Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Kaččka

9.7.2016 15:11
Kaččka

XXX.XXX.36.3

Ahoj. Plánuji si pořídit k našemu huskymu dalšího psa a byla bych ráda za pár typů na nejvhodnější plemeno.
Hlavním důvodem (kromě rozšíření smečky) je, že náš hafan není žádný hlídač a jelikož chodíme pravidelně běhat a cvičit i v pozdních hodinách za město, ráda bych měla vedle sebe lepšího obranáře, který by mě uhlídal a ne jen v případě ohrožení poštěkával. Dále by měl být aktivní, aby s námi udržel při venčení krok a středního, ideálně většího vzrůstu.
Díky za návrhy.

Uživatel s deaktivovaným účtem

9.7.2016 15:13

A co dalšího psovi nabízíte? Výcvik? Upřednostňujete krátkou srst? Jaký má Vás SH vztah k jiným psům-samcům?

Kaččka

9.7.2016 15:27
Kaččka

XXX.XXX.36.3

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
A co dalšího psovi nabízíte? Výcvik? Upřednostňujete krátkou srst? Jaký má Vás SH vztah k jiným psům-samcům?

Dělám z domova, tak mám možnost s ním být celý den doma. Na aktivní pohyb máme nyní vyhrazeno 4 - 6 hod denně dle únavy a počasí. Měla jsem už více psů, tak s výcvikem různých plemen nemám problém (krom pastevců - k nim jsem si cestu nikdy nenašla a upřednostňuji temperamentnější psy). K dispozici je zahrada i přístup dovnitř. O délku srsti mi nejde - krátkosrstý při běhání v zimě dostane kabátek a dlouhosrstý bude léto s námi zvládat chlazením a lítáním u vody.

Jinak můj SH (4 roky, nekastrovaný) je naprosto nekonfliktní, ale zároveň ne bázlivý nebo ustrašený - miluje běhání s ostatními a i když u nás spí psí kamarádi, ochotně půjčuje hračky i pelech. Myslím, že by byl za společnost druhého psa ve smečce moc rád. Mám psa (samce) a tak fena nepřipadá v úvahu, ať je neumím hlídat.

Kaččka

9.7.2016 15:30
Kaččka

XXX.XXX.36.3

* ať ne je musím hlídat. - překlep

9.7.2016 15:38

A co NO z praconí linie? Nepřemýšlela jste nad ním? Ale musel by dostat i do hlavy i do těla.

Kaččka

9.7.2016 15:48
Kaččka

XXX.XXX.36.3

A co NO z praconí linie? Nepřemýšlela jste nad ním? Ale musel by dostat i do hlavy i do těla.

Přemýšlela, ale nakonec jsem od něho odpustila. Podle toho, co znám, tak se docela bojím, že huskoun ho fyzicky sedře (zatím z našich třech známých pracovních NO s námi výlet nevydržel žádný). Když jezdíme s kolem tahat, tak aby s námi alespoň vydržel běžet bez zátěže. Z ovčounů bych šla spíše do maliňáka - ty mi přeci jen přijdou více aktivní a více razantní.

Co si myslíte o Beauceronovi? Jak je na tom s pohybem?

9.7.2016 15:55
Andrýsek3

XXX.XXX.44.20

A proč ne znovu huskouna?:) JInak mě napadl evropský saňový pes, ohaři taky rádi běhají, ale zase raději ať si je lidé pořizují na lov..

9.7.2016 15:55

Kaččka napsal(a):
Přemýšlela, ale nakonec jsem od něho odpustila. Podle toho, co znám, tak se docela bojím, že huskoun ho fyzicky sedře (zatím z našich třech známých pracovních NO s námi výlet nevydržel žádný). Když jezdíme s kolem tahat, tak aby s námi alespoň vydržel běžet bez zátěže. Z ovčounů bych šla spíše do maliňáka - ty mi přeci jen přijdou více aktivní a více razantní.

Co si myslíte o Beauceronovi? Jak je na tom s pohybem?

To jako vážně? Tak buď neměli vůbec fyzičku nebo to nebyli ovčáci...
Bosík je na tom s pohybem také velmi dobře, běhaní canicross a jiné sporty.

Kaččka

9.7.2016 16:02
Kaččka

XXX.XXX.36.3

Andrýsek3 napsal(a):
A proč ne znovu huskouna?:) JInak mě napadl evropský saňový pes, ohaři taky rádi běhají, ale zase raději ať si je lidé pořizují na lov..

