Štěně a směny v práci

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

PetraSu

23.8.2016 22:17
PetraSu

XXX.XXX.213.5

Dobrý den,
až doposud jsem měla psy z útulku, dva dospěláky, kteří již nějakým způsobem zvládali hygienu a odloučení taktéž. Chtěla bych si však pořídit štěně nicméně tápu nad tím, jak zvládne mé pracovní směny, jak jste to zvládali Vy? Dělám na 12 a náš režim vypadá takhle - ráno vstaneme, jdeme na půl hoďky, v osm ráno jdu do práce. Ve dvě přichází chlap, který psiska vyvenčí (máme limit nejm. dvě hodiny) dojdu v 10 z práce a jdeme ještě cca na hodinu. Případně, když má chlap odpolední, odchází v jednu. Jak jste to dělali, nebo děláte vy?

24.8.2016 05:12
fikovnice

XXX.XXX.30.49

PetraSu napsal(a):
Dobrý den,
až doposud jsem měla psy z útulku, dva dospěláky, kteří již nějakým způsobem zvládali hygienu a odloučení taktéž. Chtěla bych si však pořídit štěně nicméně tápu nad tím, jak zvládne mé pracovní směny, jak jste to zvládali Vy? Dělám na 12 a náš režim vypadá takhle - ráno vstaneme, jdeme na půl hoďky, v osm ráno jdu do práce. Ve dvě přichází chlap, který psiska vyvenčí (máme limit nejm. dvě hodiny) dojdu v 10 z práce a jdeme ještě cca na hodinu. Případně, když má chlap odpolední, odchází v jednu. Jak jste to dělali, nebo děláte vy?

Asi Vám poradí zkušenější.
Ale taková poznámka, která se zde dost doporučuje a i já to před 8lety tak udělala: po pořízení štěněte se doporučuje vzít si dovolenou, už si bohužel nepamatuji kolik jsem si jí mohla vzít. Ale pokud byste mohla 14dní a Váš muž také pak 14dní, tak by to asi bylo prospěšné. Nebo alespoň pro ty první dny. Aby štěndo nebylo doma hned ze začátku x hodin samo, to by mohlo skončit demolicí bytu např.

24.8.2016 05:26
rapotacka11

XXX.XXX.32.157

3 psy v bytě?

24.8.2016 05:28
fikovnice

XXX.XXX.30.49

rapotacka11 napsal(a):
3 psy v bytě?

Já to pochopila, že už ti dva útulkáči nejsou, ale možná blbě.

24.8.2016 05:30
koňadra

XXX.XXX.128.31

Pokud máte někoho na střídání, nevidím žádná problém, proč nemít štěně. Jinak nechávat psa zavřeného min.12 h (+ cesta) v bytě, považuji za týrání!
Vzít si zpočátku dovolenou je určitě prospěšné, hlavně z důvodu aklimatizace v novém prostředí, nicméně čistotnosti se štěně stejně nenaučí za pár dní, to prostě ani fyzicky nejde. Je potřeba odstranit koberce a smířit se s tím, že po návratu bude nějaká louže či něco horšího. Bez trestání uklidit a jít se štěnětem ven. Jednoho dne dospěje a louže přestanou. Některý pes to zvládne dřív, některý později - jak malé děti a plíny. Co se týče ničení inventáře, zase je to kus od kusu - některé štěně si nevšine ničeho (to ale jsou spíš výjimky), jiné je maxi devastační jednotka. Pak nezbývá, než štěněti vyhradit kousek bytu, kde nemá co zničit, zásobovat ho hračkami a čekat, až z toho vyroste.

24.8.2016 05:32
koňadra

XXX.XXX.128.31

fikovnice napsal(a):

Já to pochopila stejně, ale i kdyby měla v bytě 3 psy - já je měla nějaký čas také. Dalo se to zvládnout, ale bylo to náročné, dnes jsem ráda, že jsem v baráku a opakovat bych to nechtěla.

