Etický kodex klubů protiprávní tedy neplatný ano či ne?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

27.3.2016 12:25

Zajímalo by mě a ne jen mě zda je právně vymahatelný etický kodex kteý si nyní různé kluby určuji z textu je na první pohled patrné že není zpracovaný právníkem.A zda není v rozporu se zákonem o svobodném přístupu k informacím.Díky za Vaše náměty k dané problematice.

27.3.2016 12:50
hunter

XXX.XXX.168.162

Zkuste dát konkrétní příklady. Jestliže např. nepodněcuje k rasové nesnášinlivost, diskriminaci atd, tak nevím, co by kdo chtěl napadat, případně vymáhat.
Svobodný přístup k informacím se nevztahuje na všechny subjekty, ale převážně na státní a veřejné instituce.
Etický kodex nemusí být sepsán právníkem.

27.3.2016 13:00

Nechci být konkrétní ale jedná se o všeobecně známé a publikované informace o určitém psu členky klubu a ta toto napadla jako porušení etického kodexu klubu.

jolyha

27.3.2016 13:02
jolyha

XXX.XXX.229.101

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Nechci být konkrétní ale jedná se o všeobecně známé a publikované informace o určitém psu členky klubu a ta toto napadla jako porušení etického kodexu klubu.

Pokud nechcete být konkrétní, tak my ostatní těžko zjistíme co máte vlastně na mysli. Já osobně opravdu netuším.

27.3.2016 13:08
hunter

XXX.XXX.168.162

V tom případě je to dotaz do pořadu volejte věštce

27.3.2016 13:18

Pro huntera zadaní je snad jasné. Je etický kodex je právně v pořádku ano či ne.Nevite tak nepleťte jabka s hruškami.

27.3.2016 15:31
aj

XXX.XXX.5.173

Je těžko odpovídat, když nevíme o co konkrétně jde. Pokud já vím, tak nižší právní předpisy nesmí odporovat vyšším, např. ústava je nadřazená zákonům, zákony nesmí být v rozporu s ústavou, vyhlášky nesmí být v rozporu se zákonem atd. Z toho mi vychází, že etický kodex nesmí být v rozporu s vyššími právními předpisy. Obdobně je to i u chovatelských klubů, jejich stanovy by neměli být v rozporu se stanovy ČMKU ( jestliže fungují pod ní),.

27.3.2016 15:50

Anja 7 cituji z Etického kodexu. Členové klubu nesmí poskytovat informace o psech včetně rodokmenů a prezentace psů kteří nejsou v jejich vlastnictví bez předchozího písemného souhlasu majitele psa.Konec citace. Takže servry které oznámí výsledky a umístnění z výstavy jednají protiprávně protože nemají písemný souhlas majitele psa? A člen který čerpá z těchto servrů za zveřejnění těchto informací je sankcionován

27.3.2016 16:33
aj

XXX.XXX.5.173

Nevím, co je myšleno "prezentaci psů", zda právě výsledky výstav. Ty jsou veřejně přístupné a tak mi to připadá nesmyslné. K takovýmto bodům by měl být napsán i výklad pojmů.

27.3.2016 16:42
hunter

XXX.XXX.168.162

Provozovatel serveru se nedopustil protiprávního jednání, protože neporušil žádný právní předpis. Navíc pokud se zúčastníte zkoušek/výstav, souhlasíte s jejich pravidly, kde je i něco o formě zveřejnění výsledků.

Nicméně tato pravidla platí pouze pro členy klubu. Z toho vychází, že ač jako člen čerpáte z volně přístupné informace, nemůžete ji dále poskytovat. Pokud tak učiníte, můžete být sankciován. Nejdřív asi přijde na řadu kárná komise, nebo tak něco...
Přijde mi to sice hodně vágně formulované a dokonce mi uniká smysl tohoto bodu. Protože z této formulace by vám mohl hrozit postih i když někomu odpovíte na otázky typu, co to je za rasu ? jak se jmenuje ? je to kluk nebo holka ?
Pokud někde není výklad pojmů, jak podotkla Anja7.

