Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
11.7.2016 10:46
Kraslice

XXX.XXX.153.114

Prosím, máte někdo zkušenost s konzervativní léčbou u psa, dg. cauda equina (koňský ocas)? Jedná se o 13 letého RR. Půl roku jsme ho léčili Cosequinem jako ortopedického pacienta a nakonec se z toho vyklubaly potíže neurologické. Po nasazení Alavis MSM pro koně, dávka na cca 45 kg váhy, zatím snad jen úleva od bolesti. Ale 14 dní je krátká doba na posouzení. Děkuji za každou informaci.

Uživatel s deaktivovaným účtem

11.7.2016 10:47

Kraslice napsal(a):
Prosím, máte někdo zkušenost s konzervativní léčbou u psa, dg. cauda equina (koňský ocas)? Jedná se o 13 letého RR. Půl roku jsme ho léčili Cosequinem jako ortopedického pacienta a nakonec se z toho vyklubaly potíže neurologické. Po nasazení Alavis MSM pro koně, dávka na cca 45 kg váhy, zatím snad jen úleva od bolesti. Ale 14 dní je krátká doba na posouzení. Děkuji za každou informaci.

No, chirurgicky se to léčit nedá, vždycky jen konzervativně.

kortikoidy dokáží zpomalit postup onemocnění.

11.7.2016 10:58
scylla

XXX.XXX.150.32

Kraslice napsal(a):

Teplo, měkký pelech, rehabilitace, vit B a kortikoidy, asi se s tím nic jiného nedá dělat.

27.9.2016 19:40
bhk

XXX.XXX.210.200

Tak nevím - dnes nám vet toto u psa též diagnostikoval, jak píšete dostal nějaké injekce + bude brát prednison +vit.B, má být v klidu a v teple...
No a ted jsem narazila na tento článek, (vložím na konec) - kde se píše, že Syndrom kaudy je absolutní a akutní indikací k operaci!
Našemu vet.pochopitelně důvěřuji a věřím, ale toto mě tedy mate. Ví k tomu někdo něco?
Resp. přidávám se k původnímu dotazu - má někdo konkrétní zkušenost? Díky

Článek zde:http://www.wikiskripta.eu/index.php/Syndroma_caudae_equinae.

27.9.2016 19:44

bhk napsal(a):
Tak nevím - dnes nám vet toto u psa též diagnostikoval, jak píšete dostal nějaké injekce + bude brát prednison +vit.B, má být v klidu a v teple...
No a ted jsem narazila na tento článek, (vložím na konec) - kde se píše, že Syndrom kaudy je absolutní a akutní indikací k operaci!
Našemu vet.pochopitelně důvěřuji a věřím, ale toto mě tedy mate. Ví k tomu někdo něco?
Resp. přidávám se k původnímu dotazu - má někdo konkrétní zkušenost? Díky

Článek zde:http://www.wikiskripta.eu/index.php/Syndroma_caudae_equinae.

No, ono lidská medicína není psí medicína.

pokud u lidí syndrom cauda equina vzniká vyhřeznutím ploténky, pak je chirurgické řešení logické.

u psů ale tohle s plotýnkou nemá nic společnýho, je to nejčastěji způsobené degenerativním zužováním páteřního kanálu. a to se operovat nedá.

27.9.2016 19:50
bhk

XXX.XXX.210.200

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
No, ono lidská medicína není psí medicína.

pokud u lidí syndrom cauda equina vzniká vyhřeznutím ploténky, pak je chirurgické řešení logické.

u psů ale tohle s plotýnkou nemá nic společnýho, je to nejčastěji způsobené degenerativním zužováním páteřního kanálu. a to se operovat nedá.

Děkuji. Já si ani nevšimla, že jsem v "lidské medicíně" - prostě hledám a čtu vše - s tímhle jsem se setkala opravdu prvně..

Každopádně jste mě hodila do klidu a už se budu na další ptát jen veta.Dík.

