Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

2.9.2016 22:47

Hezký den všem, jen tak by mě zajímalo, mám sice fenu na mase, ale občas, když nestíhám, nebo zapomenu vyndat z mrazáku, dám granule. Co říkáte na Akela?http://www.granule.cz/granule-podle-urceni/akela-80-20-original-grain-free-10kg/. Krmil to někdo? A co na to Mar-Afra, kdyby to náhodou četl?

3.9.2016 14:48

Krmim psa akelou duck a jsem spokojená.

4.5.2018 13:36
Markéta80

XXX.XXX.176.2

ještě někdo kdo Akelou krmí a spokojenost. A co pro štěně? Je to vhodné nebo raději něco méně nabušeného. Feny mám na barking heads

4.5.2018 14:26
Psovodka 111

XXX.XXX.109.127

Také krmíme Akelou, ale i maso a jiné...Chutná a měla by snad být kvalitní...snad...

4.5.2018 16:12
Forester

XXX.XXX.42.201

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Hezký den všem, jen tak by mě zajímalo, mám sice fenu na mase, ale občas, když nestíhám, nebo zapomenu vyndat z mrazáku, dám granule. Co říkáte na Akela?http://www.granule.cz/granule-podle-urceni/akela-80-20-original-grain-free-10kg/. Krmil to někdo? A co na to Mar-Afra, kdyby to náhodou četl?

Mar -Afra, aliaz pan Miloš už sem nechodi. Akela je myslim slusné krmivo, asi jako Eden.

4.5.2018 16:30

Markéta80 napsal(a):
ještě někdo kdo Akelou krmí a spokojenost. A co pro štěně? Je to vhodné nebo raději něco méně nabušeného. Feny mám na barking heads

Kupovala jsem špicovi střednímu, nejsou zrovna malé, ale popral se s tím

4.5.2018 17:08
Markéta80

XXX.XXX.176.2

Kupovala jsem špicovi střednímu, nejsou zrovna malé, ale popral se s tím

oni dělají i pro prcky a to dle fotky je hodně mini jen nevím jestli to pro štěně neni až moc nabušené? Doporučil mě to pán z eshopu že lepší v nabídce nemají. Ted mají feny N&D, starší žere cokoliv ale mladší už nechce, má to s konzervou a zjistila jsme že jedině s hovězí, jak je jiná příchut tak nechce...Tak nevím jestli vzít akelu asi kachnu na zkoušku nebo vzít BH, u těch vím že mladší sedí.

4.5.2018 19:00
lupus4

XXX.XXX.89.20

170, - za kilo
to můžete kupovat klidně bifteky a ušetříte
a jestli jsou extrudovány "za horka" tak je ůplně jedno co v nich je
PS. nehledal jsem způsob výroby.

4.5.2018 19:59
Forester

XXX.XXX.42.201

lupus4 napsal(a):
170, - za kilo
to můžete kupovat klidně bifteky a ušetříte
a jestli jsou extrudovány "za horka" tak je ůplně jedno co v nich je
PS. nehledal jsem způsob výroby.

Váš odpor ke granulovanym krmivům je všeobecně známý, nemusíte ho neustále papouškovat, na to se nikdo neptal. Mno a krmím i granule, mimo jiné...

4.5.2018 20:22

nerozčílujte se, pane Forester, vždyť je to legrace ;-)
Eden jsou levnější, Simpsons 80/20 za 109
lepší granule už neexistují
ono se dá extrudovat za studena ?
kvalitní krmiva se vyrábí trochu jinak než před 20 lety... nad 90°C ne.. ale to platí přímo pro extruzi, pak se suší a tam je třeba 150°C...takže jídlo stejné, jako když psům vaříte

může mi někdo, prosím, přeložit, co to je nabušené krmivo ?

4.5.2018 20:33
Forester

XXX.XXX.42.201

nerozčílujte se, pane Forester, vždyť je to legrace ;-)
Eden jsou levnější, Simpsons 80/20 za 109
lepší granule už neexistují
ono se dá extrudovat za studena ?
kvalitní krmiva se vyrábí trochu jinak než před 20 lety... nad 90°C ne.. ale to platí přímo pro extruzi, pak se suší a tam je třeba 150°C...takže jídlo stejné, jako když psům vaříte

může mi někdo, prosím, přeložit, co to je nabušené krmivo ?

