Vladimír L

XXX.XXX.141.157
Prosím pořídili jsme si (dle nás, chovatelú i znalů) ostrého psa především na hlídání. Jsme zklamaní, protože po výcviku a různých cvičení i obrany, náš pejsek moc nehlídá-občas blafá se, zloději" si rozumí a s každým cizím si hraje. Potřebujeme pejska, který má ostrost-což znamená, že pokud k nám někdo dojde, bude štěkat- vrčet a pokud někdo přeleze náš pozemek (2.m zídku) už neodejde. Nepište mi, že máme dobře socializ.pejska, at jsme rádi, že ostrý pes je na problém atd. To bychom zde nepsali a pořídili si želvu. Chceme VELMI ostrého psa-jak nato? Je to fena 1,8měsíců plemene Boerboel. Děkujeme. V.L.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ak sa nemýlim, tak toto plemeno dospieva neskôr. Ja mám tiež neskoro dospievajúce plemeno. Kúpil som si ho na stráženie a som zatiaľ veľmi sklamaný. Pes má 15 mesiacov a nestráži, ale skontaktoval som sa s chovateľkou, majiteľmi odchovov z toho istého spojenia a všetci mi napísali, že ich psy začali strážiť až medzi 1,5-2 rokom. Dovtedy sa so všetkými mazlili a skoro vôbec neštekali.

Měla jsem německou ovčandu, která začala být "ostrá" až kolem druhého roku, před tím sice hlídala - štěkala, ale akce žádná.
Současný pes, kříženec snad dvou nejhodnějších plemen (BSP a bernardýn) jako malý byl bázlivka, sebevědomý hlídač a nekompromisní obranář začal být až mezi druhým a třetím rokem, do té doby jen "přicmrndával svojí sestře, která se snad ostrá už narodila...žádný z mých psů nedělal "obrany".

Myslím, že už jste tady jednou či dvakrát psal...pořiďte jí kámoše kavkazáka nebo saoška z domoviny
Vladimír L

XXX.XXX.141.157
Psal a zatím stále nic. Měli jsme u něj jorkšírka- šíleně uštěkaného a dopodlo to díky bohu jen z jizvou a 3zoubky fuč jak ho capla. Tak máme jorkšírk posteli a tu oblůdku venku. Ona je jako hroch, naštve se 1x do roka a pak nezná bratra.My jí chcem zlou stále, né na zvířátka, ale na lidi...Nám jí chodí hladit jak hrocha v zoo.
Vladimír L

XXX.XXX.141.157
Paní Rajko máte zkušenosti s kavkazem. Zvažuji kavkaze, nebo šarplanince Jaký je mezi těmito plemeny rozdíl-povaha...děkuji.

Vladimír L
napsal(a):
Paní Rajko máte zkušenosti s kavkazem. Zvažuji kavkaze, nebo šarplanince Jaký je mezi těmito plemeny rozdíl-povaha...děkuji.
Sama tato plemena nechovám, na Váš dotaz Vám odpoví jiní, ale v každém případě jistější volba než burský buldok
Vladimír L

XXX.XXX.141.157
A jak to tedy víte že je to jistější volba než boerboel?

Vladimír L
napsal(a):
A jak to tedy víte že je to jistější volba než boerboel?
Jelikož KAO chovají moji známí

napsal(a):
Myslím, že už jste tady jednou či dvakrát psal...pořiďte jí kámoše kavkazáka nebo saoška z domoviny
Na tomhle se shodnu s Rájkou, ještě bych asi počkala do těch dvou let a pak nějakýho pastevce, kdysi si můj známý pořídil na hlídání RTW a ta byla nakonec takový lidumil, že k ní pořizoval kavkaze...
Vladimír L

XXX.XXX.141.157
Tak ještě počkáme těch půl roku a pak přibude kavkaz. To pak budou i brutální štěnátka-síla, chytrost po burbulce, ostrost a odonost kavkaze.Hladkosrstý afričan+dlouhosrstý rus

Vladimír L
napsal(a):
Tak ještě počkáme těch půl roku a pak přibude kavkaz. To pak budou i brutální štěnátka-síla, chytrost po burbulce, ostrost a odonost kavkaze.Hladkosrstý afričan+dlouhosrstý rus
To měl být vtip?
Vladimír L

XXX.XXX.141.157
Co jinýho-nebo snad chcete takovou příšerku? Já ne e.

