majitel zvládnout, ale budiž - to je Váš boj! Výstavy nejsou povinnou podmínkou pro uchovnění Vašeho plemene, takže jen na Vás, zda se jich zúčastníte nebo nikoliv.

PS: Jen pro zajímavost - jak to děláte třeba u veterináře? Vyšetřuje psa pohledem ze vzdálenosti pár metrů?

Souhlas! Asi chtějí chovat nezvladatelné agresivní potvory.

11.3.2016 12:45
gábina_21

XXX.XXX.7.250

I veterinář musí na psa sahat, a mnohdy mu provádí poněkud nepříjemná vyšetření a úkony...
Na veterináře si může zvyknout pes od mala, na x rozhodčích těžko...

Při sebemenší pochybnosti o tom, zda jsou deklarovaní rodiče skutečnými rodiči lze nařídit test DNA.

Kolik testů se dělalo?

Rozhodují ti, kdo byli členy klubů zvoleni. A tak je věcí členů klubu, koho zvolí a jak zodpovědně zvolí...
To je samozřejmě věcí členů, pokud si vedení nedotáhne na členskou schůzi lidí, které ani toto plemeno nevlastní, ale stanou se členy jen, aby mohli hlasovat. Nevím, kolik lidí jezdí na schůze u jiných plemen, ale u KAO je to, bohužel, minimum.

11.3.2016 12:46
gábina_21

XXX.XXX.7.250

Pokud nemáte zkušenosti s KAO, tak se nemá cenu o jejich povaze dále bavit. A pokud máte doma plyšové medvídky, tak také ne smajlík

11.3.2016 13:01

Neznám žádného kavkazana osobně a ani nemám v plánu si ho pořizovat, takže z mé strany jen teoretická úvaha,
pokud čtu o tomto plemeni, je většinou prezentován jako pes, který na sebe nenechá cizího člověka beztrestně sáhnout, nebudu se tady šířit o tom, že výchovou a výcvikem lze psa naučit, že za určité situace to musí absolvovat,
ale nejde to proti přirozené povaze psa? Bez ohledu na to, že je toto nutné při prezentaci na výstavě?

11.3.2016 13:03

gábina_21 napsal(a):
Pokud nemáte zkušenosti s KAO, tak se nemá cenu o jejich povaze dále bavit. A pokud máte doma plyšové medvídky, tak také ne smajlík

Aha, jestli vy nejste jedna z členek CCOC...

11.3.2016 13:05

Neznám žádného kavkazana osobně a ani nemám v plánu si ho pořizovat, takže z mé strany jen teoretická úvaha,
pokud čtu o tomto plemeni, je většinou prezentován jako pes, který na sebe nenechá cizího člověka beztrestně sáhnout, nebudu se tady šířit o tom, že výchovou a výcvikem lze psa naučit, že za určité situace to musí absolvovat,
ale nejde to proti přirozené povaze psa? Bez ohledu na to, že je toto nutné při prezentaci na výstavě?

I tvrdého kavkaze lze naučit, pokud se to dělá odmala, že v určitých situacích - výstavy, veterina, si na sebe nechá sáhnout, a není to na újmu jeho hlídacích schopností.

11.3.2016 13:53
gábina_21

XXX.XXX.7.250

Nebavíme se tu o CCOC, ale o KAO. Balu, kolik máte doma kavkazáků? A jakou mají povahu?

11.3.2016 14:03

gábina_21 napsal(a):
Nebavíme se tu o CCOC, ale o KAO. Balu, kolik máte doma kavkazáků? A jakou mají povahu?

