Sibiřský husky a Americká Akita

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Fyzothesibe

27.6.2016 08:50
Fyzothesibe

XXX.XXX.226.221

Zdravím

Mám doma sibiřského huskyho (2) roky a přemýšlíme o dalším pesanovi. Uchvátila me AA. Psal jsem si se spousty majitelů na výchovu a jiné věci. Myslím ze s tím by problém nebyl, ale jediná věc na kterou mi neodpovedeli je soužití dvou samců rozdílného plemene. Docetl jsem se ze AA je hodně dominantní pes. A ptam se tedy jestli by mohla v budoucnu ublížit haskounovi i když by spolu vyrůstali od mala a byli spolu každý den. Podotykam ze mám huskouna v byte. Jinak pokud někdo mate nějaké jiné zkušenosti s AA byl bych rad kdyby jste mi to napsali. Děkuji moc.

27.6.2016 09:07
rapotacka11

XXX.XXX.32.174

A ptam se tedy jestli by mohla v budoucnu ublížit haskounovi i když by spolu vyrůstali od mala a byli spolu každý den.

Vyloučeno!
Nic se nemůže stát. Nikdy.

Uživatel s deaktivovaným účtem

27.6.2016 09:18

Může se stát cokoliv a ty s tím taky musíš počítat. Jednak je od začátku musíš vést tak, abys pravděpodobnost budoucích konfliktů snižoval (velmi důležité je tvé postavení ve smečce), musíš počítat s možným zlomem s pubertou mladšího psa a musíš být připraven to aktivně řešit (a vědět jak, ne že se tady budeš ptát "no oni se mi už měsíc rvou a je to horší a horší...co mám dělat").
Toť obecně k soužití dvou samců. Důležité je, jaký je tvůj husky, jak ho máš zvládnutého (pokud ti např. husky zakousne AA jako štěně, tak to se konfliktů v pubertě bát nebudeš muset... ).
Jinak seveřany nemám a neznám.

27.6.2016 09:32
manbea

XXX.XXX.70.116

Švagrová měla akitu psa 14 let a bylo to období, kdy jsme se téměř nemohli vídat, protože nesnesl žádné psy. Byl to velice sebevědomý pes, odměřený k cizím lidem a značně teritoriální. Nedal se dát nikomu hlídat a jak jsem psala výše, cestovat a někde pobývat se s ním dalo omezeně (spíše to bylo psychicky náročné), protože konflikt se dal čekat kdekoliv a s kýmkoliv. Snesl pouze jediného maličkého voříška patřícího rodičům, který před ním na zádech v podřízené poloze vydržel ležet celé hodiny.
Osobně bych do tohoto plemene nešla, i kdyby se dobře snášel s vaším haskounem, na procházkách může vyvolávat rvačky, ke kterým se váš hasky třeba začne přidávat a budete mít o stres a starosti postaráno. Jinak ke svým lidem byl milý i když úplný mazel a milovník her to tedy také nebyl.

Fyzothesibe

27.6.2016 09:52
Fyzothesibe

XXX.XXX.226.221

A mela Americkou Akitu? Myslím ze mezi všemi akitami je značně velký rozdíl. O ostatní hafany mi nejde, o výcvik bych se postaral ale jde mi spis o soužití dvou samců když s nim bude od mala. Děkuji vám za vaše příspěvky :).

27.6.2016 09:54
Andrýsek3

XXX.XXX.44.20

Fyzothesibe napsal(a):
A mela Americkou Akitu? Myslím ze mezi všemi akitami je značně velký rozdíl. O ostatní hafany mi nejde, o výcvik bych se postaral ale jde mi spis o soužití dvou samců když s nim bude od mala. Děkuji vám za vaše příspěvky :).

Podle mě je to blbost, dva temperamentní psi, podobné síly, podobného věku, máte prostory na to, kdyby jste je musel na pořád oddělovat? Proč ne fenku?

27.6.2016 09:59
manbea

XXX.XXX.70.116

Fyzothesibe napsal(a):

Ne měla klasiku, tehdy ještě Akita Inu, ale co vidím na výstavách, tak ani ty americké úplné pohodářky nejsou. Pro všechny případy musíte očekávat, že AA bude dominantní, v tom případě by váš hasky měl být hodně submisivní. Pak by to možná mohlo fungovat. Jestli si ale haskoun také nedá foukat, tak bych do této kombinace opravdu nešla. Ono mít v bytě trvale oddělené psy, venčení na střídačku apod. není zrovna jednoduché.

