Sisi16
XXX.XXX.198.141
Dobrý den, před týdnem jsme si pořídili nové štěňátko yorkšírka a nevím, jestli si to jen špatně pamatuji, ale znepokojuje mě, že štěňátko čůrá opravdu hodně často. Je schopná se vyčůrat 5x po sobě během krátké chvíle. Nevím, jestli je to v pořádku, nebo jestli je třeba prochlazená. Není to můj první pejsek, pesany mám celý život a tohle je můj třetí yorkšír, o toho posledního jsme přišli nešťastnou náhodou, když jí bylo 11,5 let a já už si možná jen nepamatuji, že by štěnda tak často čůrala. Další věc, která mě trochu znepokojuje je, že už se několikrát stalo, že se štěňátko jakoby nemůže nadechnout, lapá po dechu a během chvíli je to v pořádku. Můj předešlý pejsek měl tento problémy taky, ale opět si nevybavuji, jestli je v pořádku, když se to děje už v tak útlém věku (je jí 10 týdnů). Děkuji za každou radu i zkušenost.
Sisi16
napsal(a):
Dobrý den, před týdnem jsme si pořídili nové štěňátko yorkšírka a nevím, jestli si to jen špatně pamatuji, ale znepokojuje mě, že štěňátko čůrá opravdu hodně často. Je schopná se vyčůrat 5x po sobě během krátké chvíle. Nevím, jestli je to v pořádku, nebo jestli je třeba prochlazená. Není to můj první pejsek, pesany mám celý život a tohle je můj třetí yorkšír, o toho posledního jsme přišli nešťastnou náhodou, když jí bylo 11,5 let a já už si možná jen nepamatuji, že by štěnda tak často čůrala. Další věc, která mě trochu znepokojuje je, že už se několikrát stalo, že se štěňátko jakoby nemůže nadechnout, lapá po dechu a během chvíli je to v pořádku. Můj předešlý pejsek měl tento problémy taky, ale opět si nevybavuji, jestli je v pořádku, když se to děje už v tak útlém věku (je jí 10 týdnů). Děkuji za každou radu i zkušenost.
Zašla bych s ní k veterináři. To, že takhle často čůrá je divné..ano, štěňátka čůrají často, ale to spíš po probuzení, apod. než aby čůrala i 5x za sebou... čůrají často, ale s většími pauzami...
Stran toho dýchání je to taky divné - že se štěně užene a pak dýchá z hluboka je možné, ale aby lapalo po dechu? A opakovaně?
Nechci vás děsit, ale nezdá se mi to jako projev zdravého štěněte..
Sisi16
XXX.XXX.198.141
lavacca
napsal(a):
Zašla bych s ní k veterináři. To, že takhle často čůrá je divné..ano, štěňátka čůrají často, ale to spíš po probuzení, apod. než aby čůrala i 5x za sebou... čůrají často, ale s většími pauzami...
Stran toho dýchání je to taky divné - že se štěně užene a pak dýchá z hluboka je možné, ale aby lapalo po dechu? A opakovaně?
Nechci vás děsit, ale nezdá se mi to jako projev zdravého štěněte..
Děkuji za reakci - ona se nezadýchá, neužene, ale třeba z radosti takto zalape po dechu. Vím, že tímto problémem trpí menší plemena, ale nevím, jestli je v pořádku, když je to už ve štěněcím věku. Mám jí přesně týden a stalo se jí to asi cca 3x. Co se týče toho čůrání, tak jsem to možná špatně napsala - nemělo to vyznít tak, že čůrá pořád. Dám jí ven vyčůrat, pochválím ji a po deseti minutách je schopna se vyčůrat doma. Chvíli je klid a pak udělá dvě louže po sobě. Zkrátka to není tak, že by se jednou vyčůrala a vydržela dvě hodiny bez čůrání. Jsou to sice loužičky velikosti pětikoruny, ale stejně...A nerada bych něco zanedbala. Jinak je energická, hravá, má chuť k jídlu, zkrátka v tomto směru se jeví zdravě.