Gábino 21 bavíme se tu o CCOC, možná jste to nepostřehla. Kolik KAO máme doma je irelevantní, ale odpovím vám - druhou fenu. První odešla ve dvanácti letech, druhá má šest a půl. Obě s PP FCI.

jolyha

11.3.2016 14:06
jolyha

XXX.XXX.229.101

Ano, zejména tuto větu by si měli obhájci samozvaných trucklubů přečíst několikrát:

Co se týče standardů a barev, ty neurčuje FCI, ČMKU ani zdejší chovatelský klub, ale země původu.

protože pak by jim možná došlo, že tyto organizace nerespektují ani standard země původu plemene, takže jim těžko někdo příčetný může věřit, že se snaží plemeno vylepšit nebo posunout někam dál.

Takže když jsme u FCI a toho, že je nutno dodržovat standard země původu - konktétně třeba plemeno italský chrtík (orientuju se spíše v menších psech, proto zrovna tento příklad). U nás - povoleno minimum bílé barvy - jen špičky pacek a malá náprsenka. Severské země - psi jakkoliv barveně znakatí, podíl bílé barvy není omezován. Co je u nás pod ČMKU naprosto výluková vada je tam zvíře, které je běžně chovné a může vyhrávat výstavy. V obou případech zastřešení FCI, měl by platit tentýž standard. Neplatáí. Jak je tohle možné?

Neregistrovaný uživatel

11.3.2016 14:10
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

gábina_21 napsal(a):

Ale notak - pokud není KAO úplně vypatlanej, a má normálního majitele, tak mimo své teritorium (výstava) strpí pohled na zuby, a osobu v kruhu. Jezdím koně na farmě, kde mají 2 KAO, a v přítomnosti majitelů se chovají normálně, a nemají potřebu vraždit každýho na potkání.

11.3.2016 14:11

jolyha napsal(a):
Takže když jsme u FCI a toho, že je nutno dodržovat standard země původu - konktétně třeba plemeno italský chrtík (orientuju se spíše v menších psech, proto zrovna tento příklad). U nás - povoleno minimum bílé barvy - jen špičky pacek a malá náprsenka. Severské země - psi jakkoliv barveně znakatí, podíl bílé barvy není omezován. Co je u nás pod ČMKU naprosto výluková vada je tam zvíře, které je běžně chovné a může vyhrávat výstavy. V obou případech zastřešení FCI, měl by platit tentýž standard. Neplatáí. Jak je tohle možné?

No a co je přímo v italském standardu?

Neregistrovaný uživatel

11.3.2016 14:52
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.1

gábina_21 napsal(a):

Tak kavzana jsem měla, byl s PP FCI a povahu měl naprosto suprovou!
Na svém pozemku neúplatný hlídač, mimo pozemek pohodář. Samozřejmě, když šel pes/člověk, který se mu nezdál, tak byl v pohotovosti, když viděl, že je vše cajk, šel si po svým, což svědčilo o jeho vyrovnané a sebevědomé povaze. Přesně, jak prvý standard, byl oddaný svému pánovi, tedy mě. Když viděl, že se s člověkem normálně bavím, byl naprosto v klidu, a od člověka, se kterým se bavím, na sebe nechal bezproblémů sáhnout.
Tedy ani s rozhodčím nebyl sebemenší problém.

Nyní mám šarplanince a povaha je dost podobná.
Dle mě by pastevci měli být ovladatelní svým pánem, za plotem - tedy na svým hlídat a mimo svůj rajon by neměl být agresivní vůči lidem či jiným zvířatům - tedy neměla by z něj být neřízená agresivní střela, co žere na potkání všechnoco se hne...

Tak nějak nechápu v čem je problém...

11.3.2016 16:24
gábina_21

XXX.XXX.7.250

Pohled na zuby a osobu v kruhu jistě strpí, problém ale jsou například ostatní psy v kruhu...

Neregistrovaný uživatel

11.3.2016 16:31
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.1

gábina_21 napsal(a):
Pohled na zuby a osobu v kruhu jistě strpí, problém ale jsou například ostatní psy v kruhu...