24.8.2016 05:36
fikovnice

XXX.XXX.30.49

koňadra napsal(a):
Já to pochopila stejně, ale i kdyby měla v bytě 3 psy - já je měla nějaký čas také. Dalo se to zvládnout, ale bylo to náročné, dnes jsem ráda, že jsem v baráku a opakovat bych to nechtěla.

To věřím...

24.8.2016 05:40
rapotacka11

XXX.XXX.32.157

fikovnice napsal(a):

Ve dvě přichází chlap, který psiska vyvenčí...
(pozor, aby neutek - chlap).

24.8.2016 06:36
fikovnice

XXX.XXX.30.49

rapotacka11 napsal(a):
Ve dvě přichází chlap, který psiska vyvenčí...
(pozor, aby neutek - chlap).

Aha, vidíte...je tam to množný číslo, to jsem zasklila. Takže psy mají, tak bůhvíproč dalšího...

24.8.2016 08:07
Terven

XXX.XXX.110.147

rapotacka11 napsal(a):
3 psy v bytě?

A i kdyby- co je na tom divného?

24.8.2016 08:29
rapotacka11

XXX.XXX.32.65

Nic, je to dobrý.
Akorát nevím, jestli na hromadění psů není nějaká diagnóza. Ještě
teda ty dvanáctky .
Nic mi potom není, myslela jsem, že to třeba ještě zváží.
Ale, když si někteří zde myslí, že "pohoda"... a to ona chce slyšet...
tak fajn. S chutí do toho !

24.8.2016 08:45
Terven

XXX.XXX.110.147

rapotacka11 napsal(a):
Nic, je to dobrý.
teda ty dvanáctky .

Tři psi mi nepřijdou jako hromadění, to by tady musel mít dianózu minimálně každej třetí uživatel
Jestli to dobře chápu, dvanáctky má jenom zadavatelka, její chlap asi ne, když chodí ve dvě domů. Pokud chlap je pro, problém bych neviděla.
Mně ten režim, jak ho zadavatelka nastínila, přijde naopak poměrně nadstandardní - vyvenčí, v osm odejde, ve dvě už je doma chlap a jde na dvě hoďky, v deset se vrátí ona a jde ještě na hodinu...mně to jako pohoda přijde.
Pro začátek by se hodila nějaká dovča, ale to beru jako samozřejmost.

24.8.2016 08:52
ketlin

XXX.XXX.204.32

rapotacka11 napsal(a):
Nic, je to dobrý.
teda ty dvanáctky .

Tak většina mých přátel hromadí psy :) Mají dva a více:)
Já jediná jsem exot s jedním psem v domě

24.8.2016 09:05
rapotacka11

XXX.XXX.32.65

Jste skvělí!
A jak to zvládáte při těch dvanáctkách !
Jistě je berete v potaz.

24.8.2016 09:40
ketlin

XXX.XXX.204.32

rapotacka11 napsal(a):
Jste skvělí!
Jistě je berete v potaz.

Já právě kvůli těmto směnám, mám jen jednu fenku a bydlím společně s rodiči...
A i když se budu stěhovat, když budu v práci na dvanáctku, tak pujde k našim..

24.8.2016 11:26
Andrýsek3

XXX.XXX.216.170

rapotacka11 napsal(a):
Jste skvělí!
Jistě je berete v potaz.

Však má manžela, který přichází ve 2, pes je doma 6 hodin sám, což je ideální 12 hodin sám je opravdu moc a nikdy bych to tak neudělala.

24.8.2016 12:12
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Tuším, že po 12kách je pak několik dní volna? Ale i tak se pozastavuju nad tím, proč mít psa(psy) se kterýma většinu dne(týdne) vůbec nejsem...Ale já jsem se psy prakticky celý den, tak mi to asi přijde divné, mám to jinak nastavené.

Neregistrovaný uživatel

24.8.2016 12:19
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.1

lesnížínka napsal(a):
Tuším, že po 12kách je pak několik dní volna? Ale i tak se pozastavuju nad tím, proč mít psa(psy) se kterýma většinu dne(týdne) vůbec nejsem...Ale já jsem se psy prakticky celý den, tak mi to asi přijde divné, mám to jinak nastavené.

