Dlouhodobé zvracení a průjem - na co vyšetřit?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
26.5.2016 17:16
jaruha

XXX.XXX.124.124

Zdravím,

začínám být z mojí feny zoufalá.4 roky, od 8 měsíců krmena masem.
Často má průjem/kašovitou stolici a zvrací - hlavně bílou pěnu, sliny, žlutou vodu, jak kdy. Nejčastěji mezi jídly (krmím 2x denně), dnes to vrhla po jídle.
Odpozorovala jsem, že velká část zvracení je jakoby z hladu (i když je rozestup krmení stejný, stačí menší porce a je to), tedy, obecně se tomu tak říká u zvracení šťáv. Někdy vyzvrací trávu, to beru, je to normální. U zbytku nevím, proč.
To stejné s průjmem. Všimla jsem si, že jí nedělá dobře velké množství pšenice, tak jsem ji úplně vysadila, nedávám ani oves. Protáhnu ji Smectou a většinou dobrý.
(Řeším tak, obyčejný průjem´´, zánět žaludku a střev nechávám samozřejmě v rukou veta.)

Napadá vás, co to může být, proč to tak má, na co ji dát vyšetřit a jaká vyšetření si vyptat? Napadá mě alergie, možná giardióza, jiní paraziti (ale odčervuji pravidelně, naposledy před měsícem), chronický problém ve střevech, žaludku, EPI...
Zítra jdu na konzultaci k vetovi, mělo to být teda očkování, ale to se opět posune díky tomu, že včera měla večer řidší bobky a dnes zvracela po jídle. Takže chci mít něco v rukou, více informací, každý postřeh pomůže.
Děkuji.

Uživatel s deaktivovaným účtem

26.5.2016 18:08

A čím vším krmíte kromě masa? Píšete o pšenici? Tou se nekrmí.

26.5.2016 19:18

Nechte udělat řádný krevní rozbor, to bych brala coby začátek, může tam být problém se štítnou žlázou, slinivkou atp. Poté sběr exkrementů po více dní a rozbor. Co to znamená "pravidelně odčervuji" - to je jak často?

26.5.2016 19:46
jaruha

XXX.XXX.124.124

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
A čím vším krmíte kromě masa? Píšete o pšenici? Tou se nekrmí.

Pamlsky, těstoviny.
Krmím masem a kostmi, jak kusy tak mletiny. Kostí dávám spíše méně, resp. převážně v mletinách, moc kostí ji ucpává. Občas dostane ovoce, zeleninu, sýr, jogurt,...

26.5.2016 19:47
jaruha

XXX.XXX.124.124

Nechte udělat řádný krevní rozbor, to bych brala coby začátek, může tam být problém se štítnou žlázou, slinivkou atp. Poté sběr exkrementů po více dní a rozbor. Co to znamená "pravidelně odčervuji" - to je jak často?

Odčervuji zhruba co 6-8 měsíců. Někdy i později, když vyjde koprologie čistá, někdy dříve, když na psovi vidím, že má problém.

26.5.2016 21:26

A co na to veterinář?

26.5.2016 22:11
jaruha

XXX.XXX.124.124

A co na to veterinář?

Jdu tam s tím zítra, jak píšu. Při první konzultaci chtěla hned píchat amoxicilin, což jsem zamítla s návrhem změnit stravu a nasadit Smectu - tento návrh přijala vcelku nadšená.
Předevčírem jsem místo mletiny s kostmi dala kusovku - krůtí stehna, možná je chyba tady. Uvidím, co mi řekne.

26.5.2016 22:21
lavacca

XXX.XXX.164.49

jaruha napsal(a):
Zdravím,

začínám být z mojí feny zoufalá.4 roky, od 8 měsíců krmena masem.
Často má průjem/kašovitou stolici a zvrací - hlavně bílou pěnu, sliny, žlutou vodu, jak kdy. Nejčastěji mezi jídly (krmím 2x denně), dnes to vrhla po jídle.
Odpozorovala jsem, že velká část zvracení je jakoby z hladu (i když je rozestup krmení stejný, stačí menší porce a je to), tedy, obecně se tomu tak říká u zvracení šťáv. Někdy vyzvrací trávu, to beru, je to normální. U zbytku nevím, proč.
To stejné s průjmem. Všimla jsem si, že jí nedělá dobře velké množství pšenice, tak jsem ji úplně vysadila, nedávám ani oves. Protáhnu ji Smectou a většinou dobrý.
(Řeším tak, obyčejný průjem´´, zánět žaludku a střev nechávám samozřejmě v rukou veta.)

