rhpoddt

XXX.XXX.163.26
Zdravím a díky za odpovědi 3 roční piťačka 22 kg nejspíš ruple koleni vazy, četl jsem dost názoru tak bych rád věděl co nejvíc, někdo říká že operace není na stoprocent ze pes bude stejně kulhat a ze je i možnost ze praskne i druhej vaz na druhé noze par lidi píše že se zázračné uzdravili bez operace, a ze bez vazů se dá žít otázka jestli pes netrpí, když to vemu tak ze já má rameno urvane a vazy taky a naučil jsem se stím žít operaci nemam a i tet si můžu zacvičit tak mě to dává šanci, jinak dáváme alavis a uvidíme ortoped mě odbyl za minutu a řekl podle hmatu ze je to na operaci za 8 nebo za 15 tta, díky moc za rady samozřejmě operaci klidně zaplatím budu si muset utáhnout opasek ale, chci vědět že jí to pomůže za to riziko a ty prachy nevím jestli je to moudré řešení.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
rhpoddt
napsal(a):
Zdravím a díky za odpovědi 3 roční piťačka 22 kg nejspíš ruple koleni vazy, četl jsem dost názoru tak bych rád věděl co nejvíc, někdo říká že operace není na stoprocent ze pes bude stejně kulhat a ze je i možnost ze praskne i druhej vaz na druhé noze par lidi píše že se zázračné uzdravili bez operace, a ze bez vazů se dá žít otázka jestli pes netrpí, když to vemu tak ze já má rameno urvane a vazy taky a naučil jsem se stím žít operaci nemam a i tet si můžu zacvičit tak mě to dává šanci, jinak dáváme alavis a uvidíme ortoped mě odbyl za minutu a řekl podle hmatu ze je to na operaci za 8 nebo za 15 tta, díky moc za rady samozřejmě operaci klidně zaplatím budu si muset utáhnout opasek ale, chci vědět že jí to pomůže za to riziko a ty prachy nevím jestli je to moudré řešení.
Své rameno s kolenními vazy asi srovnávat nejde - po rameni nechodíte, a máte šanci si jej trochu pošetřit. Nohy bohužel pes požívat musí
rhpoddt

XXX.XXX.163.26
Právě proto zjišťuji co nejvíc to jde, proste děsí mě ta operace, o peníze nejde spis aby to pomohlo, a nebyli stím este větší potíže je to aktivní pes ( stím ramenem to je jen příklad)
Je pro Vás kvalitnější názor ortopéda, který psa viděl, sáhl si a ano, operace ho holt živí, nebo lidí, které neznáte, psa neviděli, stav nohy neznají? Tak se poraďte s jiným ortopedem, požádejte svého veterináře o doporučení ortopéda. Je to opravdu něco jiného než zkušenosti s druhem granulí.
rhpoddt

XXX.XXX.163.26
Ptam se taky lidi co stím mají zkušenost a proste chci slyšet víc názoru a vím že je to něco jiného než granule proto bych ocenil názor někoho kdo tuto situaci resil a jak to dopadlo diky za názory.
Uživatel s deaktivovaným účtem

rhpoddt
napsal(a):
Ptam se taky lidi co stím mají zkušenost a proste chci slyšet víc názoru a vím že je to něco jiného než granule proto bych ocenil názor někoho kdo tuto situaci resil a jak to dopadlo diky za názory.
Na tohle není žádný mustr.
záleží na mnoha a mnoha faktorech, co konkrétně s tím kolenem je, jestli je poškozený i meniskus, například, nebo ne. pokud ano, bez operace tam vznikne artróza jako prase velmi rychle. dále záleží na využití psa, něco jiného přichází do úvahy u gaučáka, kde artrotické změny "až tak nevadí", něco jiného u psa, který má něco dělat. pak stáří psa, starý už s tím "nějak dožije". potom finance majitele. pak zkušenost ortopeda.
počítejte s tím, že artróza v utrženém koleni vznikne vždycky, ale operace jí dokáže oddálit a zmírnit.