Tak to už je každého věc, jak svého psa zvládne...
Jak ho umí korigovat a jak ho naučil jiné psy tolerovat... a věř, že to lze

11.3.2016 16:57
balisek

XXX.XXX.7.95

jolyha napsal(a):

Originální standard na stránkách FCI ohledně barvy uvádí:
Self-coloured in black, grey, and isabella (pale yellowish/beige) in all possible shades. White is tolerated only on the chest and feet.

Naprosto stejně zní i překlad standardu na klubových stránkách. Bílé znaky kdekoliv jinde než na hrudi a tlapkách jsou vylučující vadou. Rozsah bílé však není přesně stanoven, tudíž se může stát, že každý rozhodčí posoudí psa trochu jinak.

jolyha

11.3.2016 16:58
jolyha

XXX.XXX.229.101

No a co je přímo v italském standardu?

Umíte italsky? já ne, pokud vy jo, můžete mi to přeložit, budu ráda. Mám za to, že ČMKU by na svých stránkách měla mít přesný překlad tohoto standardu. Aktuálně je tam nový platný od konce roku 2015 a ten říká toto: BARVA: Jednobarevná černá, šedá a izabelová (světle žlutavá, béžová) ve všech možných odstínech. Bílá se toleruje pouze na hrudi a tlapkách.
VYLUČUJÍCÍ VADY: Vícebarevná srst; bílá mimo na hrudi a tlapkách, jak je uvedeno výše.

Neregistrovaný uživatel

11.3.2016 17:00
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.1

jolyha napsal(a):
Umíte italsky? já ne, pokud vy jo, můžete mi to přeložit, budu ráda. Mám za to, že ČMKU by na svých stránkách měla mít přesný překlad tohoto standardu. Aktuálně je tam nový platný od konce roku 2015 a ten říká toto: BARVA: Jednobarevná černá, šedá a izabelová (světle žlutavá, béžová) ve všech možných odstínech. Bílá se toleruje pouze na hrudi a tlapkách.
VYLUČUJÍCÍ VADY: Vícebarevná srst; bílá mimo na hrudi a tlapkách, jak je uvedeno výše.

Tak když neumíš Italsky, jak víš, co je italsky psáno ve standardu?

Standard je všude stejný... je to o rozhodčím, a na jeho subjektivním úsudku...
Kde se můžem rozcházet je bonitace - tu třeba u BŠO máme daleko tvrdší než v zemi původu... Ale standard je všude stejný...

jolyha

11.3.2016 17:10
jolyha

XXX.XXX.229.101

Tak když neumíš Italsky, jak víš, co je italsky psáno ve standardu?

Standard je všude stejný... je to o rozhodčím, a na jeho subjektivním úsudku...
Kde se můžem rozcházet je bonitace - tu třeba u BŠO máme daleko tvrdší než v zemi původu... Ale standard je všude stejný...

Umím anglicy a česky, to by snad mohlo stačit ne? protože předpokládám, že standard uvedený přímo na FCI stránkách v angličtině a na stránkách ČMKU v češtině by měl přesně kopírovat text standardu země původu. Co je na tom k nepochopení? Když si budu chtít přečíst standard třeba takové akity, musím se kvůli tomu naučit japonsky?

Neregistrovaný uživatel

11.3.2016 17:11
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.1

jolyha napsal(a):
Umím anglicy a česky, to by snad mohlo stačit ne? protože předpokládám, že standard uvedený přímo na FCI stránkách v angličtině a na stránkách ČMKU v češtině by měl přesně kopírovat text standardu země původu. Co je na tom k nepochopení? Když si budu chtít přečíst standard třeba takové akity, musím se kvůli tomu naučit japonsky?

Ne, to samozřejmě, že ne, ale je potřeba počítat s tím, že některé překlady jsou nepřesné, právě proto, že se překládají do několika jazyků a to samé slovo nemusí mít stejný význam v jiném jazyku...

jolyha

11.3.2016 17:22
jolyha

XXX.XXX.229.101

Ne, to samozřejmě, že ne, ale je potřeba počítat s tím, že některé překlady jsou nepřesné, právě proto, že se překládají do několika jazyků a to samé slovo nemusí mít stejný význam v jiném jazyku...

