Cystinová urolithiáza

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
21.7.2016 10:52
Rock

XXX.XXX.10.11

Dobrý den, mám 6-ti letého jacka russel teriéra a byla mu diagnostikována cystinová urolithiáza. Chtěla jsem se zeptat, jestli s tím máte někdo zkušenost ?!
Doporučují mi kastraci a samozřejmě dietu.
Děkuji moc za případné komentáře.

Uživatel s deaktivovaným účtem

21.7.2016 12:29

Rock napsal(a):
Dobrý den, mám 6-ti letého jacka russel teriéra a byla mu diagnostikována cystinová urolithiáza. Chtěla jsem se zeptat, jestli s tím máte někdo zkušenost ?!
Doporučují mi kastraci a samozřejmě dietu.
Děkuji moc za případné komentáře.

No, cystinurie je dědičné onemocnění, proto kastrace.

Ale nic to nevyléčí, akorát to můžete držet na uzdě. Dietka, držet moč kyselou, hodně pít.

21.7.2016 12:41

U mého plemene je s tím také problém. Na DNA test to nevypadá, protože forma dědičnosti je bohužel ta nejsložitější, takže máme preventivně doporučeno vyhýbat se vysokoproteinovým granulím a hlídat příjem tekutin, pak se problém vůbec nemusí projevit. Jinak co psala bodlinka, dá se to udržet na uzdě.

21.7.2016 13:51
Rock

XXX.XXX.10.11

Nechci ho nechávat připustit. Jen si nejsem jistá, jestli kastrace je nutná. Projevilo se mu to až teď v 6-ti letech resp. předminulý týden, kdy bohužel byla nutná operace. Včera nám potvrdili analýzu kamene, že se jedná o 100% cystin.
Já jsem se domnívala, že by měla být moč zásaditá než kyselá..tak nevím, jsem z toho jelen. Doporučili nám granule RC Urinary Low Purine, tak jsem zvědavá, jestli je bude jíst. Máte zkušenosti ještě s nějakou jinou dietou nebo je nutné mu dávat jen ty granule ?

S tím pitím to je také oříšek..jak ho donutit, aby víc pil ?! Přemlouvání nezabírá.

Děkuji moc..slova... "dá se to udržet na uzdě"..mne uklidňují, váženě mám strach o toho svého chlupatého kluka.

21.7.2016 14:25
Zrzavci

XXX.XXX.65.169

Rock napsal(a):
Nechci ho nechávat připustit. Jen si nejsem jistá, jestli kastrace je nutná. Projevilo se mu to až teď v 6-ti letech resp. předminulý týden, kdy bohužel byla nutná operace. Včera nám potvrdili analýzu kamene, že se jedná o 100% cystin.
Já jsem se domnívala, že by měla být moč zásaditá než kyselá..tak nevím, jsem z toho jelen. Doporučili nám granule RC Urinary Low Purine, tak jsem zvědavá, jestli je bude jíst. Máte zkušenosti ještě s nějakou jinou dietou nebo je nutné mu dávat jen ty granule ?

S tím pitím to je také oříšek..jak ho donutit, aby víc pil ?! Přemlouvání nezabírá.

Děkuji moc..slova... "dá se to udržet na uzdě"..mne uklidňují, váženě mám strach o toho svého chlupatého kluka.

Ad to pití - měla jsem psa, co si myslel evidentně, že je velbloud a moc nepil. Neřešila bych to, kdyby to nebylo tak moc málo, právě kvůli ledvinám. Takže jsem to řešila třeba zeleninovým vývarem, nebo ovocným vývarem s kapkou medu.

21.7.2016 14:35

Rock napsal(a):

Jj, u cystinových kamenů držet zásadité pH moči.

S tou kastrací to mohl vet myslet jako prevenci, při zvětšené prostatě se problémy při cystinurii můžou zhoršit.

