Jozef84

XXX.XXX.112.238
Zdravim, chtěl bych se zeptat na minimální výšku plotu pro pastevce. Chceme si pořídit Šarplanince, ale plot nemáme dvakrát vysoký cca 150cm. A když vidím co lidi občas mají za dráty přes dva metry a za nima třeba Kavkazáka, tak si říkám že tohle nebudu nikdy schopen na svým pozemku vystavět, kor dyž plot je pár let starý, sice masivní ale dřív sme měli menší psíky. Jaké máte zkušenosti, jak vysoký plot zdolá pastevec? Aby mi třeba psa nedráždil pošťák a pes ten plot nepřeskočil a malér je na světě.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ty dva metry by to chtělo.

Nemám pastevce, ale i tak nejnižší plot je metr osmdesát...
Jozef84

XXX.XXX.112.238
No to jste mě moc nepotěšili, možná kdybych zvedl plaňky tak se dostanu na nějakých 1,65m, no zatím sme ale stejně furt ve fázi výběru psa. A třeba pro těžší psy jako je Španělský mastin by to snad i stačilo ne? Nad tim sme taky přemýšleli.
Jozef84
napsal(a):
Zdravim, chtěl bych se zeptat na minimální výšku plotu pro pastevce. Chceme si pořídit Šarplanince, ale plot nemáme dvakrát vysoký cca 150cm. A když vidím co lidi občas mají za dráty přes dva metry a za nima třeba Kavkazáka, tak si říkám že tohle nebudu nikdy schopen na svým pozemku vystavět, kor dyž plot je pár let starý, sice masivní ale dřív sme měli menší psíky. Jaké máte zkušenosti, jak vysoký plot zdolá pastevec? Aby mi třeba psa nedráždil pošťák a pes ten plot nepřeskočil a malér je na světě.
2 feny šarplanince, výška plotů od 170 cm výše, hlavně PEVNOST plotů, z 1/3 máme prostě zeď ze ztraceného bednění 180 cm vysokou. Nepozoruji, že by holky (1 a 8 let) měl tendenci přeskočit, spíše "projít" - provalit, probořit, když se něco děje. Těch 150 cm je fakt málo, to by přeskočila i moje fena německého pinče, když je naštvaná nebo cítí zvěř či "šupáka".

Jozef84
napsal(a):
No to jste mě moc nepotěšili, možná kdybych zvedl plaňky tak se dostanu na nějakých 1,65m, no zatím sme ale stejně furt ve fázi výběru psa. A třeba pro těžší psy jako je Španělský mastin by to snad i stačilo ne? Nad tim sme taky přemýšleli.
My máme bránu cca 160cm...pesani jsou těžký, nehrozí, že by přeskočili, ale někteří inteligentní lidi měli tendenci se přes bránu nahýbat a koukat, co že to na ně štěká, hrozilo nebezpečí, že by jim feňule urvala půl ksichtu, takže jsme kari sítí zvýšili ještě asi o 25 cenťáků...z další strany, jsme měli plaňkový plot, také ještě jištěný kari sítěma, dnes jsou k němu přidány ještě plné plotové dílce vysoké 180 cenťáků...a z dalších dvou stran máme pevné plaňkové 180-200cm vysoké a před nimi živé ploty...ale jsou to ploty k sousedům a pesani nemaj tendenci se krz ně dostávat...
Jozef84