28.9.2016 06:51
scylla

XXX.XXX.150.32

Kraslice napsal(a):

Měkký pelech, suché teplo na záda, masáže a akupunktura, kortikoidy, ale jen to oddálí nevyhnutelné.

29.9.2016 00:28
bhk

XXX.XXX.210.200

scylla napsal(a):
Měkký pelech, suché teplo na záda, masáže a akupunktura, kortikoidy, ale jen to oddálí nevyhnutelné.

Nevyhnutelné? Myslíte tím u onoho 13ti letého psa nebo obecně? Na základě čeho?
Psala jsem sice, že už to budu řešit jen s naším vetem.., ale nedá mi to.
Váš názor je dost radikální tak předpokládám, že i podložený. A na zkušenosti jsem se i já ptala.
Takže pokud víte něco víc - poprosím o sdílení.

29.9.2016 10:33
sufle

XXX.XXX.49.81

Tak nevím, moje 3 letá fenka ruského teriéra měla v létě údajně tuto diagnózu.
Jeden den cca 6ti hodinová cesta autem (s přestávkami) a pravděpodobně zapracovala klimatizace. Druhý den velké bolesti, ocas svěšený a velmi citlivý na manipulaci. Citlivost byla ovšem jen lokálně cca okolo třetího obratle od kořene ocasu směrem ke špičce.
Vet řekl, že to je pravděpodobně dg. cauda aquina a nasadil léky proti bolesti a vit B, druhý den mnohem lepší a cca do 10ti dnů úplně bez problémů.
Vůbec jsem netušila, že to může být i takhle lokálně.

29.9.2016 10:54

sufle napsal(a):
Tak nevím, moje 3 letá fenka ruského teriéra měla v létě údajně tuto diagnózu.
Jeden den cca 6ti hodinová cesta autem (s přestávkami) a pravděpodobně zapracovala klimatizace. Druhý den velké bolesti, ocas svěšený a velmi citlivý na manipulaci. Citlivost byla ovšem jen lokálně cca okolo třetího obratle od kořene ocasu směrem ke špičce.
Vet řekl, že to je pravděpodobně dg. cauda aquina a nasadil léky proti bolesti a vit B, druhý den mnohem lepší a cca do 10ti dnů úplně bez problémů.
Vůbec jsem netušila, že to může být i takhle lokálně.

Hmm... vaše fena měla tzv. mrtvý ocas.

to se syndromem cauda equina - což je neurologické onemocnění postihující nervy zadních končetin a pánevní oblasti - nemá společného vůbec nic kromě toho, že oboje má v názvu ocas (cauda = ocas, ale nemá to nic společného s opravdovým ocasem, cauda equina je v podstatě konec míchy, páteřní nervy, které připomínají koňský ocas svým utvářením).

4.10.2016 21:48
bhk

XXX.XXX.210.25

Pro případ, že by někdo někdy tohle četl a mohlo by mu to nějak málo pomoct..
U nás se Cauda nakonec nepotvrdila.
Po stanovení této diag. - což bylo v úterý - se pes celkem horšil takže stejný týden v pátek - se jelo na fakultu do Brna. Tam Caudu nepotvrdili a následovala všemožná vyšetření - odběry, rtg, poté ct... Kdy nás připravovali na nejhorší možné scénáře...
Výsledek? Pes má všechno v pořádku, dle všech výsledků je zcela zdráv - co mu bylo/je nevědí.Zvolila se "vyčkávací"taktika, pes tam byl 4dny, dostal nějaké léky, cvičení/rehabky a poté byl propuštěn domů s tím, že stav je o 80%lepší - což je a jsem jim vděčná (ale stále to není jako před tím) - a další týden máme přijít na kontrolu.
Má nakázán klidový režim a dostal tablety 2xdenně Neuromultivit.

Pokud po kontrole budem vědět víc, písnu sem.

5.10.2016 08:35
sufle

XXX.XXX.49.81

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Hmm... vaše fena měla tzv. mrtvý ocas.

to se syndromem cauda equina - což je neurologické onemocnění postihující nervy zadních končetin a pánevní oblasti - nemá společného vůbec nic kromě toho, že oboje má v názvu ocas (cauda = ocas, ale nemá to nic společného s opravdovým ocasem, cauda equina je v podstatě konec míchy, páteřní nervy, které připomínají koňský ocas svým utvářením).

