Dobrý den,
mám 3 letou fenku NO s PP (pracovní linie) a při, resp. spíše po kousání se občas hrbí (jako kočka, či jakoby chtěla vykonat potřebu). Kouše ráda, ale toto jí občas limituje. Několikrát při kousání i kňučela.
Stalo se jí to párkrát před cca půl rokem, pak nějaký čas dobrý a teď zase 2 x po sobě. Kouše cca jednou týdně, na cvičáku se zkušeným figurantem. Na cvičáku se s tím nikdo u svých psů nesetkal, veterinář říkal, že by to mohly být ploténky, ale je potřeba magnetická rezonance, tj. narkóza atd. Zkouším se zatím tedy zeptat i zde, co by to mohlo být.
Chtěla jsem s ní teď na jaře na ZVV1, ale kvůli tomuhle se bojím. Jinak je fenka naprosto zdravá, temperamentní, výborně pohyblivá, metrovku skáče bez problémů s rezervou. Krmená barfem, ve výborné kondici, RTG kyčlí i loktů 0/0.
Děkuji za případné zkušenosti a rady, Kačka.
Uživatel s deaktivovaným účtem
kalu
napsal(a):
Dobrý den,
mám 3 letou fenku NO s PP (pracovní linie) a při, resp. spíše po kousání se občas hrbí (jako kočka, či jakoby chtěla vykonat potřebu). Kouše ráda, ale toto jí občas limituje. Několikrát při kousání i kňučela.
Stalo se jí to párkrát před cca půl rokem, pak nějaký čas dobrý a teď zase 2 x po sobě. Kouše cca jednou týdně, na cvičáku se zkušeným figurantem. Na cvičáku se s tím nikdo u svých psů nesetkal, veterinář říkal, že by to mohly být ploténky, ale je potřeba magnetická rezonance, tj. narkóza atd. Zkouším se zatím tedy zeptat i zde, co by to mohlo být.
Chtěla jsem s ní teď na jaře na ZVV1, ale kvůli tomuhle se bojím. Jinak je fenka naprosto zdravá, temperamentní, výborně pohyblivá, metrovku skáče bez problémů s rezervou. Krmená barfem, ve výborné kondici, RTG kyčlí i loktů 0/0.
Pokud u toho kňučí, tudíž jí to bolí, šla bych co nejdříve na MRI, aby se vědělo, co a jak.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.197.228
kalu
napsal(a):
Dobrý den,
Taky bych to viděla na páteř
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.197.228
lev
napsal(a):
Vůbec se nemusí jednat o páteř, ale o blokádu některého ze svalů, což pěkně bolí. Kdyby měla problémy s páteří nebude skákat s radostí.
Skákat radostí klidně může - může jí vadit jen určitý pohyb, nebo náraz při střetu s figurantem. Třeba u dobrmanů jsem viděla spousty (opravdu spousty) psů, kteří se chovali normálně, ale na kontroláku nebo při seskoku z áčka zařvali bolestí, a u všech byl nakonec diagnostikovaný problém s páteří (konkrétně u DB to byl wobbler syndrom).
Ona právě skáče s radostí jako blázen. Když vezmu do ruky vodítko a ví, že jde na procházku, tak skáče jako magor polovinou těla nad 2 metrová vrata. Nikdy jindy neměla žádný problém v pohybu (ve skákání), metrovku kolikrát skáče i sama od sebe, když jí dám na cvičáku volno. Je to čistě jen při tom kousání a to jen opravdu někdy. Když byla mladší, občas u přetahování se o rukáv s figurantem u toho kňučela (kňučo-vrčela), což figurant přičítal rostoucím zubům.
Pak se objevilo to nahrbení, které se děje, když jí figurant po boji nechá rukáv/peška, tak ona se s tím nahrbí a vyplivne ho. Za chvíli jí to přejde a je nabuzená znova. Když se jí to stalo cca 3 týdny po sobě někdy loni, byli jsme u toho veta, který doporučil, pokud se to bude opakovat, tu rezonanci, na RTG by prý nebylo stejně nic vidět.
