Je rada výcvikářky správná?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
12.4.2016 21:38
Iliena

XXX.XXX.37.7

Zdravím,
minulou neděli byl přítel s naší roční fenkou (kříženka STB) na procházce. Kousek před nimi vyskočil z křoví zajíc. Fena se za ním rozeběhla, ale na první přivolání to otočila a vrátila se k páníčkovi. Ten si ji podržel, pochválil a po nějaké chvíli, když byl zajíc pryč dostala volno. No fena vyrazila po stopě , na přivolání nereagovala. Přítel za ní běžel a asi po 500 metrech a několika přivolání to konečně otočila a vrátila se. Jelikož se ona vrátila k němu, nijak ji nepotrestal. V neděli na cvičení jsme to probírali s výcvikářkou a podle ní když se k němu vrátila (po tom útěku) měl si ji připnout na vodítko a vycukat jí. Prý bude vědět, že je potrestaná za to, že utekla a ne za to že se vrátila. Tak nevím, moc se mi to nezdá. Má pravdu?

Jinak zpětně víme, že asi byla chyba jí dát "hned" volno. Příště cvakneme na vodítko a popojdeme někam dál, dáme nějaké povely na procvičení nebo vyndáme míček, prostě vyženeme zajdu z hlavy. Ještě doplním, že nijak extra lovecký pud nemá. Ptáci jí jsou fuk, i koroptve co před ní vyletí z křoví. Srnky v dálce ignoruje a když vyběhly blízko na první přivolání přišla a dál si jich nevšímala. Ovšem tohle byl její první zajíc.

Doufám, že už se to nestane, jsme teď opatrní o to víc. Jenomže náhoda je bl*ec a tak bych ráda věděla, jak se správně zachovat. Díky za rady.

Uživatel s deaktivovaným účtem

12.4.2016 22:04

Rada je to moc špatná

12.4.2016 22:12
atamanka

XXX.XXX.111.240

podle ní když se k němu vrátila (po tom útěku) měl si ji připnout na vodítko a vycukat jí. Prý bude vědět, že je potrestaná za to, že utekla
Opravdu rada nad zlato - za to, že se pes vrátí k pánovi, dostane trest? Ta ženská by měla cvičit jen psy plyšové

12.4.2016 22:20

Nebyl na vašem cvičáku náš skorosoused ? Celou noc mi ležel na zahradě jejich NO
( hárá mi fena ), když si pro něj ráno přišel, zavolal, pes se k němu radostně rozběhl a on...zmlátil ho. Ten pes určitě věděl, za co dostal smajlík(.
Takže souhlas s rájkou - úplně špatná rada. Asi bych ji moc nechválila. S nějakým "No, to jsi tomu dala, to jsi se vyznamenala a pod. připla na vodítko ( nebo i bez ), pocvičila u nohy, uvolnila a jak by malý kousek odběhla, přivolala a pak hodně pochválila a ten povel volno s následným přivoláním opakovala několikrát a čím ochotněji by přibíhala, tím víc bych chválila a pamlskovala.

12.4.2016 22:46
conie

XXX.XXX.206.202

Když si chcete opravdu zkazit přivolání, potrestejte psa, když k vám sám přijde. Určitě je možné odlišit, zda pes přiběhl ihned nebo to chvíli trvalo - nadšená pochvala s odměnou, běžná pochvala, bez pochvaly... Ale trest nikdy.

13.4.2016 00:45
N.u

XXX.XXX.169.245

Zkopiruji z jedné stránky nechce se mi to psát:
Základní chybou je přivolávat psa až v případě, kdy se objeví nějaký rušivý podnět. Stejnou chybou je připoutávat ihned po přivolání psa na vodítko. V prvním případě se pes po přivolávacím povelu naučí pečlivě rozhlížet kolem sebe, proč že ho vůbec přivoláváme, a ve druhém případě se naučí po přiběhnutí se před psovodem zastavit tak na pět kroků, aby jej psovod nemohl připoutat na vodítko. Obojí se težce odnaučuje.

A pak povely také používám na ruznè situace jinè povely:
Potřebujeme někdy psa přivolat, protože ho chceme pokárat anebo potrestat za nějaký nešvar, který prováděl. Pro tento případ si opět musíme zvolit jiný povel než "ke mně". Zvolíme kupříkladu povel "pocem" v přísnější intonaci. Po tomto povelu většinou pes přichází pomalu a neochotně, protože vycítí, že něco provedl a že bude následovat nějaká nepříjemnost. Mnohokrát jsem při instruktáži předváděl psovodům, jak pes po tomto povelu přichází provinile, a když byl asi v polovině cesty, tak jsem zavelel "ke mně" a pes okamžitě radostně vyrazil, protože měl zkušenost, že po tomto povelu přichází vždy jen pochvala.

