Dobrý den,
mám osmi měsíčního Cairn terriera. Teď je tak trochu v pubertě, stále ale poslouchá celkem dobře. Doma, na zahradě, kdekoliv poslechne. Když ale dojdeme na cvičák, kde to není ohrazené a ons i hraje, najednou vůbec neexistuji. Naprosto mě ignoruje, klidné vběhne na parkoviště, které je vedle a naposledy ho málem zajelo auto. Vůbec neposlouchá, pamslek mu strkám až před čenich ale nic. Nějaká rada?
Děkuji.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Saska28
napsal(a):
Dobrý den,
mám osmi měsíčního Cairn terriera. Teď je tak trochu v pubertě, stále ale poslouchá celkem dobře. Doma, na zahradě, kdekoliv poslechne. Když ale dojdeme na cvičák, kde to není ohrazené a ons i hraje, najednou vůbec neexistuji. Naprosto mě ignoruje, klidné vběhne na parkoviště, které je vedle a naposledy ho málem zajelo auto. Vůbec neposlouchá, pamslek mu strkám až před čenich ale nic. Nějaká rada?
Děkuji.
Pamlsek není úplatek, ale odměna.
jestli mu máváte dobrotou před nosem a prosíte ho, aby milostivě přišel, to samozřejmě nefunguje a nikdy fungovat nebude. už vám někdo vysvětloval, co je to reflexní oblouk?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Saska28
napsal(a):
Ah, jasně... Právěže jsem zkoušela i couvat s pamslek, volat ho, nepodávat, nic. Myslela jsem si, že když se natáhnu, alespoň bude milt zájem, ale nemá.
Ne, o tom jsem neslyšela.
Reflexní oblouk. je to jednoduchý. když pojedete autem, překročíte rychlost, naměří vás policajti a dostanete hned z fleku pokutu, věřte tomu, že až pojedete příště, bude vám blbě jen z představy, že byste chtěla jet rychle. když vás naměří a přijde vám za 14 dní do schránky složenka, už to takový efekt mít nebude, akorát si zanadáváte a příště zase pojedete rychle.
funguje to i v pozitivním smyslu. když něco uděláte a šéf vás za to hned pochválí a slíbí vám mimořádnou odměnu, příště budete mít z dělání stejné věci úplně jiný pocit a budete mít tendenci to zopakovat.
no a se psem je to stejný a jeho výcvik funguje na tomto principu. aby pes poslouchal, musí mít v hlavě zadrátování "ke mně - akce přijdu - je to supééér."
Toho docílíte jen a pouze tím, že váš povel ke mně je vždy následován přiběhnutím psa - v podstatě bez ohledu na to, jak toho docílíte, a pokud to nemůžete vynutit, tak povel nesmíte použít - a pak odměna - a to nemusí být jen pamlsek, ale cokoliv, co je psovi příjemné.
Tím, že mu šavlujete odměnou před nosem v něm žádný reflexní oblouk neposilujete. Akorát ho učíte, že se na vás může v pohodě vykašlat a přijít si pro mlsku až on sám bude chtít.
Ta moje na mě taky občas dlabe... Z vodítka pouštím jen výjimečně, jen když si jde hrát se psy a není v blízkém okolí žádná silnice, železnice apod., jinak do přírody chodíme se stopovačkou a tahá ji prostě za sebou, abych ji nemusela furt nahazovat na ruku. Když mi vyběhne za ptákem, zajícem apod., jednou zavolám a když nereaguje, tak se jí schovám a zavolám a čekám... celou dobu ji samozřejmě držím na té stopovačce, aby mi nefrnkla do tramtárie , ono jí pak dojde že mě nevidí a najde mě celá vykulená kam jsem jako zmizla Docela tahle finta začíná fungovat, včera jsem na ní byla hrdá... hrála si se psem a pes zmerčil dalšího a běžel za ním přes celé pole a ta moje malá se ohlídla, zjistila, že jsem docela daleko, otočila se a pelášila zpátky
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.2
No, nechce přijít, asi pro to, že mu povel ke mně nic neříká...
Tedy hned a okamžitě začít znovu povel ke mně