Dobrý den Všem pejskařům
Mám 8mi měsíční štěndo NO problém s přivoláním ,je pokaždé když ho pustím s vodítka i když ho nechám dostatečně proběhnout.Použil jsem stopovací vodítko které jsem mu nechal připnuté aby s ním běhal,to už bylo o něco lepší ale jakmile jsem mu ho sundal opět jakoby neslyšel a pořád něco zkoumá (čichá).Pamlsky ho vůbec nezajímají.Poraďte mi prosím
denny
napsal(a):
Dobrý den Všem pejskařům
Mám 8mi měsíční štěndo NO problém s přivoláním ,je pokaždé když ho pustím s vodítka i když ho nechám dostatečně proběhnout.Použil jsem stopovací vodítko které jsem mu nechal připnuté aby s ním běhal,to už bylo o něco lepší ale jakmile jsem mu ho sundal opět jakoby neslyšel a pořád něco zkoumá (čichá).Pamlsky ho vůbec nezajímají.Poraďte mi prosím
Může se stát, že takhle malý ještě třeba prostě nechce poslouchat...ale podle mě je tam málo důslednosti..neposlechne vás, nehrozí, že to přejde te - prostě se seberete a psovi vysvětlíte, že jste vydal povel...a on ho má v daný okamžik vykonat -- jestli nerozumí, opakovat....nikdy však nepřejít. Kolikrát si ze mě pes střílí, že mě nevidí, neslyší...atd..ale jak se opravdu naštvu, seberu se a jdu po něm..okamžitě záhadným způsobem ví, co sem chtěla..jsou to mršky..občas. Takže důslednost..na tom dlouhém vodítku, klidně natrénovat na malém, krátkem vodítku, ale přesně.
denny
napsal(a):
Dobrý den Všem pejskařům
mě když moje 7 měsíční ovčačka nepřijde na přivolání tak začnu při volání couvat nebo i popoběhnu ... a mám ji hned v patách, pak mi většinou vyskočí až za krk.
sabina
napsal(a):
Může se stát, že takhle malý ještě třeba prostě nechce poslouchat...ale podle mě je tam málo důslednosti..neposlechne vás, nehrozí, že to přejde te - prostě se seberete a psovi vysvětlíte, že jste vydal povel...a on ho má v daný okamžik vykonat -- jestli nerozumí, opakovat....nikdy však nepřejít. Kolikrát si ze mě pes střílí, že mě nevidí, neslyší...atd..ale jak se opravdu naštvu, seberu se a jdu po něm..okamžitě záhadným způsobem ví, co sem chtěla..jsou to mršky..občas. Takže důslednost..na tom dlouhém vodítku, klidně natrénovat na malém, krátkem vodítku, ale přesně.
Mě by zajímalo, kterak psovi vysvětlujete, že jste vydali povel? Zrovna přivolání nám také moc nejde. Když to zkoušíme doma, tak přijde(většinou), venku si tím tak jistá nejsem. Mám si pro ní dojít a vytřepat, nebo jak to udělat, aby pokaždé poslechla a věděla že poslechnout musí. Samozřejmě motivujeme odměnou, ale jak už psala zadavatelka, ani odměna někdy není lákavější než všechny vůně okolí
sarulka
napsal(a):
Mě by zajímalo, kterak psovi vysvětlujete, že jste vydali povel? Zrovna přivolání nám také moc nejde. Když to zkoušíme doma, tak přijde(většinou), venku si tím tak jistá nejsem. Mám si pro ní dojít a vytřepat, nebo jak to udělat, aby pokaždé poslechla a věděla že poslechnout musí. Samozřejmě motivujeme odměnou, ale jak už psala zadavatelka, ani odměna někdy není lákavější než všechny vůně okolí
Šárko, já to řešila tak....pes doma přišel...vždy. Dostal pochváleno - mi nedáváme ani odměny.