13.4.2016 05:56
koňadra

XXX.XXX.128.31

N.u napsal(a):
Zkopiruji z jedné stránky nechce se mi to psát:
Základní chybou je přivolávat psa až v případě, kdy se objeví nějaký rušivý podnět. Stejnou chybou je připoutávat ihned po přivolání psa na vodítko. V prvním případě se pes po přivolávacím povelu naučí pečlivě rozhlížet kolem sebe, proč že ho vůbec přivoláváme, a ve druhém případě se naučí po přiběhnutí se před psovodem zastavit tak na pět kroků, aby jej psovod nemohl připoutat na vodítko. Obojí se težce odnaučuje.

A pak povely také používám na ruznè situace jinè povely:
Potřebujeme někdy psa přivolat, protože ho chceme pokárat anebo potrestat za nějaký nešvar, který prováděl. Pro tento případ si opět musíme zvolit jiný povel než "ke mně". Zvolíme kupříkladu povel "pocem" v přísnější intonaci. Po tomto povelu většinou pes přichází pomalu a neochotně, protože vycítí, že něco provedl a že bude následovat nějaká nepříjemnost. Mnohokrát jsem při instruktáži předváděl psovodům, jak pes po tomto povelu přichází provinile, a když byl asi v polovině cesty, tak jsem zavelel "ke mně" a pes okamžitě radostně vyrazil, protože měl zkušenost, že po tomto povelu přichází vždy jen pochvala.

Dělám to úplně stejně. Problém je ten, že lidé často nemají ustálené povely pro konkrétní situace! A to je ta základní chyba. Když chci psa přivolat na jistotu, mám povel "ke mně", kdy přichází jen a jen pochvala. Ale také DŮSLEDNĚ trvám na jejím splnění - tzn. včetně předsednutí. Pokud ten povel začínám cvičit, důsledně dbám na to, aby byl použit v případě, kdy je reálné, že ten pes skutečně přijde, tedy když není začuchán do nějaké psí značky, nebo (nedej bože) neuhání za nějakou zvěří (to se mě na jakýkoliv povel vykašle - píši teď o začátku výcviku). Postupem času docílím toho, že na povel "ke mně" přijde, i když by raději dělal něco zajímavějšího. Když potřebuji, aby se pes vrátil do mé blízkosti, mám povel "pocem", tam toleruji i laxní příchod. Jenže ve skutečnosti často vidím, jak zmatená panička či páníček hulákají na psa všechny povely najednou - pocem, k noze, ke mně... a pes nereaguje ani na jeden z nich! Prostě je potřeba psovi dávat jednoznačné povely a důsledně trvat na jejich splnění. Ale to mnoho lidí prostě nedokáže, nemají ani tu trpělivost. Pak jsou výsledky takové, jaké jsou.

13.4.2016 06:56
scylla

XXX.XXX.150.32

Iliena napsal(a):
Zdravím,
minulou neděli byl přítel s naší roční fenkou (kříženka STB) na procházce. Kousek před nimi vyskočil z křoví zajíc. Fena se za ním rozeběhla, ale na první přivolání to otočila a vrátila se k páníčkovi. Ten si ji podržel, pochválil a po nějaké chvíli, když byl zajíc pryč dostala volno. No fena vyrazila po stopě , na přivolání nereagovala. Přítel za ní běžel a asi po 500 metrech a několika přivolání to konečně otočila a vrátila se. Jelikož se ona vrátila k němu, nijak ji nepotrestal. V neděli na cvičení jsme to probírali s výcvikářkou a podle ní když se k němu vrátila (po tom útěku) měl si ji připnout na vodítko a vycukat jí. Prý bude vědět, že je potrestaná za to, že utekla a ne za to že se vrátila. Tak nevím, moc se mi to nezdá. Má pravdu?

Jinak zpětně víme, že asi byla chyba jí dát "hned" volno. Příště cvakneme na vodítko a popojdeme někam dál, dáme nějaké povely na procvičení nebo vyndáme míček, prostě vyženeme zajdu z hlavy. Ještě doplním, že nijak extra lovecký pud nemá. Ptáci jí jsou fuk, i koroptve co před ní vyletí z křoví. Srnky v dálce ignoruje a když vyběhly blízko na první přivolání přišla a dál si jich nevšímala. Ovšem tohle byl její první zajíc.

Doufám, že už se to nestane, jsme teď opatrní o to víc. Jenomže náhoda je bl*ec a tak bych ráda věděla, jak se správně zachovat. Díky za rady.

Není a neřiďte se podle ní ani náhodou.

