Jak naučit psa čistotnosti

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Admi

21.6.2016 14:56
Admi

XXX.XXX.64.24

Zdravim, mam dotaz. Jak naucit psa curat na plenku? Chodime uz temer mesic ven opravdu po vyspani, hrani a po jidle a pred spanim a kdykoliv se zda, ze se ji chce, klidne ve 3 v nocia stejne cura vsude mozne i v pelisku.. Tak chci zkusit tu plenu a pak prejit ven, jelikoz cura opravdu vsude a taky z duvodu, kdy bude byvat sama, tak aby mohla zde curat a nedelala to po celem byte..

21.6.2016 15:02
rapotacka11

XXX.XXX.32.174

Zase se mi chce
bejt jedovatá... ale né, nebudu.

HabiAnn

21.6.2016 15:11
HabiAnn

XXX.XXX.115.30

Chápu správně, že jste s pejskem tedy nyní doma? Jak časté je to venčení, že pořád čůrá doma? Jak dlouho jste venku a co venku děláte? Co je to za pejska? Jak je stará?
Jedna z věcí je vyloučit nějaké zdravotní problémy u psa. Druhá věc je sdělit k případu další podrobnosti. Plenkou nic nevyřešíte. Vy jí potřebujete vysvětlit, že čůrání doma je špatné. Plenkou jí vysvětlíte, že je to v pohodě a ať to klidně dělá dál.
Takže opět a stále dokola venčete, venčete, venčete. Chvalte. A domácí loužičky bez keců uklízejte.

Uživatel s deaktivovaným účtem

21.6.2016 16:00

Admi napsal(a):
Zdravim, mam dotaz. Jak naucit psa curat na plenku? Chodime uz temer mesic ven opravdu po vyspani, hrani a po jidle a pred spanim a kdykoliv se zda, ze se ji chce, klidne ve 3 v nocia stejne cura vsude mozne i v pelisku.. Tak chci zkusit tu plenu a pak prejit ven, jelikoz cura opravdu vsude a taky z duvodu, kdy bude byvat sama, tak aby mohla zde curat a nedelala to po celem byte..

A vy si myslíte, že když teď čůrá všude, že pak bude chodit na plenku?...nevím, jak máte staré štěndo, ještě nemusí mít vyvinuté svěrače...ono takové štěňátko na to prostě zas až tak nemyslí, prostě dělá něco jiného a najednou to na něj přijde a prostě čůrá...

Pokračujte v tom, co děláte...venku chvalte, dávejte klíďo odměnu, já měla štěňata naučená "čůrat na povel", aby věděla, že se nejdřív venčíme a pak blbneme

21.6.2016 16:05
Andrýsek3

XXX.XXX.16.107

Určitě nedoporučuji podložku, štěně tím naučíte, že se čurat doma může a v budoucnu se vám to může vymstít, a potrvá to učení déle. Berte ho ven po každém probuzení, jídle, hraní, a čapnout a honem ven, když se podaří venku - prostě s ním budete odpoledne venku hrát si, odpočívat - ono se to jednou povede a pochválit, když udělá doma bez řečí utřít. Měsíc není žádná doba, jestli jsou štěněti 3 měsíce, tak si ještě maknete, nemá ještě vyvinuté svěrače.. takže vydržet a vykašlat se na podložku.

21.6.2016 16:59
fikovnice

XXX.XXX.30.49

Admi napsal(a):

Je tady na to fakt milión diskuzí. Až tak moc, že mi připadá zbytečné zase zakládat novou. Snad jen se připojím k předchozím - neuznávám podložku/čůrací plenu/hadru (snad vyjma zdravotního problému u psa).

21.6.2016 17:34
tapina

XXX.XXX.11.116

Já nevím. Podle mě to není až zas taková blbost. Co jsem měla dřív pejska, chodila jsem s ním co 2 hodiny, plus po spaní, po hraní a byl úžasnej, nikdy doma nic neudělal.

Současná fenka, i když jsem to dělala stejně, někdy se to zvládlo, někdy ne, ale, protože už jsem nebyla v domácnosti sama, bylo vidět, že další osoba z loužiček měla stres a v důsledku toho i fenka.

