Štěně nemá tendenci se držet u pána

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
19.9.2016 16:39
Debiie

XXX.XXX.167.50

Zdravím, mám štěně (4 měsíce, kříženka NO). De facto od malička nemá tendenci se na procházkách zdržovat bezprostředně u mě. Běhá, objevuje... Když na ni volám, tak radostně přiběhne - následuje odměna - hračka, mlska (párek, sýr, sušené maso..). Problém nastane když odběhne příliš daleko a nemůže najít cestu zpátky, já volám a ona běhá a hledá kde jsem. Párkrát jsem se jí zkusila schovat, to hned vzala čáru na druhou stranu.
Začala jsem pracovat se stopovačkou, a to tak že ji tahá za sebou na zemi. Jenže mám pocit, že hlavně když je mokro tak je stopovačka dost těžká a tedy nemá tendenci tak běhat.
Na procházce si hrajeme, "cvičíme", socializujeme...
Nemáte nějaký nápad jak udělat aby se držela při mě? Mám strach že se zaběhne...

19.9.2016 16:56
marcelaamax

XXX.XXX.140.201

Debiie napsal(a):
Zdravím, mám štěně (4 měsíce, kříženka NO). De facto od malička nemá tendenci se na procházkách zdržovat bezprostředně u mě. Běhá, objevuje... Když na ni volám, tak radostně přiběhne - následuje odměna - hračka, mlska (párek, sýr, sušené maso..). Problém nastane když odběhne příliš daleko a nemůže najít cestu zpátky, já volám a ona běhá a hledá kde jsem. Párkrát jsem se jí zkusila schovat, to hned vzala čáru na druhou stranu.
Začala jsem pracovat se stopovačkou, a to tak že ji tahá za sebou na zemi. Jenže mám pocit, že hlavně když je mokro tak je stopovačka dost těžká a tedy nemá tendenci tak běhat.
Na procházce si hrajeme, "cvičíme", socializujeme...
Nemáte nějaký nápad jak udělat aby se držela při mě? Mám strach že se zaběhne...

A od začátku jste to dělali jak? Fenka si na procházce mohla dělat co chtěla a měla přiběhnout když jste jí zavolal? Akorát, že asi ještě neměla tolik odvahy odběhnout daleko. Teď v podstatě dělá to samé, to na co je zvyklá. Musíte jí ukázat, že na procházkách je s Vámi sranda. Třeba z ničeho nic vytáhnout hračku a začít utíkat, když vás bude následovat tak si hrát. Nebo já třeba dělávám, že začnu kolem sebe házet pamlsky. Nebo bez upozornění změním směr. Pes se pak naučí, že si vás musí hlídat.

Problém nastane když odběhne příliš daleko a nemůže najít cestu zpátky, já volám a ona běhá a hledá kde jsem.

tak ji nenechte odběhnout tak daleko, jakmile už se vzdaluje víc než chcete tak na ní zavolejte a rozeběhněte se druhým směrem. To odběhne tak daleko že jí ani nevidíte? Když nemůže najít cestu zpátky?

20.9.2016 14:00
If82

XXX.XXX.17.149

Píšťalka by nebyla? Zkoušeli jste tu vysokofrekvenční? Je třeba na to psa naučit. Ale jinak píšťalka má dosah i 400m.
Každopádně souhlasím, že pes si má hlídat pána, ne pán psa. Ale mnohdy je to fakt těžké naučit, no

Uživatel s deaktivovaným účtem

20.9.2016 14:08

Každopádně souhlasím, že pes si má hlídat pána, ne pán psa.

To není pravidlo, závisí to od povahy psa, samostatnější psi takovou tendenci mít vůbec nemusí, je na pánovi, aby hlídal psa a naučil ho reagovat na povely.

20.9.2016 14:22
koňadra

XXX.XXX.128.31

Rozhazovat pamlsky? Nedělala bych to. Vzhledem k tomu, že se snažím psy učit, že venku se nesbírá NIC. Nejde jen o to, že může sebrat něco otráveného, zkaženého, ale hlavně psi nejraději sbírají různé exkrementy, což se snažím eliminovat.

