Zajímalo by mě, jestli by bylo možné udělat tu nějaký výčet zeleniny, kterou psi rozhodně nesmí. Ta moje potvora je takový zeleninožrout, po večerech pravidelně chroustá. Je řádně ujetá na dýně a jablka, jak jsem si všimla, ale občas přemýšlím, jestli jí tu konkrétní zeleninu nebo ovoce, kterou po mně zrovna škemrá, můžu dát nebo raději ne. A vyhledávat každý jednotlivý kousek na internetu je takový dost bláznivý. Tak jsem se chtěla poptat, zda by někdo neporadil, čemu se určitě vyvarovat. Díky.
Díky moc. Jen škoda, že třeba v tom druhém obrázku v druhé skupině odshora, není i rozepsáno, co na daných věcech vadí. Jasně, třeba jablko jí nakrájím a dám jí ho bez jadřince, ale co třeba konkrétně meloun? Z toho taky nesmí pecky? Viděla jsem psy, kteří se melounem cpali jak zjednaní a nikdo jim ho teda nevypeckovával. To se jí na nějakýho melouna radši vyprdnu. :D
Nebo třeba jestli něco vadí zrovna na rajčeti? (To ani ještě nechutnala)... Nebo borůvkách? Jednou mi jich snědla v lese půlku nasbírané misky.
Rozumím důvodům a chápu potraviny, které jsou uvedeny jako ano a taky ty, které rozhodně ne. Ale u některých, které jsou uvedené někde mezi, pořádně nevím, co přesně špatného na nich je. Ne u všech, jen v některých případech.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Http://www.akc.org/content/health/articles/fruits-vegetables-dogs-can-and-cant-eat/
http://www.akc.org/content/health/articles/can-dogs-eat-watermelon/
http://pets.webmd.com/dogs/ss/slideshow-foods-your-dog-should-never-eat.
Důvodů je tisíc, třeba moc vit. C, vlákniny..vynechat toxické věci a zbytek - všeho s mírou.
Atheira
napsal(a):
Díky moc. Jen škoda, že třeba v tom druhém obrázku v druhé skupině odshora, není i rozepsáno, co na daných věcech vadí. Jasně, třeba jablko jí nakrájím a dám jí ho bez jadřince, ale co třeba konkrétně meloun? Z toho taky nesmí pecky? Viděla jsem psy, kteří se melounem cpali jak zjednaní a nikdo jim ho teda nevypeckovával. To se jí na nějakýho melouna radši vyprdnu. :D
Nebo třeba jestli něco vadí zrovna na rajčeti? (To ani ještě nechutnala)... Nebo borůvkách? Jednou mi jich snědla v lese půlku nasbírané misky.
Rozumím důvodům a chápu potraviny, které jsou uvedeny jako ano a taky ty, které rozhodně ne. Ale u některých, které jsou uvedené někde mezi, pořádně nevím, co přesně špatného na nich je. Ne u všech, jen v některých případech.
No brala bych to fakt s rezervou. Můj pes si normálně sbírá jablka a žere je celá, to samé třešně, ty si také trhá a žere. Ananas, rybíz, maliny, ostružiny. Myslím, že pokud je to v rozumném množství, tak se nestane nic.
Jinak když jsem měla retrívra, žrouta, tak ten žral úplně to samé jako současný pes.
Ale jednou jsme nechali na dvoře bedýnku plnou třešní, pro známé. On jí sežral úplně celou. To už jsme se docela báli a psa pozorovali. Krom toho, že nějakou dobu kadil pecky byl v pohodě .
marcelaamax
napsal(a):
No brala bych to fakt s rezervou. Můj pes si normálně sbírá jablka a žere je celá, to samé třešně, ty si také trhá a žere. Ananas, rybíz, maliny, ostružiny. Myslím, že pokud je to v rozumném množství, tak se nestane nic.
Jinak když jsem měla retrívra, žrouta, tak ten žral úplně to samé jako současný pes.
Ale jednou jsme nechali na dvoře bedýnku plnou třešní, pro známé. On jí sežral úplně celou. To už jsme se docela báli a psa pozorovali. Krom toho, že nějakou dobu kadil pecky byl v pohodě .