rhpoddt
napsal(a):
Zapomeňte, že operace kříž. vazu, vás vyjde na 8-15000. Stojí okolo 22000 kč a to je začátek. Další kontroly vás vyjdou na nějakých 15000-20000. Mám kamarádku s takto operovaným psem, byla u ní provedena metoda TTA, a dobrý.Fena 3 roky po operaci, jen při větší zátěži mírně kulhá, po klidu se to srovná. S přetrhanými kříž. vazy, pes žít bez operace opravdu nemůže.

rhpoddt
napsal(a):
Operace, samozřejmě. Dokážete si vy představit, že chodíte s utrženými vazy? Sotva, že, když se tady tak ptáte.
Zřejmě nemáte peníze na operaci, tak si půjčte, a pomozte svému psovi od bolestí!

Přesná diagnostika=MR. Odkaz pro představu. http://www.arvet.cz/novinky/tta-nova-technika-reseni-poraneni.phphttp://www.arvet.cz/fotogalerie/operace/klouby/tta.php.
Určitě operovat. Bohužel mám s tím velké zkušenosti.
Jistější je operace metodou TTA, tam už se de fakt o nemá potom co přetrhnout. Teoreticky bych zvažovala operaci jenom pokud by byl pes již starý., ale to není váš případ.
Jinak moje zkusenosti: pes 1,5 roku, hyperaktivni magorek, napřed operace jednoho kolena metodou TTA, proběhlo to všechno v pohodě, bohužel za cca rok du utrhl i druhé koleno, také operace TTA, tam byly problémy, nakonec byla potřeba ještě reoperace - meniskus. Jinak pes teď zase lítá, jak torpedo. Jinak operuje co nejdříve, aby se co nejméně poškodil kloub.
Druhý pes ten měl 8 roku tak jsem ho také nechala operovat., ale "jen "metodou náhrada vazu, ale tady se musí dávat pozor, protože tady hrozí znovu přetržení.Jinak tady ta metoda se doporučuje do hmotnosti myslim 25 kg, jinak je vhodnější TTA.
Jinak toho prvního psa mám pojištěného tak naštěstí mi to pojišťovna zaplatila ).

Nejde zobrazit, zkusím znovu.http://www.arvet.cz/fotogalerie/operace/klouby/tta.php, http://www.arvet.cz/novinky/tta-nova-technika-reseni-poraneni.php.
rhpoddt

XXX.XXX.163.26
Děkuji rady, nekradu a 40tis na operaci která zničí este i druhou nohu to je 80 tis fakt nemám to máte pravdu bohužel nejsem syn podnikatele, četl jsem tu i o psech kteří měli to samé jako my a dostali se ztoho, nebo tady psal pán ze jednu nohu operoval druhá se taky urvala a tu neoperoval a výsledek byl lepší než ute operovane, netrpí je čilá chce si hrát, každopádně, jestli to tak bude tak to prostě zaplatím nebojte nepůjdu ji přivázat do lesa ( komenty typu stím mas počítat když si potizujes psa atd si nechte, jsem ztoho už tak špatnej jinak dík za odpovědi.

rhpoddt
napsal(a):
Děkuji rady, nekradu a 40tis na operaci která zničí este i druhou nohu to je 80 tis fakt nemám to máte pravdu bohužel nejsem syn podnikatele, četl jsem tu i o psech kteří měli to samé jako my a dostali se ztoho, nebo tady psal pán ze jednu nohu operoval druhá se taky urvala a tu neoperoval a výsledek byl lepší než ute operovane, netrpí je čilá chce si hrát, každopádně, jestli to tak bude tak to prostě zaplatím nebojte nepůjdu ji přivázat do lesa ( komenty typu stím mas počítat když si potizujes psa atd si nechte, jsem ztoho už tak špatnej jinak dík za odpovědi.
Samo se to nezpraví, nic takového jako "dostali se z toho" neexistuje.
existují psi, kteří dokáží i s urvaným vazem nějakou dobu existovat, ono artrotické změny do jisté míry ten kloub stabilizují a to zvíře s tím nějak funguje.
do určitého okamžiku, pak už je artróza natolik pokročilá, že ze psa se nezadržitelně stává mrzák.
rhpoddt