Rozdíl mezi pejskem a fenkou byl mimo jiné i v tom, že pejsek byl tehdy o něco starší. Přesto, daleko víc než fenka spal. Fenka jako štěně oproti pejskovi strašně málo spala, takže někdy bývala potřebovala během 15minut. Další rozdíl - pejska jsme měli na léto. Fenku na zimu.

I když to tady všichni odsuzujete, nám podložka dost pomohla. To mně dost dlouho trvalo, než jsem byla schopná si připustit, že by byla taková pomůcka k něčemu dobrá. Zato fenka pochopila skoro hned, že podložka sákne a že jí neteče nic pod nohama a dobrý.

Pak jsme to měli takhle.

Jednu podložku měla hned u pelíšku (měla ke své velikosti velký pelech-dospělý-s okrajem), druhou v chodbě kousek za dveřmi od pokoje kde měla pelech a třetí u východových dveří. Ze začátku hodně využívala tu první podložku, jak začala tu druhou, první nepoužila vůbec. Tu třetí používala celkem dlouho, protože byla dostupná z různých částí bytu.

Chodili jsme co 2 hodiny ven, když jsem chodila do práce tak měla jednu mezeru 4 hodiny, ale tu kupodivu od začátku vždy prospala a podložku nepotřebovala. Další mezeru měla 2,5-3 hodiny, a to třeba pak bylo "loužiček" na podložce několik, bylo jasné, že už byla aktivní, hrála si.

Venku se umí pak vyčurat na povel, což je dobré třeba při cestování, nebo kvůli veterině, když je potřeba vzorek moči. Taky bylo dobré, když byla (hodně) nemocná, že neměla stres z toho, že si mohla ulevit na podložku.

Rozhodně není nečistotná.

Myslím si, že to není až taková blbost. Je to jako se vším, je to pomůcka, dřív se to nedělalo. Dřív taky psů nebylo tolik, tak je nebylo potřeba usměrňovat, aby třeba čurali na určitá místa venku. To je v podstatě to samé. Pes se naučí skoro cokoli. Na páníkovi je, aby vymyslel, co psa naučí a proč je to pro oba k užitku a co to může mít za úskalí.

21.6.2016 18:07
fikovnice

XXX.XXX.30.49

tapina napsal(a):
Já nevím. Podle mě to není až zas taková blbost. Co jsem měla dřív pejska, chodila jsem s ním co 2 hodiny, plus po spaní, po hraní a byl úžasnej, nikdy doma nic neudělal.

Současná fenka, i když jsem to dělala stejně, někdy se to zvládlo, někdy ne, ale, protože už jsem nebyla v domácnosti sama, bylo vidět, že další osoba z loužiček měla stres a v důsledku toho i fenka.

Rozdíl mezi pejskem a fenkou byl mimo jiné i v tom, že pejsek byl tehdy o něco starší. Přesto, daleko víc než fenka spal. Fenka jako štěně oproti pejskovi strašně málo spala, takže někdy bývala potřebovala během 15minut. Další rozdíl - pejska jsme měli na léto. Fenku na zimu.

I když to tady všichni odsuzujete, nám podložka dost pomohla. To mně dost dlouho trvalo, než jsem byla schopná si připustit, že by byla taková pomůcka k něčemu dobrá. Zato fenka pochopila skoro hned, že podložka sákne a že jí neteče nic pod nohama a dobrý.

Pak jsme to měli takhle.

Jednu podložku měla hned u pelíšku (měla ke své velikosti velký pelech-dospělý-s okrajem), druhou v chodbě kousek za dveřmi od pokoje kde měla pelech a třetí u východových dveří. Ze začátku hodně využívala tu první podložku, jak začala tu druhou, první nepoužila vůbec. Tu třetí používala celkem dlouho, protože byla dostupná z různých částí bytu.

Chodili jsme co 2 hodiny ven, když jsem chodila do práce tak měla jednu mezeru 4 hodiny, ale tu kupodivu od začátku vždy prospala a podložku nepotřebovala. Další mezeru měla 2,5-3 hodiny, a to třeba pak bylo "loužiček" na podložce několik, bylo jasné, že už byla aktivní, hrála si.

Venku se umí pak vyčurat na povel, což je dobré třeba při cestování, nebo kvůli veterině, když je potřeba vzorek moči. Taky bylo dobré, když byla (hodně) nemocná, že neměla stres z toho, že si mohla ulevit na podložku.