Děkuji za vysvětlení, myslela jsem si, že je to jedno a to samé.

16.11.2016 22:20
bhk

XXX.XXX.210.27

Znovu - pro ty, kteří by měli podobný problém.
Jak už jsem psala Cauda vyloučena takže naštěstí zbytečně necpu do psa prednison.
Co mu bylo - nikdo neví.
Padlo i to, že to mohl být mišní infarkt, ale to prý lze odhalit jedině, když se se psem přijde okamžitě..

Takže dnes je pes zcela v pohodě, zdráv, doporučeno dávat B forte.
Ovšem změnu jsem udělala a to tu, že nešel zpátky do svého, venkovního - ale zůstává doma.

Postřeh - stále nezvykle hodně prdí - počítám, že to bude tím B.éčkem a pochopitelně přibral.Dost

Takže za mě už bych se nespolehla pokud by se to ještě někdy znova stalo na prvotní diagnozu.Ta v našem případě byla "uskřípnutý nerv" - jezdil a dva dny na injekce - druhá byla cauda equina-dostal prednison a poslední - nikdo neví - s doporučením dávat Bforte ovšem s tím nemám problém a pro jistotu ho tedy nechávám doma v teple.Pes 8let.

3.12.2016 21:39
Kraslice

XXX.XXX.153.114

Dobrý den, pro zájemce sděluji, že cosequin měl vliv na kostru, MSM na zánět a od bolesti, nejvíc však zabraly injekce Milgamma N, které jsem denně aplikovala. Náš kamarád měl dokonalý servis, náš obyvák byla jeho voliéra, byl v teple, měl pohodlnou matraci a kvalitní pelíšek. Nejoblíbenějším místem odpočinku byla velká huňatá hnědá ovčí kožešina, kterou miloval. Bohužel Scylla měl pravdu. Oddalovalo se nevyhnutelné. Postupně atrofovaly zadní končetiny, přestože jsem je masírovala a pomocí širokého pásu mu nadzvedávala zadek a násilím ho pomalu vodila po zahradě, aby se nohy zpevnily. A potom dostal zažívací potíže, průjem, opakovaně léčený, nepomohlo to. Zeslábl, zesmutněl. Z nádherného, zdravím a optimismem sršícího zvířete se stala troska. Dne 25.10.2016 jsem jeho roční trápení ukončila. Utěšuji se tím, že jsem s ním byla do poslední chvíle. Strašně mi chybí.

13.12.2016 23:30
bhk

XXX.XXX.210.175

Mám dojem, že si tady tak nějak píši sama se sebou. Ale to je fuk. Třeba to někomu pomůže. Nebudu se vracet k úplnému začátku obtíží(uskřípnutý nerv, cauda, ne-cauda, ale CT, RTG, oběry.sledování...)
Problém se vrátil - doporučení bylo opět na fakultu do Brna na neurologii.
Naštěstí jsme konečně trefili odborníka Mvdr. Phd.Schanilec a ten měl za krátko jasno.
Krevní sraženina ve středním uchu ! Dostal Torecan, máme sledovat, měl by být ok.
Mimochodem říkal, že za poslední dobu tam měl se stejným problémem 5psů !

Nechci hanit mladé veterináře- vlastně se stále učí-, ale vzhledem k tomu, že nás to stálo už něco kolem 20tisíc všechna ta předchozí vyšetření, diagnozy, možnosti...a výsledek 00.. tak dám ještě jedno doporučení a to je vyhledat zkušeného lékaře tzn.staršího věku, který má dostatek zkušeností.
V případě např. Brněnské fakulty se obvykle k někomu takovému musíte dopředu bohužel objednat a nebo máte štěstí, že zrovna slouží nebo si "vás vezme"..A nebo jste odkázání na tzv. všeobecnou a ta Vám léčí psa- ano, mnohdy ze všech sil ale neví na co, není ta odbornost. Lidsky tomu rozumím, v podstatě další škola..ale z pohledu majitele nemocného zvířete už méně.