Venku, sem to zkoušela rovnou bez vodítka...volala ,,ke mě,, a čupla si, a psisák přiběh. Super dostal pochváleno..trochu hračičkování....a pes opět...sem posadila malýho na prdelku ...odešla...a křičela..,,ke mě,, a když to už uměl..a neposlechl - došla jsem k němu, chytla jej za kůži za krkem, a táhla k mým nohám, a já celá se posouvala zpět...a pořád říkala ,, ke mě,, ke mě,, a táhla ho k mým nohám. Klidně dva tři metry...Jak jsem zastavila...a pejska nechala předsednout, dostal pochváleno..že takhle se to musí. Když to nešlo znova...opět to samé...uměl to docela rychle...dneska sviňák občas chce utéct, když neposlouchá a jde pro něj jdu...to se ale zastavím, on taky...a opět opětuju povel...ke mě,, a to už přijde..protože čeká, že dostane sprda. Ale když přišel..dostal pochváleno... musí vědět, že když přijde k vám..nebude to bolet.
adelal
napsal(a):
mě když moje 7 měsíční ovčačka nepřijde na přivolání tak začnu při volání couvat nebo i popoběhnu ... a mám ji hned v patách, pak mi většinou vyskočí až za krk.
...zkuste cvičit v neznámém prostředí, kde se pes cítí méně jistý..., pokud budete cvičit nalačno, možná zvýšíte zájem o pamlsek, nemusí to být nic komerčně vyráběného, stačí třeba kousek sýra nebo i masa, prostě cokoli, co má pes rád..., něco se přece musí najít:-)
dav
napsal(a):
...zkuste cvičit v neznámém prostředí, kde se pes cítí méně jistý..., pokud budete cvičit nalačno, možná zvýšíte zájem o pamlsek, nemusí to být nic komerčně vyráběného, stačí třeba kousek sýra nebo i masa, prostě cokoli, co má pes rád..., něco se přece musí najít:-)
a co když je pes nežravec,hmm?
to je náš problém, na procházce si ode mě nevzeme nic, ani kdybych mu naservírovala upečenou husu
má to výhodu, nevezme si nic ani od cizího, to máme vyzkoušeno, ale neučila jsem ho to, je prostě takový.
poslední dobou máme problém na velkém prostranství-louky, kde se rozběhne hrozně daleko ode mě a nechce přijít, protože tam má spoustu zajímavých pachů a nor atd...
je vidět, ž má radost z pohybu, jen tak si běhá a skáče, ale na zavolání v tu chvíli nepřijde....
když utíkám na druhou stranu, běží za mnou, jenže musí to v té zaměstnanosti postřehnout...
hajzlík, kdybych si ho tolik nerozmazlila...ach jo...
Chtěla bych se zeptat. Kdy začít se stopovácím vodítkem? Mám Stafika 3,5 měsíce. Dekuji
Prosím o popis správně cvičit přivolání. On poslouchá krásně jen ho nesmí nic zaujmout nebo mu nesmí být zima. Rano kolem 8h vydrží venku asi tak 10min. Koupila jsem vesticku. Dnes ji měl prvně, ale žádná sláva. Budeme muset cvičit odpoledne, ale až bude zima. Nevím...
Minulý týden jsme byli prvně na cvičáku a tam nám řekli dát stopovacku, ale mě se to nezdá... Venku krásně poslouchá na volno. Šli jsme po poli a stopovacka nás zachránila, že nesezral 2 myši (jedna s červy v rozkladu a druhá, již vysusena). Děkuji za reakce.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Jana0071
napsal(a):
Prosím o popis správně cvičit přivolání. On poslouchá krásně jen ho nesmí nic zaujmout nebo mu nesmí být zima. Rano kolem 8h vydrží venku asi tak 10min. Koupila jsem vesticku. Dnes ji měl prvně, ale žádná sláva. Budeme muset cvičit odpoledne, ale až bude zima. Nevím...