Mě zas 12ctky vyhovují...
Děláš k/d týden - v krátkym tejdnu si 5 celých dní doma a v dlouhym týdnu si celý 2 dny doma.
Ráno dojdu se psy na půl hoďky, pak jsou prostě v kotci a večer až přijdu, tak jdem zas na hoďku a nebo blbnem na zahradě.
Mě zas nevyhovuje 8hodinové směny - tak jako tam máš celej den zabitej...

24.8.2016 12:22
Andrýsek3

XXX.XXX.216.170

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Mě zas 12ctky vyhovují...
Děláš k/d týden - v krátkym tejdnu si 5 celých dní doma a v dlouhym týdnu si celý 2 dny doma.
Ráno dojdu se psy na půl hoďky, pak jsou prostě v kotci a večer až přijdu, tak jdem zas na hoďku a nebo blbnem na zahradě.
Mě zas nevyhovuje 8hodinové směny - tak jako tam máš celej den zabitej...

Vaši psi se můžou alespoň vyčůrat, a pohrát si mezi sebou, je to velký rozdíl oproti jednomu psu v bytě.

Ale zadavatelka nebude psisko nechávat 12h samotné, snad nikdo nečetl ten úvodní příspěvek (to už není na vás wulfino).

Uživatel s deaktivovaným účtem

24.8.2016 12:27
Uživatel s deaktivovaným účtem

"tak jako tam máš celej den zabitej... "

To jako proč? Tak to vcelku odpovídá přirozenému dennímu režimu šelmy psovité, která má nejhlubší spánek cca 8:00 až 16:00 (samozřejmě posunuto dle režimu rodiny), a v pohodě dáš i bez pomoc dalších člověků 3xven se psem. A jelikož jsou psi ritualisté, jako koneckonců všechna zvířata, tak jim pravidelný denní režim vyhovuje (a můžeme vypustit i ty ritualisty, živý organizmus prostě má nějaké potřeby, které plus mínus pravidelnost potřebují).

Neregistrovaný uživatel

24.8.2016 12:28
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.1

Andrýsek3 napsal(a):
Vaši psi se můžou alespoň vyčůrat, a pohrát si mezi sebou, je to velký rozdíl oproti jednomu psu v bytě.

Ale zadavatelka nebude psisko nechávat 12h samotné, snad nikdo nečetl ten úvodní příspěvek (to už není na vás wulfino).

Jasný, dělat 12ctky a psa mít v bytě je něco jiného než je mít v kotci... Já jen reagovala na to, jak lesnížínka konstatovala, že jsou 12ctky na prd...
Ale i tak se pozastavuju nad tím, proč mít psa(psy) se kterýma většinu dne(týdne) vůbec nejsem...

24.8.2016 15:53
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Andrýsek3 napsal(a):

Já vím, že nebudou samotní a bude o ně, co se venčení a prochajd postaráno. To je v pohodě. Jde mi čistě o to, proč mít psa a jak wulfina osvětlila, několik dní v týdnu s ním nebýt. Pro mne prostě nemyslitelné. A to beru svobodnou holku bez závazků, která třeba i po té dvanástce, s nima chvíli pobude. Ale co když má pak rodinu? Musí být v prvé řadě s dětma, kdy bude ještě čas na psy?

24.8.2016 16:15
Terven

XXX.XXX.110.147

lesnížínka napsal(a):
Já vím, že nebudou samotní a bude o ně, co se venčení a prochajd postaráno. To je v pohodě. Jde mi čistě o to, proč mít psa a jak wulfina osvětlila, několik dní v týdnu s ním nebýt. Pro mne prostě nemyslitelné. A to beru svobodnou holku bez závazků, která třeba i po té dvanástce, s nima chvíli pobude. Ale co když má pak rodinu? Musí být v prvé řadě s dětma, kdy bude ještě čas na psy?