Zdá se, že odborníků na to či ono je fakt zoufale málo.

RKP

14.12.2016 11:51
RKP

XXX.XXX.153.144

Je dobře že sem píšete, i když třeba nikdo neodpovídá. Pár lidí si to alespoň přečte a něco se i dozví.

15.12.2016 10:09
xchipsy

XXX.XXX.142.1

bhk napsal(a):
Mám dojem, že si tady tak nějak píši sama se sebou. Ale to je fuk. Třeba to někomu pomůže. Nebudu se vracet k úplnému začátku obtíží(uskřípnutý nerv, cauda, ne-cauda, ale CT, RTG, oběry.sledování...)
Problém se vrátil - doporučení bylo opět na fakultu do Brna na neurologii.
Naštěstí jsme konečně trefili odborníka Mvdr. Phd.Schanilec a ten měl za krátko jasno.
Krevní sraženina ve středním uchu ! Dostal Torecan, máme sledovat, měl by být ok.
Mimochodem říkal, že za poslední dobu tam měl se stejným problémem 5psů !

Nechci hanit mladé veterináře- vlastně se stále učí-, ale vzhledem k tomu, že nás to stálo už něco kolem 20tisíc všechna ta předchozí vyšetření, diagnozy, možnosti...a výsledek 00.. tak dám ještě jedno doporučení a to je vyhledat zkušeného lékaře tzn.staršího věku, který má dostatek zkušeností.
V případě např. Brněnské fakulty se obvykle k někomu takovému musíte dopředu bohužel objednat a nebo máte štěstí, že zrovna slouží nebo si "vás vezme"..A nebo jste odkázání na tzv. všeobecnou a ta Vám léčí psa- ano, mnohdy ze všech sil ale neví na co, není ta odbornost. Lidsky tomu rozumím, v podstatě další škola..ale z pohledu majitele nemocného zvířete už méně.

Zdá se, že odborníků na to či ono je fakt zoufale málo.

A tak ono to nemusí být věkem Když se u našeho tehdy desetiletého psa objevili potíže (bolest při rychlém pohybu, neschopnost vyskočit na pohovku, kterou měli na verandě...), jeli jsme k našemu dlouholetému vetovi, který byl "starší a měl hodně zkušeností". Udělal rtg, na stehenních kostech a pánvi byly takové bílé kulaté "fleky". Prý se odvápňuje a budeme chodit na injekce do kloubů... Jeli jsme do Brna, psa vyšetřoval velmi mladý (tedy by se dalo čekat že málo zkušený) lékař a měl okamžitě jasno - osteosarkomy, tedy rakovina kostí. Po biopsii prokázán navíc velmi agresivní typ.
Takže kdybysme poslechli toho "zkušeného", de facto bysme psa týrali léčbou, která by byla totálně k ničemu

Accuracy

15.12.2016 13:23
Accuracy

XXX.XXX.1.187

A proto je třeba navštívit více veterinářů, poslechnout si více názorů, udělat více testů...

15.12.2016 16:52
bhk

XXX.XXX.210.157

xchipsy napsal(a):
A tak ono to nemusí být věkem Když se u našeho tehdy desetiletého psa objevili potíže (bolest při rychlém pohybu, neschopnost vyskočit na pohovku, kterou měli na verandě...), jeli jsme k našemu dlouholetému vetovi, který byl "starší a měl hodně zkušeností". Udělal rtg, na stehenních kostech a pánvi byly takové bílé kulaté "fleky". Prý se odvápňuje a budeme chodit na injekce do kloubů... Jeli jsme do Brna, psa vyšetřoval velmi mladý (tedy by se dalo čekat že málo zkušený) lékař a měl okamžitě jasno - osteosarkomy, tedy rakovina kostí. Po biopsii prokázán navíc velmi agresivní typ.
Takže kdybysme poslechli toho "zkušeného", de facto bysme psa týrali léčbou, která by byla totálně k ničemu

Máte pravdu. Já v tom rozhořčení trochu ujela.