Zadavatelce poradím jen jedno: choďte se psem do lesa, do míst, kde není široko daleko vidět a často měňte směr, schovávejte se bez toho, aby jste psa upozornila. On časem pochopí, že si musí hlídat on vás a ne naopak. Pokud se zaběhne více, nechoďte ho hledat, nevolejte, ale čekejte na místě. On se nakonec po své stopě vrátí do místa, kde vás viděl naposledy. Váš pes ví, že jste vždy někde na dohled, případně ho budete volat, takže nemá vůbec snahu si vás hlídat, natož vás hledat. Chce to pevné nervy a vydržet. Pro jistotu mu na obojek napište svoje tel. číslo, kdyby se přece jen nějak více zaběhl a nenašel cestu, nebo - a to je častější případ - by cestu i našel, ale potká nějaké lidi a ti ho sbalí v domnění, že se pes ztratil, nebo ho někdo v lese vyhodil. Kdykoliv se mě v lese ztratil pes, vždycky to bylo tak, že byl u nějakých lidí. Ale protože měl to telef. číslo, tak se brzy vrátil domů.

20.9.2016 14:27
marcelaamax

XXX.XXX.140.201

koňadra napsal(a):
Rozhazovat pamlsky? Nedělala bych to. Vzhledem k tomu, že se snažím psy učit, že venku se nesbírá NIC. Nejde jen o to, že může sebrat něco otráveného, zkaženého, ale hlavně psi nejraději sbírají různé exkrementy, což se snažím eliminovat.

Zadavatelce poradím jen jedno: choďte se psem do lesa, do míst, kde není široko daleko vidět a často měňte směr, schovávejte se bez toho, aby jste psa upozornila. On časem pochopí, že si musí hlídat on vás a ne naopak. Pokud se zaběhne více, nechoďte ho hledat, nevolejte, ale čekejte na místě. On se nakonec po své stopě vrátí do místa, kde vás viděl naposledy. Váš pes ví, že jste vždy někde na dohled, případně ho budete volat, takže nemá vůbec snahu si vás hlídat, natož vás hledat. Chce to pevné nervy a vydržet. Pro jistotu mu na obojek napište svoje tel. číslo, kdyby se přece jen nějak více zaběhl a nenašel cestu, nebo - a to je častější případ - by cestu i našel, ale potká nějaké lidi a ti ho sbalí v domnění, že se pes ztratil, nebo ho někdo v lese vyhodil. Kdykoliv se mě v lese ztratil pes, vždycky to bylo tak, že byl u nějakých lidí. Ale protože měl to telef. číslo, tak se brzy vrátil domů.

No pes mi exkrementy nikdy nesbíral, ví že ty pamlsky jsou odemě.

Já bych zase nedělal to co popisujete vy: Pokud se zaběhne více, nechoďte ho hledat, nevolejte, ale čekejte na místě. On se nakonec po své stopě vrátí do místa, kde vás viděl naposledy. Váš pes ví, že jste vždy někde na dohled, případně ho budete volat, takže nemá vůbec snahu si vás hlídat, natož vás hledat Nenechala bych psa zabíhat tak daleko, že ho ani nevidím a pak něho čekat. Psa učím aby se držel v určitém okruhu kolem mě a ne aby lítal kam se mu zachce a vracel se až on bude chtít.

Edit: A navíc mi to přijde i dost riskantní, aby pes byl někde, kde ho nevidím. Co když tam bude jiný pes, který na něho nebude zvědavý? Lidi, kteří se ho budou bát a tak podobně. Myslím, že i tohle je o nějaké vzájemné toleranci. Když půjdu se psem a někde se vyskytne pes bez pána - pokud se přiblíží k nám, bude problém. Psa mám tedy vždy na dohled a tak nějak to očekávám i od ostatních.

20.9.2016 15:19
Andrýsek3

XXX.XXX.3.86

marcelaamax napsal(a):
No pes mi exkrementy nikdy nesbíral, ví že ty pamlsky jsou odemě.

Já bych zase nedělal to co popisujete vy: Pokud se zaběhne více, nechoďte ho hledat, nevolejte, ale čekejte na místě. On se nakonec po své stopě vrátí do místa, kde vás viděl naposledy. Váš pes ví, že jste vždy někde na dohled, případně ho budete volat, takže nemá vůbec snahu si vás hlídat, natož vás hledat Nenechala bych psa zabíhat tak daleko, že ho ani nevidím a pak něho čekat. Psa učím aby se držel v určitém okruhu kolem mě a ne aby lítal kam se mu zachce a vracel se až on bude chtít.