Kdo tady vždycky na jakýkoli problém doporučuje cvičák? Protože za poslední dobu se tu množí příspěvky, ze kterých je člověku na nic, protože na těch cvičákách - co výcvikář, to "odborník".

13.4.2016 07:24

Za to že pes přijde ke mě ho netrestám, nikdy, i kdybych se měla vzteky kousnout do pr.. i když se ke mě loudá jako šváb, ale prostě přišel. Naopak, pokud běžela za zajícem a vracela se tak chválit, a chválit hodně. Nikdy po tomhle nepřipínám psa na vodítko, ale udělám s ním něco dalšího co dobře zvládá a chválím. To že roční pes prožene zajíce je normální, jinak by to ani nebyl pes. Pokud chcete mít fenu líp ovladatelnou naučte jí zastavit. U takového psa to nemusí být klasický povel daun, je jedno co si zvolíte jestli to bude stůj, sedni, lehni nebo zvukový signál píštalou. Takže dávám povel daun a teprve když pes zaujme žádoucí polohu přivolávám. Pokud pes nereagoval potom ho můžu ztrestat jako psa ne za to že nepřišel ale za to že se nezastavil.U vycvičených psů to funguje že běžícího psa zastavíte okamžitě na místě které si zvolíte.

13.4.2016 08:27
marcelaamax

XXX.XXX.210.212

Já to dělám podobně jak psali ostatní. Pokud pes přijde na první přivolání, tak hoodně chválím a dávám jako odměnu balónek. Pokud mi vyběhne za zajícem, na první přivolání nepřijde, trvá mu to, ale vrátí se, tak jen pronesu něco v tom smyslu, jako no to je teda dost a se psem procvičím pár povelů. Pak mu dám znovu volno a přivolám v tu chvíli, kdy vidím, že mě vnímá, aby povel splnil co nejlépe, pak následuje zase velká pochvala. Většinou v těchto situacím nedávám povel "ke mně", ale pojď sem. Jinak teda celkově rada vycukat mi nepřijde moc dobrá.

A jak psala Habe, pro psa je jednodušší zastavit, než přestat zvěř sledovat, otočit se a přiběhnout, takže jsme začali trénovat povel stůj.

Neregistrovaný uživatel

13.4.2016 09:49
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.2

Rada od výcvikářky je to úplně zcestná...
Nemůžeš psa potrestat za to, že přišel... byť po dlouhém řvaním...
Jako přesně, chceš si domršit přivolání - docílit toho, že pes nepřijde už vůbec, tak ho potrestej za to, že přišel...

13.4.2016 09:55
marcelaamax

XXX.XXX.210.212

A nechci Vás strašit, třeba to tak u Vás vůbec nemusí být. Ale u nás to bylo tak, že od té doby co pes poprvé vyběhl za zajícem, tak zjistil, jaké je to sranda a bylo to čím dál tím horší.

Zkuste teď hodně předvídat, aby neměla možnost vyběhnout za zajícem znovu. Ale je to teď těžké, mě minule v místě kde jsem zajíce fakt nečekala vypálil přímo psovi před nosem.

Trénujeme klid před zvěří téměř denně, pokroky už určitě nějaké jsou, ale tím jak mu zajíc vypálil před nosem tak jsme se zase posunuli o kus zpátky a ještě máme spousta práce před sebou.

13.4.2016 12:16
Iliena

XXX.XXX.45.136

Díky za komentáře, jak jsem psala přítel psa nepotrestal (i když byl prý v duchu vzteky bez sebe). Rada výcvikářky se nám nezdála, proto jsem psala. Rozhodně ji trestat nebudeme. Uvidíme jak to ted bude vypadat po aféře se zajicem, zatím jsme žádného dalšího nepotkali. Někdo psal neprřivolávat až když se něco stane, to taky neděláme, během procházky si ji několikrát přivolávám jen tak. Ale je to roční puberťák, kdo ví co si na nás vymyslí příště

13.4.2016 12:22

"během procházky si ji několikrát přivolávám jen tak"
bych zařadila i jasný "výcvikový" blok, lépe to pak psisku "leze do hlavy".

13.4.2016 20:56
Iliena

XXX.XXX.37.7

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
"během procházky si ji několikrát přivolávám jen tak"
bych zařadila i jasný "výcvikový" blok, lépe to pak psisku "leze do hlavy".

Výcvikový blok? Můžete mi to trochu víc vysvětlit?

13.4.2016 21:15
marcelaamax

XXX.XXX.141.4

Iliena napsal(a):
Výcvikový blok? Můžete mi to trochu víc vysvětlit?