Napadá vás, co to může být, proč to tak má, na co ji dát vyšetřit a jaká vyšetření si vyptat? Napadá mě alergie, možná giardióza, jiní paraziti (ale odčervuji pravidelně, naposledy před měsícem), chronický problém ve střevech, žaludku, EPI...
Zítra jdu na konzultaci k vetovi, mělo to být teda očkování, ale to se opět posune díky tomu, že včera měla večer řidší bobky a dnes zvracela po jídle. Takže chci mít něco v rukou, více informací, každý postřeh pomůže.
Děkuji.

Mě tak napadá - máte vypozorováno, zda nemá problémy po určitém druhu masa? Může mít např. alergii na kuřecí či hovězí, apod. a prostě to s ní takto "cvičí"...

26.5.2016 22:23

jaruha napsal(a):
Jdu tam s tím zítra, jak píšu. Při první konzultaci chtěla hned píchat amoxicilin, což jsem zamítla s návrhem změnit stravu a nasadit Smectu - tento návrh přijala vcelku nadšená.
Předevčírem jsem místo mletiny s kostmi dala kusovku - krůtí stehna, možná je chyba tady. Uvidím, co mi řekne.

To se omlouvám...nějak jsem to přehlédla...
No v kadým případě, pokud je to dlouhodobější, mi to nepřijde jako "krmná chyba"...naopak za mě nej dieta je hovězí maso, mrkev, rejže...vše uvařený...když jsem ještě pesany krmila granulema a měli jsme nějaký trávicí problém, tak todle vždy zabralo...

26.5.2016 22:36

jaruha napsal(a):
Pamlsky, těstoviny.
Krmím masem a kostmi, jak kusy tak mletiny. Kostí dávám spíše méně, resp. převážně v mletinách, moc kostí ji ucpává. Občas dostane ovoce, zeleninu, sýr, jogurt,...

Pamsky jaké? Těstoviny špatně, vyměňte je za pohanku/ proso/ amarant nebo jinou pseudoobilninu + doplnit mega 3 a 6.

27.5.2016 07:35

Jaruha, taky se jí prostě může díky konzumaci masa tvořit nadbytek žaludečních šťáv (tomu by odpovídala i patrně potřeba jíst častěji - krm vícekrát denně), a v tom může být celý dlouhodobý a chronický problém...
Je to na diagnostice veterináře, chtěla bych i sono břicha.

27.5.2016 10:18
jaruha

XXX.XXX.124.124

Takže, máme za sebou výtěr ze zadku a odběr krve, musíme počkat na výsledky. Test na giardie negativní. Zatím jsme dostali Probican.
Uvidíme, co řeknou výsledky, pokud bude vše ok, asi přijde na řadu eliminační dieta. Což bude zajímavý, těžko najít maso, co ještě neměla. :D Krom koniny a losa se sobem měla snad už všechno.

27.5.2016 10:19
jaruha

XXX.XXX.124.124

Jaruha, taky se jí prostě může díky konzumaci masa tvořit nadbytek žaludečních šťáv (tomu by odpovídala i patrně potřeba jíst častěji - krm vícekrát denně), a v tom může být celý dlouhodobý a chronický problém...
Je to na diagnostice veterináře, chtěla bych i sono břicha.

Díky za postřeh, v po jdu pro výsledky krve, tak zkusím nadhodit i toto.

27.5.2016 10:58
RomčaJelča

XXX.XXX.206.103

Nevím, jak by radou pomohla, mně se trošku příčí zmínka, že může mít zvíře hlad - na toto jsem trošku alergická.
Chápu, že se zvíře nemá přežírat, zároveň si neumím představit, že by mě někdo třeba nutil jíst v určitou hodinu a pak jídlo odstavil, nebo mi prostě dával málo, nevím. V naší rodině bylo zvykem zvířatům prostě dopřávat a nikdy jsme nezažili nějaké zvracení šťáv. To musí být pro to zvíře strašný. smajlík

Co mě taky zarazilo - veterinářka že zajásala nad návrhem klienta, laika? Okamžitě vyměnit veterinářku.

27.5.2016 10:59
RomčaJelča

XXX.XXX.206.103

To se omlouvám...nějak jsem to přehlédla...
No v kadým případě, pokud je to dlouhodobější, mi to nepřijde jako "krmná chyba"...naopak za mě nej dieta je hovězí maso, mrkev, rejže...vše uvařený...když jsem ještě pesany krmila granulema a měli jsme nějaký trávicí problém, tak todle vždy zabralo...