Noo...ono, kdo si ty směny nikdy nezkusil, mívá o nich zkreslenou představu.
Taky mám dvanáctky a mám pocit, že si pejska užívám až až, samozřejmě péči v době mé nepřítomnosti mám zajištěnou.
Dvanáctky mají výhodu, že v té práci zdaleka nejste denně, mně když se povede turnus, mám třeba jen tři do týdne, některé jsou noční, tak to je úplně pohoda (z hlediska psa, teda), někdy jsem v práci o víkendu a to jsou doma ostatní členové rodiny, takže opět pohoda, o to víc volna mám v týdnu.
Mám-li denní dvanáctky, pejska si užiju ráno a večer, když mám den, či dva nebo tři volno, jsme spolu CELÝ den.
Mně osobně to přijde o dost lepší než se denně vracet urvaná ve tři nebo ve čtyři z práce - a nevěděla bych, jestli dřív děti, pes nebo domácnost.
Takže jediný problém dvanáctek vidím v tom, že to člověk se psem nedá, pokud je na to sám.

24.8.2016 16:31
ketlin

XXX.XXX.204.32

Já se zeptám? Psa v kotci jsem nikdy neměla..
Jaký je rozdíl mezi psem 12 hodin zavřeném v kotci nebo bytě? Z hlediska venčení...

Neregistrovaný uživatel

24.8.2016 16:44
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.1

ketlin napsal(a):
Já se zeptám? Psa v kotci jsem nikdy neměla..
Jaký je rozdíl mezi psem 12 hodin zavřeném v kotci nebo bytě? Z hlediska venčení...

Tak já mám na 3 psy kotec velký 48m2 - tedy mají část zastřešenou s boudama a část běhací - pokud potřebují, tak si dojdou - pak večer seberu lopatou a je čisto. Nicméně velmi málo se stává, že bych něco sbírala, nechávaj si to ven...
Pes v bytě možnost vyvenčení nemá... pak se stávaj (můžou se stávat) nehody, protože to pes prostě nevydrží...

24.8.2016 16:46
ketlin

XXX.XXX.204.32

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Tak já mám na 3 psy kotec velký 48m2 - tedy mají část zastřešenou s boudama a část běhací - pokud potřebují, tak si dojdou - pak večer seberu lopatou a je čisto. Nicméně velmi málo se stává, že bych něco sbírala, nechávaj si to ven...
Pes v bytě možnost vyvenčení nemá... pak se stávaj (můžou se stávat) nehody, protože to pes prostě nevydrží...

Aha, díky :) Já brala kotec jako boudu s předsíňkou bez možnosti venčení...

Neregistrovaný uživatel

24.8.2016 16:49
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.1

Terven napsal(a):
Taky mám dvanáctky a mám pocit, že si pejska užívám až až, samozřejmě péči v době mé nepřítomnosti mám zajištěnou.
Dvanáctky mají výhodu, že v té práci zdaleka nejste denně, mně když se povede turnus, mám třeba jen tři do týdne, některé jsou noční, tak to je úplně pohoda (z hlediska psa, teda), někdy jsem v práci o víkendu a to jsou doma ostatní členové rodiny, takže opět pohoda, o to víc volna mám v týdnu.
Mám-li denní dvanáctky, pejska si užiju ráno a večer, když mám den, či dva nebo tři volno, jsme spolu CELÝ den.
Mně osobně to přijde o dost lepší než se denně vracet urvaná ve tři nebo ve čtyři z práce - a nevěděla bych, jestli dřív děti, pes nebo domácnost.
Takže jediný problém dvanáctek vidím v tom, že to člověk se psem nedá, pokud je na to sám.

