Elenka

XXX.XXX.210.48
Ahoj, chtěla bych psa Jack Russella teriéra. Moc se mi toto plemeno líbí. Vím že je hodně aktivní. Chodím na základku chtěla bych si ho pořídit na začátku příštích prázdnin po prázdninách by jsem chodila do sedmé třídy. Doma je celý den mamka protože podniká. Zahradu máme o velikosti 60 metrů čtverečních. Chodila bych s ním na cvičák a na asi dvě procházky denně přičemž by sem s ním došla na louku která je asi dva tři kilometry od nás od nás a na louce by jsem si s ním hrála třeba by jsem mu házela míček. A tu druhou procházku by jsem s ním chodila tak půl kilometru po ulicích. Jinak bych ho pouštěla na zahradu. Jsem začátečník ještě jsem psa neměla jenom sestřenice má tři psi a to zlatého retrívra, yokšíra a maltézského psíka. Doma máme králíka a dvě želvy. Dům máme rodiný. Na jediný kroužek který bych chodila by byl dramaťák. Jednou týdně máme zkoušku a asi třikrát do roka jsme tři dny pryč. Na dovolenou by jsme ho vezli s sebou autem. Myslíte že ho budu zvládat?
Mě tvůj režim, nepřijde špatný a pokud budeš další celý rok studovat literaturu o psech a.rodice ti psa dovolí a zafinancují, tak proč ne. Ale vybrala bych jiné plemeno, russlove jsou teriéři, myslím, že by jsi mohla mít problém s jejich paličatostí a jsou to docela střely, a to by pak chtělo asi více zaměstnání, než 3km procházka s házením míčku. Navíc je to lovecké plemeno, takže by bylo asi blbý, kdydy jsi s ním nemohla chodit na louku, protože by ho zajímala zvěř. Jinak pes bude bydlet doma? Co takový kavalír? Nebo pudlík, jsou učenlivý..
Elenka

XXX.XXX.210.48
Já nevím, strašně se mi líbí Jack Russell teriér a skoro všechny stránky o nich jsem si přečetla. Už asi tři roky ho chci. S těmi procházky bych to nedělala přesně jako jsem napsala. Za den by jsem s nim ušla tak 3 nebo 4 kiláky a hrála bych si s nim. Mamka by s nim chodila 3krát týdně běhat 5 kilometrů.Strašně bych ho chtěla ale všude píšou že to nezvládnu. Jsem asi blázen neboť si vždycky říkám že to musím vzládnout. Ale nechci jine plemeno. Ty máš zkušenosti s jrt?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
Elenka
napsal(a):
Já nevím, strašně se mi líbí Jack Russell teriér a skoro všechny stránky o nich jsem si přečetla. Už asi tři roky ho chci. S těmi procházky bych to nedělala přesně jako jsem napsala. Za den by jsem s nim ušla tak 3 nebo 4 kiláky a hrála bych si s nim. Mamka by s nim chodila 3krát týdně běhat 5 kilometrů.Strašně bych ho chtěla ale všude píšou že to nezvládnu. Jsem asi blázen neboť si vždycky říkám že to musím vzládnout. Ale nechci jine plemeno. Ty máš zkušenosti s jrt?
A pokud budou mít ti všichni pravdu, a psa nezvládneš, tak budeš dělat co? Budeš mít sice psa, co se ti líbil, ale budeš 15 let nešťastná, a všichni okolo tebe taky .
když si teď pořídíš nějakýho na výchovu snadnějšího pejska, tak se na něm spoustu věcí naučíš, bude ti dělat radost, a toho JRT si můžeš pořídit později (já takto na svého vysněného barzoje čekala 20 let).
Elenka

XXX.XXX.210.48
Jaké plemeno by jste mi doporučili? Už jsem vám něco napsala. Jinak bych chtěla malé plemeno které vypadá jako jrt respektive bílého s hnědými a černými skvrnami poradíte mi?
Elenka
napsal(a):
Ahoj, chtěla bych psa Jack Russella teriéra. Moc se mi toto plemeno líbí. Vím že je hodně aktivní. Chodím na základku chtěla bych si ho pořídit na začátku příštích prázdnin po prázdninách by jsem chodila do sedmé třídy. Doma je celý den mamka protože podniká. Zahradu máme o velikosti 60 metrů čtverečních. Chodila bych s ním na cvičák a na asi dvě procházky denně přičemž by sem s ním došla na louku která je asi dva tři kilometry od nás od nás a na louce by jsem si s ním hrála třeba by jsem mu házela míček. A tu druhou procházku by jsem s ním chodila tak půl kilometru po ulicích. Jinak bych ho pouštěla na zahradu. Jsem začátečník ještě jsem psa neměla jenom sestřenice má tři psi a to zlatého retrívra, yokšíra a maltézského psíka. Doma máme králíka a dvě želvy. Dům máme rodiný. Na jediný kroužek který bych chodila by byl dramaťák. Jednou týdně máme zkoušku a asi třikrát do roka jsme tři dny pryč. Na dovolenou by jsme ho vezli s sebou autem. Myslíte že ho budu zvládat?