Vladimír L
napsal(a):
Co jinýho-nebo snad chcete takovou příšerku? Já ne e.
Tak já určitě ne
Myslím, že ten šarplaninec by byl lepší, než kavkaz. Šarplanince jsem chovala (teda původní linii), byli schopní na čtyřech měsících hlídat. Myslím, že kavkaz začíná podstatně déle, i když výjimky taky jsou - osobně jsem se setkala se štěndem, které ve čtyřech měsících hlídalo. Bohužel v dospělosti z něj vyrostl nezvladatelný zabiják
Vladimír L
napsal(a):
Prosím pořídili jsme si (dle nás, chovatelú i znalů) ostrého psa především na hlídání. Jsme zklamaní, protože po výcviku a různých cvičení i obrany, náš pejsek moc nehlídá-občas blafá se, zloději" si rozumí a s každým cizím si hraje. Potřebujeme pejska, který má ostrost-což znamená, že pokud k nám někdo dojde, bude štěkat- vrčet a pokud někdo přeleze náš pozemek (2.m zídku) už neodejde. Nepište mi, že máme dobře socializ.pejska, at jsme rádi, že ostrý pes je na problém atd. To bychom zde nepsali a pořídili si želvu. Chceme VELMI ostrého psa-jak nato? Je to fena 1,8měsíců plemene Boerboel. Děkujeme. V.L.
Je možné, že začne hlídat, ale nevěřím tomu. Boerboel je dosti všestranný a jeho pořízení si pro hlídání je vážně sázkou do loterie. To, že je velký, sebevědomý a přirozeně průbojný neznamená, že bude hlídat. Je to stejná logika jako: když je labrador mohutný, temperamentní a má sklony tahat na vodítku, tak z něj bude dobrý saňový pes - je to možné, ale nemá k tomu s největší pravděpodobností žádné předpoklady po rodičích. Boerboely jako strážné psy téměř nikdo nechová a ani cíleně tuto vlastnost nepodporuje. Naopak dnes mnoho jedinců zvládá třeba chrtí coursing lépe než ochranu území.
Obranami naučíte psa díky hře jen to, jak správně má jednat, kdyby někoho (nebo něco) bránil, ale když sám z vlastní vůle nehodlá strážit, tak to na ostrosti nic nezmění.
Co jste si o BB zjišťovali, než jste si ho pořídili? Pro mnoho podobných plemen platí, že jsou si své síly vědomí natolik, že necítí potřebu jí využívat. Čistě hlídací psi jsou jiní.
asurwic
napsal(a):
Je možné, že začne hlídat, ale nevěřím tomu. Boerboel je dosti všestranný a jeho pořízení si pro hlídání je vážně sázkou do loterie. To, že je velký, sebevědomý a přirozeně průbojný neznamená, že bude hlídat. Je to stejná logika jako: když je labrador mohutný, temperamentní a má sklony tahat na vodítku, tak z něj bude dobrý saňový pes - je to možné, ale nemá k tomu s největší pravděpodobností žádné předpoklady po rodičích. Boerboely jako strážné psy téměř nikdo nechová a ani cíleně tuto vlastnost nepodporuje. Naopak dnes mnoho jedinců zvládá třeba chrtí coursing lépe než ochranu území.
Obranami naučíte psa díky hře jen to, jak správně má jednat, kdyby někoho (nebo něco) bránil, ale když sám z vlastní vůle nehodlá strážit, tak to na ostrosti nic nezmění.
Co jste si o BB zjišťovali, než jste si ho pořídili? Pro mnoho podobných plemen platí, že jsou si své síly vědomí natolik, že necítí potřebu jí využívat. Čistě hlídací psi jsou jiní.
Souhlasím, kamarád má psa boerboela7let. Pes je perfektně ovladatelný, naprosto vyrovnaný, ale rozhodně není nijak ostrý. Na zahradě sice štěkne a odradí zjevem, ale vaše požadavky rozhodně nesplňuje.
Počkala bych pár měsíců a pak zauvažovala o tom, co radí výše, pořízení nějakého pastevce.
sufle
napsal(a):
Souhlasím, kamarád má psa boerboela7let. Pes je perfektně ovladatelný, naprosto vyrovnaný, ale rozhodně není nijak ostrý. Na zahradě sice štěkne a odradí zjevem, ale vaše požadavky rozhodně nesplňuje.
Počkala bych pár měsíců a pak zauvažovala o tom, co radí výše, pořízení nějakého pastevce.
Vzhledem k početnosti plemene jich znám také dost i když jsem na výcvik neměla osobně žádného, ale přesně slovo "vyrovnaný" je vystihuje všechny. Jediný pes (a to ještě docela drobný), o kterém vím se rozhodl hlídat, když majitelku večer někdo obtěžoval a stejně ani pořádně neštěkal ani nekousl - jen opilcovi "pomohl předními tlapami v pádu".
FrantišekFeres

XXX.XXX.124.232
Já nevím, myslím že stačí nějaká imitace zvířete: https://www.equiservis.cz/vybaveni-pro-kone/potreby-pro-psy/hracky-pro-psy/ a s ní pilovat hru. Nějakou kachnu z gumy, nebo tak podobně...
Míra H.