27.3.2016 16:53
joanne.s

XXX.XXX.38.170

Anja 7 cituji z Etického kodexu. Členové klubu nesmí poskytovat informace o psech včetně rodokmenů a prezentace psů kteří nejsou v jejich vlastnictví bez předchozího písemného souhlasu majitele psa.Konec citace. Takže servry které oznámí výsledky a umístnění z výstavy jednají protiprávně protože nemají písemný souhlas majitele psa? A člen který čerpá z těchto servrů za zveřejnění těchto informací je sankcionován

V dnešní době lze ZKUSIT zažalovat o náhradu škody za úplně cokoliv. Druhá věc je, s jakým úspěchem.

Mně to zas tak divné nepřipadá. že si klub chce o psech psát sám. Ovšem pokud jim nikde nepodepíšete souhlas pod sankcí, jedná se o imperfektní ustanovení, tj. prakticky nevymahatelné.

27.3.2016 17:14

A to se jako jedná o nějaké zvláštní plemeno, jehož klub nemá stránky a pokud má, tak tam takové základní info neuveřejňuje? Majitelé CHS a jednotlivých psů, zejména uchovněných, nemají své webové stránky se všemi možným informacemi ?...veřejně přístupné informace?

27.3.2016 17:21
hunter

XXX.XXX.168.162

Většinou, když vstupujete do nějaké organizace/klubu, už se zavazujete samotným vstupem, že budete dodržovat jisté stanovy.
Pod pojem "informace o psech" se schová kdeco. Je to klasická všeobecná kulišárna.
Ale u zadavatelky mi není jasné, co by tam mělo být právně vymahatelné, nebo proti čemu se kdo ohrazuje.
Jestli klub může/nemůže zveřejňovat info o psech asi bude řešit jiné ustanovení. A majitelům se nezakazuje zveřejňování informací o svých psech.

27.3.2016 18:01

A jěště jedna citace z Etického kodexu.Citace Členové klubu jsou povinni při propagaci svých psů uvádět vždy pravdivé údaje.A já se ptám jak budou postihováni pokud uvedou nepravdivé nebo neúplné informace tzn tuto povinnost poruší?

27.3.2016 18:09
joanne.s

XXX.XXX.38.170

Těžko. nijak.

27.3.2016 18:10
hunter

XXX.XXX.168.162

A jěště jedna citace z Etického kodexu.Citace Členové klubu jsou povinni při propagaci svých psů uvádět vždy pravdivé údaje.A já se ptám jak budou postihováni pokud uvedou nepravdivé nebo neúplné informace tzn tuto povinnost poruší?

To rozhodne klub. resp kárná komise na základně závažnosti. Od nějakého napomenutí až po vyloučení a zákazu činnosti. Nejspíš se obraťte na samotný klub, aby vám zodpověděl vaše otázky.

27.3.2016 18:16
joanne.s

XXX.XXX.38.170

A jo, vlastně - vyloučit z klubu, v tom se těžko ubráníte. Já myslela z hlediska občanskoprávní žaloby, uplatňování nějakiých nároků, náhrady škody apod.

27.3.2016 18:31

Kodex KCHČ
mám pocit, že to slouží k tomu, aby se členové nepomlouvali jakože ten a ten má nemocné psy, nekupujte tam.

kvido46

27.3.2016 18:31
kvido46

XXX.XXX.136.121

Já to chápu tak, že klub tím chce dosáhnout, aby členové např. na svých webech nehanili psy od druhých, často bývají uváděny " reportáže " z výstavy, kde ne všichni chovatelé píší o konkurenci lichotivě, obzvláště, když nevyhrají.
Vymahatelnost tohoto je však jinde.

27.3.2016 18:42
hunter

XXX.XXX.168.162

Kodex KCHČ
mám pocit, že to slouží k tomu, aby se členové nepomlouvali jakože ten a ten má nemocné psy, nekupujte tam.

Díky, byl jsem líný hledat o jaký klub se jedná.
Přesně tak bych to také viděl. Ono to v tom bodu 9 je celkem explicitně řečeno. Sice je to stále celkem vágní formulace, ale její smysl chápu.
Jen v rychlosti jsem se koukl na profil unive a je vidět, že s tím má problémy dlouhodobě. A nejspíš porušila právě toto ustanovení v bodě 9 v únoru.

