lucnikviti
XXX.XXX.191.82
Ahoj, mám takový akutní dotaz. Jsme teď v horách a naše štěně se popralo se psem známých a já si teď asi po hodině všimla, že jí teče krev z obočí, ale jen malinko. Když jsem to blíže prohlížela, tak jsem objevila docela širokou tržnou ránu, která ale nekrvácí, protože když má otevřené oko, tak je to jakoby "v záhybu". Našli jsme v lékárničce jenom nějaké desinfekční alkoholové ubrousky, takže jsem jí to projistotu alespoň takhle vyčistila. Teď opravdu nevím, kde bych tu sháněla nějakého veterináře, nejdříve tak zítra v nějaké vesnici tak hodinu až dvě cesty odsud, jestli vůbec. Myslíte, že jí můžu nějak pomoct s běžným vybavením lékárničky? Ono to fakt už nekrvácí, ale když to člověk zkoumá z blízka, tak to vypadá docela ošklivě. Ani se nechová nijak zvlášť divně, jen je taková trochu klidnější a chvilkama protivná, což ale může být i tím, že je unavená. Asi moc panikařím, ale nechci to nějak podcenit. Myslíte, že bych se měla vykašlat na hory a jet s ní k veterináři na šití? Nebo podle čeho poznám, že je to na veterináře? A sice je to až druhořadé, ale můžu něco udělat pro to, aby neměla moc velkou jizvu? Chtěla jsem s ní aspoň jednou na výstavu.. :) díky moc.
lucnikviti
napsal(a):
Ahoj, mám takový akutní dotaz. Jsme teď v horách a naše štěně se popralo se psem známých a já si teď asi po hodině všimla, že jí teče krev z obočí, ale jen malinko. Když jsem to blíže prohlížela, tak jsem objevila docela širokou tržnou ránu, která ale nekrvácí, protože když má otevřené oko, tak je to jakoby "v záhybu". Našli jsme v lékárničce jenom nějaké desinfekční alkoholové ubrousky, takže jsem jí to projistotu alespoň takhle vyčistila. Teď opravdu nevím, kde bych tu sháněla nějakého veterináře, nejdříve tak zítra v nějaké vesnici tak hodinu až dvě cesty odsud, jestli vůbec. Myslíte, že jí můžu nějak pomoct s běžným vybavením lékárničky? Ono to fakt už nekrvácí, ale když to člověk zkoumá z blízka, tak to vypadá docela ošklivě. Ani se nechová nijak zvlášť divně, jen je taková trochu klidnější a chvilkama protivná, což ale může být i tím, že je unavená. Asi moc panikařím, ale nechci to nějak podcenit. Myslíte, že bych se měla vykašlat na hory a jet s ní k veterináři na šití? Nebo podle čeho poznám, že je to na veterináře? A sice je to až druhořadé, ale můžu něco udělat pro to, aby neměla moc velkou jizvu? Chtěla jsem s ní aspoň jednou na výstavu.. :) díky moc.
V klidu, jen to hlídejte, kousnutí vypadá většinou horši než je.jen to vyčistěte tím co máte a hlidejte, veterinář s tím neudělá nic jiného.pokud to nebude krvácet a tak bych ani toho veterináře nehledala.
Moji psi mají daleko větší rány a na šití chodím opravdu jen, když je to opravdu hodně. Mnoho lidí otravuje veterináře s kdejakými prkotinami. Poučila jsem se ve chvíli, kdy liška mojí fence hodně ošklivě roztrhla čelist. Letěla jsem k veterináři na šití, ten mne vyhodil, že prý se to vyhojí samo. Měl pravdu. Zvířatům se mnoho ran vyhojí úplně samo a dobře. Desinfekce úplně postačí (ale ani ta není nutná, pokud je zranění v místě, kde si to pes může vylízat). Jestli vaši fenu napadl jiný pes, tak ta vaše může být v určitém šoku, ale to neznamená, že se k ní musíte chovat jako k děcku, které má bebínko - prostě si toho nevšímejte, ono to přejde samo. Chlácholením, pozorováním a vymýšlením coby - kdyby ničemu nepomůžete. Pes nemyslí jako člověk. Prostě se k ní chovejte jakoby se nic nestalo, vemte ji na procházku, dejte jí normálně nažrat (možná žrát nebude, ale tak co, pro jednou určitě nechcípne). Ale rozhodně si tím nekažte dovolenou. Nic tak hrozného se nestalo.
lucnikviti
XXX.XXX.83.11
Díky za rady. Nakonec jsme to teda nechali být, jenže pak to pořád krvácelo, hnisalo a otevíralo se a já přistihla štěně, že si to rozedírá tlapkou. Navíc pořád někde lítala a já se bála, aby si do toho nezatáhla nějakou infekci, tak jsme se cestou domů raději stavili u veterináře - ten jí ty chlupy okolo vyholil úplně, dal jí antibiotikovou injekci a prášky domů. Takže teď už asi vpohodě. :)
Každopádně od té doby, co se jí to stalo, je hrozně protivná. Vzteká se, když jí prohlížím to obočí, vrčí na mě. Se psy je hrozně nevyzpytatelná. Pořád ji hrozně zajímají jako dřív, ale když se k nim úplně přiblíží, tak začne tak hrozně potichu vrčet a strnule čeká, co bude - to nedělá u všech, spíš jenom u fenek. Kdybych ji neodtáhla, tak by z toho byla další rvačka. Takhle se chová i když potká tu fenku, která jí ublížila, ale pak třeba jde a oblíže jí, potom zase vrčí a takhle pořád dokola. Každopádně před tím na žádného psa nevrčela. Myslíte, že to může být tím úrazem a únavou, a že se to spraví, nebo že má zaděláno na trvalý problém? Jak se mám chovat v situaci, když na nějakého psa takhle vrčí? Já ji při každém vrčení od psa odtáhnu a pustím ji k němu až když je zase v klidu. Ale pak si s ním třeba úplně vpohodě hraje a najednou během hry se do sebe z ničeho nic pustěj :(.