AntoninZ

XXX.XXX.142.96
Zdravím, mám ročního mongrela, český strakatý pes + ještě něco. Máme starou usedlost a vprostřed stavení je dvůr, který má Sonny celý pro sebe. Hrajeme si, skotačíme. A už asi po 4. se mi stala ta stejná věc - Sonny ťapká po dvoře, vrtí ocasem, nic nenasvědčuje tomu, že by měl nějak rychle změnit chování a přesto v cuku letu z ničeho nic začne zběsile lítat po celém dvoře z jednoho konce na druhý. Tento záchvat mu trvá vždycky kolem 15 sekund, pak se zastaví v místě, kde se octl a pak je zase v pohodě. Poznal bych kdyby to znamenalo, že si chce hrát, jenže když tento záchvat chytne, tak ho nic nezajímá a prostě jenom lítá sem a tam a dokonce je často tak rychlej, že jak v tom sprintu brzdí nohama, úplně se smýká a nejednou sebou pleskl na zem.
Asi poněkud zvláštní dotaz, ale zajímalo by mě, jestli máte někdo podobný zkušenosti nebo jestli nemáte někdo tip, co by to mohlo znamenat (?)
Kdyby se to neopakovalo, asi bych to neřešil, ale přijde mi to jako zvláštní zkrat, kterej prostě zapříčiní to, že Sonny je jak utrhlej ze řetězu. Kdyby to šlo natočit, tak sem dám odkaz, ale to je vždycky hrozně rychlý a než rozjedu kameru, tak je po senzaci.
Díky za jakoukoli reakci.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Nechci strašit, ale takhle vypadá epilepsie.
Jestli teda nemá ultramegaobří radost.
Tu to nevyřešíte.
napsal(a):
Nechci strašit, ale takhle vypadá epilepsie.
Jestli teda nemá ultramegaobří radost.
Tu to nevyřešíte.
Já teda nevím, ale moje mrně dělá něco dost podobného. Dělával to i náš starouš, když byl mladší. Třeba když jí vezmu na louku a házím klacek. Chvíli pro něj normálně běhá a nosí ho a najednou, v jeden moment, kdy ho sebere a běží s ním, začne lítat jako šílenec, klacek nakonec upustí a krouží kolem, lítá a nabere rychlost jak tryskáč, někdy sotva vybere zatáčku. Nikdy, ani u toho staršího, jsem v tom nehledala nic jiného, než radost.
Sousedu pes měl epilepsii a vypadalo to dost jinak.
Každé štěně to dělá, nás to dělá i teď a dělal to často, ocas mezi nohy, uši dozadu a letí. když ho vyhecujete, tak to bude dělat ještě víc, prostě má radost, potřebuje ventilovat energii. U nás to dělal, když teď nedávno našel v řece pet láhev, prostě jak šustí, on do ní drcne, tak skáče, tak s ní takhle běhal. Nebo i bez ní.

Můj typ je hmyz. Jestli ho někdy bodla vosa. Stačí, když mu zabzučí u ucha (u zadku) a letí, aby se jí zbavil.

Každý pes to někdy dělá, prostě potřebuje vypustit energii. Např můj pes po náročné práci kdy by měl být úplně vyřízený a i tak na pohled vypadá, tak stačí když třeba vběhne do mokré trávy apod.a je to tu, potřebuje se odreagovat vypadaj jak magoři, vykulené oči, roztažené prsty na tlapách, ohnutý ocas, ztažené uši, někteří zadek přiražený k zemi je to psí radost, užívejte si to, čím bude starší, bude to vzácnější

Můj pes má takový amok minimálně jednou denně. Kdekoliv. Buď sám, nebo s jiným psem. Jen doma to nerada vidím, pořád čekám, kdy trefí nábytek. Taky se pak zastaví, protože se musí chvilku z toho tryskání vydýchat.