27.3.2016 18:50

Pomluva je trestná.

27.3.2016 21:22

Pro huntera zadaní je snad jasné. Je etický kodex je právně v pořádku ano či ne.Nevite tak nepleťte jabka s hruškami.

Etický kodex je to samé, co třeba domovní řád. Ten vám sice odkývou a zveřejní v OR, ale jinak... Kdybyste si např. prodloužili noční klid do deseti dopo a uložili sankci, tak se vám vysmějí, řád neřád, stanovy nestanovy. Stejně tak když někdo pošle dál veřejně dostupné info a proti sankci se odvolá, tak těžko neuspěje.

27.3.2016 21:55
aj

XXX.XXX.5.173

Pokud vám jde o to, zda věta v kodexu "Členové klubu nesmí poskytovat informace o psech včetně rodokmenů a prezentace psů kteří nejsou v jejich vlastnictví bez předchozího písemného souhlasu majitele psa." není v rozporu se zákonem o svobodném přístupu k informacím, tak podle mně není. Zákon se totiž netýká soukromých osob.

28.3.2016 00:14
balisek

XXX.XXX.13.14

Milá paní Unive, cítite-li se poškozená, obraťte se na soud. Na ifauně to asi nevyřešíme!

https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/detail/3059410/serioznost-chovne-stanice-civav-aneb-kryci-poplatek#a3070206.

28.3.2016 01:35
fikovnice

XXX.XXX.99.69

hunter napsal(a):
V tom případě je to dotaz do pořadu volejte věštce

Neregistrovaný uživatel

28.3.2016 10:11
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.2

Ech, obávám se, že unive nemluví řeší mého kmene...

1.4.2016 14:07

Pro megííí Co je to pomluva? Zveřejnění pravdy není pomluvou! Právo na názor je dáno ústavou.

1.4.2016 15:30
aj

XXX.XXX.5.173

Pominu skutečnost, že vnímání pravdy bývá velice individuální.

Jakékoliv členství v klubu je dobrovolné, dobrovolně do něho vstupujete a dobrovolně se zavazujete dodržovat jeho stanovy. Stanovy můžou zúžit vaše práva, např. žádný zákon vám nezakazuje chovat psy bez PP, avšak hodně klubů vyžaduje, aby členové chovali pouze PP psy. Při porušení klubových stanov vám samozřejmě nehrozí žádné popotahování před soudem ( pokud tedy neporušíte nějaký zákon ) ale samozřejmě vás můžou potrestat sankcemi, které jsou v jejich kompetenci, např. vyloučením z klubu. Jestliže tedy klub má v stanovách, že členové se nesmí pomlouvat, tak pokud jste členem klubu, dobrovolně jste se zavázala k dodržovaní toto ustanovení. Pokud nechcete dodržovat toto nebo jiné ustanovení, vystupte z klubu.

1.4.2016 15:36

Unive, nejste Vy p.Paříková D.?

1.4.2016 16:40

Anja7 Co to plácáte? nemáte argumenty?Vy jste právník?Tak proč zpochybňujete fundovaný právní názor advokátky? Jasně řekla žaloba k soudu žádné kárné řízení!Kárný řád musí být v souladu se zákonem. Proč nemá Kárný řád ČMKU? A kluby ano? No protože ČMKU mají vše podloženo právním rozborem nemohli by se furt soudit. To není z mé hlavy.Anjo7 chce to více přemýšlet a používat mozeček. Jěště jednou pro méně chápavé Právo na názor je dáno ústavou. Zveřejnění pravdy nemůže být pomluvou.

1.4.2016 17:29
aj

XXX.XXX.5.173

To unive: nevím na jaký právní názor advokátky se odvoláváte. Já v této diskuzi narazila jen na vaši odpověď megíí. Takže se ptám, vy jste ten právník, kterého názory mám zpochybňovat ?
Nejspíš ne, protože dále píšete, že to není z vaší hlavy, co vám věřím, nikdy by mě nenapadlo podezřívat vás z nějaké koherentní myšlenky.

A když už se tak oháníte ústavou, mohla by jste uvést paragraf, kde se doslovně píše o " právu na názor" ?

