edwina

XXX.XXX.40.41
Poradíte prosím vhodné psí plemeno? Požadavky: menší či střední pes (max.15 kg), s téměř bezúdržbovou srstí, přátelské povahy, sportovně založený, ale žádný hyperaktivní blázen, který v nečinnosti zdemoluje dům (jako bývají kupříkladu border kolie), ideálně aby zvládl kratší vyjížďku s koňmi v klidném tempu (ovšem v lese - takže žádný vášnivý lovec, který nasaje stopu a zmizí v dál). Dobře ovladatelný, ochotný poslouchat i děti - čili určitě ne pes pro jednoho pána, ale spíše pro celou rodinu. Zdravý pes praktické velikosti, raději méně hlídací (ostrý), raději přátelský vítač. Bydlíme v domě se zahradou, máme malé děti, hodně času trávíme u koní, jsme aktivní, žádní povaleči, ale zase neplánujeme věnovat se speciálně psovi (agility apod.), spíš aby se on přizpůsobil našemu programu. Z mládí mám zkušenosti s ovčáky a pastevci bearded kolie, bobtail, briard... (dlouhá srst, obalená po procházce vším možným, poslední dva i moc velcí), pudlem (veselý, chytrý, oddaný, překvapivě hodně vydrží, ale také spíš hebká srst náchylná k ušpinění), jezevčíky (všechno jiného než vhodný pes k dětem, vášnivý lovec s velkým sebevědomím). Poradíte, po čem se mám koukat? Jsem trochu bezradná. Nelíbí se mi nic s ufuněného s plochým čumákem. Díky.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Napadl mě střední knírač, při trimování se i požadavek na srst vyřeší.
edwina
napsal(a):
Poradíte prosím vhodné psí plemeno? Požadavky: menší či střední pes (max.15 kg), s téměř bezúdržbovou srstí, přátelské povahy, sportovně založený, ale žádný hyperaktivní blázen, který v nečinnosti zdemoluje dům (jako bývají kupříkladu border kolie), ideálně aby zvládl kratší vyjížďku s koňmi v klidném tempu (ovšem v lese - takže žádný vášnivý lovec, který nasaje stopu a zmizí v dál). Dobře ovladatelný, ochotný poslouchat i děti - čili určitě ne pes pro jednoho pána, ale spíše pro celou rodinu. Zdravý pes praktické velikosti, raději méně hlídací (ostrý), raději přátelský vítač. Bydlíme v domě se zahradou, máme malé děti, hodně času trávíme u koní, jsme aktivní, žádní povaleči, ale zase neplánujeme věnovat se speciálně psovi (agility apod.), spíš aby se on přizpůsobil našemu programu. Z mládí mám zkušenosti s ovčáky a pastevci bearded kolie, bobtail, briard... (dlouhá srst, obalená po procházce vším možným, poslední dva i moc velcí), pudlem (veselý, chytrý, oddaný, překvapivě hodně vydrží, ale také spíš hebká srst náchylná k ušpinění), jezevčíky (všechno jiného než vhodný pes k dětem, vášnivý lovec s velkým sebevědomím). Poradíte, po čem se mám koukat? Jsem trochu bezradná. Nelíbí se mi nic s ufuněného s plochým čumákem. Díky.
Chodák.

Anglický alebo americký kokeršpaniel by bol pre vás ako stvorený, až na tie lovecké pudy.
edwina

XXX.XXX.40.41
Díky. Knírač se mi vzhledově líbí (svalnatý pejsek, žádná třasořitka), jen se právě bojím toho trimování. Pročesávají se doma trimovacím hřebenem, nebo je potřeba s nimi docházet do psího salonu? Jak často se srst upravuje? Je něco, na co si dát u tohoto plemene pozor? (Zdravotní vady, charakterové vady - třeba bearded kolie, které jsme měli doma, jsou často plaché citlivky.) Neznám nikoho, kdo by ho měl doma, abych šla očíhnout povahu .
edwina

XXX.XXX.40.41
ivulka2
napsal(a):
Chodák.
Co je to prosím chodák? Natolik se v psech nevyznám, na psí výstavě jsem byla naposledy, když mi bylo let.

edwina
napsal(a):
Co je to prosím chodák? Natolik se v psech nevyznám, na psí výstavě jsem byla naposledy, když mi bylo let.
Chodský pes.

