Nepohybuji se mezi lidmi kolem kavkazanů a dávná známá, kam bych mohla s klidným svědomím někoho nasměrovat, již bohužel umřela. Kolega mé drahé půle si pořídil štěndo. Nerad by něco zanedbal (nekomentuju to, že si měl informace poshánět kurnik UŽ PŘED pořízením štěněte, tak jsem aspoň ráda za to, že tedy se zajímá teď), nemá žádný problém, je si vědom toho, že to není pudlík a proto se coby nováček pídí po někom, kdo by mu byl konzultantem. Říká, že nemá problém dojet klidně přes celou republiku. Radu obrátit se na chovatele mu přes mou drahou půli dodám, nicméně - ano není chovatel, jako chovatel a já nemám žádné info o tom jaký že je, ten chovatel jeho štěněte. Takže můj dotaz na ty, kteří zde tyhle plemena a spešl kavkazáchy chovají - koho s klidným srdcem doporučíte jako znalce tohoto plemene, jeho specifik a toho, kdo by uměl dobře seznámit majitele s tím, co život s KAO obnáší.
Uživatel s deaktivovaným účtem

A) nechť si sežene a důkladně pročte knihy o pastevcích od Ireny Sehnerové, jsou přesné (až jsem měla u čtení některých pasáží pocit, že píše o mém pastevci a to ani nemám kavkaze)
b) nechť si přečte a vstřebá Test mrtvého muže ( http://lerl.info/katachyon/view.php?nazevclanku=test-mrtveho-muze&cisloclanku=2013100004)...neboli staré známé uč psa, co má dělat a ne, co dělat nemá - u pastevců nabývající maximální důležitosti, protože pastevec s tebou spolupracovat musí CHTÍT
c) velmi doporučuji knihu F. Šusty Trénink je rozhovor, kde jsou základní principy hezky popsány včetně názorných příkladů.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.32
Veškeré jeho dotazy bych směřovala na chovatele - tedy oslovila klub, popřípadě přímo chovatele, nažeň ho na Liščí dny (sraz kavkazanů), tam mu zodpoví vše, co bude potřebovat

A) nechť si sežene a důkladně pročte knihy o pastevcích od Ireny Sehnerové, jsou přesné (až jsem měla u čtení některých pasáží pocit, že píše o mém pastevci a to ani nemám kavkaze)
Tak musím říct, že ke knihám Ireny Sehnerový jsem se dostala před pár lety...nejenže mi pomohly začít krmit pesany masem...protože až tam jsem vlastně zjistila, že to není věda a nemusí to být nutně barf, ale taky mě moc potěšilo, že je někdo takový "blázen", že pesany "vychovává" s láskou bez trestů a řvaní...ještě dodnes jsem považována svým okolím za exota (všichni jsou zastánci nekompromisního výcviku, kdy pes bez povelu defakto nesmí nic...nedejbože, aby na vás pes zavrčel...to si říká okamžitě o výprask)...i když nemám pastevce, tak vlastně používám stejné metody jako paní Sehnerová a můžu říct, že si také kolikrát říkám...no to je přesně jak u nás...
Nedá se to považovat za odbornou literaturu, ale jako popis života s pastevci je to super...alespoň za mě.

Však majitel pastevce nepotřebuje nic "odborného pasteveckého", potřebuje pochopit pasteveckou duši (my kočičí lidé to máme skoro zadarmo, ony to jsou šelmy kočičí v psím těle), znát obecné principy výchovy a mít cit (a to ho nikdo nenaučí...).
I v tomhle článku : http://www.psiskolafalco.cz/vycvik.htm#_pxo
je velice hezky popsána podstata, které si ne všichni majitelé pastevců jsou vědomi...

napsal(a):
Však majitel pastevce nepotřebuje nic "odborného pasteveckého", potřebuje pochopit pasteveckou duši (my kočičí lidé to máme skoro zadarmo, ony to jsou šelmy kočičí v psím těle), znát obecné principy výchovy a mít cit (a to ho nikdo nenaučí...).
je velice hezky popsána podstata, které si ne všichni majitelé pastevců jsou vědomi...
No prostě pro určitý typ lidí je pastevec to nejúžasnější stvoření na světě...mám kříženku, která, byť je křížencem dvou nejhodnějších plemen na světě, je ostrá inteligentní samostatná jednotka...já si bohužel nemůžu říct...jo tak tohle plemeno mi vyhovuje, pořídím si znova, ale po tom, co jsem přečetla od paní Sehnerový...poté, co jsem mluvila s majiteli pastevců a poté co čtu diskuze lidí, co pastevce mají...tak říkám..další pes už jedině pastevec...a asi to vystihuje přesně to, že člověk musí být alespoň trochu "kočičí", o tom bychom my, co jsme vlastnili chrta mohli vyprávět...
napsal(a):
Přesně tak, my doma taky neštudovali nic extra než k nám přišla první čuba KAO. Zkušenost se psy byla a pokud člověk víc vychovává než driluje cviky, tak si bude s pastevcem rozumět. Není to o tom nechat psa růst jako dříví v plotě - základní cviky (přivolání, povel místo, nesmíš, pod.) musí umět každý pes bez ohledu na plemeno, jen se u pastevce musí počítat s tím, že nebude dělat cvik nadšeně několikrát za sebou jako např. NO.
Za mě jsou pastevci č.1 - miluju je právě pro jejich do jisté míry samostatnost stejně jako u koček /kočky - to je moje :) /.
Doporučuju taky ty srazy, popř. zajít na výstavu, apod. kde může popovídat s chovateli i "jen" majiteli KAO.