Pak jí to na nějaký čas dalo pokoj, já myslela, že už je po všem, ale teď to zase začalo. Asi na tu rezonanci nakonec půjdeme. Při jiném druhu pohybu nikdy neměla sebemenší problém, je to hyperaktivní tornádo.
Její matku mají na chov, ale otec (nyní 9 letý) byl celý život aktivní a nic takového nemá.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Skákat radostí klidně může - může jí vadit jen určitý pohyb, nebo náraz při střetu s figurantem. Třeba u dobrmanů jsem viděla spousty (opravdu spousty) psů, kteří se chovali normálně, ale na kontroláku nebo při seskoku z áčka zařvali bolestí, a u všech byl nakonec diagnostikovaný problém s páteří (konkrétně u DB to byl wobbler syndrom).
Také si myslím, že jí vadí ten určitý specifický druh pohybu (ale proč jen někdy ?). Áčko dělá bez problémů.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.197.228
kalu
napsal(a):
Také si myslím, že jí vadí ten určitý specifický druh pohybu (ale proč jen někdy ?). Áčko dělá bez problémů.
Wobbler je problém s krční páteří, takže postiženým psům vadí i seskok, ale NO mívají problémy spíš v jiných částech páteře. Myslím, že bez té MRI se stejně k žádnýmu výsledku nedoberete.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Asi ne, jen jsem chtěla vědět, zda se s tím někdo u svého (nejlépe NO) také nesetkal.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.197.228
kalu
napsal(a):
Díky moc. Jeden pán na cvičáku mi ještě doporučoval Dornovu metodu, kulhala mu fenka erdelteriéra a prý to s ní udělalo zázraky...
Jj, dornovka je u psa co sportuje určitě dobrý nápad
Prestige
napsal(a):
Mohlo by jí také o syndrom cauda eqina, jelikož na NO trpí, ale chce to opravdu to vyšetření.
Ne, u syndromu caudy e. je postižen druhý konec páteře - jde o stenózu-zúžení páteřního kanálu v oblasti bederní či křížové páteře a příznaky by byly jiné než u zadavatelky. Tj. inkontinence - neudržení nejen moči, ale event. i stolice, podklesávání až ochrnutí zadních nohou, ocasu, bolest v zadní části páteře... Tady to tipuji naopak na přední část páteře - krční obratle.
fikovnice
napsal(a):
Ne, u syndromu caudy e. je postižen druhý konec páteře - jde o stenózu-zúžení páteřního kanálu v oblasti bederní či křížové páteře a příznaky by byly jiné než u zadavatelky. Tj. inkontinence - neudržení nejen moči, ale event. i stolice, podklesávání až ochrnutí zadních nohou, ocasu, bolest v zadní části páteře... Tady to tipuji naopak na přední část páteře - krční obratle.
No já měla psa se syndromem cuda eq. a ten měl "jenom" problém, že nechtěl v té akutní fázi chodit do schodů a naskakovat do auta. potom to " rozchodil" a vypadal že je bez problémů. Ale raději jsem šla k vetovi a tam to bylo potvrzeno, tek že jsme operovali. Samozřejmě ty příznaky co popisujete by se mohli projevit, pokud by jsme ho nenechali operovat a začalo se to zhoršovat.. Ale každopádně být zadavatelkou, nechala bych provést vyšetření u odborníka.
Prestige
napsal(a):
No já měla psa se syndromem cuda eq. a ten měl "jenom" problém, že nechtěl v té akutní fázi chodit do schodů a naskakovat do auta. potom to " rozchodil" a vypadal že je bez problémů. Ale raději jsem šla k vetovi a tam to bylo potvrzeno, tek že jsme operovali. Samozřejmě ty příznaky co popisujete by se mohli projevit, pokud by jsme ho nenechali operovat a začalo se to zhoršovat.. Ale každopádně být zadavatelkou, nechala bych provést vyšetření u odborníka.
Jasný, s tím souhlasím!