Třešně bych se asi bála a nedala je. Mám je zafixovaný jako "zlý" ovoce, se kterým se musí opatrně. Jen mi ta potvora strašně šílí po švestkách, když je vidí, hned by si je dala. Ale nevím, jestli můžu, aby se mi po nich ne po. :D (Nemyslím nijak velké množství, třeba půlku jedné švestky příležitostně.)
Zato banán měl úspěch jen jako sušený. Přímo psí pamlsky - sušený banán a sušené maso. Když jsem jí ho zkusila dát čerstvý, odnesla ho do postele a rozválela na kaši. Blaženě u toho chrochtala, ale od tý doby už banány prostě ne. :D.
napsal(a):
Http://www.akc.org/content/health/articles/fruits-vegetables-dogs-can-and-cant-eat/
http://www.akc.org/content/health/articles/can-dogs-eat-watermelon/
http://pets.webmd.com/dogs/ss/slideshow-foods-your-dog-should-never-eat.
Důvodů je tisíc, třeba moc vit. C, vlákniny..vynechat toxické věci a zbytek - všeho s mírou.
Asi hloupý dotaz, ale když je v něčem moc vit. C, tak se přebytek přece vyloučí, ne? V tom případě by nemělo být velké množství céčka zas až takový problém?
Svou původní otázkou jsem samozřejmě nemyslela, že bych jí jednu a tu samou věc cpala na kila. Mířila jsem to spíš na menší kousky, které bych jí od té konkrétní zeleniny/ovoce dala.
Atheira
napsal(a):
Třešně bych se asi bála a nedala je. Mám je zafixovaný jako "zlý" ovoce, se kterým se musí opatrně. Jen mi ta potvora strašně šílí po švestkách, když je vidí, hned by si je dala. Ale nevím, jestli můžu, aby se mi po nich ne po. :D (Nemyslím nijak velké množství, třeba půlku jedné švestky příležitostně.)
Zato banán měl úspěch jen jako sušený. Přímo psí pamlsky - sušený banán a sušené maso. Když jsem jí ho zkusila dát čerstvý, odnesla ho do postele a rozválela na kaši. Blaženě u toho chrochtala, ale od tý doby už banány prostě ne. :D.
No, já když něco dělám na zahradě a mám tam psa, tak prostě jde a třešně si trhá. Nějak to neřeším, jak jsem psala dělal to i minulý pes a nikdy žádnému z nich nic nebylo. Že bych mu je vyloženě dávala já, to ne, ale tohle fakt neřeším.
Švestky si trhá taky, pak ještě jahody a prostě vše co na zahradě je. Ale netrhá to v nějakém šíleném množství jako že by se po tom vrhnul, to zase ne
Mí psi ovoce nežerou a nikdy dobrovolně nežrali, jen jednou jsem samojeda viděla, jak si sám od sebe ze země vzal přezrálou švestku. Ale třeba vím od známých, že např.labradoři jsou popelnice a sní všechno ovoce, ke kterému se dostanou. Nikdy by mne nenapadlo psu něco z toho zakazovat. A třeba bych se i zamyslela nad tím: k avokádu se tu pes nedostane, ale tam kde roste jsou jistě i psi, někdy nejspíš i hodně hladoví psi. To znamená, že všichni asi i následně mrtví? Nebo spíš je ani nenapadne to jíst? Kdyby zvířata v přírodě nevěděla co je a co není pro ně dobré, byla by všechna vyhynulá(že by se ti dinosauři, přežrali avokáda?!? ) Nebo hroznů možná Aby se psu něco stalo z jadérek, musel by jich sežrat pytel. Opravdu takové kraviny vůbec neřešte. Také jsem kdysi četla o tom, jak lidi nesmí jíst meruňková jadérka, my je jako děcka v sezoně meruněk snědla všechna a žijem. No a nakonec je z toho hit - lék na rakovinu Sestřenky feňule jí obrala všechno hrozno, co mají vysazené u zdi, celkem tak 5kilo určitě a nic jí nebylo. Nesnědla to tedy najednou, ale v průběhu pár dní.