Minulý týden jsme byli prvně na cvičáku a tam nám řekli dát stopovacku, ale mě se to nezdá... Venku krásně poslouchá na volno. Šli jsme po poli a stopovacka nás zachránila, že nesezral 2 myši (jedna s červy v rozkladu a druhá, již vysusena). Děkuji za reakce.
Na takhle malé štěně stopovačku nepotřebujete. Pejsek je ve věku, kdy se Vás přirozeně drží a Vy ho v tom musíte, co nejvíce podpořit. Je to období, kdy to jde velmi snadno a budete z toho pak těžit celý jeho život.
Naučte ho, že si má hlídat on Vás a ne Vy jeho.
Tzn. odměňovat každý jeho zájem (tj. i obyčejný pohled na Vás) hračkou nebo pamlskem. Nevolat ho, když je riziko, že nepřijde. Malé štěně přivolávám během procházky třeba jen dvakrát a to tak, že na něj zavolám jménem (povel ke mě se učí až později) a hned se rozeběhnu pryč. Potom co přiběhne následuje hra nebo nějaká top mňamka a pak ho zase hned pustím.
Důležité v tomto období je, pro psa nikdy nechodit nebo ho nedej bože někde nahánět. Takže nejlépe volejte jen, když není něčím zaujatý, abyste ho zbytečně nenaučila, že volání může ignorovat. Pokud se štěně moc vzdálí, tak se prostě otočte a jděte pryč, bez jakéhokoliv povelu. Když se někde začuchá, pokračujte dál svým tempem. Až bude starší a odrzlejší, tak se vyhnete tomu, že celou procházku strávíte neustálým voláním a korigováním psa.
Za mě je ještě důležité postupně zvyšovat kriteria. Píšete, že poslouchá, dokud ho něco nezaujme víc než vy a to je právě ten kámen úrazu. V běžném životě totiž nikdy nebude situace ideální (támhle mrtvá myš, támhle háravka, srnka,...). Začněte na místech a v situacích které zvládá. Odměňujte jeho zájem o vás (a nezapomeňte, že to, co je odměna určuje pes, takže zapřemýšlejte co ten pes má opravdu rád) a postupně ztěžujte podmínky. Protože pokud budete cvičit pořád jen ve "sterilním" prostředí, bude pes poslouchat jen, když v danou chvíli nebude nikde nic zajímavějšího. Skvěle vysvětlené to má bára na svém webu: http://www.psi.tomczik.cz/clanky/privolani :)
Nejste pro psa zajímavý.
O pamlscích to není, je to o motivaci. Musíte si najít to, co je pro psa to nej. Pohrání si, tahání hračky, velká pochvala a nadšení pána, případně nějaký top pamlsek.
Přivolání není jen zadám povel, pes přijde, dostane pamlsek. Musí mít velký důvod, proč přijít. A taky by měl dostat vzápětí volno, tudíž ho zpočátku přivolávat ve chvíli, kdy ho můžete hned zas pustit volně. To proto, aby pro něj povel k přivolání nebyl trestem (uvázání).
Je to celé složitější, měl by vám to vysvětlit někdo zkušený.
Nejdůležitější je stejně vztah pán-pes, abyste vy byl pro psa střed světa.
Jana0071
napsal(a):
Taky souhlasím s výše uvedeným.
Já jen k tomu, že se štěndu nechce cvičit když je zima - mám taky staffbulku, takže naprosto rozumím. A ono je taky cvičení a cvičení. Oba moji psi si v mokru nebo ve sněhu nechtějí sedat nebo lehat, je jim to nepříjemné. A já to beru, protože ten sed nebo leh až tak nepotřebuji - když na to přijde, tak oni ale taky poslechnou. Ale záměrně to vůbec v mokru necvičím. Jenže přivolání je věc jiná - to potřebujete za každé okolnosti - ať je mokro, sníh, vedro, vysoká tráva, bahno nebo prostě cokoli, takže to chce taky trénovat za každých okolností a u takto malého štěnda a ještě ocásku jako je SBT to jde krásně, hrou....