XXX.XXX.163.26
A tady jen zjišťuji co a jak, zítra jedem na kontrolu, a když to nepomůže tak jedem do Hradce na kliniku, chci pro ní to nejlepší a nemam stím zkušenosti tak asi tak no a je to gaučak chodíme na obrany ale stím je určitě konec pracovní pes to není.
Neznám tyhle nové metody, my měli psa operovaného cca před 15lety. Malý vořech, kříženec špice. Vazy si urval skoro v 11 letech, když zdrhnul za zajícem. Když se vrátil vypadal, že má snad přeraženou páteř. Celý zkroucený, nemohl jít. Za pár hodin už chodil, jen nožku nosil, postupně na ni i chodil, jen při běhu ji poponášel. Mysleli jsme, že to rozchodí(tehdy se ještě na vesnioci nelítalo se psem na veterinu kvůli každému prdu ) Jenže po cca třech týdnech na ni pořád normálně nešlapal, tak jsme jeli. Verdikt urvané vazy. Operace tehdy byla za 6tisíc.3 týdny rekonvalescence, kdy jsme mu zahradili malý prostor v zahradě, aby se nemohl rozbíhat k plotu, pak už normálně procházky na vodítku. Po měsíci normálně lítal, jako by mu nikdy nic nebylo. Nevím, proč by si měl urvat i druhý vaz? Čím to? Dožil se 17, do 16 normálně běhal, pak už se postupně celkově horšil stářím. Každopádně mu operace dala ještě léta plnohodnotného života.

rhpoddt
napsal(a):
SAMO se to nespraví!
Ale zbytečně vás tu vydivočili s cenou a druhou nohou...
naše první kavkazanka si urvala vazy v koleni asi v šesti letech, přesně si to nepamatuju. Následovala operace na VFU. Do konce života nekulhala. A na druhé noze si vazy neutrhla. Zemřela ve dvanácti letech na rakovinu...
rhpoddt

XXX.XXX.163.26
Diky za rozumné komentáře opravdu je to nátlak na moji hlavu hrozně informací a převážná většina říká operace, ovšem par lidi psalo špatné zkušenosti s operací nevíte jestli jsou v Hradci dobří prej jo nebo Hradecký kraj? na dálce nějak nezáleží spis na kvalitě dik moc.
rhpoddt

XXX.XXX.163.26
Zdravím byl mě doporučen pak Kolin klinika v Hradci Kraloé náhradní vaz prej 7,8 tis ale jako je to takové nejisté ale prej by na 22 kg psa stačil ale asi bych se priklaněl za 15 to tta a nebo Hradec pan Paulik za každé informace děkuji.
napsal(a):
Na tohle není žádný mustr.
záleží na mnoha a mnoha faktorech, co konkrétně s tím kolenem je, jestli je poškozený i meniskus, například, nebo ne. pokud ano, bez operace tam vznikne artróza jako prase velmi rychle. dále záleží na využití psa, něco jiného přichází do úvahy u gaučáka, kde artrotické změny "až tak nevadí", něco jiného u psa, který má něco dělat. pak stáří psa, starý už s tím "nějak dožije". potom finance majitele. pak zkušenost ortopeda.
počítejte s tím, že artróza v utrženém koleni vznikne vždycky, ale operace jí dokáže oddálit a zmírnit.
A! Na tohleto jsem se zrovinka potřebovala zeptat:
...pak stáří psa, starý už s tím "nějak dožije"...
když si naše stará feňule udělala úraz v koleni, měla jsem strach z toho, že aby neměla utržený vazy. Veterinář diagnostikoval výpotek v koleni a uklidňoval mě (přiznám se že jsem na bábrdli tak trochu jako to... no řekněme ne třeba úplně hysterická, že jo... ale... bojím se o ni . říkal mimo jiné, že i kdyby to bylo natržené / utržené, že by asi vzhledem k jejímu věku neoperoval, že by mohla fungovat i tak. No neměla jsem v těch prvních dnech prostor na to, se zatím na tohle ptát podrobněji a pak už ho s tím nechtěla otravovat, je hodný, vždy se věnuje zvířeti i psu, tak mi bylo blbý ho "zbytečně" zdržovat, když má další pacoše. Ale nejde mi právě do hlavy - jak ? Jak by s tím mohl pes fungovat? Copak by ho to nebolelo? Jako pochopím, že by mu to třeba nedovolilo nějaký druh pohybu - jasný, tak ve 14 letech, to zas takový problém není prostě už nebude skákat po stromech a nedala by třeba ty štreky co dala ještě letos v květnu v horách, ale... copak by to pak nebolelo? Vždyť utžený vaz bolí jako kráva, ne? A když by se nespravil, bolelo by to výrazně dál, ne? A to bych pochopitelně bývala nechtěla, omezení je věc jiná, ale bolest ne-e.
Dík za případné vysvětlení - pokud na to budete mít čas.