Ahoj, úplně sama ho asi nezvládneš.
Potřebuješ podporu dospělých, hlavně mámy, která je doma a tak by mohla se štěňátkem trénovat hlavně hygienu a běžné povely.
JRT je teriér a tak je při výchově velmi důležitá důslednost, aby si z tebe za pár týdnu nedělal dobrý den.
Krátkosrstý JRT líná, broken nebo hrubosrstý JRT se zase musí trimovat. Když se netrimuje, vypadá jako koště a líná také. Není problém vzít broken nebo hrubosrstého strojkem, ale tím srst změkne, ztratí své vlastnosti. Když se párkrát ostříhá strojkem, je zničená navždy.
Doporučuji načíst toho o JRT, co nejvíc. Probrat to s mámou (a jinými dospělými, jestli s vámi ještě někdo bydlí), protože zapojit se musí všichni. A pak se rozhodnout.
Díky tomu, že jsou JRT a PRT (Parson) posledních pár let módní záležitostí, jediná možnost jak mít opravdového JRT je mít ho s PP, tj. sice dražšího, ale s jistotou, že to bude JRT jak vzhledem, tak povahou. Teriér je ve své podstatě totiž celkem vyrovnaný sebevědomý pes (i když to třeba u yorků bez PP nebo JRT bez PP není moc vidět)
Předpokládám, že jsi se teda rozhodovala podle živého JRT s PP, takže se ti nelíbí stojící uši, kupírovaný ocásek, paťavé moc krátké nebo moc dlouhé nohy a uňafané stvoření, které se klidně oběsí na vodítku.
Elenka

XXX.XXX.210.48
Fiona.Praha
napsal(a):
Ahoj, úplně sama ho asi nezvládneš.
Potřebuješ podporu dospělých, hlavně mámy, která je doma a tak by mohla se štěňátkem trénovat hlavně hygienu a běžné povely.
JRT je teriér a tak je při výchově velmi důležitá důslednost, aby si z tebe za pár týdnu nedělal dobrý den.
Krátkosrstý JRT líná, broken nebo hrubosrstý JRT se zase musí trimovat. Když se netrimuje, vypadá jako koště a líná také. Není problém vzít broken nebo hrubosrstého strojkem, ale tím srst změkne, ztratí své vlastnosti. Když se párkrát ostříhá strojkem, je zničená navždy.
Doporučuji načíst toho o JRT, co nejvíc. Probrat to s mámou (a jinými dospělými, jestli s vámi ještě někdo bydlí), protože zapojit se musí všichni. A pak se rozhodnout.
Díky tomu, že jsou JRT a PRT (Parson) posledních pár let módní záležitostí, jediná možnost jak mít opravdového JRT je mít ho s PP, tj. sice dražšího, ale s jistotou, že to bude JRT jak vzhledem, tak povahou. Teriér je ve své podstatě totiž celkem vyrovnaný sebevědomý pes (i když to třeba u yorků bez PP nebo JRT bez PP není moc vidět)
Předpokládám, že jsi se teda rozhodovala podle živého JRT s PP, takže se ti nelíbí stojící uši, kupírovaný ocásek, paťavé moc krátké nebo moc dlouhé nohy a uňafané stvoření, které se klidně oběsí na vodítku.
To máš pravdu. Děkuji za odpověď. Jestli se můžu zeptat ty máš jrt?
Elenka
napsal(a):
To máš pravdu. Děkuji za odpověď. Jestli se můžu zeptat ty máš jrt?
Nemám, ale znám jich dost a uvažovala jsem o něm.
Nepořídila jsem si ho, protože jsem si nedovedla vybrat toho nejhezčího
Všichni jsou krásní a zatím jsem nepřišla na to, jak si vybrat jen jednoho.
Jaký se líbí tobě?
Fiona.Praha
napsal(a):
Nemám, ale znám jich dost a uvažovala jsem o něm.
Nepořídila jsem si ho, protože jsem si nedovedla vybrat toho nejhezčího
Všichni jsou krásní a zatím jsem nepřišla na to, jak si vybrat jen jednoho.
Jaký se líbí tobě?
Ach Vy ženy. Já vím, výběr toho nej je věru složitý.