Protože huskouni jsou naprosto nezávislí běhači, kteří, když jsou v zápřahu, tak je jim panička naprosto ukradená = doku se dám tahat a nekřičím "kotva", tak se po mně neotočí. Rozhodně nehodlají přerušit práci jen proto, že se k nám v noci přiblíží agresivní opilý bezdomovec.

Viz. první příspěvek - sice šílený běhač, ale i obranář. ESP miluji, ale také to není razance sama.

Kaččka

9.7.2016 16:11
Kaččka

XXX.XXX.36.3

To jako vážně? Tak buď neměli vůbec fyzičku nebo to nebyli ovčáci...
Bosík je na tom s pohybem také velmi dobře, běhaní canicross a jiné sporty.

Po 30ti km odpadávali a to běželi na volno vedle kola Také jsem myslela, že vydrží více. Majitelé s nimi pravidelně trénují služební kynologii (+ jeden frisbee a další záchranářství a agility), takže na samotný extra rychlý a dlouhý běh také zvyklí nejsou, ale na obranách a sportech alespoň nějakou tu svalovou hmotu snad naberou.

Beaucerona jsem viděla i na závodech scooteringu a měl docela výkon. Jsem ráda, že to nebyla výjimka - ten se mi docela zamlouvá.

9.7.2016 23:06

Andrýsek3 napsal(a):

Husky a na stráženie a ochranu?

10.7.2016 08:57

Huskymu se po pracovní stránce vyrovná zase jen podobný typ plemene, tedy tažné, to tak nějak dá rozum. Ani jedno z plemen jiných typů není určeno a uzpůsobeno stejné zátěži jako husky. Takže budete muset udělat kompromis - pokud chcete psa, co vás bude chránit a bude schopen vás ubránit, nebude to pes na třicetikilometrové běhy.
Zmiňovaný beauceron sice bude nějaký čas zvládat vaše nároky (stejně jako jedinci i jiných plemne - velký knírač, NO, BO,...), ale odděláte mu klouby.
ESP zase není hlídač a obranář, je to kříženec především ohařů a tažných psů.

10.7.2016 09:02
Andrýsek3

XXX.XXX.44.20

Husky a na stráženie a ochranu?

No.koukala jsem hlavně na tu zátěž, protože si neumím představit jakékoliv "hlídací" plemeno,. které by stačilo dlouhodobě huskymu, ale zadavatelka mi to už vysvětlila, nemyslím si ale, že by jí dva huskouni v případě ohrožení neubránili..?

10.7.2016 10:28

Asi už jsem s těmi knírači nápadná, ale v případě zadavatelky bych volila středního knírače.
Určitě by bránil a před opilými bezdomovci ubránil a možná by strhl i haska.
Knírač má hlídání a obranu majetku a majitele v popisu práce odjakživa. Stejně tak jako běhání a doprovázení.
Normálního "oblezu a zloděje" odradí a tvrdý útočník vám zlikviduje i NO.

10.7.2016 11:20

Andrýsek3 napsal(a):
No.koukala jsem hlavně na tu zátěž, protože si neumím představit jakékoliv "hlídací" plemeno,. které by stačilo dlouhodobě huskymu, ale zadavatelka mi to už vysvětlila, nemyslím si ale, že by jí dva huskouni v případě ohrožení neubránili..?

Ja mám skúsenosť iba s appenzelom. Predtým som nemal strážne plemená. Appenzel je dobrý strážca a väčšina appenzelov dokáže aj obrániť svojho pána. Mám fenku, ktorá je neúnavná. Neunaví ju 3 hodiny aportovania alebo 20 km prechádzka. Išli sme tam aj s malinou, ktorá už nevládala a moja fenka ju doslova unavila. ale určite by som zvážil kúpu psa s pp. Mal som predtým appenzela bez pp a od malička bol bojazlivý a niekedy zo strachu aj agresívny. Chodili sme odmalička na cvičák, ale bojazlivosť k cudzím ľuďom sa mi nikdy nepodarilo úplne odstrániť. Keď bol malý tak to nebolo vidno, ale ako vyrástol, tak bolo jasné, že bol krížený berňákom. Bol som ešte mladý a neskúsený a psa som bohužiaľ kúpil od množiteľov, ktorí mi neukázali ani rodičov psa a poslali fotky, ktoré som neskôr našiel na nete.

10.7.2016 13:24
koně

XXX.XXX.205.252

Kaččka napsal(a):
Ahoj. Plánuji si pořídit k našemu huskymu dalšího psa a byla bych ráda za pár typů na nejvhodnější plemeno.
Hlavním důvodem (kromě rozšíření smečky) je, že náš hafan není žádný hlídač a jelikož chodíme pravidelně běhat a cvičit i v pozdních hodinách za město, ráda bych měla vedle sebe lepšího obranáře, který by mě uhlídal a ne jen v případě ohrožení poštěkával. Dále by měl být aktivní, aby s námi udržel při venčení krok a středního, ideálně většího vzrůstu.
Díky za návrhy.

