Nové štěně - starý pes problémy

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
9.7.2016 11:09
lodenka333

XXX.XXX.130.220

Ahoj, už se tu podobná témata zakládala ale nic nebylo úplně přesně to co mám na mysli. Máme psy loveckých plemen, starší umřel, zůstal sedmiletý. Teď jsme si dovezli nové štěně. Starý pes žárlí ale to by nebyl až takový problém jako to, že u něho v mládí neproběhla žádná socializace. Tím myslím ze se nesetkaval s jinými psy kromě toho který umřel. Na stěně vrčí, bojí se. Myslím si že neví jak na něj reagovat. V mě přítomnosti ho zvládám, nicméne přemýšlim jak mu pomoct. Přesně jde o to ze se štěněti vyhýbá, když se dostane do kontaktu odtahuje se, vrčí. Při kontaktu vyjíždí. Nemyslím si že by šlo o klasickou žárlivost, spis ten problém se psy. Podobně se chová ke všem. Děkuji za tipy co s tím smajlík mým cílem je aby se cítil pokud možno dobře i když vím ze to chce čas.

Uživatel s deaktivovaným účtem

9.7.2016 11:13

Začněte je oba (zvlášť) socializovat.

9.7.2016 11:46
lodenka333

XXX.XXX.130.220

K tomu bych dodala ze staršímu je sedm let...střední plemeno, už je to stařík, má to ještě smysl? Malého určitě budeme.

9.7.2016 11:47

lodenka333 napsal(a):
K tomu bych dodala ze staršímu je sedm let...střední plemeno, už je to stařík, má to ještě smysl? Malého určitě budeme.

Stařík?

V sedmi letech?

Ne, to fakt není žádný stařík.

9.7.2016 12:00
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Dejte tomu čas, starší si pomalu zvykne, nakonec bude rád, že má psího parťáka. V klidu je usměrňujte, hlavně starého moc nesekýrujte, spíš od něho odvádějte štěndo. Snažte se starého zapojit do, péče o štěně" Jako třeba: pojď, půjdeme malému ukázat, jak ráno kontrolujem dvorek...u nás to funguje i s naprosto cizími psi, ale pravda, mí psi byli odmala socializovaní. Ale váš přeci také, byl taky přišlý jako štěndo ke staršímu psu a musel s ním celý život vycházet, tak fungování se psy zvládá

9.7.2016 12:11
lodenka333

XXX.XXX.130.220

Dobře, opravuju poj stařík - pes u kterého je vidět že úplně nejlepší léta má za sebou a pomalu začíná mít rád svůj klid a řád.

Lesnizinka: děkuji za tipy, super nápad, vyzkouším. S tím ze celý život žil s druhým psem tak si taky říkám ze nějaká socializace tam určitě proběhla, i když omezena - jen s jedním psem. Snažím se být klidná, ukázat mu že ho nechci odstrkovat ale zároveň nebudu tolerovat zarlive scény a výpady. Je mi jasné že to chce čas. K příspěvku ostatních - socializovat ok, ale tím se vracíme k původní otázce, protože se ke všem chová stejně.

9.7.2016 12:20

Lodenka, žádné zvlášť, ale dohromady (on vztah psů ve smečce nerovná se vztah k těm cizím) a velice zjednodušeně to musíš vést tak, že štěně = pro staršího psa DOBŘE...klidný pohled na štěně =odměna (přičemž tomu přiřadíš jako "povel" jméno štěněte), prostě jakákoliv kladná i neutrální interakce ke štěněti je odměněna. Třeba - budeš cvičit štěně, tak odměna přiletí i staršímu. Nauč psy taková pravidla, která staršímu zajistí klid a jistotu (jakože mu štěně nepoleze do žrádla, neobsadí jeho místo, místo obtěžování staršího půjde ničit tebe atd. atd.), ...oba zaměstnávat, cvičit...

Já bych normálně štěně staršímu naklikala

9.7.2016 12:27
lodenka333

XXX.XXX.130.220

Přesně tak to dělám, když přestane vrcet a ještě lépe když se uvolní pokaždé má velkou pochvalu. Chválím oba, ukazují mu ZD malý je hodný a on když je v klidu tak taky moc chválím... Ale pořád je tam určitá mez která když se přesáhne - hlavně přímý kontakt - tak se to zlomí a vyjede. Socializovat určitě nebudu zvlášť už proto ze budou spolu sami na zahradě. Zatím jsou spolu jenom pod dohledem.

9.7.2016 15:02
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Na, vyjede" bych reagovala takovým..něco jako: ale prosím tě, nech toho. A přesně, jak píše hmn_ s odměnama: vždycky jsem odmnovala oba psy. S komentářem: malej hezky zacvičil a ty jsi mu pomáhal, šikovní jste pejsci

9.7.2016 15:32
manbea

XXX.XXX.18.54

Já mám smečku 5 psů, kdy postupně k těm starším přibývali mladší a dnes (všichni jsou již dospělí) tvoří sehraný bezkonfliktní tým. Zjistila jsem, že na to, jak spolu psi ve smečce vycházejí, má člověk daleko větší vliv, než jsem si myslela. Osobně jsem žádnému příchozímu štěněti nedovolovala na starší psy útočit, tahat je a kousat, koneckonců oni si tu malou kousavou potvoru domů nepořídili . Vždy jsem pozornost štěněte upoutávala na sebe (hodí se v budoucnu) a když byla příležitost, učila při tom výchovný povel fuj. Pokud si dospělci se štěndem dobrovolně hráli, samozřejmě jsem je nechala včetně toho, že si ho chvílemi usměrnili, ale pečlivě jsem sledovala, zda štěně nemá sklony k šikaně a nesnaží se submisivního dospělce mordovat víc než je zdrávo. Pokud tomu tak bylo, ihned jsem zasáhla.
Věnujte se štěněti a nenechte staršího pejska okusovat a tahat, on musí vědět, že má ve vás zázemí a nedovolíte, aby byl usurpován. Musí cítit, že na tu piraňu není sám, pak i jeho vztah k štěněti bude jiný. Pokud není příliš socializován a o kontakty se psy nestojí, dosáhnete takto toho, že malého bude alespoň tolerovat. Pokud ho štěněti vydáte napospas, může se stát, že si vůči němu vytvoří averzi a v budoucnu mohou být mezi nimi konflikty.
A ještě jedna věc: i když se vám nebude třeba líbit to, jak se starší pes k mladému chová, mějte na paměti, že za jeho chování můžete vy, vy jste ho měli socializovat a v mládí seznamovat se psy. Takže se na něj nezlobte a neopakujte stejnou chybu s mladým a socializujte jak se dá. Jde o pár týdnů, které již nikdy nenahradíte.

Přidejte reakci

Přidat smajlík