Elenka
napsal(a):
Jaké plemeno by jste mi doporučili? Už jsem vám něco napsala. Jinak bych chtěla malé plemeno které vypadá jako jrt respektive bílého s hnědými a černými skvrnami poradíte mi?
Které vypadá jako JRT?
8 z 10 JRT, které potkáš na sídlišti třeba v Praze, je "něcojakojrt".JRTxčivava (často jim stojí uši), JRTxjezevčík (často mají ty paťavé nožky), JRTxněcojakoyork (delší srst a i stojící uši).
Bílého s černými a hnědými skrvrnami?
Kdejaký woříšek, biewer (neuznaný york, připomínající křížence york x shi-tzu), shi-tzu, čivava, a určitě mnoho dalších, jen mne momentálně nenapadají.
Pořiď si kavalírka.
Je to zcela bezproblémový pes.
Malého bystrého, učenlivého, ostražitého pinče?
Teriéra ne.
Pro toho běh u kola, procházky nestačí.
Aby nedělal problémy, musela bys ho zaměstnat.
Agility, tanec a jiné aktivity - sporty, výcvik.
Tím si vybudujete vztah. Pak to s ním jde.
Já bych do teriéra už nešla.
Máš na to rok, třeba tě zaujme i jiné plemeno.
Tedy, nemyslím proboha borderku.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
Fiona.Praha
napsal(a):
Které vypadá jako JRT?
8 z 10 JRT, které potkáš na sídlišti třeba v Praze, je "něcojakojrt".JRTxčivava (často jim stojí uši), JRTxjezevčík (často mají ty paťavé nožky), JRTxněcojakoyork (delší srst a i stojící uši).
Bílého s černými a hnědými skrvrnami?
Kdejaký woříšek, biewer (neuznaný york, připomínající křížence york x shi-tzu), shi-tzu, čivava, a určitě mnoho dalších, jen mne momentálně nenapadají.
Já myslím, že ten kavalír by byl dobrá volba;-).
Aliens_II
napsal(a):
Ach Vy ženy. Já vím, výběr toho nej je věru složitý.
Hele, fakt...
Opravdu nevím, který jrt je ten nejhezčí. Vy to víte?
Druhá malichernost, proč ho nemám, je to, že už nechci dalšího línajícího psa.
O to jednodušší to je, když je plemeno prostě jednobarevné nebo jsou si prostě všichni podobní
Známí mají jrt, je to hnědo-bílý pes. Když jsem se ptala, jak si ho vybrali, odpověděli - měli jsme podle fotek vybranou fenku trikoloru, přijeli jsme tam a odvezli jsme si psa bikoloru. Když jsem se ptala, jak si ho vybrali - neumí odpovědět. Prostě tak.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Já myslím, že ten kavalír by byl dobrá volba;-).
To je sice možné, ale...
Kavalír mi přijde mimo mísu.
Slečna si vybrala nízkého bílého teriéra s polostojícíma ušima a dlouhým čumákem (tj. JRT) a je jí nabídnut pes, čtverec, dlouhosrstý s měkkou srstí, visícíma ušima a nedlouhým čumákem (tj. kavalír).
Konečně někdo, kdo přijde, že má vybrané plemeno, co my na to.
A v co se to zvrtne? JRT néééééé, kavalír, pudl... ti jsou lepší.
Fiona.Praha
napsal(a):
Hele, fakt...
Opravdu nevím, který jrt je ten nejhezčí. Vy to víte?
Druhá malichernost, proč ho nemám, je to, že už nechci dalšího línajícího psa.
O to jednodušší to je, když je plemeno prostě jednobarevné nebo jsou si prostě všichni podobní
Známí mají jrt, je to hnědo-bílý pes. Když jsem se ptala, jak si ho vybrali, odpověděli - měli jsme podle fotek vybranou fenku trikoloru, přijeli jsme tam a odvezli jsme si psa bikoloru. Když jsem se ptala, jak si ho vybrali - neumí odpovědět. Prostě tak.
Milá Fióno,
ten nej je a bude ten, který Vás bimne do oka, až tam příjdete a podíváte se. A pak už jen, zamluvit, či vzít a otočit se a úprkem domů, neohlížet se.
Nebo vzít celý vrh.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
Fiona.Praha
napsal(a):
To je sice možné, ale...
Slečna si vybrala nízkého bílého teriéra s polostojícíma ušima a dlouhým čumákem (tj. JRT) a je jí nabídnut pes, čtverec, dlouhosrstý s měkkou srstí, visícíma ušima a nedlouhým čumákem (tj. kavalír).
Jenže pokud si pořídí JRT, nezvládne ho, tak bude něšťastná, a první čeho se jí tady dostane bude: "krávo, tak proč sis pořizovala ve 13 letech bez zkušeností JRT - dobře ti tak!".
