lustenina
XXX.XXX.124.75
Dobrý den,
zajímal by mě Váš názor na povahu psa PRT. Je rozdíl mezi fenou a psem?
Jde mi tedy především o to "problémové" chování. Všeobecně to mám samozřejmě nastudované.
Zvažovala jsem o feně, ale začínám přemýšlet naopak o psovi.
Jaké jsou Vaše osobní zkušenosti? Především co se týče nežádoucího lovení, uštěkanosti, chování k jiným psům a fenám.
Na sportovní doporučíte psa nebo fenu?
Děkuji.
Uživatel s deaktivovaným účtem
Vy se ptáte na nežádoucí loveni u teriéra ? Sport?
Jo, to je důležité
lustenina
napsal(a):
Dobrý den,
zajímal by mě Váš názor na povahu psa PRT. Je rozdíl mezi fenou a psem?
Jde mi tedy především o to "problémové" chování. Všeobecně to mám samozřejmě nastudované.
Zvažovala jsem o feně, ale začínám přemýšlet naopak o psovi.
Jaké jsou Vaše osobní zkušenosti? Především co se týče nežádoucího lovení, uštěkanosti, chování k jiným psům a fenám.
Na sportovní doporučíte psa nebo fenu?
Děkuji.
Nežádoucí lovení nekupujte ho, kupte si společenské plemeno- PRT je lovecký teriér. Ano mají silný lovecký pud, jsou poměrně uštěkaní a ostří na druhé psy.
PRT znam docela blizce nekolik:
- vsichni jsou aktivni, hopsavi, se silnou vazbou na panicky a touhou po castem fyzickem kontaktu
- vsichni maji ale silny lovecky pud, kocky a zajici je lakaji predevsim, i prestoze nekteri jsou s kockami od mala zvykli a domaci kocky nehoni, realne jsou schopni zvire ktere lovi i dostihnout a zabit
- samci maji sklon k takovete te macho agresivite, machrovani i na vyrazne vetsi psy - ne ale ke strachove agresi
- radi si steknou, ale znam vyrazne ustekanejsi plemena, ani u jednoho co znam to nepresahuje nejakou unosnou miru
- vsechny tri feny co znam jsou k jinym psum i fenam absolutne bezproblemove
Jinak to "nekupujte ho, kupte si společenské plemeno- PRT je lovecký teriér" bych nebral tak uplne dogmaticky. Vyziti psich plemen se meni, s airedalem se uz nelovi vydry, malinaci uz moc nepasou a rotvajleri nedoprovazeji dobytek na trh. Jejich plemenne dispozice se uplatnuji jinak.
PRT urcite muze byt dobry v agility, flyballu, noseworku nebo treba v ZMP (sprotovka pro mala plemena). Zalezi na tom, co zadavatelka chce se psem delat.
(a jestli vubec neco, tedy, pokud nic, taky bych na jejim miste pravda preferoval jine plemeno).