Zdravím já jsem v klidu Simpsons za ty kačky opravdu bezva...Mno třeba krmivo objahujicí analgetika by mohlo být NABUŠENÉ, na mě až moc...

4.5.2018 20:56
lupus4

XXX.XXX.89.20

Forester napsal(a):
Váš odpor ke granulovanym krmivům je všeobecně známý, nemusíte ho neustále papouškovat, na to se nikdo neptal. Mno a krmím i granule, mimo jiné...

si krmte čím chcete
že granule používají...lidé pohodlní a zblblí reklamama, je všeobecně známo a kdyby využili čas, co věnují studiu, které sou ty NEJ (rozumějte nejméně škodlivé), sestavení přirozeného krmení, bylo by mnoha psům na světě lépe

a na "papouškování" o "bezvadných" granclích jste tu především vy + pár dalších mudlů

PS. granule taky občas používám jako balastní složku krmné dávky.

4.5.2018 22:13

lupus4 napsal(a):
si krmte čím chcete
že granule používají...lidé pohodlní a zblblí reklamama, je všeobecně známo a kdyby využili čas, co věnují studiu, které sou ty NEJ (rozumějte nejméně škodlivé), sestavení přirozeného krmení, bylo by mnoha psům na světě lépe

a na "papouškování" o "bezvadných" granclích jste tu především vy + pár dalších mudlů

PS. granule taky občas používám jako balastní složku krmné dávky.

tak jim napište, jak jednoduché je krmit masem (máte psy celkem v zátěži, ne ? to je velmi zajímavé téma, jak nakrmit správně.. ať i ti, co se bojí, že psu něco bude chybět, vidí, že to jde)
nějaký jídelníček, jděte příkladem smajlík
protože granulářům to přijde strašně složité
vždy přijdete a "hahaha ubožáci granuláři".. to je na co přesně ?

5.5.2018 08:54
lupus4

XXX.XXX.65.242

Tak dám jen úvahu k zamyšlení a ůsudek ať si udělá každý sám
Od roku 1988 jsem se věnoval závodům na střední a dlouhé tratě. Po "objevení" granulí jsme byli všichni u vytržení jak je to snadné a zdravé atd.Vystřídal jsem spoustu "špičkových " značek, ale při velkém zatížení psů se VŠECHNY ukázaly jako nedostatečné a psi při nich hubli a ztráceli "jiskru". Zvyšováním dávek se dosáhlo pouze zvyšování kopic "odpadu". Po otevření světu jsme se začali pídit po tom jak to dělá "musherská špička" a zjistili jsme, že základem krmení je syrové maso a granule slouží pouze jako mini příloha a vlastně zdroj balastních látek..., popřípadě jako krmení v letním období na tzv. záchovnou dávku.

Proč tomu tak je ?
Páč jak známo, bioaktivní látky se znehodnocují již při teplotě od 40 stupňů výše. Při výrobě granulí tepelnou extruzí se používají teploty značně vyšší.
Touto vysokou teplotou je kromě bílkovin, enzymů a tuků velká část, přírodních vitamínů, stopových prvků a minerálních látek poškozena, zničena nebo spečením uzavřena (biologicky nevyužitelná).
Obzvláště v tucích rozpustný umělý vitamín E pak musí být při předávkování organismem pracně odbourán.