lesnížínka
napsal(a):
Mí psi ovoce nežerou a nikdy dobrovolně nežrali, jen jednou jsem samojeda viděla, jak si sám od sebe ze země vzal přezrálou švestku. Ale třeba vím od známých, že např.labradoři jsou popelnice a sní všechno ovoce, ke kterému se dostanou. Nikdy by mne nenapadlo psu něco z toho zakazovat. A třeba bych se i zamyslela nad tím: k avokádu se tu pes nedostane, ale tam kde roste jsou jistě i psi, někdy nejspíš i hodně hladoví psi. To znamená, že všichni asi i následně mrtví? Nebo spíš je ani nenapadne to jíst? Kdyby zvířata v přírodě nevěděla co je a co není pro ně dobré, byla by všechna vyhynulá(že by se ti dinosauři, přežrali avokáda?!? ) Nebo hroznů možná Aby se psu něco stalo z jadérek, musel by jich sežrat pytel. Opravdu takové kraviny vůbec neřešte. Také jsem kdysi četla o tom, jak lidi nesmí jíst meruňková jadérka, my je jako děcka v sezoně meruněk snědla všechna a žijem. No a nakonec je z toho hit - lék na rakovinu Sestřenky feňule jí obrala všechno hrozno, co mají vysazené u zdi, celkem tak 5kilo určitě a nic jí nebylo. Nesnědla to tedy najednou, ale v průběhu pár dní.
Vím, moc se v tom vrtám, ale nerada bych jí vlastní blbostí ublížila. Navíc mám taky v hlavě takovou hrozně hloupou příhodu, kterou jsem si tenkrát jako děcko přebrala po svém a i když teď už vím, jak to bylo, prostě to mám pořád někde zafixované...
Prarodiče měli NO, co miloval švestky. Tehdy mi bylo asi 5 let, moc rozumu jsem neměla. Jednou jsem ho těma švestkama krmila a on si je radostně bral, dokonce si je uměl i odpeckovat. A ráno byl najednou mrtvej.
Takovou dobu jsem si myslela, že jsem ho zabila já. A až po šíleně dlouhé době, kdy jsem po týdnech vyčítání, že jsem zavraždila psa, začala před mámou hystericky šílet a ke všemu se přiznala, jsem se dozvěděla, že on tehdy spolkl ježka a do rána se jím zadusil.
Ale díky moc za radu, nebudu teda dělat zbytečně z komára velblouda a občas jí na chuť něco, co by si ráda dala, dám.

Lesnížínka - k tomu avokádu - asi je to pes od psa. Já to štěňatům z neznalosti dávala, a Andí dobrá a Čertice se doopravdy dusila. Když jsem si pak o tom sháněla víc informací, tak by stejně nebezpečné mělo avokádo být pro téměř všechny hlavní skupiny živočichů, včetně primátů. Je pak otázka, jestli tomu nemůže být stejně i u některých lidí. Pro mě je taky avokádo na seznamu "zakázaných", vždycky se mi pak po něm hůř dýchá, a nezabírají na to léky na astma.
Jestli by se mu psi automaticky vyhli - nejspíš jo, možná až po zkušenosti kdy ho ochutnají a následně je jim blbě. Na to jsou u zvířat (včetně lidí) docela dobrý reflexy. Moje holky by to ze země nebraly, ale třeba mango a jiné ovoce si sbíraly.
Lesnížínka: On ježky tahal pořád. Každou chvíli jsme je odnášeli do lesa, aby je nezakousl. Chodili mu každý večer na granule.
chingis: Avokádo je nebezpečný samo o sobě už jen chutí. Ochutnala jsem ho jednou a chvíli jsem se lekla, jestli náhodou nejím nějaký ho... Takže u mě ani nehrozí, že by se nějaký avokádo nacházelo, natož ho dávat psovi.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.1
Andrýsek3
napsal(a):
Berte s rezervou.
To teda, naši psiska spásají třešně, hrozno, jablka, vlašské ořechy, švěstky, meruňky, meloun běžně a normálně. Česnekem se odčervovalo...
No, ty obrázky brát hodně s rezervou

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
To teda, naši psiska spásají třešně, hrozno, jablka, vlašské ořechy, švěstky, meruňky, meloun běžně a normálně. Česnekem se odčervovalo...
U nás se vždy odčervovalo pelyňkem

lesnížínka
napsal(a):
Avokádo mám ráda, ale vzhledem k nemožnosti si ho vypěstovat , dostupnosti(pořád vozili jen šíleně nezralé) a poslední dobou i ceně...ho tak často zase nejím. Výborné do tortilly a do salátů, to si fakt pochutnám.