Fyzothesibe

27.6.2016 10:00
Fyzothesibe

XXX.XXX.226.221

Andrýsek3 napsal(a):
Podle mě je to blbost, dva temperamentní psi, podobné síly, podobného věku, máte prostory na to, kdyby jste je musel na pořád oddělovat? Proč ne fenku?

Já myslím ze jde jen o výchovu a potřeby psa. Pokud jsem dokázal vychovat haskouna v byte a dokážu se mu věnovat několik hodin denně a vim ze bych to zvladnul i s druhým psem nevidím v tom problém. Pokud bych chtěl fenku, musel bych pravděpodobně jednoho z nich vykastrovat. Protože v období harani bych ji neměl kam dat. A tady zase položím otázku jestli kastrovani nějak zásadně ovlivní chování psa. Bracha ma nějakého psa z útulku středního vzrůstu a u něj bylo chování hodně ovlivněno kastaci. :).

27.6.2016 10:08

"Já myslím ze jde jen o výchovu a potřeby psa"
nejde "jen" o výchovu a potřeby, bez ohledu na to a na jejich sebelepší vztah od pořízení štěněte, s konflikty v pubertě musíš počítat. Samozřejmě výchovou a zaměstnáním psů pravděpodobnost snižuješ.
Co se týká kastrace, vlastně sis odpověděl - nemusí i může v jakékoliv míře. To dopředu nikdy nezjistíš. A jde např. i o vztah nekastrát vůči kastrát (pokud bys třeba měl dva samce a jednoho kastroval).
Pravděpodobnost konfliktů pes x fena je samozřejmě nižší.

27.6.2016 10:10
rapotacka11

XXX.XXX.32.174

Je to jen o výchově .

Fyzothesibe

27.6.2016 10:58
Fyzothesibe

XXX.XXX.226.221

Neznáte někdo nejakeho chovatele AA u kterého bych se dozvěděl další informace? Byl bych moc rad a všem děkuji za informace.

27.6.2016 11:34
27.6.2016 16:34
Huskyjanina

XXX.XXX.252.3

T
o, že si vychoval haskouna v bytě, vůbec neovlivní, jestli se ti psi v dospělosti nebudou řezat.

27.6.2016 17:07
lavacca

XXX.XXX.164.49

Fyzothesibe napsal(a):
Já myslím ze jde jen o výchovu a potřeby psa. Pokud jsem dokázal vychovat haskouna v byte a dokážu se mu věnovat několik hodin denně a vim ze bych to zvladnul i s druhým psem nevidím v tom problém. Pokud bych chtěl fenku, musel bych pravděpodobně jednoho z nich vykastrovat. Protože v období harani bych ji neměl kam dat. A tady zase položím otázku jestli kastrovani nějak zásadně ovlivní chování psa. Bracha ma nějakého psa z útulku středního vzrůstu a u něj bylo chování hodně ovlivněno kastaci. :).

Tohle o výchově není. To je o dominanci daného psa, která se dá např. venku korigovat, ale jak to chcete udělat doma - nota bene v bytě? Budete mít možnost psy v případě, že se nesnesou /a že tu předpoklad je/ mít odděleně? Tj. separé a vycházky na střídačku, apod ? Asi těžko, když píšete, že oddělení pes x fena v době hárání je u vás jaksi nemožné...

Osobně bych buď volila jiné plemeno nebo šla do fenky s tím, že dáte psa kastrovat v době, kdy ještě fenka nebude dospělá - tj. není možnost, že by hárala a vy jste je neměl jak a kam oddělit...

DG

27.6.2016 17:26
DG

XXX.XXX.173.14

Já bych do toho nešla. Poptejte se třeba musherů jak soužije jejich smečka husky s dalšími plemeny apod. U vámi vybraných plemen riziko rvaček je a mají taky rozdílné nároky na pohyb, Akita nebude běhat jako husky. Akita je podle mě dobrá na dogtrek, ale husky musí aspoň část roku pořádně běhat.

28.6.2016 10:53
Huskyjanina

XXX.XXX.252.3

Husky snese jiné plemeno bez problémů, ale bála bych se, že ta akita ne. Kor samec...samce. Být vámi bych si vzala dalšího haskouna, nebo pokud trváte na akitě, tak fenu a vykastrovala bych psa, přeci jen to není tak velký zasah, jako kastrace u feny. Ale nemám ráda kastrování bez důvodu, takže bych si vzala druhýho haskouna, ty se snesou v pohodě.

Přidejte reakci

Přidat smajlík