XXX.XXX.79.4
Je to sice 8 měsíců staré téma, a 8 měsíců bez příspěvku, ale když to tady někdo exhumoval...
Já myslí, že když to pes nemá v povaze, příliš na tom změnit nepůjde. Dá se něco cvičit či učit, ale v práci ten vrozený drajv to nenahradí.
Pokud silný pes na hlídání s výrazným teritoriálním chováním, tak nějakého pastevce. Jak se tu píše SAO, Kavkazan, Šarplaninec, Moskevák, Anatol, Boseron, Pyrenejec, Krašák, Tornjak apod. Tam budou předpoklady k ostrosti a hlídání opravdu vysoké,.
Míra H.

XXX.XXX.79.4
S pastevcem, je těch koláčů bez práce opravdu dost. Zase je to ale taková samostatná jednotka, a když je třeba nějaký další výcvik, nemusí to být úplně ono.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18
Co jste to za lidi, že toužíte po tak zlém psu, který zabije člověka?

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Cože?
Míra H.

XXX.XXX.79.4
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
To je zase "jiný názor", nebo ještě zase něco jiného?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18
Tak si přečtěte co píše Vladimír...
Potřebujeme pejska, který má ostrost-což znamená, že pokud k nám někdo dojde, bude štěkat- vrčet a pokud někdo přeleze náš pozemek (2.m zídku) už neodejde.
My jí chcem zlou stále, né na zvířátka, ale na lidi...
mají psa který není agresivní, možná díky tomu zatím nemají celoživotní průůůser a čekám, že jej brzy mít asi budou...
Jedna věc je aby byl pes dobrý hlídač, druhá věc je aby pes člověka na místě zabil

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Tak si přečtěte co píše Vladimír...
Potřebujeme pejska, který má ostrost-což znamená, že pokud k nám někdo dojde, bude štěkat- vrčet a pokud někdo přeleze náš pozemek (2.m zídku) už neodejde.
My jí chcem zlou stále, né na zvířátka, ale na lidi...
mají psa který není agresivní, možná díky tomu zatím nemají celoživotní průůůser a čekám, že jej brzy mít asi budou...
Jedna věc je aby byl pes dobrý hlídač, druhá věc je aby pes člověka na místě zabil
Já teda neříkám, že potřebuju psa, který vetřelce hned zamorduje, ale lépe se mi funguje se psem, který je fyzicky schopen a psychicky ochoten vetřelce zastavit, zastrašit, vyhnat a pokud to nezabere, tak to dotyčnému vysvětlit třeba i fyzickým útokem (obranou teritoria). Není to o tom, že bych nutně potřebovala psa zabijáka, je to o tom, že se opravdu netoužím vzbudit v noci ve své ložnici a zjistit, že mi tam někdo šmejdí...někdo, kdo v lepším případě uteče, v horším mě zapíchne...s velkým a ostrým psem je to alespoň relativní pocit bezpečí...píšu relativní, protože samozřejmě i psa baskervillského může někdo zlikvidovat...proto mám psy taky na noc zamčené doma, jestli mi chce někdo vybrat garáž, kůlnu, tak ať si poslouží, ale barák bych bránila všemi prostředky i za "použití" psů...
Naštěstí se mi ještě nic takového nestalo, možná díky tomu, že máme pořád velké psy a nikomu to nestojí za komplikace, ale v minulosti několik našich sousedů opravdu v noci vykradli... no prostě mi přijde lepší, když to odnese nevítaná návštěva než kdyby to odnesla moje rodina...
Prostě chápu lidi, co chtějí být doma v bezpečí a chtějí mít psího terminátora, který jim ho poskytne...na druhou stranu, ostrých hlídačů je dnes fůra a neslyšela jsem, že by někde někdo zakousnul zloděje, takže to nebude asi tak horký, ona si to asi většina existencí rozmyslí, když slyší štěkat velkýho psa a nemá na to moc vliv jestli je to labouš nebo pastevec...
My sme si kúpili fenku stredného plemena na stráženie, ale nestráži. Má 2 roky. K cudzím ľuďom je veľmi priateľská, mazná sa aj s tým koho vidí prvý krát, ale možno sa to zmení a ešte začne strážiť. Jej rodičia strážili dobre. Počul som o prípadoch, keď pes začal strážiť až v 3 rokoch. V tomto veku sa ustáluje povaha psa a treba počítať s tým, že niektoré plemená dospievajú neskôr.
Tahle diskuze je sice stará, ale plná takových divných pohledů, že nejde nereagovat ... může mi někdo vysvětlit, proč tu všichni hledají souvislost mezi hlídáním a štěkáním? Copak štěkání poukazuje na kvalitu hlídače? Trhání na kusy už na ni trochu poukazuje, ovšem já bych to od psa příliš nevyžadoval ... a že je pes hodný na návštěvy a k cizím mimo domov, to je snad dobře, ne? S neteritoriálním chováním to nemá pranic společného.
Každý, kdo se trochu zabývá mastiffy (např. boerboel) ví, že jsou to zpravidla tiší, ale velmi dobří hlídači, kteří šetří hlasem i kousnutím, pokud to není nutné. Ale hlídači jsou to výborní. Od zakladatele nevíme (třeba by nám to s odstupem času napsal):
a) jestli vyzkoušel, že k té mírumilovné fence boerboela někdo přeskočil plot a ona se s ním vítala, nebo si to jen myslí. Boerboel má velmi vyvinuté teritoriální chování a to, že se chová přátelsky přes plot, nic neznamená. Kdyby dotyčný plot přeskočil, jsem přesvědčen, že by její vítání vzalo za své. Naopak psi, kteří přes plot pouští hrůzu to často dělají ze strachu a ve finále by třeba utekli (Kangal asi ne, ale vlkodav klidně).
b) odkud psa má ... z chovu s PP, nebo zadarmo bůhvíodkud? Pokud to druhé, dost těžko se může garantovat teritoriální povaha BOE a bavit se tu o BOE.
...
Mj. k příspěvku uživatelky asurwic: "...když majitelku večer někdo obtěžoval a stejně ani pořádně neštěkal ani nekousl - jen opilcovi "pomohl předními tlapami v pádu" ..." toto je typická a správná obranná reakce mastiffa (BOE) ... kdo proboha čeká od BOE, že kousne? Ten má skočit tlapami a využít svou váhu. Kousne taky, ale dá si na to čas. Jsou to od založení 2 roky, ale klidné si BOE nechte, je to dobrý hlídač a nehrozí průser. Pokud ale chcete molossa, který vám udělá rádost a jde do toho rovnou zubama, kupte si třeba Bandoga nebo Tosa Inu ... ti v sobě mají kromě mastiffů taky pitbulla. Potom si ale raději přejte, aby k vám nikdo přes plot neskákal. Kdo to má potom uklízet ...