jo, mám to stejně

PetraSu

24.8.2016 17:08
PetraSu

XXX.XXX.213.5

Díky za odpovědi. Pokusím se to zodpovědět popořadě. V bytě nebydlím, bydlím v rodinném domě na vesnici. Kolem domu nám ale chodí taková nepříliš fajn existence a v minulosti tu byly i případy trávení psů, tudíž to nechci riskovat a mám za mé nepřítomnosti uvnitř. Ale není problém vymyslet pro štěně třeba ohrádku, kde ho nechám za mé nepřítomnosti vzadu na zahradě, kam nikdo z okolí nic nedohodí, má to asi 3 tisíce metrů, takže je z čeho vybírat.
Upřímně moc nerozumím tomu, proč nastala diskuze ohledně toho, že si chci pořídit třetího psa. Jednou bych se výcviku psů chtěla věnovat profesionálně, když mám volno, jsem s nimi venku cca 6 hodin denně, každý den cvičíme, makám jak to jde. Nejstarší pes už toho příliš nezvládne, má dysplazii, takže ho zatěžuji (spíše nezatěžuji) úměrně k tomu, co zvládne. Druhý pes byl těžce týraný a určité následky si nese doteď, snažíme se jakto jde (jedeme pouze na pozitivku :) ) ale má své limity. Z toho důvodu chci štěně, chci se v tomto oboru dostat trochu dál, chci mít ještě více zkušeností a konečně jít i na nějaké ty závody.
Je mi teď 22, vysokou školu jsem musela opustit z finančních důvodů a nabídka práce ve zdejším kraji není nijak extra veliká, moc vybírat si upřímně nemohu. Buď budu mít hromadu času na pracáku a psi si venku naloví myši na vlastní pěst, nebo budu mít současnou práci, méně času a psi budou nadále žrát Orijen (a maso, samozřejmě).
Teď jste mne docela nahlodali, já bych snad změnila i tu práci, když jde o psy.. :).

PetraSu

24.8.2016 17:18
PetraSu

XXX.XXX.213.5

Jinak, přítel mi koupi štěněte navrhl sám ( s ním jsem to vydržela 4 roky na 30 m čtv. tudíž náš rozpad snad již nehrozí :). Venčí je rád, na sídlišti by to bylo o nervy, ale tady máme zadní část baráku směřující rovnou k lesu a do polí, jen otevřete vrátky a vypustíte psy bez jakýchkoliv starostí. Takže myslíte, že by bylo dobré pro psy nějak vymyslet obydlí venku, aby se mohli kdykoliv vyvenčit?
Já pořád sním o tom, že až tohle těžké období skončí, tak budu se psy moct být doma flexibilně, to je můj prozatimní cíl.

24.8.2016 17:38
koňadra

XXX.XXX.128.31

Neregistrovaný uživateli: z vašeho úvodního dotazu nevyplynulo, že psy nemáte v bytě, ale v domě. To dost podstatně mění situaci. Navíc - jak jste to popsala - ti dva psi - v podstatě se s nimi už moc nedá vyžít, co se týče např. sportů, nebo nějakého specializovaného výcviku. Takže štěně (a začít vše od začátku) je logické vyústění vašeho zájmu o psy. Pokud je tedy máte v domě a s takovou frekvencí (řekla bych až nadstandardní - když mají zahradu) venčení, určitě bych do pořízení štěněte šla také.

Co se týče práce na 12 h směny, také jsem to zažila. K tomu 4 h cesty (2 tam a 2 zpět). A bydlela jsem v paneláku. Naštěstí jsme na psy byli dva, sama bych do toho nešla. Myslím, že psi měli více vycházek než ti, jejichž páni přišli v 16 - 17 h z práce den co den. Po 12-ti hodinové šichtě byla totiž noční a pak 2 - 3 dny volno. Tohle jsem ocenila hlavně od podzimu do jara. To je už v 16 h tma, takže kam mohou jít ti, co se teprve vrací z práce? To moji psi už měli za sebou min.3 h vycházku dopoledne, nebo po obědě. Takže já bych práci na směny (byť dlouhé) tak šmahem neodsuzovala. Je potřeba vidět také ty výhody a hlavně: nebýt na to sám. Potom převažují klady nad zápory.

24.8.2016 17:47
fikovnice

XXX.XXX.30.49

lesnížínka napsal(a):

No můj brachanec tuším dvanáctky dělal, točil denní a noční, x v řadě (zahraniční firma), pak možná míval tak dva až tři dny volna, takže nic moc. Teď dělá na 3-směnný provoz - na rozhození biorytmů značka ideál!

