Tewátko

XXX.XXX.209.32
Ahoj, s přítelem se na podzim chystáme dlouhodobě do Anglie a chtěli bychom vzít našeho psího kámoše určitě sebou. Je to rok a půl starý Border koliák. Čip máme, pas taky. Spíše by mě zajímalo jak je to s přepravou. Letecky nebo trajektem? Uvažujeme spíše nad tím letadlem, tak sháním co nejvíc informací. Je nějaká letecká společnost co půjčí přepravku, nebo ji musíme zakoupit (to by nebyl problém, ale co pak s ní ), a jak to všechno probíhá? Kolik tak pro psa stojí letenka? Budu vděčná za jakékoliv informace.. Dík
Uživatel s deaktivovaným účtem

Nevím jak ted ale anglie měla velice dlouho karanténní dobu pro zvířata, kvůli tomu aby se k nim nezavlekla vzteklina, takže vzít si tam psa nebylo vůbec snadné.

napsal(a):
Nevím jak ted ale anglie měla velice dlouho karanténní dobu pro zvířata, kvůli tomu aby se k nim nezavlekla vzteklina, takže vzít si tam psa nebylo vůbec snadné.
To už dávno není, jsme země oficiálně prostá vztekliny. stačí čip, pas, očkování proti vzteklině a stanovení protilátek.

fikovnice
napsal(a):
No jo, ale co brexit...? Ten nezmění (nezpřísní) další podmínky vstupu k nim?
Celkem není důvod. jsou i třetí země s podobně jednoduchými podmínkami, přece. zde záleží především na nákazové situaci a méně už na politice.
napsal(a):
Celkem není důvod. jsou i třetí země s podobně jednoduchými podmínkami, přece. zde záleží především na nákazové situaci a méně už na politice.
Nevím, jen jsem se ptala. Necestovala jsem dosud se zvířetem do zahraničí. Vízovou povinnosti s Anglií (oboustrannou) mít budeme, nevíte?
napsal(a):
To už dávno není, jsme země oficiálně prostá vztekliny. stačí čip, pas, očkování proti vzteklině a stanovení protilátek.
Británie je stále oficiálně členem EU a tudíž pro cestování platí stejné podmínky jako pro zbytek unie - tj. čip, pas, platné očkování proti vzteklině. Stanovení hladiny protilátek už není potřeba.
Jedinou věcí navíc je ošetření proti echinokokům nanejvýš 5 dnů před vstupem do GB - podání odčervovacího přípravku musí být potvrzeno veterinářem v pasu.
http://eagri.cz/public/web/svs/portal/zdravi-zvirat/cestovani-se-zviraty/cestovani/i-cestovani.html.
balisek
napsal(a):
Británie je stále oficiálně členem EU a tudíž pro cestování platí stejné podmínky jako pro zbytek unie - tj. čip, pas, platné očkování proti vzteklině. Stanovení hladiny protilátek už není potřeba.
Jedinou věcí navíc je ošetření proti echinokokům nanejvýš 5 dnů před vstupem do GB - podání odčervovacího přípravku musí být potvrzeno veterinářem v pasu.
http://eagri.cz/public/web/svs/portal/zdravi-zvirat/cestovani-se-zviraty/cestovani/i-cestovani.html.
Jen tak ze zajímavosti - co bude po vystoupení z EU...to asi ještě známo není, že? Jestli se podmínky nějak změní...?

fikovnice
napsal(a):
Nevím, jen jsem se ptala. Necestovala jsem dosud se zvířetem do zahraničí. Vízovou povinnosti s Anglií (oboustrannou) mít budeme, nevíte?
A proč? Sakra, vždyť je spousta třetích zemí, kam se cestuje bez víza.
To, že VB vypadne z toho spolku šílenců fakt neznamená, že je potřeba trestat jí vízovou povinností, nebo snad ano?
nebo ještě jinak, stát nepatřící do EU =/= vízová povinnost.
napsal(a):
A proč? Sakra, vždyť je spousta třetích zemí, kam se cestuje bez víza.
To, že VB vypadne z toho spolku šílenců fakt neznamená, že je potřeba trestat jí vízovou povinností, nebo snad ano?
nebo ještě jinak, stát nepatřící do EU =/= vízová povinnost.
Není potřeba sakrovat...
O vízové povinnosti jsem četla naopak ze strany Britů, nikoli nás či jiných unijních zemí...
Evv: auto by rozhodně lepší bylo, ale nejdříve bychom ho museli vlastnit a pak taky to omezení, že se tam může jezdit jen půl roku, pak je nutné přesedlat na jejich auta s volantem vpravo ;) plánujeme tam být více jak půl roku.. a hlavně chceme teď vrazit peníze do cestování, ne do auta.. :)
Jak to bude až vystoupí z eu to netuším, ale řekla bych že se to ještě nějakou dobu potáhne, a pak mají tuším nějaké lhůty, které musí doběhnout než to bude definitivní ;)
Pro mě je teď důležité, jak to bude s tím letadlem. Jestli nemáte někdo konkrétní zkušenosti? Přepravka, odbavení, nějaká dobrá letecká společnost a ták.. Ještě jsem nikdy neletěla, a přeci jen odpovědnost za psího kámoše na nervozitě přidává :).
Nízkonákladové společnosti většinou nevozí zvířata vůbec. U těch "normálních" může na palubu pouze zvíře, které se vejde do přepravky o maximálních rozměrech palubního zavazadla (50 x 40 x 25 cm) a s váhou do 8 kg včetně přepravky. To je tak na kočku nebo jorkšíra.
Větší pes musí cestovat v zavazadlovém prostoru. Přepravka musí mít certifikaci IATA pro leteckou přepravu. Přepravku si můžete buď koupit (ty kvalitnější mají standardně certifikaci) nebo zapůjčit u specializované firmy - např. zde: http://www.ramiva.cz/psi/pujcovna-prepravek/
Příslušnou leteckou společnost musíte předem požádat o souhlas s přepravou. Doporučuji nejdříve si nechat potvrdit přepravu psa a až pak kupovat letenky. Za zvíře budete samozřejmě něco doplácet.
Další instrukce najdete např. tady:
https://www.letenky.com/aktuality/letecka-preprava-zvirat.
Popisovala jsem svojí zkušenost z minulého roku zde:
https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/detail/2984487/preprava-psu-letadlem#a2984655
Pokud byste měla ještě nějaký dotaz, klidně se ptejte