To samozřejmě chápu, ale pokud si přečtu standard v angličtině ze stránek FCI a náš český na ČMKU (na ofiko stránkách, ne na stránkách chov. stanic, kde je to samozřejmě často nepřesné atd.) a oba se v tom konkrétním o co mi jde doslovně shodují, předpokládám, že to tak prostě je. V tom případě je pro mne nepochopitelné, jak ve skandinávských zemích, v organizacích sdružených v FCI může platit jiný standard. Prostě pokud má pes límec jako kolie, bílé znaky na hlavě a nohy celé bílé, nemělo by to být standardní nikde. Tam však je. Proto se ptám jak je něco takového možné. Nic víc. Zajímá mne to a odpověď neznám. Proto se ptám tady, někdo třeba ví a poučí mne.

Neregistrovaný uživatel

11.3.2016 17:47
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.1

jolyha napsal(a):
To samozřejmě chápu, ale pokud si přečtu standard v angličtině ze stránek FCI a náš český na ČMKU (na ofiko stránkách, ne na stránkách chov. stanic, kde je to samozřejmě často nepřesné atd.) a oba se v tom konkrétním o co mi jde doslovně shodují, předpokládám, že to tak prostě je. V tom případě je pro mne nepochopitelné, jak ve skandinávských zemích, v organizacích sdružených v FCI může platit jiný standard. Prostě pokud má pes límec jako kolie, bílé znaky na hlavě a nohy celé bílé, nemělo by to být standardní nikde. Tam však je. Proto se ptám jak je něco takového možné. Nic víc. Zajímá mne to a odpověď neznám. Proto se ptám tady, někdo třeba ví a poučí mne.

On neplatí jiný standard, standard je stále stejný, jde o subjektivní hodnocení rozhodčího...
Tedy je na něm, zda tento třeba límec posoudí, jako nežádoucí nebo mu je to šumák, protože ho víc zajímá pohyb...

To máš jako u šarplaninců - nesmíme mít černou barvu - v pořádku je tmavě vlkošedá, černá už ne. Jsou v čr šarplaninci, kteří tu barvu opravdu mají na hraně. Někteří rozhodčí řeknou že je to v pořádku, pro některé už to černá prostě je a hotovo...

11.3.2016 17:51
balisek

XXX.XXX.7.95

jolyha napsal(a):

Standard je jen jeden. Žádný další NEEXISTUJE a tudíž ani nemůže platit!

Kámen úrazu je v tom, že není přesně definovaný podíl bílé a tudíž záleží jen na konkrétním rozhodčím, jak psa posoudí. Pro jednoho "bílá na tlapkách" znamená bílé konečky prstů, pro druhého vysoké ponožky. Pro jednoho je "bílá na hrudi" bílý flíček, pro druhého téměř límec. Zkrátka posuzování psů není exaktní věda a nejde-li o měřitelné veličiny jako je výška či počet zubů, vždy bude do hry vstupovat lidský faktor.

Oficiálními řečmi FCI jsou světové jazyky - angličtina, němčina, francouzština a španělština. Každá země musí předkládat standard povinně v angličtině, další jazyky jsou volitelné. Konkrétně standard itala je k dispozici jen v angličtině.

http://www.fci.be/en/nomenclature/ITALIAN-GREYHOUND-200.html.

jolyha

11.3.2016 17:59
jolyha

XXX.XXX.229.101

balisek napsal(a):
Standard je jen jeden. Žádný další NEEXISTUJE a tudíž ani nemůže platit!