edwina
napsal(a):
Chodský pes, je vzhľadovo podobný nemeckému ovčiakovi, ale menší.
edwina

XXX.XXX.40.41
napsal(a):
Chodský pes.
Díky. Prozkoumám.
edwina

XXX.XXX.40.41
Ještě jsem koukala na českého strakatého psa, má s nimi někdo osobní zkušenost? Chodský pes mi přijde pro naše účely už moc velký, sice menší než NO, ale jen o fous. Když ho potká člověk s koňmi na volno v lese, neměl by propadnout panice (s výchovou samozřejmě počítám, psa, co neumí přivolání, bych takto nevzala). Asi je to i dost hlídač. U jeho srsti píšou, že hodně líná, takže zřejmě se bude muset dost vyčesávat.
Český strakatý pes je líčen jako nenáročný společník, ale samozřejmě on má asi každý člověk jiný pohled na temperament a cvičitelnost . Opravdu nechci ostrého psa, máme drůbež, morčata, papoušky apod. Neměl by je dětem zadávit.
edwina

XXX.XXX.40.41
rapotacka11
napsal(a):
Kavalír.
Kavalír je v povaze báječný a k dětem určitě super mazel, ale to už bych raději ze společenských plemen brala pudlíka, není to podle mé zkušenosti pes, co by vydržel klusat vedle koně. Znám jen gaučáky u starých lidí a opravdu zlatí a vděční společníci, ale ne moc pohybliví (možná je to tím kratším čumákem a častými vrozenými potížemi se srdcem)?
edwina

XXX.XXX.40.41
lesnížínka
napsal(a):
Strakačka mne napadla jako první, máme ji v rodině. S domácími zvířaty a drůběží je v pohodě, venku v lese občas zdrhnula, ale nutno podotknout, že výchova sestřenky je 00 nic. Kdyby byla vedená více k poslušnosti, myslím, že by šla.
Díky, k poslušnosti vedeme i děti a koně. Snad bychom zvládli i psa. Kouknu se po nich někde na živo. Manžel má rád vše strakaté. Chovají se i krátkosrstí v hnědé variantě (s hnědým čenichem)? Když se koukám na štěňata, mají jen velké fleky, ne ty kropenaté puntíky. Přibydou jim s věkem?
edwina
napsal(a):
Ještě jsem koukala na českého strakatého psa, má s nimi někdo osobní zkušenost? Chodský pes mi přijde pro naše účely už moc velký, sice menší než NO, ale jen o fous. Když ho potká člověk s koňmi na volno v lese, neměl by propadnout panice (s výchovou samozřejmě počítám, psa, co neumí přivolání, bych takto nevzala). Asi je to i dost hlídač. U jeho srsti píšou, že hodně líná, takže zřejmě se bude muset dost vyčesávat.
Český strakatý pes je líčen jako nenáročný společník, ale samozřejmě on má asi každý člověk jiný pohled na temperament a cvičitelnost . Opravdu nechci ostrého psa, máme drůbež, morčata, papoušky apod. Neměl by je dětem zadávit.
Nemám chodáka ale mám tu v okolí ted hodně chodáku co mi chodí na cvičák do kurzu takže velikost psa je tak akorát není velkej ale na druhou stranu není to křehotinka která hned venku prochladne nebo mastodont co se zafuní po 2-3 km chuze.je to příjemně aktivní pes která nemá moc hlídací pudy, je to kašpar a šašek který je připraven k celodenímu lenošení a nebo k celodenní akci.Líbí se mi na něm chování k rodině a k dětem je schopen u nas na cvičáku cvičit s kýmkoliv s rodiny i když jsou tu ostatní členove rodiny a koukaji opodál.Srst je samočistíci takže po oschnutí špína opadne.Línání to je spíš otázka krmení a ubytování než plemene znak.Všichni co je tu maji maji i koně a berou na vyjíždky tudíž to s nima funguje.

Může Choďák tahat rekreačně koloběžku?

Jaké jiné plemeno cca 30kg s vlastnostmi a povahou Choďáka? On je idaál, už jsem o tom přemýšlel dávno, ale chtělo by to o chlup něco většího.

NO, je podle mne uz moc velké, a když už tak by to chtělo fenku a ne z moc pracovní linie. Prostě pohodáře k domku.
Anete

XXX.XXX.162.142
Za sebe mohu doporučit bígla nebo šiperku. Dokonalý je i retrívr. labrador.
Anete

XXX.XXX.162.142
Nebo prostě voříška z útulku.