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
Fiona.Praha
napsal(a):
To je sice možné, ale...
Mimochodem mám teď na cvičení JRTx patterdale terier (nechtěné krytí, oba rodiče s PP) - koupili si ho známí do rodiny, i přes to, že je od toho lidi zrazovali, a už teď je to pěkný dáreček. S tou si užijí spoustu "legrace", protože už ví přesně kdy je může mít na háku, začíná si dělat co chce, a nemá problém zavrčet a ohnat se, když se jí něco nelíbí, děcko jim kousla do obličeje...
A to se jí opravdu věnují, chodí ke mě na výcvik, ale ona je ztrestá za každou domácí chybičku nebo nedůslednost (jakých začátečník bez dozoru udělá spoustu), takže se to začíná pěkně stupňovat
Aliens_II
napsal(a):
Milá Fióno,
ten nej je a bude ten, který Vás bimne do oka, až tam příjdete a podíváte se. A pak už jen, zamluvit, či vzít a otočit se a úprkem domů, neohlížet se.
Nebo vzít celý vrh.
Několik celých vrhů
Líbí se mi prostě všichni.
Vím, že nechci krátkosrstého, ale kdoví...
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Jenže pokud si pořídí JRT, nezvládne ho, tak bude něšťastná, a první čeho se jí tady dostane bude: "krávo, tak proč sis pořizovala ve 13 letech bez zkušeností JRT - dobře ti tak!".
To riziko, že někdo nezvládne psa (jakéhokoli) je vždy.
Za mne teda - když se mi líbí JRT (jakože se mi líbí, všichni) jak vzhledem, tak teriéří povahou, nechtěla bych jako náhražku kavalíra.
A věřím tomu, že milovníci kavalírů by nechtěli jrt nebo prt ani náhodou z mnoha různých důvodů.
Krom toho jsem psala, že Elenka bude potřebovat podporu dospělých kolem sebe, tzn. že i ti dospělí budou vychovávat.
Fiona.Praha
napsal(a):
To je sice možné, ale...
Já nemyslím, že se to nějak zvrtlo, jen mi přišla jako vhodnější plemena pro zadavatelku, tak jsem je doporučila, abych k tomu příspěvku proč ne jrt, dodala alternativu jinou. Ale je pravda, že já jrt (těch pravých) moc neznám, takže třeba to s nimi neitak složité jak se zdá.? Pro mě lovec, teriér - tvrdohlavec, střela žádný bílo puntíkaty pes mě teda nenapadá (krom dalmatina) tak možná ještě nějakého darovaného křížence, pokud nechtějí investovat do pp psa, byla by to i lepší volba, ale to zase nevíme, jak to.mají vymyšlené.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Mimochodem mám teď na cvičení JRTx patterdale terier (nechtěné krytí, oba rodiče s PP) - koupili si ho známí do rodiny, i přes to, že je od toho lidi zrazovali, a už teď je to pěkný dáreček. S tou si užijí spoustu "legrace", protože už ví přesně kdy je může mít na háku, začíná si dělat co chce, a nemá problém zavrčet a ohnat se, když se jí něco nelíbí, děcko jim kousla do obličeje...
A to se jí opravdu věnují, chodí ke mě na výcvik, ale ona je ztrestá za každou domácí chybičku nebo nedůslednost (jakých začátečník bez dozoru udělá spoustu), takže se to začíná pěkně stupňovat
Takže jeden kříženec je zástupcem celého plemene?
To jste asi nemyslela vážně, že ne?
Příbuzných je mi líto, divím se, že si fenku nechali.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
Fiona.Praha
napsal(a):
To riziko, že někdo nezvládne psa (jakéhokoli) je vždy.
Za mne teda - když se mi líbí JRT (jakože se mi líbí, všichni) jak vzhledem, tak teriéří povahou, nechtěla bych jako náhražku kavalíra.
A věřím tomu, že milovníci kavalírů by nechtěli jrt nebo prt ani náhodou z mnoha různých důvodů.
Krom toho jsem psala, že Elenka bude potřebovat podporu dospělých kolem sebe, tzn. že i ti dospělí budou vychovávat.
Kdyby byli rodiče zkušení pejskaři, tak řeknu: Proč ne?
Ale chyby při výchově dělají i dospělí, pokud neví jak na to - to je v kombinaci s tvrdohlavým psem, co využije každé slabiny majitele docela problém.