Kámen úrazu je v tom, že není přesně definovaný podíl bílé a tudíž záleží jen na konkrétním rozhodčím, jak psa posoudí. Pro jednoho "bílá na tlapkách" znamená bílé konečky prstů, pro druhého vysoké ponožky. Pro jednoho je "bílá na hrudi" bílý flíček, pro druhého téměř límec. Zkrátka posuzování psů není exaktní věda a nejde-li o měřitelné veličiny jako je výška či počet zubů, vždy bude do hry vstupovat lidský faktor.

Oficiálními řečmi FCI jsou světové jazyky - angličtina, němčina, francouzština a španělština. Každá země musí předkládat standard povinně v angličtině, další jazyky jsou volitelné. Konkrétně standard itala je k dispozici jen v angličtině.

http://www.fci.be/en/nomenclature/ITALIAN-GREYHOUND-200.html.

Číst umím. Standard, konkrétně tento ze stránek FCI jsem četla. Definice je jasná - tlapky a hruď. Chcete mi tvrdit, že bílé lysiny na hlavě a límec kolerm celého krku jsou bílé znaky na "hrudi" ? Já měla za to, že termín HRUĎ je přesně specifikován a šíje do něj již opravdu nepatří. Nu což, asi se pletu. Ptám se na to jak je možné, že takovíto nestadardní psi jsou v některých zemích FCI běžně používáni k chovu, když mají vylučující vady zřejmé zcela na první pohled. Pokud je standard jen jeden a termín hruď prostě znamená hruď, tak nerozumím tomu pod co se jako schovají bílé znaky na hlavě a na šíji. Celobílé nohy opominu, zas by mi někdo napsal, že pod "tlapky" se to prostě dá schovat. Chci jen vědět jak je toto možné, když standard je jen jeden a ten to nepovoluje. Je normální chovat pod FCI na nestandardních psech?

11.3.2016 18:04
balisek

XXX.XXX.7.95

A proč se ptáte nás a ne příslušného klubu v zemi, které se to týká? Nebo napište rovnou na sekretariát FCI. Na iFauně to asi nevyřešíme.

Ohledně výstavního výsledku lze podat protest.

11.3.2016 19:16
imattree

XXX.XXX.7.34

Navíc "standart" je jen jakýsi myšlený ideál, ke kterému se chovatelé snaží přiblížit, takže pokud není ve standartu uvedena větší přítomnost bíle přímo jako vylučující vada, tak může tolerována.

Neregistrovaný uživatel

11.3.2016 19:19
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.1

"Navíc "standart" je jen jakýsi myšlený ideál"

Ne, standart není nic, když už tak standarta což je prezidentská vlajka, né ideál...
Pokud se chceš bavit o plemeni, tak pak se bavíme o standardu...

11.3.2016 19:21
imattree

XXX.XXX.7.34

"Navíc "standart" je jen jakýsi myšlený ideál"

Ne, standart není nic, když už tak standarta což je prezidentská vlajka, né ideál...
Pokud se chceš bavit o plemeni, tak pak se bavíme o standardu...

Dobře, díky. To je slovo, které mi i přes studia dělá problém, potom ještě velmi

Neregistrovaný uživatel

11.3.2016 19:23
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.1

imattree napsal(a):
Dobře, díky. To je slovo, které mi i přes studia dělá problém, potom ještě velmi

Promiň... taky česky úplně neumim, ale tohle mě vždy praští do očí...

jolyha

11.3.2016 19:46
jolyha

XXX.XXX.229.101

imattree napsal(a):
Navíc "standart" je jen jakýsi myšlený ideál, ke kterému se chovatelé snaží přiblížit, takže pokud není ve standartu uvedena větší přítomnost bíle přímo jako vylučující vada, tak může tolerována.