1.4.2016 17:44

Pro megííí Co je to pomluva? Zveřejnění pravdy není pomluvou! Právo na názor je dáno ústavou.

Zveřejnění "vaší pravdy" bez důkazů je pomluva. a dále jak říká Anja7. máte asi hloupou advokátku.
chytrá by vás z toho vysekala úplně jinak. ještě že jste na to nepřišla. bude tu čistěji.

1.4.2016 17:46

Asi myslela svoboda projevu atd.... některým je to stejně k ničemu :D.

1.4.2016 17:51

Megííí. Bingo! Vy bez právního vzdělání tvrdíte že mám hloupou akvokátku.! Fakt dobrý!

1.4.2016 17:59

Megííí. Bingo! Vy bez právního vzdělání tvrdíte že mám hloupou akvokátku.! Fakt dobrý!

Smekám před vaší schopností dedukce ! tak co, Holubovi nebo Holubovi II ?

1.4.2016 18:15

Megííí megííí ty jsi asi na vycházce z bohnic tak alou zpátky vycházka končí!Já vím že se bláznům nemá odporovat.Už to neudělám

1.4.2016 18:30

Jojo, teď jsi na to kápla. měla by chodit kanálama a ještě se tu vzteká. opravdu jsem teda nechápavá a půjdu si lehnout do bohnic, díky za radu. tam šli asi i ti co nedostali pp, protože její psi dostat pp ani nemohli. doživotní zákaz je. jenže v roce 2013 to někomu docvaklo a od té doby tady paní prská.

1.4.2016 18:55

Článek 17 Listiny. jenže si přečetla jen jeden řádek a to, že tato práva lze omezit zákonem, už ne.

1.4.2016 18:57

Já půjdu taky do Bohnic, protože vůbec nechápu smysl toho proč se toto tady řeší...

1.4.2016 19:06

Já jsem Stevie a mám rád jabka.

1.4.2016 19:34
bilusik

XXX.XXX.168.4

Zveřejnění "vaší pravdy" bez důkazů je pomluva. a dále jak říká Anja7. máte asi hloupou advokátku.
chytrá by vás z toho vysekala úplně jinak. ještě že jste na to nepřišla. bude tu čistěji.

1.4.2016 19:48

Prodám nádhernou miničivavu s pp.7 měs váha 1,2kg.Pouze luxusní mazlíček! Tel 602348322
Nabízím velmi pěkná štěňátka německého ovčáka s pp Typ komisař rex.Otec Ozzy Hartis pochází z nejlepší chovné stanice v ČR.Matka Mamba z Lipé.Oba výborní rtg O/O.Odběr ihned.tel 602348322
Sháním kovovou ohrádku pro štěńata. Nabídněte! Tel 602348322

chs dombai NO holub 602348322
chs damastro NEEXISTUJE čivava holubovi 602348322

zdroj: archiv bazos.cz, cmku.cz, damastro-dombai.xf.cz, ifauna.cz - pes s pp bude bez pp, německý ovčák s pp, kdo jsi bez viny hoď kamenem

a teď se zkus ohánět lzps.

1.4.2016 19:49
joanne.s

XXX.XXX.55.35

Pokud jste porušila stanovy klubu, dali vám přes čumák /čti vyloučili z klubu/ a je to vyřízené, ne? Nebo chcete říct, že vás žalují u soudu o náhradu újmy?

3.4.2016 19:11
fikovnice

XXX.XXX.99.69

aj napsal(a):
To unive: nevím na jaký právní názor advokátky se odvoláváte. Já v této diskuzi narazila jen na vaši odpověď megíí. Takže se ptám, vy jste ten právník, kterého názory mám zpochybňovat ?
Nejspíš ne, protože dále píšete, že to není z vaší hlavy, co vám věřím, nikdy by mě nenapadlo podezřívat vás z nějaké koherentní myšlenky.

A když už se tak oháníte ústavou, mohla by jste uvést paragraf, kde se doslovně píše o " právu na názor" ?

"...píšete, že to není z vaší hlavy, co vám věřím, nikdy by mě nenapadlo podezřívat vás z nějaké koherentní myšlenky."

Přidejte reakci

Přidat smajlík