Těm s kříženým JRTxPT taky už cca měsíc říkám, že tady už končí sranda, MUSÍ být naprosto důslední, a už se jim nesmí stát, že fena nepříjde na přivolání apod., ale je to úplně marný boj, protože pro ně je to furt ten malej roztomilej pejsek, a když nepříjde na zavolání, tak třeba příjde později, nebo až se jí schovají. A když už se jeden z rodiny o něco snaží, tak mu to nedůsledností stejně zkazí jiný člen rodiny... . Všechno jsou to na první pohled jen prkotiny, a každý si řekne "je to ještě štěně", ale už teď vím, že tohle bude další pes doživotně v režimu: zahrada (+ útěky z ní) x venku flexina
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
Fiona.Praha
napsal(a):
Takže jeden kříženec je zástupcem celého plemene?
To jste asi nemyslela vážně, že ne?
Příbuzných je mi líto, divím se, že si fenku nechali.
15 let jsem vedla kurzy poslušnosti, takže tohle opravdu není první zástupce podobného "plemene". Tohle je bohužel takový folklór.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Kdyby byli rodiče zkušení pejskaři, tak řeknu: Proč ne?
Ale chyby při výchově dělají i dospělí, pokud neví jak na to - to je v kombinaci s tvrdohlavým psem, co využije každé slabiny majitele docela problém.
Těm s kříženým JRTxPT taky už cca měsíc říkám, že tady už končí sranda, MUSÍ být naprosto důslední, a už se jim nesmí stát, že fena nepříjde na přivolání apod., ale je to úplně marný boj, protože pro ně je to furt ten malej roztomilej pejsek, a když nepříjde na zavolání, tak třeba příjde později, nebo až se jí schovají. A když už se jeden z rodiny o něco snaží, tak mu to nedůsledností stejně zkazí jiný člen rodiny... . Všechno jsou to na první pohled jen prkotiny, a každý si řekne "je to ještě štěně", ale už teď vím, že tohle bude další pes doživotně v režimu: zahrada (+ útěky z ní) x venku flexina
Chudák bude štěně i celá rodina.
Tak se mi tak zdá, že fenka bude pravděpodobně trvale vystěhována ven do boudy, někam za barák z dohledu, nejlépe na řetěz, aby se moc nepřibližovala. Ze zahrady se nedostane ani na flexině.
Vůbec, ale vůbec nechápu, jak si může někdo nechat psa, který kousne jeho dítě. To jim nedochází, kam to může dojít?
Snad o nich neuslyšíme v TV nebo nebudeme číst - roztomilá fenka pokousala celou rodinu, nakonec utekla neznámo kam.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
Fiona.Praha
napsal(a):
Tak se mi tak zdá, že fenka bude pravděpodobně trvale vystěhována ven do boudy, někam za barák z dohledu, nejlépe na řetěz, aby se moc nepřibližovala. Ze zahrady se nedostane ani na flexině.
Vůbec, ale vůbec nechápu, jak si může někdo nechat psa, který kousne jeho dítě. To jim nedochází, kam to může dojít?
Snad o nich neuslyšíme v TV nebo nebudeme číst - roztomilá fenka pokousala celou rodinu, nakonec utekla neznámo kam.
My jsme je od pořízení takového zvířete zrazovali, ale oni byli přesvědčení, že to zvládnou, tak jsem jim řekla, že si mají teda vzít fenu, že by měla být tvárnější.
To zvířátko má teď 5 měsíců - oni ji milují, a nemyslím si, že by ji dali někam na řetěz, ale určitě nebude jejich soužití probíhat tak, jak si to malovali
Blbý je, že tohle je poměrně časté u začátečníků, kterí si pořídí russela -prostě to není pes pro dítě nebo úplného začátečníka.
Elenka

XXX.XXX.210.48
Všem vám moc děkuji za názory. Asi s pořízením psa počkám. Někdo tady zmínil kavalíry, ale mě se proste líbí jrt a to je něco jiného. Chci se vás ještě zeptat jestli by byl dobrý nápad pořídit si jrt po vysoké škole. Nechci mít jiné plemeno prostě se mi líbí tohle. A bude vadit že potom budu začátečník a pořídim si jrt?
Elenka
napsal(a):
Všem vám moc děkuji za názory. Asi s pořízením psa počkám. Někdo tady zmínil kavalíry, ale mě se proste líbí jrt a to je něco jiného. Chci se vás ještě zeptat jestli by byl dobrý nápad pořídit si jrt po vysoké škole. Nechci mít jiné plemeno prostě se mi líbí tohle. A bude vadit že potom budu začátečník a pořídim si jrt?
Tak se pohybuj v okolí, pokud je možnost, kde ti psi jsou. Nabereš zkušenosti do budoucna.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
Elenka
napsal(a):
Po vysoké škole už budeš vyspělejší, budeš mít na všechno jiný pohled, a spíš si ošéfuješ věci ve výchově a péči, u kterých by tě dnes ani nenapadlo, že jsou důležité. Taky už nebudeš ve všem závislá na pomoci rodiny, a pejska si spíš vychováš k obrazu svému.
