Zdravím,
Mám momentálně 6 měsíční štěndo belgického ovčáka a o víkendu jsem chtěla jít na socializační procházku dlouhou 5km a veterinář nás od toho odrazuje, že je to moc. Ale on chodil do 5 měsíců maximálně 1,5km, šetřili jsme ho, pak pomalu prodlužovali procházky. Teď chodíme tak 2-2,5km, jednou jsme šli 3 kilometry. Jediná vyjímka byla cca 5,5 kilometrová procházka co jsme šli tak měsíc zpátky, příliš pozdě mi došlo, že zvolený okruh je příliš dlouhý a doteď si to vyčítám.
Každopádně jde mi o to, jestli teď může jít těch 5km, pak zase dlouho takhle daleko nepůjde.. vet nám sdělil, že se pak může stát, že - doslova takhle to řekl - brzy přestane chodit. Docela nás tím vyděsil, proto se ptám :).
Uživatel s deaktivovaným účtem

Izastarkova
napsal(a):
Zdravím,
Mám momentálně 6 měsíční štěndo belgického ovčáka a o víkendu jsem chtěla jít na socializační procházku dlouhou 5km a veterinář nás od toho odrazuje, že je to moc. Ale on chodil do 5 měsíců maximálně 1,5km, šetřili jsme ho, pak pomalu prodlužovali procházky. Teď chodíme tak 2-2,5km, jednou jsme šli 3 kilometry. Jediná vyjímka byla cca 5,5 kilometrová procházka co jsme šli tak měsíc zpátky, příliš pozdě mi došlo, že zvolený okruh je příliš dlouhý a doteď si to vyčítám.
Každopádně jde mi o to, jestli teď může jít těch 5km, pak zase dlouho takhle daleko nepůjde.. vet nám sdělil, že se pak může stát, že - doslova takhle to řekl - brzy přestane chodit. Docela nás tím vyděsil, proto se ptám :).
Ja mám skoro 8-mesačnú fenku a raz za čas chodíme na dlhšie prechádzky, cca 10-12 km. Bežne prejdeme za deň 6-8 km. Fenka je aktívna, má rada pohyb a keď prídeme domov, tak na mňa pozerá či to bolo všetko a ďalej si behá po dvore. Myslím, že to nebude problém ani pre vášho psa. Mojej fenke dávam bravčové paprčky - obsahujú kolagén, čiže je to dobré na kĺby.
Andrýsek3
napsal(a):
V pěti měsících 1,5 km? To je tak 10 mint ne? By mě asi doma udělal kulnicku na dříví. Natož jestli máte malinu?
Taky jsem si říkala. My dáme denně tak 8 km (štěněti je 7 měsíců) a do toho ještě cvičíme každý den. Když mu byli asi 4 měsíce tak jsme byli na socializační hromadné psí procházce, asi 10 km a úplně v pohodě.
marcelaamax
napsal(a):
Taky jsem si říkala. My dáme denně tak 8 km (štěněti je 7 měsíců) a do toho ještě cvičíme každý den. Když mu byli asi 4 měsíce tak jsme byli na socializační hromadné psí procházce, asi 10 km a úplně v pohodě.
No já to musím zítra naměřit, protože vůbec nevím kolik chodíme. Ale tohle mi přijde dost málo. Taky od nějakých 5 měsíců chodíme docela dálky. Samozřejmě ne po asfaltu, ale pes je nádherně nasvalenej už teď, a ani se poslední dobou tolik neunaví-musím přidat.
Andrýsek3
napsal(a):
No já to musím zítra naměřit, protože vůbec nevím kolik chodíme. Ale tohle mi přijde dost málo. Taky od nějakých 5 měsíců chodíme docela dálky. Samozřejmě ne po asfaltu, ale pes je nádherně nasvalenej už teď, a ani se poslední dobou tolik neunaví-musím přidat.
To jo, ten kilometr a půl možná dáme při krátkých procházkách na venčení.
marcelaamax
napsal(a):
Mě teda tohle přijde na 5ti měsíční štěně málo.
Joj, teď jsem si uvědomila, že jsem to počítala špatně :D Spletla jsem se o měsíc, do 4 měsíců chodil takhle málo + hraní na zahradě (míček, disk, tak hodina denně) a v těch pěti už chodil normálně kolem 2 minimálně.. Ten měsíc mi tam nějak utekl no
A pořád mě všichni straší dysplazií, kord tenhle super opatrný veterinář, tak jsem to nechtěla přehánět..
Andrýsek3
napsal(a):
V pěti měsících 1,5 km? To je tak 10 mint ne? By mě asi doma udělal kulnicku na dříví. Natož jestli máte malinu?