Rozhodně není nečistotná.

Myslím si, že to není až taková blbost. Je to jako se vším, je to pomůcka, dřív se to nedělalo. Dřív taky psů nebylo tolik, tak je nebylo potřeba usměrňovat, aby třeba čurali na určitá místa venku. To je v podstatě to samé. Pes se naučí skoro cokoli. Na páníkovi je, aby vymyslel, co psa naučí a proč je to pro oba k užitku a co to může mít za úskalí.

Já jsem ochotná uznat, že ve výjimečných případech ano . Ale zároveň si myslím, že učit štěně přes jakýsi mezistupeň zvaný podložka to učení čistotnosti udělá delším a obtížnějším.
Pravdou je, že je pes a pes. Současný, kterého jsem brala jako opravdu mimino (viz profilovka) se už po týdnu v bytě snažil být čistotný. Ale pravdou je, že jsem ihned jak začal poposedávat a přidřepávat jej čapla a pádila s ním ven - i za cenu, že mě cestou počural.

21.6.2016 18:18
tapina

XXX.XXX.11.116

fikovnice napsal(a):
Já jsem ochotná uznat, že ve výjimečných případech ano . Ale zároveň si myslím, že učit štěně přes jakýsi mezistupeň zvaný podložka to učení čistotnosti udělá delším a obtížnějším.
Pravdou je, že je pes a pes. Současný, kterého jsem brala jako opravdu mimino (viz profilovka) se už po týdnu v bytě snažil být čistotný. Ale pravdou je, že jsem ihned jak začal poposedávat a přidřepávat jej čapla a pádila s ním ven - i za cenu, že mě cestou počural.

Jasně, já se s Vámi hádat nebudu ;-) Taky jsem si to myslela podobně jako Vy. Prostě někdy jsem ani neviděla, že přidřepává, nekoukala jsem na ni v kuse nonstop. A leckdy to bylo 15min co jsme se vrátily a šlápla jsem do mokrého a teplého. Já bych to přežila. Ale, jak píšu výše.

Pro nás to byla úleva. Mě i fenku. Vše vklidu, bez stresu. No. To je pro mě důležité. Jestli by to bylo rychlejší jinak? Myslím, že ne.

Někdy, když si myslím, že budu doma dýl jak obvykle, nechám podložku, a ještě nikdy se nestalo, že by ji použila, co byla zdravá. Takže k nečistotnosti v dospělosti to nevede.

21.6.2016 18:20
fikovnice

XXX.XXX.30.49

tapina napsal(a):
Jasně, já se s Vámi hádat nebudu ;-) Taky jsem si to myslela podobně jako Vy. Prostě někdy jsem ani neviděla, že přidřepává, nekoukala jsem na ni v kuse nonstop. A leckdy to bylo 15min co jsme se vrátily a šlápla jsem do mokrého a teplého. Já bych to přežila. Ale, jak píšu výše.

Pro nás to byla úleva. Mě i fenku. Vše vklidu, bez stresu. No. To je pro mě důležité. Jestli by to bylo rychlejší jinak? Myslím, že ne.

Někdy, když si myslím, že budu doma dýl jak obvykle, nechám podložku, a ještě nikdy se nestalo, že by ji použila, co byla zdravá. Takže k nečistotnosti v dospělosti to nevede.

Ne ne, já se nechtěla přece hádat .

21.6.2016 18:22
fikovnice

XXX.XXX.30.49

tapina napsal(a):

"A leckdy to bylo 15min co jsme se vrátily a šlápla jsem do mokrého a teplého."

A samozřejmě tohoto jsem si také užila. Pro mě bylo naprosto nejhorší odčervení (bohužel štěně odčervené nebylo), protože se neskutečně štítím hýbajících se parazitů. Ale opravdu neskutečně. Takže to bylo snad jediné, kdy jsem kapitulovala a musel to odklidit někdo jiný.

21.6.2016 18:24
tapina

XXX.XXX.11.116

fikovnice napsal(a):
Ne ne, já se nechtěla přece hádat .

Máte pravdu, máte pravdu, máte pravdu ;-)

Ale stejně je to můj nejhodnější, nejchytřejší a nejúžasnější pes, i když chvilku čůrala na hadr.