Směs retrívr, labrador a bůhví ještě co, možná NO, a navíc z útulku již mám. Tudy cesta nevede.
Prostě v rámci možností chci tentokrát "garantované" charakterové vlastnosti. Takže pokud ještě nějaký pes v budoucnu bude, tak to bude na 99% "značkový" (čti s PP)

To už jsem taky řešil, ale upřimně mne se vizuálně ten pes moc nelíbí. Já mám požadavek, že pes bude venkovní, tzn., že tak jak moji psi dosud. Během dne je venku, vevnitř, prostě kde chce, ale na noc jde nekompromisně k sobě do kotce do boudy. (zateplené, i s topením a vyhřívanou miskou na vodu) ale prostě kotec.
edwina
napsal(a):

Ten je pěkný, ale moc malý pro mne. Ale nacpal jsem se do vlákna, které jsem nezaložil. Mám však naprosto stejné představy jako zakladatel-ka, až tedy na velikost. /25-35Kg/.

napsal(a):
Ten je pěkný, ale moc malý pro mne. Ale nacpal jsem se do vlákna, které jsem nezaložil. Mám však naprosto stejné představy jako zakladatel-ka, až tedy na velikost. /25-35Kg/.
Toller.
edwina

XXX.XXX.40.41
No vidíte, na mě je chodský pes moc velký a na vás zase malý . Zatím to vypadá nejspíš na českého strakatého psa (na nás tak akorát), ale bude si to chtít dát práci s výběrem, aby to bylo klidné zvíře bez loveckých pudů. U mladého plemena nejsou povahové rysy ani jiné znaky moc ustáleny. Zadavatelka.
My máme BOC, máme podobný režim jako vy (jsme aktivní-občas víc, než se mi chce, máme koně, zahradu, děti) a je naprosto úžasná. Je chytrá, poslušná, aktivní, miluje lidi. Od 3 měsíců jsme jí brali ke koním a s koňmi ven. Miluje děti - máme dva puberťáky, nechá se od obou různě cvičit, snáší jejich puberťácké ječení a nálady, v pohodě stíhá všechny geniální nápady (chodí s dětma na výlety s ostatními dětmi-pejskaři, na cvičák, pasení kdykoliv se dostaneme k ovcím, kozám nebo krávám - naši koně jí ignorují).
Občas se u nás zastaví známá, která má 2letého chlapečka - s tím se nekamarádí, ale nechá se hladit a tahat a když je prcek moc vlezlý, tak odejde pryč. Podle toho odhaduji, že úplně malé děti nejsou ideální (aspoň pro tu naší boc), ale s většími si rozumí perfektně.
Na vyjížďkách se drží koní a nejde za zvěří (nebo se nechá snadno odvolat, když už jí něco vyskočí před čumákem), poslouchá povely i ze sedla, a protože poslouchá dá se s ní jít po silnici a ve vsi, aniž bych musela slézat z koně a vést jí. Když jezdíme na jízdárně tak si buď hraje se ostatními koňskými hafany, nebo leží uprostřed a kouká jak jezdíme (jako štěně vyštěkávala koně při cválání a skákání, ale rychle pochopila že je to zbytečná námaha).
Je docela dost akční, není to pes jen na zahradu k domku a na procházky - potřebuje hodně kontaktu s lidmi a hodně pohybu, jinak na zahradě dělá zákopy. V domě buď spí, nebo když nespí, tak dolézá a bombarduje nás hračkami a "ukecáváním", ale i tak je roztomilá a dobromyslná a pozitivní a přinejhorším se dá poslat na místo, kde chvilku vydrží, než začne znovu hledat co má dělat. Doma i hlídá - když se začne něco hýbat kolem domu, nebo někdo vleze do domu, tak štěká.
Největší blaho je pro ní ale lehnout si ve stádě koní (nebo čehokoliv - u nás na zahradě jí stačí slepice) a čumět na ně. Ve stádě má vyhlédnutou tu jedinou prdlou kobylu, které se nechá rozběhat, tu na začátku prožene a pak jí dá pokoj. Nevím, jestli by to honění nevadilo třeba některým majitelům v komerčním ustájení - mě osobně to nevadí, protože díky tomu mám všechny koně zvyklé pobíhající psy v jejich blízkosti ignorovat.