rhpoddt
napsal(a):
Zdravím byl mě doporučen pak Kolin klinika v Hradci Kraloé náhradní vaz prej 7,8 tis ale jako je to takové nejisté ale prej by na 22 kg psa stačil ale asi bych se priklaněl za 15 to tta a nebo Hradec pan Paulik za každé informace děkuji.
Rhpoddt, nevím, být váma, raději bych dala přednost tím TTA. přijde mi to pro to zvíře lepší, bez menších rizik do budoucna. Myslím, že s tou 1. metodou( náhradní vaz) vás to ve finále i s kontrolama vyjde možná dráž a není to zcela OK. Z okolí HK nejsem, takže neporadím veta, který to dělá. Taky finančně je to náročnější, vím, co prožíváte, měla jsem kdysi podobný problém, peníze nebyly, byla jsem z toho úplně psychicky na nervy, ani jsem nespala, na operaci za několik tisíc, bych si musela půjčit, nakonec to bylo vše úplně jinak. Diagnoza úplně jinde.Na Youtube je dost videí-koukněte, třeba tady. Před operacíhttps://www.youtube.com/watch?v=TJjXMrRdFeY a po operacihttps://www.youtube.com/watch?v=xON7kCbz3OA, a mnoho dalších videí. Moc vám držím palce, aby to pesanovi dobře dopadlo, vzpomínám si na sebe, co jsem tenkrát prožívala, je to hrozný pohled. Dejte pak vědět, jak jste dopadli.

Zrzavci
napsal(a):
A! Na tohleto jsem se zrovinka potřebovala zeptat:
...pak stáří psa, starý už s tím "nějak dožije"...
když si naše stará feňule udělala úraz v koleni, měla jsem strach z toho, že aby neměla utržený vazy. Veterinář diagnostikoval výpotek v koleni a uklidňoval mě (přiznám se že jsem na bábrdli tak trochu jako to... no řekněme ne třeba úplně hysterická, že jo... ale... bojím se o ni . říkal mimo jiné, že i kdyby to bylo natržené / utržené, že by asi vzhledem k jejímu věku neoperoval, že by mohla fungovat i tak. No neměla jsem v těch prvních dnech prostor na to, se zatím na tohle ptát podrobněji a pak už ho s tím nechtěla otravovat, je hodný, vždy se věnuje zvířeti i psu, tak mi bylo blbý ho "zbytečně" zdržovat, když má další pacoše. Ale nejde mi právě do hlavy - jak ? Jak by s tím mohl pes fungovat? Copak by ho to nebolelo? Jako pochopím, že by mu to třeba nedovolilo nějaký druh pohybu - jasný, tak ve 14 letech, to zas takový problém není prostě už nebude skákat po stromech a nedala by třeba ty štreky co dala ještě letos v květnu v horách, ale... copak by to pak nebolelo? Vždyť utžený vaz bolí jako kráva, ne? A když by se nespravil, bolelo by to výrazně dál, ne? A to bych pochopitelně bývala nechtěla, omezení je věc jiná, ale bolest ne-e.
Dík za případné vysvětlení - pokud na to budete mít čas.
Ono ty utržené vazy v tom koleni slouží k tomu, že stabilizují kloub. Když jsou utržené, tak kloub je nestabilní. a zcela nahradit je není možné. operací se buď vlastně přestaví kosti kolem kloubu a výsledkem je kloub, který je zatěžovaný trochu jinak a nestabilita tak nevadí, nebo se uměle zpevní kolem a nestabilita se sníží.
když se neudělá nic, tak si s tím musí nějak poradit samo tělo. nestabilita způsobí šmrdlání kloubních ploch o sebe, to kloub dráždí a v reakci na dráždění začnou probíhat změny, které v první fázi zpevní kloubní pouzdro. To samo o sobě sníží nestabilitu a taková ta akutní bolest po úrazu zmizí. Prostě se to jakoby zahojí.
Ale nestabilita zůstává a v takovém kloubu se časem vytvoří artróza a ta zas bolí.
Nutno ale podotknout že v utrženém koleni se artróza vytvoří vždycky, i v tom operovaném. Ale v tom operovaném se vytvoří později a mohla by mít mírnější, protože vyvolávající faktor, teda nestabilita, bude v něm menší.