A nebo jak píše Accuracy.

17.12.2016 20:03
Kraslice

XXX.XXX.153.114

K BHK: Souhlasím s Vašim názorem, že je lepší jít k vet staršímu, u kterého je předpoklad většího množství ošetřovaných případů a nastřádaných zkušeností. Nebo je dobrá klinika, kde se tzv. předávají zkušenosti a nehrabe se na vlastním písečku. Logicky, kde asi mladí veti vemou tolik zkušeností jako ti staří? Ano, může pomoct náhoda, intuice, talent, nebo mají veterinu v rodině a čerpali zkušenosti od rodičů když vyrůstali. Diagnostika pokus - omyl mě nepřekvapuje, vždyť jde "jen" o zvíře. A peníze a nervy jeho majitele. Takže až přestanu chodit a skončím na vozíčku, půjdu si pro diagnózu rovnou na ORL...Jinak, netrpíte samomluvou, kdo hledá pomoc pro své zvíře, stébla se chytá.

17.12.2016 23:51
bhk

XXX.XXX.210.220

Kraslice napsal(a):
K BHK: Souhlasím s Vašim názorem, že je lepší jít k vet staršímu, u kterého je předpoklad většího množství ošetřovaných případů a nastřádaných zkušeností. Nebo je dobrá klinika, kde se tzv. předávají zkušenosti a nehrabe se na vlastním písečku. Logicky, kde asi mladí veti vemou tolik zkušeností jako ti staří? Ano, může pomoct náhoda, intuice, talent, nebo mají veterinu v rodině a čerpali zkušenosti od rodičů když vyrůstali. Diagnostika pokus - omyl mě nepřekvapuje, vždyť jde "jen" o zvíře. A peníze a nervy jeho majitele. Takže až přestanu chodit a skončím na vozíčku, půjdu si pro diagnózu rovnou na ORL...Jinak, netrpíte samomluvou, kdo hledá pomoc pro své zvíře, stébla se chytá.

Díky

18.12.2016 04:29
fikovnice

XXX.XXX.30.49

Kraslice napsal(a):

"Diagnostika pokus - omyl mě nepřekvapuje, vždyť jde "jen" o zvíře."

Hmm, takto bych to nezjednodušovala. Jednak nikdo není neomylný a druhak si nedovedu představit veterináře, kterému by nešlo o to vyléčit zvíře, k čemuž musí samozřejmě stanovit správnou dg. Jsou prostě jen lepší a horší veti, což může být dáno třeba mírou (ne)zkušenosti.

24.4.2017 13:41
jazzinka

XXX.XXX.41.2

Trochu téma vytáhnu a zastanu se vetů - stejně jako lidští lékaři prostě léčí podle příznaků od nejobvyklejších nemocí k těm méně obvyklým, protože příznaky mohou být shodné u více postižení. Nezpochybňuji kvality MVDr. Schanilce, ale on už měl primárně informaci, která léčba nezabrala a tedy část chorob mohl vyloučit. Možná, kdybyste u něj začali, postupoval by stejně jako ti, co z vás "vytáhli peníze".
Jinak můj 13letý ČSV se syndromem cauda equina nafasoval nejprve Carprodyl, následně Previcox s tím, že na kortikoidy je ještě čas. Chodí na dornovku a baňkování. Pohyblivost se zlepšila, ale neurologicky je jeho projev bohužel stejný. Údajně to jde léčit ještě injekcí do páteře, ale dělá se to v anestezii, což je asi v jeho věku zbytečné riziko.

23.2.2018 19:03
vava69

XXX.XXX.89.20

Tak se přidám. u nás to začalo neschopnosti vyskočit na postel a jít do schodů. Nejdříve carprodyl, pak previcox. Pak se mu začaly podlamovat nohy. Takže jsem sehnala odborníka, udělal neurologické vyšetření, ct plus krev. z toho vyšla lymská borelióza a od toho rozsypana plotynka na sedmém obratli - cauda equina. v pondělí dostaneme termín operace. Jinak to řešit nejde.

