Ahoj, jelikož jsem pejskař začátečník, bez žádných zkušeností, tak bych se vás chtěla zeptat, zda je normální, že naše 2,5 měsíční fenka berňáka chytá amok poté co se seznamuje s ostatními psi. Jelikož ještě nemá poslední třetí přeočkování, tak od veterináře máme dovoleno chodit pouze u nás v ulici a tak se dostane do styku jenom se psy, které známe. Nevíme právě, ale jak ji správně uklidnit a jestli ji vůbec uklidňovat a nebo nechat ať se vyvzteká, akorát že její záchvat se projevuje tak, že lítá jak neřízené střela, vrčí a kouše nás. Beru, že je to štěně a chce si hrát, ale když ji nabídnu hračku, se kterou si za normálních okolností hraje, tak i stejně tak se snaží kousnout mě do ruky nebo do nohy. Takové záchvaty chytá i normálně během dne. Tak nevím jak se k tomu správně postavit a jak řešit takovou situaci. Za každou radu budu ráda :).
Záchvaty? Je to štěně, chce si hrát. Při kontaktu s jiným psem lítá, kouše a psů se bojí? Jestli dobře chápu? Pak najděte nějakého klidného vyrovnaného psa a nechte je, aby pochopila, že se nic neděje, že si může hrát.
A s tím kousáním, to je také normální. Jak jí nabízíte hračku? Musíte tu hru udělat zajímavější. Dát hračku třeba na provázek, hýbat s ní. Hračka která se hýbe je pro psa zajímavější.
Nee právěže těch psů se vůbec nebojí, vždycky když si jich za plotem všimne tak za nima letí, vrtí ocasem a prostrkuje k nim čumák. A sousedé mají hodnou klidnou fenku, která s ní u toho plotu vydrží.
S tou hračkou to vím, snažím se s ní běhat a různě do stran rozhazovat, ale po chvíli ji to přestane bavit a začne vrčet a kousat.
Už jsem si toho přečetla dost, ať už tady na internetu nebo v knížkách, že jsou to štěňata, chtějí si hrát a poznávají svět pusou potažmo zuby. Ale furt nevím jak ji správně vysvětlit, že to už přehání.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Štěněti to vysvětlíte těžko, vyroste z toho. Vet ve školce rozhodila pamlsky, když se štěňata moc rozjela, a byl klid. Praktikovala jsem to u malého bratrance mého psa, když to přeháněl a mého už začal dost vytáčet. Ve vteřině přestal a nějakou dobu mu to i vydrželo.
michaaela
napsal(a):
Ahoj, jelikož jsem pejskař začátečník, bez žádných zkušeností, tak bych se vás chtěla zeptat, zda je normální, že naše 2,5 měsíční fenka berňáka chytá amok poté co se seznamuje s ostatními psi. Jelikož ještě nemá poslední třetí přeočkování, tak od veterináře máme dovoleno chodit pouze u nás v ulici a tak se dostane do styku jenom se psy, které známe. Nevíme právě, ale jak ji správně uklidnit a jestli ji vůbec uklidňovat a nebo nechat ať se vyvzteká, akorát že její záchvat se projevuje tak, že lítá jak neřízené střela, vrčí a kouše nás. Beru, že je to štěně a chce si hrát, ale když ji nabídnu hračku, se kterou si za normálních okolností hraje, tak i stejně tak se snaží kousnout mě do ruky nebo do nohy. Takové záchvaty chytá i normálně během dne. Tak nevím jak se k tomu správně postavit a jak řešit takovou situaci. Za každou radu budu ráda :).
Úplně normální . Naše štěně, pokud venku potká někoho, koho miluje, ať už psa nebo člověka, v tu ránu zešílí - začne lítat kolem dotyčného třetí kosmickou rychlostí a zvětšuje kruhy. Nemá -li jiný objekt, šílí klidně i se mnou, vrčí, chňape...přiznám se, že to miluju taky, takže jí v tom ještě povzbuzuju...není to vztek, je to radost, přebytek energie.
Mně kousání nevadí, mám malý štěndo, pokud je vám to nepříjemné, vražte jí do huby raději nějakou hračku- naše bere cokoliv...vodítko, klacík, šišku...
michaaela
napsal(a):
Nee právěže těch psů se vůbec nebojí, vždycky když si jich za plotem všimne tak za nima letí, vrtí ocasem a prostrkuje k nim čumák. A sousedé mají hodnou klidnou fenku, která s ní u toho plotu vydrží.
S tou hračkou to vím, snažím se s ní běhat a různě do stran rozhazovat, ale po chvíli ji to přestane bavit a začne vrčet a kousat.
Už jsem si toho přečetla dost, ať už tady na internetu nebo v knížkách, že jsou to štěňata, chtějí si hrát a poznávají svět pusou potažmo zuby. Ale furt nevím jak ji správně vysvětlit, že to už přehání.
Jen teda bych jí nenechala běhat od plotu k plotu. Za prvé pak někde může narazit na psa, který na ní nebude zvědavý. Ale hlavně, když si na to zvykne teď, bude to chtít dělat i až vyroste a bude Vás vláčet od plotu k plotu. Nebude chápat, proč předtím mohla a teď nemůže.