Zase se po, nenačetlo, zkusím znova.https://www.youtube.com/watch?v=xON7kCbz3OA.

No a u 14-letého psa už je holt šance, že než se vytvoří artróza, tak chudák už umře na něco úplně jiného, případně, pokud se artróza stačí rozvinout, už to nebude nic nad rámec artrózy v ostatních kloubech, která bude způsobená prostě opotřebením věkem.
napsal(a):
No a u 14-letého psa už je holt šance, že než se vytvoří artróza, tak chudák už umře na něco úplně jiného, případně, pokud se artróza stačí rozvinout, už to nebude nic nad rámec artrózy v ostatních kloubech, která bude způsobená prostě opotřebením věkem.
Moc díky za vysvětlení.
tak takhle nějak to myslel, dobrý - to je mi jasný, ale - ten utrženej vaz pak sám o sobě pak nebolí? to se zhojí? Protože naše lektorka si urvala vazy v koleni a bolelo jí to furt. Mně právě bylo jasný, že on nechce dělat zbytečnosti, říkal, že by to šlo, že by to bylo nejmenší zlo, ale bála jsem se, že pokud by to ty utržené vazy byly /cooož naštěstí fakt nebyly, měl pravdu/, tak že by měla pořád bolest.

Zrzavci
napsal(a):
Moc díky za vysvětlení.
tak takhle nějak to myslel, dobrý - to je mi jasný, ale - ten utrženej vaz pak sám o sobě pak nebolí? to se zhojí? Protože naše lektorka si urvala vazy v koleni a bolelo jí to furt. Mně právě bylo jasný, že on nechce dělat zbytečnosti, říkal, že by to šlo, že by to bylo nejmenší zlo, ale bála jsem se, že pokud by to ty utržené vazy byly /cooož naštěstí fakt nebyly, měl pravdu/, tak že by měla pořád bolest.
Určitě to psa bolí...
rhpoddt