ve zkratce : granule je spečenina čehosi, namíchaná se syntetickými vitamíny

Takže od těch "výzkumných" dob byli všichni moji psi, nejen SH, ale i NO, vestaj, AKE, ACD, G i půljozefčík atd... na syrovém, včetně všech možných příloh. Vypisovat to pobrobně nemá smysl. poslouži např. web manwe
Zhruba pro středního psa 20 - 30 kg, bez enormní zátěže stačí 0,5 kg masa a 2 hrstičky přílohy. Psi nemají problémy při pozření čehokoli a střevní potíže, jaký mívají granuláři při sebemenší změně krmení jim fakt nehrozí. Potrava nemusí být vyvážená každý den, ale v rámci cca týdne či dvou to už chce pohlídat. Kdo si úplně nevěří, může se posychrovat např. Roboranem 1x /týden.
Když sem sehnal krávu, žrali týden hovězí, když hlavy z tolstolobika, žrali 3dny tolstolobika,
v zásobě bylo vždy kuřecí...
Jejich střevní mikroflóra byla zkrátka připravena na vše.Jedním z důkazů, že to nebylo špatně, myslím může být např. to, že na l nonstop závodech, dokázali v mém týmu (můj odchov) 11letí psi, kteří byli od narození krmeni "přirozenou" stravou zaběhnout za den 110 km a z toho půlku v hlubokém sněhu (a táhnout 130 kg)... čili ve věku, kdy ostatní plemena jsou již po smrti, či se sotva belhají po dvorku...
Zda jsou či nejsou ty nebo ty granule vhodné či ne stačí pár otázek :
1. ? způsob výroby (jsou- li použity vysoké teploty, pak už ani vlastně nezáleží na surovinách )
2. ? suroviny
takže z toho všeho plyne, že jakž takž akceptovatelné by mohly být granule lisované za studena (nemám vyzkoušeno)
psy samozřejmě na všech možných i nemožných granulích přežijí - taky jim nic jiného nezbývá
proto mne vždy nadzvedne, když "já chci pro svého psa jen to nejlepší" a hledá nějaké zpečené svinstvo
howk.

5.5.2018 09:11
lupus4

XXX.XXX.65.242

psy samozřejmě na všech

oprava psi

5.5.2018 10:29
Huskyjanina

XXX.XXX.252.46

lupus4 napsal(a):
Tak dám jen úvahu k zamyšlení a ůsudek ať si udělá každý sám
Od roku 1988 jsem se věnoval závodům na střední a dlouhé tratě. Po "objevení" granulí jsme byli všichni u vytržení jak je to snadné a zdravé atd.Vystřídal jsem spoustu "špičkových " značek, ale při velkém zatížení psů se VŠECHNY ukázaly jako nedostatečné a psi při nich hubli a ztráceli "jiskru". Zvyšováním dávek se dosáhlo pouze zvyšování kopic "odpadu". Po otevření světu jsme se začali pídit po tom jak to dělá "musherská špička" a zjistili jsme, že základem krmení je syrové maso a granule slouží pouze jako mini příloha a vlastně zdroj balastních látek..., popřípadě jako krmení v letním období na tzv. záchovnou dávku.

Proč tomu tak je ?
Páč jak známo, bioaktivní látky se znehodnocují již při teplotě od 40 stupňů výše. Při výrobě granulí tepelnou extruzí se používají teploty značně vyšší.
Touto vysokou teplotou je kromě bílkovin, enzymů a tuků velká část, přírodních vitamínů, stopových prvků a minerálních látek poškozena, zničena nebo spečením uzavřena (biologicky nevyužitelná).
Obzvláště v tucích rozpustný umělý vitamín E pak musí být při předávkování organismem pracně odbourán.