21.6.2016 18:25
fikovnice

XXX.XXX.30.49

fikovnice napsal(a):

A samozřejmě tohoto jsem si také užila. Pro mě bylo naprosto nejhorší odčervení (bohužel štěně odčervené nebylo), protože se neskutečně štítím hýbajících se parazitů. Ale opravdu neskutečně. Takže to bylo snad jediné, kdy jsem kapitulovala a musel to odklidit někdo jiný.

Jen doplním - vetka nás tehdy varovala, že ať se prý připravíme na "pochodující hovínko". Já byla sotva schopná se tehdy na to podívat a naštěstí jsem viděla "jen" dvě škrkavky. Jestli jich tam bylo víc, nevím, možná mi bylo milosrdně nalháno, že nikoli.

21.6.2016 18:26
fikovnice

XXX.XXX.30.49

tapina napsal(a):
Máte pravdu, máte pravdu, máte pravdu ;-)

Ale stejně je to můj nejhodnější, nejchytřejší a nejúžasnější pes, i když chvilku čůrala na hadr.

Jasný!
Můj také, i když na hadru nečural!
A mlaďase kocoura mám ráda přesto, že mi měsíc po adopci chodil kadit pod postel. A to mám tedy velký srdce, když uvážíte, že měl z útulku řídkou stolici a chodil přesně doprostřed pod manželskou pod postel!

21.6.2016 18:28
tapina

XXX.XXX.11.116

fikovnice napsal(a):

Jako, ono by nevadilo, kdybych šlápla já.

No škrkavky jsem si dost užila u jedné kočky, to je fakt hnus. Nejdřív jsem si myslela, že sežrala nudle z polívky a pak je vyzvracela, tím víc špatně mi z toho bylo, když jsem zjistila, co to opravdu je. Skoro bych byla i ochotná přísahat, že v noci fluoreskovaly Noční můra na dalších 10 let. Nudle mimo polívku zvlášť uvařené nemůžu vidět do dnes.

Ale nikdy bych to nenechala uklidit někoho jiného. I kdyby byl.

21.6.2016 18:30
fikovnice

XXX.XXX.30.49

fikovnice napsal(a):
Jasný!
A mlaďase kocoura mám ráda přesto, že mi měsíc po adopci chodil kadit pod postel. A to mám tedy velký srdce, když uvážíte, že měl z útulku řídkou stolici a chodil přesně doprostřed pod manželskou pod postel!

Sebechvála smrdí, přesto si myslím, že jen trpělivostí jsem docílila čistotnosti. Bylo mi zde mnohem zkušenějšími prorokováno, že tento kocour se čistotným nikdy nestane a ještě může k nečistotnosti strhnout staršího kocoura. Nestalo se tak...přesto budu raději opatrná ve svých prohlášeních - dovedu si představit, že pokud by nastala nějaká stresová situace, tak se mladej zas vrátí ke svému původnímu chování. Anebo ne - raději si to nebudu představovat!

21.6.2016 18:34
fikovnice

XXX.XXX.30.49

tapina napsal(a):
Jako, ono by nevadilo, kdybych šlápla já.

No škrkavky jsem si dost užila u jedné kočky, to je fakt hnus. Nejdřív jsem si myslela, že sežrala nudle z polívky a pak je vyzvracela, tím víc špatně mi z toho bylo, když jsem zjistila, co to opravdu je. Skoro bych byla i ochotná přísahat, že v noci fluoreskovaly Noční můra na dalších 10 let. Nudle mimo polívku zvlášť uvařené nemůžu vidět do dnes.

Ale nikdy bych to nenechala uklidit někoho jiného. I kdyby byl.

Tak dnes bych to také musela zvládnout sama, on život člověka naučí věcem, i kterým by nevěřil, že je někdy zvládne. Tehdy byla osoba, která to uklidila...

Jinak koukám, že máme stejný odpor k hýbajícím se parazitům. V době, kdy se tak nehledělo na nějaké pravidelné odčervování třeba venkovských kocourů, tak náš tehdejší dvě dokonce vyzvracel - z Vašeho příspěvku jsem nepochopila, jestli Vaše kočka je vykadila nebo vyzvracela. Já si dodnes pamatuju ten pohyb - brrr, a je to tak strašně moc let zpátky!