Edit: A navíc mi to přijde i dost riskantní, aby pes byl někde, kde ho nevidím. Co když tam bude jiný pes, který na něho nebude zvědavý? Lidi, kteří se ho budou bát a tak podobně. Myslím, že i tohle je o nějaké vzájemné toleranci. Když půjdu se psem a někde se vyskytne pes bez pána - pokud se přiblíží k nám, bude problém. Psa mám tedy vždy na dohled a tak nějak to očekávám i od ostatních.

Můj pes se třeba drží cca 10 metrů ode mě, ideální, vidím na nej, když už je trochu dál, tak mu řeknu ať na mě počká. Ale jednou jsme šli a najednou mi vypálil někam zpátky. Nechápala jsem proč, No to je jedno, počkala jsem na místě a ještě si sedla za strom, do.minuty byl zpátky a ještě mě musel hledat. Bylo to v lese, takže nikde žádná auta, pravděpodobně se otáčel, jestli za ním běžím a když jsem mu dala najevo, že nebudu lítat za ním, když si chce někam doběhnout tak letěl zpět, protože je posera a bez paničky daleko nikam neběží. Ani neuběhla minuta byl zpět a pak už mi nikam takhle bezdůvodně neutekl. Kdybych za ním běžela, tak bude vědět, že má paničku za zadkem a když bude chtít jít zrovna někam, tak já poběžím za ním.

20.9.2016 20:13
marcelaamax

XXX.XXX.140.201

Andrýsek3 napsal(a):
Můj pes se třeba drží cca 10 metrů ode mě, ideální, vidím na nej, když už je trochu dál, tak mu řeknu ať na mě počká. Ale jednou jsme šli a najednou mi vypálil někam zpátky. Nechápala jsem proč, No to je jedno, počkala jsem na místě a ještě si sedla za strom, do.minuty byl zpátky a ještě mě musel hledat. Bylo to v lese, takže nikde žádná auta, pravděpodobně se otáčel, jestli za ním běžím a když jsem mu dala najevo, že nebudu lítat za ním, když si chce někam doběhnout tak letěl zpět, protože je posera a bez paničky daleko nikam neběží. Ani neuběhla minuta byl zpět a pak už mi nikam takhle bezdůvodně neutekl. Kdybych za ním běžela, tak bude vědět, že má paničku za zadkem a když bude chtít jít zrovna někam, tak já poběžím za ním.

Jasně, když už by se to stalo tak za psem taky nepoběžím. Ale když má někdo problém s tím, že pes nemá tendenci se u něho držet tak bych nedoporučila, nechat ho běhat tak, aby už nebyl na dohled a pak tam na něho čekat než se uráčí vrátit. Doporučila bych spíš psa více navázat na sebe a nedovolit, aby se vzdálil tak, že ho nevidím.

20.9.2016 20:35
Debiie

XXX.XXX.167.50

Děkuji všem za reakci.
Zničehonic vytáhnout hračku, rozeběhnout se na druhou stranu - tohle dělám.
Slyším jak probíhá křovím, většinou ji i vidím.

Když volám, tak běží ke mě ale nechci si neustálým voláním pokazit přivolání. Myslím že by píšťalka příliš nepomohla.

Pes má na obojku známku od malička, pro případ že by se zaběhl. Dneska jsem se jí párkrát schovala za strom- byla hned u mě.

Když vyběhla daleko, zůstala jsem stát na místě. Velkým obloukem pelášila zpět.
Problém je v tom, že se vzdaluje cca na 80m, v okolí máme opravdu hodně cyklistů a jiných psů. Takže nemůže takto pobíhat.

20.9.2016 20:41
marcelaamax

XXX.XXX.140.201

Debiie napsal(a):
Děkuji všem za reakci.

Když volám, tak běží ke mě ale nechci si neustálým voláním pokazit přivolání. Myslím že by píšťalka příliš nepomohla.

Pes má na obojku známku od malička, pro případ že by se zaběhl. Dneska jsem se jí párkrát schovala za strom- byla hned u mě.

Problém je v tom, že se vzdaluje cca na 80m, v okolí máme opravdu hodně cyklistů a jiných psů. Takže nemůže takto pobíhat.

