Zdravím
Mám takový dotaz, psa mám neplavce, spíš jen z nutnosti vleze dál než na břeh. Zato ale miluje cachtání, není vodní těleso, do kterého by alespoň tlapky nestrčila.
Bohužel kvůli kožním problémům, opakovaným, jsme jí museli již několikrát třeba měsíc v kuse každý den koupat břicho, šampónovat, sprchovat, znovu šampónovat, nechat 5-10 minut působit a znovu sprchovat. Chápu, že to v ní lásku k vaně nevyvolalo.
Co mě ale zarazilo, napustila jsem vanu do dvou třetin s tím, že teda využiju koupací pauzu i k ochlazení psa ve velkých vedrech, přeci jen panelový barák, byt a venku 30 stupnů není nic moc.
Nejenže se naprosto nechtěla koupat nebo cachtat, odmítla mi si do té vany i sednout. Zkusila jsem i mírným násilím jí zatlačit na zadek, abych tedy docílila povelu sedni a bez šance. Sedla si znovu až ve chvíli, kdy byla vana vypuštěná.
Má někdo nějaký tip jak z koupání ve vaně udělat zábavu? Do vany vleze, zůstane v ní a při sprchování drží, o tom žádná. I těch 5 minut s šampónem stojí a drží, naučili jsme se nějaké rozptylovačky, ale to že jí ta voda ve vaně až takhle vadí, to mě zaráží.
O hračky naprosto nezájem a pamlsek teda rozhodně nezabral. V přírodních tělesech to nemáme tak strašné, protože když už jsme v té vodě my dva a ona si má vybrat, jestli bude sama na břehu nebo s námi ve vodě, vždy k nám doplave. Sice se nám pak snaží vylézt na hlavu, ale i to se dá zvládnout.
Jedeme s ní letos do Chorvatska, to bude asi ještě sranda :)
Děkuji.
beastije
napsal(a):
Zdravím
Mám takový dotaz, psa mám neplavce, spíš jen z nutnosti vleze dál než na břeh. Zato ale miluje cachtání, není vodní těleso, do kterého by alespoň tlapky nestrčila.
Bohužel kvůli kožním problémům, opakovaným, jsme jí museli již několikrát třeba měsíc v kuse každý den koupat břicho, šampónovat, sprchovat, znovu šampónovat, nechat 5-10 minut působit a znovu sprchovat. Chápu, že to v ní lásku k vaně nevyvolalo.
Co mě ale zarazilo, napustila jsem vanu do dvou třetin s tím, že teda využiju koupací pauzu i k ochlazení psa ve velkých vedrech, přeci jen panelový barák, byt a venku 30 stupnů není nic moc.
Nejenže se naprosto nechtěla koupat nebo cachtat, odmítla mi si do té vany i sednout. Zkusila jsem i mírným násilím jí zatlačit na zadek, abych tedy docílila povelu sedni a bez šance. Sedla si znovu až ve chvíli, kdy byla vana vypuštěná.
Má někdo nějaký tip jak z koupání ve vaně udělat zábavu? Do vany vleze, zůstane v ní a při sprchování drží, o tom žádná. I těch 5 minut s šampónem stojí a drží, naučili jsme se nějaké rozptylovačky, ale to že jí ta voda ve vaně až takhle vadí, to mě zaráží.
O hračky naprosto nezájem a pamlsek teda rozhodně nezabral. V přírodních tělesech to nemáme tak strašné, protože když už jsme v té vodě my dva a ona si má vybrat, jestli bude sama na břehu nebo s námi ve vodě, vždy k nám doplave. Sice se nám pak snaží vylézt na hlavu, ale i to se dá zvládnout.
Jedeme s ní letos do Chorvatska, to bude asi ještě sranda :)
Děkuji.
Můj pes také nemá rád koupání ve vaně, a úplně stejně to měl i druhý pes, kterého jsem měla. Miluje koupání v rybnících, běhání v řekách, potůčcích, ale kalužím se vyhýbá, a že by si měl do kaluže třeba lehnout a válet se, tak to u nás nehrozí. Ve vaně normálně stojí a drží, ale nadšený z toho není. Teď v těch horkách jsem mu na dvorku napustila starou vanu a také do ní nechtěl, za pamlskem tam vlezl, ale pak zase hned ven. ¨
Ale také mě nijak nenapadá, jak mu to zpříjemnit, aby se do vany šel třeba ohladit.
rapotacka11
napsal(a):
Http://www.inzerce-psu.com/psi-videa/vtipna-videa/psi/2-cas-na-koupel/.