XXX.XXX.163.26
napsal(a):
Rhpoddt, nevím, být váma, raději bych dala přednost tím TTA. přijde mi to pro to zvíře lepší, bez menších rizik do budoucna. Myslím, že s tou 1. metodou( náhradní vaz) vás to ve finále i s kontrolama vyjde možná dráž a není to zcela OK. Z okolí HK nejsem, takže neporadím veta, který to dělá. Taky finančně je to náročnější, vím, co prožíváte, měla jsem kdysi podobný problém, peníze nebyly, byla jsem z toho úplně psychicky na nervy, ani jsem nespala, na operaci za několik tisíc, bych si musela půjčit, nakonec to bylo vše úplně jinak. Diagnoza úplně jinde.Na Youtube je dost videí-koukněte, třeba tady. Před operacíhttps://www.youtube.com/watch?v=TJjXMrRdFeY a po operacihttps://www.youtube.com/watch?v=xON7kCbz3OA, a mnoho dalších videí. Moc vám držím palce, aby to pesanovi dobře dopadlo, vzpomínám si na sebe, co jsem tenkrát prožívala, je to hrozný pohled. Dejte pak vědět, jak jste dopadli.
Diky moc vás názor je super diky za komenty a podporu vám všem, nechci nic zanedbat ale jak bylo psáno artróza se udělá i v operovane noze, už mě řeklo par chovatelů ze to neoperovali protože předešlé operace vyšli na hrozně peněz a výsledek byl stejný pes za pár let mrzák, este se přesně neví co ji je zatím ortoped ( který je prej na prd podle lidí) řekl operace vazu dneska veterinářka nad poslala do Hradce a máme vyzkoušet víc ortopedu ale podle hmatu to není úplně jestli je vaz je pretrhli, uvidíme budu se snad modlit, když mě víc lidí řekne operaci tak jdem dotoho zatím kulhá 6 dni, máte pravdu jsem ztoho hodně špatnej.
Tak jak píše bodlinka: utržený vaz bolí, než se rány vyhojí, pak už ne. Beru to podle muže, který má křížový vaz v koleni urvaný 25let. Přestal kvůli tomu hrát fotbal - to nešlo. Ale na operaci nechtěl, že když se s tím chodit dá...Hraje tenis na velmi dobré úrovni. Někdy při špatném došlápnutí se koleno trochu vyhodí a pak třeba týden bolí. Jestli už tam má artrozu neví, ale nebolí ho pořád, tak snad moc ne.
P.S.teď jsem koukla, co je vlastně metoda TTA a pochopila jsem, že je to také víceméně umělá náhrada(štouby, titanová ploténka...) chápu to správně? Náš pes také dostal vaz umělý, jakový ani nevíme, tehdy se neřešily jiné možnosti. A šlapal na to opatrně taky hned druhý den, jen tedy na venčení. Za pár dní už s tím uměl celkem obstojně opatrně chodit.
lesnížínka
napsal(a):
Tak jak píše bodlinka: utržený vaz bolí, než se rány vyhojí, pak už ne. Beru to podle muže, který má křížový vaz v koleni urvaný 25let. Přestal kvůli tomu hrát fotbal - to nešlo. Ale na operaci nechtěl, že když se s tím chodit dá...Hraje tenis na velmi dobré úrovni. Někdy při špatném došlápnutí se koleno trochu vyhodí a pak třeba týden bolí. Jestli už tam má artrozu neví, ale nebolí ho pořád, tak snad moc ne.
P.S.teď jsem koukla, co je vlastně metoda TTA a pochopila jsem, že je to také víceméně umělá náhrada(štouby, titanová ploténka...) chápu to správně? Náš pes také dostal vaz umělý, jakový ani nevíme, tehdy se neřešily jiné možnosti. A šlapal na to opatrně taky hned druhý den, jen tedy na venčení. Za pár dní už s tím uměl celkem obstojně opatrně chodit.
Ale na operaci nechtěl, že když se s tím chodit dá.
aha - no, takže pak po čase by to teda mělo přestat bolet tou bolestí úrazovou a max, kdyby teda špatně nějak se došláplo... pak ale tu lektorku to právě bolelo furt... proto jsem si říkala, že nechci nechat Bubrdli v bolesti nějaký, ale on právě neochvějně tvrdil, že by jí to po čase nebolelo. A bodlinka taky píše, že ne... tak asi ne. No každopádně díky za osvětlení.
rhpoddt

XXX.XXX.163.26
Mám pretrhli vazy v rameni ruku mě nahodili bolelo mě to asi týden tet mě ti bolí občas když je změna počasí, když třeba hodně cvičím namáham tak se mě vyhodí občas vteřin už rok drží nahodim a bolí mě to pár dní, operaci nemam ale jak tu někdo psal tak to asi není to samé ale jak píše paní lesnížinka tak stím pan taky žije.