Konkrétně v tomto případě jako vylučující vada uvedeno je...
Chrtíky nemám, nevystavuji je, jen mi to příjde velmi záhadné, když prohlížím stránky chovatelských stanic, toť vše. Mezi zdejšími chovateli jsem se informovala, jak to chodí u nás a co zde do chovu může a nemůže vím. Prostě jen nechápu, že pokud je standard jen jeden a konkrétní znak je vyloženě vypsán jako vylučující vada, proč to některé státy nerespektují, ačkoliv patří pod FCI. Nerve mi to žíly, ale nechápu to a zajímá mě to. To je celé. Vy jste se tady oháněli tám, že nějaký nově založený klub mimo FCI nechce respektovat standard plemene co se barev týká. Pokud jsem si všimla, koukáte tam na ně z tohoto důvodu v podstatě pohrdavě, jako naq !kaziče" plemene. Tak jsem jen upozornila, že totéž se děje běžně i pod FCI a to evidentně nikoho nečílí.

11.3.2016 20:38
balisek

XXX.XXX.7.95

Aha, takže se nejedná o nějaký obecný jev, ale spíše náhodně objevené psy na internetu. Podle Vašeho popisu to totiž vypadalo, že chováte a vystavujete a s chrtíky špatných barev se na severu setkáváte naprosto běžně.

V evropských chovech pod FCI by se příliš velký podíl bílé neměl vyskytovat, ale neřeší to třeba Američané nebo Britové - AKC a The Kennel Club mají trochu odlišné standardy, bílý marking je povolený v neomezeném rozsahu. Chtělo by to podívat se na rodokmeny takto "postižených" psů, kde se tam ta bílá bere. Nicméně v FCI chovech nemají co dělat a neměli by být používání k další plemenitbě.

12.3.2016 21:58

Dobrman
fci: černý, hnědý
USA + Austrálie i modré s pálením, isabela a bílé

Novofundlandský pes
fci snadard:
Barva: Černá, bíločerná a hnědá
Černá: Tradiční barva je černá. Barva musí být co nejstejnoměrnější, ale slabý odstín do bronzova (jako sluncem vyrudlá srst) je povolený. Bílé znaky na hrudi, prstech a konci ocasu jsou povoleny.
Bíločerná: Tato barevná varianta je pro plemeno historicky významná. Preferované vzory znaků jsou černá hlava s bílou lysinou, táhnoucí se až po mordu, černé sedlo se souměrnými znaky a černý zadek a horní část ocasu. Zbývající části musí být bílé a smějí mít minimální množství značek.
Hnědá: Barva je v rozsahu od čokoládové po bronzovou. Bílé znaky na hrudi, prstech a konci ocasu jsou povoleny.
Země původu standard:
diskvalifikace Bad temperament, krátké ploché srst (labradorský retrívr typ), značení jakákoliv jiná barva než bílá na černém psa, jakékoliv jiné než barvy Tradiční černé nebo Landseer (bílá a černá)
Kanada neuznává hnědou, FCI ano, USA připouštějí i šedou, modrošedou. Někde popisována jako stříbřitá.

Neregistrovaný uživatel

12.3.2016 22:36
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.11.94

Dobrman
fci: černý, hnědý
USA + Austrálie i modré s pálením, isabela a bílé

Novofundlandský pes
fci snadard:
Barva: Černá, bíločerná a hnědá
Černá: Tradiční barva je černá. Barva musí být co nejstejnoměrnější, ale slabý odstín do bronzova (jako sluncem vyrudlá srst) je povolený. Bílé znaky na hrudi, prstech a konci ocasu jsou povoleny.
Bíločerná: Tato barevná varianta je pro plemeno historicky významná. Preferované vzory znaků jsou černá hlava s bílou lysinou, táhnoucí se až po mordu, černé sedlo se souměrnými znaky a černý zadek a horní část ocasu. Zbývající části musí být bílé a smějí mít minimální množství značek.
Hnědá: Barva je v rozsahu od čokoládové po bronzovou. Bílé znaky na hrudi, prstech a konci ocasu jsou povoleny.
Země původu standard:
diskvalifikace Bad temperament, krátké ploché srst (labradorský retrívr typ), značení jakákoliv jiná barva než bílá na černém psa, jakékoliv jiné než barvy Tradiční černé nebo Landseer (bílá a černá)
Kanada neuznává hnědou, FCI ano, USA připouštějí i šedou, modrošedou. Někde popisována jako stříbřitá.