Hruza, hruzne video, vetsina tech psu se strasne boji :)
Hlavne ze z toho lidi maji srandu. no ale asi si nebudu stezovat, sice se stazenym ocasem ale do vany vleze, takze budu rada a kdyz se nechce ochladit, ma proste smulu :).
Uživatel s deaktivovaným účtem
rapotacka11
napsal(a):
Http://www.inzerce-psu.com/psi-videa/vtipna-videa/psi/2-cas-na-koupel/.
Nechápu jednu věc a to, proč proboha dávají ty psy do plné vany?
jolyha
XXX.XXX.229.101
balisek
napsal(a):
Snad neexistuje pes, který by miloval koupání ve vaně. Pokud při koupeli bez odmlouvání drží a spolupracuje, buďte ráda. Je to asi maximum, čeho lze dosáhnout. ![]()
K ochlazení v bytě využijte jiné metody - např. mokrý ručník, kostky ledu do misky nebo chladící podložku.
Existuje, má ho doma příbuzná, letos 11ti letý havaňáček. Do plné vany skáče sám a rád, plave v ní. Napřed tedy takto sám od sebe lezl do vany, co jim stála venku pod okapem, na zalévání kytek. Sám od sebe vyskočil, zaplaval si a zase vylezl ven. Pak zjistil, že doma to jde úplně stejně a od té doby, pokud se chce příbuzná v klidu vykoupat, musí se před psem v koupelně doslova zabarikádovat. Škrábe na dveře a dožaduje se okamžitého vpuštění, neboť on má přeci na koupel v bublinkách stejné právo jako panička
balisek
napsal(a):
Snad neexistuje pes, který by miloval koupání ve vaně. Pokud při koupeli bez odmlouvání drží a spolupracuje, buďte ráda. Je to asi maximum, čeho lze dosáhnout. ![]()
K ochlazení v bytě využijte jiné metody - např. mokrý ručník, kostky ledu do misky nebo chladící podložku.
Taky jsem takoveho znala, babicky belgicky ovčák tervueren vanu miloval. Cele leto mel venku napustenou vanu, skakal do ni, lehal si v ní, potápěl hlavu a pokud ho myli samponem, tak si to vylozene užíval
inusanka
napsal(a):
Po dvou záchranářích máme naprosto netypického NF, plave jen pokud si hraje s nutriema. Do vany dvakrát ročně ve třech lidech, následuje asanace koupelny.
Myslím, že pro psa vana představuje stejné nebezpečí jako pro staré lidi, kteří se prostě pak už nezvednou a nevylezou...asi je to u psů pud sebezáchovy. My máme na psy zbudovaný sprcháč, vykachlíkovaný kamenem, aby to nebyly lesklé klouzavé obkladačky či vanička. Přes to tam nikdy nechodili s nadšením, šli ale neradi. Bez druhého psa jsme museli letos samojeda do něj donést v náručí Ani jeden z našich psů neplave, jen brodí, kde se mu zdá bezpečno. Samojed víc, berňák jen, když už mu bylo jó horko. Mám kamarádku, která má na koupání úchylného mopse, jak přijdou z venku, letí se postavit do sprcháče a musí ho alespoň vysprchovat, ještě víc ho potěší šamponem Musí ho prý koupat i několikrát denně, i v zimě
lesnížínka
napsal(a):
Myslím, že pro psa vana představuje stejné nebezpečí jako pro staré lidi, kteří se prostě pak už nezvednou a nevylezou...asi je to u psů pud sebezáchovy. My máme na psy zbudovaný sprcháč, vykachlíkovaný kamenem, aby to nebyly lesklé klouzavé obkladačky či vanička. Přes to tam nikdy nechodili s nadšením, šli ale neradi. Bez druhého psa jsme museli letos samojeda do něj donést v náručí Ani jeden z našich psů neplave, jen brodí, kde se mu zdá bezpečno. Samojed víc, berňák jen, když už mu bylo jó horko. Mám kamarádku, která má na koupání úchylného mopse, jak přijdou z venku, letí se postavit do sprcháče a musí ho alespoň vysprchovat, ještě víc ho potěší šamponem Musí ho prý koupat i několikrát denně, i v zimě
Představa mopse, domáhajícího se sprchy, mne fakt pobavila.