Kamarádka má českou fouskovou.Nepřemýšlela jste o nějakém takovém psu?
Je to velmi aktivní torpédo.Možná by se dal fousek i vycvičit k obraně.
Nebo některý z ohařů?

Neregistrovaný uživatel

10.7.2016 13:35
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

koně napsal(a):
Nebo některý z ohařů?

Z ohařů leda výmarák - je z nich nejtvrdší, používal se i k hlídání, takže obrannářský pud má, a co znám VO samce, tak rozhodně jsou schopní zasáhnout v případě ohrožení pána.

10.7.2016 13:38

Nebo RR.

10.7.2016 18:28

koně a inspektor pišišvor - proč ohaře? Proč lovecké plemeno, když zadavatelka chce něco, co ji bude chránit - bránit? Lovecká plemena to prostě nejsou. I když se s výmarákem kdysi experimentálně cvičilo podle tehdejšího služebního řádu (testovala armáda nebo policie)...
Nechápu doporučování plemen, která naprosto nesplňují požadavky zadavatele. Obecně.

10.7.2016 19:40
aritim

XXX.XXX.19.70

koně napsal(a):
Nebo některý z ohařů?

Proč cvičit k obraně plemeno, které k tomu vůbec nemá předpoklady, když existuje plemeno, které jako by se přímo zrodilo do těchto podmínek?
Je to malinois. Co se týká pohybu, měla bych strach spíš aby neutahal huskouna, obranu psovoda má vrozenou i bez výcviku. Jen krom fyzické aktivity potřebuje i psychickou zátěž, aby nevymýšlel blbiny. Se psy se snáší výborně, má rád společnost, přivítá i psa stejného pohlaví, jen když bude mít parťáka.

Neregistrovaný uživatel

10.7.2016 22:14
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

koně a inspektor pišišvor - proč ohaře? Proč lovecké plemeno, když zadavatelka chce něco, co ji bude chránit - bránit? Lovecká plemena to prostě nejsou. I když se s výmarákem kdysi experimentálně cvičilo podle tehdejšího služebního řádu (testovala armáda nebo policie)...
Nechápu doporučování plemen, která naprosto nesplňují požadavky zadavatele. Obecně.

Já ohaře neradila - jen jsem reagovala na příspěvek předemnou, který ohaře navrhoval.

Neregistrovaný uživatel

10.7.2016 22:23
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

aritim napsal(a):
Proč cvičit k obraně plemeno, které k tomu vůbec nemá předpoklady, když existuje plemeno, které jako by se přímo zrodilo do těchto podmínek?
Je to malinois. Co se týká pohybu, měla bych strach spíš aby neutahal huskouna, obranu psovoda má vrozenou i bez výcviku. Jen krom fyzické aktivity potřebuje i psychickou zátěž, aby nevymýšlel blbiny. Se psy se snáší výborně, má rád společnost, přivítá i psa stejného pohlaví, jen když bude mít parťáka.

Tak s tou snášenlivostí malinoise ke psům stejného pohlaví bych byla opatrná - maliny mají sklon ke rvačkám, stačí jim k tomu poměrně málo, a když se do sebe pustí, tak to málokdy končí jen pocuchanýma chlupama. Myslím si, že to mám docela zmáknutý, protože v mé přítomnosti se neperou ani ve větší smečce, ale nechat je pohromadě bez dozoru, tak mám doma jatka (a tohle mají asi všichni co mají víc malin).

11.7.2016 09:09
balisek

XXX.XXX.131.211

Mým prvním psem byl velký slídič, kterého jsem si nerozumně pořídila jako pubertální holka podle líbivých obrázků v atlasu. Samozřejmě, lovecký pes na městském sídlišti a dítě - z toho nemohlo vzejít nic dobrého.

Abych psa nějak zaměstnala a dala jemu i sobě určitý řád, přihlásili jsme se do tehdejšího Svazarmu. Psisko solidně zvládalo výcvik včetně obran a složilo také nějaké nižší zkoušky. Obrany však pro něj byly jen hrou, která není myšlena úplně vážně a tak úplně ho nebere. I naprostý laik na první pohled viděl, že mu chybí razance opravdových obranářů.

Ohař by byl kompromis oběma směry - není to takový vytrvalec a tahoun jako husky a není to takový obranář jako pracovní plemena.

Přidejte reakci

Přidat smajlík