Všude píšou že začátečník nezvládne jrt. Proto kdo má, měl nebo zná někoho kdo má či měl jrt jako začátečník tak do téhle diskuze napište jestli jste nebo váš známí či kamarád jrt zvládal nebo ne.Také jsem začátečník a chci jrt a nechci si pořizovat nějaké jine plemeno na 15 let a až potom jrt. Proto se chci zeptat jestli jste to zvládli.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ty se zakládáním diskuzí na stejné téma bavíš?
https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/detail/3144725/jack-russell-terier#a3146446.
napsal(a):
Ty se zakládáním diskuzí na stejné téma bavíš?
https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/detail/3144725/jack-russell-terier#a3146446.
Ona totiž pořád čeká na tu správnou odpověď - ano, pořiď si toho levného bezpapíráčka s labilní povahou, i jako dítě ho zvládneš a bude to super pes.
Nedokáže pochopit, že tuhle odpověď prostě nikdy od nikoho zodpovědného nedostane..
Pravý JRT - JRT s průkazem původu z kvalitní chovatelské stanice je naprosto úžasný a poslušný pes, kterého zvládne i dítě dejme tomu 12+. Za podpory chovatele, který se vším bude radit a vybere vhodného jedince z vrhu. A samozřejmě za finanční podpory rodičů.
Labilní, hysteričtí, vzteklí a agresívní bezpapíráči a rádobyflekatí zaručeně čistokrevní JRT tohle prostě nikdy nesplní.
impact
napsal(a):
Ona totiž pořád čeká na tu správnou odpověď - ano, pořiď si toho levného bezpapíráčka s labilní povahou, i jako dítě ho zvládneš a bude to super pes.
Nedokáže pochopit, že tuhle odpověď prostě nikdy od nikoho zodpovědného nedostane..
Pravý JRT - JRT s průkazem původu z kvalitní chovatelské stanice je naprosto úžasný a poslušný pes, kterého zvládne i dítě dejme tomu 12+. Za podpory chovatele, který se vším bude radit a vybere vhodného jedince z vrhu. A samozřejmě za finanční podpory rodičů.
Labilní, hysteričtí, vzteklí a agresívní bezpapíráči a rádobyflekatí zaručeně čistokrevní JRT tohle prostě nikdy nesplní.
Ano, zvládne jej (papírového, se standardní povahou) i děcko od těch 12 let. Ale to by to dítě muselo zajímat něco jiného než to, že plostě chce flekatýho JRT. Plotože se mu plostě fleky přece líběj a v telce dávali jak klásně poslušnej je. Takový pak leda skončí jako nezvladatelný v útulku. A nebo hůř.
Vzhledem k tomu, že naše madam čím menší kamarád tím lepší, JRT jsou u nás kamarádi číslo jedna. Jsou pěkně pohybliví, robusní, snáší i naše trochu drsnější hry. Takže známe tři, všichni jsou tak do čtyř let, všichni mají normální páníčky, žádné odborníky. Všichni jim ale věnují hodně času a pohybu, takže kluci jsou fantastičtí. Takže si myslím, že pokud mu člověk věnuje ty tři čtyři hodinky denně, opravdu pár kilometrů, práci pro hlavu, jsou to fantastičtí pejsci. Pro mladého nezadaného člověka ideální, pokud má oporu v rodině.
Milá Elenko, jsi nezralé dítě, které si vybírá psi podle hezkých obrázků, aniž bys domýšlela všechny důsledky z Tvého rozhodnutí plynoucí. To není výčitka, jen konstatování - ve Tvém věku jsem byla stejná. Akorát nebyl internet a rozumní lidé na fóru, kteří by mi mojí vesměs špatnou volbu rozmluvili.
Co na psa v domácnosti a na výběr plemene říkají rodiče? Musí o něj totiž v prvním řadě stát oni a být připraveni postarat se o něj jak finančně, tak časově.