No jo, já ho tu mám za 15kč/kg dozrálé na stromě. Pro mě je teď nedostupná exotika borůvky, mák, rybíz, dokonce ani kořenovou zeleninu tady nevedou, krom mrkve.
napsal(a):
No jo, já ho tu mám za 15kč/kg dozrálé na stromě. Pro mě je teď nedostupná exotika borůvky, mák, rybíz, dokonce ani kořenovou zeleninu tady nevedou, krom mrkve.
Tak borůvky jsou exotika i pro mne u nás nerostou, rybíz taktéž, jelikož zmrznul a mák...jsem si kráva nedala pořádně doschnout na slunce a polovina mi ho zplesnivěla v makovicích - budiž mi to ponaučením pro příště Asi vaříte víceméně místní kuchyni - já bych bez kořenovky vařila teda blbě

lesnížínka
napsal(a):
Tak borůvky jsou exotika i pro mne u nás nerostou, rybíz taktéž, jelikož zmrznul a mák...jsem si kráva nedala pořádně doschnout na slunce a polovina mi ho zplesnivěla v makovicích - budiž mi to ponaučením pro příště Asi vaříte víceméně místní kuchyni - já bych bez kořenovky vařila teda blbě
Já vařím takovou hybridní kuchyni. Nahrazuju místními surovinami. Místo nakládaných okurek dám do salátu nakládané čili papričky a podobně. Naštěstí na tu typickou českou kuchyni jsem nikdy nebyla. Jen na vánoce pak vždycky skončím s rybí polévkou s řapíkatým celerem a petřželovou natí, místo té kořenové verze. Ale je pravda že po zkušenosti s tím avokádem tu dost často mám stejné dilema jako Atheira a furt řeším, jestli to či ono je jedlé i pro psy. Upřímně někdy mám pochybnosti, jestli je to dlouhodobě jedlé i pro lidi. Na Yukonu jsem se otrávila jedlými houbami, a dodatečně zjistila, že zhruba pro třetinu lidí jsou některé jedlé hřibovité vlastně nejedlé, v závislosti na genetické výbavě.
Trener

XXX.XXX.242.250
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Domácím mazlíčkům se čas od času dostane něčeho od stolu. Někdy z rukou majitelů, jindy se obslouží sami. V každém případě bychom však měli zajistit, aby se některé potraviny do psího žaludku nedostaly nikdy.
Toxické pro psy jsou hrozny nebo rozinky, s jistotou se však neví proč. Prvními příznaky po jejich pozření bývá zvracení, během 24 hodin až několika dní následuje apatie, průjmy, bolesti břicha a slabost. Konzumace hroznů a rozinek může vést až k akutnímu selhání ledvin. Okamžité řešení spočívá ve vyvolání zvracení, vypláchnutí žaludku a v následném použití aktivního uhlí spolu s vydatným příjmem tekutin.
Další nebezpečí pro psa se skrývá v čokoládě, v kakaových sušenkách nebo třeba v kakaové nedělní bábovce. Není náhodou, že nejvíce případů intoxikovaných psů bývá kolem Vánoc a Velikonoc. Hlavním viníkem je alkaloid theobromin, který je v čokoládě přirozeně obsažený. Příznaky otravy kakaem nebo čokoládou mohou být zvýšená srdeční činnost, dýchací obtíže nebo hyperaktivita, ale také zvracení, průjem, neklid, svalový třes, slabost, arytmie a v závažných případech i selhání ledvin, kóma a smrt. Vyvoláním zvracení, vypláchnutím žaludku, případně použitím aktivního uhlí se minimalizuje vstřebávání theobrominu. Čokoládové pamlsky určené speciálně psům jsou však bezpečné a netoxické, protože theobromin neobsahují nebo jenom ve velmi malém množství.
Psí organismus bojuje i s cibulí v jakékoliv podobě – syrové, vařené nebo sušené. Způsobuje jim rozpad červených krvinek a následnou anemii, která je regenerativní, protože nedochází k poškozené kostní dřeně, jen červených krvinek. Toxické může být už relativně malé množství čerstvé cibule, míra postižení tedy závisí na velikosti dávky. Sekundárními znaky otravy jsou světlé sliznice, zrychlená srdeční činnost a dech, apatie, slabost, může se objevit i zvracení, průjmy nebo bolesti břicha. V závažných případech může dojít k selhání ledvin i úmrtí. Řešení představují kyslíková terapie, infúze nebo transfúze krve. Během prvních hodin po požití může pomoci vyvolání zvracení.