Chudák panička
Můj knírač chodil do vany dobrovolně a rád. Podmínkou byla protiskluzová podložka ve vaně a hrana vany obložená dekou, aby neuklouznul.
Naučil se to v první zimě, kdy mu bylo příjemné smýt vlažnou vodou slané koule z práporů a pacek.
Psice si chodí mýt nohy dobrovolně do potoka. "Nožičky umýt, jsi samé bláto. Ne jen přední, všechny 4 a pořádně". Pak už jen přeběhne po trávě a v chodbě utřeme.
Celou a šamponem jsem ji, za 6 let co ji mám, nekoupala.
Moje fenka me prekvapila- vzdy po prochazce v blate, kdy z domu jde se psem bilym a vracim se s hnedym, jsem ji u bytu popadla a se slovy "umyjem packy" ji dala do vany, no a jednou mi syn otevrel driv nez jsem ji popadla, fenka vbehla do predsine a ja ji rekla:"pockej umyjem packy", ona sla a do vany hupsla sama . No ne nadarmo se tibetakum rika mali lide
Mám naháče a toho je potřeba koupat každý týden. Když je venku mokro, musím mu osprchovat zablácené "ponožky" prakticky po každé vycházce. Do sprcháče na povel napochoduje sám. Když něco zapomenu, pod vlivem výhrůžných pohledů bez hnutí počká ve sprše. Nic to však nemění na tom, že jakoukoliv očistu bytostně nesnáší, hází po mě útrpné pohledy a za odměnu musí dostat piškot. Venku se vodě také důsledně vyhýbá a obloukem obejde i malou louži.
Klasicky postup - jako se vsim u psu... :)
Pomalu. V klidu. Chce to cas.
Vana neni pro psy "prirodni"... (pro zvire je to desive, kluzke, hluboke..., panicka kouka z vrchu, voda se vali...).
Zkuste stejny postup jako kdyz jste ji poprve zadala o nastoupeni do auta, jizdu po eskalatoru (pokud tedy...), vyskok na veterinarni stolek...
Vanu nechte bez vody.
Dejte ji prikaz at tam skoci ("do vany, koupelna, nohy"... co uznate za vhodne).
Hodte tam pamlsek, hracku... proste normalni prostor v byte... Vlezte tam sama a zavolejte si ji k sobe...
Vyuzejte vanu ke hre...
Pokud se ji nechce - lehce ji pomozte (ruka jako schudky, primo schudky...) - ale finalni kus prace nechte urcite na ni (bez nasili - staci pohyb vpred, ktery podporite pochvalou...- idealne nacvicujte s voditek, aby nemohla od ukolu uteci). Velka pochvala az tam vleze...
Az tam bude - pochvalte. Chvalte moc.
Opet odmena (pokud na to hrajete).
Kledne ji tam chvilku nechte jen tak "cekej" stujte pobliz, at muzete chovani korigovat - nic desiveho se nedeje...poodejdete vratte se, dejte ji masaz, hladte - musi si dat v hlavicce do kupy, ze ackoli je v te silene hluboke bile veci, je to vlastne uplne ok - nic desive se nedeje, panicka je tu...chvali... vse ok - holka je sikovna...
Nechte ji v klidu vylezt opet ven (klidne ji pomozte - ale uplne nevytahujte - jen at trosku vyskoci sama. Tim zjiska pocit, ze je z toho bileho monstra schopna vylezt i bez pomoci - mela by tim zjiskat vetsi duveru v samu ssebe - opakujte to dokud tam nevleze a nevyleze v klidu uplne sama.
Ano - muze to trvat dny i tydny, ale zase "Vam" to zustane na vzdy.
Ven muze vzdy jen na povel "konec, hotovo"... co si urcite.
Nikdy by se nemelo stat, ze holcicka vyskoci ve chvili, kde ji je neco neprijemne - vzdy jen na povel - Vas povel!
Pote zkuste v jeji protomnosti napustit vodu po "kotniky" (sprchu dejte dal od jeji hlavy...ten "hluk" jim je neprijemny).
Uklidnete nejprve sebe a pak i ji, mluvte na ni klidne "to je v poradku, koupel... to je treba... nic se nedeje, sikovna"... masirujte ji, hladte...) - muze to chvili trvat (trebas i 5-20 minut nez se uklidni - muze kousat, kvilet, knourat, ale nesmite se dat- nepanikarte pokud se bude vzpozet - budte v klidu - je to pro jeji dobro...drzte je tam, kde ji chcete mit, nez se sama uklidi.). Toto zkousejte idealne s voditkem, aby nemela sanci utect z neprijemne situace. Az bude klidna - pozvete ji ven. AZ BUDE V KLIDU!