21.6.2016 18:37
tapina

XXX.XXX.11.116

fikovnice napsal(a):
Tak dnes bych to také musela zvládnout sama, on život člověka naučí věcem, i kterým by nevěřil, že je někdy zvládne. Tehdy byla osoba, která to uklidila...

Jinak koukám, že máme stejný odpor k hýbajícím se parazitům. V době, kdy se tak nehledělo na nějaké pravidelné odčervování třeba venkovských kocourů, tak náš tehdejší dvě dokonce vyzvracel - z Vašeho příspěvku jsem nepochopila, jestli Vaše kočka je vykadila nebo vyzvracela. Já si dodnes pamatuju ten pohyb - brrr, a je to tak strašně moc let zpátky!

Zvracela klubka. Vypadalo to jak vyhozené nudle. Bez zbytků jinýho jídla, ničeho. Prostě hnus.

21.6.2016 18:43
Arni

XXX.XXX.111.238

fikovnice napsal(a):
Jasný!

Vzpomínáte kocoura, k nám na chatu přivedl kocour dva mladé kocourky, jeden byl plachý, druhý trošku poraněný čumáček ten byl vděčný za pomoc. Zůstal s námi pět let, bez učení chodil na své Wc, absolutně čistotný, bez učení to pochopil. Přes týden byl venku měl své místo, víkend s námi uvnitř chaty a na zimu jsme jej brali do bytu. Bohužel po nastěhování do domu kde jsme nyní, nám zmizel. Pátrání nevedlo k úspěchu.

21.6.2016 18:43
fikovnice

XXX.XXX.30.49

tapina napsal(a):
Zvracela klubka. Vypadalo to jak vyhozené nudle. Bez zbytků jinýho jídla, ničeho. Prostě hnus.

Aháá, tak už chápu, proč se mi počítač zacyklil tak, že jsem jej teď musela natvrdo vypnout - nic jiného nešlo. Vy jste zrovna psala tady ten příspěvek o hnusu klubku škrkavek, že ani PC to nezvládl! smajlík
Upřímně - klubko jsem nikdy nevidělo a měla bych z toho také můru na celý život...

21.6.2016 18:47
fikovnice

XXX.XXX.30.49

Arni napsal(a):
Vzpomínáte kocoura, k nám na chatu přivedl kocour dva mladé kocourky, jeden byl plachý, druhý trošku poraněný čumáček ten byl vděčný za pomoc. Zůstal s námi pět let, bez učení chodil na své Wc, absolutně čistotný, bez učení to pochopil. Přes týden byl venku měl své místo, víkend s námi uvnitř chaty a na zimu jsme jej brali do bytu. Bohužel po nastěhování do domu kde jsme nyní, nám zmizel. Pátrání nevedlo k úspěchu.

Ano, ono kočky (a psi samozřejmě jakbysmet) dokážou být nesmírně vděčná stvoření. Také ten náš minulý kocour bez jakéhokoli učení, i když byl venkovní přes týden a můj byl víkendový, tak doma nikdy nic neudělal - vždy si mňoukl u dveří, když potřeboval jít ven. Měla jsem jej asi 12let. Když umíral, z posledního zbytku svých sil, se vždy dopotácel udělat potřebu do záchoda - chce se mi brečet, když na to vzpomínám...

21.6.2016 18:59
Arni

XXX.XXX.111.238

fikovnice napsal(a):
Ano, ono kočky (a psi samozřejmě jakbysmet) dokážou být nesmírně vděčná stvoření. Také ten náš minulý kocour bez jakéhokoli učení, i když byl venkovní přes týden a můj byl víkendový, tak doma nikdy nic neudělal - vždy si mňoukl u dveří, když potřeboval jít ven. Měla jsem jej asi 12let. Když umíral, z posledního zbytku svých sil, se vždy dopotácel udělat potřebu do záchoda - chce se mi brečet, když na to vzpomínám...

Starý kocour co je přivedl se jmenoval Tygr. To bylo to samé, jenže jej zakousl sousedův pes. Ani nám to neřekli, až za rok. Na něm bylo zvláštní že s námi chodil po lese. Třeba na hřiby, dvě hodiny pořád s námi. Mladý se jmenoval Mourek a ten ne ten se držel pořád chaty.