ve zkratce : granule je spečenina čehosi, namíchaná se syntetickými vitamíny

Takže od těch "výzkumných" dob byli všichni moji psi, nejen SH, ale i NO, vestaj, AKE, ACD, G i půljozefčík atd... na syrovém, včetně všech možných příloh. Vypisovat to pobrobně nemá smysl. poslouži např. web manwe
Zhruba pro středního psa 20 - 30 kg, bez enormní zátěže stačí 0,5 kg masa a 2 hrstičky přílohy. Psi nemají problémy při pozření čehokoli a střevní potíže, jaký mívají granuláři při sebemenší změně krmení jim fakt nehrozí. Potrava nemusí být vyvážená každý den, ale v rámci cca týdne či dvou to už chce pohlídat. Kdo si úplně nevěří, může se posychrovat např. Roboranem 1x /týden.
Když sem sehnal krávu, žrali týden hovězí, když hlavy z tolstolobika, žrali 3dny tolstolobika,
v zásobě bylo vždy kuřecí...
Jejich střevní mikroflóra byla zkrátka připravena na vše.Jedním z důkazů, že to nebylo špatně, myslím může být např. to, že na l nonstop závodech, dokázali v mém týmu (můj odchov) 11letí psi, kteří byli od narození krmeni "přirozenou" stravou zaběhnout za den 110 km a z toho půlku v hlubokém sněhu (a táhnout 130 kg)... čili ve věku, kdy ostatní plemena jsou již po smrti, či se sotva belhají po dvorku...
Zda jsou či nejsou ty nebo ty granule vhodné či ne stačí pár otázek :
1. ? způsob výroby (jsou- li použity vysoké teploty, pak už ani vlastně nezáleží na surovinách )
2. ? suroviny
takže z toho všeho plyne, že jakž takž akceptovatelné by mohly být granule lisované za studena (nemám vyzkoušeno)
psy samozřejmě na všech možných i nemožných granulích přežijí - taky jim nic jiného nezbývá
proto mne vždy nadzvedne, když "já chci pro svého psa jen to nejlepší" a hledá nějaké zpečené svinstvo
howk.

hezký Venco. Tímhle stylem krmím i já a moje vetka říká, že máme nesmrtelný psy

5.5.2018 10:48

tak nějak by to mělo být, bude
výrobci krmiv samozřejmě ví, které látky se teplem ničí, a proto jich tam dávají více, extruze samotná probíhá minutu (koho napadne, že se pak suší za dvojnásobné teploty)
ale to, co je psané v analýze, to je v hotových granulích
a ne všecky granule mají syntetické (škodlivé) vitaminy
vit. E je mezi rozpustnými v tucích výjimka, není to Áčko, předávka je 300x víc než DDD, žádné odbourávání, právě jsou spíše nedostatky
(tyhle věci psal výrobce lisovaných granulí a několik webů to kopíruje bez jakéhokoli ověření)

proč nestačí aktivním psům - tráví se jinak, pomaleji, složitěji, nestíhají

lisované krmivo nebude stačit už vůbec, protože ta technologie nedovolí použít dost tuku,...
teplota, co lisovači uvádí, je lež - na chvíli je tam těch sedmdesát, a syntetické vit. většina má, protože prostě suroviny na ty požadavky nestačí
ale jako příloha jsou dobré

jinak.. roboran má nej syntetický vitamin - K3
suroviny - o tom právě ty diskuze jsou smajlík dopátrat se (každý jinak) tomu, že granule ve skutečnosti nestačí pro žádného psa, že si tak odbývat nezaslouží, už vůbec nejsou lék, naopak co spíše umí způsobit.

5.5.2018 11:36
lupus4

XXX.XXX.65.242

dopátrat se (každý jinak) tomu, že granule ve skutečnosti nestačí pro žádného psa, že si tak odbývat nezaslouží, už vůbec nejsou lék, ...

vytesat do kamene

8.5.2018 09:50
saola

XXX.XXX.229.14

No, megí, koukám, že konečně jste se pod bezchybnými argumenty lupus4 taky dopátrala...jen tak dál

Lupus4 - brilantně napsáno, taky jsme to tak měli. Když se objevily po revoluci na trhu masivně granule, byli jsme u vytržení. Cca dva roky, a i těch je mi teď líto. Už fakt nikdy.

8.5.2018 12:55

No já jsem tenkrát granulemi vůbec nekrmila. Jezevčík mi nedal šanci, páč by něco takového v životě nepozřel. Ani konzervy nepovažoval za potravu.

8.5.2018 13:10
Terven

XXX.XXX.110.147

saola napsal(a):
No, megí, koukám, že konečně jste se pod bezchybnými argumenty lupus4 taky dopátrala...jen tak dál

Lupus4 - brilantně napsáno, taky jsme to tak měli. Když se objevily po revoluci na trhu masivně granule, byli jsme u vytržení. Cca dva roky, a i těch je mi teď líto. Už fakt nikdy.