Priste - v jeji pritomnosti napuste trochu vody - az Vam bude pripadat, ze kontniky zvladla - je v klidu, kdyz je voda po kontnik... Pozvete ji ven. Opet "hodna, sikovna"...
Priste zkuste vodu po kolena... "sikovna"...
Pote zkuste kelimkem polevat i hrbet - "sokovna, klid, hodna"...
U nas tento "casove i psychicky narocny postup" zabral jak na psa, tak kocky.
Pes dava koupani uplne bez problemu (do vany i z vany leze uplne sam - navic az po castecnem osuseni, aby nedelal moc bordelu), kocky vzdy krapek reptaji, ale panicka hruza z vody a vany uz tam urcite neni.
Vsichni se nechaji i fenovat!
Stalo to sice dost casu a sil, ale koupani je, myslim si jedna ze zakladnich "dovednosti" opravdu socializovanych zvirat...
Vana? U nás úplně v pohodě. Alína si tam stoupne a kouká a čeká na vodu. Nechá se osprchovat, čumák, celé tělo. A když je naplněná, tak se tam cachtá. Ale neblne. Dámička to je. Takže existují psi, co jim vana nevadí a nemusí se ani učit, cvičit.
Proč to hrotit? Když to pes nesnáší, tak ho nelámu. A hotovo.
...moc moc prominte - nevim proc, jsem si myslela, ze jde o fenu...
Ale postupy sedi i tak.
Moc se omlouvam.
Aliens_II
napsal(a):
Vana? U nás úplně v pohodě. Alína si tam stoupne a kouká a čeká na vodu. Nechá se osprchovat, čumák, celé tělo. A když je naplněná, tak se tam cachtá. Ale neblne. Dámička to je. Takže existují psi, co jim vana nevadí a nemusí se ani učit, cvičit.
Proč to hrotit? Když to pes nesnáší, tak ho nelámu. A hotovo.
"Tak ho nelámu" A nevykoupal byste ho nikdy?
Jak tak koukám na většinu příspěvků, tak jsem asi měla štěstí na psa. Naše mladá vanu miluje. No možná to je i tím, že jsem ji na ni od začátku zvykala bez vody
Vždycky jsem ji tam dala, dostala pár pamlsků a postupně jsem začala pouštět vodu z kohoutku, potom jsem použila sprchu, občas jsem do vany napustila trochu vody. Nikdy jsem ji ale přitom nenamočila, všechno dělala sama, pokud tedy chtěla. Smočení si pacek, chytání tekoucí vody do huby...
Potom jednoho dne přišel čas na skutečné koupání, no ta potvora to zvládla skvěle a ještě se u toho i bavila.
Do vany jsem napustila trochu vody, akorát tak po její předloktí, chvilku jsem ji nechala ať se rozkouká, dostala pár pamlsků a já ji začala polévat záda. Potom jsem ještě vzala gumový špunt od umyvadla a házela ji ho do vody (jen dokud tam nebyl šampon) a ji neskutečně bavilo se pro něj "potápět". Pokaždé když špunt vylovila, tak čekala že ji ho tam hodím zase. Prakticky bez jejího povšimnutí jsem ji našamponovala (ona to brala jen jako super drbáníčko) a potom jsem ji začala malinko zase polévat vodou z vany. Následovalo vypuštění vody, pro naši Jax něco fascinujícího... voda udělala vírek. Nakonec sprcha na pořádné spláchnutí šampónu.
Čupakabra se snad v životě ještě tak nebavila, chytala proud vody, pořád se snažila ulovit neulovitelné. Následovalo vysušení ručníkem, nejprve ve vaně...to šlo. Potom jsme se přesunuly na chodbu a divadlo jaké se tam odehrálo nikdy nezapomenu. Jax začala prakticky lítat, div nevyrazila dveře, ručník se proměnil v prima hračku a já jsem se s podivem nepočurala smíchy z toho co jsem viděla.
Okamžitě, ještě s polomokrým psem jsem vyběhla ven. Vypila totiž během koupání tolik vody, že bych v tu chvíli asi i já měla na krajíčku.
No takto probíhá každé koupání a musím říct, že u toho vždycky obě máme srandu
Aliens_II
napsal(a):
Vykoupal bych ho jinak. To dá rozum.
Áaaaa