Ono za chvilku půjdeš na střední, pak třeba na výšku, a se psem budou doma trávit mnohem víc času ostatní členové rodiny, takže jeho výchovu ovlivníš jenom okrajově, i kdyby jsi byla sebešikovnější
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
My jsme je od pořízení takového zvířete zrazovali, ale oni byli přesvědčení, že to zvládnou, tak jsem jim řekla, že si mají teda vzít fenu, že by měla být tvárnější.
To zvířátko má teď 5 měsíců - oni ji milují, a nemyslím si, že by ji dali někam na řetěz, ale určitě nebude jejich soužití probíhat tak, jak si to malovali
Blbý je, že tohle je poměrně časté u začátečníků, kterí si pořídí russela -prostě to není pes pro dítě nebo úplného začátečníka.
Tohle je naprosto normální teriéří puberťák. Prostě jsou rychle startovací a neudrží pozornost. On ten mix je teda spíš dynamo, patíci mají snad ještě více energie než jrt, takže si moc neumím představit, kolik energie v tom prckovi je. Ale nic zanedbatelného to nebude. Nelámal bych nad tím vůbec hůl. Cviky spíše po menších dávkách v průběhu celého dne. Přivolání je základ, ale u nich se radši vykašlat na opakování rozkazů. Pokud neuposlechne na podruhé, radši ho nechat dokončit činnost a zkusit po menší chvilce (nevylučuje se s důsledností, jen je to občas krok vpřed a dva zpátky).
Otázka na jakou stranu se přikloní, jestli víc patík nebo jrt, zatím spíš jrt tipuji. Plemena nejsou charakterově moc podobná.
JRT je velmi energický pes, ale zároveň jednoduchý na výcvik. I když nikdy nebude 100% v plnění povelů jako ovčák. Jen jim člověk musí ukázat, kde si mají vybít energii, to je celé kouzlo. Což všichni lidi, kteří si ho neberou pro myslivost, to mají opravdu mnohem mnohem těžší.
JRT a králík v jedné domácnosti, mi nepřijde jako vhodná kombinace. Celkově zpravidla mají problémy se soužitím s potencionální kořistí, jako většina loveckých psů, tzn hlavně drůbež, kočky a králíci. I když si prošlo plemeno divokou módní vlnou, moc instinktů naštěstí neztratili. Procházkám na volno v lese bych se raději vyhýbal, případně si sebou noste lopatu a kýbl trpělivosti. Protože ono dostávat psa z nory není taková zábava, jako by se mohla zdát.
Pokud člověk vymyslí jinou alternativu než lov (ten je stále vhodnější a smysluplnější pro toto plemeno), nebude mít problémy s výcvikem. Jestli se na to člověk vykašle nebo jen na nic nepřijde, nejspíš mu vyroste uzlíček nervů plný agrese s destrukčními zájmy a nejspíš i fixací na míček, což je nejběžnější alternativa a způsob, jak jrt zkusit utahat.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
Add.1. část: já nad fenou nelámu hůl, a žádným drilem s ní necvičím - děláme s ní poze funkční poslušnost v rámci výchovy, ale majitelé nejsou důslední, fena už zjistila, že je k ničemu moc nepotřebuje, a hra ji taky nebaví, tak si hledá svoji zábavu . Ona je šikovná, ale v kombinaci s rodinou ve které žije to moc růžově nevidím
Uživatel s deaktivovaným účtem

Elenka
napsal(a):
Peruánský naháč osrstěný

napsal(a):
Peruánský naháč osrstěný
Např https://zvirata.bazos.cz/inzerat/62709989/Peruansky-nahac-osrsteny-s-PP.php
A taky jim stojí uši

Elenka
napsal(a):
Problém může být taky v tom, že by pejsek, co by autoritu uznával třeba tvojí maminku, já si teda rozhodně nemyslím, že slečna v tvém věku by nezvládla jít na procházku s JRT, na vodítku, pokud dostane patřičnou výchovu ho určitě zvládneš, problém může nastat ve chvíli, kdy pejska pustíš na volno, tak k tobě nemusí přijít na zavolání, prostě si umane, že se někam rozběhne a je to...
Já mám už dospělé děti, ale když jsme si pořizovali současné pesany, tak mojí dceři bylo 12 let, psi jí milují, budou jí bránit za cenu vlastního života, ale prostě je to pro ně "holka"...panička jsem já a i když je dceři dnes devatenáct, "holkou" je pro mé psy pořád...
rapotacka11
napsal(a):
Pořiď si kavalírka.
