Dobrý den, chtěla bych se zeptat na zkušenosti ohledně pořízení druhého psa. Mám 3-letou kolii dlouhosrstou a plánujeme pořídit štěně kolie krátkosrsté. KK jsou trochu akčnější ale myslím že se můžou naučit stejně jemné psí hře. Naše 3 letá fenka je na mě úplně oddaná všechno děláme spolu, ale dokáže být naprosto v pohodě doma sama ( celou dobu spí ) poslušnost má tak na 95% a děláme spoustu psích sportů a vycházek v lese, dovolenou vybíráme podle toho kam můžou psi. Dříve jsme u feny odbourávali spoustu strachů ze střelby, hluku, povrchů. Nyní tohle všechno báječně zvládá dokáže se sama uklidnit, zajde si do své kenelky a tam spí úplně v klidu jediný problém zůstává silvestr. Myslíte že je dobrý nápad pořídit k ní Kraťandu ? Děkuji za názory a zkušenosti.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Pokud je nekonfliktní k jiným fenám, tak proč ne.
Zdravím, připojila bych se okrajově k tématu.
Myslíte, že to žárlení fen je pravidlem?
Znám to od babiččiny fenky, ta se chovala, k mojí fence na návštěvě, tak jak píšete. Věkový rozdíl byl 7 let, byla kříženec, venku nekonfliktní, přátelská s lidmi i psy, venčit ji mohl kdokoli z rodiny, poslouchala. Doma, i u sebe doma i u mě doma, tj. v bytě v uzavřeném prostoru, se chovala k mojí fence velmi nepříjemně, až nepřiměřeně. Nepustilo ji no ani po 10dnech, pronásledovala ji, nenechala by přibližovat k lidem a pod. Hodně štěkala.
Oproti tomu, moje fenka, vybírá si psy i lidi, málo s kým se vyloženě přátelí, donedávna poslouchala jenom mě, ostatním byla schopna z procházky utéct. Hodně na mě fixovaná, ale taky celkem poslušná. Doma je k jiným psům i fenám přirozeně vlídná, nikdy jsem ji nemusela nijak zvlášť korigovat. I delší hlídání, se s druhou fenou krásně sžily.
Já si myslím, že to je pes od psa, že to dopředu nemůže nikdo vědět. Ale pravda, nemám tolik zkušeností.
Tapina: naprosto souhlasim, je to naprosto individualni odvisle jak od prvniho tak od druiheho psa a rozhodne se to neda generalizovat na "pokud je porvni fenka na majiteli zavisla, tak na duhou bude zarlit".
Sam mam zavislacku co na me visi ale nezridka mam doma nejakeho jineho psa na hlidani, i treba velmi akcniho nebo ke mne kontaktniho - a v naproste vetsine zcela bez jakychkoli problemu a ty minimalni jsem vzdy dokazal utnou a korigovat uz v zarodku.
Zadavatelka uvazuje nad celou veci spravne a resi prevenci, ne stav, co uz nastal a prerusta ji pres hlavu. Je treba pozorovat naznaky nezadouciho chovani a snazit se byt obema fenkam oporou a nastavit pravidla jasne a spravedlive. Nezacit uprednostnovat noveho psa pred starym, nenechat mladeho, at vysira starsiho, nenechat starsi, aby si na mladsim honila ego a tak dale.
Pokud puvodni fenka snasi cizi feny a stenata, tak bych se nebal.
Jak píší výše, je to jistě individuální.
Má životní zkušenost:
Dobrman 3roky a k němu štěně VK - oba psi
Ridgeback 7 let pes a k němu roční fena lurchera
lurcherka 7 let a k ji přibylo štěně (fenka) čerta
Vždy ve finále velký přínos pro prvniho psa. Nikdy žádný problém. Každý si zvykal jinak dlouho, ale nakonec největší kámoši.
Největší závislák byl dobrman a u něho nový pes úplně bez problému. Nejdéle to trvalo tomu ridgebackovi, nově příchozí fenku ignoroval dobré 2 měsíce.
Samozřejmě velmi záleží na vašem přístupu ke psům.
opelt

XXX.XXX.87.253
sufle
napsal(a):
Jak píší výše, je to jistě individuální.
Má životní zkušenost:
Dobrman 3roky a k němu štěně VK - oba psi
Ridgeback 7 let pes a k němu roční fena lurchera
lurcherka 7 let a k ji přibylo štěně (fenka) čerta
Vždy ve finále velký přínos pro prvniho psa. Nikdy žádný problém. Každý si zvykal jinak dlouho, ale nakonec největší kámoši.
Největší závislák byl dobrman a u něho nový pes úplně bez problému. Nejdéle to trvalo tomu ridgebackovi, nově příchozí fenku ignoroval dobré 2 měsíce.
Samozřejmě velmi záleží na vašem přístupu ke psům.