23.2.2018 22:10
b.k

XXX.XXX.214.29

vava69 napsal(a):
Tak se přidám. u nás to začalo neschopnosti vyskočit na postel a jít do schodů. Nejdříve carprodyl, pak previcox. Pak se mu začaly podlamovat nohy. Takže jsem sehnala odborníka, udělal neurologické vyšetření, ct plus krev. z toho vyšla lymská borelióza a od toho rozsypana plotynka na sedmém obratli - cauda equina. v pondělí dostaneme termín operace. Jinak to řešit nejde.

U nás (jsem původní bhk) to nadále vypadá dobře.Dokonce až tak, že náš starý mazák "vychovává"další štěně a jde mu to dobře. a stále si nejsem celkem ani jistá co mu vlastně bylo.
Celkem rozpolcená jsem stále v té věci - "starý" vet vs "mladý" vet.. Zjevně je to případ od případu..
Momentálně jsem v situaci, kdy jezdíme k několika vetům různého věku a kupodivu to funguje. Nicméně faktem zůstává, že s něčím závažnějším se jede na první dobrou k vet.řekněme staršímu, zkušenějšímu.
Na druhou stranu mě v minulém týdnu velice mile překvapila právě mladá vetka s jistým názorem, který mě překvapil a který jsem od zkušenějších kolegů neslyšela..No at to nemotám.
Snad se operace zadaří a bude vše ok a to i vzhledem k tomu, že říkali že cauda eguina se operativně řešit nedá... Tak pokrok.. Super.

23.2.2018 22:32

b.k napsal(a):
U nás (jsem původní bhk) to nadále vypadá dobře.Dokonce až tak, že náš starý mazák "vychovává"další štěně a jde mu to dobře. a stále si nejsem celkem ani jistá co mu vlastně bylo.
Celkem rozpolcená jsem stále v té věci - "starý" vet vs "mladý" vet.. Zjevně je to případ od případu..
Momentálně jsem v situaci, kdy jezdíme k několika vetům různého věku a kupodivu to funguje. Nicméně faktem zůstává, že s něčím závažnějším se jede na první dobrou k vet.řekněme staršímu, zkušenějšímu.
Na druhou stranu mě v minulém týdnu velice mile překvapila právě mladá vetka s jistým názorem, který mě překvapil a který jsem od zkušenějších kolegů neslyšela..No at to nemotám.
Snad se operace zadaří a bude vše ok a to i vzhledem k tomu, že říkali že cauda eguina se operativně řešit nedá... Tak pokrok.. Super.

Cauda equina není konkrétní nemoc, ale syndrom, něco jako horečka, třeba.

pokud je způsobena mechanickou překážkou, která jde odstranit, tak je řešitelná operativně. pokud je to celkové zúžení páteřního kanálu, už je to horší, pokud je tam tumor nebo míšní infarkt, tak už nic, pokud jsou příznaky způsobené degenerací míchy, tak už vůbec nic.

24.2.2018 23:37
b.k

XXX.XXX.214.29

No, ale to si odporujete.Potom je to na Vás veterinářích tyto věci pojmenovat a hlavně odlišit.
Cauda equina nemůže být jednou "chřipka" a po druhé "závažné onemocnění".. Kdo se v tom má jako vyznat?!

25.2.2018 08:45

b.k napsal(a):
No, ale to si odporujete.Potom je to na Vás veterinářích tyto věci pojmenovat a hlavně odlišit.
Cauda equina nemůže být jednou "chřipka" a po druhé "závažné onemocnění".. Kdo se v tom má jako vyznat?!

Cauda equina není nikdy legrace. je to příznak postižení nervů v páteřním kanálu. prostě není to prkotina, ale je to pořád jen příznak. Samotná slova syndrom cauda equina neříkají vůbec nic o příčině, ty mohou být různé a různě závažné.

Přidejte reakci

Přidat smajlík