Atheira
napsal(a):
Já teda nevím, ale moje mrně dělá něco dost podobného. Dělával to i náš starouš, když byl mladší. Třeba když jí vezmu na louku a házím klacek. Chvíli pro něj normálně běhá a nosí ho a najednou, v jeden moment, kdy ho sebere a běží s ním, začne lítat jako šílenec, klacek nakonec upustí a krouží kolem, lítá a nabere rychlost jak tryskáč, někdy sotva vybere zatáčku. Nikdy, ani u toho staršího, jsem v tom nehledala nic jiného, než radost.
Sousedu pes měl epilepsii a vypadalo to dost jinak.
Záchvaty vypadají různě, toto je jeden z nich.
Mimo jiné.
napsal(a):
Každý pes to někdy dělá, prostě potřebuje vypustit energii. Např můj pes po náročné práci kdy by měl být úplně vyřízený a i tak na pohled vypadá, tak stačí když třeba vběhne do mokré trávy apod.a je to tu, potřebuje se odreagovat vypadaj jak magoři, vykulené oči, roztažené prsty na tlapách, ohnutý ocas, ztažené uši, někteří zadek přiražený k zemi je to psí radost, užívejte si to, čím bude starší, bude to vzácnější
Krásně jste to popsala, úplně to vidím u nás to dělá fena celkem pravidelně když je s dalším hafanem u řeky. Když jim je horko jdou se zchladit do vody a pak to vypukne. A jakmile takhle začnou lítat 2 je to docela rodeo
Iliena
napsal(a):
Krásně jste to popsala, úplně to vidím u nás to dělá fena celkem pravidelně když je s dalším hafanem u řeky. Když jim je horko jdou se zchladit do vody a pak to vypukne. A jakmile takhle začnou lítat 2 je to docela rodeo
Tak je to u nás, voda a potom šílené pichy a ještě provokuje.

lesnížínka
napsal(a):
Zadavatel píše, že hru by poznal. Pokud to tedy nevypadá jako trysk z radosti, přikláním se i k Megííí - někdo tu dával kdysi video epilepsie a vypadalo to podobně Zadavateli radím natočit, hodit sem, případně ukázat na veterině.
Jenže podle popisu je to tryskání kontrolované, u epi záchvatu by to tak být nemělo. U nás to taky vypadá tak, že najednou bez varování "jako když do něj střelí" a bezhlavě lítá. Nevypadá to jako hra, prostě letí. Ale uhýbá přede mnou i před překážkami. Když na něj bafnu, tak ještě zrychlí. Pak najednou zabrzdí a chvíli "kouká do blba", než popadne dech. Ale s videem pro vet samozřejmě souhlasím, jistota je jistota a nikdo z nás ten amok neviděl.
AntoninZ

XXX.XXX.142.96
Nene, hmyzem to není. ani tím, že by ho bodla vosa. jednou se to totiž stalo, když jsem vozil brambory do sklepa...přišel za mnou do sklepa a najdenou to začlo...vyběhl z něj ven na dvůr jak tryskáč a záchvat byl na světě. říkal jsem si, jestli to náhodou v tomto případě nebylo tepltou, vím, že byl den a pařilo a ve sklepě kolem 10 stupňů, tak je možný že ho zmátl ten teplotní rozdíl a měl pocit, že na něj někdo leje vodu...Sonny totiž vodu nesnáší dá se to vysvětlit všelijak, ale epilepsie mně přijde jako přehnaná verze. on opravdu nemá žádné křeče nebo že by upadl do bezvědomí to už vůbec ne. Díky za reakci:).
AntoninZ