Je to zcela bezproblémový pes.
Malého bystrého, učenlivého, ostražitého pinče?
Teriéra ne.
Pro toho běh u kola, procházky nestačí.
Aby nedělal problémy, musela bys ho zaměstnat.
Agility, tanec a jiné aktivity - sporty, výcvik.
Tím si vybudujete vztah. Pak to s ním jde.
Já bych do teriéra už nešla.
Máš na to rok, třeba tě zaujme i jiné plemeno.
Tedy, nemyslím proboha borderku.
Nejhorší smrt je z vyděšení.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
15 let jsem vedla kurzy poslušnosti, takže tohle opravdu není první zástupce podobného "plemene". Tohle je bohužel takový folklór.
A kolik těch zástupců plemene jste měla v kurzech? Kolik z nich jich bylo skutečnými zástupci plemene a kolik z nich byli labilní/hysteričtí/agresívní bezpapíráci?
Já se zástupci tohoto i příbuzného parsoního plemene sice nezabývám 15 let, je to sotva půlka, nicméně specializuji se na tato konkrétní plemena a ty které jsem "držela v ruce", se dají počítat na stovky. Můžu s čistým svědomím říct, že "folklór" je to možná tak u namnožených bezpapošů. Psi s PP, od zodpovědných chovatelů, jsou naopak pevní v povahách, klidní, žádní vyšašení hyperaktivní magoři, co ječí na každé kolemletící lístek nebo špatně postavenou popelnici, nejsou agresívní a naopak lidi i děti bezmezně milují.
Prosím, nešiřte tu bludy a bavme se o daném plemeni ne o vořeších, jo?
ELENKA
Napiš do zpráv, jestli chceš o raslících vědět víc.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Znám několik dětí, kterým rodiče pořídili JRT a funguje to velice dobře. A ty děti jsou jejich hlavním pánem co se týče zábavy, výcviku, výchovy, apod. Protože raslíka člověk utáhne na vařené nudli.

Elenka
napsal(a):
Holčičko, to je ještě hodně daleko, ještě jsi ani nevychodila základku, tak nepředbíhej...Za tu dobu to ještě tisíckrát přehodnotíš, možná si najdeš jiného koníčka, možná budeš mít úplně jiné starosti než pořizovat psa,...
Aliens_II
napsal(a):
Milá Fióno,
Nebo vzít celý vrh.
Pod "tlakem" včerejší diskuse jsem dnes lovila v obrázcích JRT na googlu, jestli třeba neuvidím toho jediného krásného JRT.
No a... neobjevila jsem ho. Všichni jsou krásní, takže jsem na tom stejně jako včera
No a teď babo raď
Fiona.Praha
napsal(a):
Pod "tlakem" včerejší diskuse jsem dnes lovila v obrázcích JRT na googlu, jestli třeba neuvidím toho jediného krásného JRT.
No a... neobjevila jsem ho. Všichni jsou krásní, takže jsem na tom stejně jako včera
No a teď babo raď
Klid a čekat. A říkat si. On se ukáže, on zazvoní a já se mu vrhnu kolem krku a už ho nepustím.
No a je to. A bude jeden. Jen jeden. Strakatý. Dokonalý. JéErTé.
Aliens_II
napsal(a):
Klid a čekat. A říkat si. On se ukáže, on zazvoní a já se mu vrhnu kolem krku a už ho nepustím.
No a je to. A bude jeden. Jen jeden. Strakatý. Dokonalý. JéErTé.
Se nedočkám.
Co by dělalo ideální štěně v paneláku za dveřmi bytu? A i kdyby? Jak by si zazvonilo, takové malé štěndo?
A ještě ke všemu potřebuji tu JRTku
Já to s těma klukama asi neumím
Fiona.Praha
napsal(a):
Se nedočkám.
Co by dělalo ideální štěně v paneláku za dveřmi bytu? A i kdyby? Jak by si zazvonilo, takové malé štěndo?
A ještě ke všemu potřebuji tu JRTku
Já to s těma klukama asi neumím
Fióno, obrazně řečeno.
Nicméně. Asi bude tedy více než nutné, aby ve výběru ponohla jiná osoba. Pak dva hlasy je víc než jeden.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
Aliens_II
napsal(a):
Fióno, obrazně řečeno.
Nicméně. Asi bude tedy více než nutné, aby ve výběru ponohla jiná osoba. Pak dva hlasy je víc než jeden.
Ježiš, tak nemluvte furt v hádankách, a řekněte na rovinu, že už jste u Fiony před barákem s plnou nůší štěňat...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
Fiona.Praha
napsal(a):
Jo? Jen jestli mi nenese místo JRTky CHRTku
Na tu nejsem připravená a zařízená.