Sisi16
napsal(a):
Děkuji za reakci - ona se nezadýchá, neužene, ale třeba z radosti takto zalape po dechu. Vím, že tímto problémem trpí menší plemena, ale nevím, jestli je v pořádku, když je to už ve štěněcím věku. Mám jí přesně týden a stalo se jí to asi cca 3x. Co se týče toho čůrání, tak jsem to možná špatně napsala - nemělo to vyznít tak, že čůrá pořád. Dám jí ven vyčůrat, pochválím ji a po deseti minutách je schopna se vyčůrat doma. Chvíli je klid a pak udělá dvě louže po sobě. Zkrátka to není tak, že by se jednou vyčůrala a vydržela dvě hodiny bez čůrání. Jsou to sice loužičky velikosti pětikoruny, ale stejně...A nerada bych něco zanedbala. Jinak je energická, hravá, má chuť k jídlu, zkrátka v tomto směru se jeví zdravě.
Jak je stare a z jakeho prostredi ho mate?
Sisi16
XXX.XXX.198.141
Štěňátku je 10 týdnů a koupila jsem ji od chovatelky, která chová yorkšíry 30 let (slova chovatelky). Maminku štěňátek jsem také slyšela takto "lapat po dechu", samozřejmě, že jsem se na to ptala a problematika mi byla vysvětlena tak, jak to znám i od veterináře, takže mě to až tolik neznepokojilo. Prostředí chovatelky také vypadalo pěkně - velký barák, pěkné prostředí, velká zahrada, příroda, nic, co by mě mohlo trknout, že je něco v nepořádku. Ptala jsem se i na zdravotní stav linie a bylo mi řečeno, že zdravotní stav rodičů je naprosto bez problémů a geneticky by také žádné excesy neměly být. Ale lapáním po dechu takového štěňátka nevím, jestli mě má nechat v klidu. Dnes se to stalo jednou, včera také jednou.
jolyha
XXX.XXX.229.101
LájošM
napsal(a):
Kolaps trachey už ve štěněcím věku? Zjišťovala jste si, jestli jsou tyto problémy v linii častější? Zavolal bych chovateli. ten by měl mít přehled.
Tipla bych spíš prodloužené měkké patro. Kolaps trachey naštěstí nebývá tak častý, jako právě mnou výše jmenovaný problém. A je fakt, že na to malá plemena s kulatější hlavičkou trpí dost, objevuje se to už u štěňat i v těch 10ti týdnech, většinou při nějakém vzrušení..
Sisi16
napsal(a):
Lapání po dechu nevím, ale s čůráním jsme to v prvních týdnech doma měli podobně...proto mi přišly vtipné ty rady o častém vynášení ven ![]()
Štěně je kříženec shih tzu a jezevčíka.
Sisi16
XXX.XXX.198.141
jolyha
napsal(a):
Tipla bych spíš prodloužené měkké patro. Kolaps trachey naštěstí nebývá tak častý, jako právě mnou výše jmenovaný problém. A je fakt, že na to malá plemena s kulatější hlavičkou trpí dost, objevuje se to už u štěňat i v těch 10ti týdnech, většinou při nějakém vzrušení..
Děkuji za radu, docela mne to uklidnilo, představa, že u takhle malého štěňátka řeším kolaps trachey, mě docela vyděsila. A doufám, že váš odhad je správný a nejedná se o nic závažného. Samozřejmě, že to proberu i s veterinářem, abych měla jistotu, ale chtěla jsem slyšet více názorů.
Kovacicovar
XXX.XXX.16.238
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, vzheldem k tomu, že mám také štěňátko yorkšírka teď má 4 měsíce a má stejné projevy jako to vaše, objevilo se to zhruba před měsícem. Štěňátko, jakoby nemůže nadechnout, lapá po dechu a během chvíli je to v pořádku a to i v klidném stavu. Můžete mi napsat jak to u Vás dopadlo?
Předem děkuji.
Uživatel s deaktivovaným účtem
Nemusí být během chvíle v pořádku. Dýchací cesty jsou uzavřené. Mozek je nerad bez kyslíku.
Nebudete čekat, jestli to zvládne sám. Přece.
Pomáhá ucpat nos - přinutí ho se nadechnout pusou.
Někdo z toho vyroste. Někdo zvolí operaci. Někomu operace nepomůže. A neexistuje jen jedna příčina.
Radit se s vet. S více vet. Víc hlav víc ví.
Diskutéři štěňátko nevidí.