Dobrý den, asi to sem nepatří, ale přesto se zeptám.
Pes na zahradě objevil mláděš špačka, bohužel si s ním asi chtěl hrát, parkrát po něm sáhl tlapkou, chvíli ho měl i v tlamě a hodil s ním. Mládě je vystrašené, ale bez vnějších viditelných zranění. Buďto má poraněné křídlo nebo ještě vůbec neumí létat. Máme ho ted doma v krabici, abychom zamezili tomu, že jej opět někdo bude ohrožovat. Chci se zeptat, zda má někdo podobnou zkušenost, co dělat... Na veterině mě s ním asi vyhodí ne a nejbližší záchranná stanice pro ptáky je 100 km daleko, co jsem viděla na internetu. Jsme z Bruntálska. Děkuji.
kiekko
napsal(a):
Pes na zahradě objevil mláděš špačka, bohužel si s ním asi chtěl hrát, parkrát po něm sáhl tlapkou, chvíli ho měl i v tlamě a hodil s ním. Mládě je vystrašené, ale bez vnějších viditelných zranění. Buďto má poraněné křídlo nebo ještě vůbec neumí létat. Máme ho ted doma v krabici, abychom zamezili tomu, že jej opět někdo bude ohrožovat. Chci se zeptat, zda má někdo podobnou zkušenost, co dělat... Na veterině mě s ním asi vyhodí ne a nejbližší záchranná stanice pro ptáky je 100 km daleko, co jsem viděla na internetu. Jsme z Bruntálska. Děkuji.
Sami to nejspíš nedáte - zavolejte na tu záchrannou stanici, oni vás možná odkáží na někoho, kdo je blíž, ale není viditelný na netu. navíc oni často přijedou i větší dálku. Byli jsme na chalupě, v polích našli zraněného drozda, volali jsme, přijeli, odvezli. Zkuste to. Takhle moc šancí nemá.
kiekko
napsal(a):
Dejte ho tam, kde jste ho našli! Rodiče si ho najdou a dokrmí ho na zemi. Ptáci mají velmi špatný čich a skutečnost, že ptáče nměl v hubě pes jim nijak zásadně vadit nebude. jestli je nezraněný, bude v pohodě.
Podle Vašeho popisu teda soudím, že to je už opeřené ptáče a ne holátko vypadlé z hnízda.
Děkuji vám za reakce, .. Jak to dopadlo? Mládě jsme nechali přes noc v krabici s otvorem, dali mu tam do malého tácku trochu vody... ráno jsem přišla, mládě usilovně pípalo, skákalo všude možně po chodbě.. Takže se z toho nervového šoku dostal úplně :) Dali jsme kousek za plot do křoví, aby na něj pejsem nemohl a už jen pozorovali, jak to tam chodí "rodiče" krmit :) Takže jsem ráda, že ten náš příběh měl dobrý konec :).
kiekko
napsal(a):
Děkuji vám za reakce, .. Jak to dopadlo? Mládě jsme nechali přes noc v krabici s otvorem, dali mu tam do malého tácku trochu vody... ráno jsem přišla, mládě usilovně pípalo, skákalo všude možně po chodbě.. Takže se z toho nervového šoku dostal úplně :) Dali jsme kousek za plot do křoví, aby na něj pejsem nemohl a už jen pozorovali, jak to tam chodí "rodiče" krmit :) Takže jsem ráda, že ten náš příběh měl dobrý konec :).
Váš příběh je přesně příkladem toho, kdy si lidi v dobré víře berou zvířata (mláďata) domů, ale úplně zbytečně. V přírodě je přece normální, že mláďata divokých zvířat musí často čelit útokům predátorů, někdy to, pravda, dopadne špatně, ale když mládě přežije, rodiče je přece nezavrhnou, ale po uklidnění situace se k nim vrátí a krmí je dál.
Jsem ráda, že váš příběh má dobrý konec a mládě neskončilo v nějaké záchranné stanici. Tím nechci funkci záchranných stanic znevažovat, naopak. Ale prostě si myslím, že spousta zvířat tam končí úplně zbytečně.
Např. mnoho "opuštěných" srnčat není vůbec opuštěných, ale žádná srna přece nebude stát u srnčete, když je nablízku člověk. Nicméně až člověk odejde, tak se k němu vrátí. Dokonce si myslím, že i když člověk na srnče sáhne (je ale samozřejmě lepší to nedělat), tak to není důvod, aby srna to srnče opustila. I kdyby zpočátku srna měla obavy se k srnčeti přiblížit z důvodu, že by snad z něj cítila pach člověka, tak ten pach na srnčeti nebude věčně a za pár hodin už nic cítit nebude a srnče normálně nakrmí.