Směrodatný je standard země původu plemene, to je snad logické, a pochopitelné i pro průměrně inteligentního šimpanze
Tohle je, jak kdyby číňani chtěli vykládat angličanům, jak má vypadat Rolls Royce

12.3.2016 22:51

Jéžiš... To, že má FCI s AKC spolupráci, neznamená, že jsou všichni zúčastnění povinni postupovat identicky. U spousty plemen se chov ubírá trochu jinam, i proporcemi. Pokud budu chtít importa nejen na chov, ale i na výstavy, tak přivezu jedince, který je spíš podle evropských představ. Rozdíly jsou i v rámci Evropy. Třeba v konzervativní Anglii některé typy, které slaví úspěchy jinde, nemají šanci. Ale tohle už je někde úplně jinde a naprosto jiná situace, řešili se tu odpadlíci od FCI v ČR.

13.3.2016 08:48

Země původu ani není člen fci.
akc je usa, kanada má ckc.
ale neva, pro vás je to stejné
je to jasně napsané, fungující stovku let a vy to stejně otočíte.
jestli je směrodatný standard země původu, pak hnědí nf jsou vořeši.
to jste tu předvedli.
pokud v zemi původu uznávají růžovou, proč by se nemohla dál chovat, to je ono.
že to pak neprodáte není pro mne důležitý ukazatel jakožto kupce.
kupce.

13.3.2016 11:43

Směrodatný je standard země původu plemene, to je snad logické, a pochopitelné i pro průměrně inteligentního šimpanze
Tohle je, jak kdyby číňani chtěli vykládat angličanům, jak má vypadat Rolls Royce

No však země původu NF je Kanada a Kanada barvu hnědou neuznává...na rozdíl od standardu FCI...

"Ale tohle už je někde úplně jinde a naprosto jiná situace, řešili se tu odpadlíci od FCI v ČR."
Proč jinde, se to logicky odvíjí od toho, že CCOC uznává i jiná zbarvení (odvolávajíc se na barvy psů v zemi původu).

14.3.2016 06:04
lmusa

XXX.XXX.41.2

gábina_21 napsal(a):

Přesně

14.3.2016 09:43
bilusik

XXX.XXX.168.4

Šimpanz už by to pochopil dávno, ale megina, co chce stále kydat jen špínu na FCI - ta to nepochopí nikdy, protože pochopit nic nechce...

Neregistrovaný uživatel

14.3.2016 14:04
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.2

No, já bych to řekla asi takhle...
Chytrému napověz a hloupého kopni

Mauricie

8.7.2021 12:29
Mauricie

XXX.XXX.22.159

Vím, že tato stará diskuze už asi nikoho nezajímá. Já si ji však se zájmem pročetla a z několika narážek na rozdíly v cenách psů s PP vydanými FCI proti jiným klubům jsem došla k závěru, že mnoha FCI chovatelům jde v první řadě O PENÍZE a teprve až potom o psy :-(

Jinak tomu, kdo chce parťáka a mazlíčka, může být úplně jedno, jaký klub vydal PP. Žádné PP vám nezajistí, že pes bude 100% ve kvalitě a v pořádku, je to jen potvrzení, že máte jedince konkrétního plemene. Víte, kolik FCI psů se vůbec do chovu nedostane i když mají ten "správný" PP?

8.7.2021 12:55
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.96.133

Mauricie napsal(a):
Vím, že tato stará diskuze už asi nikoho nezajímá. Já si ji však se zájmem pročetla a z několika narážek na rozdíly v cenách psů s PP vydanými FCI proti jiným klubům jsem došla k závěru, že mnoha FCI chovatelům jde v první řadě O PENÍZE a teprve až potom o psy :-(

Jinak tomu, kdo chce parťáka a mazlíčka, může být úplně jedno, jaký klub vydal PP. Žádné PP vám nezajistí, že pes bude 100% ve kvalitě a v pořádku, je to jen potvrzení, že máte jedince konkrétního plemene. Víte, kolik FCI psů se vůbec do chovu nedostane i když mají ten "správný" PP?