21.6.2016 20:46
Terven

XXX.XXX.110.147

Přidám svou zkušenost s učením čistotnosti...
Projela jsem samozřejmě x zdejších diskuzí, jen pro orientaci. Přestože ve většině se doporučovalo co nejčastější vynášení štěněte ven, já jsem udělala jinou zkušenost. Jasně, chodili jsme častěji než s dospělým psem - zhruba 5-6 x denně. Mezitím štěně čůralo doma, zcela nepředvídatelně a bez varování, cca každou půlhodinu. Vynášet tak často výtahem před panelák bylo pro mě nemyslitelné. Takže jsem ochotně utírala loužičky, všude máme lino, takže mě to obtěžovalo o dost míň než běhat v lednu ven.
Nijak jsem štěně nekárala, nekomentovala jsem, hadr byl v pohotovosti. Ssavé podložky jsem měla taky, nic proti nim nemám, bohužel štěně je spíš cupovalo na kousky než aby na ně chodilo konat potřebu.
Světe, div se- bez jakékoli naší větší snahy éra počůrávání netrvala déle než měsíc až šest týdnů (už nevím přesně).
Močový měchýř dozrál, postupně jsme zjišťovali, že doma prakticky nečůrá a náš venčící interval jí stačí.
Myslím, že je to podobné jako u dětí - hodně individuální a dokud močové cesty k tomu nedozrají, nemá cenu drilovat. Stresuje se člověk i štěně.

21.6.2016 21:24
RomčaJelča

XXX.XXX.17.37

U štěněte to opravdu trošku trvá, prostě čůrá častěji. Chce to trpělivost.
Osobně bych velmi doporučila odborníka - my jsme zrovna dnes měli u nás doma velice šikovnou paní, která odpozorovala, jaké chyby děláme, a poradila, jak se toho zbavit, abychom nenadělali výchovné škody... Bezvadné. Fakt doporučuji, protože když si uvědomím, kolik tisíc psů je někde v domácnostech a kolik tisíc lidí si s nimi neví rady...

21.6.2016 22:19

Hmmm...

mám jedenáct štěňat, ve čtvrtek jim bude pět týdnů, a do pelíšku si nečůrají ani nekadí, když jsou zavřená v kotci, tak je občas bobek nebo louže u dveří, ale pokud mají příležitost, velice spolehlivě se venčí venku a i tam si dají tu práci popojít si docela daleko.

neučila jsem nic, prostě jsem jim jen poskytla příležitost k čistotnosti.

22.6.2016 02:24
rapotacka11

XXX.XXX.32.174

Jak jednoduché.
A někdo to štěně "učí" měsíc (někdo i déle).

22.6.2016 04:20
fikovnice

XXX.XXX.30.49

Arni napsal(a):
Starý kocour co je přivedl se jmenoval Tygr. To bylo to samé, jenže jej zakousl sousedův pes. Ani nám to neřekli, až za rok. Na něm bylo zvláštní že s námi chodil po lese. Třeba na hřiby, dvě hodiny pořád s námi. Mladý se jmenoval Mourek a ten ne ten se držel pořád chaty.

S tím chozením na hřiby je to moc zajímavé. Náš předminulý kocour, kterého jsme měli asi 19let (a to k nám přišel již jako dospělý)!, s námi chodil na vzdálenější pole a tam si lehl, zatímco my jsme makali na poli (takto tam vydržel třeba hodiny ležet). Když jsme šli do lesa, tak šel taky, ale jen na začátek, dál ne - v tomto byl obezřetný. To se vždy vrátil domů a čekával na dvoře.

22.6.2016 08:05
Arni

XXX.XXX.111.238

fikovnice napsal(a):
S tím chozením na hřiby je to moc zajímavé. Náš předminulý kocour, kterého jsme měli asi 19let (a to k nám přišel již jako dospělý)!, s námi chodil na vzdálenější pole a tam si lehl, zatímco my jsme makali na poli (takto tam vydržel třeba hodiny ležet). Když jsme šli do lesa, tak šel taky, ale jen na začátek, dál ne - v tomto byl obezřetný. To se vždy vrátil domů a čekával na dvoře.

Ještě přidám jeden poznatek, když jsme byli v tom lese a při sběru hub se rozešli tak zůstal stát začal mňoukat, nevěděl s kým jít. Volal nás k sobě.

Přidejte reakci

Přidat smajlík