XXX.XXX.112.238
A jen tak se zeptám, jeden známý mi říkal, měl tedy většinu života feny. Že feny neutíkají, že se drží více doma. Psi asi hodně táhnou ty hárající feny, které tady v blízkém okolí máme hned tři. Skáčou vám také feny přes ploty, nebo je to tak? Dneska sem měřil ten náš plot a má 160cm, takže tak hrozný to zas není. Vždycky jsme měli jen psy, ale změna je život, snad by si ten náš piňda na nějakou větší fenku zvyk i líp.
Já měla šarplanince fenu a psa a plot zhruba 170cm. Pouze jednou ho pes přeskočil. Neměli snahu utíkat, pokud se ale stalo, že se nedopatřením otevřely vrata (asi 3x), tak se oba šli "projít" Byli ale natolik "slušní", že pokud si jich nikdo nevšímal a ani na ně nemluvil, tak si ani oni nikoho nevšímali. Žádný konflikt nikdy nenastal. Je ale taky pravda, že to byla ta původní linie šarplaninců, která s tím, co je tu teď asi neměla mnoho společného...
Jozef84
napsal(a):
A jen tak se zeptám, jeden známý mi říkal, měl tedy většinu života feny. Že feny neutíkají, že se drží více doma. Psi asi hodně táhnou ty hárající feny, které tady v blízkém okolí máme hned tři. Skáčou vám také feny přes ploty, nebo je to tak? Dneska sem měřil ten náš plot a má 160cm, takže tak hrozný to zas není. Vždycky jsme měli jen psy, ale změna je život, snad by si ten náš piňda na nějakou větší fenku zvyk i líp.
Nám nikdy neutíkal nikdo.
A proč by měl ?
Měl všechno. Krmení, zábavu i práci.
A to jsme byli na zahradě, neslyšeli jsme zvonek, pes letěl k brance,
návštěvě otevřel, vrátka zůstala otevřená, návštěva utekla.
Pes (NO) za plot ani krok.
Jozef84
napsal(a):
No nevím. Mí psi utekli dvakrát s háravkou. Ona v době kdy hárala, udělala v našem! plotu (tedy předtím i jejich) díru, aby se dostala k mým psům. Nechala po sobě hodiny skákat a až ji to přestalo bavit, sebrala se a dírou chtěla odejít. Tehdy psi nemyslí hlavou, takže jí vycestovali za zadkem. Našla jsem je u jejích vrat Po několikaletém drátování plotu jsem se naštvala a díru už tam nechala, aby neudělala zase další vedle. Když nehárala, chodila dírou k nám-ven a psy ani nenapadlo s ní odejít. Po stížnostech jejich přímých sousedů(jejichž ploty také zlikvidovala) ji majitelka nechala vykastrovat, bohužel se nějak nepovedlo, hárá pořád, teď dokonce co dva-tři měsíce, ale štěňata mít nemůže, takže jí nechává víceméně volný pohyb. Za mým psem(už je jen jeden) chodí provozovat bezpečný sex ale už nevoní tak silně, aby ho vytáhnula dírou ven. Zaměstnaná háravka snad za ženichem neuteče, ale nespoléhala bych na to...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.1
Mám šarplanince (psa a nikdy mi kvůli háravce plot nezbouralk a ani nepřeskočil - tohl eje spíš otázka jedince) a výška plotu je 170cm. A musí být pevný - buď dvoulaťový nebo zeď a nebo pletivo spevněné karisítí...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.1
dadu
napsal(a):
Já měla šarplanince fenu a psa a plot zhruba 170cm. Pouze jednou ho pes přeskočil. Neměli snahu utíkat, pokud se ale stalo, že se nedopatřením otevřely vrata (asi 3x), tak se oba šli "projít" Byli ale natolik "slušní", že pokud si jich nikdo nevšímal a ani na ně nemluvil, tak si ani oni nikoho nevšímali. Žádný konflikt nikdy nenastal. Je ale taky pravda, že to byla ta původní linie šarplaninců, která s tím, co je tu teď asi neměla mnoho společného...
Je ale taky pravda, že to byla ta původní linie šarplaninců, která s tím, co je tu teď asi neměla mnoho společného...
Která to byla?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.1
kobylatko
napsal(a):
Máme plaňkový plot a vpohodě.Až teda na to že jím proletěl v zimě první pastevec když nedobrzdil .
Taky mám "plaňkový plot" - mno, spíš prknový, jendo prkno má na šířku 15-20cm, zatím jednu řadu, brzy přes to přibyde druhá řada...
A tim ještě nikdo neprošel...
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Taky mám "plaňkový plot" - mno, spíš prknový, jendo prkno má na šířku 15-20cm, zatím jednu řadu, brzy přes to přibyde druhá řada...
A tim ještě nikdo neprošel...
My mame klasický laťový a pohoda, ani předchozího ani tohohle nikdy nenapadlo přes plot skákat nebo cokoliv podobnýho.Na potoku je plot něco přes metr a pod plotem velká ďoura, asi neco jako taxis na pardubický .Takže tam skákat jakýkoli pes tak si zláme hnáty.Na dvůr máme v plánu udělat deskový ale to se ještě uvidí .
Od wulfina
Která to byla?
Ti, které sem přivezl pan Pondělíček. Byli kapku menší, podsaditější a pouze vlkošedí. Dnes to jsou "kříženci" s Kavkazanem (zatočený konec ocasu, který má nyní každý šarplanin, zatím co dřív to byla hrubá vada), aby byli psi mohutnější a pyrenejce, aby byli větší. Proto je dnes k vidění "medová linie" a pod.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.32
dadu
napsal(a):
Od wulfina
Která to byla?
Ti, které sem přivezl pan Pondělíček. Byli kapku menší, podsaditější a pouze vlkošedí. Dnes to jsou "kříženci" s Kavkazanem (zatočený konec ocasu, který má nyní každý šarplanin, zatím co dřív to byla hrubá vada), aby byli psi mohutnější a pyrenejce, aby byli větší. Proto je dnes k vidění "medová linie" a pod.
Podle ocasu bych fakt nesoudila, že to jsou kříženci s kavkazanem...
(To bych spíš posuzovala dle stavby těla a váhy - v čr jsou k vidění šarplaninci i s 80kg - nestandardní barvy - žíhaní, černí, divně žlutí nebo s velkýma "kavkazaníma flekama"...)
Tyhle poslední srostlé obratle nese třeba linie po Boně - jakožto izvorné feně. Kterou ze Shar Planiny dotáhl Dinić. Pak ji dali dohromady s legendou Atlasem Murkem a do ČR se dovezla tato krev v podobě štěňat Murko a Murka (jejich krev tu v čr koluje v mnoha psech i fenách).
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.32
dadu
napsal(a):
Ten zatočený ocas byl jen příklad. Dřív bylo i z dálky na první pohled jasné, jestli se díváte na kavkazana, nebo na šarplanince (a nebylo to jen díky kupírovaným uším).
Je pravdou, že se rozdíly mezi šarplošema a kavkazanama vytrácí, je to i díky tomu, že se dnes uchovňuje na "poměry" a né na standard... Tedy pokud se 80kg šarplaninec vejde do poměrů, tak je chovný...
Bohužel, čr není výjimkou - tohle je ale snad už všude
Např. Maďarsko...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.32
On a jeho šarplaninci...
Prakticky kavkazani...
https://www.youtube.com/watch?v=g640_iKjWG0.