24.8.2016 17:47
Andrýsek3

XXX.XXX.216.170

Myslím, že by bylo fajn udělat za barákem nějaký výběh, kde bude moct šťendo být, než se vrátíte z práce, i těch 6hodin co bude samo v domě je ale fajn. Takže to už je na vás, ale když už máte tu zahradu, tak proč ji nevyužít, tak aby se tam ale nikdo z okolí nedostal.

24.8.2016 17:48
fikovnice

XXX.XXX.30.49

Terven napsal(a):

Vidíte a já mám z rodiny zkušenost jinou - viz můj příspěvek výše. Ale pravdou je, že v té rodině je x dalších lidí, takže hafuša je sám jen úplně výjimečně...

PetraSu

24.8.2016 17:54
PetraSu

XXX.XXX.213.5

Napadlo mne udělat bývání pro psy ve staré černé kuchyni, která ustí do zadní části zahrady, která zase ústí směrem k lesu, tam kolem nikdo nechodí. Akorát plot je starý, takový chudáček. Nejstarší pes lovec od přírody a jakmile vidí plot, tak ho buď přeskočí, najde sebemenší skulinu, či ho podhrabe. Měli byste nějaký dobrý ( a trochu levnější nápad než betonová zeď) nápad jak plot lépe zabezpečit. Samozřejmě, že chci nechávat psy venku, aby se mohli vymočit kdykoliv potřebují.

PetraSu

24.8.2016 17:58
PetraSu

XXX.XXX.213.5

Jinak, kdybych byla sama, opravdu nevím, jak bych to dělala. My jsme naštěstí taková pejskařská "rodina". Přítel psy miluje a chodí s nimi rád a dokonce dobrovolně. Kdybych ho neměla, tak na těch 13 hodin (plus cesta) psy dovnitř nezavřu. Takhle by to štěndo bylo samo doma 6-7 hodin.
S dovolenou určitě souhlasím, s tím se počítá :).

24.8.2016 21:25
koňadra

XXX.XXX.128.31

PetraSu napsal(a):
Napadlo mne udělat bývání pro psy ve staré černé kuchyni, která ustí do zadní části zahrady, která zase ústí směrem k lesu, tam kolem nikdo nechodí. Akorát plot je starý, takový chudáček. Nejstarší pes lovec od přírody a jakmile vidí plot, tak ho buď přeskočí, najde sebemenší skulinu, či ho podhrabe. Měli byste nějaký dobrý ( a trochu levnější nápad než betonová zeď) nápad jak plot lépe zabezpečit. Samozřejmě, že chci nechávat psy venku, aby se mohli vymočit kdykoliv potřebují.

Nejrychlejší řešení - elektrický ohradník s více lanky (tak alespoň 4 nad sebou). Koupíte zdroj cca 3,5 tisíce, el. lanko a umělohmotné tyčky, které zapícháte do země. Teď se ozvou útlocitné, ale pes dostane 1 ránu a už bude vědět, že k lanku se nemá přibližovat, tudíž ani nebude mít snahu dělat v plotě díry.
Existuje "neviditelný plot" pro psy - lanko se zakope do země, pes má na krku vysílač... taky to funguje.

aktevi

24.8.2016 21:35
aktevi

XXX.XXX.243.228

fikovnice napsal(a):
Asi Vám poradí zkušenější.
Ale taková poznámka, která se zde dost doporučuje a i já to před 8lety tak udělala: po pořízení štěněte se doporučuje vzít si dovolenou, už si bohužel nepamatuji kolik jsem si jí mohla vzít. Ale pokud byste mohla 14dní a Váš muž také pak 14dní, tak by to asi bylo prospěšné. Nebo alespoň pro ty první dny. Aby štěndo nebylo doma hned ze začátku x hodin samo, to by mohlo skončit demolicí bytu např.

Nielen DEMOLICI ale aj psychicky by to zle znášal...štene je babatko, potrebuje blízkosť človeka, hranie sa, mojkanie a samozrejme každe aj dve-tri hodiny chodíť cikať.

Přidejte reakci

Přidat smajlík