napsal(a):
No prostě pro určitý typ lidí je pastevec to nejúžasnější stvoření na světě...mám kříženku, která, byť je křížencem dvou nejhodnějších plemen na světě, je ostrá inteligentní samostatná jednotka...já si bohužel nemůžu říct...jo tak tohle plemeno mi vyhovuje, pořídím si znova, ale po tom, co jsem přečetla od paní Sehnerový...poté, co jsem mluvila s majiteli pastevců a poté co čtu diskuze lidí, co pastevce mají...tak říkám..další pes už jedině pastevec...a asi to vystihuje přesně to, že člověk musí být alespoň trochu "kočičí", o tom bychom my, co jsme vlastnili chrta mohli vyprávět...
Mne sa páčia pastierske a bull plemená. Z pastierskych SAO, šarplaninec, čuvač a mastify-TD, pyrenej...
Díky - paní Sehnerovou a její knížky znám, odkážu , spíš jsem chtěla alě nějaké doporučení "naživo". pana Dostála doporučovat nebudu, metody tohoto pána provozované naživo nejsou to, co bych posílala dál do světa.
Takže to zatím vypadá, že ho nasměruju na ten srazík Liščích dní. Díky wulfino.

"pana Dostála doporučovat nebudu, metody tohoto pána provozované naživo nejsou to, co bych posílala dál do světa"
Nedoporučuji návštěvu pana Dostála, ale přečíst si jeho článek/články - co píše o pastevcích je 100% pravda (a tohle popírat kvůli nějaké osobní aversi je stupidní - a to teď myslím zcela obecně a ne jen ve vztahu k jeho osobě).
napsal(a):
"pana Dostála doporučovat nebudu, metody tohoto pána provozované naživo nejsou to, co bych posílala dál do světa"
Nedoporučuji návštěvu pana Dostála, ale přečíst si jeho článek/články - co píše o pastevcích je 100% pravda (a tohle popírat kvůli nějaké osobní aversi je stupidní - a to teď myslím zcela obecně a ne jen ve vztahu k jeho osobě).
Nechci dotyčného nasměrovávat někam, kde by si mohl vzít následně jakékoliv špatné rady. Nevím jak píše pan Dostál o pastevcích, ale jeho rady jako takové se mi prostě nelíbí a myslím, že pokud by se dotyčný jako laik zahloubal více, než jen do toho co zmiňujete, nemuselo by to pro něj být vůbec přínosný. Nejde o stupidní averzi, jde o pragmatismus.
Články a knížky jsou dobré, ale jednak bych se zaměřila a chovatele kavkazák a jinak bych taky doporučila jednu paní v Brně, která s zabývá výchovou (což je něco úplně jiného než výcvik) psů a výborně nám poradila, jak zvládnout rozdychtěného, temperamentního psa.
Přijela k nám domů, omrkla naše chyby a začala nás učit. Žádné nutné slovní povely, jen smečkové chování. Člověk si myslí, že umí, ale ono ne... Nádhera, jsem fakt ráda, že se to odehrálo a rozhodně budu doporučovat. Navíc není ani drahá.

"Nevím jak píše pan Dostál o pastevcích"
no, a já vím a proto to píšu. Podstatu vystihuje velmi dobře.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.1
rapotacka11
napsal(a):
Nemyslíte snad dr. Žertovou ?
Snad by mohlo stačit, co napsala Lavacca - tam je vše.
Žertovou nebrat... možná rozumí kočkám, ale do kynologii ať se nemíchá...
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Žertovou nebrat... možná rozumí kočkám, ale do kynologii ať se nemíchá...
Ano, přesně tak.
Navíc já fakt nehledám nikoho obecného, ale někoho, kdo plemeno - konkrétní plemeno- skutečně zná, je s ním sžitý (tak jako byla kdysi právě Irena Sehnerová, nebo ta má známá, která mívala smečku kavkazanů, výborně jim rozumněla, psala o nich moc krásně, fungovali spolu). Nechci obecné řeči, ty můžu předat taky, hledám "hloubku" nebo jak to říct.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.1
Zrzavci
napsal(a):
Ano, přesně tak.
Navíc já fakt nehledám nikoho obecného, ale někoho, kdo plemeno - konkrétní plemeno- skutečně zná, je s ním sžitý (tak jako byla kdysi právě Irena Sehnerová, nebo ta má známá, která mívala smečku kavkazanů, výborně jim rozumněla, psala o nich moc krásně, fungovali spolu). Nechci obecné řeči, ty můžu předat taky, hledám "hloubku" nebo jak to říct.
Jasan, to pak fakt buď výstava (pokecat s chvoateli) a nebo opravdu kavkazí srazy...
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Jasan, to pak fakt buď výstava (pokecat s chvoateli) a nebo opravdu kavkazí srazy...
Jo jo a ještě mě napadl - nevím proč jsem si to neuvědomila hned , jsem pako - no někdy prostě musí člověk zapnout opakovaně mozkový závity - jeden známý pastevecký člověk, takže půjdu rovnou tam.