XXX.XXX.142.96
napsal(a):
Můj typ je hmyz. Jestli ho někdy bodla vosa. Stačí, když mu zabzučí u ucha (u zadku) a letí, aby se jí zbavil.
Nene, hmyzem to není. ani tím, že by ho bodla vosa. jednou se to totiž stalo, když jsem vozil brambory do sklepa...přišel za mnou do sklepa a najdenou to začlo...vyběhl z něj ven na dvůr jak tryskáč a záchvat byl na světě. říkal jsem si, jestli to náhodou v tomto případě nebylo tepltou, vím, že byl den a pařilo a ve sklepě kolem 10 stupňů, tak je možný že ho zmátl ten teplotní rozdíl a měl pocit, že na něj někdo leje vodu...Sonny totiž vodu nesnáší dá se to vysvětlit všelijak, ale epilepsie mně přijde jako přehnaná verze. on opravdu nemá žádné křeče nebo že by upadl do bezvědomí to už vůbec ne. Díky za reakci:).
AntoninZ

XXX.XXX.142.96
napsal(a):
Můj pes má takový amok minimálně jednou denně. Kdekoliv. Buď sám, nebo s jiným psem. Jen doma to nerada vidím, pořád čekám, kdy trefí nábytek. Taky se pak zastaví, protože se musí chvilku z toho tryskání vydýchat.
To je přesně ono! Takhle popsané to pasuje i na Sonnyho. Díky za reakci, ať se daří:).
AntoninZ

XXX.XXX.142.96
lesnížínka
napsal(a):
Zadavatel píše, že hru by poznal. Pokud to tedy nevypadá jako trysk z radosti, přikláním se i k Megííí - někdo tu dával kdysi video epilepsie a vypadalo to podobně Zadavateli radím natočit, hodit sem, případně ukázat na veterině.
Asi jsem se špatně vyjádřil...Těžko říct, co pes vnímá jako hru. Pokud mu to dovolujete a nedáváte mu najevo, že vás bolí to, když vás v rauši štípne zubem, on sám to jako útok nezamýšlí a zkrátka to dělá, protože vy mu to dovolíte. Chtěl jsem naznačit tu jeho neřízenost, když k tomu "aktu vteřinového šílenství" dojde. Nemyslel jsem to tak, že pes přitom vypadá jako by ho měla klepnout pepka. Příště budu při popisu pečlivější, ale vězte, že takové chování těžko popsat ;) Měj se, děkuju vám ale za reakci.
AntoninZ

XXX.XXX.142.96
napsal(a):
Jenže podle popisu je to tryskání kontrolované, u epi záchvatu by to tak být nemělo. U nás to taky vypadá tak, že najednou bez varování "jako když do něj střelí" a bezhlavě lítá. Nevypadá to jako hra, prostě letí. Ale uhýbá přede mnou i před překážkami. Když na něj bafnu, tak ještě zrychlí. Pak najednou zabrzdí a chvíli "kouká do blba", než popadne dech. Ale s videem pro vet samozřejmě souhlasím, jistota je jistota a nikdo z nás ten amok neviděl.
Je kontrolované, on se vyhýbá překážkám, jen má prostě vždycky velkou rychlost a tak mu podjíždí nohy, když z jednoho konce sprintuje na druhý. A přesně! Vždycky se pak zastaví a čučí no a po chvíli už zas vrtí ocasem a jen se prochází po dvoře jak manekýn
Já ho chtěl už kolikrát natočit, ale nikdy to nestihnu. A je pravda, že úplně poprvé se mi to stalo, když jsem ho chtěl poprvé na dvoře vykoupat. Vůbec mi nechtěl k lavoru a když jsem mi vylil asi litr na záda, jakmile to zmerčil, že má něco v kožišku, začalo právě toto lítání! Ale zde mi to přijde docela pochopitelné a jasně vysvětlitelné - zkrátka měl v kožuchu vodu a chtěl ji dostat pryč. Díky za zkušenost a za tip. Uvidím, jaké budou možnosti a jestli ho někdy stihnu natočit:) Mějte se.
AntoninZ