Asi tak. Já s naší 4 měsíční briadkou šlapala běžně 4-5 km a když jsme se vrátili, ještě měla chuť blbnout. :) A zdravá je jak řípa (bude mít za 2 měsíce 9 let a s klouby nikdy žádný problém a že někdy s ostatníma psama lítá jak pošuk).
Izastarkova
napsal(a):
Joj, teď jsem si uvědomila, že jsem to počítala špatně :D Spletla jsem se o měsíc, do 4 měsíců chodil takhle málo + hraní na zahradě (míček, disk, tak hodina denně) a v těch pěti už chodil normálně kolem 2 minimálně.. Ten měsíc mi tam nějak utekl no
A pořád mě všichni straší dysplazií, kord tenhle super opatrný veterinář, tak jsem to nechtěla přehánět..
No i 2 km mi pořád přijde málo Myslím, že normální chůzí, kde štěně jde podle svého tempa se nic nezkazí. Pokud byste viděla, že je unavený a nemůže, tak ho nechte odpočinout a příště to zkraťte, ale mě se to tedy ještě nikdy nestalo
Jinak nevím jak je to s diskem, ale někde o tom byl článek, že to pro štěňata taky není moc vhodné, jak pro něj skáčou.
marcelaamax
napsal(a):
No i 2 km mi pořád přijde málo Myslím, že normální chůzí, kde štěně jde podle svého tempa se nic nezkazí. Pokud byste viděla, že je unavený a nemůže, tak ho nechte odpočinout a příště to zkraťte, ale mě se to tedy ještě nikdy nestalo
Jinak nevím jak je to s diskem, ale někde o tom byl článek, že to pro štěňata taky není moc vhodné, jak pro něj skáčou.
Spíš šlo o to, aby se o disk začal zajímat, rollery po zemi a tak :) Se skákáním ale máme obecně problém, je to takový hopík a kolikrát když má radost tak mi lítá až u hlavy :D.
Izastarkova
napsal(a):
Musíte ho postupně nasvalovat, kvalitně krmit a nepřetěžovat - to je ale třeba 15-20 km v jeden den. Ne 1,5 km denně. :) To naopak moc nenasvalí a při mnohem delší tůře může být přetažené.
Izastarkova
napsal(a):
Jinak všem moc děkuju za reakce, uklidnili jste mě
A myslím si, že s nasvalením nemá problém, máme tu celkem terény, kopečky a tak a i paní chovatelka a další mi ho chválili, jak je vysportovaný :).
Tohle neberte jako rýpání, ale nevím, z čeho by štěně, které chodí 3-5 krát týdně na 2 km procházky bylo vysportované
Přijde mi to fakt hrozně málo.
marcelaamax
napsal(a):
Tohle neberte jako rýpání, ale nevím, z čeho by štěně, které chodí 3-5 krát týdně na 2 km procházky bylo vysportované
Má další aktivity na zahradě, běhaní, aporty, navíc ty 2km jsou čistě chůze a odhad, řekla byc, že jen to vyběhání uprostřed na louce/poli je další minimálně kilometr navíc. Občas vyjedem za město a jdeme dál, chodíme s kamarádčiným pejskem kdy celou dobu běhají okolo, taky to bude něco navíc... Můj odhad na vzdálenost je dost chatrný, přiznávám :D
A nějak ochablý nebo tak opravdu není, třeba v porovnání s vrstevníky :)
Ono je klidně možné, že těch 5km chodíme častěji a mě vyděsilo to, že jsem tohle viděla změřené na mapě.. :D.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.2
Mám nyní 6. měsíčního bšo, od jeho 4 měsíců jsme sem tam i 5km ušli. Nyní chodíme 5 km vcelku běžně.
Je to o štěněti a tvém rozumu.
Když jsem šla se 4.měs. štěnětem poprvé okruh 5 km (u nás na procházkách vždy platí, že prostě jdem a když vidim, že pes tak nějak nemůže, tak jdem zpátky - koukám na psy a procházku vedu tak, abychom se vždy vrátili domů v pohodě - v pravý čas), tak jsem u toho fotila, a šli jsme jeho tempem, on naháněl berňáka, za chvíli zalehl s klackem, prostě v jeho tempu (5 km nyní ujdem za 1,5 hoďky a už normálně v kuse - tedy pokud u toho nefotim).
