yl246
napsal(a):
Venčím známým fenku jezevčíka. Je hodná, ale štěká na všechny lidi, psy a kola, neumí pořádně chodit na vodítku... Jasně, není to můj pes, ale to se nedá. Vím, jezevčíci bývají temperamentní a tak. Ale máte nějaký tip, jak ji odnaučit ty přehnané reakce, jestli to tedy vůbec jde...?
K posouzení situace mi chybí hodě údajů: věk, předchozí zkušenosti, kde pes žije, jak často jste spolu... ale zkusím to.
Především s ní musí pracovat majitelé. S temperamentem to nemá nic společného - jestli byla celý život zavřená na zahradě / v bytě, tak se asi o socializaci nedá mluvit a štěká z důvodu, že nezná nic z okolí. Samozřejmě její chování může mít i jiné příčiny, ale pracovat se s ním vždy dá. Netlač na ni, chovej se klidně, aby v tobě měla vzor. Můžeš ji postupně seznamovat s se psy, lidmi, zvířaty, zvuky, dopravními prostředky (atd.) a chválit pamlskem a hlazením za žádoucí reakce (tedy spíše za průchod kolem podnětu bez reakce). Jinak první ji nauč chodit na vodítku doma a poté ji vezmi do světa.
Osobně bych do toho ale nešla. Jestli už se jedná o staršího psa, dala bych mu s venčením pokoj a zbytečně bych ho nestresovala. Když není tvůj a nikdo jiný s ním (asi) ven nejde, uděláš "dobrý skutek" i když si s ní budeš jen hrát a mazlit se na jejím území.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Kdysi jsem měla jezevčíka - režim a vyžití. Dopo se spalo, odpo se lítalo. Poslouchal a chodil bez vodítka, ale tohle jako "slečna na hlídání" nevyřešíte, to musí majitelé.

yl246
napsal(a):
Je bytová, fakt je, že moc často na nějaké procházky nechodí.
Je jí kolem pěti let a je hodně živá a neunavitelná.
Je bytová a nechodí často na procházky ? chudák, na co jí teda mají ?
Pouštíte ji? Moje babička jednou přišla ke štěněti hrubosrstého jezevčíka, nebyl příliš čistý, ale jako jezevec se choval. Psy měla zafixované jen jako neužitečná zvířata, tenhle pes její pohled změnil, ale vychovat ho neuměla. Takže, když s ním šla v Praze na procházku, pes táhl, štěkal na všechno a na všechny, neposlechl, pustit se ho bála. Když si vyvrtla kotník,14 dní jsem u ní bydlila a ze psem chodila já. Ale protože jsem se s ním nechtěla tahat, zkusila jsem ho na bezpečném místě v parku pustit. A ejhle. Jiný pes. Cupital za mnou, velké psy uctivě obcházel, z menšíma se kamarádil, přišel na zavolání, dokonce mohl být puštěn i na klidné ulici. Pes na vodítku má docela jiné sebevědomí, než pes na volno. Já bych to někde na klidném místě zkusila, jakmile pes zjistí, že musí hlídat on vás, může se jeho chování změnit.
Ještě douška, když po roce babička dostala pásový opar, měla jsem ho zase na starost. Vzala jsem ho k nám, kde byli psi různých velikostí, koně, králíci, se všemi dokázal bez problémů vyjít, jen kočky se nikdy nenaučil ignorovat.
amiš
napsal(a):
Pouštíte ji? Moje babička jednou přišla ke štěněti hrubosrstého jezevčíka, nebyl příliš čistý, ale jako jezevec se choval. Psy měla zafixované jen jako neužitečná zvířata, tenhle pes její pohled změnil, ale vychovat ho neuměla. Takže, když s ním šla v Praze na procházku, pes táhl, štěkal na všechno a na všechny, neposlechl, pustit se ho bála. Když si vyvrtla kotník,14 dní jsem u ní bydlila a ze psem chodila já. Ale protože jsem se s ním nechtěla tahat, zkusila jsem ho na bezpečném místě v parku pustit. A ejhle. Jiný pes. Cupital za mnou, velké psy uctivě obcházel, z menšíma se kamarádil, přišel na zavolání, dokonce mohl být puštěn i na klidné ulici. Pes na vodítku má docela jiné sebevědomí, než pes na volno. Já bych to někde na klidném místě zkusila, jakmile pes zjistí, že musí hlídat on vás, může se jeho chování změnit.
Ještě douška, když po roce babička dostala pásový opar, měla jsem ho zase na starost. Vzala jsem ho k nám, kde byli psi různých velikostí, koně, králíci, se všemi dokázal bez problémů vyjít, jen kočky se nikdy nenaučil ignorovat.
Zatím ji nepouštím, nejsem si jistá, jestli by mi neutekla, ale dnes to mám v plánu zkusit.
napsal(a):
Je bytová a nechodí často na procházky ? chudák, na co jí teda mají ?
Aby bylo jasno, vždycky to tak nebylo. Známí jsou manželé středního věku a ona je vážně nemocná a na vozíku, on se o ni musí starat a na nějaké velké procházky s fenkou chodit nemůže.

yl246
napsal(a):
Aby bylo jasno, vždycky to tak nebylo. Známí jsou manželé středního věku a ona je vážně nemocná a na vozíku, on se o ni musí starat a na nějaké velké procházky s fenkou chodit nemůže.
Aha, v tom případě pokud vám jí svěřili na venčení a máte o ní zájem, jistě se s ní dá něco dělat.Chodit na vodítku se naučí, s tím štěkáním to bude trošku horší, ale když budete trpělivá určitě se to dá alepsoň omezit.