Tak nepoužívejte přivolání, ale například čekej. Po určité vzdálenosti ji tím povelem zastavujte, pak pořádná odměna. Pokud se to takto dělá, pes už s pak většinou zastavuje a čeká sám.

A tedy pokud je tam hodně cyklistů a jiných psů a fena vám běhá tak, že ji VĚTŠINOU i vidíte, tak je to od vás celkem i nezodpovědné.

20.9.2016 20:43
Andrýsek3

XXX.XXX.44.20

marcelaamax napsal(a):
Jasně, když už by se to stalo tak za psem taky nepoběžím. Ale když má někdo problém s tím, že pes nemá tendenci se u něho držet tak bych nedoporučila, nechat ho běhat tak, aby už nebyl na dohled a pak tam na něho čekat než se uráčí vrátit. Doporučila bych spíš psa více navázat na sebe a nedovolit, aby se vzdálil tak, že ho nevidím.

Asi jono, ja třeba vím, že pokud mě už nevidí letí zpět. Ale be každý pes takový je.

20.9.2016 20:47
Andrýsek3

XXX.XXX.44.20

Debiie napsal(a):
Děkuji všem za reakci.

80 metrů už je fakt dost. Jak jsem psala, tak pes se drží cca 10 metrů ode mě, jednu chvíli si začal zvětšovat rozptyl, třeba na 20-30m, což jsem netolerovala, protože máme problém se psy, a tohle už je daleko. Takže když tohle začal dělat, tak jsem pokaždé, když už to bylo daleko zastavila, a prostě jsem čekala, bez povelu, vrátil se a pak třeba znova, když se 5x vrátil do.kopce, tak už ho to nebavilo, tak už se držel u mě, pokud už sám se otáčel a čekal, tak jsem chválila. Jinak asini vas stopovačka, na to že to je štěně, tak si běhá hodně daleko a hodně to neřeší. Natož, aby se nestalo nějaké neštěstí.

21.9.2016 07:18

Debiie napsal(a):
Děkuji všem za reakci.

80 metrů je fakt hodně...nedovolit, aby se pes pohyboval takhle daleko od vás...pokud si nechcete "pokazit přivolání" tak používejte jiný povel, jak už psala marcelaamax např. čekej...
prostě když už se vám zdá, že je pes dál než je vám milé, tak na povel na vás musí počkat, používám ho u všech svých psů přesně proto, abych nemusela neustále psa přivolávat...časem se mi každý pes naučil pohybovat se v určitém okruhu kolem mě, takhle daleko bych si to nelajzla...
Nebo povel "zpátky"...není to klasické přivolání znamená to jen, že po psu chci, aby se pohyboval směrem ke mně a zkrátil vzdálenost mezi námi.

Neregistrovaný uživatel

21.9.2016 08:25
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

Debiie napsal(a):
Děkuji všem za reakci.

80 metrů na 4 měsíční štěně je dost masakr, a překvapuje mě, že to necháváte dojít tak daleko, když víte, že jsou tam cyklisti a jiní psy - to se o to štěně nebojíte (když už teda nemáte zodpovědnost)?
To je sice chvályhodné, že si nechcete pokazit přivolání, ale takto si kazíte celého psa -prostě psovi NESMÍTE dovolit se takto vzdalovat, a pokud ho nechcete otravovat přivoláním, tak ho jednoduše dejte na flexinu, a pouštějte ho jen tam, kde je to bezpečné, a můžete se mu aktivně věnovat, aby neměl důvod běhat někam do háje...

21.9.2016 08:50
Debiie

XXX.XXX.167.50

Od té doby co toto provádí za sebou tahá stopovačku a nemá teda možnost běhat takto daleko.

Včera jsem zkusila to co psala Koňadra. S těma 80 metry, jsem to asi přehnala. Spíš tak 50.

Všude píšou jak je důležité nechat štěně pobíhat vlastním tempem a nedirigovat ho pořád. Asi jsem to měla zarazit ještě dřív.

Tak nepoužívejte přivolání, ale například čekej. Po určité vzdálenosti ji tím povelem zastavujte, pak pořádná odměna. Pokud se to takto dělá, pes už s pak většinou zastavuje a čeká sám. Zkusíme, děkuji.

Přidejte reakci

Přidat smajlík