Oni budou financovat jeho koupi, krmení, veterinární péči, poplatky obci atd. Tví rodiče budou ti, kterým pes zůstane na krku, až přijdou první kluci, nové zájmy nebo jen venku bude tak hnusně, že by ani psa nevyhnal...
Pořád jsem se od Tebe nedověděla, proč tak nutně potřebuješ jacka - kromě toho, že se Ti "STRAŠNĚ LÍBÍ" a Tvoje kamarádka má 3 psi, zatím co Ty žádného. Procházka kolem baráku a házení míčků někde na louce jako jediná aktivita JRT rozhodně stačit nebude! Mám malé společenské plemeno - denně ujdeme v průměru 10 a více km, pes několikrát do týdne běhá u kola,1-2x týdně podnikáme výlety na různá místa kvůli změně prostředí, pravidelně procvičujeme různé "blbinky" na louce... A to mám psisko na rozdíl od JRT spíše typu gaučového.
Uvědom si, že JRT extrémně aktivní a potřebuje zaměstnat nejen tělo, ale i hlavu. Jinak budete všichni nešťastní a nejvíce samotný pes!

Ale zvládnou. Znám takové hned dva ( tedy spíš je to jako jrt, ale jsou pěkní ). Trvale na flexi vodítku. Je to malý, lehký psík - toho udržíš.
Tak jsem tady zpět po 3 letech. Procitala jsem si tuto diskuzi a nechápu, jak jsem byla tak naivní. Pokud to někoho zajímá, tak jsem zmoudrela a žádného psa si neporidila, místo toho jsem cvičila a trénovala psi mých sestrenic, začala jsem chodit do útulku vencit a pomáhat. Psa určitě chci. Ale chce to čas. Sama jsem se smála nad tím, že jsem potřebovala JRT a nutně Teď mám hlavu plnou jiných plemen a určitě nějaké plánuju, ale chce to čas..

E23
napsal(a):
Tak jsem tady zpět po 3 letech. Procitala jsem si tuto diskuzi a nechápu, jak jsem byla tak naivní. Pokud to někoho zajímá, tak jsem zmoudrela a žádného psa si neporidila, místo toho jsem cvičila a trénovala psi mých sestrenic, začala jsem chodit do útulku vencit a pomáhat. Psa určitě chci. Ale chce to čas. Sama jsem se smála nad tím, že jsem potřebovala JRT a nutně Teď mám hlavu plnou jiných plemen a určitě nějaké plánuju, ale chce to čas..
..klobouk dolů
Mám prvního pejska JRT. Teď je jí 10 měsíců a zvládáme to zatím, myslím, dobře (zkušenější pejskaři chválí, co vše umí, tak jim věřím :-D). Je opravdu skvělá, čistotná, nekonfliktní, relativně poslušná (relativně, protože jsou věci, které pořád trénujeme a opakujeme a zlepšujeme, přeci jen je to štěně, takže od ní neočekávám, že bude všechno hned) - chce to ale pořád opakovat a být důsledný.
Ráda bych ale podotkla pár věcí, které na to mají přímý vliv. Pracuju z domova, takže mám opravdu čas se jí věnovat, není zavřená doma 8 hodin, chodíme co tři, čtyři hodiny ven, denně trénujeme a pilujeme poslušnost a příkazy. Taky jsem si hodně četla o výchově pejsků a speciálně o věcech, které mohou u JRT z hlediska výchovy nastat. Další věc, která nám hraje do karet s výchovou, je její naprosto skvělá povaha. No a hlavně přítelovo rodiče roky chovali rotvajlery, takže přítel - byť je sám necvičil - taky leccos pochytil.
Myslím, že se dá zvládnout všechno :-). Hlavně myslet na to, že JRT je akční plemeno, takže se musí hodně zaměstnávat a fyzicky vybít. My kromě pohybu venku taky přidali psychickou námahu, cvičím s ní např. rozlišování hraček, "vyčenichání" pamlsku apod.