Myslím, že je tím myšleno prostě jasně říci psovi, že jdete cvičit a chvilku cvičit. Já používám: "jdeme cvičit" a pes hned zpozorní, soustředí se a ví co se bude dít. Používám to jak na cvičáku tak na procházce.

14.4.2016 07:04

marcelaamax napsal(a):
Myslím, že je tím myšleno prostě jasně říci psovi, že jdete cvičit a chvilku cvičit. Já používám: "jdeme cvičit" a pes hned zpozorní, soustředí se a ví co se bude dít. Používám to jak na cvičáku tak na procházce.

Přesně tak, klidně mít i svůj "obvyklý" cvičící plac (loučku...), na kterém si dáte x minut intenzivního cvičení, kdy je pes soustředěný a vaší hlavní činností je to cvičení = pes pracuje.

14.4.2016 07:48

Přesně tak, klidně mít i svůj "obvyklý" cvičící plac (loučku...), na kterém si dáte x minut intenzivního cvičení, kdy je pes soustředěný a vaší hlavní činností je to cvičení = pes pracuje.

No nevím, ale pes pak bude fungovat na obvyklém místě a co jinde ? Jasně taky používám určité rituály před určitou prací, např výměna obojku, připnutí šnůry, sundání obojku, sednutí, lehnutí apod. Ale na normální věci, aby pes reagoval prostě musí být soustředěný stále, na přivolání musí reagovat i když má jinak volno a očmuchává si značky od háravek, ne jenom na loučce kde se jakoby pracuje, protže ten pes musí být schopný pracovat všude.

14.4.2016 08:00

Habe, za prvé to nemusí být nějaké jedno místo a za druhé naučené bude fungovat všude. Jde o to, že pes je připraven, soustředěn, lépe vnímá, vrývá si do mozku...Není to "mimochodem" v rámci procházky - to už je procvičování a zároveň prověrka naučeného. Tady je právě řeč o tom, aby cvik (zde přivolání) spolehlivě vykonával všude a za jakýchkoliv podmínek, aby si co nejrychleji vybudoval reflex.

Obecně lze na jakýkoliv výcvik pohlížet jako na budování reflexu a k tomu potřebuju mít psův mozek "volný".

14.4.2016 10:20
marcelaamax

XXX.XXX.210.212

No nevím, ale pes pak bude fungovat na obvyklém místě a co jinde ? Jasně taky používám určité rituály před určitou prací, např výměna obojku, připnutí šnůry, sundání obojku, sednutí, lehnutí apod. Ale na normální věci, aby pes reagoval prostě musí být soustředěný stále, na přivolání musí reagovat i když má jinak volno a očmuchává si značky od háravek, ne jenom na loučce kde se jakoby pracuje, protže ten pes musí být schopný pracovat všude.

Já se právě snažím cvičit na různých místech, na procházkách, na různých cvičácích - aby byl pes schopný odcvičit všude. To je jedna věc. To je vyloženě, že mu řeknu že jdeme cvičit a pes už ví, co se bude dít.

A pak na procházkách procvičuji přivolání taky několikrát za procházku. Občas mu dám třeba povel čekej, jdu dál, pak si ho zase zavolám. Nebo mu někde něco schovám a nechám hledat. Prostě aby to nebyli "jen" procházky a aby se naučil, že povely musí plnit na celé procházce kdekoli.

Jinak se starším psem (když byl ještě mladý) jsem měla celkem problém. Chodili jsme pořád stejné trasy (střídali jsme asi 4). Pes na těchto trasách poslouchal. Ale když jsme pak jeli někam, kde to pes neznal, tak nebyl schopný reagovat na povely. Já jsem byla mladá, neměla jsem ještě ani řidičák, tak jsem to moc nemohla trénovat. Jen co jsem si udělala řidičák tak jsme začali hodně jezdit a pes se naučil, že poslouchat musí všude.

14.4.2016 20:06
noemi

XXX.XXX.64.236

Iliena napsal(a):
Díky za komentáře, jak jsem psala přítel psa nepotrestal (i když byl prý v duchu vzteky bez sebe). Rada výcvikářky se nám nezdála, proto jsem psala. Rozhodně ji trestat nebudeme. Uvidíme jak to ted bude vypadat po aféře se zajicem, zatím jsme žádného dalšího nepotkali. Někdo psal neprřivolávat až když se něco stane, to taky neděláme, během procházky si ji několikrát přivolávám jen tak. Ale je to roční puberťák, kdo ví co si na nás vymyslí příště

Změňte výcvikářku, případně cvičák.

A propós - plemeno psa je SBT (STB je zcela něco jiného ), taky máme doma útulkového křížence tohoto plemene .

Přidejte reakci

Přidat smajlík