S příspěvky lupus4 i megííí souhlasím, mimochodem, megííí tam netvrdí nic, co by tady netvrdila průběžně, takže se nejspíš nejedná o žádné prozření
No, a k té větě, kterou by lupus4 tesal do kamene ( a já asi taky)

dopátrat se (každý jinak) tomu, že granule ve skutečnosti nestačí pro žádného psa, že si tak odbývat nezaslouží, už vůbec nejsou lék, ...

tady bych se zastavila u dovětku "už vůbec nejsou lék", protože se mi vybavila nedávná diskuze o močových kamenech. Tam jsem nejen já tvrdila, že nemocnému psovi ideálně sestavit KD ze surovin, pokud se to běžně dělá nemocnému dítěti a nemocné babičce, prostě lidem, proč by to u psa mělo být o hubu...že si nemocný pes nezaslouží amarouny, potřebuje kvalitní výživu.
Vy jste tam naopak vehementně obhajovala použití granulí, což je zajímavé.
Ještě se teda zeptám - pokud by vám nedejbože onemocněl pes, který granule nezná a celý život je na přirozené stravě- tak mu v době nemoci nasypete tu granulovanou veterinární dietu?

8.5.2018 17:18
tapina

XXX.XXX.165.16

saola napsal(a):

Po revoluci... to jsem psa neměla, byla jsem děcko. Jsem z prostředí - babička, milovnice psů, její kamarádka - několik desetiletí chovu obřího plemene, jiná pudlíci, všichni okolo měli nějakého psa. Nikdo teda vyloženě na vrcholové výkony, všichni hobby nebo výstavy, chov. Psům se vařilo, někdo občas ty doplňky dal. Granule v našich kruzích posmívané, zavrhované, nebo minimálně "na co?". Mimochodem, většina z těchhle lidí to brala stylem "a už to tu máme taky" - jelikož to pro ně nebylo nic nového, znali to, mohli by si to i dřív koupit, v zahraničí, kam třeba i ty psy prodávali a věděli, že někde těmi granulemi krmí už víc.

Kolem r.2000 jsem přišla k feně NO, trpěla průjmy. Všichni, fakt hodně lidí, hromadu rad o červech, vitamínech, bylinky; splněno, přestože byla krmena dobrým masem z masny a přílohy rýže nebo vločky, nic nepomáhalo, po úraze se to ještě zhoršilo, pomohly až granule Acana Lamb, v té době byly myslím 3 receptury. Jehněčí bych v té době neměla šanci koupit, resp. by mě to asi ani nenapadlo. Ty granule ji zvedly. Dožila na tom velmi dobře. Ještě tak mohla velmi málo libového masa s rýží, ale to zas nebylo na dlouhodobé žití, sice neprůjmovala, ale strašně línala, teklo jí z očí, vykusovala si kolečko srsti. Před ní, souběžně a potom byl pes, vořech, trpěl na záněty uší, taky bych to dneska řešila jinak než kapkami a atb, ke konci i 2-3x za rok. No žral převážně kuřecí, občas hovězí, vepřové, se vším možným, v podstatě vlastně nic závadného - říkali - nekoupat, stříhat, kapat preventivně.

2005 kočky, některé na granule zvyklé od původních majitelů, pak hromada koček, které bylo potřeba vyprovodit do dalších domovů, koukala jsem už na internet, na kočičích fórech v té době převládal názor, že kočku je nejlíp krmit kvalitními granulemi. Ok. Krmila jsem tou Acanou, plus maso, dobrý, pak teda kocour nějaké zdravotní peripetie, veterinární granule,... a návrat 20 30 let zpět smajlík
V té době i moje babička a jedna její kamarádka (ostatní zhruba v té době se psy skončily) objevily granule a krmí dosud granulemi a domácí vařenou stravou 50:50, oproti dřívějšku dneska do toho vařeného vůbec nic nepřidávají, protože věří těm granulím. Babičky pes je strašný válec, no, to je teď vedlejší. Zamrzly teda někde v tom roce 2000,2005 dodnes, co se týká preferencí při nákupu.