21.7.2016 15:08
lev

XXX.XXX.253.186

Já bych přešla na klasické krmení, každý den něco jiného, vývary, tak do psa dostanete dostatek tekutin a pokud baští pestrou stravu, tak se většinou vše upraví. Podobné problémy měla kámoška u kocoura, co je na mase, tak je nemá.

21.7.2016 15:35
Rock

XXX.XXX.10.11

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Jj, u cystinových kamenů držet zásadité pH moči.

S tou kastrací to mohl vet myslet jako prevenci, při zvětšené prostatě se problémy při cystinurii můžou zhoršit.

Děkuji moc.

Prostatu má v pořádku...dle vzorku, velikosti, zabarvení.

21.7.2016 15:36
Rock

XXX.XXX.10.11

Zrzavci napsal(a):
Ad to pití - měla jsem psa, co si myslel evidentně, že je velbloud a moc nepil. Neřešila bych to, kdyby to nebylo tak moc málo, právě kvůli ledvinám. Takže jsem to řešila třeba zeleninovým vývarem, nebo ovocným vývarem s kapkou medu.

Zkusím.. Moc děkuji.

21.7.2016 15:38
Rock

XXX.XXX.10.11

lev napsal(a):
Já bych přešla na klasické krmení, každý den něco jiného, vývary, tak do psa dostanete dostatek tekutin a pokud baští pestrou stravu, tak se většinou vše upraví. Podobné problémy měla kámoška u kocoura, co je na mase, tak je nemá.

Z toho mám právě strach... mají se dost omezit bílkoviny.

21.7.2016 16:02
Zrzavci

XXX.XXX.65.169

Rock napsal(a):
Z toho mám právě strach... mají se dost omezit bílkoviny.

No proto jsem i navrhovala ty zeleninové a ovocné vývary, kde se tomu dá vyhnout.Já krmím masem, takže bych se snažila to vymyslet. ale chápu, že se člvoěk bojí. Nicméně mám zkušenost, že dva kocouři, kteří měli být na přísné jaterní a ledvinové dietě, v rukou staré paní, která se o depozitum starala a kočkám vyvařovala, se taky hodili do pohody dík normálnímu jídlu.

21.7.2016 16:25

Rock napsal(a):
Děkuji moc.

Prostatu má v pořádku...dle vzorku, velikosti, zabarvení.

To je dobře. Jen je nutno upozornit, že hodně (ne-li většina) nekastrovaných psů ve stáří trpí na zvětšenou prostatu, která pak tlačí na močovou trubici a mini kamínky, které by normálně prošly, už třeba projít nemusí. Takže tomu chtěl vet návrhem kastrace asi předejít.

21.7.2016 16:57
Rock

XXX.XXX.10.11

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
To je dobře. Jen je nutno upozornit, že hodně (ne-li většina) nekastrovaných psů ve stáří trpí na zvětšenou prostatu, která pak tlačí na močovou trubici a mini kamínky, které by normálně prošly, už třeba projít nemusí. Takže tomu chtěl vet návrhem kastrace asi předejít.

Právě, že mi říkali, že je jedna studie, která uvádí, že by kastrace mohla vznik kamenů omezit...bohužel s tím zkušenost nemám, a tak se raději ptám. Někdy si pokládám otázku, jestli je pro veta důležité jen zdraví našich miláčků a nebo jim jde více o byznys.

21.7.2016 17:01
Rock

XXX.XXX.10.11

Zrzavci napsal(a):
No proto jsem i navrhovala ty zeleninové a ovocné vývary, kde se tomu dá vyhnout.Já krmím masem, takže bych se snažila to vymyslet. ale chápu, že se člvoěk bojí. Nicméně mám zkušenost, že dva kocouři, kteří měli být na přísné jaterní a ledvinové dietě, v rukou staré paní, která se o depozitum starala a kočkám vyvařovala, se taky hodili do pohody dík normálnímu jídlu.

Děkuji. Možná k tomu také dospějeme, ale asi si to potřebuji trochu vstřebat a přečíst si vaše zkušenosti...no nejraději bych si to s ním vyměnila.

Přidejte reakci

Přidat smajlík