Jo, taky s touto informací od veterináře i od starých chovatelů žijeme...
Naší psici teda nedělají dobře kapsičky. Zamražené v kongu, v pohodě. Ale pokud je vyklopím do misky donesené přímo z obchodu (a co to je pro 20kilové zvíře jedna kapsička, že jo) - tak reaguje průjmem.

27.5.2016 11:11
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Co mě taky zarazilo - veterinářka že zajásala nad návrhem klienta, laika? Okamžitě vyměnit veterinářku - tak já to pochopila spíše tak, že vetka nerada dává ATB na každý prd a byla ráda, že ho jaruha nevyžaduje.

27.5.2016 13:33
jaruha

XXX.XXX.124.124

lesnížínka napsal(a):
Co mě taky zarazilo - veterinářka že zajásala nad návrhem klienta, laika? Okamžitě vyměnit veterinářku - tak já to pochopila spíše tak, že vetka nerada dává ATB na každý prd a byla ráda, že ho jaruha nevyžaduje.

Ano. Nabídla mi možné řešení - asi je zvyklá, že lidi chtěj co nejrychlejší a hlavně nejlevnější řešení - já na to šla z pohledu, že je zbytečný cpát psa amoxicilinem, když nevím, CO mu je, takže jsme se nakonec shodly v mnou navrženém postupu.

27.5.2016 13:37
jaruha

XXX.XXX.124.124

RomčaJelča napsal(a):
Nevím, jak by radou pomohla, mně se trošku příčí zmínka, že může mít zvíře hlad - na toto jsem trošku alergická.
Chápu, že se zvíře nemá přežírat, zároveň si neumím představit, že by mě někdo třeba nutil jíst v určitou hodinu a pak jídlo odstavil, nebo mi prostě dával málo, nevím. V naší rodině bylo zvykem zvířatům prostě dopřávat a nikdy jsme nezažili nějaké zvracení šťáv. To musí být pro to zvíře strašný. smajlík

Co mě taky zarazilo - veterinářka že zajásala nad návrhem klienta, laika? Okamžitě vyměnit veterinářku.

Já psovi dopřávám, ale vzhledem ke kloubům a jeho velikosti upřednostňuji spíše kvalitu nad kvantitou. A i přesto, že bych ji moc ráda dávala plnou misku 5x denně, dokážu své pečovatelské, pudy´´ udržet na přijatelné míře.
A ano, někdy se jí zpozdí krmení - o hodinu, dvě, někdy dokonce o tři! Když musíme jet autem, když musím zůstat v práci... Ale mně to nevadí, jelikož má 1/3 - 1/2 krmné dávky navíc v poschovávanou v hlavolamech. A jak říkám, nevím, co přesně způsobuje zvracení, je to možná alternativa.

27.5.2016 13:56

Alergie bývá hodně na kuřecí maso. Pokud se neobjeví nic zásadního ve výsledcích, spíše bych nasadila KVALITNÍ jehněčí granule, které jsou právě určeny pro psy s alergiemi a citlivým trávením. Pokud to budou kvalitní granule, už nic nepřidávejte. Žádné jogurty a blbosti s obilninami. Ani pamlsky. Někteří psi prostě nesnášejí jakékoli změny ve stravě. Pracovala jsem pár let na veterině.

27.5.2016 23:08
RomčaJelča

XXX.XXX.17.37

Já psovi dopřávám, ale vzhledem ke kloubům a jeho velikosti upřednostňuji spíše kvalitu nad kvantitou.

Chápu, ale jak vidíte, psův stav tomu moc neodpovídá. Přeji vám brzké uzdravení.

27.5.2016 23:10
RomčaJelča

XXX.XXX.17.37

Alergie bývá hodně na kuřecí maso. Pokud se neobjeví nic zásadního ve výsledcích, spíše bych nasadila KVALITNÍ jehněčí granule, které jsou právě určeny pro psy s alergiemi a citlivým trávením. Pokud to budou kvalitní granule, už nic nepřidávejte. Žádné jogurty a blbosti s obilninami. Ani pamlsky. Někteří psi prostě nesnášejí jakékoli změny ve stravě. Pracovala jsem pár let na veterině.

No jo, ale má pes žít celý život jen na granulích? Vždyť to musí zamávat s jeho psychikou... Já ty chudáčky tak lituji. A páníčky taky, že s tím mají starosti.

Můžu se zeptat, proč tam už nepracujete? Nepředpokládám, že Vás to přestalo bavit. Obdivuji tuto profesi, nedokázala bych zvířata třeba držet při injekcích atd. Vidět vlastně celý den utrpení.

Přidejte reakci

Přidat smajlík