Jdu se radši zabarikádovat a šmírovat oknem
no, občas trochu popletenej je, to je fakt
Tak pak podejte hlášení

A co takhle malý bílý knírač? Není tak profláklý, při troše fantazie podobný typ jako hrubosrstý JRT, akční a určitě zvladatelnější.
http://www.svarcava.cz/fotografie/web/history06.jpg.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
Aliens_II
napsal(a):
Ach lidé dobří, co jsem komu udělal.
... anebo neudělal
viz. paní domácí
napsal(a):
A co takhle malý bílý knírač? Není tak profláklý, při troše fantazie podobný typ jako hrubosrstý JRT, akční a určitě zvladatelnější.
Fiónka si vybrala JRT. Je to její sen. A ona je zásadová a prostě neustoupí. Není pěkný, není vhodný? Nebude žádný.
napsal(a):
Bílého znám, ale nechci ho.
Děkuji za snahu, ale vybrat si budu muset JRTku sama, až nastane ten správný čas.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
Aliens_II
napsal(a):
Potvoro!
To nešlo.
Ale notak!
Chlap přeci musí něco vydržet!

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ale notak!
Chlap přeci musí něco vydržet!
To je pověra a společenské klišé, nejvíc toho nakonec vydrží ženská... teda většinou
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
Aliens_II
napsal(a):
Přemýšlel jsem. Ale to opravdu nešlo.
Existují hranice.
Nedělejte fiflenu - po tmě a 8. pivu je každá princezna!
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
Aliens_II
napsal(a):
Ach Vy jste to neviděla.
To by piva nespravila.
Co vy víte, třeba vypadám nějak podobně - a jakej jste kámoš!
Fiona.Praha
napsal(a):
"Vůbec, ale vůbec nechápu, jak si může někdo nechat psa, který kousne jeho dítě."
Jo, toto taky nepochopím. Jsem sice bezdětná. Ale snad si to dovedu představit. Dítě je (mělo by být) pro mámu to nejhlavnější na světě a takováto závažná věc by pro mě znamenala odpovědně hledat pro psa nového majitele, možná pokud možno bez dětí.
Elenka
napsal(a):
Já jsem se k této diskuzi dostala poněkud se zpožděním. Jistě je rozumný nápad počkat s pořízením psa na později...
Jen mám pocit, že současné generace dětí jsou jiné než my - já vím, že to vůbec není k tématu, ale přece jen mě zarazilo to sebevědomí stran studia na VŠ. Tady na ty roky, když jsem byla v nějaké řekněme šesté sedmé třídě jsem přemýšlela MAXIMÁLNĚ v horizontu střední školy. No nic, to je jen takový postřeh.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Add.1. část: já nad fenou nelámu hůl, a žádným drilem s ní necvičím - děláme s ní poze funkční poslušnost v rámci výchovy, ale majitelé nejsou důslední, fena už zjistila, že je k ničemu moc nepotřebuje, a hra ji taky nebaví, tak si hledá svoji zábavu . Ona je šikovná, ale v kombinaci s rodinou ve které žije to moc růžově nevidím
Ono v rodinách, kde se snažíte něco psa naučit, a pak ve vaší nepřítomnosti to třeba další 3 členové rodiny celé pokazí a vrátí vás ne na startovní čáru, ale ještě hluboko za, tak je to na prd. Vím to, ptž to tak funguje v naší rodině...

fikovnice
napsal(a):
Já jsem se k této diskuzi dostala poněkud se zpožděním. Jistě je rozumný nápad počkat s pořízením psa na později...
Jen mám pocit, že současné generace dětí jsou jiné než my - já vím, že to vůbec není k tématu, ale přece jen mě zarazilo to sebevědomí stran studia na VŠ. Tady na ty roky, když jsem byla v nějaké řekněme šesté sedmé třídě jsem přemýšlela MAXIMÁLNĚ v horizontu střední školy. No nic, to je jen takový postřeh.
Dneska už má vysokou každý, bez ohledu na schopnosti, tak co by nebyla sebevědomá. genderová studia nebo nějakou humanitní logii dnes vystudují všichni.
Aliens_II
napsal(a):
Milá Fióno,
Nebo vzít celý vrh.
Aliens II už nechodí diskutovat, ale co kdyby:
Bylo to přesně tak. Tak dlouho jsem hledala, až mi fotka "bimla" do oka, jela jsem tam, podívala se a jela úprkem domů a neohlížela se
Díky jiné obnovené staré diskusi Elenky jsem objevila tuhle, přečetla jsem si ji a zasmála se a nemohla jsem nereagovat.
.

XXX.XXX.86.163
To je hezké 😄