No právě - nedostanou se do FCI chovu kvůli zdraví nebo vadám, tak se na nich množí pod jinou "benevolentnějsi" organizací🤫

8.7.2021 13:01

"jsem došla k závěru, že mnoha FCI chovatelům jde v první řadě O PENÍZE"

- já bych to řekla spíš tak, že mnoha chovatelům jde hlavně o peníze
- nebo dokonce že mnoha lidem jde hlavně o peníze

Proč to vztahovat na nějakou konkrétní skupinu, která jistě zahrnuje řadu lidí, kterým nejde v první řadě o peníze...

8.7.2021 13:26

"Jinak tomu, kdo chce parťáka a mazlíčka, může být úplně jedno, jaký klub vydal PP. Žádné PP vám nezajistí, že pes bude 100% ve kvalitě a v pořádku, je to jen potvrzení, že máte jedince konkrétního plemene."

no, ono to jedno není
žádné PP nic nezaručuje, o tom žádná
ale je nositelem informací a to dělá ten rozdíl....... a to je kvízová otázka pro Mauricii (bez ohledu na to, zda zde trolí či nikoliv)

"Víte, kolik FCI psů se vůbec do chovu nedostane i když mají ten "správný" PP?"
a druhá kvízová otázka - co to znamená "dostat se do chovu"?

8.7.2021 22:10
TyVed

XXX.XXX.24.101

Inspektor Pišišvor napsal(a):
No právě - nedostanou se do FCI chovu kvůli zdraví nebo vadám, tak se na nich množí pod jinou "benevolentnějsi" organizací🤫

Jako pardon, ale kolik pracovních a služebních plemen dneska nemá ani povahu ani zdraví??? A pod kterou organizací se to chovají od počátku věků?

8.7.2021 22:16
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.96.133

TyVed napsal(a):
Jako pardon, ale kolik pracovních a služebních plemen dneska nemá ani povahu ani zdraví??? A pod kterou organizací se to chovají od počátku věků?

A myslíte, že ty organizace, co uchovní odpad z FCI to vylepší...? 🤔

8.7.2021 22:26
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.96.133

TyVed napsal(a):

Mě treba nepohoršují psi chovaní pod ISDS (borderky) nebo KNPV chov v Holandsku, ale tak jde skutečně o chov se striktní selekci na práci, ale pokud je 50 organizací, co uchovní každou nestandardní, chromou hajtru, co by do FCI chovu neprošla a vystavují si na štěnata PP v obýváku, tak to pro mě není seriózní organizace.

8.7.2021 22:29
TyVed

XXX.XXX.24.101

Inspektor Pišišvor napsal(a):
A myslíte, že ty organizace, co uchovní odpad z FCI to vylepší...? 🤔

To nemyslím, ale vzhledem k tomu, kam se podařilo některá plemena v této organizaci dovést, rozhodně nemám pocit, že představuje nějaký vzor toho, jak se to dělá dobře a že jejich rodokmen něco zaručuje.

8.7.2021 22:54
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.96.133

TyVed napsal(a):
To nemyslím, ale vzhledem k tomu, kam se podařilo některá plemena v této organizaci dovést, rozhodně nemám pocit, že představuje nějaký vzor toho, jak se to dělá dobře a že jejich rodokmen něco zaručuje.

Je to o lidech, a i když má chov pod FCI spoustu másla na hlavě, tak minimálně se dá věřit informacím v jejich PP - jak s nimi kdo naloží, už je jeho věc.

Není to dokonalé, ale v Evropě nic lepšího bohužel není.

Přidejte reakci

Přidat smajlík