2012 fena, různé zdravotní problémy, alergie, hrozné stavy, původ vůbec nebyl v jídle, na začátku žrala "normálně", i když teda její matka a jako úplně malé štěně "lepší" granule. Jo, chvíli jsme v důsledku těch problémů zkoušely, jestli by nepomohly (veterinární) granule, a ano, nejlepší a nejjednodušší je u ní krmit "barf". Dopracovaly jsme to tak daleko, že může žrát v podstatě všechna masa. Nicméně, musely jsem to vychytat, základ tvoří 2 suroviny, do toho sem tam nějaké to "jakékoli" a je to v pohodě. Jenomže to nemůže být to "jakékoli" týden v kuse. Je tu ještě třetí, běžně dostupná surovina, u které jsme ale zjistily, že ne od jednoho konkrétního výrobce. A teď do toho - kolik, je tam kost, kouše to dobře? To je pro lidi těžké. Kdybych náhodou byla hospitalazována nebo cokoli se stalo, je potřeba tu fenu nějak nakrmit - tak prostě máme pár osvědčené granule, a ty dostane. Jenomže je to potřeba zkoušet, i každý pytel může být jiný. Kdyby se nemohlo nic stát, fakt už ty granule doma ani nemám.
Kocour žere všechno. Pes žere všechno. Taky jsem měla obavy, jestli ho zvládnu krmit když byl štěně, jo, člověk je fakt zblblý, uznávám. Teď dožírá pytel granulí, které byly pro fenu, jakože osvědčené, ale tuten pytel byl asi nějaký blbý, vlastně už třetí od jednoho super výrobce, takže na něj kašlu. Jinak, když takhle ty granule máme, v rezervě, malý pytel, tak to baští po venku postupně jako pamlsky, třeba tak 1/4 denní dávky max, něco dáme babičce, kamarádům atd. Měli jsme i vegetariánské, tak prostě nedostali už k masu nic jiného.
Jo, jako ono jde udělat třeba rozpis na týden, co tomu psovi dát, jenomže, i jak to tady vidíte, pro lidi je to strašně složité, vyndat večer a nechat do rána rozmrazit. Nevařím, nekrmím téměř vůbec sacharidové přílohy. Zeleninu nekrájím dopředu, nezmrazuju do foroty. Maso, pokud ho je hodně, zmrazím, jinak se snažím maximum zkrmit bez této fáze.
Bylo krátké období, kdy ty její dvě základní suroviny fakt nebyly. Než kupovat nějaké x krát přemrzlé kdovíjaké mletiny z barfshopu, fakt jsem jí častěji dala granule. Ale tak vše se spravilo, v obchodech mají všechno. I ty barfshopy pro nás teď jsou dobře zásobené, pokud by bylo třeba.
Akela jsme měli, kupovat nebudu. Acanu v současných recepturách taky ne. Vlastně žádné z místních "top", tak ale věřím, že se mi snad nestane nikdy nic na nějak moc dlouho.
Taky nebudu pro psy vyvařovat, pokud mi zbyde vařené maso, tak jim ho klidně dám, i polívku, i sem tam něco jiného, prostě protože tomu tak věřím. Někdo věří vařenému a doplňkům. Někdo granulím. No beztak to je dneska úplně jedno, i ta masná zvířata jsou něčím krmena, někdy pak je maso baleno... pokud nevíte čím, tak smolík. Dobrý, že ty granule jsou, ty jejich suroviny by se jinak neprodukovaly? Já nevím, no... Třeba ne. Třeba ty granule jsou z toho, co není pro lidi.Tak třeba se to někde píše, ekologická stopa výroby krmiv pro pet zvířata, ne? Kdybychom se v tom měli šťourat úplně do všech důsledků. Jakože ona ta "výroba" masa pro lidi sama o sobě moc super není a ještě my lidi ani nesežerem všechno. Tady ty místní odhady procent masa, z toho podíl kostí, drápy, peří, sůl - nesůl, hydrolyzáty víc a míň magi, ty jsou mi fakt šumák.

Sorry za dlouhý příspěvek, prostě jsem si to nemohla odpustit, k tomu "po revoluci". Ale podle mě to fakt není černobílé, i Lupus4 zde v tomto vlákně uvádí, že ty granule psům "jako balastní složku" dá. Asi k tomu má důvody, že jo. To není nikdy. Nikdy neříkej nikdy smajlík

Přidejte reakci

Přidat smajlík