tosička, která má i při zápase druhého psa jen povalit a za kousání se okamžitě vyhazuje, že má být kousací hlídač? to fakt nee
napsal(a):
tosička, která má i při zápase druhého psa jen povalit a za kousání se okamžitě vyhazuje, že má být kousací hlídač? to fakt nee
Máte pravdu, ale když se opravdu vztekne, je z ní trhač. Je moc inteligentní a dobŕe ví, jestli zrovna zápasí (= hra) nebo brání. Ona to v sobě někde vzadu má, toho teriéra. Moc jsem ji chtěl, ale mám malé děti a výjimečně se u ní prý sem-tam stalo, že i při správné socializaci u zkušeného chovatele napadla pána nebo dítě. Zvlášť pes (jakože ne fena) je může být kus od kusu dost podrážděný a zavrčet na dítě, když ho probudí (jsou to spáči). Proto ho raději nemám, protože ho nemůžu mít stále na očích a mám doma děti. A na rozdíl od jiných mastiffů Tosa opravdu ví, jak se trhá, i když ty sumo zápasy měly jiného ducha.
Platí to hlavně o psech. Feny Tosy by snad měly být vždy zlatouši.
jahodapavel
napsal(a):
nedejte ji 2 dny žrát, pak ji uvažte a před ní postavte plnou misku a chlapa s klackem, který jí to bude brát. Párkrát to zopakuje vždy s jiným figurantem.
To určitě fungovat bude. Jenže z takovýho zlomenýho psa potom bude jen trhač a nic jiného ... otázka, jestli to k něčemu je. Akorát se zvyšuje riziko, že jednou napadne svýho pána a boerboela holýma rukama nepřepereš. Na to bych si vzal první řadu a popcorn
Já tu potřebu ostrých psů taky úplně nechápu. Kdo si barák vytipuje, bude mít plán i na zneškodnění pastevce, náhodné narušitele zas odradí i průměrně velký vořech. A ani ty "neostré" bych nepodceňovala. Měla jsem velmi přátelského psa ČSV, jednou se o něj zvedal nějaký opilec a pes nehnul brvou. Ale když k nám přijel pokrývač o týden dřív a chtěl na střechu vylézt přes naší terasu, vylétl na něj pes takovým způsobem, že se dobrovolně poroučel i s žebříkem zpátky na zem (naštěstí do keřů).