Pokud je štěně zvyklé chodit, tak mu to nebude dělat problém
Ale nezapomeň, že není dobré štěně přetěžovat - což už tu psáno bylo
Izastarkova
napsal(a):
Má další aktivity na zahradě, běhaní, aporty, navíc ty 2km jsou čistě chůze a odhad, řekla byc, že jen to vyběhání uprostřed na louce/poli je další minimálně kilometr navíc. Občas vyjedem za město a jdeme dál, chodíme s kamarádčiným pejskem kdy celou dobu běhají okolo, taky to bude něco navíc... Můj odhad na vzdálenost je dost chatrný, přiznávám :D
A nějak ochablý nebo tak opravdu není, třeba v porovnání s vrstevníky :)
Ono je klidně možné, že těch 5km chodíme častěji a mě vyděsilo to, že jsem tohle viděla změřené na mapě.. :D.
Jo tak to já měřila, že já ujdu 8 km, kolik při tom naběhá pes nevím, už jsem se tu ptala, jetli někdo nemá zkušenosti s krokoměrem pro psa, nebo tak něčím, protože by mě fakt zajímalo, kolik naběhá on. Mu snad někdy zkusím na krk přidělat mobil
A denní režim:
Dopoledne v kotci/na zahradě - já ani mamka nejsme doma
Když přijdu, jdem na procházku, podle času buď tu kratší, kde ho nechám vyblbnout, trochu pocvičíme, obejdem louku a jdem domů, nebo tu delší, kde se ho ale taky snažím v průběhu na chvilku pustit na volno :) Později odpoledne/večer unavujeme hlavu - hlavolamy, poslušnost, nové cviky, samozřejmě prokládané hrou, házením míčku, běháním po zahradě, kousáním paničky a tak :D Někdy navečer ještě chodíme do parku, když už tam nejsou lidi, jen si pohrát s diskem nebo tak
Vždycky se snažím aby hlavně zredukoval tu přemíru energie, nenudil se a unavil se a celkem se to daří, v noci spí jak dudek. A nemyslím si, že by byl unavený kvůli stravě nebo tak - krmíme normálně masem a granulemi pro štěňata v růstu. :).
(Předem říkám, trošku jsem stalkoval na FB)
Ale očividně jezdíte na koni, berete ho už i tam, aby si na koně zvykl a mohl s vámi potom v pohodě na vyjížďky? Jinak, mi nepřijde ten režim zase tak špatný, ale počítejte s tím, že s věkem se bude aktivita velmi stupňovat a bude potřebovat více, ale to potom už třeba bude moci běhat u koně (Ne, zjistil jsem to a už se toho nepustím ) nebo potom budete moci zkusit např. canicross, pokud ráda sportujete.
Jojo, proto jsem se rozhodla pro belgičáka, canicross, dogtreking, všechno plánujeme, už se těším až bude větší a bude moct dál :D U koní to mám takové složitější, hledám nějaký probájem nebo tak, ale zatím jsem pořád v klubu kde by mi pes na vyjížďce neprošel.. Ale beru ho tam, s koníky problém nemá :).
Izastarkova
napsal(a):
A denní režim:
Dopoledne v kotci/na zahradě - já ani mamka nejsme doma
Když přijdu, jdem na procházku, podle času buď tu kratší, kde ho nechám vyblbnout, trochu pocvičíme, obejdem louku a jdem domů, nebo tu delší, kde se ho ale taky snažím v průběhu na chvilku pustit na volno :) Později odpoledne/večer unavujeme hlavu - hlavolamy, poslušnost, nové cviky, samozřejmě prokládané hrou, házením míčku, běháním po zahradě, kousáním paničky a tak :D Někdy navečer ještě chodíme do parku, když už tam nejsou lidi, jen si pohrát s diskem nebo tak
Vždycky se snažím aby hlavně zredukoval tu přemíru energie, nenudil se a unavil se a celkem se to daří, v noci spí jak dudek. A nemyslím si, že by byl unavený kvůli stravě nebo tak - krmíme normálně masem a granulemi pro štěňata v růstu. :).
Takhle mi to taky přijde v pohodě Postupně můžete prodlužovat procházky a bude to fajn
A jinak se dá najít třeba starší kůň na "pronájem", např. tady na FB ->
https://www.facebook.com/groups/1590873364467625/?fref=ts.
marcelaamax
napsal(a):
Tak teď nevím, jestli na mě někdo nezavolá Srstku a Kubišovou, ale ty 2 km (i víc) chodíme s naším miminem (tři a půl kila a tři a půl měsíce) téměř denně
Po návratu domů má stále energii na rozdávání.
Terven
napsal(a):
Tak teď nevím, jestli na mě někdo nezavolá Srstku a Kubišovou, ale ty 2 km (i víc) chodíme s naším miminem (tři a půl kila a tři a půl měsíce) téměř denně
Po návratu domů má stále energii na rozdávání.
Tady ne, ale pokud se o tom zmíníte v parku okolo oběda, tak by problém nastat mohl
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!