XXX.XXX.142.96
Cat cat
napsal(a):
Epilepsie to asi nebude. Kdysi jsem měla fenu, která měla i patnáct záchvatů za den a vypadalo to trochu jinak. Fena po záchvatu byla i hodně vyčerpaná.
Vidím to na ten amok z radosti a vybití energie. Dělá to jak múj půlroční puberťák tak oba šestnáctiletí starouši.
Děkuji za reakci. Zrovna jsem kouknul na 3 videa na YouTube, kde majitelé natočili pejska s epileptickým záchvatem a rozhodně ani jedno z toho se nepodobá tomu, co prožívá Sonny.
Videa: VELMI SMUTNÉ A ZNEPOKOJIVÉ, ZVAŽTE ZHLÉDNUTÍ
• https://www.youtube.com/watch?v=nj_906H1O-k
• https://www.youtube.com/watch?v=5qmzHixdcNU
• https://www.youtube.com/watch?v=nDgSrA5OUYM.
napsal(a):
Moji psi to dělají venku (většinou t mlaší), ale maliňačka takto řádí i v bytě a jelikož v bytě není prostor, tak brzdí o nábytek a zdi. Vypadá to tak, že ji to chytne třeba na posteli, nabere rychlost vletí do kuchyně, tam provede drift (tím trochu zbrzdí) a bokem vrazí do zdi, od ní se odrazí bokem narazí do linky (ten drift provádí kolem jídelního stolu) a běží zpět na postel. Tam provede něco jako salto a v plné rychlosti letí přes kuchyň do obýváku a tam skočí (dlouhým skokem) na gauč, který je naštěstí kousek od zdi, takže se nepřekotí, o celé několikrát zopakuje. Evidentně má vše propočítané, nikdy si neublížila.
Tipuju, že to vypadá nějak takhle :D
https://www.youtube.com/watch?v=X54_uc2l2hI.
AntoninZ

XXX.XXX.142.96
Huskyjanina
napsal(a):
To je vono! Ocas nahoře, zbystření a pak zas vyrazí! Díky za video, sice to je v bytě, ale dokážu si to představit v měřítku našeho rozlehlého dvora. ;).
To je radost ze života...a taky to někdy přijde v nevhodnou chvilku...ale to se člověk na ně nemůže ani zlobit :D
https://www.youtube.com/watch?v=1lyO8EVzhVU.

AntoninZ
napsal(a):
Je kontrolované, on se vyhýbá překážkám, jen má prostě vždycky velkou rychlost a tak mu podjíždí nohy, když z jednoho konce sprintuje na druhý. A přesně! Vždycky se pak zastaví a čučí no a po chvíli už zas vrtí ocasem a jen se prochází po dvoře jak manekýn
Já ho chtěl už kolikrát natočit, ale nikdy to nestihnu. A je pravda, že úplně poprvé se mi to stalo, když jsem ho chtěl poprvé na dvoře vykoupat. Vůbec mi nechtěl k lavoru a když jsem mi vylil asi litr na záda, jakmile to zmerčil, že má něco v kožišku, začalo právě toto lítání! Ale zde mi to přijde docela pochopitelné a jasně vysvětlitelné - zkrátka měl v kožuchu vodu a chtěl ji dostat pryč. Díky za zkušenost a za tip. Uvidím, jaké budou možnosti a jestli ho někdy stihnu natočit:) Mějte se.
O podjíždění nohou mi něco povídejte, hlavně zatáčky. Doma máme parkety a to jede kolikrát i s kobercem.
Tohle je hodně crazy pejsek
https://www.youtube.com/watch?v=sMY7LCk0UxQ.

sisi58
napsal(a):
Tohle je hodně crazy pejsek
https://www.youtube.com/watch?v=sMY7LCk0UxQ.
Teda nevim jestli bych to s takovym klidem filmovala, kdyby ty moje trdla skákaly těsně vedle skleněnýho akvárka.
Huskyjanina
napsal(a):
Oproti našim záchvatům hóódně zpomalené, holt bulík nemá v bytě moc prostoru. Je fakt, že naší Viki to chytá téměř výhradně venku, ale člověk má přitom pocit, že si ublíží už jen tou příšernou rychlostí