dadu
napsal(a):
To, jak to teď se šarplaninci je, je důvod, proč už jsem do něj nešla. Pořídila jsem si rotíka. Ale je to teda sakra rozdíl...
Dadu, v čem je ten podstatný?
V povaze. Jasně, že každé plemeno i každý jedinec je jiný...
Šarplanince jsem měla 2 psy a 1 fenu + jsem odchovala 2 vrhy štěňat (5 + 6). Vyrostli a "vychovali se" tak nějak sami, při tom byli poslušní a pohodoví (jezdila jsem s nima na výstavy, fena šampionka ČR, spolu 2. místo v párech). Všichni dohromady mi nezničili ani čtvrtinu toho, co nynější rotík, kterého mám od 7 týdnů a příští týden mu budou 4 měsíce Jak to bude s hlídáním, se uvidí. Šarplaninci už ve čtyřech měsících v pohodě hlídali, rotík zatím ani náznak. Ale ještě má čas, vím
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.32
dadu
napsal(a):
To, jak to teď se šarplaninci je, je důvod, proč už jsem do něj nešla. Pořídila jsem si rotíka. Ale je to teda sakra rozdíl...
Tak já hledala chovku a našla...
Nechtěla jsem znova kavkazana a tak jsme skončila u šarploše
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.32
dadu
napsal(a):
Šarplanince jsem měla 2 psy a 1 fenu + jsem odchovala 2 vrhy štěňat (5 + 6). Vyrostli a "vychovali se" tak nějak sami, při tom byli poslušní a pohodoví (jezdila jsem s nima na výstavy, fena šampionka ČR, spolu 2. místo v párech). Všichni dohromady mi nezničili ani čtvrtinu toho, co nynější rotík, kterého mám od 7 týdnů a příští týden mu budou 4 měsíce Jak to bude s hlídáním, se uvidí. Šarplaninci už ve čtyřech měsících v pohodě hlídali, rotík zatím ani náznak. Ale ještě má čas, vím
Můžu se zeptat na jméno Vaší chovky?

dadu
napsal(a):
U nás čubajs začala natvrdo hlídat v půl roce.