"S tou hračkou to vím, snažím se s ní běhat a různě do stran rozhazovat, ale po chvíli ji to přestane bavit a začne vrčet a kousat."
nevím jak je to "různě do stran rozhazovat", ale vem si hadr, psí lanko, míček na šňůrce a přetahuj se s ní...a v tomto smyslu jí to i odhoď, ať si to k tobě zase přinese (aport) a zase se potaháte...a musíš mít těch přetahovadel víc (štěně si to třeba taky k tobě zpátky nepřinese, na to musí přijít), můžeš to mít připnuté na delší šňůře, ať si hračku můžeš přitáhnout...a v rámci hry ji už můžeš učit přivolání, sedni, soustředění, veledůležitý povel pusť atd.atd.

Mám kříženku BSP, ale tady nejde tak dalece o plemeno, spíš o věk a povahu...naše měla "záchvaty" taky...doma to bylo "bojové" štěndo, protože nej hra byla útok na její lidi...vyrostla z toho, dnes je to ta nejmazlivější holka jakou jsem kdy měla...akorát ta štěněcí láska ke psům jí nevydržela, psy nesnáší a nejraději by je "sežrala"...

michaaela
napsal(a):
Záchvaty, jasně všichni psi je mají.Je to štěně, připravte se na to že tahle nemoc bude postihovat psa i v dosplělosti a letící 60 kilový tank to už je jiná sranda Jak to řešit ? Uhnout na stranu, někdy narazí do nohou Ne vážně, nechte jí být, hraje si, u psů je tohle normální chování, jen pozor kde jí pouštíte, při tomhle moc nemyslej a snadno by mohla vlítnout pod auto.

napsal(a):
Záchvaty, jasně všichni psi je mají.Je to štěně, připravte se na to že tahle nemoc bude postihovat psa i v dosplělosti a letící 60 kilový tank to už je jiná sranda Jak to řešit ? Uhnout na stranu, někdy narazí do nohou Ne vážně, nechte jí být, hraje si, u psů je tohle normální chování, jen pozor kde jí pouštíte, při tomhle moc nemyslej a snadno by mohla vlítnout pod auto.
Vzala jste mi to z "klávesnice". Takové "záchvaty mívá i moje sedmiletá psice. Nejčastěji, když nás navštíví mladá fenka, to jsou pak závody. Ale i když jdeme jen spolu. Jen už do mě nekouše. S jejími "záchvaty" jsem maximálně spokojená. Vím, že je zdravá a spokojená.
My tomu říkali "dělová koule" dělali to oba našich psi.. moje ani ne, ale ona si s jinýma psama hrát nechce. něco podobného jako je na tomto videu ;)
https://www.youtube.com/watch?v=Icv-iW4sY9w
a když už jsme u těch videí, tohle tu musím ukázat, není to sice moje video, ale je dokonalý. malá porce něžnosti ač se jedná o brutální utok :D
https://www.youtube.com/watch?v=nhvgnryphV4.