Šlechtění/posouvání/rozmnožování plemene

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

31.7.2016 14:56

Jaké veškeré aspekty berete v potaz, když se rozhodujete nakrýt vaši fenu? A dle čeho vybíráte krycího psa? Obojí mimo povinných i nepovinných zdravotních vyšetření a titulů.

31.7.2016 17:26

Zrovna "moje chovatelka" se tituly podle všeho vůbec neřídí. Když pomineme povinné a standardní náležitosti, tak hlavní je vhodnost spojení z pohledu exteriéru, kvalitní předci a maximální nepříbuznost se psy v ČR.

31.7.2016 18:02

Спасибо Оль :) ale myslela jsem spíše u početnějších plemen, NO, LR, atd?

31.7.2016 18:25

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Спасибо Оль :) ale myslela jsem spíše u početnějších plemen, NO, LR, atd?

Nicméně počítám, že se tady asi nikdo nebude chlubit tím, že po splnění základních podmínek kryje na mazlíky pokud možno za bukem.

31.7.2016 18:26
LájošM

XXX.XXX.14.251

Co nejlepší zdraví je samozřejmostí. A proklepnu si i zdraví sourozenců a rodičů. Taky koukám na povahu.
A je důležité, aby se chovatel podíval objektivně i na svou fenu. Pokud je na dolní hranici výšky, hledám psa vyššího, a po vyšších rodičích. Pokud je fena jemnější, hledám takového, který dává silnější/standardnější kostru. Totéž co se týká hlavy, uší.
Nehledám ani tak šampiona, protože to může být pes, se kterým jen majitelé mají trpělivost a čas objet desítky výstav, než titul získají, ale musí se mi skutečně líbit. A nesmí být jen pěkná výjimka ve své linii, vždy koukám i jak je standardně vyrovnaný celý vrh. A pokud už kryl, koukám na jeho potomky. A potomky sourozenců toho krycího psa.
On se nemusí povést ani po důkladném zkoumání vrh perfektní, zrovna se mohou sejít geny ne ideálně, ale aspoň vím, že jsem udělal vše pro to, aby psi byli zdraví a co nejstandardnější.

31.7.2016 18:43

Díky

31.7.2016 18:43

LájošM napsal(a):
Co nejlepší zdraví je samozřejmostí. A proklepnu si i zdraví sourozenců a rodičů. Taky koukám na povahu.
A je důležité, aby se chovatel podíval objektivně i na svou fenu. Pokud je na dolní hranici výšky, hledám psa vyššího, a po vyšších rodičích. Pokud je fena jemnější, hledám takového, který dává silnější/standardnější kostru. Totéž co se týká hlavy, uší.
Nehledám ani tak šampiona, protože to může být pes, se kterým jen majitelé mají trpělivost a čas objet desítky výstav, než titul získají, ale musí se mi skutečně líbit. A nesmí být jen pěkná výjimka ve své linii, vždy koukám i jak je standardně vyrovnaný celý vrh. A pokud už kryl, koukám na jeho potomky. A potomky sourozenců toho krycího psa.
On se nemusí povést ani po důkladném zkoumání vrh perfektní, zrovna se mohou sejít geny ne ideálně, ale aspoň vím, že jsem udělal vše pro to, aby psi byli zdraví a co nejstandardnější.

A v jakém směru koukáte na povahu?

31.7.2016 19:46
jahodapavel

XXX.XXX.225.3

Nesmysl, na extrém musí přijít standart. na malou fenu středního psa, na velkou taky, jinak budete mít ve vrhu část malých, část standartních a část velkých.

31.7.2016 20:34
koňadra

XXX.XXX.128.31

jahodapavel napsal(a):
Nesmysl, na extrém musí přijít standart. na malou fenu středního psa, na velkou taky, jinak budete mít ve vrhu část malých, část standartních a část velkých.

Asi tak. Je nesmysl vytloukat klín klínem - na malou fenu velkýho psa a myslet si, že štěňata budou akorát. Ne, budou velká a malá. Na každou vadu je potřeba hledat v dané "vadě" psa ideálního, pokud možno, který tu danou "vadu" nedává i ve spojení s jinými fenami.

Jinak já koukám na povahu ze všeho nejvíc. Odpustím drobné vady exteriéru, neuráží mně krýt VD psem, ale musí mít tu povahu - pracovní výsledky a ty musí dávat dál. Není mi nic platný pes, který zazáří na poli pracovním jako meteor, ale štěňata po něm ty schopnosti nemají. Takže málokdy kryji mladým psem, o kterém prakticky nemohu vědět, jestli svoje vlastnosti předává dál.

Neregistrovaný uživatel

1.8.2016 13:47
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Jaké veškeré aspekty berete v potaz, když se rozhodujete nakrýt vaši fenu? A dle čeho vybíráte krycího psa? Obojí mimo povinných i nepovinných zdravotních vyšetření a titulů.

Pro mě je na prvním místě zdraví (ne jen to na papíře, ale to skutečné - prověřené zátěží), povaha a pracovní upotřebitelnost. Samozřejmě musí pes typově i krevně sedět, a dávám jednoznačně přednost zvířatům, která osobně znám i z běžného života, nebo na ně mám recenze ze spolehlivých zdrojů, popř. už můžu zhodnotit jejich potomstvo.
U všech těchto aspektů se dívám nejen na konkrétního krycího psa, ale i na jeho širší rodinu.

1.8.2016 14:29
aneleh

XXX.XXX.128.47

Zdraví, povaha, exteriér...
Přesně v tomhle pořadí... Hledám psa s nadstandartními zdravotními testy, samozřejmě čistými, se super povahou pro naše plemeno, s vlohou pro pasení (vždy, máme ovčáky). A co se exteriéru týče - nekoukám na tituly, ale na rodokmen, předky psa, jak mi exteriérově sedne na mou fenu. Když má např fena slabší hlavu, hledám na ni psa s ideální hlavou. Snažím se najít psa, který bude co nejvíc odpovídat mé představě, která vychází z toho, jakou mám doma fenu. A samozřejmě z mých daných kritérií. Snažím se hledat co nejvíc v rodokmenu psa - nejen jeho rodiče, ale i sourozenci, prarodiče, sourozenci rodičů. Většinou se to dohledat nedá, ale občas pomůžou majitelé či chovatelé psa, atd. Rozhodně je potřeba se ptát a ptát a ptát a hledat a hledat a hledat... Já osobně například pokud má pes sourozence s DKK daného psa vyřadím ze seznamu kandidátů, atd.

Přidejte reakci

Přidat smajlík