Jozef84
napsal(a):
Jozef84

XXX.XXX.112.238
Hmm přeskočil to jak prd. A to ani nevypadá že by byl ňákej naštvanej. A to máme plot o něco nižší. Holt asi budu vybírat z jinejch plemen, o průser u nás ve vsi zrovna nestojim. Pošťačku už tady u nás pár psů pokousalo (jeden pitbul, NO a pár vořechů) a od pastevce by to asi už nerozchodila. No co byste nám kdyžtak poradili za vhodné plemeno? Já už sem z toho celkem zoufalej. Měli jsme Choďáka, Fouska a jezevčíky a těm oplocení celkem stačilo. Chtěl bych nějakýho schopnýho hlídače, né zas moc agresivního, do celkem obydlený oblasti, výběh by měl skoro 1000m2 a celoročně by byl venku, aby vydržel hlídat třeba těch dvanáct, třináct hodin na pozemku sám, když budeme mít šichty, takže trošku samostatnější plemeno. No je to složitý.
Jozef84
napsal(a):
Hmm přeskočil to jak prd. A to ani nevypadá že by byl ňákej naštvanej. A to máme plot o něco nižší. Holt asi budu vybírat z jinejch plemen, o průser u nás ve vsi zrovna nestojim. Pošťačku už tady u nás pár psů pokousalo (jeden pitbul, NO a pár vořechů) a od pastevce by to asi už nerozchodila. No co byste nám kdyžtak poradili za vhodné plemeno? Já už sem z toho celkem zoufalej. Měli jsme Choďáka, Fouska a jezevčíky a těm oplocení celkem stačilo. Chtěl bych nějakýho schopnýho hlídače, né zas moc agresivního, do celkem obydlený oblasti, výběh by měl skoro 1000m2 a celoročně by byl venku, aby vydržel hlídat třeba těch dvanáct, třináct hodin na pozemku sám, když budeme mít šichty, takže trošku samostatnější plemeno. No je to složitý.
A proč ne znova choďáka?

dadu
napsal(a):
Z línie ktorej mám psa, tak psy začínajú strážiť okolo 1 roka a fenky až okolo 2 rokov. Väčšina psov začína strážiť okolo 1 roka alebo keď dospejú. Malé šteňatá do 6 mesiacov štekajú skôr zo strachu.
Jozef84

XXX.XXX.112.238
dadu
napsal(a):
A proč ne znova choďáka?
No Choďák byl super pes, jak povahově, výdrží, tak i o zdravotní stránce i docela dobrýho věku se dožil, ale zase bych neřek že by byl nějak moc samostanej, hodně na mě lpěl. Měl sem ho moc rád, ale druhýho nechci protože vim že bych je srovnával, prostě Chodák byl jen jeden. Zase za život tolik psů mít nebudu, abych nemoh mít pokaždý jiný plemeno a pamatovat si toho jednoho jako originál.
Zkuste se podívat na krašského ovčáka, je to "menší šarplaninec", potřebuje tedy výcvik, ale s tím snad počítáte. Dalšími hlídači můžou být např. černý ruský teriér, velký knírač, briard, beauceron. Vydrží hlídat samostatně, ale pak se jim samozřejmě musíte o to víc věnovat.
Jinak já jsem dostala kdysi radu od chovatele mojí 1. šarplaninky, abych jí jako štěně vůbec neučila přes nic skákat, ani povel Hop apod. Dodržela jsem a fena nikdy neměla tendence přeskakovat plot, ani poměrně nízký na našem pozemku, i když se za ním něco dělo. Ploty máme pořádné, ale hlavně musí vydržet, když se do nich obě šarplaninky opřou, takže pevná podezdívka, dobré ukotvení apod.